![]() |
Organ naklİ harammiŞ
Aşağıdaki linkte (ölüye eziyet verdiği için!) organ naklinin haram olduğu yazıyor:
http://www.hakikat.com/anayay.html O halde otopsi ve kadavra da haram oluyor!!! Lütfen şu soruyu aşağıdaki e-posta adresine gönderin ki kendileri ile çelişen islamcılar iyice köşeye sıkışsınlar: "Otopsi ve kadavra da haram mı?" hakikat@hakikat.com |
Verdiğiniz linkin neresinde yazıyor acaba?
Bulamadım da. Saygılar |
94. Sayısında bu konudan bahsediliyor.
"KİM BU ÂYET-İ KERİME’LERİ GÖRÜP CÂİZ OLDUĞUNU SÖYLERSE KÜFRE KAYAR." Bahsettikleri ayetler de şunlar; “Kendi kendinizi katletmeyin.” (Nisâ: 29) “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın.” (Bakara: 195) “Kim bir mümini kasten öldürürse, onun cezası, içinde devamlı kalacağı cehennemdir.” (Nisâ: 93) Bu üç ayetle organ nakli arasında nasıl bir bağlantı kurup, buna caiz değildir hükmü verdiler ilginç. Aslında şaşırmamak da gerekiyor. Bu anlamsız bağlantılarla insanları yanıltmak dinde yeni bir şey değil. |
|
ölüyü öldürmek cinayetmidir?
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Ama altta şu ibare de var:
"Ölü vasiyet etmemiş, varislerinin haberi yok veya izin vermemiş ama organlarını öldü diye doktorlar almış. Mesul olan ve fetvayı verendir." Bu yorum organlarını bağışlamak istemeyen kişilerin veya organlarını bağışlamak için onay vermemiş kişilerin organlarının alınmasına yönelik olsa gerek. |
hayır sevgili barudi... adamların ne söylediğini bir sonraki sayfaya baktığınızda daha iyi anlayabilirsiniz:
Alıntı:
|
Alıntı:
Organ nakli ile ilgili şunları aktarmak istiyorum. Bir insan organlarını bağışlayamaz. Çünkü organları kendisine ait değildir, kendisine verilenlerdir. Bir insan parasını bağışlayabilir, evini bağışlayabilir neden çünkü çalışmış kendisi kazanmıştır. Ama organını kendi kazanmamıştır, bu yüzden bağışlayamaz. Ama, eğer kişi organlarını başkaları için kullanıma vermek istiyorsa yada kişinin ailesi vermek istiyorsa, kişinin, organlarımı ben eğer ölürsem, kaza geçirirde bitkisel hayata girersem bunların sonrasında organlarımın başkalarına verilmesine izin veriyorum demesi ile organlarını başkalarının kullanımına izin verebilir. Burada aslında önemli olan bağış kelimesinin yanlış kullanılmasıdır. Bir insan organlarını bağışlayamaz ama başkalarının kullanımına eğer isterse izin verebilir. İslami açıdan bu şekildedir. Yani organ naklinin İslam'da haram olması diye birşey yok. Ama şartlar ve izinler önemli. Saygılarımla |
Ben ganimeti, parayı da tanrının verdiğini sanırdım. Para da bağışlanmaması lazım değil mi. bu ne biçim çelişki.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Bir detayı ortaya koymak hemen konuya taraf olduğuma mı işaret oluyor? Ayrıca emin de konuşmadım "olsa gerek" dedim. Neden konuya olan düşüncemi yanlış şekilde forumdaşlarımıza ayan ediyorsunuz? Herhalde TIP insanın içinden geçen düşünceleri de bilimsel şekilde ortaya koyamaz, sizdeki bu maharet nerden geliyor? Konuya olan düşüncenizi yazabilirsiniz elbette, ama benim konuya olan düşünceme siz karar veremezsiniz.. Anlaştık? |
Alıntı:
Konumuz dincilerin organ bağışına bakışı. Olaya nasıl baktıkları ve bunu neye dayandırdıkları ortada. Bir cümlemin üzerinde bu kadar durup konunun ana hattıyla ilgili yorum yapmamanız da durumun vehametini gösteriyor aslında. |
Organ nakline izin vermez, kelle ucurmaya evet der iste boylesine cehaleti korukleyen siteler.
|
Ben insanların en hayırlısının Organlarını bağışlayan olduğunu düşünüyorum...
"Bir hayat kurtaran, tüm insanlığı kurtarmış sayılır" Hükmü gereği, eğer siz karşılıksız olarak organlarınızı bağışlarsanız, Cennetliksiniz:) Burada islamiyet açısından nasıl bir sakınca buluyorlar anlamıyorum? Eğer "Bas-u Bad el mevt" açısından (yeniden Diriliş) olara bakacak olursak... karşı çıkan akılsızların imanında sorun vardır...neden? Çünkü o Organları ilk kez yaratmış olanın...onları yeniden yaratacağına dair Şüpheri mi var ?da..malzemeyi vermek istemiyorlar? Bu düpedüz münafıklıktır...Hem herşeyi "yoktan" var eden Allaha inanacaksın...Sonrada "ne olur ne olmaz" endişesiyle organsız kalırım korkusuna kapılacaksın...Bu cehalet ötesi bir durum:) Yasin suresi 78*79 Ve yaradılışını unutarak bize örnekli bir soru yöneltti: "Çürüdükten sonra kemikleri kim diriltecek?" De ki, "Kim onları ilk kez yarattıysa onları yine O diriltecek. O her türlü yaratmayı bilendir." |
Alıntı:
Bununla ilgili de şunları söylemiştim. Alıntı:
Alıntı:
Saygılarımla |
Alıntı:
Yani konumuz tam da dincilerin bu konuya bakış açısıyla ilgili. Açılan başlıkta ve orada verilen linkin içeriğinde bunu görebilirsiniz. Ama hadi bunu da geçtim konu içerikçe aynı şeklen sizin dediğiniz gibi haram meselesi olsun. Nasıl olsa sonuç aynı yere gidiyor. Müslümanlar arasında fikir birliği yapılamamış bir konuya daha şahit olduk böylece. Siz "bağış" kelimesinin yanlış kullanıldığını söylüyorsunuz, verilen link öldükten sonra organları artık insana ait olmadığı için başkasına verilemez diyor, bir inançlı da "olur mu canım öyle şey, organ bağışı çok mukaddes bir olay" diyor.. Galiba her biriniz müslümanlık adı altında kendi dinlerinizi yarattınız. Ve en önemlisi kimsenin bu çıkarımlarını nereye dayandırdığı belli değil. Kurandan verilen dört alakasız ayeti saymıyorum. |
Alıntı:
Verilen link bir kenara, bir insan izin vermediği sürece, yakınları izin vermediği sürece, organ nakli yapılabilir mi sizce? Yada yapılmalı mı? Mesela kimsesiz birisi öldü, hastanede doktor organlarını alalım dedi, kimi kimsesi de yok, ne yapılmalı? Doktor organlarını alabilme hakkına sahip midir sizce? Bence hayır. Burada, müslümanların farklı konuştuğunu söyleyebilirsiniz lakin, İslam'ın organ nakli ile ilgili herhangi bir olumsuz söylemi olduğunu söylemeniz veya iddia etmeniz veya konu ile İslam'ı yargılamanız yanlıştır. Çünkü İslam'ın yaptığı bir yanlış yok. Saygılar |
Sayın müşkülpesent,
Burada HİÇ KİMSE İslamın Resmi temsilcisi olmadığına göre; Her insanın bir Fikri ve düşüncesi var...Her Akıl sahibi kendi mantığını çalıştırıyor... Dolaysı ile müslümanlar kendi arasında çelişkideler argumanı iyi niyetten uzak ve sığ bir düşünce... Bu açıdan baktığımızda, Ateistlerin kesin olarak-istisnasız fikir birliğinde olduğu konu varmıdır ve olmak zorunda mıdır? Bu mantık, "öyle yada böyle ben bir çelişki buldum" mantığıdır., Siz akla en uygun olan tarafı haklı buluyorum diye Renk belli etmekten dahi uzaksınız büyük ihtimalle "mahalle baskısından" çekiniyor yada objektiflikten uzaksınız. Adam Allahın onu sıfırdan yarattığına inanıyor ama ne olur ne olmaz, öte dünyada organsız kalırım korkusu ile böylesine absürd "bana ait değil bahanesini" haram-helal yapıyorlar... Bunlar Dinlerini Oyuna çevirenler...Kendi Benliğini İlah edinenler... Haramlar üreten ve halka haram satanlardır. İnsanları bilerek-bilmeyerek Allahtan ve Dininden soğutanlardır. Saygılarımla... |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
"Büyük ihtimal" biçtiğiniz mahalle baskısı neyin nesi anlamış değilim ancak benim düşüncelerim ne bir kurala bağlı ne de bir inanca.. Bu nedenle de çekineceğim kimse yok, bunları açığa vurmaktan. (Objektifliği ise bana anlatacak en son kişilerden birisiniz.) Alıntı:
|
Sayın müşkülpesent,
Amacım sizinle münakaşa etmek değildir.Belki de "Dinin resmi temsilcisi ve bürokrasisi" olduğunu iddia edenlere olan tepkimi size yansıttım. Bilgi ve Görüş paylaşımını tercih ediyorum.O nedenle kelime anlamı ve algılama açısından Gördüğüm kadarı ile "DİN" kelimesine yüklenen anlam kişiden kişiye değişiyor. "Din nedir" başlıklı bir konu açıp tartışmaktan mutluluk duyarım. Her ne kadar Objektif bakış açım sizin nazarınızda tartışmalı olsada:) Saygılarımla... UluL |
"Organ bağışı caiz midir?" Bu soru yeteri kadar açık değil mi?
Buna farklı yorumlar getiren müslümanları örnek gösterdik. Kaldı ki bunun için link vermeye bile gerek yok, bu forum üzerinden mevcut çeşitliliği görebilmek mümkün. Şimdi temel sorun, bir konunun bir din çerçevesinde insanlar tarafından nasıl bu şekilde farklı yorumlanabildiği ve en önemlisi bu yorumların hangi kaynağa dayanarak ortaya çıktığı.. Daha bir kişi de organ bağışı caiz ya da caiz değil, çünkü şurda açıklık getirilmiş diye bir kaynak gösteremedi. Eğer böyle bir kaynak gösterebilseydiniz zaten bu kadar çeşitli fikre sahip olmazdınız. Kaynak yok, fikir birliği yok o halde mantığı kullanalım diyeceğim ancak bu da dinin doğasına aykırı. Konunun içinde olmak yerine etrafında dolaşmayı tercih ettiğiniz için bu sorular da havada kalacak, ama neyse. |
Aldanma,Organ bağışlama!
|
Dinci yobazların organ bağışı yapmamaları bir anlamda sevindirici, onların kalbiyle yaşamak istemem..
|
İslamda güzel olan her şey haram ve yasak. Evlatlık almak bile. Denize girmek. Kuşlar gibi didak didak öpüşmek. Hay sana din gibi lanet.
|
İslamiyete göre doğru olan uygulama organ naklinin reddini gerektirmektedir. Zira kişinin uzuvları ve organları kendisine değil, Allah'a aittir. Dolayısıyla kendisinin onu verme gibi bir insiyatif göstermesi mümkün değildir.
|
Alıntı:
Bahadır91, evet İslam inancı bunu öğütler, haklısınız. Ancak o inançlı müslümanlardan bir tanesi karaciğer kanseri olsun da göreyim. Nakil için nasıl gün sayacaktır!.. |
Alıntı:
Bu insanlar inançları uğruna insanlar canlı bomba olarak hayatlarını hiçe sayıyor, değerleri uğruna ölümü göze alarak bedenlerini patlatarak paramparça ediyorlar. Hiçbir hastalığın gücü onları inançlarından ve değerlerinden koparmaya yetmez! |
Dinler ve ideolojiler insanları canlı bomba haline dönüştürebilir, haklısınız. Bir avuç İslamcı radikal de elbet öyledir, fakat emin olun tamamına yakını ölüm yaklaşınca üç buçuk atar, dinleri organ nakli hususunda ne diyor umursamazlar.. :)
|
Kafa nakli başlıyor.
Siz haramı helalmi diye boş boş tartışırken elin oğlu kafa nakline başlıyor. Bir bilgisayar programcısı kişi bunu kabul etti.
Kas erimesi olan bu kişi beyin ölümü gerçekleşmiş biriyle kafa naklini istiyor. Doktorlar bir seneye kadar başlıyacaklar. Beynin zarar görmemesi için önce ısısını 10-15 dereceye düşüreceklerler. Omuriliği ise dikerek ekleme yerine yapıştırıcı ile birşeştirecekler . Damar kas birleştirmeleri eklenmeleri Gerisi zaten kolay. Geçen yıllarda yüz, kol, bacak ve diger iç organlar yapılmıştı. Hadi kolay gelsin yeni kelleleriniz. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:57 . |