Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Iman nedir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11042)

vartor 04-07-2009 07:04

Iman nedir?

Sik sik kullaniriz iman kelimesini; imanli, imansiz, iman etmis gibi;
Iman denince, benim aklima, hangi dinden olursa olsun, toplum ve aile baskisiyla bir takim masallara, cocuklarin icine korku, ceza, mukafat hisleri zorlatilmasiyla edinilen bir beyin kondisyonu oldugu gelir. Kelime tarifinin de sanki, olmayan bir seye beyin sartlandirilmasi sonucu, varmis gibi inanma oldugu kanaatindeyim. Milyonlarca degisik imanda insanin, kendi imanindan bu derecede emin, ve digerininkinden bu derece komik, sacma gormesi baska turlu nasil iizah edilebilir.

Psiko 04-07-2009 07:48

İman :Kendini davranışlarda açığa çıkaran bilinçli bilgidir.

Mutezile 04-07-2009 08:07

İman gözbağı sanatıdır. Yani İlüzyon'dur. Bu ilüzyona kişi kendini ilave etmekle de asla yetinmez. Çocuklarını, eşini tüm ailesini bu ilüzyon cenderesinde yaşamaya zorlar. Daha bebe yaşlarındaki çocuğunu Kuran kurslarına gönderir ki g ö z ü a ç ı l m a s ı n çocuğun.

Bu İlüzyon'un başucu kitabı olan Kuran'ı da yatak odalarının duvarına -işlenmiş, temiz bir tülbente sarılı olarak-asarlar. ''Mushaf abdestsiz ellenmez'' düsturu doğrultusunda yaşadıkça da kolay kolay o 'Mushaf' oradan indirilmez.

Bazen Mevlüt için birileri gelir, abdestleridir muhterem; o O'nu oradan kısa süreliğine alır ve sonra yeniden yerine koyar.

İmanlı olduğunuz zaman şartlanmışlıklar ve değişmez kuralların boyunduruğu altına girmişsiniz demektir. Kuzey Afrikaya ve Arap ülkelerine yakından bakınız. Petrolden gelen paraya rağmen sürdükleri hayata bakınız. Çağdışılık, Görgüsüzlük, cehalet İmanla ortadan kaldırılabilseydi keşke. Aksine, tam aksine.

İman toplumların burunlarına takılan bir halkadır. O halkının ucundan tutan nereye sürüklerse toplum koşullanmış olarak oraya gider. İman güç odakları için kullanışlı bir enstrümandır nihayetinde.

İslam hayatın tüm noktalarını -hem de Kuran vasıtasıyla-belirler. Yatak odasından, yolda gezinmeye kadar..

Psiko 04-07-2009 09:00

Tevbe suresi 119 : Ey İman edenler ! Allahtan korkun ve doğrularla beraber olun.

İman etmiş-etme iddiasındaki birisinin göbekten bağlı bulunduğu İlahi söz bu olması gerekir.

Peki hangi doğrularla beraber olmak gerekir ?
Ben-sen-o-biz-siz-onlar
doğruları mı ?
Yoksa
".......Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu....." ?
da ki
"Bilen"lerin
doğruları mı ?

"....... dini ; barış,sevgi ve hoşgörü dinidir."
dediğinizde,
bunlar,
"Ayinesi iştir kişinin,lafa bakılmaz."
sözündeki "Laf"ta kalıyor ise,
bir yerlerde bayağı bir derin eksiklikler var demektir.

Dolayısı ile de,
İman ;Kendini davranışlarda açığa çıkaran bilinçli bilgidir,
sözü bir formül gibi algılanabilirse,
İmanlı-imansız
adına ortaya konulan tanımların,
Ben-sen-o-biz-siz-onlar doğruları içine girdiğini görebiliriz gibi :)

ozgur_beyin 04-07-2009 09:08

benim ilgimi çeken tek iamn var oda manken iman

Psiko 04-07-2009 09:12

Sevgili şeyhim ;

O İman kimin ilgisini çekmez ki seninkini çekmesin :D

Sen milletin
"İSTEMEMM"
demesine bakma,
yan cebe yan cebe doğru bırak :D

Titan 04-07-2009 10:09

İnsanlar mutlu olmak için sevgi, aşk, tutku gibi duyguları nasıl yaşıyorsa, inançlar yoluyla iman duygusunu yaşayanlar da aynı duyguyu yaşıyorlardır.

saroz 04-07-2009 12:57

sayın psiko,

İman :Kendini davranışlarda açığa çıkaran bilinçli bilgidir. demişsin.

diyanet gov tr. den aldığım tanım şudur,

İman, sözlükte, "bir kişiyi söylediği sözde tasdik etmek, doğrulamak, söylediğini kabullenmek, gönül huzuru ile benimsemek, karşısındakine güven vermek, güvenlikte olmak, şüpheye yer vermeyecek biçimde içten ve yürekten inanmak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise, Hz. Peygamber'i, Allah Teâlâ'dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir.

Bilinçli bilgi , karşıtını veya karşıtlarını da araştırıp öğrenmiş, sınamış ve doğru olanda karar kılmış olmalıdır. aksi takdir de karşıtlarını bilmeden yapılan tercih bilgi ve deney eksikliği içereceğinden bilinçli olmayacaktır.
Diyanetin tanımlarından da açıkça anlaşılacağı gibi iman, karşıdan anlatılanı şüpheye yer bırakmayacak şekilde kabul etmek demektir.
Tek bir iddiayı dinleyerek tartışılmaz tek doğru kabul etmek bilinçli tercih olabilirmi?
kaldı ki karşıtları da öğrenilip sınanarak tercih yapılsa dahi, kuşkulanmadan inanmak bilimsel değildir. çağımızın aklına birikimine uzaktır.

vartor 04-07-2009 16:34

Alıntı:

Tek bir iddiayı dinleyerek tartışılmaz tek doğru kabul etmek bilinçli tercih olabilirmi?
Tamamen katiliyorum, insanlarin degisik inanclara iman ettikleri goz onune alinirsa,hepsi de dogru olamiyacagi sonucuna mantik yoluyla varilir; hic degilse kendinden suphe eder bilincli olan. Tabiattaki dengeyi gorup de, bunun bir yapicisi oldugu sonucuna varmak guzel bir his olabilir, fakat bilinc degildir.

mehmetsalih 04-07-2009 17:20

Selam,

İman; Farkındalıktır. Evrene ve doğaya hayran olmak ve inceliklerini fark etmektir. Evrenin tesadüfler ve şanslar sonucu değil büyük bir Ruhun bunu tutuğunu ve canlı kılışının bir Tanrı sanatı olduğunu kabullenmektir. İman; Kuvvetlere ve Ruhlara güvendir. Melek ve Şeytan diye iki Kuvvetin (Artı-Eksi) İnsana Koruyucu(Koruyucu Melekler) ve İtici olduğunun farkına varmaktır. İman; Tanrının İlimli ve bizden daha iyi bildiğini bilmektir. İman; Bu Bilginin ve ilmin yeryüzüne ve İnsanlar arasında paylaşıldığına ve mesajcılara-elçilere güvenmektir. İman; Ölüm ötesi-Dirlişe ve burda yaptıklarımızın hem şimdi hemde birtaki dirlişimize etki edeceğine inanmaktır. İman; Allah, Melekleri, Kitapları, Peygamberleri ve Ahirete iman etmektir. İman; Tevhit, Risalet ve Ahirettir. İman; Allah'ı bilmek ve birlemektir. İman; Yeryzünü taşoyan ve koruyan Kuvvetlere yani Melekleri bilmektir. İmam; Tanrının en bi,lgisine ve sezgisine kulak vermektir. İman; Sezginin millet arasında paylaşıldığına ve kitaba büründüğüne inanmaktır. İman; Zülüm ve zorbalığın, Küfür ve İnkarın, Yobaz ve gericiğin hesap vereceği ve gün gün ya Mükemmel olacağına yada bunların sonucunda Hayvanlaşacağına ve ölüm ötesinde tekrar farklı biçimlerde dirileceklerine inanmaktır.

Sevgi...

Khaos 04-07-2009 17:24

dindarlar zaten iman ettiklerini gizlemiyorlar.
dindarlık zaten iman işi.
ama ateistler iman denen tavra bu kadar karşı iseler öncelikle kendi iamanlarını gözden geçirmeliler.
gelinen süreçte ateizm felsefi bir tavır olmaktan bütünüyle çıkmış ve tamamen dinselleşmiştir.bilimsel olmayan onlarca inancı vardır ateistlerin ve retorikleri vardır.birbirini onaylayarak ve alkışlayarak retoriklerini yaşarlar.
ateizm teizm tartışmaları artık geyik muhabbeti düzeyine inmedimi.
klasik felsefi problemlerin hiç birisi etrafında tutarlı bir tartışma götürülemiyor.
çünkü dindarlarda ateistlerde kendi imanlarının amentülerini papağan gibi tekrar edip duruyorlar.

vartor 04-07-2009 18:05

Ateistler iman etmez, zanninizin aksine, bildiklerinin bilim ilerledikce degisebilecegine, veya tahmin ettiklerinin ispatlanabilecegini bilir. Hayatlarinda dini dogmalardan siyrilamamis olanlarin, ateistler hakkinda fikir yurutmesi komik oluyor, kendi dusunce sekillerinden ornek alarak, ateistleri de, ille tanriya inanmamaya iman etmis imanli kabul etmenin gulunclugunu umarim sayin evrensel'in farkin farkina varilmamasi olarak nitelendirenleriniz olacaktir.
Sevgili imanli kardeslerimiz, bu noktada dikkatinizi birseye cekmek isterim; herne kadar sizler ateist dusunceyi anlayamasaniz da, bizlerin daha once sizin durumunuzdan hareket ettigimizi, kendimizle uzun mucadele sonucu ateist oldugumuzu hatirlatirim. Su dusunce sekliniz bile iman etmenizin meydana cikardigi kisir sonuctur.

Khaos 04-07-2009 18:17

sayın vartor
eğer iddianızda samimiyseniz;
sizin dindarlardan farkınız olmadığını sizinle tarışmak isterim.
ama bu tartışma eşit koşullarda olmalı.yazılarım denetim adı altında bekletilmemeli,
silinmemeli.
burda birçok başlık altında metafiziğin nasıl herkesin düşünceleri içine sızdığını göstermeye çalıştım.
aksini kimse çıkıp ispat etmedi.
sizin yaptığınız da aynı retorikler.
yok ateistler iman etmezmiş,yok bilim ileriedikçe değişebileceğini bilirmiş falan filan.
biz bilim felsefinden bahsetmiyoruz.
metafizikten ve matafizik saplantılardan bahsediyoruz.
bilim ilerledikçe ilerleyen bilimdir.
bilimdeki ilerlemenin bilimin konusu olmayan bilimdışı kavramlar üzerinde iddia ettiğiniz etkisi olmuyor ne yazıkki....
bana insanlık değerleri dediğiniz değerlerin hangi bilimin konusu olduğunu ve hangi bilim tarafından doğrulanacağını yada yanlışlanacağını gösteremezsiniz.
sizlerde teistler gibi inançlısınız.
değerleriniz var.
hani üstyapı altyapının belirlediği birşeydi.
bu iddiadan neden vazgeçtiniz.

Khaos 04-07-2009 18:26

ateistler de iman etmiştir derken ; asla ateistlerin tanrıya iman etmemeye imanettiklerini söylemem ben.bu nasıl da küçük bir demogoji.
benim kastım şudur;
bütün dinler bilimsel bilginin ötesinde kalan alanlara ilişkin bilgilere inanmayı içerir.
ateitlerde metafizik pekçok değeri dinlerle ortak kullanırlar.
bu başka bir kategori.
kasıtlı olarak karıştırmayın demogoji yapmayın.

mehmetsalih 04-07-2009 18:32

Sevgili Vaktor,

kendimizle uzun mucadele sonucu ateist oldugumuzu hatirlatirim. Diyorsun.

Keşke diyorum ki keşkenin değeri yoktur ama yine keşke diyorum sen ''başka gözlükleride kullansaydın'' siyah gözlük kulana kulana herkesi öyle sanıyorsun. Uuzn Mücadele diyorsun zan ediyorsunki hep Dindarlar Ateist olur. Hiç Aklına gelmiyormu bu adamlar bir zamanlar Ateisti sonra Dindar oldular. evet bende önceleri Ateistim 14 ile 16 yaş arası. Sonrası ise hiçlik sonra Müslüman oldum. ve Ateizmi senin gözlüğünlünle bakabileceğime kani olabilirsin. Bir Ateist Evren hakkında hiç düşünemez çünkü Evrenin başlığıyla arkasındaki güç ile bahaneler içerisinde. Bu yüzden Ateist ya nefret ile sürdürür inancını yada eeeeh ben görmüşmüyüm bu gücü sanki bana görünmedikçe inanmam der. ve böylece geçinebilir. Hadi diyelim beni es geç ya Antony Flew ona ne dersin benim gibi 3-4 yıl değil 40-50 yıl Tanrı ile mücadele etti sonunda ''Meğerki Tanrı Varmış'' dedi. Ben İmanı fankındalık ve hayranlık bilirim. Tanrı ile İletişime geçmek bilirim. Sen inanmasın çünkü sen 5 duyu organa bağlısın daha doğrusu sen DUYUSUN ve sonsuz olamazsın. Duyular senin dogmaların ve imanın ve sen itiraz bile edemesin.

Osho derki: ''İnsanlar herşeyden şüphelernirler ama kendi zihinlerinden asla şüphelenmezler. En kral mantıkçı bile''

İşte sende biran kendine dön ve GERÇEK NEDİR de. Ben niye varım de? ben boş muyum de? yok mu olacam de? yok olacaksam niye var oldum de? sorgula ve derinlemesine düşün. Bırak dini imanı kendini düşün ve Din ile Tanrıyı ayır öyle bul yoksa sen bir değil bin yıl kendini özgür sanan esir sanırsın. Oysa en büyük hapishane senin bedenindir ve seni saran duygulardır. Duygularından kurtul Bilimi milimi boşver Bilim ayrıdır Bilimin yeri ayrıdır. Bilimin konusu ve muhtevası ayrı. Sen geleceği ve tesadüfleride boşver şimdiki sonsuz zamana bak. Sen şuan varsın oysa geleceği düşünüyorsun. Geleceği bırak şimdiye bak.

Sevgi...

qw19 04-07-2009 18:43

İman kanıtsız bilgiye tabi olmaktır.

dinadina 04-07-2009 18:50

iman en üst seviyede Allahı bulmaktır.
hayatın anlamının ne olduğuna verilebilecek en güzel cevap imanlı olmakla mümkün olan öte hayattır.
tabi şimdi ateist arkadaşlar zaten ahiret kavramını biz inanırların ölümün bir yokoluş gerçeğini kabul edememizden doğan hezeyanlarımız olarak yorumlayacaklar muhtemelen.
halbuki ölmek ve sonsuza değin yok olmak beni ürküten bir durum da değildir.
ama hayatın anlamı yaşamın sırlarında gizli..ve bence tesadüf yok..
sokratesin dediği gibi evrende tesadüfe tesadüf etmek son derece tesadüftür.

evrensel-insan 04-07-2009 18:50

Saygideger arkadaslar;

Iman; ideolojik inancsal dogrusallik temelli; dogru kabullenilen inanci; sabitlemek, ona ve de getirdigi ogelerine karsi cikilmiyacak sekilde teslim olmak tapmak; ve de inancin ortaya attigi ogeleri harfiyen uygulamak ve onun icin mucadele etmektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

saroz 04-07-2009 22:32

Bilim insanları dünyanın 4.5 milyar yıl yaşı olduğunu tespit etsinler, bunun için binlerce yıllık birikim ve emeği kullansınlar ama siz boşverin dünyanın 6 gün 6 saat 6 dk. 6 sn. 6 sl de allah tarafından yaratıldığına iman edin. üstelik tek bir kanıt yok iken.

bilim insanları canlıların nesilden nesile farklılaşarak doğal seçilimle doğal şartlara göre türlerin değişip geliştiğini binlerce fosil ve teknolojik aletlerle kanıtlasınlar, siz ademin önce yaratıldığına sonra havvanın ademin kaburgasından ve insanın bu ikisinden yaratılıp tüm canlı türlerinin de sabit yaratıldığına iman edin.

özetle bilim araştırsın deneylerle ve kanıtlarla hipotezlerini kanıtlasın, siz masallara iman edin....

daha ne diyeyim...

evrensel-insan 04-07-2009 22:40

Saygideger saroz;

Iman, inancin dusunce iceriginin davranista; dusunceye inanan tarafindan uygulanmasidir. Ne bilimseldir, ne de epistemolojiktir. Iman; sadece, imani uygulayanin, dogrusunun; ideolojik inancsal dogrusalligidir. Sadece uygulayani baglar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

saroz 04-07-2009 22:50

İman iman edenin sorunudur. kimseyi bağlamaz. iman etmek isteyen istediği şeye istediği kadar istediği sürece iman edebilir.

yani evrensel değildir, toplumsal değildir, kişiseldir.

evrensel-insan 04-07-2009 23:22

Saygideger saroz;

Bak bir onceki mesaj ne diyor.

Sadece uygulayani baglar.-e.i.

Bunu birde; kisiler, kendi iman ettikleri; ideolojik inancsal dogrularina yiginlari cekmeme konusunda algilasalar.

En azindan; ideolojik inancsal dogrusallik temelli dogru savaslari; sadece kisilerin dogrulari uzerinde olur ve toplumlari da, yiginlari da icermez. Ama maalesef; bu tip inancsal, ideolojik dogrusalligin dogrulari; illa sosyal-siyasal-toplumsal ve etiksel bir yigin cekimi icerecek.

Saygilarimla;
evrensel-insan

vartor 05-07-2009 01:05

Alıntı:

ateistler de iman etmiştir derken ; asla ateistlerin tanrıya iman etmemeye imanettiklerini söylemem ben.bu nasıl da küçük bir demogoji.
benim kastım şudur;
bütün dinler bilimsel bilginin ötesinde kalan alanlara ilişkin bilgilere inanmayı içerir.
ateitlerde metafizik pekçok değeri dinlerle ortak kullanırlar.
bu başka bir kategori.
kasıtlı olarak karıştırmayın demogoji yapmayın.
Sizin ne soylemek istediginizi anlamak icin sifre cozucu mu kullanmak lazim?Iddia eden sizsiniz ateistlerin de iman ettigini; demagojinin alasini yapan da kendiniz. Hem ateistler de imanlidir derken ne kastetiginizi aciklamamissiniz, hem de cogunlugun anlayacagi sekilde anladigim icin demagoji yaptigimi iddia etmissiniz.metafizik bilgiye iman

demagoji

http://sozluk.turkcebilgi.com/images/ampul.gif Aramak istediğiniz kelime herhangi bir dilde olabilir. Türkçe Bilgi'de sözlük seçimi (İngilizce-Türkçe gibi) yoktur.
demagoji nedir? demagoji sözlük anlamı ve tanımı:
Türkçe - Türkçe sözlük demagoji anlamı

http://sozluk.turkcebilgi.com/images/down.png http://sozluk.turkcebilgi.com/images/top.png
http://sozluk.turkcebilgi.com/images.../to/turkce.pnghttp://sozluk.turkcebilgi.com/images/bayrak/to/to.gifhttp://sozluk.turkcebilgi.com/images.../to/turkce.gif Türkçe anlamı:
demagoji; bir kimsenin ya da grubun duygularını kamçılayarak, gerçekdışı sözler söyleyerek onları kazanmaya çalışma, halkavcılığı.
Alıntı:

metafizikten ve matafizik saplantılardan bahsediyoruz.
Hayir, iman kelimesinin ne mana ifade ettiginden bahsediyoruz, sizin baska birseyden bahsettiginizi yine sadece kendiniz biliyorsunuz.

saroz 05-07-2009 14:47

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 198234)
Saygideger saroz;

Bak bir onceki mesaj ne diyor.

Sadece uygulayani baglar.-e.i.

Bunu birde; kisiler, kendi iman ettikleri; ideolojik inancsal dogrularina yiginlari cekmeme konusunda algilasalar.

En azindan; ideolojik inancsal dogrusallik temelli dogru savaslari; sadece kisilerin dogrulari uzerinde olur ve toplumlari da, yiginlari da icermez. Ama maalesef; bu tip inancsal, ideolojik dogrusalligin dogrulari; illa sosyal-siyasal-toplumsal ve etiksel bir yigin cekimi icerecek.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sayın evrensel, elma ile kaplumbağayı karştırıyorsunuz:) İman, asla ideoloji ile bir tutulamaz.
iman, kayıtsız şartsız kabullenmektir. bilimdışıdır.

ama sadece çevrenizde gördüğünüz araştırmadan bilinçsizce bir ideolojiye iman edenler nedeni ile ideolojileri iman ile bir tutamazsınız.
ideoloji bir sosyal sınıfın, kendi ekonomik ve siyasal çıkarlarının toplamıdır.

yani gözlenebilir, sınanabilir ve kuramlaştırılabilir. özetle bilimseldir. doğru veya yanlışlığı test edilebilir.

iman için bunlar geçerlimidir?

ideolojinin bazı mensupları bilinçsizce peşinden gidiyor diye bundan ideolojiyi sorumlu tutamazsınız. imanla özdeşleştiremezsiniz.

layemud 05-07-2009 14:58

Alıntı:

saroz´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 198364)
Sayın evrensel, elma ile kaplumbağayı karştırıyorsunuz:) İman, asla ideoloji ile bir tutulamaz.

ama sadece çevrenizde gördüğünüz araştırmadan bilinçsizce bir ideolojiye iman edenler nedeni ile ideolojileri iman ile bir tutamazsınız.

yani gözlenebilir, sınanabilir ve kuramlaştırılabilir. özetle bilimseldir. doğru veya yanlışlığı test edilebilir.

ideolojinin bazı mensupları bilinçsizce peşinden gidiyor diye bundan ideolojiyi sorumlu tutamazsınız. imanla özdeşleştiremezsiniz.

evet test edilebilir ve kuranda bunu istemiştir eşhedü elletuttuğun gözle gördüğün gibi yani test et diyor bilim kurana ters değildir imanada. havaya attığın cisim yere düşer biliminde kuranında zaten kabulüdür çelişme yoktur olmazda. sorun kurandan sapmalar sayesinde bilimden uzaklaşmak ve dinle bilimi zıt olarak algılamaktır. kuran aklınızı kullanın diyor yoksa kalbiniz kullanın derdi.

Khaos 05-07-2009 17:45

sayın saroz
emek-sermaye çelişkisi sınanabilir.bu çelişkinin varlığı yada yokluğu bilimsel olarak gösterilebilir.ancak emek-sermaye çelişkisini tespit etmek ideoloji değildir.
ideoloji emekten yana olmakla başlar.bu ise bir seçimdir.ve değer yargısı içerir.dolayısıyla ideolojinin başladığı anda bilim bitmiştir.seçimlerimiz (iman) başlamıştır.
sosyalizm bilimsel olamaz.ancak dinsel olabilir.

Khaos 05-07-2009 17:50

sayın vartor
bilimsel kelimesini bilim felsefesi anlamında kullanmıyorsunuz.
dolayısıyla asıl sizin yazdıklarınızı çözümlemek lazım.
yerçekimi kanunu bilimseldir.
ateist olmak yada olmamakla alakası da yoktur.
ateizme itirazım şu.
iyi ve kötünün bilimsel temeli nedir.
cevap:yoktur.
tüm iyi-kötü seçimlerimiz bilimdışı yani imanidir.
tüm seçimler imandır.
ateistler de kendi iyi vre kötülerini önerdikleri müddetçe imandan bahsetmektedirler.
eğer davranışları salt toplumsal hayatın devamı açısından değerlendirirseniz bu değer üretmek olmaz.ama bir davranışa özünde iyi yada kötü diye değer atfederseniz bu metafiziktir ve imandır.
anlamakta mı zorlanıyorsunuz yoksa işinize mi gelmiyor.
sizin teistlerden farkınız yok.

evrensel-insan 05-07-2009 18:26

Saygideger saroz;

Sayın evrensel, elma ile kaplumbağayı karştırıyorsunuz İman, asla ideoloji ile bir tutulamaz.

Peki ya ideolojiler?

Bir ideoloji sahibine sor bakalim. Ideolojisini kayitsiz, sartsiz kabul etmiyor mu?

Imanda; bir inancin cikarlarinin toplamidir.

Bu test edis ve tesbit; sadece ideolojik dogrusalligin, dogrulugu temelinde olur. Yani, sadece o ideolojinin bakis acisiyla. Bugun ideolojiler bilimselse; aralarinda neden dogruluk savasi var. Hangi ideoloji ve neye gore bilimsel?

Inancin bazi mensuplari, bilincsizce pesinden gidiyor diye bundan dolayi imani sorumlu tutamazsiniz.

Ayrica ben kimseyi, birseyden sorumlu tutmuyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

pervane 05-07-2009 20:47

İman hazıra konmaktır. bundan ala açıklaması mı olur! 1400 yıl önce kurulan bir yapının üzerinde yaşamaya çalışmaktır iman. yaşama devam etmek için de yapının korunup onarılmasıdır iman. yoksa tek islamiyet veya hıristiyanlık, yahudilik ismi olup binlerce değişik yorumcu inanır nasıl olabiliyor. konulan hazırın zaman karşısında kuraklığına yapılan yamaların çeçitliliğidir iman..

Khaos 05-07-2009 21:25

iman doğruluğu sınanamayacak; bilimsel alanın dışında kalan;
etik ve estetiğe dair,ontoloji ve epistemolojiye dair bilgilerin doğruluğunu peşinen kabul etmektir.
evreni tanrının yarattığından tutun da tüm ahlaki seçimlere kadar hepsi imandır.

Khaos 05-07-2009 21:26

bilimsel bilgi ''neden'' leri cevaplar.
''niçin'' lere verilen tüm cevaplar imandır.

evrensel-insan 05-07-2009 21:39

Saygideger anarchist;

Evrensel-insan, "Nasil?" lara cevap veriyor. Cunku onemli olan; Neyin, "sey" olarak; kim tarafindan olusturuldugu degil; Kimin, seyi ne olarak; nasil olusturdugudur. Nicin'in cevabi; kullanim, paylasim ve iletisimdir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 05-07-2009 21:45

Şeyi kimin nasıl oluşturduğuna dair kimin test edilebilir bir cevabı var ki...
bu sadece formulasyonun tersine çevrilmesi.

evrensel-insan 05-07-2009 21:53

Saygideger anarchist;

Sorun zaten olusturaninda; test edeninde ayni "kim?" , yani insanoglu oldugudur. Olustururken; ikilemi teke, karsitligi pozitife ve pozitifle teki de noktaya indirgeyerek NOKTALAR. Iste bu noktalamanin, hangi nokta oldugudur, sorun. Cunku noktalar; hem ikilemden teke; hem karsitliktan pozitife; hem de pozitif ve tekten noktaya indirgenerek, noktalanmistir. Savas ve tartismada. "Benim indirgedigim, noktaladigim nokta dogrudur." yani; dogrular arasi dogru noktalama ve nokta tartismasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 05-07-2009 22:01

bunun muhatabı ben değilim.
çünkü insanlara kendi noktamı doğrumu iyimi önermiyorum.
ancak onların önermelerini sorgulamaya çalışıyorum.
bilgi felsefesi (bilim felsefesi değil) anlamında mümkün bilginin sebep-sonuç ilişkilerini çözümlemekten ibaret olduğunu düşünüyorum.
olması gerekenin ne olduğuna dair tüm önermeler imandır.

Khaos 05-07-2009 22:09

witgenştayn felsefenin birinci probleminin günlük dilden kaynaklanan kavram kargaşası olduğunu söylüyor ve çözüm olarak da matematiksel kesinlikte felsefeye ait bir dil oluşturulmasını öneriyordu.
bu gerçekleştirilebilir birşeymidir,bilmiyorum.
burda iman kelimesi dar,geniş,olumlu ve olumsuz anlamlar yüklenerek tanımlanıyor.
bu şu demek; en az dört farklı anlamda kullanılıyor.
ben en geniş anlamda; ispat edilemeyecek ancak insani sebeplerle doğruluğu kabul edilen, tüm bilimdışı (olumsuz anlamda değil,konusu gereği bilim dışı olan) önermeleri iman olarak niteliyorum.
imansız olmayı başarabilmiş çok az insan tanıdım.

evrensel-insan 05-07-2009 22:10

Saygideger anarchist;

bilgi felsefesi (bilim felsefesi değil) anlamında mümkün bilginin sebep-sonuç ilişkilerini çözümlemekten ibaret olduğunu düşünüyorum-anarchist-

Bilgi-Knowledge- felsefesi de-epistemolojidir. Epistemoloji, hem bilginin felsefesi; hem de bilimin; su anki sinirini ortaya koyan bilim ve bilgi ve de bilgi ve bilime yanasimdir.

Neye gore; ....e goreniz, nedir?, Neyi baz ve temel aliyorsunuz, bu cozumleme de?, Ustelik; sorunu ortaya koymadan mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 05-07-2009 22:17

bilim felsefesi zaten köken olarak bilgi felsefesinden kaynaklanır.ancak bilim felsefesi teorinin bilimsel değerinin kıstasları üzerinde yoğunlaşır.klasik epistemoloji(bilgi felsefesi) ise bilinen nesne ile bilen arasındaki ilişkiyi daha çok araştırır.elbetteki çok ilintilidirler.ancak fark sadece nüans farkı değildir.
konuyu toparlarsak; nesneye ilişkin sebep-sonuç ilişkileri bilimsel bilgidir.
dışında kalan tüm bilgiler imandır.ancak negatif bir anlam yüklemek değil amacım.sonuçta insanidir.
birilerinin kendi imanını bilimsel bilgi diye sunması ilginç geldi bana.tüm ideolojiler bilimsel bilgilerin üzerine bina edilen inançların toplamıdır.
bilimsel ideoloji yoktur.her ideoloji dindir.

evrensel-insan 05-07-2009 22:22

Saygideger anarchist;

Nesneyi kim ortaya koyar ve onun hakkinda fikir yurutur? Sebep-sonuc iliskilerinin ..egoresi nedir? Ozneye gore olan bilgiler, bilimsel degilmidir? Yas, sac rengi, boy, kilo v.s. Ayrica bilginin kendisi; somutmudur, yani nesnel midir?, yoksa soyutmu dur, yani oznel midir?

Khaos 05-07-2009 22:26

eğer matematik olmasaydı bilginin öznel olduğunu düşünürdüm.
nesneyi ortaya koyan ve ilişkilerini ortaya koyan insan olduğu için.
ancak; bilginin nesnel ve somut olduğunu düşünüyorum.kendi varlığımdan şüphe etmediğim için nesneden de şüphe etmem.
şüphe ettiğim bilgi; etik ve estetikle ilgili olan somuta değil metafiziğe ait oloan önermelerdir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:50 .