Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslam'a inanma sebepleri (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1189)

hasan_ 15-11-2005 21:20

İslam'a inanma sebepleri

Sevgili müslüman kardeşler,

Sizlere bir sorum olacak. Fakat özellikle rica ediyorum, tamamen mantıklı argümanlarla, demogoji yapmadan cevap verin.

İslam'a neden inanalım? Bakın, Tanrı'ya neden inanalım diye sormuyorum. Tanrı'ya inanan ama dinlere inanmayan biri düşünün. Ona nasıl kanıtlardınız dininizin Tanrı katından geldiğini? Diğer dinlerden ayrılan yönü nedir?

15-11-2005 22:24

ben müslümanlar adına şöyle cevap vereyim:
eğer bir tanrının varlığına inanıyorsan onun yüceliğini ve sonsuz kudretini de kabul ediyorsun demektir. evrendeki bu sonsuz düzeni kuran tanrının seninle direk olarak iletişim kurması senin için anlaşılması güç bir biçim olacaktır. o yüzden tanrı seninle iletişim kurmak için yine senin türünden yani insan olan elçiler seçmiştir. bu elçiler tanrıyla iletişim kurabilecek kapasitede zeki ve temizdirler ve bir takım elçilik(peygamberlik sıfatları vardır). işte yine bu peygamberlerden sonuncusu olan hz. muhammed en büyük mucizesi olan kuran-ı kerim ile kendisine kitap verilen son peygamber olarak gelmiştir. işte bu noktada neden islama inanmak diyorsan cevap onun en son ilahi din olmasıdır. hz. muhammed'in peygamber olduğuna inanmak için ise islam'da bildirilen mucizelere ve kuran'a bakman yeterlidir.

yukardaki, bir müslümanın vermesi en muhtemel cevaptır

hasan_ 15-11-2005 23:00

Alıntı:

işte bu noktada neden islama inanmak diyorsan cevap onun en son ilahi din olmasıdır. hz. muhammed'in peygamber olduğuna inanmak için ise islam'da bildirilen mucizelere ve kuran'a bakman yeterlidir.
Tam klasik bir müslüman cevabı olmuş, ustedesis :D

Umarım müslümanlardan daha mantıklı cevaplar bulabilirim (hiç tahmin etmesem de)

burkay 15-11-2005 23:11

HASAN KARDES HIÇ KIMSEYE HIÇBIRSEY ISBAT ETMEK ZORUNDA DEGILIZ ... SONRA SEN DEMISSINKI ...İslam'a neden inanalım? Bakın, Tanrı'ya neden inanalım diye sormuyorum. Tanrı'ya inanan ama dinlere inanmayan biri düşünün. Ona nasıl kanıtlardınız dininizin Tanrı katından geldiğini? Diğer dinlerden ayrılan yönü nedir? BIZ KIMSEYE BIRSEY KANITLAMAK ZORUNDA DEGILIZ ... BIZ ANCAK KURANI KERIME INANMAYI VE ONDAN ZARAR GELMIYECEGINI O KISIYE SUNARIZ ... BÖYLELIKLE SADECE VESILE EDERIZ ... ONUN INANMASINI SAGLIYACAK : KALPLERE HÜKMEDEN ALLAHDIR BIZ VESILE OLURUZ ... KLASIK CEVAP MI ?

charon 15-11-2005 23:12

"...evrendeki bu sonsuz düzeni kuran tanrının seninle direk olarak iletişim kurması senin için anlaşılması güç bir biçim olacaktır. o yüzden tanrı seninle iletişim kurmak için yine senin türünden yani insan olan elçiler seçmiştir..."

Allah adına ne güzel de konuşuyorsun...

Demek benim için anlaşılması güç bir durum olacak ha...Anlaşılması güç bir durum olacağını sen nerden biliyorsun...

Tekrarlıyorum..Bunlar sadece avuntu sözler...

Bir düşünce olan allahın, insanoğlunun yaptığı putlardan ne farkı var...İnsanoğlu tapınmak için ne yapacağını şaşırmış...Birisi puta tapar, diğeri bir düşünceye...Ama temelde hepsi aynıdır...

"Ben neden buradayım?", "Ölünce ne olacak?", "Gökte parlayan, dolanıp dönen(yıldızlar, güneş, ay vs.) ve bu yuvarlaklar da ne?", "Neden bu yıl tarlalardan ürün alamadım?, Neden yağmu az yağdı?, Ben nerde hata yaptım?", "Yanımdaki ağaca düşen yıldırımı da neyin nesi?, kim yaptı acaba?"....sorular uzayıp gider.....Bu soruların mantıklı bir cevabını veremeyen insanoğlu tanrıları ve dinleri yaratarak içindeki bu merak ve sıkıntıları yatıştırmaya çalışmıştır...Kısacası, insanoğlu kendini ve çevresini anlamaya çalışırken icat etmiştir tanrı(lar)yı...Tarih boyunca şekli değişse de, tanrılar bir şekilde insanoğlunun hayatında yer almıştır...

Fakat bilimin gelişmesi ile bu soruların cevapları birer birer bulunmaya başlamıştır...Halen cevabı bilinmeyen binlerce soru vardır...Fakat bilim din ve tanrı inancıyla yetinmeyip gerçeği aramaya devam etmektedir...

hasan_ 15-11-2005 23:18

Alıntı:

BIZ KIMSEYE BIRSEY KANITLAMAK ZORUNDA DEGILIZ ... BIZ ANCAK KURANI KERIME INANMAYI VE ONDAN ZARAR GELMIYECEGINI O KISIYE SUNARIZ ... BÖYLELIKLE SADECE VESILE EDERIZ ... ONUN INANMASINI SAGLIYACAK : KALPLERE HÜKMEDEN ALLAHDIR BIZ VESILE OLURUZ ... KLASIK CEVAP MI ?
Klasik cevaplardan da klasik bir cevap olmuş ne yazık ki :o

Ben kısacası sana şunu diyorum değerli Burkay Kardeş,

Neden islama inanıyorsun? Neden başka bir inanç / din, vs değil de islam?

Ben sana bunu soruyorum.

Sevgi ve Saygılarımla...

burkay 15-11-2005 23:31

ÇÜNKI ISLAM DINI TEK BIR ALLAHA ONA ORTAK KOSMAMAYI EMREDIYOR ISLAM DINI HOSGÖRÜLÜGÜ EMREDIYOR ILAM DINI ANAYA BABAYA YAKINLARA AKRABALARA YETIMLERE YASLILARA KOMSULARA GARIBLERE YARDIM ETMEYI EMREDIYOR ... ÇÜNKI ISLAM DINI FITNE YALAN HIRSIZLIK UYUSTURUCU IÇKIYI ÖLDÜRMEYI NANKÖRLÜGÜ FITNECILIGI DEDIKODUYU YASAKLIYOR ... DIN DEGILDE ISLAM ? DEMISSIN ILSMIYET ZATEN BIR DIN SEVGILI HASAN KARDES !! SEVGI VE AYGILARIMI SUNARIM AYNEN ...

hasan_ 15-11-2005 23:35

Sevgili Burkay Kardeş,

Ben islam din değildir demedim. "Neden başka bir inanç veya din değil de islam" dedim.

Bir de şu var ki, bu saydığın şeylerin aşağı yukarı hepsi diğer dinlerde de var. Her din iyiliği güzelliği emreder. Hiçbir dinin kötülük yapın, fitne yapın dediğini hatırlamıyorum. Varsa da "satanizm" gibi bir istisnadır belki.

Hristiyanlık, Budizm, Şintoizm, vs de gayet barışçıl inançlar. Hatta Hristiyanlığın islamdan çok daha çağa uygun ve hümanist olduğu bile söylenebilir (bugünkü durum itibariyle)

Sen ne dersin Burkay Kardeş? Neden islam?

burkay 15-11-2005 23:42

BEN DERIMKI ÇÜNKI EGER DIGER DINLERDE SAVUNDUGUN GIBI IYILIGI EMREDIYOR BU BANA EN SON GELEN HZ MUHAMMEDIN DININE INANIYORUM HZ ISA DÖNEMINDE OLSAYDIM IYILIK EMREDEN INCILE INANIRDIM ... BUNDAN DOLAYI BEN ISLAMA INANIYORUM ...Hatta Hristiyanlığın islamdan çok daha çağa uygun ve hümanist olduğu bile söylenebilir (bugünkü durum itibariyle) BUDA SENIN GÖRÜSÜNDÜR SAYGIYLA KARSILARIM ... SEN HANGI INAÇDANSIN SEVGILI HASAN KARDES ?

hasan_ 15-11-2005 23:48

Sevgili Burkay Kardeşim,

Alıntı:

BANA EN SON GELEN HZ MUHAMMEDIN DININE INANIYORUM
Bu kanıya varmana neden olan, yani bu dinin tanrı katından geldiği inancına nasıl bu kadar emin olabiliyorsun?

Alıntı:

SEN HANGI INAÇDANSIN SEVGILI HASAN KARDES ?
Ben deistim sevgili kardeşim, Yani, Tanrı'nın varlığına inanmakla birlikte, inandığım Tanrı'nın din göndermediğini düşünüyorum. Bu sitede Deizm'le ilgili ufak bir yazı var, şu adreste: http://turandursun.com/modules.php?n...howpage&pid=37 Farklı inançları incelemek açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Bakarsan sevinirim.

Bir de bir şey rica edebilir miyim, yazılarının hepsini büyük harflerle yazmak yerine normal cümle düzeninde yazsan daha iyi olmaz mı?

Sevgi ve Saygılarımla...

burkay 15-11-2005 23:57

SEVGILI HASAN KARDES BÜYÜK YAZIDAN DOLAYI SENDENDE ÖZÜR DILEYIM ÇÜNKI BENIM KLAVYEM BU SITEDE KÜÇÜK HARFLE YAZMAMA ENGEL OLUYOR KLAVYEMDEN ÖTÜRÜ OLSA GEREK MESELA YUMUSAK G LERI YAZAMIYORUM I HARFINI YAZDIMMI 1 OLARAK ÇIKIYOR ... BELKI NEDENINI SEN SÖYLEYEBILIRSIN BANA ... KONUMUZA GELELIM : SANA SORU SORMA GERGI DUYUYORUM SEN PEYGAMBERLERE DE INANMIYORSUNDUR OZAMAN DINLERE INANMIYORSAN ... PEKI SEN ALLAHIIA INANIYORSUN PEKI KURANI KERIME INANIYORMUSUN DEIZMDE BU OLAY VARMI ? YOK BENIM BILDIGIM KADARIYLA ...

hasan_ 16-11-2005 00:04

Sevgili Burkay Kardeş,

Klavye sorununa değinecek olrsak, sanırım Internet Explorer yerine ondan çok çok daha güvenli, kullanımı kolay olan Firefox kullanmak işini görecektir. http://download.mozilla.org/?product...win&lang=en-US adresinden indirebilirsin.

Deizm dinleri reddeder. Yani, Kur'an'a da, diğer kitaplara da inanmayız. Sadece Tanrı'ya ve onun verdiği aklın gücüne inanırız.

Şöyle çok özlü bir söz vardı, paylaşayım istiyorum:

"Tanrı bize akıl verdi, din değil"

burkay 16-11-2005 00:16

VERDIGIN DOWNLOAD ADRESI IÇIN TESSEKÜR EDERIM INDIRIYORUM ... SEN HIÇ DÜSÜNDÜN MÜ OKUMA YAZMAYAN BIR INSANIN KURANI KERIMI YAZABILECEGINE ? VEYA ONUN SÖZLERININ BUKADAR MÜKEMMEL OLUCAGINA ? KURANI KERIMI PEYGAMBERIMIZ SAYESINDE ÖGRENDIK ... BU TESADÜF MÜ SENCE ... ALLAHIN SÖZLERINI BUKADAR MÜKEMMEL BIR OKUMA YAZMA BILMEYEN BIRI YAZABILIRMI VEYA SÖZLERINI INSANLARA TEBLI EDEBILIRMI ?

16-11-2005 07:32

Alıntı:

charon´isimli üyeden Alıntı
"...evrendeki bu sonsuz düzeni kuran tanrının seninle direk olarak iletişim kurması senin için anlaşılması güç bir biçim olacaktır. o yüzden tanrı seninle iletişim kurmak için yine senin türünden yani insan olan elçiler seçmiştir..."

Allah adına ne güzel de konuşuyorsun...

Demek benim için anlaşılması güç bir durum olacak ha...Anlaşılması güç bir durum olacağını sen nerden biliyorsun...

Tekrarlıyorum..Bunlar sadece avuntu sözler...

Bir düşünce olan allahın, insanoğlunun yaptığı putlardan ne farkı var...İnsanoğlu tapınmak için ne yapacağını şaşırmış...Birisi puta tapar, diğeri bir düşünceye...Ama temelde hepsi aynıdır...

"Ben neden buradayım?", "Ölünce ne olacak?", "Gökte parlayan, dolanıp dönen(yıldızlar, güneş, ay vs.) ve bu yuvarlaklar da ne?", "Neden bu yıl tarlalardan ürün alamadım?, Neden yağmu az yağdı?, Ben nerde hata yaptım?", "Yanımdaki ağaca düşen yıldırımı da neyin nesi?, kim yaptı acaba?"....sorular uzayıp gider.....Bu soruların mantıklı bir cevabını veremeyen insanoğlu tanrıları ve dinleri yaratarak içindeki bu merak ve sıkıntıları yatıştırmaya çalışmıştır...Kısacası, insanoğlu kendini ve çevresini anlamaya çalışırken icat etmiştir tanrı(lar)yı...Tarih boyunca şekli değişse de, tanrılar bir şekilde insanoğlunun hayatında yer almıştır...

Fakat bilimin gelişmesi ile bu soruların cevapları birer birer bulunmaya başlamıştır...Halen cevabı bilinmeyen binlerce soru vardır...Fakat bilim din ve tanrı inancıyla yetinmeyip gerçeği aramaya devam etmektedir...

ustedesis'in yazdığını tam okumamışsın şaron. bir müslümanın vereceği en muhtemel cevabı verdiğini yazmış(adı üstünde bir genelleme yapmış, kendi-şahsi görüşünü aktarmamış) o yüzden ifade ettiği görüşün açmazlarını ona değil, bu düşünceyi savunanlara sormalısın. bir görüşü dile getirmek(bu tam anlamıyla savunmak bile olabilir bazen(hukukta olduğu gibi) o görüşü benimsemek değildir, demokratik tartışmaların-münazaraların temelindeki anlayış budur(pro-con görüşleri ifade eder ve kendine göre olanı seçersin, pro ve con'ları ifade ederken dürüst davranmak adına herşeyin tamlığına dikkat etmen gerekir.)
islamı ve peygamberini bir müslüman hassasiyetiyle anlatabilirsin, onların duygularını anlatımında işleyebilirsin, müslüman olmak için gerekli sebepleri de sayabilirsin, hangi duygular islamdan beslenir, hangi duygular islamı besler söyleyebilirsin. belki bunlardan daha fazlasını ateism için de söyleyebilirsin, sonuçta bir seçim yaparsın kendini ilgilendiren. bir görüşe empati yapmak, onu a dan z ye tam bir şekilde anlatmak, bu görüşü benimsemek değildir.
ustedesis'i fazla savundum galiba :D us(akıl) la başlayan bir nick seçtiği için sanırım :D

charon 16-11-2005 18:04

"...bir görüşü dile getirmek(bu tam anlamıyla savunmak bile olabilir bazen(hukukta olduğu gibi) o görüşü benimsemek değildir, demokratik tartışmaların-münazaraların temelindeki anlayış budur(pro-con görüşleri ifade eder ve kendine göre olanı seçersin, pro ve con'ları ifade ederken dürüst davranmak adına herşeyin tamlığına dikkat etmen gerekir.)..."

Ustededis yazısının başında, müslümanlar adına yazdığını yazmış. Dediğin gibi, ben ustedesis'in gerçekte neyi benimsediğini bilemem ama madem bir görüşü yazdıklarıyla savunma görevini üstlenmiş, benim de O 'nun yazdıklarına karşı görüş belirtmem yanlış olmaz...

"Hukukta olduğu gibi" demişsin...Ne yani, yargıç, avukatın savunduklarının aslında başkasının görüşleri olduğunu bilerek avukata soru sormasın mı?

Ustedesis, müslümanlar adına cevap vererek bir görüşü savunmuştur ve gerçekte benimseyip benimsemediği diğerlerini ilgilendirmez...

Aliminyum 16-11-2005 19:17

İslamiyet, "insaniyet-i kübra"dır. Fıtratın dinidir. Hepsi bu. Evrenin en büyük gerçekliği bu.

hasan_ 16-11-2005 19:23

Sevgili Aliminyum kardeş,

Söylediklerin basma kalıp sözler. Fikirsel bazda bir yanıt verirsen daha hoş olur.

hasan_ 16-11-2005 20:04

Sevgili Burkay Kardeş,

Gecikmeli cevabım için özür diliyorum öncelikle, gece bilgisayarı kapamak zorunda kaldım.
Alıntı:

SEN HIÇ DÜSÜNDÜN MÜ OKUMA YAZMAYAN BIR INSANIN KURANI KERIMI YAZABILECEGINE ? VEYA ONUN SÖZLERININ BUKADAR MÜKEMMEL OLUCAGINA ? KURANI KERIMI PEYGAMBERIMIZ SAYESINDE ÖGRENDIK ... BU TESADÜF MÜ SENCE ... ALLAHIN SÖZLERINI BUKADAR MÜKEMMEL BIR OKUMA YAZMA BILMEYEN BIRI YAZABILIRMI VEYA SÖZLERINI INSANLARA TEBLI EDEBILIRMI ?
Hz. Muhammed'in okuma bilmemesi Kur'an gibi eserlerin üretilemeyeceği manasına gelmemektedir. Belki karşılaştırmak biraz abes kaçacak size göre fakat zamanında okuma bilmeyen pek çok kimse halk ozanı olmuş, kültürümüze eşsiz eserler kazandırmıştır. Zira bunlar yazılı kültürün değil, sözlü Kültürün eseridir. Aynı şekilde Kur'an-ı Kerim de sözlü kültür eseridir. Bu yüzden yazarının okuma-yazma bilmesi gerekmez. Üstelik Kur'an bildiğimiz gibi 20 yıl gibi bir süreç içinde tamamlanmıştır. Dolayısıyla bu çok da zor değildi.

Bununla birlikte Hz. Muhamemd, tüccar bir kimseydi. Geziyordu, görüyordu, farklı kültürden farklı dinlerden kimselerle tanışma fırsatı oluyordu dolayısıyla. Bu farklı kültürlerin birikimi onun genel kültürünün geniş olmasını sağlamış ve üstün zekası sayesinde de Kur'an-ı Kerim gibi bir eseri meydana getirebilmiştir.

burkay 16-11-2005 23:17

SELAM HASAN SENIN GÖRÜSÜN BU YANI ... BANA BU SAIR VE OZANLARIN KITABININ 1400 SENEDIR KULANINANI HATIRLIYORMUSUN ?BÜTÜN DÜNYADA YASAYAN 3 MILYAR MÜSLÜMANIN KABULU BIR KITAP ... VE HATTA BU SITEDE % 90 I HALEN ONU TARTISIYOR ... NERDEYSE HER YAZIDA BIR AYET MEVCUT ... NEDEN KURANI KERIM DE ÇALIKUSU DEGIL VEYA INCIL DEGIL VEYA TEVRAT DEGIL VEYA DIGER BÜTÜN KITAPLAR ? NEDERSIN BU KONUDA ?

hasan_ 16-11-2005 23:31

Sevgili Burkay,

Ergenekon Destanları, vs gibi toplum üzerinde derin duygular yaratmış eserlerin nesilden nesile aktarılmasından doğal bir şey olamaz. Hele ki bu eser "dinsel" bir eserse... Bununla beraber. İnsan eseri olduğunu sizin de kabul ettiğiniz günümüz inciline inananların sayısının Kur'an'a inanan müslüman sayısından daha fazla olduğunu sen de çok iyi biliyorsun. O sebeple, niceliğin pek bir ehemmiyeti bulunmamakta.

Benim yukarıda açıkladıklarım, gayet mantıklı sebepler. En azından bunları "birer ihtimal" olarak aklında tutmalısın.

Sevgiler...

burkay 16-11-2005 23:38

SELAM ARADAKI INCE NODA SU KURANI KERIM BASDAN SONA ALLAHIN KELAMI ... PEYGAMBERIMIZIN DEGIL INCE NOKDA BURDA ... PEYGAMBERIMIZ VAHI YOLUYLA KURANI INSANLARA TEBLIG EDIYOR KENDI AGZINDAN ÇIKMASINA KARSIN KENDI SÖZLERI DEGIL ARADAKI FARK BURDA INCIL ISE ÖYLE DEGIL ...

my-zone 16-11-2005 23:41

herkes kendi dininin allah'dan geldiğine inanıyor. sen kabul etsen de etmesen de bu böyle...

hasan_ 16-11-2005 23:42

Alıntı:

SELAM ARADAKI INCE NODA SU KURANI KERIM BASDAN SONA ALLAHIN KELAMI ... PEYGAMBERIMIZIN DEGIL INCE NOKDA BURDA ... PEYGAMBERIMIZ VAHI YOLUYLA KURANI INSANLARA TEBLIG EDIYOR KENDI AGZINDAN ÇIKMASINA KARSIN KENDI SÖZLERI DEGIL ARADAKI FARK BURDA INCIL ISE ÖYLE DEGIL ...
Sevgili Burkay, mantık hatası yapıyorsun.

Kur'an Tanrı vahyi olsa zaten ben inanırdım değil mi?

Allah'ın kelamıdır, demekle bir şey Allah'ın kelamı olmaz.

burkay 16-11-2005 23:52

SEVGILI KARDESIM ALLAHIN KELAMI OLDUGUNDAN DOLAYI BEN INANIYORUM SEN INANMIYORSUN ... Allah'ın kelamıdır, demekle bir şey Allah'ın kelamı olmaz. BEN DE DIYORUM KI NASIL KI PEYGAMBERLERE INANIYORUZ YOK DEMIYORUZ EGER YOK DIYORSAK ZATEN BURDA BU KONUYU TARTISMAMIZ BILE HATA ... BIR ÇIKMAZA GIDERIZ ... NESILLERCE PEYGAMBERLER GELMISTIR YERYÜZÜNE ... HER PEYGAMBER BIRLIKDE ALLAHIN EMIRLERINI GETIRMISLERDIR ... NEDEN BÜTÜN PEYGAMBERLER ALLAHIN EMIRLERINI GETIRME GEREGI DUYDULAR ? NIYE BUKADAR EZIYET ÇEKDI BU INSANLAR ? BANA NE YA INANMAZSSAN INANMA DEYIP GEÇERLERDI SEBEB NE SHOW MU MADDIYAT MI ? SÖHRET MI ?

hasan_ 16-11-2005 23:57

Sizin inanmadığınız Bahai'lik dininin peygamberi Bahaullah, ideali için yaşamını feda eden insanlar ne için bu mücadeleyi yapmışlardı?

Dünya Yuvarlaktır diyen, hristiyanlığın o zamanki şartlarda yanlış olduğunu savunan insan da mı Allah'tan vahiy almıştı?

Sevgili Burkay. Bu forumda bunlar da tartışıldı. Hz. Muhammed'in (Hz. Demem size saygımdan ötürüdür) Tanrı elçisi olduğuna kanaat getirecek delillerim olsa ben neden inanmayayım?

Oysa ki sizin elinizde de kesin delil yok ve birçok da aksini iddia eden tez var.

Sevgiler...

burkay 17-11-2005 00:06

SEVGILI HASAN BIRAZ DERINE INELIM ... SENIN INANMAMAN ALLAHIN ELINDE OLAN AYETDE YAZIYOR BEN DILEDIGIMI INANDIRIR DILEDIGIME DE KALBINI MÜHÜRLERIM DEMIYOR MU DIYOR ... AMA INCE NOKDA GENE BURDA SANA HÜR IRADE VERMIS ... SEN ONA YAKLASMAZSSAN ODA SANA YAKLASMAZ ... SEN ONA YAKLAS KI HÜR IRADEN SAYESINDE ALLAH KALBININ MÜHÜRÜNÜ KALDIRSIN ... BEN NEDEN INANIYORUM ? ILLAKI BIR SEYE INANABILMEMIZ IÇIN ONU GÖRMEMIZ MI GEREKECEK ?

hasan_ 17-11-2005 20:16

Ben Tanrı'ya inanıyorum. Onu seviyorum. Onun yolunda ilerlediğime inanıyorum. Onun bize verdiği akıl benim kimseye kötülük yapmamam gerektiğini, yalan söylememem, insanlara faydalı olmam, kendime zarar verebilecek şeyleri de yapmamam, kısacası iyi bir insan olmamı, özgür düşünmemi işaret ediyor. Ama ne yazık ki benim düşünceme göre de onun yolunda ilerlemeyen sizlersiniz. Zira, Tanrı'nın bize bağışladığı bu aklı ters yönde kullanarak, hiçbir tutarlı mantığı olmamasına karşın -bence- çağımızın gerçeklerine aykırı hükümleri savunmak zorunda hissediyorsunuz.

Tabii, bunlar benim naçizane düşüncelerim, kimseyi elbet bağlayacak niteliği yoktur, fakat söylediklerine cevap olarak yazma ihtiyacı hissettim.

Sevgiler...

17-11-2005 20:28

ya şimdi bu "iyilik kötülük" meselesiyle tanrı'nın ne alakası var onu anlamam. iyi ya da kötü göreceli şeyler zaten. iyi ya da kötü olmak için tanrı'ya ihtiyaç mı var. düşünmenin denklemleri vardır. denklem doğruysa doğru sonuca götürür. daha analitik ya da algoritmik düşünürsek sanırım artık iyilik ve kötülük kavramlarını unutacağız.

hasan_ 17-11-2005 20:30

Haklısın ustedesis. İyilik için Tanrı ya da din inancına zerre kadar lüzum yoktur. İyi insan her şelilde iyidir. Fakat o aklı Tanrı vermiştir :)

17-11-2005 20:37

niye vermiş sence bu aklı? niye kimine az kimine çok vermiş? senden bu akılla neyi düşünmeni beklemiş, hayatın için bir amaç koymuşmu, koymuşsa ne?
ne düşündüğünü bilemezsin, bildiğini düşünürsün.

burkay 17-11-2005 21:03

SELAM ARKADASLAR :SELAM HASAN ...[align=center] Ben Tanrı'ya inanıyorum. Onu seviyorum. Onun yolunda ilerlediğime inanıyorum. Onun bize verdiği akıl benim kimseye kötülük yapmamam gerektiğini, yalan söylememem, insanlara faydalı olmam, kendime zarar verebilecek şeyleri de yapmamam, kısacası iyi bir insan olmamı, özgür düşünmemi işaret ediyor. Ama ne yazık ki benim düşünceme göre de onun yolunda ilerlemeyen sizlersiniz. Zira, Tanrı'nın bize bağışladığı bu aklı ters yönde kullanarak, hiçbir tutarlı mantığı olmamasına karşın -bence- çağımızın gerçeklerine aykırı hükümleri savunmak zorunda hissediyorsunuz.
BU FIKRI NEYE GÖRE ESINLENEREKDEN YAZDIN ? YUKARIDAKI VASIFLARI HANGI KANUNLARA GÖRE ÖRNEK ALDIN ? özgür düşünmemi işaret ediyor. Ama ne yazık ki benim düşünceme göre de onun yolunda ilerlemeyen sizlersiniz. ÖZGÜR DÜSÜNCE NEDIR KAFANA GÖRE HAREKET ETMEN MI ? ALLAH ZATEN SANA ÖZGÜR IRADE VERMIS BUNUN IÇIN SENIN BIZIM HAKKIMIZDA ILERLEMEYEN SIZLER SINIZ DERKEN NEYI KASTETTIN ?

hasan_ 17-11-2005 21:06

Alıntı:

niye vermiş sence bu aklı? niye kimine az kimine çok vermiş? senden bu akılla neyi düşünmeni beklemiş, hayatın için bir amaç koymuşmu, koymuşsa ne?
ne düşündüğünü bilemezsin, bildiğini düşünürsün.
Bilemeyiz. Bildiğim tek şey, tek varlığım olan aklımı rehber kabul etmektir. Elimden gelen budur.

Sevgiler...

17-11-2005 21:10

bilmiyorsan tanrı'nın var olduğunu nasıl biliyorsun?
"tanrı vardır" ifadesi bir bilgi ifadesi değil midir?
bunun kontrollü deneyini yapabilir misin?
eğer az önce sorduğum soruların cevabını bilmediğini açık yüreklilikle kabul edebiliyorsan tanrı'nın olduğunu bilmediğini de kabul etmelisin.
şöyle dersen daha mantıklı olacak:"tanrı var mı bilmiyorum(biliyorum dersem yalan söylemiş olurum), ama var olduğuna inanıyorum ve biliyorum ki bu bir inançtır, inanıyorum çünkü inanmak istiyorum, çünkü buna ihtiyaç duyuyorum"

burkay 17-11-2005 21:14

HASAN KARDES :Bilemeyiz. Bildiğim tek şey, tek varlığım olan aklımı rehber kabul etmektir. Elimden gelen budur.
PEKI AKLIMIZI REHBER OLARAK KABUL ETMEK BIZI YANILTIYORSA ?

hasan_ 17-11-2005 21:19

O halde zaten kabul ettiğin hiçbir şeyin doğruluğundan emin olmamalısın ve sorumlu da tutulmamalısın.

Fakat bu dünyaya iyiliği güzelliği, çağdaşlığı hep o akıl vermiştir. Aklın kötü yolda kullanılması ise felaketleri getirmiştir.

burkay 17-11-2005 21:55

HASAN KARDES ISLAMDA UNUTDUGUN VE BILMEDEN YAPTIGINDAN SORUMLU DEGILSIN ... BU YÜZDEN ALLAH KURANI KERIMDE BENIM AYETLERIME UYDUGUNUZ MÜDDETCE YOLUNUZU SASIRMASSINIZ DIYOR ... Fakat bu dünyaya iyiliği güzelliği, çağdaşlığı hep o akıl vermiştir. Aklın kötü yolda kullanılması ise felaketleri getirmiştir. BEN BUGÜN BIR YAZIMDA ALLAH MELEK SYTAN TOPICI ALTINDA BIR YAZI YAZDIM BUNU OKUDUYSAN BU SENIN EN SON SATIRDA YAZDIGIN NIN CEVABI VAR ... ALLAH SEYTANI KIYAMETE KADAR ETELEDI ... VE KANDIRABILDIKLERINI AL SENINLE BIRLIKDE CEHENNEME GÖTÜR DIYE BIR YAZIM VAR ... HERSEYI ÇIFT YARATAN ALLAH IYILIK VE KÖTÜLÜGÜ DE YARATMIS .. YAPIP YAPMAMAN SENIN ELINDE SEYTAN SANA ANCAK VESILE VE GÜZEL GÖSTERIRI KÖTÜLÜKLERI SEN NEFSINE VE SEYTANA UYARSAN BU KÖTÜ FIKRI KABULLENMIS OLURSUN ...

Aliminyum 18-11-2005 13:08

hasan_ kavramları dizgesel kullanmıyorsun. Yanlış anlama ama şu sözün beni güldürdü; "Söylediklerin basma kalıp sözler, fikirsel bazda söylesen daha iyi olur." Fikirsel baz ne bir sözün basma kalıp olması ne? Her neyse ya.

"İnsaniyet-i Kübra olan İslamiyet." Dünyanın en basmakalıp sözü, basma bir söz ve kalıplaşmış bir söz. Çekiciliği ve doğruluğu da burdan geliyor. Said Nursinin sözü ve herşeyi açıklıyor bence. Fıtrat, doğa, tabiat ne dersen artık bilirsin fıtratın manasını herhalde. Bu kadar sorgulama kabiliyetine fıtrat kelimesinin bilinmemesi yakışmazdı.
İnsan fıtratına en uygun din İslam. İnsan doğasına yani. Daha ne fikirsel bazı istiyorsan onu da söyle de açalım.

18-11-2005 13:19

aliminyum kardeş çok çabuk sinirleniyorsun(belli etmemeye çalışsan da).
islam'ın insan fıtratına uygun olduğunu söyleyemeyiz pek, bu konuda "ateism" başlığının altına Cem'in yazdığı yazıyı okumanı tavsiye ediyorum.

Dark_Prince 12-08-2011 23:14

İslam'a Neden İnanalım?Müslümanlar Birkaç Sağlam Neden Sayabilirler mi?

Bu başlık altında İslam'a neden inanmamız gerektiğini,İslam'ın diğer dinlerden ne tür farklarının olduğunu Müslüman dostlarla tartışalım.Ve böylece Allah'ın inanmadığımız taktirde bizi cehennemde yakmasının haklı mı yoksa haksız mı bir davranış olduğunun tespitini yapalım.

Hatta benim inancımın İslam dininden çok daha mantıklı olduğunu düşünüyorum,bunu da tartışabiliriz.

Tartışmanın sonunda Allah'ın insanları sırf inanmadıkları için hem de sonsuz cehennemde yakmasının ne denli doğru-yanlış olduğunun ortaya çıkmasını amaçlıyorum.Böylece iman konularında kesin hükümler vermenin mantıksal hata olduğunu herkes görecektir.İnanç ile bilmek arasında galaksizler kadar fark varken Allah inanmayanları yakmaktan bahseder...

Ve tartışma başlar...

hidayet571 13-08-2011 01:15

şu soruyu kendine sorarsan cevbı kendin bulusun

Kuran -ı Kerimi şahıs yazsaydı mesela sen yazsaydın bir sürü aşiret reislerrinin başlıca geliri olan putları kaldırımıydın.kendine inanan bi kesim yapacaksın yani bol ödül yani seçim vaatleri gibi insanların nefsini okşayacak şeyler yazmazmıydın

5 vakit namaz ,öncesinde abdest, insanın o ençok uyumak istediği andan sonra gusul,1 ay boyunca arabistan sıcağında oruç,nefse çok zor gelir zekat,hac gibi hem maddi hemde bedeni külfetli bir ibadet bunları o kitaba koyarmıydın bide bunların üzerine içki ve kadını yasakla nasıl bir mantıkla insan tarafta toplayacağını düşünür bu kadar insanlara zor gelen konuların göz göre göre apaçık konması Kurran- Kerim'inAllah (C.C.) tarafından indirilldiğine şüphe götürmez bir kanıttır.bunu göremeyecekte göz yoktur

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:28 .