![]() |
NEDEN DİNDARız ?.NEDEN DİNSİZiz..GERÇEK HANGİSİNDE..?
Sevgili Dostlarım ;
İkisini de tarafsız , ön yargısız incelediğinizde , öyle güzellikleri var ki? Ve ikisinde de öyle saçmalıklar ve açmazlar var ki.. Din taassubundan ayrılarak batı önünü açmış ve yürümüş gitmiş.. İnsanlar dinleri ve inandıkları yaratanları adına ne büyük sanat eserleri yaratmışlar.. Hayran olmamak mümkün değil.. Dinsizler,özellikle bu başlık altında ağırlıklı olarak kastetmek istediğim ateistler, Görünmek istedikleri kadar katı ve duygusuzlar mı? Neden dindarsınız..? Hangi güzellikleri sizi cezbediyor? İnancınızı,ara sıra da olsa sorguluyor musunuz?.. Dinlerden bağımsız Yaratan inancı olanlar. BU inanç sizi rahatlatıyor mu? Geçek inanç bu mu? Ateist olmak,aykırı olma gayreti mi? Her şeyi reddederek rahatlıyor musunuz..? Ara sıra dindarlardan ve dinlerdeki yanlışlardan kaynaklanan nefretinizi bir kıyıya koyarak, “ Madde nasıl düşünme kabiliyetine, nasıl duyguya sahip oldu .? diye düşünüyor musunuz ? Kendi inanç(inanmama) sisteminizi sorguluyor musunuz..?" Doğru nerede.. Hangisi doğru.? Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* |
Re: NEDEN DİNDARız ?.NEDEN DİNSİZiz..GERÇEK HANGİSİNDE..?
sevgili aldostu
"Yirmisinde tadı yok bu şarabın, altmışından sonra içeceksin ki tadı çıksın" demiş Hayam işte böyle bir iki bi şey öğrenen hemen bilgisinin kulu kölesi oluyor hiç boşuna uğraşma bi şey değişmez istediğin kadar anlat, hayatında iki kadeh rakı içmeyen adam ne bilsin "herşey maddeden mütevellit" diyecek öbürüde "ya resulullah" diyecek ve bu devran böylece akıp gidecek sonuçta insan kendine inanmaya başladığında inanç doğar aslında ama boşver derya içinde yüzüp deryadan habersiz kalmak da insan'a özgü ve Schiller ''a......k karşısında tanrılar bile çaresizdir'' demiş ya aynen öyle dir hadise sen eğlenmene bak bu hengamede. En içten sevgilermle... |
Ateist olmanın katılıkla ya da duygusuz olmakla nasıl bir bağlantısı var çözemedim. Ateistler katı ve duygusuzda, teistler değilmi? ya da budistler ya da diğerleri?
Ayrıca düşünmenin maddeden nasıl kaynaklandığının düşünüyormusunuz sorusu biraz abes olmuş.Bunun temelinde *3000 yıllık felsefe tarihinin varolma sebebini görebilirsiniz.Tin, madde ikilemi zaten felsefenin ve bilginin varoluş nedenidir.Yunan felsefesi yani bilimde zaten bu şekilde doğmuştur.Cevabı basit;olaya inanç gözüyle bakarsanız önce düşünme sonra madde(ilk neden),bilim açısından bakarsanız önce madde dolayısıyla sonra da düşünce.Siz nereden bakıyorsanız cevap orada. Ben bakışımı biliyorum ve rahatım, hiç rahatsızlık çekmiyorum 16 yaşımdan bu yana!! 30 yaşımdan bu yanada tartışmıyorum.Herkeze saygılıyım.Ölçümse basit;Amerikan anayasasında yazıyor,Demokrasi ve özgürlük tabiki sınırların kurallarla belirlendiği,yani biri adına diğerine zulümün olmadığı. |
Sevgili Aldostu,
Doğru; insanda.Ama doğru insanda.Bir ateist olarak kendimi çok sorgularım. Ateistlerin duygusuz oldukları savına kesinlikle katılmıyorum.Tam aksine duygulu oldukları kanısındayım.Bizim hareket noktamızın temelinde insan vardır.Dinlere karşı çıkışımızın temelinde insana olan sevgimiz yatmaktadır. Çünkü dinler insanlığın gelişimi önünde hep bir engel olmuştur.Çünkü bize göre yaşadığımız dünyayı anlamlaştıran tanrı değil biz insanlarız.İnsanın olmadığı bir dünyada tanrının ne anlamı olabilir ki.Dünyaya gelmişsin ister tanrı yaratsın isterse evrim.Bu çok mu önemli.Önemli olan insan olduğunun ayırdına varmak.Dolayısıyla bu inanç olayını biraz abartıyoruz gibime geliyor. Neye inanırsan inan.Bana göre bu cok da önemli değil.Önemli olan bu inancın seni mutlu ediyor mu?Kendi mutluluğun kadar başka insanların da mutluluğunu düşüne biliyor musun?Kendini sevdiğin kadar diğer insanlarında rengine,dinine, ırkına bakmaksızın seve biliyor musun?İşte can alıcı nokta burası.Sodomo dostumuzun şu düşüncesine katılıyorum.İnsan önce kendisine inanacak.İnsan kendisine inandığı sürece güzellikleri yaşarız.Sen bir bireysin.Aklın mantı- ğın var.Bu aklın ve mantığın sınırları içinde hareket edeceksin.Ne yapacaksın tanrıyı.YAŞAMDAN ZEVK ALMAYA ÇALIŞACAKSIN.Ama gününü gün etme düşüncesine de katılmıyorum.Bizim bu zevkimizi başka insanlarla da paylaşmamız gerekir. Tabi bunu almak isteyene.Eğer kişi bunu idrak edemiyorsa ve anlamıyorsa o zaman yapılacak bir şey yok.Doğru insanlar olarak biz doğrularımızı ortaya koyalım.Ama dayatmadan.Doğrusu da bu değil mi aldostu dostum?Sevgilerimle... |
Direk muhatabım olan sorulara cevap vereyim en azından. Sorular nesnel değil bence..
Alıntı:
Ateistlik/dincilik ile duygusallık/duygusuzluk birbirinden tümüyle ayrı şeylerdir. Sadece dincilerin kafasında bunlar birarada dururlar. Alıntı:
|
toplumda bir önyargı var ateistler hakkında. ateistleri "satanist"lerle karıştırıyorlar herhalde :roll:
benim allah'a ya da diğer herhangi bir tanrıya inancım yok. soruyorlar bazen bana, "dinin ne senin?" diye, "nüfus cüzdanımda islam yazıyor" diye cevap vermekle yetiniyorum :!: kendimi ateist olarak görmüyorum ama bir üstün varlığa da inancım mevcut değil :D bu sebepten "Allah kesinlikle yoktur" veya "Allah birdir" gibi bir düşünce yok kafamda ve her iki tarafa da objektif olarak bakabiliyorum... Neden Dindarız?? gibi bir soruya sadece şu cevabı verebilirim: insanın psikolojik yapısı bunu gerektiriyor. tarihin başlangıcından bu yana olan hangi uygarlığı incelersek inceleyelim mutlak suretle bir dini inancın olduğunu görüyoruz. dünya üzerinde binlerce din var... hepsi kendininkinin ilah olduğunu kabul ediyor. bize japonların dinleri ne kadar garip görünüyorsa, onlara da islam dini o kadar garip gözüküyordur ;D Neden Dinsiziz? herşey bakış açısına göre değişiklik gösterebilir. o zaman "din" kavramına nasıl baktığınız önemli. müslümanlar islam'ın sorgulanmaması gerektiğini kabul eder. insan aklının alamayacağı şeyler olduğunu savunur. "din" kavramı üzerine sohbet ettiğim zat-ı muhterem bir arkadaşım, "evrenin nasıl oluştuğunu açıklayabilir misin?, hayır. o zaman onu üstün bir varlık yaratmış olmalı." dedi bana. ben de "her şeye -yaratıldı- şeklinde bakıcak olursak, allah nasıl oluştu; onu kim yarattı? onun da mı bir allahı var?" diye sorunca "böyle şeyler sorgulanmaz. insan aklının alamayacağı şeyler vardır. bunları düşünürsen kafayı yersin" diye cevap verdi. Belki haklı olabilir. Dinsizler kafayı yemiş olabilirler. Ama o mantıkta gidicek olursak evrenin niçin var olduğu da sorgulanmamalı bence.... PEKİ GERÇEK HANGİSİNDE? bunun ne önemi var ki? allah var veya yok. değişen ne olur? bunu ölmeden anlayabilir miyiz ki? HAYIR. o zaman insan doğru olduğuna inandığı şeylerin peşinden koşmalıdır. |
Ateistlerin kati ve duygusuz oldugu dusuncesi sadece dindarlarin onyargisidir bence.Isini ve hayatini kadere veya yaratana baglamayan her insan kendine ve baska canlilara karsi aksine daha hassas ve icten olarak yaklasir.Ateistlerin daha gercekci olduguna inanirsak olumle pencelesen bir canlinin kendi kaderine mahkum edilmesi gibi bir dusunce sistemi ile olume terkedilmesi ateistlere degil yaradana teslim olmus bireye sorulmalidir.Burada kastettigim sey inananlarin kader anlayisi degil teslimiyetci ruh halleridir.
|
neden dindarız? neden dinsiziz? gerçek hangisinde...?
sence cevabı nedir aldostu? nasıl açıklanmalı? nerden başlamak gerek yazmaya, anlatmaya? :( |
Sevgili Meas Dostumuz ;
izniniz olursa,size garip Cemal'imiz tarzında esprili bir soru sorarak başlayayım: "Meyas abi, sen yavudi misin?.. neden de..Sor neden..?" Esprisi dışında , bu cevabı son derece zor soruyu, siz , borcunun son gününde ödeyememe çaresizliği içerisinde kıvranan Yahudi 'nin eşinin de uyarması ile, borçlusuna gidip: " Borcumu ödeyemiyorum..Bundan sonrasını sen düşün.." dediği gibi,güzel bir çalımla soruyu bana döndürmüşün. İnsanlığın binlerce yıldır çözemediği,çözemeyeceği bu sorularda, bizler ancak - zanlarımızı - belirtebiliriz. Bu konulardaki hiçbir iddia gerçek değildir. Sadece iddiadır. İddialar ancak ispatlandığı zaman , gerçek olurlar.. Bu konularda isbat mümkün değildir. Bu konu ne bir matematik kesinliğinde isbat edilebilir, ve ne de , imalatçı bir mühendis olarak söylüyorum, somutlaştırılıp ortaya konulabilir ve tasarımın doğruluğu, fonksiyonelliği gösterilebilir. Cevap yazan,kıymetli görüşlerini belirten değerli dostlarıma, genişçe naçiz cevabımı daha sonra yazacağım. Ancak,gönül kırmamaya çok özen gösterdiğimi ve hatta sadece bu yüzden siteden biraz uzaklaştığımı eski dostlarım bilir. Bu yüzden , başta araştırmacılığına ve özellikle uslubundan giderek rahatlıkla tesbit edilen şahsındaki efendiliğinden dolayı çok takdir ettiğim , başta Sargon dostumuz,Ekzamo Hoca'mız ve diğer ateist dostlarımızın alındığı gibi, ben ateist dostlarımızı " Dinsizler,özellikle bu başlık altında ağırlıklı olarak kastetmek istediğim ateistler, Görünmek istedikleri kadar katı ve duygusuzlar mı? " cümlesi ile katı ve duygusuz olarak nitelemedim. Öyle görünme gayreti içindeler zannımı ifade ettim. Bir başka yazımda da, dindarlarla ateistleri , aynı tahtıravallinin iki ayrı ucunda oturan iki insana benzetmiştim. Bunu sevgili ,özlediğim,genç,esprili Dostum Exclusive' e yazmıştım; ama cevabı gelmemişti. Sevgili Sodomo; seni yorgun ve bezgin gördüm. Arada istirahat iyi gelir desem , darılmazsın değil mi? Aziz Psikokemoterapi Dostum; sizin derinliğiniz ve efendiliğiniz beni hayran bırakıyor. Diğer dostlarım gibi ; sizi (sanal olarak da olsa) tanımış olmaktan çok büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum. Sevgili,derin araştırmacı,iddialı dostumuz Panteidar'ın belirttiği gibi, eğer bir din seçecek olsaydım, sizin engin hoşgörü ve efendiliğinizden dolayı, şahsınızın kıymeti haricindeki motivasyonunuzun güzel dininizden kaynaklandığını görerek, BAHAİ olurdum. Farklı düşünmek, farklı düşünceleri öğrenmek ne güzel.. Böylelikle , zanlarımızı biraz daha irdelemek mümkün oluyor. Böylelikle belki gerçeklere biraz daha yaklaşabiliriz. Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* |
Alıntı:
bir daha sormam! başlığını okuduktan sonra, düşündükçe yazacak hiç bir şey bulamıyordum, sana sorayım dedim. Cevapladın senin deyiminle bu cevabı son derece zor soruyu genede saolasın... |
Sevgili Aldostu bir geliyor, pir geliyor. Hedefi 12'den vuruyor.
Ateistler yerine materyalistler deseydin cuk otururdu, bu haliyle sadece geçiş toleransları yüksek olmuş, boş geçmiş. Materyalist ateistlerin de buna itirazı varsa, kendi adına değil geneli için itirazı varsa tartışırız. Dindarlara gelince, onlar inançlarını sorgularlar aslında. İmkan ve ortam bulanlar da merak eder, dinler, sorgular. Genellikle eğitim, bilgi, bilinç kapasiteleri ve araştırma, sorgulama olanakları kısıtlı olduğundan katı inançta görünürler. Halbuki neyi, nasıl sorgulayacakları konusunda dahi yetersizdirler. Sorgulamayan dindarlar değil dincilerdir ziyadesiyle. Çünkü onlar, kendi inançlarını değil, başkalarını sorgulamaya ve cezalandırmaya meyillidirler. Tek doğrunun kendi yolları olduğu zannıyla, başkalarını da sapkın görme anlayışıyla sürekli saldırgan ve aşağılayan bir tavır sergilerler. Dinlerden bağımsız düşünmek ise, dinlerin toplumlar üzerindeki egemenliğini reddeden, inancın insan ile Tanrısı arasında olması gerektiğine inanan ve Tanrı inancının henüz yeterince bilimsel olmasa da felsefi olarak gerek ve gerçek olduğunu benimseyen bir görüştür. Bu görüş, tüm inanç ve görüşlerden daha ileri ve daha faydalıdır. İnsanlar üzerinde inanç baskısı oluşturmadığı gibi, inançsızlık boşluğu ve kaygısına da neden olmaz. Din üzerinden insanların sömürülmesine imkan bırakmadığı gibi, maddeci dünyanın duygukırımına da meydan vermez. |
Panteidar,
Dinlerden bağımsız düşünmek ise, dinlerin toplumlar üzerindeki egemenliğini reddeden, inancın insan ile Tanrısı arasında olması gerektiğine inanan ve Tanrı inancının henüz yeterince bilimsel olmasa da felsefi olarak gerek ve gerçek olduğunu benimseyen bir görüştür. Bu görüş, tüm inanç ve görüşlerden daha ileri ve daha faydalıdır. İnsanlar üzerinde inanç baskısı oluşturmadığı gibi, inançsızlık boşluğu ve kaygısına da neden olmaz. Din üzerinden insanların sömürülmesine imkan bırakmadığı gibi, maddeci dünyanın duygukırımına da meydan vermez. Sevgili Panteidar, Bu görüşün tüm inanç ve görüşlerden daha ileri ve daha faydalı olduğunu belirtmişsin.Bu dünyada yaşamak için mutlaka bir tanrıya mı ihtiyaç vardır. Tanrı olmayınca insan boşlukta mı kalıyor.Tanrıya inanmayanlar duygusuz mu oluyor.Yapma pante dostum.Her insan bana göre bir tanrıdır.İnsan bunun bilincinde değil.Kendine inanmadığı için kendisine güvenmediği için sığınak aramıştır.Bu da tanrı olmuştur.Ama kendisine inanan ve güvenen bir insan tanrıya niye ihtiyaç duysun ki.Farz et ki tanrı var.Dünyayı yarattı.Bu neyi değiştirir ki.Şunu demek istiyorum.İnsan tanrıya niye gereksinim duysun. Tanrısız da insan yaşayamaz mı?Tanrı insanın hangi sorununu çözebilmiş. İnsana ne gibi yararı olmuş.Psikolojik rahatlamadan başka.Bana göre tanrısız da bu psikolojik rahatlama sağlanabilir.Doktorlar bunu da tanrının elinden aldılar.Geriye ne kaldı.İnançsızlık diyorsun.İnsana inanmak bir inanç değil- midir?İnsan sevgisi bir inanç değil midir?Boşlukta olduğumuzu kim söylüyor? Kişilik olarak kişilğini bulamamış kültür seviyesi düşük kendine güveni olma- yan ve düşüncesini netleştirememiş bir insan ancak boşlukta olur.Bu sadece biz ateistler için değil her kesimden insanlar için geçerli.Efendim dünyanın ve insanın nasıl yaratıldığı bilinmiyor.Her şeyin bir yaratıcısı vardır.O da tanrıdır.Ben bu düşüncede yine insanın çaresizliğini ve kolaycılığını görü- yorum.Bu işin kolayına kaçmaktır.Bu düşünce tembelliğine yol açmıştır.Bu hususa bilim el atıyor.Bu sefer de bilim eleştiriliyor.Kolay mı dünyanın ve insanın yaratılışını ortaya koymak?Ama ben şuna inanıyorum ki bilim er geç bunları da ispatlayacaktır.Bundan bir endişem yoktur.İnsanda bu zeka olduğu sürece tanrıya hiç bir gereksinimi olmayacaktır.Tanrı kavramı her zaman insan- lığa ayak bağı olmuştur.İnsanlığı köreltmiştir.Bu kavramla insanlar uyuştu- rulmuş ve hep bir sömürü aracı olarak kulanılmıştır.Dikkat ediyorsan bu garip- liği yaratan da yine insanlar.Kendine put yarat.Sonra da putuna tap.Bu da insan zekasının ürünü.Açıkça söylüyorum uyanık insanlar saf insanları böyle kavramlarla aldatıp asırlarca egemenliklerini sağlamışlar.Tanrı hep bu aldat- manın aracı olmuştur.Sonuç olarak ben bir ateist olarak inançsız değilim. İnancın ölçütü tanrı değildir.Tanrıya hiç bir gereksinimim yoktur.Ben hem kendime hem de insanlığa inanıyorum.Benim kabem insandır.İnsana inanan bir kişinin duygusuz olduğunu kim bana ispatlaya bilir.Bizi suçlayanlar tanrı adına yaptıklarına bir baksınlar.İkincisi ister ateist ol.İster teist vb.ol. Her şeyden önce insan olacaksın.Ne olursan ol insan olamadıktan sonra senin düşüncenin bana göre bir anlamı olmayacaktır.Biz insanoğlunun en büyük eksik- liği budur bana göre.Bırak her kes istediği şekilde düşünsün istediği şekilde yaşasın.Yeter ki saygı ve sevgi olsun.Değil mi Pante dostum? |
Tanrı insanın hangi sorununu çözebilmiş.
İnsana ne gibi yararı olmuş.Psikolojik rahatlamadan başka Sevgili ezkamo, Eğer Tanrı olsaydım gücenirdim bu sözlerine. Yani o kadar can ver, bak, besle, büyüt, akıl ver, gönül ver, el ver, kol ver, ayak ver ve dahası mutluluk çubuğu ver :) elma ver, armut ver, deniz ver, çimen ver, çiçek ver, kuş ver, kurt ver, eş dost ver, çoluk çocuk ver, şunu ver bunu ver ondan sonra hangi sorunumuzu çözdün bizim desinler. Vallahi ben kendi adıma rakı içerken bile şükrederim icabında onun verdiği bu beden ile haz alıyoruz, kafa yapıyoruz, serhoş oluyoruz falan yani önce görmek lazım verilenleri sonrada karşılıksız vermeyi öğrenmek lazım Allah gibi değilmi ? Ne demiş atalarımız ; " almadan vermek Allah'a mahsus" Aman aman almadan verenden elimizi çekmeyelim *sonra yapayalnız kalırız kupkuru çöllerde, kim sahip çıkar bize ? Siz bakmayın bu bilim çağı ukalalıklarına yok insan kendi kaderini eline alacakmış da şuymuş da buymuş.....çaresizlik, yalnızlık, bunalım, fakirlik ve daha bir sürü şey Allah dan kopan her varlığın kaderi olacaktır, büyük lokma yiyelim büyük konuşmayalım lütfen... |
(Sodomo)
Aman aman almadan verenden elimizi çekmeyelim *sonra yapayalnız kalırız kupkuru çöllerde, kim sahip çıkar bize ? Siz bakmayın bu bilim çağı ukalalıklarına yok insan kendi kaderini eline alacakmış da şuymuş da buymuş.....çaresizlik, yalnızlık, bunalım, fakirlik ve daha bir sürü şey Allah dan kopan her varlığın kaderi olacaktır, büyük lokma yiyelim büyük konuşmayalım lütfen... Sevgili Sodomo, Boş ver ya böyle şeyleri kafana takma.Sen öyle ben böyle.Bu önemli değil. Bizimkisi beyin jimnastiği.Ki taktir edersin ki beyni veren de size göre allah.Beni böyle düşünmeye yönelten kendisi.Hani dilediğini sapıtırmış ya. :) Aldostuma katılıyorum.Biraz dinlen.Gününü gün etmeye çalış.Ara sıra benim yerime de at.Su sıralar pek atamıyorum.Bir de benim boğaz küçük. Büyük lokma yutamıyorum... *:) *Sevgilerimle... |
Ezkamo;
Dusuncelerinize katiliyorum. Var olan, gercek olan insan. Tanrilarin insani yaratigi sadece masallardan ibaret oldugu halde, insanlar, gunumuze kadar cesitli tanrilar yarattigini inanclilar bile inkar edemez. Tanrilar var olmayabilir, fakat insan ,elle tutulup gozle gorulen inkar edilemez bir gercektir. Neden gercegi,insani ,on plana almaz, hayal ugruna aci ceker aci cektirir bazilari benim aklim almiyor. *Ben de anladigim kadariyla sizin gibi ,insan ve insan zekesina inaniyorum. Tanrilarin yapamadigini yapacaktir gunun birinde. |
Sevgili Psiko dostum,
Her ne kadar bir birimizi tanımıyorsak bile yazılarımız karekterlerimiz hakkında ipuçları vermektedir.Duruşunu çok beğendiğimi belirtmek isterim. Farklı düşüncelerde olmamız önemli değil.Önemli olan saygı ve sevgi.Her kes bunu böyle bilmelidir.Ben de aleviyim.Senin bahai benim alevi olmam çok da önemli değil.Bunlardan önemlisi ikimizin de insan olmamız.İnsan ilişkilerinde belirleyici temel etken bu olmalıdır.Eğer tüm insanlar bu düşünce temelinde egolarından arınarak meseleye baksalar insanlığın önünün açılacağı düşüncesindeyim.Ben kültürleri bir çiçeğe benzetirim.Her çiçeğin ayrı bir güzelliği ve kokusu vardır.Anadoluda alevilik de bahailik de bir çiçektir.Bu çiçeklerdeki güzelliklerden ve hoş kokularından faydalanmak gerekir.İslam için de aynı şey geçerli.Onun da güzel taraflarını görmek lazım.Ama gel gör ki islam yanlış yapıyor.İnsanlara dayatma yapıyor.Karşı çıktığım husus bu.Allah ve kul arasında bırakılsa islam da gerçek değerini bulacaktır.Şimdi gelelim soruna: * *Ben anladığım kadarıyla özet olarak belirteyim.Gerçi konuyla ilgili bu alıntıyı aldığını düşünüyorum.20.Yüzyılın başlarında ve ortalarında dünyada esen sosyalist dalganın hakimiyetinden kaynaklanan maddeci anla- yışın bu devire damgasını vurduğu belirtiliyor.Bu devirde kutsal otoritenin (Dinlerin)etkisizleştirildiği insanlığın kaderini dinin değil insanın kendisinin belirlediği bir dönem olmuş.Bundan hareketle insanların sorunlarını çözdüğü vurgulanmış.Ama bu maddeci görüşün hesaplayamadığı ruhani faktör vardı.İnsan doğasından kaynaklanan ruhanı faktör.Tüm bunlar yapılırken ''tanrı öldü''söyleminin slogancılık düzeyinde algılandığı vurgulanmış.Halbuki tüm bu yapılanlara rağmen dinin yine en önemli güç olarak varlığını devam ettirdiği belirtilmiş.20.Yüzyılın sonlarına yaklaşılırken bu ruhani boşluğun uyandığını ve dizginleri ele almaya başladığını belirtiyor.Rafa kaldırılmış olan dini bağnazlıkların daha yıkıcı bir boyutta gündeme geldiği belirtilmiş.Bunun da sonuç olarak medeniyetler çatışmasına yol açacağı kaygısı belirtilmiş.Bu ruhani açlığın bir çok ülkeye damga vurduğunu hatta yönetime gelmek için dini geçmiş ve bilgiye ihtiyaç duyulduğu basının bu ruhani açlığı gidermek için harıl harıl çalıştığı vurgulanmış.Sonuç olarak tüm bu yaşanan gelişmeler toplumsal yaşamda dinin yerine geçecek etkili bir silahın olmadığı böylece düm dünyaca kabullenilmiş olunuyor.Yani toplumsal yaşamda din fak- törünün önemli bir yeri olduğunun tescili olmuş oluyor bu yaşanan gelişmeler. Evet dostum.Anladığım kadarıyla objektif olarak yazıyı değerlendirdim.Ama bu yazıya katılıp katılmadığımı soracak olursan katılmadığımı belirtmek isterim.Hele medeniyetler savaşına kesinlikle katılmıyorum.Ama islam güçlü olmuş olsaydı kesinlikle katılırdım.Bu yazı geniş boyutlu bir yazı. Ama ben karamsar düşünmüyorum.Bu yozlaşmanın da geçici olduğunu insanlığın geçmişte olduğu gibi bunu da aşacağını düşünüyorum.Dünyada yaşanan olumlu gelişmeleri de göz ardı etmemek gerekir.Sevgilerimle... |
(Psikokemoterapi)
Diğer meslektaşlarından farkı öğrencilerine hastanın bir obje değil İNSAN olduğunun eğitiminin verilmesidir. Dolayısı ile hala bilimsel cevap verilememiş bu GÜDÜ nün temeli bilim geliştikçe cevabını daha iyi bulacaktır.Bizlere göre DİN anlam veren Bilim bu anlamı tarif edendir. * * * * Sevgili Psiko, Ben din ile bilimin kesinlikle bağdaştırılamayacağı düşüncesindeyim.İkisi konu ve alan olarak farklı şeyler.Din konusundaki düşüncelerimi daha önce açıklamıştım.İnsanın yaşamında çevre faktörünün korkunç bir boyutu vardır. Eğer ki insanın zeka seviyesi yeterli değilse doğumundan ölümüne kadar o faktörün etkisinde kalır.Bu insanlık tarihinde hep böyle süregelmiştir.Ne zaman ki zeki, bu faktörü temel almamış bir birey geldiği zaman ya öldürülmüş ya dışlanmış ya da deli damgası yemiştir.Şimdi kendimi örnek vereyim.Alevi bir ailede ve toplumda büyüdüm.Şüphesiz ki yetişmemde bu kültürün etkisi küçümsenemez.Fakat ben bu kültürü de sorgulayarak bu günkü seviyeye geldim. Tüm bunlar için belirli bir zeka ve eğitim gerekiyor.Düşüneceksin,okuyacak- sın,eleştireceksin ki ancak bir sonuca varabilirsin.Yani sunu demek isti- yorum.Benim büyüklerim kendi çağının ve kendi kültürlerinin ürünüdürler. Ama ben ise eğitimli bir kişi olarak ve çağımın koşullarını da göz önüne alarak onlar gibi yaşamak onlar gibi düşünmek zorunda değilim.Zaten sen belirli bir kültürü aldıktan sonra farklı düşünüyorsun ve farklı bir şekilde yaşamaya başlıyorsun.Bu kaçınılmaz oluyor.Bakıyorsun toplumda bazı şeyler yanlış.Düşünen bir insan olarak ve aydın bir insan olarak bu yanlışlara karşı koymak gerekir.İşte karşı koyduğun zaman bu sefer de hedef alınıyorsun. Halbuki sen onları düşünerek onları o yanlışlardan kurtarmaya çalışıyorsun ama onlar bunu anlamıyor.Veya bakıyorsun yıllarca sonra senin geldiğin noktaya geliyorlar.İnsanlık tarihinin süreci hep böyle olmuştur.İşte kendimi bilim, toplumu da din yerine koyuyorum.Din topluma belirli kurallar koymuş. Ve yaşamları boyunca bu kuralların doğruluğunu insanlığa empoze etmiş.Bunun dışında doğru yoktur demiş.Bu noktada bilim devreye girmiş.Ve insanlığın makus talihini değiştirmeye başlamış.Ama bunu yaparken de çok büyük güçlük- lerle sıkıntılarla karşılaşılmış.Bir insanın değişimi kadar zor bir şey var mı. Bir insanı eğitmek kolay mı zan ediliyor.Ne kadar eğitirsen eğit mutlaka bu çevre faktörünün etkisinde kalıyor.Onlara ait düşünce,kültür ve alışkan- lıklardan kurtulamıyor.Kendimizde de bunları görmek mümkün.Önemli olan bunları asgariye indirmektir.Burdan insanın ruhani yönüne gelmek istiyorum.Bilim işte insanlığın gelişimi için her türlü çabayı sergilerken insanın bu maneviyatı için bir şey yapamıyor.Fakat onlara yol gösteriyor.Diyor ki ben sizlere bir yol çizdim.Bu yoldan giderseniz yararınıza olur.Kimi insanlar onun çizdiği yoldan gidiyor.Kimi insanlar da bildikleri yolu tercih ediyor.Yani yılların alışkanlığı geleneği neyse onu tercih ediyor.Ama bu sureç içerisinde bilimi tercih etmiş insanların ileriye gittiklerini dini tercih etmiş insanların yerinde saydıkları hatta geriye gittikleri görülmüştür.Bilimin hareket noktası da insandır.İnsanın mutluluğudur.Ama gel gör ki insan bilimin bu yönünü de suistimal etmiştir.Tabi o da ayrı bir konu.Sonuç olarak ben dinlerin insanlığa yarardan çok zarar verdiği düşüncesindeyim.İnsanlık bu günkü seviyesine din değil bilim sayesinde geldiğini düşünüyorum.Dolayısıyla insanın bilimi temel alması gerekir diye düşünüyorum.Güçlü bir kişiliğin bana göre dine ihtiyacı yoktur.Biraz iddialı olacak ama eğer bu gün din faktörü aşılamıyorsa asırlar dır insanlıkla iç içe yaşamış ve gelenek alışkanlık haline getirilmiş bu dini faktörün aşılması elbette kolay olmayacaktır.Ama şuna inanıyorum ki insanlar aydınlandıkça refah seviyeleri yükseldikçe bu din faktörü de yok olmaya doğru yüz tutacaktır.Psiko dostum kişi yaşamında kendine güvenmelidir.Kendine güven- diğin sürece aşamıyacağın güçlük yoktur.Biz de bu zeka olduğu sürece her sorunun üstesinden geliriz.İnsanlığın bu seviyeye ulaşmasını işte bizdeki bu zeka sağlamıştır.Doğa üstü bir güç sadece bir avuntudur.Sevgilerimle... |
"psikokemoterapi"
Değerli dostum Ezkamo;Yine de ailene teşekkür et başka bir ailede yetişseydin o sorgulamayı yapamayabilirdin de.Sen yetiştirdiğin gençleri KENDİN gibi;dürüst,doğru sözlü,bilime inanan,kadın erkek eşitliğini sözde değil özde kavramış,savaşın kötü olduğunu,barışın herkes için iyi olduğunu,eğitimin herkesin hakkı olduğunu,ÖN YARGI yapmadan gerçeği serbestçe arayanlar olarak yetiştir. Ben her zaman senin arkadaşın ve dostunum yaftam farklı olsa da. Psiko dostum, Söylediklerine aynen imzamı basıyorum.İnsanlığın kurtuluşu böyle düşünenler sayesinde olacaktır.Keşke hangi düşünceye sahip olursa olsun insanlar böyle düşünmüş olsalar inanıyorum ki insanlık bu kötülükleri yaşamamış olacaktı. Ve bizi izleyen tüm insanlara seslenerek diyorum ki ne olursunuz attığınız her adımda kendimizi düşündüğümüz kadar başka insanları da düşünelim.Onların da insan olduğunu hiç bir an unutmayalım.Kendi mutluluğumuzu onların mutlu- luğuna tabi kılalım.Sevgilerimle... Sevgili Aldostu, Gerçi pek tanışmıyoruz ama zanedersem gıyabımızda birbirimizi tanıyoruz. Aleviliğe sempatini biliyorum.İnanırmısın benim alevi olmam veya Psiko'nun bahai olması veya senin Türk olman bir başkasının Kürt olması veya müslüman hiristiyan olmamız çok da önemli değil.Milyarlarca insan köken olarak iki insandan türedi.Farzet ki Adem ile Havvadan türediler.Bu da önemli değil. Önemli olan hepimizin insan olması.Bu dünyayı anlamlaştıran biz insanlar olduğumuza göre bu düşmanlıklar bu kötülükler bu savaşlar bu bencillikler niye?Her kesi insan olmanın sorumluluğunu taşımasını, kendilerini sorgulama- larını istiyorum.Kendimizi sorgulayalım ki insan olmanın gereklerini yerine getirelim.Ve diyorum ki her kes düşündüğü gibi özgürce yaşasın.Bunun için de saygı ve sevgi gerekiyor.Bu saygı ve sevgi olduğu sürece insanlığın huzuru ve mutluluğu kaçınılmaz olacaktır.Sevgilerimle... |
...
|
Sevgili Ezkamo Dostumuz;
Gerçi karşılıklı pek yazışmıyoruz ama zanedersem gıyabımızda birbirimizi tanıyoruz. "Aleviliğe sempatini biliyorum. İnanırmısın benim alevi olmam veya Psiko'nun bahai olması veya senin Türk olman bir başkasının Kürt olması veya müslüman hiristiyan olmamız çok da önemli değil." Bizim bunun haricinde söylediğimiz,yazdığımız bir satır okumamışsınızdır. Tabiiki ifade - çok da değil, asla ve kat'a önemli değil. Milyarlarca insan köken olarak iki insandan türedi. Farzet ki Adem ile Havvadan türediler. Ben kesinlikle bu inançda değilim. Beni,önceki yazdıklarım itibarı ile bilemediğiniz için, dine bağlı bir inanca sahip olduğumu sanabilirsiniz. Ama benim realitem o değil. Ben ne dinlere inanırım,ne de dini kitaplara ve onların verilerine. Adem ile Havva yaratılış başlangıcı onların cennette yaratılışları, yasak meyveyi,şeytanın aldatması sonucu, yiyerek cennetten kovulmaları, dinlenecek hoş hikayelerdir. Adem/Havva gibi isimlendirmeler ve başlangıç hikayeleri çağlar öncesinden başlayanve birbirinden etkilenerek kuvvetlenen ortadoğu kökenli hoş anlatımlardır. Bu da önemli değil. Önemli olan hepimizin insan olması. Bu dünyayı anlamlaştıran biz insanlar olduğumuza göre bu düşmanlıklar bu kötülükler bu savaşlar bu bencillikler niye? Her kesin insan olmanın sorumluluğunu taşımasını, kendilerini sorgulamalarını istiyorum. Kendimizi sorgulayalım ki insan olmanın gereklerini yerine getirelim. Bunlar % 100 hemfikir olduğum iddialardır. Ve diyorum ki her kes düşündüğü gibi özgürce yaşasın. Direkt bunu söylerseniz ; yokum! Bu insanlığın gelişimini ve yaşamın güzelliğini bozar. Alttaki cümleleriniz ve önermeleriniz çerçevesinde,anlam kazanıyor. Aksi toplumsal kaos yaratır. Bunun için de saygı ve sevgi gerekiyor. Bu saygı ve sevgi olduğu sürece insanlığın huzuru ve mutluluğu kaçınılmaz olacaktır.Sevgilerimle... Ben de sevgilerimi yolluyorum sevgili Ezkamo Hocamız. Sizin gibi,Sargon gibi,Mutezile gibi,Mamuli gibi,Exclusive gibi, ateizme yatkın, ama kültürlü,terbiyeli, insanları (sanal da olsa) tanımış ve yazışmış olmaktan büyük bir haz alıyorum. İnanç sistemim,dinli-dinsiz bir çok arkadaşıma göre farklılıklar gösterdiği için , anlaşılmasının zor olduğunu farkediyorum. Çoğu insan tarfından dindar olarak algılanıyorum. Yapım ve 57 senelik ömrümün verdiği tecrübe sonucu sahip olduğum ve kuvvetle sarıldığım inanç sistemim hakkında bile,sadece "Bu benim zannım,gerçek bu değil ."derim. Birbirimize, tanıyalım tanımıyalım, inancımız olsun veya olmasın, sadece insan olduğumuz için yaklaşmak ve yardım etmek, kucak açmak geregi temel inancımdır. İnsana, çiçek dahil her canlıya ,özellikle hayvanlara ve tabiata sevgi ve merhametle yaklaşmak, kendime düstur edinmeye çalıştığım bir arzumdur. Eski arkadaşlarım muhtaç ve özellikle bedensel özürlü insanlara olan , gözü yaşlı sevgimi iyi bilirler. Yartılışa veya maddeye inanmak önemli değil. Terbiye, sevgi,saygı ve şevkat duyguları ve hoşgörü, Benim için bütün dini inanışlardan ve yaratıcı inanışından önce gelir. Bizim derdimiz,insanın mutlu olmasıdır. Bu arada da, bu sonsuz kainatın , nedenini,başlangıcını araştırırken her türlü dini tesirden uzak,aşk ve muhabbet kaynayan bir yaratıcıya inanışı varsa, o diğer saygı ve sevgi gösterdiğimiz insanın yanında, bizim gönüldaşlığımızı da kazanır ve ilahi aşkımıza ayrı bir muhabbet katar. Düzgün insanları seviyorum,sayıyorum. Onlarla bir arada bulunmaktan onur duyuyorum. Dindar,dinsiz, Alevi,şafi, Kürt, Alman.. Ne önemi var.. Önemli olan, insan,insan.. Sevgilerim,adını andığım-anmadığım bütün sevgili dostlarıma.. |
Sevgili aldostu dostum,
Gıyabında birbirimizi tanıyoruz derken ortak amacımızın aynı olduğunu kastetmiştim.Tabi ki yazdıkça birbirimizi daha iyi tanıyacağız.Ben Adem ile Havva örneğini verirken genel konuşmuştum.Senin o düşüncede olmadığını da biliyordum.İnsanlık mücadelemize devam edelim dostum. İsmet İnönü'nün namuslu insanlar özdeyişini biliyorsundur.İnsanlığın kurtuluşu namuslu insanların çoğalmasıyla mümkün olacaktır.Bu benim yaşam düsturum olacaktır.Saygı ve sevgilerimle... Not:Benden büyük olduğunu yeni öğrendim.Ben de 47 yaşındayım. |
sevgili dostlarım, şu yaşlarımız hakkında bilgi vermesek daha iyi olurdu yani forum ortamında abi, abla, kardeş muhabbeti biraz problematiktir yani dostluk hani sınıf arkadaşı gibi falan daha iyi olurdu ama neyse laf ağızdan çıkmış bi kere, şöyle toparlayalım :
aldostu : 57 ezkamo : 47 psiko : 49 cemal : 27 pante (tahminen) *35-40 arası salgon abi (tahminen) 40-45 arası sorogren : bir ara bahsetmişti ama unuttum, galiba 45-50 arası neyse hepiniz bi bayram gelir benim elimi öpersiniz artık :) ben İstanbul da ikamet ediyorum daha fazla bilgi veremem arayın bulun yahu :) |
sodomo abi, sen hepimizden büyükmüşün abi, ben de sodomo sodomo deyip duruyorum. Sana sodomo abi dememiz gerek o zaman. Sodomo abi, bence bu sorogren 45-50 arası değil. Genç birine benziyo *:D Benim yaşımı tutturmuşun. Şuraya reklamımı da koyuyum, isteyen baksın.
http://www.blogcu.com/sargon/profile/ Benim için anlattığın şu yılan hikayesini de pante'den çözümleyip bana anlatmasını isteyecem. O, bu tahmin işlerinde benden daha iyi. Bişeyler seziyorum ama, yine de en iyi çözümlemeyi pante yapar. Sana sorsam bana başka bi hikaye daha anlatırsın, o yüzden sana sormuyorum sodomo abi. Yanlış anlaşılma olmasın abi. |
bilgisine, efendiline hayran olduum SaLGoN abim
kimnini açıklamış*- açıklamamış..ben açık ediyom işte.. **** Hakkimda 1965 Balıkesir/Edremit doğumluyum. Aslen Sivaslıyım. Bilgisayar Mühendisi'yim, İngilizce ve Almanca biliyorum. 13 yaşında bir kızım var. 2 yıldan beri İsviçre'de yaşıyorum. Yıllardır politika, edebiyat, psikoloji, kozmoloji, tarih gibi çeşitli alanlarla amatör olarak ilgilendim. (Fazla ciddi bir tanıtım oldu, ama sitemiz ciddi olunca burası da öyle olsun bari dedim) ***** abi herkeşin fikri kendine ama sevgili SoDOmo abime iştirak yapmadım.. Babacım - yani sanal*zanal diye diye çoluk çocuk- yerli yersiz - ot mok fikirleriyle -büyüklerinemi konuşacak.. Herkeş fikrini sölesin-terbiye içinde açık etsin fikrini..tamam.. Ama çoluk çocuk- mesela ben, Sodomo abime,Ekzamo hocama **Sen..Senne biçim yazıyon..Yawww.. bana bakkk haaa..Heeyyt.." bölemi konuşcez.. Ben yapmamya... yapannara sölüyom.. Bu yaş meselesi - güzel sitemizin seviyesini artırır. Lan Aldostu denen adamm (haşa abi-afet* örnek verdim) Bana bakk *EKzamo *efendiii ( * *" * * " * * * * * * * * * * * * * *) SaLGon kardeşimm..bana bakk.( * * " * * * * ) şimdi kıçı kırık birinin bu saygıdeer abilerime bööle hitabı doorumu *?? Şumu güzel. sayın Aldostu,fikrinize hiç bi şekilde iştirak yapmıyom.Ööle düşünmüyom.. Sayın SaLGOn * ................. .......... * ............... * * "" * * * * * * * ."" Sayın ezkamo Hocam *........ * * .... * * * *....... .............. * * *" böle daha güzel.. Abilerim,afedin cahil akıl kesmiş olmasın ama,bana göre doorusu bu. Abilerimin ellerinden öperim. Bizim bu memlekette küçüe sevgi-büyüe saygı diye bişey var.. Fikir *- inanç önemli deil. Saygı*- sevgi daa önemli.. CeMaL |
yahu sargon ben yılan hikayesini sana bi şeyler ima etmek için anlatmadım ki üstüne alınma hemen, *bu tip hikayeler iyi oluyor yazıyı biraz daha canlı kılıyor sıkmayalım insanları fazla dedim yoksa alınma kardeşim, geceyarısı bir anda Cemal'in ruhu girdi de kanıma o yüzden espirik olsun diye salgon abi diye hitap ettim alınma güzel kardeşim...
|
Sevgili Sodomo Dostum;
Aşağıda alıntıladığım yazın için sana müteşekkirim. Cemal usulü söyliyeyim: Kaybolup gitmesin,aradığımda bulayım diye buraya alıyorum: Sodomo : "O duvarları ören bizleriz ve yaptığımız da hep kendi ördüğümüz duvarları yıkmaktan başka bir şey değil.. Ne garip değil mi kendimizi devasa büyüklükte bir kainatın bir köşesine itilmiş mikroskobik ufaklıkta bir gezegenin mikroskobik ufaklıkta canlıları gibi düşünüyoruz. Ve bize diyorlar ki " Ey insanoğlu ! Ortaçağdaki gibi dünyayı evrenin merkezinde zannetme, kainat senin etrafında dönmüyor, sen şu uçsuz bucaksız kainatta bir toz zerresi bile etmezsin"... Hepimiz birer "teori maymunu" na dönüştürüldük binbir parçaya bölünmüş bilim dalları tarafından ve kainata çözülmesi gereken bir bulmaca gözüyle bakıyoruz veya öyle baktırıyorlar.. Halbuki kainat dediğin şey bir havai fişek gösterisi zevkinde izlenmesi gereken bir yerdir sadece ve "gözlerim" kafidir bunun için. Ama çocuksu bir "merak duygusu" kaplar insanların içini herşeyin temeline inmek ana kaynağı görmek ister insan bilmeden kendisinin bir "arayış" içinde olduğunu ve neyi aradığını. Evrenin bilinmeyenlerini, sırlarını keşfetmek... Ne kadar da kulağa hoş geliyor.. Peki bilinmeyeni bilinir kılmak , sırların üzerindeki perdeyi kaldırmak ne demek ? Cavap : Kağıt üzerindeki integral hesapları. Soru' nun azameti karşısında cavabın sıradanlığı. Bilgi bankamıza ilave ettiğimiz yeni bilgiler, yeni teoriler, yeni varsayımlar vs.... Bunlar mı yıkacak duvarları ? Yoksa bizzat duvarın kendisi bunlar olabilir mi? Fazlasıyla sıkıyor bu teori düşkünlüğü "arayışın" ne demek olduğunu sezinlemiş olanları.. Halbuki sonlu bir varlığız ama sonsuza “bakabilme” yeteneğine sahibiz ironik olarak Neden sadece "bakmak" yetmiyor bize de hep "kurcalamayı" seçiyoruz ? Ne demiş Tao : "Kendi dışını öğrenmek bilgilenmektir ama kendini öğrenmek Aydınlanmadır." Çünkü bütün sırlar kişinin kendinde gizlidir ve sen onu dışarıda ararsan işte o arayışının kendisi DUVAR olacaktır. Duvarları yıkmaya değil, duvarlar örmemeye davet etmek gerek insanları.. İnsan Tanrısal bir ironidir. Bu güne kadar okuduğum,mükemmel yazıların, mükemmel düşüncelerin başlarında yer alacak bir yazıyı kazandırdığın için ; Teşekkürler Sodomo Dostum. Sağol.. Eski formunu yakaladın yine.. Tüm Dostlarıma sevgilerimle.. (Bir ara not'da Cemal'e:Site mensuplarından özrünü kendi adıma memnuniyetle karşılıyorum. Lütfen en kötü söz karşısında bile kendini frenle. Topiğinin başlangıcında alıntı yaptığın sözleri, tekrar tekrar oku sinirlendiğinde. Sevgili Sodomo'nun nasihatlerini de dinle mümkünse Bu sitenin seviye çıtasını hep birlikte yükseklerde tutacağız. - Sevgilerimle) |
Sevgili Aldostu,
Ne zaman içimden geldiği gibi yazsam dikkatini çekiyor. Ama her zaman insanın içinden bir şey gelmiyor ki..Kim çekip alıyor içimizi bizden ? Bu hayatın keşmekeşimi yoksa. Bir kuş sesine bile hasret kaldık, ne menem bir iştir bu ? Sevgilerle.... |
"" *Sevgili Aldostu,
Ne zaman içimden geldiği gibi yazsam dikkatini çekiyor. Ama her zaman insanın içinden bir şey gelmiyor ki..Kim çekip alıyor içimizi bizden ? Bu hayatın keşmekeşimi yoksa. Bir kuş sesine bile hasret kaldık, ne menem bir iştir bu ? Sevgilerle.... "" Sodomo Dostum, Yemek yemek sadece vücudun ihtiyacı olan , günlük kaloriyi ve gerekli vitaminleri karşılamak olarak algılanabilir mi ? O zaman lezzet alma ,güzellikleri görme ve bir işe estetik katılmasının hazzına varma duygularımızın tatmini nasıl karşılanacak? Bunlar da insanın ihtiyacı ve insan olmanın güzellikleri, üstünlükleri değil mi? Bizim dönemimizin duygusal şairleri vardı.. Bir Ümit Yaşar'ın, Şemsi Belli'nin o aşk şiirlerinde gençlik aşklarımızın en çoşkun duygu sellerini yaşamak.. olmasaydı da olurdu denebilecek vazgeçilecek,şeyler miydi? Duygulu olmak güzeldir be Sodomo.. Akar gider insan.. Mecnun olur dağları deler.. Mevlana olur, Yaratan aşkıyla... pişer,yanar. Aşk güzeldir.. Sevgili Vartor'um.. Bu lafların bir kısmı da sana.. Hoş bir mesajın var senin. .. Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler. Arada bir kadehin serhoşluğunda da olsa , gözleri kapatmak ve kalori hesabının dışında şarabı yudumlamak güzel değil mi? Sodomo dostumuz bunu en iyi yapanlardan.. İçini,güzel duygularını , kimse senden çekip almasın Sodomo.. Zaten alamazda.. Arada hayatın keşmekeşine,hırsına kapılsan da.. Gecenin siyahı, Seni sana geri getiriyor Sevgili Dostum.. Hep öyle kal.. Hep öyle kal.. Sevgilerim ve iyi dileklerim bütün Dostlarıma. |
Sevgili Mamuli,
Kaza ve kader konusunda ŞİA kardeşimizi fazla zorluyorsun. " Bir yandan "hür iradeden" bahsediyorsun bir yandan insanın allahtan bağımsız hareket edemeyeceğini söylüyorsun ve bu söylemdeki çelişkiyi görmüyorsun. Aslında söylemin kadar açık ki: "Hür irade ile" ilgili kısmı senin mantığının sayduyunun sağlamlığını ifade ediyor. "İnsanın allahtan bağımsız olamayacağı" kısmı ise, senin sağduyuna ve mantığına, dinin ve dini düşünce ve kaygıların vurduğu darbeyi ifade ediyor. " Esası zaten yakalamışsın,bastırıp durma. İnanç konusu çok zorlamaya gelmez, biraz arayıp bir-yapıştırma - daha yapacağım : Başlık: İnananlar İnançlarını Sorgulayabilir mi? " Bence sorgulayamaz.. Hangi dine inanıyorsan , o dinin temel kaynaklarında belirtilen hususların tamamını,fazla sorgulamadan "Kitabımızda böyle buyurulmuş." deyip kabul etmek gerekir. Bu sadece İslamiyet için değil,bütün kitaplı dinler için geçerlidir. İyi bir Yahudi.Tevrat'ın Allah vahyi olduğunu kabul etmeli ve şeriatine uymalıdır. İyi bir Hristiyan,İncil'in Allah vahyi olduğunu kabul etmeli ve şeriatine uymalıdır. Yine her Müslüman,Kur'an-ı Kerim'in Allah vahyi olduğuna inanmalı ve şeriatine uymalıdır. Bir dine mensup olupda,onu sorgulamak,onu yargılamak o dinden çıkmaktır. Hem mensubiyet belirtip,hem de uyanıklık gösterip, o neden,bu neden,o öyle olmaz, bu böyle olmaz ile mensubiyet yanyana duramaz. Din hakkında şüpheleri olan insan,yürekli davranıp o dine inanmadığını açık yüreklilikle , en azından kendine itiraf edebilmelidir. "Kuran'ın şurası doğru,burada Allah şaşırtma yapmış..Allahın ilmi vardır ama kudreti yoktur..vs." yargılar,insanı dinsizliğe götürür. " ŞİA hiç olmazsa,ehl-i sünnetin aşırı tutucu yolunda değil. Kısmen daha rahat bir kulvarda koşuyor. Oradan da onu ayırıp, kendi başına koşturamazsın. Mühendis mantığı ile konuşuyorum. Makinada performans arttırıcı bir takım modifikasyonlar yaparsın. Bu modifiye işlemi randımanı,gücü arttırır. Biraz daha yükleneyim dersen.. booomm.. Makina ya çatlar,ya patlar. Laptop'lar da bilirsin fazla ısınınca, işlemci saçmalamaya başlar. Çok zorlama dostumuzu. Genel yaklaşımları güzel bir arkadaşımız. Kader konusu da aslına bakarsan, gerçekten ne olduğu tam bilinemiyecek bir konu. İş hayatından biliyorum. Bazı maddi kazanç başarılarını, ne akılla,ne çalışkanlıkla,ne hırsla,ne fırsatçılıkla açıklamak mümkün olmuyor. O veya bu şekilde başarıya ulaşanların hepsini de, hırsızlıkla,fırsatçılıkla,ahlaksızlıkla suçlamak doğru değil.. ŞİA güzel bir arkadaşımız. Sende MAMULİ düzgün bir insansın. Gerçeğin tam olarak nerede olduğunu ne ŞİA bilir, ne MAMULİ bilir ne de ALDOSTU bilir.. Hepimiz zannederiz.. Zanlar bir yerde, gerçekler başka yerlerde olabilir. İkinize de sevgiler. |
Başlık: İnananlar İnançlarını Sorgulayabilir mi?
" *Bence sorgulayamaz * * Diyor aldostu * *Bakara 30(Birzamanlar rabbin meleklere:Ben yeryüzünde bir HALİFE yapacağım'' demişti.( Melekler )''Orada bozgunculuk yapacak,Kan dökecek birisinimi *HALİFE yapacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz '' dediler Rabbin ''Ben sizin bilmediklerinizi bilirim'' dedi. * *Böyle diyor Bakara 30 Adem yaratılır ve Allah Ademe secde etmelerini buyurur meleklere, sevgili aldostu bu ayette Meleklerin Allahı sorgulaması söz konusudur ve Allahı sorgulayabilen bu Meleklere insana secde etmeside buyrulmuştur.Çünkü insan Allahın yeryüzündeki Halifesi yani temsilcisidir.Yani Meleklerin sorgulayabildikleri bir şeyi insanda sorgulayabilir bence ve bu insanı dinden çıkarmaz.Aklınızı kullanmıyormusunuz,düşünmüyormusunuz gibi uyarılar bulunan ayetler oldukça çoktur Kuranda Aklım sorgulamayı gerektiriyorsa sorgulayabilirim,Çünkü ben onun yeryüzünde halifesiyim diye düşünüyorum ve bunun dine aykırı düşmek olacagına değil inancımı dahada sağlamlaştıracağına inanıyorum.Allah dostu olmak bunu gerektirir bence, * * * * * * * * * Ne melekler,huriler ne irem bağları * * * * * * * * * Bana beni yakan aşkın yeter * * * * * * * * * Azab ile kıvransam yansam bile * * * * * * * * * Aşkın ile Cehennem Cennet kadar güzel. * * * * * * * * *selamlar. |
" ŞİA güzel bir arkadaşımız.
Sende MAMULİ düzgün bir insansın. Gerçeğin tam olarak nerede olduğunu ne ŞİA bilir, ne MAMULİ bilir ne de ALDOSTU bilir.. Hepimiz zannederiz.. Zanlar bir yerde, gerçekler başka yerlerde olabilir. İkinize de sevgiler. " İlk paragrafta MAMULİ'nin yanına ikinci paragrafda ALDOSTU'nun yanına Necdeathx' i ekleyip dördüncü satırı da " Üçünüze de sevgiler. " yaptım sevgili Necdet Dostumuz. Bilmem kabul eder misin ? |
Gerçekler arandığı yerde çıkabilir.
İyi araştırmak,tarafsızca,ön yargılardan uzak irdeliyerek kabul etmek gerekir. Bazen de gerçekler hiç ummadığınız yerlerde de karşınıza çıkabilir. Beklenmedik yerde çıkan gerçeklere de açık olmak gerek. Bir Dostumuzun yazısından alıntı yapıyorum: "Kanıt yok" diyorsun *ve yine Buddhizmi *islam/hristiyanlık/yahudilik gibi dogmatik dinlerle karıştırıyorsun. Bizzat Buddha, Buddhist kutsal metinlerine şöyle der: "Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın... Sırf hocalarınızın ya da din görevlilerinin otoritesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun." "Sizi kendinizden başka hiç kimse kurtaramaz..Kendi kendinize ışık olun" Buddhistlerde ve (tabi Buddhizmin meditasyona ağırlık veren kolu Zen'de) birşeyi deneyimlemeden körü körüne inanılmaz..Zen ustaları derin içe dalış, vippasana meditasyonlarında pek çok şey deneyimlediklerini ve pek çok şey için çok farklı algılama düzeylerine ulaştıklarını *söyler... -------------------------------------------------------------------------------- "Nefret hiçbir zaman nefretle yok edilemez.Nefret sevgiyle yok edilir bu ölümsüz kanundur" *Buddha Bu güzel sözler ve yargılar için teşekkürler Barış. Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
öncelikle selamlar saygılar,ben yeni üye oldum ve bi kaç gündür okuduklarım dan yanlış anlamadıysam sayın ezkamo ateist inanca sahip ancak *alevi olduğunu söylüyor ezkamo dan açıklama bekliyorum .bunu merak etmemin sebebi şu: bir ateist gibi konuşup alevi olmak nasıl oluyor anlayamadım durust bır cevap verırsenız sevinirim.
|
buda şunu söylemeyi unuttumu acaba?benim söylediklerimede inanmayın.bir kelime 1 saniye.
|
Sevgili Giyotin,
Ezkamo Hoca'mız burayı okumadı herhalde. Yerine ben cevaplıyayım seni. Ezkamo , ateist gibi konuşup Alevilik önermiyor,taslamıyor. Ailemden Alevi'yim,o ortamda büyüdüm.Ateist oldum ve bunu doğru buluyor, bunu savunuyorum diyor. Tıpkı bir çok ateist dostumuzun, aileden Müslüman doğup, halen de nufuslarında "Dini : İslam " yazıp, ateist oldukları gibi, Ezkamo dostumuz da aileden gelen Alevi'liği bırakıp ateistliği seçmiş sevgili Giyotin. Kendisi farklı bir cevap verir mi bilmiyorum. Sevgilerimle… İyiliklerde görüşmek üzere.. Gönül kırdıysak affola.. Bütün dostlarıma selam ederim... (Dost olmayanlarıma da...) ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
49/1. Ey iman edenler! Allah'ın ve Resûlünün önüne geçmeyin.
Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir. Allah'ın önüne geçilebilir mi? Burada kastedilen nedir? Sevgilerimle… .................................................. .................................................. ........................................ Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
aldostu benim bundan anladigim;2 yondendir.bir dini anlama ve anlatma yontemleri.iki kader anlayisi.
1-islami tanimada ve tanitmada,yasamada ve ornek olurken baskalarina,olcumuz Allah kelami kur'an ve kur'anin insani formati olan peygamberimiz hz.muhammeddir. Allahin ve peygamberinin demedigini din budur diye dememelidir.yobazlik ve koktencilik denen cahilane kendi sig kabiliyetlerinin toplamina din adini vermemelidir.ve buna insanlari davet etmemelidir. 2-Allahin kaderin ve hayir ve serrin sahibi oldugunu bilerek ayrica; Allahin rahmetinden ote rahmet farzetmeyin kendinizde,zahir nazara kotu ve ser ve rahmetsiz gorunen olaylarda,sizin rahmetiniz Allahin rahmetini gecemez ve tatbikcisi olan peygamberin rahmetini de gecemez.dolayisiyla had cezalari veya yangin deprem gibi afatta aklinizin almadigi cirkin gozuken realiteleri degerlendirirken Allahin rahmetinin bir baska formatta isledigini veya isleyecegini bilin,acimak ve rahmet gostermek perdesi altinda isyan etmeyin Allaha. bekleyin Allahin hesabi sadece bu dunyaya ait degildir ve gunleri bitmez,sizin kotu ve ser zannettikleriniz belki de iyiligin baslamasinin tetikleyicisidir.bugunku acidiginizdan dolayi sizi isyana goturen sey yarin rahmetin tecellisiyle cok hayirlara vesile olabilir. Evet aldostu bu ayetlerden benim anladiklarim bunlardir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:22 . |