Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Mustafa Kemal ATATÜRK´ün İslama ve dinci Osmanlı hükümetine karşı tavrı ve taktikleri (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10045)

VraeL 17-05-2009 21:47

Mustafa Kemal ATATÜRK´ün İslama ve dinci Osmanlı hükümetine karşı tavrı ve taktikleri

Mustafa Kemal Atatürk´ün ülkede birlik ve beraberliği sağlayıp, hilafet ve padişah yanlısı insanların isyan çıkarmaması için "İlk TBMM" nin kuruluşundan 1 gün sonra "24 Nisan kararları" arasına padişah ve halifenin tehlikede olduğunu ve kurtarılmasını gerektiğini ifade eden bir madde eklemiştir. Madde şu şekildedir:

"Bu meclis işgal edilen yerlerde bağımsızlığını kazanacak ve halife ile padişahı da kurtaracaktır.

Mustafa Kemal ATATÜRK´ün bu maddeyi "24 Nisan kararları" arasında eklemesindeki amacının işgalci devletlere karşı padişah yanlısı olanların da desteğini alarak, anadoludaki bütün halkın desteğini almak ve kurtuluş savaşında, fikir ayrılığı olmayan omuz omuza çarpışan bütün halinde bir türk halkı yaratmak istemiş olmasıdır.

"24 Nisan kararları"ndan sonra İstanbul hükümeti bir fetva yayınlamıştır. Fetva´da Mustafa Kemal ve yanlılarının padişaha karşı geldiği için katlerinin caiz olduğunu, öldürülmeleri gerektiği yazıyordu. Böylece halkın dini duyguları kullanılarak halk kışkırtıldı ve TBMM´ye karşı isyan çıkmasına neden olundu.
Anzavur (Balıkesir), Bolu, Düzce, Hendek, Adapazarı, Yozgat, Konya, Afyon, Koçgiri isyanları ve daha bir çok benzeri isyan bu isyanlardandır.

Buna karşı Mustafa Kemal ATATÜRK TBMM´yi korumaya yönelik çalışmalara başladı ve İstanbul hükümetine karşı asıl tavrını ve düşüncelerini, Misak-ı Milli kararları ve 24 Nisan kararlarına göre daha net ifade eden faaliyetlerine başlamış oldu:

*Fetvaya karşı fetva yayınlandı. Fetvayı yayınlayan Rıfat Börekçiydi ve fetvada asıl günah işleyenlerin osmanlı devleti hükümeti olduğu, zira kendilerinin hiçbir savunma ve faaliyet göstermeden, anadolunun diğer topraklarını kaale almadan sadece istanbulu düşünerek, vatanı ve milleti hiçe sayıp vatana ihanet ettiği ve ülkenin tapusunu işgalce devletlere sattığını dile getirildi.

*Hiyaneti vataniye kararı çıkarılarak vatana ihanet edenlerin tutuklanacağı belirtildi.

*İstiklal mahkemeleri işletilmeye başlandı.

Yani kısacası ilk başta birlik ve beraberlik bozulmasın diye padişaha dair düşünceleirini açıklamamış, hatta padişah yanlısı gibi davranmış , daha sonra padişahın gerçek yüzü ortaya çıkıp halk uyanınca padişah ve saltanat hakkındaki gerçek düşüncelerini belirtmiştir ve buna göre davranmıştır.

İslama karşı olan davranışıda yine aynı şekildedir.

Kurtuluş savaşı döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce kendisinin islamı öven bir çok sözü vardır. Amaç yine tüm halkın desteğini alabilmektir. Bu kimi sözleri şu şekildedir:

- "İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. Eksiksiz dindir. Çünkü dinimiz akla mantığa, hakikate tamamen uyuyor ve uygun düşüyor"

- "Türk milleti daha dindar olmalıdır, yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum. Dinime, bizzat hakikate nasıl inanıyorsam, bunada öyle inanıyorum"

- "Bizim dinimiz en tabi ve makul dindir ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dine tabii olmasi için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur."

O anki Türk halkının bütüne yakını müslümandı. Atatürk islama ve muhammede karşı olan gerçek düşüncelerini açıklasa idi , halk onun yanında olmaz ve TBMM´yi doğal olarak desteklemezdi!

Ama kurtuluş savaşı kazanılıp, yeni bir devlet kurulup, ülkeye laiklik getirilip, insanlar dinin gerçek yüzünü, dinin bir joker olarak kullanıldığını, osmanlının dini nasıl kullandığını görüp dinden soğuduğu ve sorgulamaya başladığı an, Atatürk islam hakkındaki düşüncelerini de aynı geçmişte padişaha karşı yaptığı gibi rahat bir şekilde sonradan açıklamıştır ve muhammed ile islam hakkındaki gerçek düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir:

"Türkler arapların dinini kabul etmeden öncede büyük bir milletti, arap dinini kabul ettikten sonrada.Bu din ne arapların ne de aynı dinde olan acemlerin ve ne de mısırlıların vesairenin Türklerle birleşip bir millet oluşturmalarını sağlamadı. Bilakis Türk milletinin milli bağlarını gevşetti milli duygularnı milli heyecanını uyuşturdu.Bu da çok doğaldı çünkü muhammet’in kurdugu dinin amacı bütün milliyetlerin üstünde bir arap milliyetçiliği siyasetine sürüklemekti bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade edildi."
M.Kemal ATATÜRK

Mantık olarak baktığımızda önce islamı ve dini öven sözler ile bu cümleler uyuşmuyor.

Unutmayalımki o dönemde osmanlı fiilen olsa da hayla var idi ve halkın dini tarafı oldukça baskındı ve bu konudaki yanlış bir söz veya hareket herşeyi bozabilirdi.

Bu anlattıklarım ve Atatürk´ün taktikleri onun o üstün dehası ve zekasının sadece ama sadece çok küçük bir örneğidir.

Nutuk okuyan benzer konulardaki bir çok detayı ve Mustafa Kemal ATATÜRK´ün dehasının farkına varabilir.

Saygılarımla...
Merodach!

layemud 18-05-2009 04:21

sonra yorum yapacağım yapan olursa elbette.

evrensel-insan 18-05-2009 05:12

Saygideger merodach;

Aciklayici ve bilgilendirici yazin icin, tesekkurler. Her konuda oldugu gibi; bu konuda da; Ataturk'e ozgu, tipik olarak uyguladigi bir politika goze carpiyor.

Oyuzden, genelde Ataturk'un uyguladigi politikayi, disaridan bakis acisi ve notr algiyla algilayabilmek; Ataturk'un dusunce ve davranis yapisini da; kavrayabilmek ve algilayabilmek ile esdegerdir. Buradaki yanasim; Ataturk'un "dogru bir politika gudup-gutmedigi" degil; Ataturk gercegini, tum resmiyle algilayabilmek ve Ataturk'un kisiligine ve kisisel deger ve inanclarina ve de Ataturk'e "gonul vermislerin" onu kisiliklerinin degerleri arasina koymuslarin, kisiligine saygi gostermek icindir.

Ama bu yanasim, ayni zamanda; Ataturk'un uyguladigi dusuncenin, inancsal ve dogrusal temellerini, yanlislamamayi veya sorunlari ile birlikte ortaya koymamayi getirmez.

Iste yapilmasi gerekende; kisilige veya kisilik degerlerine yonelik yanasim degil; yapilanlarin ve uygulananlarin, arkasindaki dusunceye yanasimdir.

Bu dusunce, tum ciplakligiyla ve tum sorunlariyla ortaya konmali; ve TC'nin ve topraklarinda yasam ve iliski surdurenlerin, selameti, birligi, butunlugunun gercekler temelinde, gelecek adina degerlendirilmesi yapilmalidir.

Yoksa konu "korukorune bir Ataturk hayranligi" olmamalidir. Ki bu "hayranlik; masaya yatirilacak dusuncesinin; mantiklidegilde; duygusal degerlendirilmesine yol acar.

Konu Ataturk degil; onun davranisinin arkasindaki dusuncesinin, temeli, icerigi, inancsalligi ve ideolojik kokenidir. Iste degerlendirilmesi gereken de, budur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

dilaver 18-05-2009 06:09

O anki Türk halkının bütüne yakını müslümandı. Atatürk islama ve muhammede karşı olan gerçek düşüncelerini açıklasa idi , halk onun yanında olmaz ve TBMM´yi doğal olarak desteklemezdi!

Son cümlesine katılmamakla birlikte yazarın açıkladıgı dogrultuda düşünürsek bir çıkmaza girmemiz kaçınılmaz olur. Çünkü bu düşünce tarzına bugün takiyye deniyor.

Bir Atatürkçü oldugunu ilan eden üyemizin onu takkiyeci olarak degerlendirmesi ve bir Atatürkçü olmayan benim de bu şekildeki bir yaklaşımın gerçeklere ters düştügünü iddia etmem hazindir.

Bir önderin bu şekilde asılsızca yıpratılmasına karşıyım. Mustafa Kemal ne din düşmanı idi, ne de Vahdettin düşmanı. Ama şartlar bunu zorunlu olarak getirdi ve süreç bu yöne dogru kaydı. Bunu görebilmek onu küçültmek degildir. Resmi ideolojiye uygun olarak düşünmemektir hepsi o kadar.

Ülkede süren iiktidar mücadelesinde tek yok saltanatı yok etmekti. Bu da hem siyasi olarak hem de ideolojik olarak yapıldı.

Gene ümmetten millet çıkarabilmek için ümmet olmayı saglayacak dini esasları denetime almak gerekiyordu, bu sefer de farklı bir devlet dini yaratıldı ve ümmeti savunanlar törpülendi. Bunun onun dinsizligiyle bir alakası yoktur.

Onu takkiyeci olarak niteleyen anlayışa ilk defa rastladıgımı söyleyebilirim. Hiç duymamıştım bunu. Üstelik de bu Atatürk'ü sevmek adına yapılıyor. Gerçekten ilginç buldugumu belirtmeliyim.

saygılarımla

Binbaşı 18-05-2009 13:10

Mustafa kemal takiyye yapınca alkış üstüne alkış

Ama bu alkışlayan insanlar bazı müslümanları takiyye yapıyorlar diye yerden yere vuruyorlar

Aman ne kadar tutarlısınız

selanikli 18-05-2009 13:51

kölelik konusunu bıraktınız

Alıntı:

Binbaşı´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177588)
Mustafa kemal takiyye yapınca alkış üstüne alkış

Ama bu alkışlayan insanlar bazı müslümanları takiyye yapıyorlar diye yerden yere vuruyorlar

Aman ne kadar tutarlısınız

Sayın Binbaşı;
Evet;
kesinlikle tutarlıyız.
Atatürk o gün o taktikleri izlemeyip başarısız olsaydı, bu günkü modern ülkemiz olmayacaktı. Sizlerde namazınızı yine camide kılardınız elbet ama, Taliban ve El Kaide'nin sıkı kuralları size uyar mıydı bilemiyorum tabii.
Ha bir de şunu sorayım; kızınız veya kız yeğeniniz varsa 14-15 yaşlarında 45-50 yaşında birine 3. veya 4. karı olarak verir miydiniz acaba?
Evet iyi ki Atatürk takiyye yapmış diyorum ve gördüğün gibi ben hiç de takiyye yapmıyorum.
Acaba siz ne amaçla takiyye yapıyorsunuz söyleyebilir misiniz öğrensek?
Saygılar

Yergin 18-05-2009 14:06

Çok anlamsız, yersiz ve şahsi fikrime göre çok yakışıksız bir yaklaşım ve yazı olmuş bu yazı.

Atatürk, dine önem vermiş çünkü o zaman ki halkın çoğu müslümanmış. Sonra farklı şeyler söylemiş gibi bir söylem var burada yanlış anlamadıysam.

Bunu söyleyen birisine demezler mi? Niye bu insanları kurtarmış diye. Yakışmıyor Atamızı dine alet etmek...

Yergin 18-05-2009 14:09

Alıntı:

selanikli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177602)
Sayın Binbaşı;
Evet;
kesinlikle tutarlıyız.
Atatürk o gün o taktikleri izlemeyip başarısız olsaydı, bu günkü modern ülkemiz olmayacaktı. Sizlerde namazınızı yine camide kılardınız elbet ama, Taliban ve El Kaide'nin sıkı kuralları size uyar mıydı bilemiyorum tabii.
Ha bir de şunu sorayım; kızınız veya kız yeğeniniz varsa 14-15 yaşlarında 45-50 yaşında birine 3. veya 4. karı olarak verir miydiniz acaba?
Evet iyi ki Atatürk takiyye yapmış diyorum ve gördüğün gibi ben hiç de takiyye yapmıyorum.
Acaba siz ne amaçla takiyye yapıyorsunuz söyleyebilir misiniz öğrensek?
Saygılar

sayın selanikli, Atatürk'ün takiyye yaptığını kabul etmeniz beni gerçekten çok şaşırttı. Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi,

1. si Atatürk'ü dine alet etmeyin!
2. si Atatürk asla ama asla zafer kazanmak adına tasvip etmediği insanları kullanmamıştır

selanikli 18-05-2009 14:49

teşekkür ve açıklama

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177608)
sayın selanikli, Atatürk'ün takiyye yaptığını kabul etmeniz beni gerçekten çok şaşırttı. Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi,

2. si Atatürk asla ama asla zafer kazanmak adına tasvip etmediği insanları kullanmamıştır

Sayın EnvyMe;
Atatürk hakkında gösterdiğiniz hassasiyet ve tozkondurmama tavrınızı kaydettim ve bu tavrınız için teşekkür ederim. Benim için de Atatürk tahmin edemeyeceğin kadar çok değerlidir.
Atatürk'ü dine alet etmedim, etmiş olamam. Çünkü ben din karşıtı bir insanım. Neden böyle bir şey yapayım ki?
Atatürk bir komutan ve devlet adamıydı. Her devlet adamı hedeflerine ulaşmak için değişik taktikler uygular. Bir zaman halifeyi korumak için yola çıkmış gibi görünmek zorunda kalabilirsiniz, gerçek niyetiniz hilafeti kaldırmak olsa da. Çünkü hilafet tıpkı bugün din gibi tabu idi ve tartışılamazdı. Atatürk Cumhuriyet yeterince güçlenmeden hilafeti kaldırmak isteseydi, belki de Cumhuriyet yıkılacaktı. O nedenle adı takiyye ise takiyye, taktik ise taktik neyse iyi yapmıştır.
Son sözünüz ise başka bir konudur. Size katılıyorum, Atatürk yanında hep değerli insanları bulundurmuştur.

Yergin 18-05-2009 15:33

Hem katıldığınız söylüyorsunuz, hem de gereği ne ise yapmıştır diyorsunuz. Bu çelişkili.

Atatürk'ü dine alet etmek için bir dine inanıyor olmakta gerekmiyor ki, kaldı ki gerçek bir müslüman asla böyle birşey yapmaz ve bence buradan çıkan sonuç Atatürk'ü dine alet eden birisi aslında dine inanmayan birisidir.

Taktik farklı birşeydir sayın selanikli, Atatürk'ün Çanakkale'de ve başka yerlerdeki taktikleri vardır, bunlar taktik tir. Ama burada söylenen şey ise farklıdır ve bunu Atatürk asla ama asla yapmamıştır. Yapmış olsaydı bugün bu kadar saygın olmazdı. Bugün Anadolu'da hala seçimlerde Atatürk'ün partisi diye CHP ye oy veren, müslüman beş vakit namazını kılan dedeler, nineler vardır.

Buradaki yazı yanlıştır ve apaçık Atatürk zamanında zafere kavuşmak için müslümanları kullanmıştır deniliyor. Buradan, bakın Atatürk sizi sevmezdi aslında bir anlam çıkarttırılmak isteniyor. Bu düpedüz yalandır....

Binbaşı 18-05-2009 15:33

Demekki atatük zamanında en iğrenç şeyleri yapsa
iyikide yapmış diyecektiniz
öyle ya
takiyye gibi birşeyden binlerce kişi mağdur oldu hakarete uğradı
siz takiyye yapıyorsunuz diye suçlandılar
ama iddiaya göre atatürkte böyle yapmış ve arkadaş onu alkışlıyor

Boşuna benim peygamberim yok deme!

selanikli 18-05-2009 16:55

sanma ki

Alıntı:

Binbaşı´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177641)

Demekki atatük zamanında en iğrenç şeyleri yapsa
iyikide yapmış diyecektiniz
öyle ya
takiyye gibi birşeyden binlerce kişi mağdur oldu hakarete uğradı
siz takiyye yapıyorsunuz diye suçlandılar
ama iddiaya göre atatürkte böyle yapmış ve arkadaş onu alkışlıyor

Boşuna benim peygamberim yok deme!

Sayın Binbaşı;
Sanma ki senin yazdığın zırvalara, seni ikna etmek için cevap yazıyorum. Bunun mükün olmadığını kanıtladın. Sadece ve sadece okuyanlar senin demogojiden başka yöntem, siteyi provoke etmekten başka bir niyet taşımadığını iyice bir görsünler diye yazıyorum.
A akıllı, ben diyorum ki; Atatürk iyi işler yaptığı için takiyye de yapsa kabulümdür.
A ileri zekalı, Atatürk yanlış işler yapsa dahası bi de takiyye ile yapsa ben Atatürk'ün yaptıklarını neden savunayım.
A dahi arkadaşım benim.

VraeL 18-05-2009 17:25

Öncelikle TAKİYYE DEĞİL! TAKİYE´dir o dediğiniz.

Takiyenin anlamı:
[1] Gerçek inanç veya düşüncesini söylemeyip gizli tutma
[2] Şii ve Batınilerde siyasi düşünce ve inançları gizli tutma
[3] Mürailik, ikiyüzlülük
[4] Dinini saklama, mezhep belirtmeme, gizleme

Kaynak: Vikipedia

Sayın dilaver, önce sizden başlıyalım isterseniz.

Günümüzde zikredildiği zaman genel olarak duyanların aklında kötü anlam canlandıran, ikiyüzlü ve sözüne güvenilmeyen sahteker insanları canlandıran bu kelimeyi, kavramı konuya sokmanız hakkaten de Atatürkçü olmadığınızı bir güzel göstermiş oldu. Yazımı anlayamayarak, yapıştırdığınız bu takiyecilik kavramı, yazıma haksız yere yapıştırılmış bir kavramdır. Zira Yazımdaki hiçbirşey farklı gösterilerek , ya da Atatürk takiyeci gibi anlatılarak yazılmamıştır.

Yazımda yer alan bütün olaylar, fetvalar, istanbul hükümetinin tutumu, yaptıkları, Rıfat Börekçi, Atatürk´ün din hakkındaki sözleri, hepsi ama hepsi gerçektir ve türk tarih kurumunda belgeleri ile yer almaktadır. Atatürk´ün din ile söylediği, yazımın sonundaki sözleri, son 2 cümlesi hariç Öss sınav soru bankalarında da sık sık bulunmaktadır.(son 2 cümlesinin yer almamasının sebebi ise gayet açıktır. Örtpas.)
Yazımdaki hiçbirşey farklı gösterilerek , ya da Atatürk takiyeci gibi anlatılarak yazılmamıştır.

Alıntı:

"bu şekildeki bir yaklaşımın gerçeklere ters düştügünü iddia etmem hazindir."
Sorarım size yazıdaki hangi olay gerçeklere ters düşmektedir.
24 Nisan kararlarında yeraldığını söylediğim o madde mi?
Yoksa Atatürk´ün sonradan dine karşı söylediği o sözler mi?
Hangisi?

Yeniden söylüyorum : Yazımda yer alan bütün olaylar, fetvalar, istanbul hükümetinin tutumu, yaptıkları, Rıfat Börekçi, Atatürk´ün din hakkındaki sözleri, hepsi ama hepsi gerçektir ve türk tarih kurumunda belgeleri ile yer almaktadır. Atatürk´ün din ile söylediği, yazımın sonundaki sözleri, son 2 cümlesi hariç Öss sınav soru bankalarında da sık sık bulunmaktadır.(son 2 cümlesinin yer almamasının sebebi ise gayet açıktır. Örtpas.)

Kısacası gerçeğe aykırı hiç birşey yoktur yazımda.

Alıntı:

"Bir önderin bu şekilde asılsızca yıpratılmasına karşıyım."
Demişsiniz.
Sorarım size yazımda Atatürk´ü yıpratan , ona hakaret eden cümle hangisidir?
Yazımın da herşey tarihte olduğu gibi anlatılmıştır.
Atatürk´ün bu tavrı size, dininize bağlılığınızdan dolayı acı gelebilir.
Ama unutmayalımki gerçekler acıdır! (.
Atatürk´ün muhammet ve islam hakkındaki sözleri de oldukça açık ve nettir.

Alıntı:

"Mustafa Kemal ne din düşmanı idi, ne de Vahdettin düşmanı."
Sizden yazımdaki " atatürk din düşmanıdır" şeklinde yargıyı bulup (varsa eğer) burada yazmanızı istiyorum. Ben göremedim çünkü. Eğer yazımdan Atatürk´ün islama düşman olduğu sonucuna vardıysanız , ciddi söylüyorum yazımı 1 gram bile anlamamışsınızdır.

Gelin Atatürk´ün o sözünü bir güzel inceleyelim.

"Türkler arapların dinini kabul etmeden ÖNCEDE BÜYÜK BİR MİLLETTİ, arap dinini kabul ettikten sonrada."

Burada: "Türk toplumu müslüman olsada olmasada onları büyük bir millet yapan onların özlerindeki değerleridir. Müslüman olmaları değil." anlamı vardır.

"Bu din ne arapların ne de aynı dinde olan acemlerin ve ne de mısırlıların vesairenin Türklerle birleşip bir millet oluşturmalarını sağlamadı."

Burada:"Türkler büyük bir toplumdu ve islama geçtikten sonra, islamın onlara bir yararı olmadı. Ayrıca mısırlılarada bir faydası dokunmadı" anlamı vardır.

"Bilakis Türk milletinin milli bağlarını gevşetti milli duygularnı milli heyecanını uyuşturdu."

Geldik müslümanlar için en can alıcı yere. Burada ise "Türk milleti islamı seçti ve islamın onlara yararını bırakın, zararı oldu" anlamı vardır.

"Bu da çok doğaldı çünkü muhammet’in kurdugu dinin amacı bütün milliyetlerin üstünde bir arap milliyetçiliği siyasetine sürüklemekti bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade edildi."

Burada ise islamın türklere neden zararlı olduğu söyleniyor.

Ben burada dine karşı bir düşmanlık göremiyorum. Atatürk sadece gerçeği, olayın gerçek yüzünü dile getirmiş. İslama inanmayın, zararlıdır cızdır gibi bir anlam yok. Sadece geçmişten günümüze islamın Türklere neler yaptığı yazılı!

Alıntı:

Ülkede süren iiktidar mücadelesinde tek yol saltanatı yok etmekti.
Efendim ozamanlar ülkede iktidar mücadelesinden daha önemli bir sorun vardır. Vatanın bütünlüğü ve birliği sorunu! Atatürk iktidar sorunu yüzünden çaba vermedi. Vatanın birliği , beraberliği ve bütünlüğü ve en önemliside önem verdiği BÜYÜK TÜRK MİLLETİ tehlikede olduğu için.
Her ne kadar müslüman olsalarda. Çünkü o Türk Milletinin asıl kimliğini ve damarlarındaki kuvvetin önemli büyüklüğünü en iyi bilen insandır.

Alıntı:

"Onu takkiyeci olarak niteleyen anlayışa ilk defa rastladıgımı söyleyebilirim. Hiç duymamıştım bunu. Üstelik de bu Atatürk'ü sevmek adına yapılıyor. Gerçekten ilginç buldugumu belirtmeliyim."
Demişsiniz. Demişsiniz de, yazımı yanlış anlayarak ona takiyeci damgasını vuran sizsiniz. Takiyeci kavramını gündeme getirip, diğer üyelerinde yazıyı doğal olarak yanlış anlamasına sebebiyet verende!

Şimdi size gelelim EnvyMe:
Dilaverin yorumun okuyarak bir güzel şartlanmış ve gaza gelmişsiniz. Öncelikle dilavere yazdığım herşey, ayrıca sizedirde. Bir güzel okuyunuz.

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177607)
Çok anlamsız, yersiz ve şahsi fikrime göre çok yakışıksız bir yaklaşım ve yazı olmuş bu yazı.

Atatürk, dine önem vermiş çünkü o zaman ki halkın çoğu müslümanmış. Sonra farklı şeyler söylemiş gibi bir söylem var burada yanlış anlamadıysam.

Bunu söyleyen birisine demezler mi? Niye bu insanları kurtarmış diye. Yakışmıyor Atamızı dine alet etmek...

Sorunuzun cevabıda bu yorumumda sevgili dilaver´e verdiğim cevabın sondan 2´nci paragrafta yer alıyor. Ayrıca Atatürk´ün islam ve muhammet hakkındaki sözlerini tek tek açıkladığım paragrafı okursanız daha iyi anlıyacaksınız.

Ha bide demişsinizki ;
Alıntı:

Buradaki yazı yanlıştır ve apaçık Atatürk zamanında zafere kavuşmak için müslümanları kullanmıştır deniliyor. Buradan, bakın Atatürk sizi sevmezdi aslında bir anlam çıkarttırılmak isteniyor.
Sizden de yazımdaki bu söylediklerinizi ifade eden cümleleri, paragrafları alıntılamanızı istiyorum. Yapayım size açıklamasını.

......................................

Anlaşılan o ki :
Atatürk´ün dine olan gerçek bakış açısını, burda net ve oldukça öz bir şekilde sunmuş olmam müslüman arkadaşlara bek bir hazin geldi.
Gerçekler acıdır dostlar.
Atatürk´ün din ile söylediği son sözlerini, benim açıklamalarım beraberinde tekrar tekrar okumanız dileğiyle.

Sevgiler.

dilaver 18-05-2009 17:44

Takiyenin anlamı:

tanımını vermişsiniz. Çok güzel ama bakın ne yazmışsınız.

Yani kısacası ilk başta birlik ve beraberlik bozulmasın diye padişaha dair düşünceleirini açıklamamış, hatta padişah yanlısı gibi davranmış , daha sonra padişahın gerçek yüzü ortaya çıkıp halk uyanınca padişah ve saltanat hakkındaki gerçek düşüncelerini belirtmiştir ve buna göre davranmıştır.
--------------------------

demişsiniz. Katıldıgımı belirtmiştim. Tarih galiplerce yazılır, biz buna bugün resmi ideoloji diyoruz.

Tam teşhis. :D

saygılarımla

selanikli 18-05-2009 17:48

[quote=EnvyMe;177640]

Sayın EnvyMe;

Elbette ki Atatürk, ayırmaksızın tüm vatandaşlarını sevmiş, onlara değer vermiş, onları eğitmek için elinden geleni yapmıştır. Aşağıdaki sözler Atatürk'e aittir. Dine bakışını yeterince açıkça ortaya koymaktadır diye düşünüyorum. Yorum yapmayacağım.
http://www.turandursun.com/forumlar/...275#post172275

VraeL 18-05-2009 17:57

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177708)
Takiyenin anlamı:

tanımını vermişsiniz. Çok güzel ama bakın ne yazmışsınız.

--------------------------

demişsiniz. Katıldıgımı belirtmiştim. Tarih galiplerce yazılır, biz buna bugün resmi ideoloji diyoruz.

Tam teşhis. :D

saygılarımla

Hımmm

Demek o kadar açıklama, yazı ve paragraftan sonra sadece buna değinebildiniz.

E yapayım açıklamasını:

Dediğim gibi günümüzde takiyeci: halk tarafından sahtekar olan, sözüne güvenilmeyen kişi olarak algılanıyor.

Oysaki yanlış. Takiye sadece kişinin belirli bir sebebten dolayı düşüncelerini söylememek istemesidir. Ve bu, makro insanlık şeklinde tabir ettiğimiz çağdaş insanlık mertebesine ulaşmaya yakın bir toplumda, Bireyin en doğal hakkıdır.

O yüzden yanlış birşey olarak, yada halk gibi sahtekarlık olarak görmüyorum takiyecliği.

Ama gelin görünki sizde takiyeciliği sahtekarlık olarak gören o halkı oluşturan bireylerdensiniz.

Ve sayın dilaver:

Atatürk sizin deyiminizle takiyecilik yapmamış olsaydı, bugün bende sizde Coni, Oni, Maykıl, Riçırd çocuğu olmuştuk.Ve aman yağrabiii demek yerine, oh may gad, aaauuvv jeysus, diyor olurduk. (.

Alıntı:

Tarih galiplerce yazılır, biz buna bugün resmi ideoloji diyoruz.
Sanırım bu sözlerinizden de Galip TBMM ve Atatürk´ün tarihi objektif olarak değil, taraflı olarak dile getirdiğini anlamamız gerekiyor. Bravo! Atayı iyi yıprattınız.

Yergin 18-05-2009 17:59

Alıntı:

Merodach´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177695)
Öncelikle TAKİYYE DEĞİL! TAKİYE´dir o dediğiniz.

Takiyenin anlamı:
[2] Şii ve Batınilerde siyasi düşünce ve inançları gizli tutma
[3] Mürailik, ikiyüzlülük
[4] Dinini saklama, mezhep belirtmeme, gizleme

Kaynak: Vikipedia

Sayın dilaver, önce sizden başlıyalım isterseniz.

Günümüzde zikredildiği zaman genel olarak duyanların aklında kötü anlam canlandıran, ikiyüzlü ve sözüne güvenilmeyen sahteker insanları canlandıran bu kelimeyi, kavramı konuya sokmanız hakkaten de Atatürkçü olmadığınızı bir güzel göstermiş oldu. Yazımı anlayamayarak, yapıştırdığınız bu takiyecilik kavramı, yazıma haksız yere yapıştırılmış bir kavramdır. Zira Yazımdaki hiçbirşey farklı gösterilerek , ya da Atatürk takiyeci gibi anlatılarak yazılmamıştır.

Yazımda yer alan bütün olaylar, fetvalar, istanbul hükümetinin tutumu, yaptıkları, Rıfat Börekçi, Atatürk´ün din hakkındaki sözleri, hepsi ama hepsi gerçektir ve türk tarih kurumunda belgeleri ile yer almaktadır. Atatürk´ün din ile söylediği, yazımın sonundaki sözleri, son 2 cümlesi hariç Öss sınav soru bankalarında da sık sık bulunmaktadır.(son 2 cümlesinin yer almamasının sebebi ise gayet açıktır. Örtpas.)
Yazımdaki hiçbirşey farklı gösterilerek , ya da Atatürk takiyeci gibi anlatılarak yazılmamıştır.

Sorarım size yazıdaki hangi olay gerçeklere ters düşmektedir.
24 Nisan kararlarında yeraldığını söylediğim o madde mi?
Yoksa Atatürk´ün sonradan dine karşı söylediği o sözler mi?
Hangisi?

Yeniden söylüyorum : Yazımda yer alan bütün olaylar, fetvalar, istanbul hükümetinin tutumu, yaptıkları, Rıfat Börekçi, Atatürk´ün din hakkındaki sözleri, hepsi ama hepsi gerçektir ve türk tarih kurumunda belgeleri ile yer almaktadır. Atatürk´ün din ile söylediği, yazımın sonundaki sözleri, son 2 cümlesi hariç Öss sınav soru bankalarında da sık sık bulunmaktadır.(son 2 cümlesinin yer almamasının sebebi ise gayet açıktır. Örtpas.)

Kısacası gerçeğe aykırı hiç birşey yoktur yazımda.

Demişsiniz.
Sorarım size yazımda Atatürk´ü yıpratan , ona hakaret eden cümle hangisidir?
Ama unutmayalımki gerçekler acıdır! (.
Atatürk´ün muhammet ve islam hakkındaki sözleri de oldukça açık ve nettir.

Sizden yazımdaki " atatürk din düşmanıdır" şeklinde yargıyı bulup (varsa eğer) burada yazmanızı istiyorum. Ben göremedim çünkü. Eğer yazımdan Atatürk´ün islama düşman olduğu sonucuna vardıysanız , ciddi söylüyorum yazımı 1 gram bile anlamamışsınızdır.

Gelin Atatürk´ün o sözünü bir güzel inceleyelim.

"Türkler arapların dinini kabul etmeden ÖNCEDE BÜYÜK BİR MİLLETTİ, arap dinini kabul ettikten sonrada."

Burada: "Türk toplumu müslüman olsada olmasada onları büyük bir millet yapan onların özlerindeki değerleridir. Müslüman olmaları değil." anlamı vardır.

"Bu din ne arapların ne de aynı dinde olan acemlerin ve ne de mısırlıların vesairenin Türklerle birleşip bir millet oluşturmalarını sağlamadı."

Burada:"Türkler büyük bir toplumdu ve islama geçtikten sonra, islamın onlara bir yararı olmadı. Ayrıca mısırlılarada bir faydası dokunmadı" anlamı vardır.

"Bilakis Türk milletinin milli bağlarını gevşetti milli duygularnı milli heyecanını uyuşturdu."

Geldik müslümanlar için en can alıcı yere. Burada ise "Türk milleti islamı seçti ve islamın onlara yararını bırakın, zararı oldu" anlamı vardır.

"Bu da çok doğaldı çünkü muhammet’in kurdugu dinin amacı bütün milliyetlerin üstünde bir arap milliyetçiliği siyasetine sürüklemekti bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade edildi."

Burada ise islamın türklere neden zararlı olduğu söyleniyor.

Ben burada dine karşı bir düşmanlık göremiyorum. Atatürk sadece gerçeği, olayın gerçek yüzünü dile getirmiş. İslama inanmayın, zararlıdır cızdır gibi bir anlam yok. Sadece geçmişten günümüze islamın Türklere neler yaptığı yazılı!

Efendim ozamanlar ülkede iktidar mücadelesinden daha önemli bir sorun vardır. Vatanın bütünlüğü ve birliği sorunu! Atatürk iktidar sorunu yüzünden çaba vermedi. Vatanın birliği , beraberliği ve bütünlüğü ve en önemliside önem verdiği BÜYÜK TÜRK MİLLETİ tehlikede olduğu için.
Her ne kadar müslüman olsalarda. Çünkü o Türk Milletinin asıl kimliğini ve damarlarındaki kuvvetin önemli büyüklüğünü en iyi bilen insandır.

Demişsiniz. Demişsiniz de, yazımı yanlış anlayarak ona takiyeci damgasını vuran sizsiniz. Takiyeci kavramını gündeme getirip, diğer üyelerinde yazıyı doğal olarak yanlış anlamasına sebebiyet verende!

Şimdi size gelelim EnvyMe:
Dilaverin yorumun okuyarak bir güzel şartlanmış ve gaza gelmişsiniz. Öncelikle dilavere yazdığım herşey, ayrıca sizedirde. Bir güzel okuyunuz.

Sorunuzun cevabıda bu yorumumda sevgili dilaver´e verdiğim cevabın sondan 2´nci paragrafta yer alıyor. Ayrıca Atatürk´ün islam ve muhammet hakkındaki sözlerini tek tek açıkladığım paragrafı okursanız daha iyi anlıyacaksınız.

Ha bide demişsinizki ; Sizden de yazımdaki bu söylediklerinizi ifade eden cümleleri, paragrafları alıntılamanızı istiyorum. Yapayım size açıklamasını.

......................................

Anlaşılan o ki :
Atatürk´ün dine olan gerçek bakış açısını, burda net ve oldukça öz bir şekilde sunmuş olmam müslüman arkadaşlara bek bir hazin geldi.
Gerçekler acıdır dostlar.
Atatürk´ün din ile söylediği son sözlerini, benim açıklamalarım beraberinde tekrar tekrar okumanız dileğiyle.

Sevgiler.

Sayın Merodach,

Ben burada müslüman olduğum için yazdıklarınız yanlış demedim. Müslüman olduğum için zoruma gitmedi. Ulu Önder Atatürk'ün

"Yani kısacası ilk başta birlik ve beraberlik bozulmasın diye padişaha dair düşünceleirini açıklamamış, hatta padişah yanlısı gibi davranmış , daha sonra padişahın gerçek yüzü ortaya çıkıp halk uyanınca padişah ve saltanat hakkındaki gerçek düşüncelerini belirtmiştir ve buna göre davranmıştır."

böyle birşey yapmaya ihtiyacı olmadığını söyledim. Bu yüzden karşı çıktım. Yahu aklınız alabiliyormu bunu, zafere ulaşabilmek için padişah yanlısı gibi kendisini gösterip müslümanları arkasına alacak, sonra zafere ulaşınca bu din böyledir şöyledir diyecek. Bir kere burada yazmış olduğunuz savı bizzat Atatürk'ün kendisi yalanlamıştır. Siz daha bunun üzerine ne konuşursunuz anlamış değilim. Madem sizin dediğiniz gibi olsa idi, Atatürk neden zafere ulaştıktan sonra padişahlığa, hilafete yaptığını islamiyet e yapmadı?

Sizin buradaki savınız düpedüz Atatürk'e hakarettir. Atatürk hiçbir zaman zafere ulaşmak için insanlara farklı görünmemiştir. Netti, neyse oydu. Bu yüzden büyük bir liderdi ve size altını çizerek şunları söylemek istiyorum ki,

Ne yaparsanız yapın, hiç bir zaman bir müslüman olarak içimdeki Atatürk sevgisine toz dahi konduramazsınız!

VraeL 18-05-2009 18:01

Cevap yazacak olan olursa geldiğimde cevaplarım.
Bu kadar uzun yazı yazmak, bu sıcakta oldukça yordu.
Sevgiyle kalın.

VraeL 18-05-2009 20:05

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177718)
Sayın Merodach,

Ulu Önder Atatürk'ün böyle birşey yapmaya ihtiyacı olmadığını söyledim. Bu yüzden karşı çıktım. Yahu aklınız alabiliyormu bunu, zafere ulaşabilmek için padişah yanlısı gibi kendisini gösterip müslümanları arkasına alacak, sonra zafere ulaşınca bu din böyledir şöyledir diyecek.

Sevgili EnvyMe;
Bizim aklımız alıyor ama malasef senin aklın almıyor :

Ben “kendisini padişah yanlısı göstererek Müslümanların desteğini aldı” demedim!!!!
“Padişah yanlısı gibi göstererek, padişah taraftarı halkın desteğini aldı” dedim.Müslüman veya değil!!!
“Ayrıca kendisinin İslamiyet ile ilgili düşünceleri olumlu değildir. Bunu da şu şu sözünden anlıyoruz. Ama ülkedeki Müslümanları kendisine düşman etmemek içinde bunu belli etmemiştir” dedim.
Yani biraz daha dikkatli okusanız ne olur?

Kaldı ki Atatürk´ün bunu yapmış olmasını ve İslam hakkındaki düşünceleri ile Türklere zarar verdiğini düşünmesini neden bir türlü sindiremiyorsunuz anlayabilmiş değilim. Bu tamamen şartların getirdiği zorunluluktan dolayı doğan bir tutum ve taktiktir. .(aslında sindirememiniz anlıyorum zira müslümansınız. Çoktan koşullandınız. Tarafsızca yaklaşmanıza engel olan bu. Siz farkında olmadan!)

Ayrıca söylediğim gibi takiye yapmak 2 yüzlülük, sahtekarlık , ya da kötü bir şey falan değildir. Bireylerin en doğal hakkıdır. Üniversite de Tarih bölümü okursanız detaylı olarak ta Atatürk´ün bu yaptıklarını görürsünüz. Hatta bazı üniversitelerde din hakkındaki düşünceleri değil ama , Osmanlı hükümetine karşı olan taktiğini açıkça anlattığım şekilde bazı öğretmenlerin de dile getirdiğini görebilirsiniz. (gerçi üniversiteye ve anlatan kişiye göre değişir)

Ayrıca Atatürk´ün önce islamı öven sözlerden sonra , İslam ve Muhammet´e karşı olan olumsuz sözler söylemesine ne gibi bir açıklama getiriyorsunuz bunu da çok merak ediyorum. Sizce buradaki neden ne?

Alıntı:

Bir kere burada yazmış olduğunuz savı bizzat Atatürk'ün kendisi yalanlamıştır.
Kanıt?
Ben Atatürk´ün sözlerini burada kaleme aldım. Herkes tarafından ve tarih kitaplarında da yer alan sözlerdi. Buyurun siz de paylaşın ozaman Atatürk´ün burada yazmış olduğum savı yalanladığına dair olan sözlerini.

Alıntı:

Madem sizin dediğiniz gibi olsa idi, Atatürk neden zafere ulaştıktan sonra padişahlığa, hilafete yaptığını islamiyet e yapmadı?
İslamiyete ne yapsın?
Nasıl yapsın?
İslamiyete düşman değilki!
Ya da islamiyeti yok etmeye çalışan bir zihniyete sahip değilki!

Benim yazdıklarımdan bu mu anlaşılıyor EnvyMe?
Yani bunu sormuş olmana şaşmış durumdayım. Gerçekten anlıyamamışsın. Taraflı yaklaşımın, anlama yeteneğini köreltmiş.

[/quote]
Sizin buradaki savınız düpedüz Atatürk'e hakarettir. [/quote]
Kime göre hakaret?
Neye göre hakaret?
Bir Müslüman´a göre tabiî ki hakarettir.
Bir ateiste göre tam tersi, bir övgüdür!
Bana göre ise şartların getirdiği zorunluluktan dolayı olaylara büyük bir kuvvet ve cesaret ile gerekeni yapmış olmaktır.
Ve takiye yapmak 2 yüzlülük, sahtekarlık , ya da kötü bir şey falan da değildir.

Alıntı:

..size altını çizerek şunları söylemek istiyorum ki,

Ne yaparsanız yapın, hiç bir zaman bir müslüman olarak içimdeki Atatürk sevgisine toz dahi konduramazsınız!
Haydaaaaa.
Yahu resmen bana içimizdeki Atatürk sevgisini yok etmeye çalışan bir sahtekarsın demiş oldun.
Bak dur ben sana benim hakkında neden böyle düşündüğünü söyleyeyim. Psikolojiden az çok anlarım.
Nedeni çok basit. Konunun içinde mensubu bulunduğun dinin olması ve senden önce yazıma karşı olumsuz yorumlar da bulunulması. Koşullandın kısacası. Bundan dolayı da zihnin Paranoyak düşünceler üretti ve sonuç olarak ta benim, buradaki insanların Atatürk sevgisini törpülemeye çalışan bir insan olduğum kanısına vardın. Oysaki yanlış yaptın çünkü, koşullanmış ve paranoyak bir zihniyetin doğru sonuca varması olasılığı oldukça düşüktür.

Özne 18-05-2009 20:59

İlk olarak konuda gördüğüm yanlış yargıyı dile getirmek istiyorum. Sizler Atatürk'ü sadece müslüman olduğunu düşündüğünüz için mi seviyorsunuz? Yoksa size bugünkü çağdaş hayatı, bağımsızlığı miras bıraktığı için mi? İnanıyorumki bağımsızlığımızı ve çağdaş bir yaşamı bize sunduğu için.

Bugüne kadar tarihte bir çok lider sizin dediğiniz "takkiye" kavramını uygulamıştır ve uygulamaya devam ettirmektedir. Eğerki baştan Saltanatı ve Halifeliği kaldırma niyetinde olduğunu söyleseydi bugün bu noktada olamazdık. Lütfen gerçekçi olun.

Söylevden bir alıntı:
Alıntı:

Cumhuriyetin ilanına 3 buçuk ay gibi kısa bir süre kala 14 ağustos 1923’te de Ankara Türk Ocağı’nda verilen bir çay ziyafetinde, Mustafa Kemal, “Kur’an-ı kerim’i Türkçe’ye aynen tercüme ettirmek” meselesini ortaya atacak, ancak Karabekir’in “devlet reis’inin din işlerini kurcalamasının doğru olmadığını söylemesi üzerine tartışma çıkacaktı.. Karabekir paşanın bu çıkışana hayli kızan Mustafa Kemal ise, “Evet Karabekir! Arapoğlu’nun yavelerini Türkoğullarına öğretmek için Kur’an-ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutacağım.. Ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler
TBMM 5.Dönem 3. Açılış konumasından (1 Kasım 1937) Atatürk'ün cümleleri:
Alıntı:

Aziz milletvekilleri!
Dünyaca bilinmektedir ki, bizim devlet yönetimimizdeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, yönetimde ve politikada bizi aydınlatıcı ana çizgilerdir. Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz.
Şimdi soruyorum diyelimki Atatürk müslüman değil. Ne farkeder? Sizi bugünlere getiren biri müslüman değil diye sevmeyecekmisiniz? Onca yaptığı çağdaşlık adımlarını, bağımsız oluşumuzdaki rolünü görmezden mi geleceksiniz.

Ben müslüman değilim. Ancak Atatürk müslüman olsa bile bu beni rahatsız etmez. Çünkü ben onu dini inancı nedeniyle değil diğer yaptıkları nedeniyle seviyorum. Konuyu farklı yere taşımayalım.

Saygılar.

VraeL 18-05-2009 21:14

Alıntı:

Özne´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177794)
Bugüne kadar tarihte bir çok lider sizin dediğiniz "takkiye" kavramını uygulamıştır ve uygulamaya devam ettirmektedir. Eğerki baştan Saltanatı ve Halifeliği kaldırma niyetinde olduğunu söyleseydi bugün bu noktada olamazdık. Lütfen gerçekçi olun.

Evet. Yanısıra mantıken baktığımızda bir lider takiye yaptığını açıklar mı hiç? Bu bir taktikdir. Çünkü bazen liderin düşündüğünü halk düşünemez ve lider mecburen takiye yöntemine başvurur. ( ve bugün baktığımızda işe yarayıp yaramadığınıda görüyoruz zaten) Adam tutup ben saltanatı kaldırıp cumhuriyeti kurmayı düşünüyorum deseydi, Hilafet ve şeriat yanlılarının desteğeni hayatta alamaz, bizde bugün coni çocuğu olurduk. Hatta belki olmazdıkta.

Bu arada Atatürk´ün diğer sözlerini paylaştığın için teşekkürler Özne. Çok şey ifade ediyorlar.

dilaver 18-05-2009 21:18

Evet. Yanısıra mantıken baktığımızda bir lider takiye yaptığını açıklar mı hiç? Bu bir taktikdir. Çünkü bazen liderin düşündüğünü halk düşünemez ve lider mecburen takiye yöntemine başvurur.

EE sevgili dostum.

Ben ne iddia etmiştim siz bana neden karşı çıkmıştınız.

Ama takiye kavramına karşı çıkıyorum. Daha dogru bir kavram pragmatist olmalı.

saygılarımla

VraeL 18-05-2009 21:40

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177802)
Evet. Yanısıra mantıken baktığımızda bir lider takiye yaptığını açıklar mı hiç? Bu bir taktikdir. Çünkü bazen liderin düşündüğünü halk düşünemez ve lider mecburen takiye yöntemine başvurur.

EE sevgili dostum.

Ben ne iddia etmiştim siz bana neden karşı çıkmıştınız.

Ama takiye kavramına karşı çıkıyorum. Daha dogru bir kavram pragmatist olmalı.

saygılarımla

Peki sevgili Dilaver ben ne demiştim?
Yorumumdan Alıntı:
Alıntı:

Dediğim gibi günümüzde takiyeci: halk tarafından sahtekar olan, sözüne güvenilmeyen kişi olarak algılanıyor.

Oysaki yanlış. Takiye sadece kişinin belirli bir sebebten dolayı düşüncelerini söylememek istemesidir. Ve bu, makro insanlık şeklinde tabir ettiğimiz çağdaş insanlık mertebesine ulaşmaya yakın bir toplumda, Bireyin en doğal hakkıdır.

O yüzden yanlış birşey olarak, yada halk gibi sahtekarlık olarak görmüyorum takiyecliği.
Ben halk tarafından yanlış görülen anlamına karşı çıkıyorum. İkiyüzlülük olarak kabul görülüp Atatürk, Takiyecilik (ikiyüzlülük) yapmıştır denilmesine karşı çıkıyorum.

Mantıken baktığımızda Mustafa Kemal Atatürk, takiyecilik yapmıştır, ama bu takiyecilik halk arasındaki ikiyüzlü takiyeciliği değildir.Gerçek inanç veya düşüncesini söylemeyip gizli tutarak zafere gitme takiyeciliğidir. Günümüzde de ne denli yararlı olduğunu yaşayarak görmüş bulunmaktayız.

dilaver 18-05-2009 21:50

Sevgili merodach

Bu kelimeyi yanlış kullandım demek bu kadar mı zor. Neyse zorlamıyorum. Nasıl dilerseniz öyle kullanın.

saygılarımla

VraeL 18-05-2009 21:58

Yanlış?
Birşeyi yanlış kullandığımı zannetmiyorum sevgili Dilaver. Nasıl işinize geliyorsa öyle sanın.
Sevgilerle.

Titan 18-05-2009 22:09

Takiye; yapılan icraata göre değişir bence. Eğer, yapılan işin sonunda topluma bir katkısı varsa o takiye kabullenilebilir, tam tersi olursa topluma yavaş yavaş sirayet eden bir kansere dönüşür.

dilaver 18-05-2009 22:12

Takiye; yapılan icraata göre değişir bence. Eğer, yapılan işin sonunda topluma bir katkısı varsa o takiye kabullenilebilir, tam tersi olursa topluma yavaş yavaş sirayet eden bir kansere dönüşür.

Bu tam takiye oldu Titan :D

saygılarımla

Titan 18-05-2009 22:33

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177842)
Bu tam takiye oldu Titan :D

saygılarımla

Çift sarılı ha:)

Özne 18-05-2009 22:44

Efendim yaptığının adı ister takiye olsun ister pragmatist ne fark eder :) Atatürk çok iyi bir siyasetçiydi. Biz en iyisi bu yaptıklarına "siyaset" diyelim ki kavram kargaşası sona ersin.

dilaver 18-05-2009 22:55

Biz en iyisi bu yaptıklarına "siyaset" diyelim ki kavram kargaşası sona ersin.

Sevgili özne

Dogru söze hacı emmin ne desin.

saygılarımla

evrensel-insan 18-05-2009 22:57

Saygideger arkadaslar;

Bende, cocuk diliyle cevap vereyim. Ataturk'un yaptigi "kandirikcilik"

Saygilarimla;
evrensel-insan

VraeL 19-05-2009 00:55

Mızıkçılık der gibi oldu .)
Siyaset diyelim. Özne güzel söyledi. (;

emre025 20-05-2009 11:54

Bu yazinin ATATÜRK e ve ilkelerine bir fayda getirecegini sanmiyorum, aksine müslüman toplumun tepkisini cekecektir

ATATÜRK ateist bile olmus olsa bizi egitimsiz yobazlarin eline birakmadigi icin tsk etmek isterdim kendisine sonucta ATATÜRK biz müslümanlarin dinini yasmasina engel olmamistir bizler bu ülkede özgürce ibadetimizi yapabiliyoz ve ne mutluki farkli dinlere veya inanclara fikirlere mensup topluluklarla bir arada kardesce yasiyabiliyoruz

Tek hosuma gitmeyen bas örtüsü meselesi onuda ATATÜRK yasaklamadi.

Bu yazi ATATÜRK e olan saygiyi ve sevgiyi degil nefreti artirir zaten egitimsiz bir toplumuz kirmizi isikta durmasini bilmeyen bir millet icin bu yazinin bir getirisi olacagini sanmiyorum

Saygilarimla...............

selanikli 20-05-2009 12:02

Alıntı:

emre025´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 178340)
Bu yazinin ATATÜRK e ve ilkelerine bir fayda getirecegini sanmiyorum, aksine müslüman toplumun tepkisini cekecektir

ATATÜRK ateist bile olmus olsa bizi egitimsiz yobazlarin eline birakmadigi icin tsk etmek isterdim kendisine sonucta ATATÜRK biz müslümanlarin dinini yasmasina engel olmamistir bizler bu ülkede özgürce ibadetimizi yapabiliyoz ve ne mutluki farkli dinlere veya inanclara fikirlere mensup topluluklarla bir arada kardesce yasiyabiliyoruz

Tek hosuma gitmeyen bas örtüsü meselesi onuda ATATÜRK yasaklamadi.

Bu yazi ATATÜRK e olan saygiyi ve sevgiyi degil nefreti artirir zaten egitimsiz bir toplumuz kirmizi isikta durmasini bilmeyen bir millet icin bu yazinin bir getirisi olacagini sanmiyorum

Saygilarimla...............

Değerli emre;

aramızda ciddi ve derin inanç ayrılıkları olduğunu görüyorum.
Fakat ben farklılıkları değil ortak yanlarımızı öne çıkarmak gerektiğine inanıyorum.
Aydınlık bir Türkiye ortak paydasına sahip olduğumuzu sevinçle görüyorum.
En önemli olan da budur.
Yazınızdan ötürü tebrik ederim.
Saygılar.

emre025 20-05-2009 12:58

Sevgili selanikli ne demek hepimizin görevidir duyarli bir vatandas olmasi daha cagdas daha özgür yasam seviyesi daha kaliteli aydin bir türkiyeyi kim istemez ki

Ayrica bende senin bu konudaki samimiyetini görüyorum amacin bagciyi dövmek degil gercektende üzüm bende seni tebrik ederim bu samimiyetinden dolayi

Insanlik olarak asilmiyacak sorun yoktur yeterki insanliga saygimizi yitirmiyelim

Saygilarimla...

sahozgur 20-05-2009 14:44

Atatürk, bir lider, bir asker ve bir siyasetçidir. Toplumun kurtuluşu için birçok siyasi manevra yapmış olabilir. Bu onun dehasını gösterir. Bir anlamda geleceği bilmiş, adımlarını ona göre atmıştır.

Peki aynı şeyi Allah veya muhammed için düşünelim. Muhammed de takiye yapmıştır. Aslında o değil allah yapmıştır, çünkü muhammedin iddiasına göre kuran allah kelamıdır. Kurandaki bu takiyelerde allaha ait olmuş olur. Düşünüyorum da hadi bir insan takiye yapabilir, peki tanrı takiye yapar mı?

Yergin 20-05-2009 22:21

Alıntı:

Merodach´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 177779)
Sevgili EnvyMe;
Bizim aklımız alıyor ama malasef senin aklın almıyor :

Ben “kendisini padişah yanlısı göstererek Müslümanların desteğini aldı” demedim!!!!
“Padişah yanlısı gibi göstererek, padişah taraftarı halkın desteğini aldı” dedim.Müslüman veya değil!!!
“Ayrıca kendisinin İslamiyet ile ilgili düşünceleri olumlu değildir. Bunu da şu şu sözünden anlıyoruz. Ama ülkedeki Müslümanları kendisine düşman etmemek içinde bunu belli etmemiştir” dedim.
Yani biraz daha dikkatli okusanız ne olur?

Kaldı ki Atatürk´ün bunu yapmış olmasını ve İslam hakkındaki düşünceleri ile Türklere zarar verdiğini düşünmesini neden bir türlü sindiremiyorsunuz anlayabilmiş değilim. Bu tamamen şartların getirdiği zorunluluktan dolayı doğan bir tutum ve taktiktir. .(aslında sindirememiniz anlıyorum zira müslümansınız. Çoktan koşullandınız. Tarafsızca yaklaşmanıza engel olan bu. Siz farkında olmadan!)

Ayrıca söylediğim gibi takiye yapmak 2 yüzlülük, sahtekarlık , ya da kötü bir şey falan değildir. Bireylerin en doğal hakkıdır. Üniversite de Tarih bölümü okursanız detaylı olarak ta Atatürk´ün bu yaptıklarını görürsünüz. Hatta bazı üniversitelerde din hakkındaki düşünceleri değil ama , Osmanlı hükümetine karşı olan taktiğini açıkça anlattığım şekilde bazı öğretmenlerin de dile getirdiğini görebilirsiniz. (gerçi üniversiteye ve anlatan kişiye göre değişir)

Ayrıca Atatürk´ün önce islamı öven sözlerden sonra , İslam ve Muhammet´e karşı olan olumsuz sözler söylemesine ne gibi bir açıklama getiriyorsunuz bunu da çok merak ediyorum. Sizce buradaki neden ne?

Kanıt?
Ben Atatürk´ün sözlerini burada kaleme aldım. Herkes tarafından ve tarih kitaplarında da yer alan sözlerdi. Buyurun siz de paylaşın ozaman Atatürk´ün burada yazmış olduğum savı yalanladığına dair olan sözlerini.

İslamiyete ne yapsın?
Nasıl yapsın?
İslamiyete düşman değilki!
Ya da islamiyeti yok etmeye çalışan bir zihniyete sahip değilki!

Benim yazdıklarımdan bu mu anlaşılıyor EnvyMe?
Yani bunu sormuş olmana şaşmış durumdayım. Gerçekten anlıyamamışsın. Taraflı yaklaşımın, anlama yeteneğini köreltmiş.

Sizin buradaki savınız düpedüz Atatürk'e hakarettir.
Kime göre hakaret?
Neye göre hakaret?
Bir Müslüman´a göre tabiî ki hakarettir.
Bir ateiste göre tam tersi, bir övgüdür!
Bana göre ise şartların getirdiği zorunluluktan dolayı olaylara büyük bir kuvvet ve cesaret ile gerekeni yapmış olmaktır.
Ve takiye yapmak 2 yüzlülük, sahtekarlık , ya da kötü bir şey falan da değildir.

Haydaaaaa.
Yahu resmen bana içimizdeki Atatürk sevgisini yok etmeye çalışan bir sahtekarsın demiş oldun.
Bak dur ben sana benim hakkında neden böyle düşündüğünü söyleyeyim. Psikolojiden az çok anlarım.
Nedeni çok basit. Konunun içinde mensubu bulunduğun dinin olması ve senden önce yazıma karşı olumsuz yorumlar da bulunulması. Koşullandın kısacası. Bundan dolayı da zihnin Paranoyak düşünceler üretti ve sonuç olarak ta benim, buradaki insanların Atatürk sevgisini törpülemeye çalışan bir insan olduğum kanısına vardın. Oysaki yanlış yaptın çünkü, koşullanmış ve paranoyak bir zihniyetin doğru sonuca varması olasılığı oldukça düşüktür.

Yöneticilerden rica ediyorum. Sırf müslüman olduğum için burada Atatürk'e yapılanın yanlış ve hatta hakaret olduğunu söylemişsem, yöneticiler buna kanaat getirmiş ise lütfen bütün mesajlarımı silin.

Ben senin bildiğin müslümanlardan değilim arkadaşım. Bu yüzden kafandaki müslümanlara karşı olan ön yargıyı doğal olarak bana da yansıtmışsın. Ben hakaret der iken, müslüman olduğum için değil, Atatürk'ün ATAM olmasından dolayı söyledim. İlkokuldan beri bana öğretilen okutulan ATAM'ın sizin deyiminiz ile takiye yaptı denmesine karşı çıktım. MÜSLÜMAN OLDUĞUM İÇİN DEĞİL! Bunu anlayamazsınız siz ama. Neden? Çünkü ben müslümanım ve asla ama asla çıkıp Atatürk'ü koruyamam! Neden? Çünkü ben müslümanım. Bu sizin için bana ön yargılı olarak bakmanız için yeterli.

Farkında değilsiniz benim neden bu sorularınıza cevap vermediğimi

"Ayrıca Atatürk´ün önce islamı öven sözlerden sonra , İslam ve Muhammet´e karşı olan olumsuz sözler söylemesine ne gibi bir açıklama getiriyorsunuz bunu da çok merak ediyorum. Sizce buradaki neden ne?"

Cevap vermedim çünkü bu tartışılır apayrı birşey.

Ben çıkıpta, Atatürk çıkıp ben hilafete padişahlığa karşıyım sizi yok edicem deviricem demiş demiyorum ki, bununla sizin söylediğiniz çok farklı şey.

Geçin benim müslümanlığımı, bir ateist veya herhangi bir dine mensup ama Atatürk'ü seven birisi söylesin arkadaşa seçmiş olduğun kelime yanlış diye, seçmiş olduğun açıklama sistemi yanlış diye. Çünkü ben söyleyince müslüman olduğum için farklı anlaşılıyor.

Gerçi bir arkadaş söylemiş ama kabullenilmemiş o da...

dilaver 20-05-2009 22:36

Ben senin bildiğin müslümanlardan değilim arkadaşım. Bu yüzden kafandaki müslümanlara karşı olan ön yargıyı doğal olarak bana da yansıtmışsın. Ben hakaret der iken, müslüman olduğum için değil, Atatürk'ün ATAM olmasından dolayı söyledim.

Sayın envy

Alınganlıga gerek yok. Başlıktaki laflara ilk karşı çıkanlardanım. Müslüman olmadıgım gibi Atatürk'ü ATAM olarak da görmüyorum. Ama düşünceme göre uygunsuz bir örnekti. Bana göre önemli bir lideri küçük düşürebilirdi.

Tartışacagız elbette ama bu kadar duygusal olarak degil.

saygılarımla

selanikli 20-05-2009 22:43

[quote=EnvyMe;178569]

Sayın EnvyMe, Sayın Merodach;

izninizle aranızdaki tartışmaya müdahil olmak istiyorum. Aranızda görüş farklılıkları olduğu kesin, ancak emin olun ki ortak paydanız daha fazla. Birbirinizi anlamak için ve birbirinize anlatmak için biraz daha özen göstermek sizlere değer katan davranış olacaktır.
Sayın EnvyMe, size sözüm şu:
Resmi propagandanın çok fazla etkisinde kalmışsınız. Resmi propaganda Atatürk'ü övmeye çalışırken O'nu putlaştırır. Ve farkında değildir ki ( belki de farkındadır, özellikle böyle yapmaktadır.) Atatürk'ün düşünce ve ideallerine en büyük ihanet budur. Yeni kuşakların Atatürk'ü bir bütün olarak ve bütün büyüklüğüyle anlamasını imkansız hale, Mustafa Kemal'imizi de sevimsiz hale getirir. Maalesef sizde bu eğitimin etkisiyle Atatürk'ü putlaştırma eğilimi görmekteyim. Size en içten tavsiyem, Atatürk'ü resmi kaynakların dışındaki kaynaklardan okumanızdır. Ozaman göreceksiniz ki; Atatürk size anlatılandan çok daha büyüktür ve ilkeleri çok daha değerli ve önemlidir. Ve o zaman Merodach'la boşuna tartıştığınızı da göreceksiniz.
Sayın Merodach, bu sözlerim de size; doğruyu söylemek yetmez. Doğruyu karşımızdakinin anlayabileceği şekilde anlatmak ve hoşgörülü olmak zorundayız. EnvyMe gibi yanımıza samimi düşüncelerini tartışmak için gelmiş arkadaşlarımızla dostane diyaloglar kurmanın yollarını bulmakla yükümlüyüz. Haddimi aştı isem her iki arkadaşımın da hoşgörüsüne sığınarak ve iyiniyetimin açıkça görüldüğüne güvenerek.
Saygılar.

Yergin 21-05-2009 10:14

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 178576)
Ben senin bildiğin müslümanlardan değilim arkadaşım. Bu yüzden kafandaki müslümanlara karşı olan ön yargıyı doğal olarak bana da yansıtmışsın. Ben hakaret der iken, müslüman olduğum için değil, Atatürk'ün ATAM olmasından dolayı söyledim.

Sayın envy

Alınganlıga gerek yok. Başlıktaki laflara ilk karşı çıkanlardanım. Müslüman olmadıgım gibi Atatürk'ü ATAM olarak da görmüyorum. Ama düşünceme göre uygunsuz bir örnekti. Bana göre önemli bir lideri küçük düşürebilirdi.

Tartışacagız elbette ama bu kadar duygusal olarak degil.

saygılarımla

Sayın Dilaver, bakın benim burada göstermiş olduğum tepki alınganlıktan kaynaklanmıyor. Belli değerler vardır ve bu değerler hiç bir zaman yıpratılmamalıdır. Çünkü bir kere yıpratılmasına izin verilir ise ardı arkası kesilmez. Türkiyemizin bugün geldiği nokta da bu bence. Değerlerimize sahip çıkmadık hep alttan aldık, bu vesile ile önümüze birer ikişer engeller konulmaya devam etti. Koyamadık ağırlığımızı daha açık bir ifade ile.

Benim göstermiş olduğum tepki sizinde söylemiş olduğunuz gibi gösterilen uygunsuz örnektir. Bakın müslüman olduğum halde Atatürk'ün İslamiyet için söylenmiş denilen sözlerine tepki veya cevap vermedim neden ayrı birşey o tartışılır. Arkadaş bana anlamamanız doğal çünkü dininizin adı geçiyor demiş halbuki göremiyor ki, ben Atatürk'ün dinim için söylenmiş denilen şeylere değil arkadaşın söylemiş olduğu açıklama biçimine tepki gösterdim ve yukarıda söylediğim gibi, bazı değerleri yıpratmamak lazım. Bu değer, sevilsede sevilmesede, Atatürk'tür. Ayrıca ben bunu sayın selanikli'nin söylemiş olduğu gibi putlaştırarak yapmıyorum. Okullarda öğretilenden çok daha fazla tanıyorum Atatürk'ü. Atatürk'te benim gözümde bir insandır, peygamberimde. Ama farklı insanlardır. Sizin bizim gibi değil.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:44 .