![]() |
Türkiye de ezan neden arapça okunur?
Ülkemizde hemen hemen kimsenin kullanmadığı bir dil olan arapça ile insanlar neden ibadete çağrılır?
Ezan, ibadet vaktini bildiren çalar saat değilmidir? Neden arabın anladığı benim anlamadığım dilden çağrı yapılır. İslam araplara ait bir din olduğundanmıdır? |
Ek olarak dua neden arapça okunur. Dua allah ile konuşmak değilmidir?
Allah arapçadan başka dilde konuşulursa anlamıyormu? |
Ülkemizde kaç tane arap kökenli kişi var sayın Saroz?
İlla ki onların da mı çıkıp istemesi lazım kendi dilimizde konuşmak, eğitim görmek istiyoruz diye. Bu başlıkla neye karşısınız? Ezana mı? Arapça duaya mı? Allah'a mı? Eğer sadece ezana ise arapça olmasındaki rahatsızlığınız nedir? Son olarak, ezanın anlamını siz mi bilmediğiniz için bunu söylüyorsunuz? Saygılarımla |
islamiyet tür bir peygamber e türkçe olarak gelseydi
ezan türkçe okunsaydı dualar türkçe olsaydı araplar islamiyeti sonradan kabul etseydi ezanı ve duaları kendi dillerindemi yoksa türkçe olarakmı kullanıp uygularlardı |
Alıntı:
Sayın Enveyme, Ülkemizde arap kökenli ve arapça konuşan son derece az. bu nedenle evrensel bir din iddiasında olan islamın ibadet çağrısının neden ısrarla arapça diye soruyorum? Hangi takımı tuttuğuma sorsaydın keşke?? Sorum gayet açık yaw:) Ulusal sorun tartışılırken türkçenin tek dil olmasında kararlı bir savunucu olduğunuzu hatırlıyorum. Din konusunda, Türkçeyi bırakıp arapça ya sarılmanız çifte standart değilmi? Bu başlıkta itiraz ettiğim tek şey, arapça konuşulmayan bir ülkede ibadete çağrı (ezan) ve allah ile diyalog (dua) neden anlamadığımız bir dilde yaptırılıyor? Soru çokmu karışık? Sormadığım şeyleri yanıtlamayın lütfen. |
Alıntı:
:))sence?? |
Alıntı:
Doğru hatırlıyorsunuz. Türkçenin ulusal olarak düşünüldüğünde tek dil olarak kullanılmasını savunan biriyim. Tıpkı İslam'da ibadetin tek dil olan Arapça olarak yapılmasını savunduğum gibi. Bir fark yok yani tavrımda ;) Bence siz düşünmelisiniz, savunduğunuz başka bir şey ile burada itiraz ettiğinizin tezat oluşturduğunu. Ayrıca hatırlatmak isterim ben savunduğunuz diğer şeyi hiç bir zaman olmamalı demedim, olmalı dedim. Burada farklı davranan ben değil, sizsiniz. Sorun arapça konuşup konuşmamamız değil çok iyi biliyorsunuz bunu ve ben sormadığınız şeyleri yanıtlamak değil soru olarak sordum. Saygılarımla |
bence araplar kendi dilinde yapardı
dediğim gibi bence. fakat zorlamanın olmadığı bir inanç olan islamiyette. insanların kendi dillerinde ibadet etmesine izin veren bir ayet yok. demekki islamiyet insanların ne yapıp edip bi şekilde arapça öğrenmelerini istiyor |
bu tartışma da sitedeki diğer bir çok tartışma gibi fasulye yemeği misali ısıtılıp ısıtılıp masamıza tekrar geliyor. sayın soroz siz büyük ihtimalle namaz kılmıyorsunuz hatta müslüman da değilsiniz. kılan adamlardan hangisi ezanın arapça okunmasından rahatsız ki siz rahatsız oluyorsunuz??? eğer sizin anladığınız dilde çağrıldığında gidecekseniz, bu işe ön ayak olun hem türkçe çağırın hem siz gidin hem biz de gelip arkanızda saf tutalım, olmaz mı ? bence çok hoş olur... :D
|
Saroz ezan neden arapca okunmasin ?
yani ezana ihtiyaci olanlar, benimseyenlerin ezici büyük cogunlugu arapca okunmasindan yana, sizce bu dogru bir yaklasim olmayabilir, ama nihayetinde bu dine tabi olanlar icin önemli ki öyle olmasini daha uygun görüyorlar anlasilan. aslinda bu gibi konularda bundan üc dört yil önce bende farkli düsünüyordum, ama bir yurt disi gezisi sirasinda ( marsilyada ) sokak arasinda dolasirken, binalarin birisinden ezan sesini duydum, arapca idi, iceridekileri de benim gibi farkli milletlerden turist müslümanlardi, yani bu tür bir uygulamanin islami cemaatin birlik icinde olabilmesine de vesile olabiliyor.... madem soruyu sordunuz, izin verin bende size bir soru sorayim.... ülkemizde bir zamanlar devletin zoru ile okunan türkce ezani duymuslugunuz okumuslugunuz varmi ? |
1932-1950 yılları arasında türkçe ezan okunmuş.ama sorun türkçe arapça değil ezanın bağırtılmasında.
|
ya araplarin baska milletleri araplastirmasinin kurbani olmussunuz haberiniz yok.
adam windows u yapti dunyayi degistirdi dedimi kardesim benim dilim ingilizce herkez windows u ingilizce kullanacak o kadar!! windows u turkce kullandigin zaman ingilizceyle yapabildigin seyleri aynen nasil yapiyorsan ezanda kuranda turkce olursa hem anlamasi hemde uygulamasi kolay olmazmi? boyle mantiksizlik gormedim. |
Alıntı:
Ama benim çeliştiğim iddianıza katılmıyorum. Çünkü, anadili kullanma hak ve isteği başka birşey, anadilin dışında bir dili dayatmak başka birşey. 2. seçenek zorbalıktır. |
Alıntı:
İslamiyette zorlama yok demek islamiyeti tanımamaktır. Daha muhammed döneminden başlayıp, emeviler ve abbasiler dönemi ile devam eden tarihi süreci bir okuyun. özellikle türklere karşı islam zorla dayatılmış. yağma talan tecavüz ve katliamlarla kabul ettirilmiştir. ( Bu konuda ayrıntılı bir yazı hazırlıyorum. yakında okursunuz) Bende neden izin vermiyor diye soruyorum. neden arapça şart. Herkez anadilinde derdini anlatsa olmazmı? Bu dil dayatması, maddi dünyanın nimetlerinden faydalanmak için, ülkeleri fethetmek ve asimile edip yönetmek amaçlı olmasın?? |
Alıntı:
Peki o zaman ben de evrim hakkında konuşan müslümanlara, ''yahu sen allahın herşeyi yarattığına inanıyorsun. evrimi kabul etmiyorsun. evrimin herşeyi açıkladığını öğrendiğinde ateistmi olacaksın ki evrim hakkında soru soruyorsun??'' dersem ne diyeceksin? Benim ne düşündüğüm ortada. saklı gizli birşey yok. senin inancının çelişkileri hakkında soru soruyorum. sen yanıt vereceğine anlamsız sorular soruyorsun... |
Alıntı:
Ben Türkçe yi dayatmıyorum ki. Bu ülkenin dili türkçe ise türkçe 1. plandadır diyorum. Ama sizin arapça olmasına karşı çıktığınız gibi ben kürtçeye karşı çıkmıyorum. Olsun dergisi de, televizyonuda, gazeteside diyorum. Özlerinde böyle istiyorlarsa olsunlar benim için sorun olmaz. Nasıl ben ezan, türkçe 1. plandadır dediğim halde ezan türkçe değil arapça olmalıdır diyorsam bunu siz neden söylemiyorsunuz diyorum hepsi bu. Bence bu tartışma gerçekten gereksiz. Ama eğer camilerdeki ses sistemi hakkında bir itirazınız var ise bunda haklılık payınız vardır, ses sistemleri elden geçirilmelidir. Saygılarımla |
Alıntı:
En olgun yanıt Invı'den geldi. Evet müslümanlar istiyor ise sorun yok. ama böyle olduğundan emin değilim. araplaştırma ve islamlaştırma tarihini okusanız asimile olmanın, zorla müslüman yapılıp kendi ulusal kimlik ve dini inançlarınıza zorbalıkla katliamlarla nasıl yabancılaştırıldığınızı görseniz böyle düşünmezdiniz. (Bu konuda ayrıntılı bilgi aktaracağım en kısa sürede) Marsilyada dinlediğin ezanın acı hikayesini de anlatacağım sayın İnvi. İspanyaya kadar islamın hangi araçları kullanarak nasıl ilerlediğini yazacağım. Evet ülkemizde Türkçe ezan okutuldu. Biliyorum. Soru nedir? |
Sayın saroz,
Ezan türkçe okunamaz okunsa bile cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi "Tanrı Uludur"diye yanlış tercüme ile yapılırdı.Neden yalnış tercüme? nedeni ise "Allah-u Ekber"cümlesinin ne anlama geldiği bu sitede tartışıldı zaten maksat ezan arapça okunsun millet neyin ne olduğunu bilmesin |
Bence asıl sorun ezanın dili değil ezanın varlığı olmalıdır. Ezanın hiçbir kutsallığı yoktur, tek amacı insanları namaza çağırmaktır. İslamiyetin yayıldığında yapılacak tek şey doğal olarak birinin tepeye çıkıp bağırmasıydı. Fakat günümüzde çalarsaat, telefon, takvim, gazete, sms gibi namaz zamanını hatırlatacak birçok teknoloji vardır. Hatta sırf ezan saatlerini blirten uyarıcılar bile vardır. Böylece isteyen namaz saatini bunlardan bir veya birkaçıyla çok rahatlıkla öğrenebilir.
Fakat burada asıl sorun namaz değil ezanın duyulmak istemesidir. Özellikle köktendinciler tarafından bu namazın kendi yaşadığı bölgede okunarak bir nevi tatmin olmasıdır. Aynen dinlediği müziği son sesine kadar açıp etraftakilerin duymasını isteyen kişilerin tatmin olması gibi. Bunların nedenine gelecek olursak geçmişten gelen camiden yükselen ezan olgusu, ülkenin müslüman olduğunu gösterme ve hatırlatma zorunluluğu, islam dışındaki bir dine inanan veya inanmayan kişilere karşı bir nevi zafer güdüsü bunlardan sayılabilir. Buna benzer bir olay da Allah veya Muhammed yazarken bütün harflerin büyük yazılmasıdır, sanki bunları yapınca veya ezanı daha yüksek sesle okuyunca inandıkları gerçek oluyor. Ezanın asıl amacı namaza yapılan çağrı değil müslümanların gavur ve kafirlere karşı olan zaferinin bir göstergesidir. İşin garibi teknolojiye karşı olup "bu bizim kültürümüzdür" diye ezanı destekleyenlerin bu eylemi teknoloji vasıtasıyla hoparlörlerle daha yüksek bir sesle daha geniş alana yaymasıdır ki bu da müslümanlar adına tatmini artıran unsurlardan biri olsa gerek. Ezana karşı çıkıldığında müslümanlar tarafından verilen kilise ve çan örneği vardır. Bu konuda müslümanlara katılmakta beraber yanlışı örnek göstererek bir diğer yanlışın meşrulaştırılamayacağı görüşündeyim. Ayrıca kilise çanlarının tam emin olmamakla beraber sabah 8 le akşam 5 arası günde 3 defa çaldığını okumuştum. Ezan ise sabahın çok erken saatlerinde güneşin doğuşuyla başlayıp gece yatsıya kadar devam eden bir ibadet çağrı vasıtasıdır. Bu da özellikle sabah ve geceleri bebek, hamile, hasta, yaşlı vb. insanları rahatsız eden bir unsurdur. |
ezana da gerek yok türkçesine de gerek yok aslında......... o nedenle bırakın ne istiyorlarsa öyle yapsınlar.... dinsizin ezanla ne işi olacak ki
|
Eğer islamcılar, salt iyi insanlar oluşturma amaçlı ise ve dinlerinin gerçekten iyi insanlar ve mutlu bir toplum yaratma iddiasındalar ise herkezin kendi dilinde dinlerini öğrenme ve uygulama olanağı tanımak zorundadırlar. Samimi müslümanların bu düşünceyi savunacaklarını düşünüyorum.
Arapçanın hem kendi halkına hemde diğer halklara zorla kabul ettirilmesi, bir kısım insanın, (iktidardaki egemenlerin) samimi müslüman olmadıklarını aksine hegamonya peşinde koştuklarını ispatlar. Her yerde arapça ezan, kuran ve dua okunması islam aracı ile yayılma olanağı vereceğinden zorla dayatılıyor diye düşünüyorum. |
saroz bence "çan" olayına alternatif geliştirmiş bunu müslümanlar..
onun için boşver |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ezan arapça okununca ülkemizdeki arapçadan bi haber müslümanlar için mistik bir olaymış gibi geliyor. Sanki kutsal sözler söyleniyor gibi anlaşılıyor. Dua için de aynı şey geçerli insanlar mistik sözleri söylüyorlarmış gibi hissediyorlar. Eğer türkçelerini okusalardı insanlar ulan biz bütün gün durmadan ebu lehebe bedduamı ediyoruz diyeceklerdi.
|
Ezanın amacı namaz vaktinin geldiğini duyurmaktır.
Bir insana birşeyi anlatmak için onun dilinden konuşmak gerekir. Kısacası bir bireye bir haber verecekseniz, onun bildiği ve anladığı bir dilden konuşmanız gerekir. İşte sarozda diyorki, "Ezanın amacı namaz vaktini duyurmak ise neden bu ülkenin ana dili olan türkçe ile çağrılmıyor. Neden sanki bu ülkedeki insanların yüzde 80'i arapça biliyormuş gibi ezan arapça okunuyor". Oldukça mantıklı bir soru. Madem amaç ezan saatini halka, topluma bildirmek-duyurmak ise neden o ülkenin anadilinde veyahut çoğunluğun konuştuğu dilde okunmuyor. Yani bu soruyu soran kişi müslüman değil diye, imansızdır diye tutupta bireysel olarak bu kişiye karşı BOŞ BOŞ yorumlar yazmak zorundamısınız ? Yok "siz bu başlıkla allahımı karşı geliyorsunuz", yok " niye rahatsız oldunuz siz zaten atheist değil misiniz" yok "senin anlayacağın dilden olsaydı böyle imansız gezmezdin" vs vs vs. Şuna bak ya... Konuyla bir gram alakası yok ! Yani görende Saroz'un bunların horozlu şekerini çaldığını sanacak. Size ne adamın inancından. Adam bir soru sormuş. Soruya karşılık aklınıza gelen bir tez, fikir veyahut bir açıklama benzeri birşey varsa buyrun yazın. Eğer yoksa şahşa karşı boş boş paranoyaları, gereksiz soruları yazmaktan vaz geçin. Konuya dönelim lütfen! Madem amaç ezan saatini halka, topluma bildirmek-duyurmak ise neden o ülkenin anadilinde veyahut çoğunluğun konuştuğu dilde okunmuyor. |
Ezanın anlamını az çok herkese bilir.
ve ezan okunduğu zamanda ne amaçla okunduğu anlanır onun bir namaz çağrısı olduğu bilgisi vardır tüm milletlerde ister arapça ister kendi dili yani okunanın manası ve amacı doğru yere ulaşıp doğru cevaplanır. ezan bir simgedir arapça okunmasında bence mahsur yoktur. ama okunan kuranın ve duaların türkçe olması gerekir ki anlayabilelim. |
Alıntı:
umarım anlaşılır olmuştur... |
Yanlış anlaşmaları önlemek için bence meseleyi üç farklı düzlemde değerlendirmek lazım.
(1) Non-teistler olarak, bizlerin ezanın Türkçe okunması talebi bence de saçma olur. Neticede önümüzde bir din topluluğu var. Ve bizler (non-teistler) zaten topyekun bu dinin (her dinin olduğu gibi) gerçek ve akıl dışı olduğu görüşündeyiz. Ezanın hangi dilde okunması gerektiğine karar veme hakkı ve yetkisi, din topluluğunun kendisine aittir. (2) Ama bundan bağımsız olarak, elbette non-teistler olarak, eleştiride bulunabilir ve ezanın, ibadetlerin Arapça eda edilmesini saçma bulduğumuzu söyleyebiliriz. Veya mesela ''Keşke daha çok Türkçe Kuran okunsa da, insanlar kutsal saydıkları kitapta neler yazdığını görse'' gibi samimi arzularımızı dile getirebiliriz. Talep/dayatma noktasına varmadıkça ve din topluluğunun kendi meselelerinde karar verme hakkına saygı duydukça, müslümanların da bize (sırf görüş belirtmemizden dolayı) ''Size ne, siz zaten inanmıyorsunuz'' demesi yanlış olur. (3) Tabii bütün bunlardan bağımsız olarak, bir de (özellikle sabah ve yatsı ezanları için) fiili rahatsız olma durumu var. Ve bu apayrı bir tartışma konusu. saygılarımla |
birde ezanın mahalle baskısı meselesi var sevgili ulpian...
ama dediğim gibi bana ne ister kuşdili okusunlar ezanı ... beni bağlamaz... nasılsa bozuk bir çığırtmadan başka bir anlamı yok benim için... ha mesela bülent hanım :) ezanı okuyunca hoşuma gidiyor o başka nede olsa kültürümde geçmişimde var.... bana göre musiki ne de olsa... |
Alıntı:
Ben, Türkiye'de en azından normal vakit ezanlarından dolayı kimsenin üstünde namaz kılmaya yönelik bir ''baskı'' oluştuğu gözlemini yapmadım. Belki Cuma namazı ezanlarında, o da Türkiye'nin sadece bazı şehir ve mahallelerinde geçerli olabilir bu, diye düşünüyorum. Ama bundan bağımsız olarak, şu ''mahalle baskısı'' kavramını da çok fazla muğlak ve suiistismala açık buluyorum doğrusu. saygılarımla |
Guncelleme.
|
Alıntı:
Ezan Dünyanın her yerinde arapça okunur. Namaza devettir. Simge dir. |
kuran'da ezana daşr tek bşr ayet yoktur. hatta ezanın hangi dilde okunması gerektiğine dair bir hadis de yoktur. müslümanlar din bilgileri sırf kendi keyifleri öyle istediği için arapça ezanı sanki dini bir zorunluluk gibi dayatıyorlar. neymiş orjinal değilmiş. o zaman yakın türkçe mealleri kimse anlamasın kuran'ı.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:41 . |