Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Neden??? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1736)

Xander85 18-02-2006 23:42

Neden???

Dinleri uzun uzun tartışmaya gerek yok aslında.Çelişki yada mantık hatası bulmaya da gerek yok
Dinlerin saçma olduğunun anlaşılması için çok basit bir mantık gerekli.
-Tanrı kendi yarattığı şeyden neden intikam alsın?Neden ona kin beslesin?
-Tanrı dinlere göre milyonlarca insanı cehennemde yakacak ve onlara sonsuza dek acı çektirecek.Bu kadar insana acı çektireceğine yaratırken kötülüğü yaratmasaydı olmayacak mıydı?
-Her doğan insan eşit midir?Eşit değilse öbür dünyada nasıl eşit yargılanacak?
Cennet-cehennem kavramı dinden çıkmak için yeterli, ötesine gerek yok zaten.
Hiç boşuna müslümanlar "inananla inanmayanlar arasında bir fark olmalı" demesin.

aura 19-02-2006 00:28

Allah Allah..
Demek herşey bu kadar basitti ha.. Yıllar boyu insanlar boş yere inanmışlar boş yere ibadet etmişler.. Oysa hiç biri bu kadar basit düşünememiş. Deselermiş "Tanrı madem beni yarattı neden intikam alsın benden demekki cennet cehennem yok." İki dakikada bitirdin Allah'ı.. öylemi..

Allahın yarattığı insanlardan kendi belirlediği kurallara uymayanları cehennem ile cezalandıracağına inanılır hemen hemen bütün dinlerde. Bu cezanın Allah'ın kini olarak nitelendirmek dinlerin saçmalığını ispatlamaz. Sadece sağ kulağını sol elinle göstermiş olursun.

Kötülüğü yaratmasaydı iyiliğin ne olduğunu nerden bilecektin. Kötülük olmasa sen bu dünyada hiç bir şeyden zevk almayacaktın. Nefsin olmayacaktı. Bunu istediğini hiç sanmıyorum.

İnsanların eşit olup olmaması eşit yargılanmaya nasıl bir engel teşkil ediyor anlamadım açıklarmısın.

Müslümanların ne diyeceğine karar verebildiğine göre sen dinler üstü bir olay olmalısın. Cehennemi ve cennetide kaldırmış olman da galiba bu gazla mümkün oldu. İnanlar ile inanmayanlar arasında zaten fark var. Cennet ve cehennemi kaldıracağına bence inanan ile arandaki farkları kaldırmaya bakmak gerekir. O zaman cennet ve cehennemi ortadan kaldırmak gibi bir ihtiyacın kalmayacaktır.

Xander85 19-02-2006 01:45

Demek herşey bu kadar basitti ha.. Yıllar boyu insanlar boş yere inanmışlar boş yere ibadet etmişler.. Oysa hiç biri bu kadar basit düşünememiş. Deselermiş "Tanrı madem beni yarattı neden intikam alsın benden demekki cennet cehennem yok." İki dakikada bitirdin Allah'ı.. öylemi..
İnsanlar binlerce yıl da çok tanrıya inanmışlardır, Mısırlılar 3000 yıllık medeniyetleri boyunca Ra'ya Horus'a taptılar.Onlar da mı doğruydu?
Allahın yarattığı insanlardan kendi belirlediği kurallara uymayanları cehennem ile cezalandıracağına inanılır hemen hemen bütün dinlerde. Bu cezanın Allah'ın kini olarak nitelendirmek dinlerin saçmalığını ispatlamaz. Sadece sağ kulağını sol elinle göstermiş olursun.

Kötülüğü yaratmasaydı iyiliğin ne olduğunu nerden bilecektin. Kötülük olmasa sen bu dünyada hiç bir şeyden zevk almayacaktın. Nefsin olmayacaktı. Bunu istediğini hiç sanmıyorum.

İnanan neden inanır, inanmayan neden inanmaz?Çünkü ikisi de başka yapıda yaratılmıştır yoksa tamamen aynı yaratılmış iki kişi farklı görüşte düşünemez.Yani inanmak veya inanmamak kişinin özgür iradesi değildir.
inşallah burayı anlatabilmişimdir.

İnsanların eşit olup olmaması eşit yargılanmaya nasıl bir engel teşkil ediyor anlamadım açıklarmısın.
İslama ve diğer dinler kurtuluşu sadece kendidinlerinde görürler ama herkes farklı bir dinin hakim ıolduğu bir coğrafyada doğar.İslama göre hrsitiyan bir inasanın düşünerek islamı bulması gerekir çünkü allah ona akıl vermiştir, peki müslüman ülkelerde doğanlar torpilli midir?

Cennet-cehennem olayına gelince:Dinlerin mantıksızlığı burada başlar, çünkü Tanrı kendi yarattığı bir şeye neden acı çektirsin?inanmayanlar da allahtan dolayı inanmazlar, inananlar da ondan dolayı.
Daha fazla anlatamam çünkü düşündüklerimi tam anlamıyla yazamıyorum,, benim anlatmak istediklerim çok farlı aslında ama yazınca farklı anlaşılıyor.

gameover 19-02-2006 02:08

Xander85 dostum sen merak etme senin anlatmak isteyip anlatamadıklarını yüreklerinde hisseden çok kişi var.senin düşüncelerinle uykularını kaçıran çok kişiler var.kimi açıklar kimi açıklamaz.ölüme de yaşama da hazırız ve inan ki gerçeği araştırma da hazırcı değil sancılıyız.

saygılar.

pante 19-02-2006 02:16

Sana saçma gelen dinler ve dinlerin açıkladığı cennet-cehennem..
Tanrı inancını devam ettirdiğin takdirde , ölüm ötesine ait inançlar da zorunlu olarak gelecektir..
Reankarnasyon veya cennet-cehennem inancı da , Tanrı inancının bir devamı olarak oluşacaktır.
Yani Tanrı varsa , ölümden sonrası da vardır..
Ölüm ötesi varsa hesap günü de vardır..
Hesap varsa , mükafat ve ceza vardır..
Mükafat ne olabilir : güzel-mutlu bir yaşam = cennet
Ceza ne olabilir : kötü-çileli bir yaşam = cehennem
ceza almamak için dünya hayatında ne yapmak gerek : iyilik
Mükafat alabilmek için dünya hayatında ne yapmamak gerekir : kötülük
İyilikler nelerdir : ......................
Kötülükler nelerdir : ..................
Bu böyle uzar gider ve sonucunda din ya da dinler oluşur..
Tabi inanç farklılıklarına göre ve uyarıcıya-bildiriciye göre farklı dinler..
Dolayısıyla dinlerin varlığı , Tanrı inancından doğan bir zorunluluk..
Tanrı inancının olmadığı bir din ise sadece bir yaşam felsefesi , tarzı..
Tanrılı dinsizlik ise bugünün insanlığının kabullenebileceği bir özellik değil..
Ateizmin ise , değil bugün , gelecekte de kabul göremeyeceği açık..
Ölüm , kaçınılmaz son oldukça , Tanrı inancı daim olacaktır..

gameover 19-02-2006 02:36

panteidar düşüncelerin islamla harmanlanmış düşünceler.islama yabancı başka kültürlerde harmanlansaydın bugün söyleyeceklerini yine söyler miydin? TANRI yı hangimiz bilebiliriz ? herkes hissedebildiği ölçüde tanımlar TANRI yı. bir daha düşünelim nedir TANRI ? islami önyargılar olmadan yüreğimizin hatta yüreciğimizin hissedebildiği önyargısız TANRI nedir?

saygılar.

aura 19-02-2006 02:39

İnsanlar binlerce yıl da çok tanrıya inanmışlardır, Mısırlılar 3000 yıllık medeniyetleri boyunca Ra'ya Horus'a taptılar.Onlar da mı doğruydu?

Ben doğru yada yanlış diye bir yorum yapmadım. Benim ifade ettiğim şey Allah'ı inkar etmek senin sandığın kadar basit bir mantık yürütme ile olaacak kadar mantıksız olmamalı.

İnanan neden inanır, inanmayan neden inanmaz?Çünkü ikisi de başka yapıda yaratılmıştır yoksa tamamen aynı yaratılmış iki kişi farklı görüşte düşünemez.Yani inanmak veya inanmamak kişinin özgür iradesi değildir.
inşallah burayı anlatabilmişimdir

Demek istediğini anlayabiliyorum ama sana katıldığımı söyleyemem. İnsanın inanması yada inanmaması tamamen kendi elindedir. Kaderi yanlılş yorumlayıp cuzi iradeyi reddetmek ayrı karaktere sahip insan tezini desteklemez. Aksine bu yorumla tam tersi bir durum ortaya çıkar.

İslama göre bir hristiyan 80 yaşında müslüman olsa ve 1 saat sonra ölse geçmiş günahlarından hesaba çekilmez. Bir rekat namaz kılmadan cehennemden kurtulur. Ben 80 senede 2 rekat namaz kılmamış olsam hesaba çekilirim. Şimdi burda nasıl bir adaletsizlik var ben anlamadım. Yada müslüman olmak avantajmı.

Cennet-cehennem olayına gelince:Dinlerin mantıksızlığı burada başlar, çünkü Tanrı kendi yarattığı bir şeye neden acı çektirsin

Cennet ve cehennemin inkarında başlar asıl mantıksızlık. Madem cennet ve cehennem yok Allah seni neden yaratmış olsun. Yesin içsin helaya gitsin mantığımı. Hiç zannetmem.. Cennet ve cehennemi kabul etmeyen insanın zaten Allah ile bir münasebeti kalmaz. Ha varlığı ha yokluğu. Sevsede olur sevmesede. Allah bunumu istiyor acaba senin mantığına göre..

gameover 19-02-2006 02:47

nedir gerçek ? TANRI nedir ? önyargılı dayatmalar olmadan yüreğimize sorduğumuz mudur yoksa belirli toplumsal dayatmalarla beynimize işlediğimiz midir ? kimse benimle bunu konuşmayacak mı merak ediyorum.hep önyargılar mı olacak beyinlerimizde.biri bunu söylemiş toplumda bize bu söylenenleri öğretmiş bu gerçektir mi diyeceğiz hep.incinmişliğimizle ölümü beklemek suç mu sayılacak hep ? ölmek güzeldir.çünkü ihtiyacımız var ölüme.

sodomo 19-02-2006 15:44

gameover, öyle bir tanrı tanımı yapalık ki hiçkimse ona itiraz edemesin, öyle bir sözcükle açıklayalım ki onu ateistide, şeriatçısıda, hiristiyanıda herkes ama herkes itirazsız kabul etsin.

peki ne olabilir o sözcük ?

AŞK

evet AŞK tanrının bizzat kendisidir. Diğer herşey ancak sıfat olabilir ama O olamaz O AŞK dır veya AŞK O dur.

pante 19-02-2006 17:21

Alıntı:

Gameover´isimli üyeden Alıntı
"panteidar düşüncelerin islamla harmanlanmış düşünceler.islama yabancı başka kültürlerde harmanlansaydın bugün söyleyeceklerini yine söyler miydin? TANRI yı hangimiz bilebiliriz

?"

Genelde yazdıklarımı kastediyorsan , haklı olabilirsin..
Ancak yukarıda yazdıklarım , dünyadaki tüm dinsel inançlar açısından bir yorumlamaydı..Göksel dinlerin de uzak doğu dinlerinin de inançlarındaki ortak noktalardır..Cennet-cehenneme inanmayanlar , reankarnasyona inanır..Hepsinde de toplum ahlakı ile , iyilikler-kötülükler vardır..

Gameover kardeşim ;
Şunu önce anlamalıyız..Sipariş üzerine Tanrı olmaz..
Herkes kendi görüşüne , isteğine göre bir Tanrı biçimlendiremez..
Ortak Tanrı biçimlendirmeleri , ortak dinleri oluşturmuştur zaten..

"Alemin bir yaratıcısı olmalı" inancına vardığında , o yaratıcının bilinebilen özellikleri sıralanır..
Örneğin ; Tanrı varsa eğer , ölümsüz olmalıdır..Ezeli olmalıdır..İlmi , kudreti , iradesi sınırlı olmamalıdır gibi..İnsanı ve tüm varlıkları o yaratmıştır gibi..
Bundan sonraki özellikleri , ancak dinlerde bulabilirsin..
Dinlerin tanımladığı özelliklerden kimisi aklına , mantığına ters gelebilir..
Bu durumda kendi düşüncelerin devreye girer..
"İster Tanrı aşk'tır" dersin , "İster Tanrı zalim'dir" dersin..
Ölümün gerekli olduğu fikrine katılıyorum..Geriden gelenlere de yer açmak lazım..Ama bu dünya için geçerli olabilir..Tanrı inancında olan bir insanın "ölüm ötesi hayat" a gerek olmadığını söylemesini gerçekçi bulmuyorum..Çünkü bu , insanın yaratılışına , doğasına terstir..Böyle düşünenler geçici bir doygunluk yaşamaktadır ve bir süre sonra bu fikirleri değişecektir..

aura 19-02-2006 17:26

Allah'ın O'na inananlar tarafından ifade edilebileceği en temel sıfat Yaratıcı olmasıdır. Belki basit gelebilir hatta sıradan ama içine girdikçe dallanıp budaklanan mantığın bittiği yerde insanı inkara götüren yegane sıfattır. Aşk'a ise Allah demek bana pek müspet gelmiyor ve hemen itiraz edeceğim bir tanımlama. Çünkü aşk Allah değildir. Ama Aşk'ın kaynağı Allah olduğundan Kaynağı ifade edemeyen mantığın aşkı Allah diye betimlemesi ve itiraz edilemez betimleme diye konuşlandırması aşikar çözümün dayanılmaz hafifliği olabilir ancak. Fakat herşeye rağmen umutsuz olmamak gerekir O'nu bilebilmek konusunda. Yeterki umudun gölgesi siyah olmasın.

Xander85 19-02-2006 21:23

aura ne demek istediğmi anlamadın, yada anlamamak işine geliyor.
Tanrı insanı yaratırken şöyle mi dedi:
"Öf canım sıkıldı, biraz toprak alayım, insan diye bişi yaratayım, sonra ona irade falan vereyim, istediğini yapsın, biraz zaman geçince din falan yollarım, onlar savaşırlar birbirini öldürürler, ben de izlerim,; bir de bu insanlar bana tapsınlar , tapmayanları da yakayım cehennemde.Oh canıma da değsin"
--
İnsanın inanıp inanmaması kendi elinde değildir, yaratılışıyla ilgilidir, bu konuda demek istediğimi burada tartışarak değil, uzuzn uzun düşünerek anlayabilirsin ancak.
Ayrıca "iman geni" diye bir şey de var, böyle bişi varsa ve herkeste yoksa o zamn olmayanların cehenneme yollanmasının sorumlusu kimdir?
---
Sonuç:Kendi yarattığı bir şeyi neden Tanrı cezalandırsın?Bunun yerine onun iman etmesini diler ve o iman eder veyaa onu tamamen yok eder, neden ateşe atıyor???

pante 19-02-2006 21:58

Xander85 kardeş;

Kutsal kitaplardaki kimi tasvirleri , direk anlamda algılamakla yanılgıya düşebiliriz..
Cehennemde yakarak cezalandırmayı bence bu kadar basit algılamamalıyız..
İnsan bir parmağını dahi birkaç saniye ateşte tutma gücüne fiziksel olarak nasıl haiz değilse , değil birkaç saniye , birkaç saat , birkaç gün , birkaç yıl , hatta ebediyyen ateşte yanmayı kim izah edebilir..

Bence , zamanın izafiliği gibi ateşi de farklı düşünmek gerek..Ya da ahiret bedenini..
İnancın derecesi yükseldikçe ateşin derecesi düşer..
Bruno , ateşte yakılmak pahasına inancından vazgeçmemişti..
Geçenlerde , bir Budist rahip , Saygon yönetimini protesto için kendini yakmış ve tamamen yanarak ölene kadar , oturduğu yerden hiç kıpırdamamıştı..Bu nasıl bir inanç gücüydü ki ateşe karşıkılını kıpırdatmıyordu..
Ateşte yakmak en korkunç işkencelerden ve cinayetlerdendir..
İnsanların en büyük korkularındandır yanmak..
O nedenle bu korku , engelleyicidir , caydırıcıdır , terbiye edicidir..
Tanrı inancı olsaydı da cehennem olmasaydı , insanlara bu korkuyu vermek ve suçtan uzak durmayı sağlamak imkansız olurdu..
Kimse de bu yapısıyla toplumların sadece yasalarla dizginlenebileceğini iddia edemez..Diktatörlükle dahi..

19-02-2006 22:49

Alıntı:

panteidar´isimli üyeden Alıntı
Kimse de bu yapısıyla toplumların sadece yasalarla dizginlenebileceğini iddia edemez..Diktatörlükle dahi..

sevgili pante..

bu dusuncelerine katilmam mumkun degil...

beni yurt disinda yasayanlar cok daha iyi anlayacaklardir sanirim...

batili ulkelerde suca karsi yasa vardir din yoktur...

ozaman musluman ulkeler gunluk guneslik olmali gibi bir sonuc cikar...

% 99 u muslamuman olan ulkemde butun suclari sadece % 1 lik kesim mi islemektedir...

din acisindan bakildiginda islam siddete daha yakindir...incil bu konuda daha sevgi doludur...buna ragmen incile inan insanlari bile suctan uzak tutan incil degil yasalardir...

batili ulkelerde yasayanlar bunu iyi bilir

hic bir din, insanlari suc islemekten uzaklastiramamis tarih boyu... modern dunyanin insanlarini suc islemekten alikoyan din degil hep yasalar olmustur...

pante 19-02-2006 23:30

Gagavuz ;
Yazımda toplumlar değil , İslam toplumları demem gerekirdi..
Batı ülkelerindeki ortalama insan özelliğine ulaşabilmiş olsak bizde de bu problemler olmazdı..
Batılı , parkta unuttuğu çantasını gidince yerinde buluyor..
Bizde en iyisi , başkaları almasın diye karakola ya da muhtara götürüyor..
Kaybeden de yerinde bulamayınca fellik fellik arıyor..Ya da vazgeçiyor..

Toplumun ekonomik , sosyal ve kültürel kalkınmışlığının yanında , karakteristik yapısı da toplumsal düzenin sağlanmasında önemli faktörlerdir..
Batıda dinin toplum üzerinde yoğun bir baskısı olmasa da , varlığı da inkar edilemez..
Dolayısıyla İslam toplumları ile batı toplumları arasında mukayese edilemeyecek derecede büyük farklılılıklar vardır..
Bunun yanında , ekonomik refahın , özgürlüğün ve dinsel boşluğun getirdiği ahlaki çöküntüde görmemezlikten gelinemez..

Dinde , neleri öne çıkarırsanız , toplum ziyadesiyle onu yaşar..
Ahlaki felsefeler üzerine kurulu uzak doğu dinlerinde , sevgi ve insancıllık ön plandadır..Bu ülke halklarının batı gibi kalkınmış olduğunu düşünürsek dejenerasyonun da batıya nispeten çok düşük olacağı kuvvetle muhtemeldir..

sodomo 19-02-2006 23:46

kaynağı ifade edemeyen mantık mı ? kim o ? yok öyle bir mantık mantığın olduğu yer yaratılışın yeridir yaratanın değil daha doğrusu insanın yaratılışı yorumladığı yerdedir mantık, tabii mantık ilmi ile çok haşır neşir olanlar istedikleri kadar mantık üzerinden gidebilirler bir sakıncası yok.

"aşikar çözümün dayanılmaz hafifliği" falan gibi laflar belagat sanatının konusuna girer,

ne demiş Mevlana; "denize dalan onun dalgasını göremez, sıfatlardan geçen zat'a dalar"

itiraz edilemez gerçeklik de AŞK dır ve AŞK bizzat, şahsen, zaaten Allahın kendisidir. Her kim saf AŞK haline gelir O kişi artık Allah olur yani ;

"bilmek", "bulmak", "olmak" aşamaları saf AŞK ın aşamalarıdır,

""bu yol aslanların ceylanlara av olduğu yoldur" demiş erenler,

hiçbir aslan itiraz etmedi şimdiye kadar av olmaya o ceylana çünkü bu yol itirazsız kabul edilen yoldur yalnızca bazıları daha erken veya daha geç girerler bu yola o kadar.

aura 19-02-2006 23:50

Xander85

Allah bilinmeyi istedim insanı yarattım der. Kimsede niye yarattın diyerek sorgulama hakkına sahip değildir. Kaldıki senin mantıksızlığa örnek vermek için söylediğin sebebten dolayı yaratmış olsa bile bunun sana ne faydası var. Oyunun kuralını sen koymuyorsun sadece oynuyorsun. İnsanın inanıp inanmaması kendi elindedir Allah'ın bilmesi senin inanmamanı gerektirmez. Ve öyle hiçte uzun uzun düşünülerek anlaşılabilecek bir konu değildir. Bu durumda anlamamak benim işime değil inanmayanın işine gelir gerçekle yüzleşene kadar. İman genide nedir cahilliğime ver ben böyle bir geni bilmiyorum. Sonradan taktırılamıyormu? Hani gen nakli falan olmuyomu.?(not : Oyun mecaz anlamda kullanılmıştır.)

Xander85 19-02-2006 23:51

Panteidar;
Tanrı dünyadaki kötülükleri ve suçları yok etmek için bu tip basit korku yöntemlerine mi başvurur?
Budizm vesaire dinlerde sonsuz azap anlayışı yok, ayrıca Tanrı insanları kendine tapsın, tapmayanları cehennemde yaksın gibi bir olayları da yok.
Sonsuza dek cennet veya cehennem zaten anlamsız, sonsuza kadar cenete durup ta ne olacak?Mantıklı geliyor mu?
Ayrıca;Tanrı ona inanmayanları anlayabilmelidir ve affetmelidir ve insanlaı kendine tapmakla mecbur bırakmamalıdır; zaten o da ayrı bir konu, Tanrı insanı kendine tapsın diye mi yarattı?

aura 19-02-2006 23:59

Kaynağı ifade edemeyen mantık derken mantık ile kaynağa ulaşılmaz anlamında kullanmadım. Burdaki mantık ile dikkat çekilen genel olarak mantık değil mantığı yürütenin basiretsizliğinden kaynaklanan mantıktır. Yani at sahibine göre kişner derler ya onun gibi bişey. Yoksa kaynağı ifade edebilen mantık sahibi insanlar çoktur illaki.

Olayı belki kişiselleştiriyorum ama ben senden birşey anlamadım sodomo. Nesin ne değilsin belli değil. Madem dinlere inanmıyorsun neden Mevlana gibi bir şahsın her kelimesinde İslam kokan sözlerini kullanıyorsun anlamış değilim.

Xander85 20-02-2006 00:04

İman Geni

Allah'a inanç geni bulundu

İnanç duygusu nasıl ortaya çıktı? Binlerce yıl, insanoğlunu nasıl etkiledi, yönlendirdi? Amerikalı ünlü moleküler biyolog Dean Hamer, bu sorunun yanıtını, insana fiziksel özelliklerini veren DNA kodlarında aradı. 6 yıl süren bir dizi araştırmanın sonunda da "Allah'a inanç genini" bulduğunu açıkladı.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde görevli olan Hamer, 1998 yılında, insanın genetik yapısının inanç üzerindeki etkisini araştırmaya başladı. Hamer, ilk olarak, genetik yapıları aynı olan "tek yumurta ikizleri" üzerinde inceleme yaptı. Ardından genetik yapıları tam olarak örtüşmeyen, ancak "aynı ortamda büyüyen" kardeşlerin inançlarını karşılaştırdı.

Tek yumurta ikizlerinde inanç gücü aynı
Araştırmaya göre, kardeşler, aynı ortamda yetişseler de farklı inançlara sahip olabiliyordu. Ancak Hamer, genetik yapıları aynı olan tek yumurta ikizlerinin Allah inancının da neredeyse "aynı" olduğunu gördü. Bunun üzerine, genler ve inanç arasında bir bağ olduğu kanısına vararak, araştırmasını bu yönde derinleştirdi.
Hamer, daha sonra, insandaki 35 bin genden hangisinin "inancı etkilediğini" bulmaya çalıştı. Yıllar süren araştırmanın ardından, "monoamin" enzimlerinin salgılanmasını kontrol eden 9 gen üzerinde yoğunlaştı.

Bilinci ve inancı yönlendiren genler
Amerikalı bilimadamı, 9 genin "en baskın" olanını bulduğunda ise, araştırmasının sonuna geldi. Hamer, VMAT2" geninin inanç kavramını yönlendirdiğini açıklayarak bu gene, "İnanç Geni" adını verdi.
Hamer'e göre, monoamin enzimleri, insanın "bilinç, algılama ve hafıza" gibi duyularını yönlendiriyor.
Ancak, bilimadamının "İnanç Geni" adını verdiği gen, insanoğluna, asıl ayırt edici özelliği olan "kişisel ve evrensel farkındalık" yeteneği de kazandırıyor. Böylece insanın "evren, sonsuzluk, tanrı" gibi soyut kavramlar üzerinde düşünmesini sağlıyor.
Bu yüzden, aynı "genetik yapıya" sahip tek yumurta ikizlerinde enzimler, "aynı genin kontrolünde ve tümüyle aynı biçimde" salgılandığı için "inanç yapıları" da aynı oluyor.
Dean Hamer'ın tezi, bu kadarla kalmıyor, inançla evrimi de buluşturuyor. Hamer, bu tezini şöyle anlatıyor:

"Gen tam çalışmıyorsa inanç zayıf oluyor''

"İnsan hep daha fazla yaşamak ister. Bu nedenle insanoğlundaki iyi genetik özellikler, (doğal seleksiyon yöntemiyle) sonraki nesillere aktarılır. İnanç Geni de iyi bir genetik özellik. Çünkü kendisini koruyan yüce bir varlığa inanan kişiler, hayata daha olumlu bakıyor ve daha uzun yaşıyor. İnsana daha uzun yaşama imkanı verdiği için 'iyi' olarak algılanan bu genetik özellik, nesilden nesile geçti ve zaman içinde inanç kavramı yerleşti. Genin diğer genlerle etkileşimi ve ne kadar baskın olduğu, inancın gücünü belirledi. Yani, bu gen tam çalışmıyorsa kişinin inancı zayıf oluyor. Tersine güçlüyse insanın inancı o ölçüde güçleniyor.''

Ateistler de sahiplendi dindarlar da

'İnanç geni'nin bulunması beraberinde tartışmaları da getirdi. Ateistler, "Bu Tanrı'nın olmadığının bir kanıtıdır" dedi. Dindar bilimadamları ise "Asıl Allah'ın insan vücuduna nüfuz ettiğini ve gücünü gösterir" savunmasını yaptı.
Araştırmayı yayınlayan Time dergisine göre, "İnanç geni"nin bulunması, bilim ile din dünyası arasında yüzyıllardır yaşanan, "Tanrı var olduğu için mi inandık, yoksa inanma ihtiyacı mı Tanrı'yı oluşturdu?" tartışmasını yeniden alevlendirdi. Amerikalı biyolog'un "İnanç genini buldum" açıklaması, bilim ve din dünyasına bomba gibi düştü. Ateistler, "inanç geni" keşfinin "Tanrı'nın olmadığının" bir kanıtı olduğunu öne sürdü. Ancak birçok bilimadamı bu görüşe karşı çıktı. Örneğin, Virginia Üniversitesi'nin psikiyatri uzmanı Lindon Eaves'ın konu hakkındaki yorumu şöyle: "Tanrı kavramının beyinde şekillendiği doğru olabilir. Peki neden bu kavram oluşuyor ona bakmak lazım? Yani neden beyinde "inanma" isteğini doğuran kimyasal aktiviteler yaşanıyor? Bence bunun cevabı yine Tanrı'nın gücünde yatıyor...
Not:Milliyet Alıntıdır.

Ayrıca aura nedir bu kişisel tartışmaya girme hevesin, ben de bunu anlamadım.

pante 20-02-2006 00:36

Xander kardeş ;
Dediğim gibi Kutsal kitaplardaki tasvirleri , direk doğru tanımlamalar olarak algılamamak gerek..Aynı ifadelerden çok farklı tasvirler oluşturulabilir..
Kötülüklerin önlenmesi amacıyla mı cehennem kavramı oluşturulmuştur ?bilemem ama , dinler tarafından bu amaçla kullanıldığı açıktır..
zalim yöneticiler , zorba ağalar yüzünden dünya hayatları mahvolmuş insanlara sorulsaydı ; dünyada sorulamayan hesabın , verilemeyen cezanın Tanrı tarafından da verilmemesine isyan ederlerdi herhalde..

Tanrı , elbette kendisine tapsınlar diye yaratmamıştır varlıkları..
Ama inananların , inandıklarını ifade etmeleri , sevinçli-mutlu zamanlarında şükranlarını iletmeleri tapınmaysa eğer , varsın o da olsun..
Delikanlı aşık olduğu kıza " Sana tapıyorum" diyor..
"Senin için dünyayı yakarım" diyor..
Onun bu egosunu hoşgöreceğiz..Aşk diyeceğiz-duygu diyeceğiz..
Yaşamayı seven ,dünyayı , doğayı , insanları , hayvanları seven insanın tüm bunların yaratıcısına şükranlarını sunmasını eleştirecek miyiz?

İnanç genine gelince , biraz fazlaca "Tanrı inancı"na indirgenmiş gibi geldi bana..
Bana kalırsa genel anlamda bir inanç genidir o..
Yani kimi insan vardır , ne söylenirse inanır hani..Kocakarı laflarına , fala ,
siyasi vaatlere vs. çabuk kapılır..Bence bu gendir o..
Yani "kuşkucu yapısı , sorgulayan , gerçeği araştıran yanı olmayan insanlarda güçlü bir kolay inanma geni vardır" diyebiliriz..

Xander85 20-02-2006 00:52

Alıntı:

panteidar´isimli üyeden Alıntı
Xander kardeş ;
Dediğim gibi Kutsal kitaplardaki tasvirleri , direk doğru tanımlamalar olarak algılamamak gerek..Aynı ifadelerden çok farklı tasvirler oluşturulabilir..
Kötülüklerin önlenmesi amacıyla mı cehennem kavramı oluşturulmuştur ?bilemem ama , dinler tarafından bu amaçla kullanıldığı açıktır..
zalim yöneticiler , zorba ağalar yüzünden dünya hayatları mahvolmuş insanlara sorulsaydı ; dünyada sorulamayan hesabın , verilemeyen cezanın Tanrı tarafından da verilmemesine isyan ederlerdi herhalde..

Tanrı , elbette kendisine tapsınlar diye yaratmamıştır varlıkları..
Ama inananların , inandıklarını ifade etmeleri , sevinçli-mutlu zamanlarında şükranlarını iletmeleri tapınmaysa eğer , varsın o da olsun..
Delikanlı aşık olduğu kıza " Sana tapıyorum" diyor..
"Senin için dünyayı yakarım" diyor..
Onun bu egosunu hoşgöreceğiz..Aşk diyeceğiz-duygu diyeceğiz..
Yaşamayı seven ,dünyayı , doğayı , insanları , hayvanları seven insanın tüm bunların yaratıcısına şükranlarını sunmasını eleştirecek miyiz?

İnanç genine gelince , biraz fazlaca "Tanrı inancı"na indirgenmiş gibi geldi bana..
Bana kalırsa genel anlamda bir inanç genidir o..
Yani kimi insan vardır , ne söylenirse inanır hani..Kocakarı laflarına , fala ,
siyasi vaatlere vs. çabuk kapılır..Bence bu gendir o..
Yani "kuşkucu yapısı , sorgulayan , gerçeği araştıran yanı olmayan insanlarda güçlü bir kolay inanma geni vardır" diyebiliriz..

Ben tapınmaya bir şey demiyorum ama tapmayanların cezalandırılmasından bahsediyorum.Tapan tapabilir herkes tapar ama tapmayanlar neden cezalandırılsın.
Ayrıca cennet-cehennem olayına herkes szin gibi sembolik bakmıyor ve bu din içinde gerçekten sağlam yeri olan bir şey.
İnanç geni denilen şeyin dinsel anlamdainanç olduğu biliniyor.Yukarda da okudysanız kendinden üstün bir yaratıcaya inanma ile ilgili bir gen.
Yani bu geni düzgün çalışmayanlar inanmayabiiyor, ama bunlar da dinlere göre cezalandırılıyor.
Ayrıca kuraın genel yapısına bakılırsa, o "muhteşem" heybetini iki laf arasındaki verdiği gözdağlarına ve tehditlere borçlu.

pante 20-02-2006 01:11

Tapmayanların cezalandırılması diye birşey olamaz..
İbadetten ya da kurbandan bahsediyorsan , bunlar Tanrı için değil insanın kendisi içindir..
İnanmamanın cezasından sözediyorsan ;
Bunu felsefi anlamda inanmamakla eşlendirmeyelim..
İnanmayarak kötülük yapanlar ve faydalı işlerden , iyiliklerden uzak olanlar kastedilir..
Yani kötü , zararlı , zorba bir insanı , bu yaptıklarını yapmamaya davet ediyorsunuz , hayatın geçici olduğundan , hesap gününden bahsediyorsunuz , ama o bunlara inanmadığını , hepsinin yalan olduğunu söyleyerek kötülüklerine devam ediyor..
Benim anladığım inanmama budur..
Yoksa düzgün bir insan olarak yaşayıpta , kafasında Tanrı konusunda kuşkular olan ya da maddeci görüşte olan bir insanın cezalandırılacağı şekilde algılamıyorum..

sodomo 20-02-2006 01:15

şu meşhur "inanç geni"ile ilgili olarak şunu söyleyeyim ; bir gün gelecek bilim adamları "geri zekalılık geni" bulacaklar ve görecekler ki bu gen yalnızca bilim adamlarında var :)

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:57 .