![]() |
Deprem rivayetleri...
meraba arkadaşlar,bişi merak ediyorum,hani 17 ağustos depreminden önce bir çok rivayetler ortaya atılmıştı,mezarlıkta kalkıp dua eden ölüler,camilerde kefenli insanların sabah namazı kılması,görünen ak sakallı dedeler....siz bu konuda ne düşünüyosunuz?hiç böyle bi durumla karşılaşan arkadaş varmı aramızda?
|
Re: Deprem rivayetleri...
selam güzel kardesim ben bir bilim adamini dinlemistim her günes tutulmasindan sonra mutlaka birkaç gün içinde deprem oluyor diye ... tusunami gerçei varki hayvanlarin tsunami öncesi bir nokdaya doru kaçistiklari görülmüstür ... nediyebiliriz ki kendimizi hazir hale getirmemiz gerekecek ... ama bu dünyada nasibin bitmis ise nereye kaçarsan kaç ölüm yakalar bizleri ...
|
Ortalama her 15 günde bir büyük deprem olur dünyada. Bunlardan bazılarından önce güneş de tutulur. Hatta biri deseki, ben her maaşı aldığımda deprem oluyor, bu bile doğru çıkabilir..
|
bunlari ben yazmazmadim..kuran musaf carpsin:))
bilimsel denilen kuranin ayetleridir asagidakiler... "Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik; rahat gidebilsinler diye aralarinda genis yollar varettik." "Nahl/16/15-6. Yeryuzunde, sarsilmayasiniz diye, sabit daglar, nehirler ve belki yolunuzu bulursunuz diye yollar ve isaretler meydana getirmistir. Onlar yildizlarla da yollarini bulurlar." "Lokman/31/10. Allah gokleri gordugunuz gibi direksiz yaratmis, sizi sallar diye yeryuzune sabit daglar koymus; orada her turlu canliyi yaymistir. Gokten su indirip orada her hos ciftten yetistirmisizdir." okuzun altinda buzagi bulanlar... kuranin bu apacik ayetlerine yorumunuz ne olacak... nereye baglayacaksiniz....cekistirin nereye kadar gicecek bende merak ediyorum... salatalari *yemekten once alalim lutfen!!! |
yazdigin ayetlerde insanin ölmiyecegine dair ayet yok ama ...
|
istavrit kardesim ayetlerle ilgili sorun nedir???.......bilime ters dusmelerimi
|
Alıntı:
din ve bilim'i kiyaslama yanlisina dusmek,abesle istigal etmek olur.. Bilim liop'un uzmanlik alanina giriyor...(sivriliklerini torpulerse bunlari cok guzel bir sekilde izah edebilir bizlere) benim ayetlerle ilgili bir sorunum, sualim yok... sorun sizin sorununuz...sorulari sizler sormalisiniz... sizlerin sormadiklarinizi hatirlatmaya calistim.. depremin allahtan oldugunu soyluyorsunuz muhakkak.. hayir ve ser gibi, boru degil,6666 tane ayet yaz, arada birde karistirma .. muhammedin hakkini teslim etmek gerek.. o kadar catlak su kacirmayabilir.. burada sorun teori ile pratigin arasindadir.. bu ayetler okundugunda dogal olarak deprem geliyor insanin aklina ... kuranin allahi bu ayetlerle kendisine ters dusmezmi.. bu bir celiski degilmidir.? ayetlere gore deprem olmamalidir.. doga allaha meydanmi okumaktadir.. allah dogayida ahirette cehenneme atarakmi cezalandiracaktir... sallama lan dedik sana..beni mahcup ettin mi diyecektir? yukarida yildizlari goren muhammed "gogu kandillerle susledik" diye inciler yumurtlarken neden alltaki fay konusunda bir inci yumurtlamamistir.. deprem allahin takdir-i ilahisi ise bu ayetlere ne gerek vardi? |
Bu ayetler demek istiyor ki,ovalara ev kurarak kendinizi helak etmeyin.Zemini sağlam kayalık yerlere ev kurun ki depremden zarar görmeyin.
|
habibi aspartam,
muhammedin mesnetsizde olsa gokbilimcilige soyundugunu zaman zaman goruyoruz... hem ustad muhammed gorunenlere yorum yapar(gokyuzunu kandillerle donattik) ne buyuk bir tespittir bu.!!!..hazret soylemese idi kimse goremeyecekti gokyuzundeki yildizlari.. bazen gizemli sallamalardada bulunur...mesela ayin yarilmasi... herkes muhammedin gokbilimciligini ispat etmek istercesine ayin nasil yarildigi konusunda ahkamlar keser... sonuc "ortki olem" safsatadan baska bir sonuc cikmaz ortaya... muhammedin uzmanlik alani toplum bilimcilik olsa gerek..sosyolog denilebilir.. kahin degildir,natredamus kadar basarili oldugu soylenemez.. dunyayi bu kadar etkileyen sahsiyetler ender gorulur..bu konuda sezarin hakki sezara..her nekadar yazdigi din nefret ve sevgisizlik uzerine kurulu olsada, ilham kaynagi kan ve olum olsada bu konuda basarili oldugu soylenebilir.. hem stalin ve hitler'de milyonlarca insanin olumune neden olmadimi..muhammedinde o kadar hakki olsun fakat muhammedin yerbilimcilige soyundugunu goremedik..hazretin topragin alti ile bir incileri yoktur bildigim kadari ile... muhendislige soyundugu gorulmemis..denemeleri olmus ama statik konusunda sinifta kalmistir.....daglar depreme engel olamadigina gore muhammedin yetersizligi anlasilmistir.. kendisi insaat muhendisi olsa butun binalarin cokecegi muhakkak.. herseyden once zemin etudu bilmiyor:) anadoluda muteahhitlik yapip buyuk paralar kazanabilirdi hazret.. olen olur kalan saglar bizim olurdu |
istavrit yazdi :
allah dogayida ahirette cehenneme atarakmi cezalandiracaktir... sallama lan dedik sana..beni mahcup ettin mi diyecektir? :D :D.........cok iyi espri anlayisina sahip arkadaslarimiz var bu sitede.....alay niyetli soylemiyorum .....gercekten.....istavrit kardesim bir ara gagavuz diye bir dostumuz vardi....onun uslubuna cok benziyor uslubun....herneyse.......liopun *bence bizi aydinlatmasi gereken konular sunlar.... daglarin deprem uzerindeki etkisi nedir??(daglarin koklerinin) peygamber zamaninda veya daha oncesinde deprem yasanmadi mi.....nasil peygamber daglar varsa yer sarsilmaz diye iddiali konusabiliyor???? deprem yeryuzu icin gerekli bir olaymi???....deprem olmasaydi ne olurdu???.... liop: *dun gece yasadigimiz tartismalari dusundum......hakli ve haksizligimiz farketmez.....insanin her ne olursa olsun ici burkuluyor....uzuluyor.....surda bizbize muhabbet ediyoruz....ilk basta birbirimizi kirmadan konusmanin yolunu bulalim......sonrada sorularimiza cevpalr bulmaya calisalim...tek istegim bu...... sevgiler |
"Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik;
kisacasi soru sudur.. deprem insanlari sallamazmi? 7 siddetindeki bir depremde sarsilmayan varmidir? ayrica dikkatinizi cekerim...bunlar sabit daglar.. bir de haraket eden daglarda vardir.. bunlara *gocebe daglar da denilebilir.. suruler halinde yasarlar.. onlar bir yere sabit olmayip surekli goc ederler.. nerede aksam orada sabahtir onlar icin.. bazilarinin gorulmedigide rivayet olunur... gecenlerde bir gurup dag, karli basini alip avrupaya yola cikmisti.. dag bu..gider gider.. kim engel olabilir.. mesela olen biri icin "dag gibi adam gitti" dediklerinde burada kastedilen dag gocebe dagdir.. rahmetli sabit dag gibi yerine cakili olamiyacagina gore:) ne daglar var beee... hikmetinden sual olunmaz!!! |
:D :D :D ........Allahta seni guldursun kardesim......
yer sarsilir bunu bilmeyen yok herhalde......ben yalovada yengemi kaybettim ordan biliyorum.....daglarin gorevi nedir......daglar olmasaydi,daglar ve kokleri daha dogrusu olmasaydi yer surekli sarsiliyor olabilirmiydi......yer zaten surekli hareket halinde de yani surekli insanlara zarar verir boyuttami olurlardi..... yuruyen daglar meselesine gelince.......dunyanin kitalari ile ilgili seyler rivayetmidir......yani kitalarin gitgide birbirlerinden ayrilarak bugunku sekle donusmesi dogru bilgi degilmidir......bir de bir ansiklopedide gormustum hatirliyamiyorum.....daglarin her sene bi kac santim kaydigini tespit etmisler....bu ne derece dogru sizce |
Bu tartışmada *havanda su dövülüyor.
Dağların oluşumunu incelemek gerekiyor en başta. Jeofizik , depremi oluşturan nedenlerin dağları da oluşturduğu görüşünde. Dağların , kara tabakalarının birbirini sıkıştırması sonucu oluştuğu belirtiliyor. Kur'an'daki belirtilen ayetlerde ise depremden sözedilmiyor.Depremin geçtiği konular ayrı. Dağların , sarsılmayı önlemesini farklı yorumlamak gerekiyor bana göre.. |
bakin bu mucize degildir.....el-kaidenin cihaddan ne anlayip ne yaptigini goruyuoruz ... bizde boyle seylerden MUCIZE kavramini cikartiyoruz......nedendir bilmiyorum
"continental drift"---kitasal SURUKLENME Neml.88. 88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların SURUKLENMESI gibi SURUKLENIRLER. Herşeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdardır resim koymustum ama cikmiyor :( |
mev, hareket, relatif bir kavramdır. bir dağ, bir şeye göre hareket etmezken, başka bir şeye göre hareket edebilir. kıta tektoniği meselesi. Atıyorum, himalayalar, gobi çölüne göre hareket etmez ama madagaskara göre hareket eder. Bir dağın hareket ettiğini, etmediğini, süzüldüğünü, süzülmediğini vs. söylemek güçtür. Bu şuna benzer. Denizdeki dalgalar ilerler mi? Cevabı karışıktır. Eğer rüzgar ve akıntı yoksa dalganın hareketi yukarı aşağı yöndedir, kıyıya veya açığa doğru hareket yoktur. Ama bakarsanız dalga kıyıya doğru gelir.
Dağlar için, evet, uludağ hareket ediyor. Nasıl? Anadolu, istanbul'dan batıya doğru hareket ediyor. Bu halde dağlar değil, onunla birlikte ovalar, yaylalar, vadiler vs. de hareket ediyor. Eğer bursa'dan bakarsanız, uludağ hiç hareket etmiyor, Eskihisar'dan bakarsanız, batıya doğru yılda 2.5 cm kadar gidiyor. Yani dağların hareket etmesi nerde olduğunuza bağlı olarak her cevap doğru olacak şekilde. Çünkü dağlar değil, dünyadaki kara ve denizlerin tümü sürekli hareket halinde. yavaş ama durmaksızın devam eden hareket. Dağların herhangi bir "depreme karşı süspansiyon vazifesi" filan bilinmiyor. Uludağ ve Erciyes dağı yada Ağrı Dağı birer volkan. kustukları külle kendilerini yapmışlar. Ama everest öyle değil. Hint ve Asya plakaları sıkıştırınca yukarıya büzüşen plakanın eseri ve her yıl belli bir miktar daha yükseliyor. Bu dağlar örneğin hareket etmiyor sağa sola. Ama her iki plakada ortaklaşa hareket ettiği için, mesela japonya'da oturan birisi için hareket sözkonusu. Ama soru şu: "Everest mi japonya'ya yaklaşıyor, Japonya'mı Everest'e?" Ve her cevap doğru, her cevap yanlış.. Çünkü dünyada aha burası merkez diyebileceğimiz bir sabit nokta yok... |
anladim dostum.....tesekkur ederim bilgiler icin......
bende bu ayetler niye boyle celiskili duruyorlar diyordum "Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik; rahat gidebilsinler diye aralarinda genis yollar varettik." Neml.88. 88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların SURUKLENMESI gibi SURUKLENIRLER. Herşeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdardır...... senin yazinda her iksinide bulunca rahatladim...... demissin ki: Ama soru şu: "Everest mi japonya'ya yaklaşıyor, Japonya'mı Everest'e?" Ve her cevap doğru, her cevap yanlış.. Çünkü dünyada aha burası merkez diyebileceğimiz bir sabit nokta yok... cok guzel bir tespit.....nede olsa dunyadayiz oyle degilmi..... |
Alıntı:
kurandaki ayetlerin cogunlugu yoruma acik degilmidir... tabiki burada deprem kelimesi gecmiyor... din ustekilere degil alttakilere hitap ediyor...yani halka...avama.. ben avamim arkadas..bilimden ilimden anlamam... ve cok acik oldugu soylenen bu ayetlerden koylu memmed aga olarak benim yorumum depremdir... ayete yorum yapmak icin kandilli rasathanesinde bilim adami, prof olmaya gerek yok.. bu ayete senin yorumun ne olurdu pante... ayrica senin yorumlarini akla ve mantiga yakin buluyorum...bu sitedeki en donanimli insanlardan biri sensin.. saygiyla egilirim yarumlarina.. sorularim size olur o zaman... bu ayetlere yorumunuz nedir..? depremin gectigi diger ayetleride siz yorumlarmisiniz? ve daglarin sarsilmayi onlemesine sizin yorumunuz ne olurdu? mev dahil herkese sevgiler...:)))) |
istavrit yazdi : * *------mev dahil herkese sevgiler...------
oncesinde haric miydim yani??? * *:( |
Alıntı:
espiri yapmak istedim,yuzume gozume bulastirdim sanirim:( |
:(......ben kalinlik yaptim o zaman kardesim.......ozur dilerim
|
istavrit öldürdün beni gülmekten
|
İstavrit kardeşime teşekkür ediyorum.
Ayetleri yorumlamak biraz da bakış açınıza bağlı.Kur'an ve Muhammed hakkındaki düşünceleriniz yorumlarınızı da etkiler.Ayetlere bir daha bakalım ; "Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik; rahat gidebilsinler diye aralarinda genis yollar varettik." "Nahl/16/15-6. Yeryuzunde, sarsilmayasiniz diye, sabit daglar, nehirler ve belki yolunuzu bulursunuz diye yollar ve isaretler meydana getirmistir. Onlar yildizlarla da yollarini bulurlar." "Lokman/31/10. Allah gokleri gordugunuz gibi direksiz yaratmis, sizi sallar diye yeryuzune sabit daglar koymus; orada her turlu canliyi yaymistir. Gokten su indirip orada her hos ciftten yetistirmisizdir." Bir de Tevrat'tan birkaç ayet görelim ; 1 RAB, “Dağa çık ve önümde dur, yanından geçeceğim” dedi. RAB`bin önünde çok güçlü bir rüzgar dağları yarıp kayaları parçaladı. Ancak RAB rüzgarın içinde değildi. Rüzgarın ardından bir deprem oldu, RAB depremin içinde de değildi. 1. Krallar 19:11 2 Depremden sonra bir ateş çıktı, ancak RAB ateşin içinde de değildi. Ateşten sonra ince, yumuşak bir ses duyuldu. 1. Krallar 19:12 17 Sina Dağı`nda olan RAB`bin, İsrail`in Tanrısı RAB`bin önünde Dağlar sarsıldı.Hakimler 5:5 13 Yaşlı dağların en seçkin armağanlarıyla, Kalıcı tepelerin bolluğuyla, Yasa'nın Tekrarı 33:15 Ben bir İslam tefsircisi olsaydım eğer ve sarsılmayı , sarsıntıyı deprem olarak düşünseydim şöyle yorumlardım ; Yukarıda dikkat edilirse Kur'an ve Tevrat ayetlerinde bir benzerlik var.Dağların sağlamlığı , sarsılmazlığı ve kalıcılığı sıfat olarak kullanılıyor.Yeşil dağlar , dumanlı dağlar değil de sarsmayan , kalıcı , sağlam gibi sıfatlarla tanımlanıyor. Gerçekten de yeryüzünün iç yapısı , okyanuslar ve denizler büyük oranda sıvı ve yumuşak alanlardır. Kara üzerinde de bataklık özelliğinde , yumuşak zeminler çoktur.En sağlam bölgeler dağlar ve kayalık alanlardır.Dünyada oluşmuş milyonlarca depremde , sarsılmayan yani zarar görmeyen , kalıcı olan , üzerindekilere de zarar vermeyen bölgeler dağlık bölgelerdir. Bunu 40-50 yıllık bir gözlemde yaşanılan birkaç depremde , ovalardaki yıkılan evlere rağmen , dağ evlerine birşey olmamasına şahit olan bir insan da görebilir , duyabilir. Ancak , bu açıklamayla dahi ayetlerdeki çelişki sürer.Çünkü insanlar dağlarda yaşamamaktadır.Ayet insanlara seslenmektedir ve sanki dağlar sayesinde sarsılınmıyormuş gibi bir ifade söz konusudur. Farklı yorum ise şöyle olabilir ; Dünya hem kendi etrafında dönmekte , hem de güneşin yörüngesinde hızla yol almaktadır.Kendi çevresindeki hızı saatte 1670 km.dir ki yaklaşık bir mermi hızındadır.Güneş etrafındaki hızı ise saatte 108.000 km.dir.Yani mermi hızının 60 katı. Bir cismin salgısız , yalpasız , balansında dönmesi için merkez eksenine göre ağırlıkların eşit dağılımda olması gerekir.Tekerleklerdeki balans ayarını bilirsiniz. Dünyanın balans ayarı da dağlardır ve bu hızda yol alan dünya üzerinde nerede olursanız olun sarsılmazsınız..Tabi bu da ayrı bir tartışma konusudur ve merkezcil kuvvet , yerçekimi vs. ile itirazlar olabilse de , depremli yoruma göre daha tatminkar ve üstelik de dünyanın döndüğünü de ortaya koymasıyla daha muteberdir.Çürütülene kadar..)) ( gülümseme koyamıyorum-varsayın) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:11 . |