Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tanrıya inanmamak saçmalıktır. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=24438)

OffSpring 16-05-2011 13:04

Tanrıya inanmamak saçmalıktır.

Tanrıya inanmamak saçmalıktır.
Doğru olanı ise tanrının var olmadığını bilmektir.

Burada ilk önce "bilmek" ile "inanmak" arasındaki farkı ortaya koymak gerekiyor.

Diyelimki bir arkadaşımız var. Bize gelip diyorki; Benim amcam İstanbuldan Ankaraya 5 dakikada koştu.

Biz ilk önce bu önermeyi alırız ve -Sağlam bir bilinç ile- yargılarız.
Mantıksal olarak bunun imkansızlığı ortadadır; O zaman biz bunun böyle olmadığını biliriz.

Diyelimki başka bir arkadaşımız geldi; Dediki cuma günü x oteldeydim.
Kafamızda bunu yine muhakeme ederiz. Bu olay mantıksal süzgeçimizden geçer. Sorarız arkadaşımıza kanıtın var mı ? Diyelimki arkadaşımız bize kanıtlar sundu : Güvenlik kamerası , parmak izi o gün otelde kalan dnaları vs.
Biz o arkadaşımızın o gün otelde olduğunu "biliriz".
Eğer biz kanıt sun dediğimizde bize birşey sunamıyorsa.
Biz kendi kafamızdan muhakeme yaparız. Bu kişi benim 20 yıllık arkadaşım , yalan söylemesi için bir neden yok.Ondan dolayı "inanıyorum". Veyahut bazı sebeplerden dolayı "inanmıyorum."
Buda olaya doğrudan duygularımızı katmamız anlamına gelir.

Tanrı konusunda ise duygulara yer yoktur. Tanrının var olmadığı gün yüzü gibi gerçektir.
Evrensel bir tanrı olmadığını söyleyeceksiniz ; Ben burada yokluktan var olmuş bir maddeyi yoktan varetmiş bir tanrıyı ifade ediyorum.

(Zaten panteizm tarzı şeylerin tanrıları gereksiz ve boştur. Bizim evren dediğimiz şeye ayriyetten tanrı demenin hiçbir manası yoktur.)

Biz eğer bu tanrıları alıp sağlıklı bir bilinç ile yargılarsak , tanrının olmadığını bilmiş , anlamış , kavramış oluruz.
Eğer bunu anlayamıyor ve kavrayamıyorsak , bilincimiz sağlıklı değildir.

Birisi tanrıya inanmıyorum dediği zaman onun yargılama şekli şu şekilde var sayılır. "Tanrının var olmasına imkan var fakat ben duygusal sebeplerden ötürü yok kabul ediyorum."
Bunu düşünmek sağlıklı bilince aykırı birşeydir.
Böyle olması sebebi ilede yanlıştır.

xcan 16-05-2011 14:49

Tanrı olsa bunca insanlık savaşlarda yok olurmuydu Bu çağda açlık olurmuydu Orta okullarda esrar hap eroin satılırmıydı.Sapıklar çocukları öldürürmüydü.Genetik bozukluıklar olurmuydu.Din tüccarlığı yapan zengin müslümanların kızlarını motor gören aşağılık EDİT olurmuydu.
Yoksullar organını satmak namuslarını satmak zorunda kalırmıydı Din sömürücüsü tarikat şeyhlerine ihtiyaç olurmuydu milyon sebep gösterebilirim Tanrı olsa insanlardan kaçarmıydı görünmezmiydi

Psiko 22-05-2011 11:21

Alıntı:

OffSpring´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 384282)
ateistim diye geçinen (halbuki ateizm ile alakası olmayan)ları

İlginç :)

Yanlış anlaşılmasın ama,
özellikle de kendini ateist olarak tanımlayan arkadaşların bu bakış ve anlayışı kliniğe yatırıp iyice bir incelemesi gerek diye düşündüm.
Nedeni ise,
Ateizmin bir kitabı,
bir teknik şartnamesi
veya
kim ateist kim değil şeklinde belirleme hakkı ve haddi olan özel ateistler mi var ?
(Dinlerdeki din adamları zümresi gibi yani )
diye.

OffSpring 22-05-2011 13:37

Alıntı:

Psiko´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385913)
İlginç :)

Yanlış anlaşılmasın ama,
özellikle de kendini ateist olarak tanımlayan arkadaşların bu bakış ve anlayışı kliniğe yatırıp iyice bir incelemesi gerek diye düşündüm.
Nedeni ise,
Ateizmin bir kitabı,
bir teknik şartnamesi
veya
kim ateist kim değil şeklinde belirleme hakkı ve haddi olan özel ateistler mi var ?
(Dinlerdeki din adamları zümresi gibi yani )
diye.

Ne anlıyorsun sen ateizm diyince?
Onu anlat o zaman bana.

Psiko 22-05-2011 13:38

Ateist olsam anlatabilirdim.
Ama ne yazık ki değilim.

Ama yazındaki "Ateist belirleme özel kurulu" üyeliğini anladım mesela :)

OffSpring 22-05-2011 13:41

Alıntı:

Psiko´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385927)
Ateist olsam anlatabilirdim.
Ama ne yazık ki değilim.

Ama yazındaki "Ateist belirleme özel kurulu" üyeliğini anladım mesela :)

Ateist olmadığın belli.
Olmayan şeylere anladım diyorsun.
Bana görede ateizm budur işte.
Olanları algılamak.
Olmayanları değil.

Tamam mı?

Psiko 22-05-2011 13:44

Hayır devam.

Çünkü bir kişinin kendini nasıl tanımlaması gerektiği dayatımını oldum olası anlayamamışımdır.
Bu meşruiyeti (Ateist olduğunu söyleyip ateist olmayan)nereden aldınız ?
Hakkınız ve haddiniz nedir bunu anlamak isterim ama :)

OffSpring 22-05-2011 13:47

Alıntı:

Psiko´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385931)
Hayır devam.

Çünkü bir kişinin kendini nasıl tanımlaması gerektiği dayatımını oldum olası anlayamamışımdır.
Bu meşruiyeti nereden aldınız ?
Hakkınız ve haddiniz nedir bunu anlamak isterim ama :)

Ben dayatım yapmıyorum.
Söylediğim herşey doğrudur diyorum.
Ama söylediğim herşeyi doğru olarak alıp kabul edeceksin demiyorum.

Bana ilk önce kimlik kartını göster.
Ben şuyum de.

Ben insanlara kendini böyle tanımla mı dedim.
Benim görüşlerim bu diyorum.

Sen bana bi ateizm tanımı sunmuyorsun ki gelip burada konuşuyorsun.

Psiko 22-05-2011 13:52

Alıntı:

OffSpring´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385933)
Ben dayatım yapmıyorum.
Söylediğim herşey doğrudur diyorum.
Ama söylediğim herşeyi doğru olarak alıp kabul edeceksin demiyorum.

Bana ilk önce kimlik kartını göster.
Ben şuyum de.

Ben insanlara kendini böyle tanımla mı dedim.
Benim görüşlerim bu diyorum.

Sen bana bi ateizm tanımı sunmuyorsun ki gelip burada konuşuyorsun.

Arkadaş.
Ateizmin bir el kitabı mı var ?
Ve o el kitabı gereği herhangi bir ateistin teknik şartnamesi ve kullanma kılavuzu mu ?
da,
"Ateist belirleme özel kurulu üyesi" vari,
"Ateist görünümlü ateist olmayan" şeklinde bir fikir öne sürüyorsun.
Bunu anlamaya çalışıyorum.
Kısaca sen kimsin ?
Hakkın ve haddin ne ?
diyorum.

Psiko 22-05-2011 13:57

Kulakları çınlasın.
Sevgili aldostu ağabey derdi ki ;
İster dinci ister ateist olsun,
Yobazlar aynıdır.
Tek farkları :
"Aynı tahtırevallinin karşılıklı iki ucunda oturmuş olmak."

xcan 22-05-2011 14:00

Alıntı:

Serhildan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385899)
sen nediyosun ALLAH askina esrar eroin ve saydigin seylerin dinle ne alakasii var kardesim walla onca ateist arkadasim var fakat bukadarda ileriye gitmisi yok sanki Müslümanlikta bunlar normal günah degilmis gibi

Tanrı iddia ettiğiniz gibi varsa tüm bu pislikleri nasıl vicdansızca izliyebiliyor nasıl göz yumabiliyor müslümanlık konuşulmuyor burada böylesi çirkin bir dünyada Tanrının olması yada olmaması pek fark yaratmıyor iğrençlik var ve var diyenler için bunun sorumlusu tanrıdır Şeytan diyecekseniz o ilkellikte tanrı eseri.İnsanlar zayıf diyecekseniz oda tanrı eseri .Siz sallıyosunuz konudan çıkmayın dediklerime yanıtınız varsa dinlerim.Dünya çöplük ve en çokta geri ülkeler için çöplük o geri ülkelerin çoğu müslüman ülkeler bir tane gelişmiş islam ülkesi yoktur Allaha inanmaları onları ilkellikten kurtarmamıştır

Psiko 22-05-2011 14:02

Tamam tamam sayın gega.
Birçok konu tam da sizin tespit ettiğiniz gibidir.
Ancak henüz "Ateist belirleme özel kurulu üyeleri"nden ateistlik sertifikanızı almamışınız.
Biraz dikkat edin derim bu yüzden :)

TUBA 22-05-2011 14:06

Alıntı:

gega´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385937)
Tanrı iddia ettiğiniz gibi varsa tüm bu pislikleri nasıl vicdansızca izliyebiliyor nasıl göz yumabiliyor müslümanlık konuşulmuyor burada böylesi çirkin bir dünyada Tanrının olması yada olmaması pek fark yaratmıyor iğrençlik var ve var diyenler için bunun sorumlusu tanrıdır Şeytan diyecekseniz o ilkellikte tanrı eseri.İnsanlar zayıf diyecekseniz oda tanrı eseri .Siz sallıyosunuz konudan çıkmayın dediklerime yanıtınız varsa dinlerim.Dünya çöplük ve en çokta geri ülkeler için çöplük o geri ülkelerin çoğu müslüman ülkeler bir tane gelişmiş islam ülkesi yoktur Allaha inanmaları onları ilkellikten kurtarmamıştır

sevgili gega dediklerine aynen katılmakla beraber bir şey eklemek isterim

"var diyenlerin sorumlusu tanrıdır,şeytan diyecekseniz o ilkellikte tanrı eseri"

sözüne ek olarak dindarların söylemelerine karşın bunun bile çelişki olduğunu anlamazlar
hem şeytanı yaratan tanrıdır hem de şeytan tanrıdan güçlü değildir ama her ne hikmetse allahtan daha güçlü çıkmıştır:D

OffSpring 22-05-2011 14:14

Alıntı:

Psiko´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385935)
Arkadaş.

Seninle arkadaş oldugumuzu hatırlamıyorum.

Herşeyde kafandan sanrımı üretiyorsun ?

Alıntı:

Hakkın ve haddin ne ?
Beni bırakalımda sana bakalım senin haddin ne?

Bana kimligini göstermedin.

Şuanki konuşmaların ile saçmaladığının farkındamısın?
Ben burada bambaşka birşeyden bahsediyorum sen bambaşka birşeyden.

Bana ateizmi tanımla diyorum.
Sen hala ateist seçme kurulu üyesimisin diyorsun.

Bak şimdi islamda islamın şartları denen birşey var dimi.
Eğer sen islamın şartlarına uymuyorsan müslümanım diyemezsin.

Burada ortaya yanlış konmuş bir ateizm tanımı var.
Teistler tarafından konmuş bir ateizm tanımı.
Ben yanlışlıkları düzeltiyorum ve ortaya daha doğru birşey koyuyorum.
Aslında bu böyleydi teistler böyle karıştırdı diyorum.

Şimdi bana çabuk kimligini göster.
Bir hasta ile tedavi çalışmasında doktor napar? İlk hastalığı anlar. Manik depresif , anorexia vs.

Eğer sen gelip teistim diyorsan bu konu seni hiç mi hiç alakadan etmiyor.
Çünkü ben teistlerin koydugu ateizmi eleştirirken bu eleştiriyi ateistlere yöneltiyorum.
Sen gelip ben ateist degilim ama ateizm şöyledir böyledir diyemezsin.

Psiko 22-05-2011 14:23

Arkadaş salt bir hitap biçimi idi.
Ama haklısın senin gibi birisiyle arkadaş değil hiç bir şey olunamaz.

Kimlik konusuna gelince,
hele de "Hemen kimliğini göster" konusuna.
Yıllar önce Ferhan Şensoy ve arkadaşlarının oynadığı "İçinden tramvay geçen şarkı" adlı bir tiyatro oyunu vardı.
Oyun salonuna girmeden önce bir Nazi SS subayı ve iki Nazi askeri kapıda durup gelen geçene,
"Heil Hitler" diyerek kimlik soruyorlardı.
Ferhan Şensoy'un sahneye çıkardığı,
SS subayı ve Nazi askerlerine kimlik göstermeyi reddeden 9 kişiden birisi de şahsımdır.
Nazilere göstermediğim kimliğimi izdüşümlerine mi göstereceğim ? :)

OffSpring 22-05-2011 14:42

Bak şimdi birşey anlatayım sana.

Spor ile ilgilenmeyen bir grup var.

Birde futbol oynayanlar var. Futbol oynayanlar diyorki spor ile ilgilenmeyenlere. Bunlar afutbolcu. Futbol oynamayanlar bunlar.
Basketbolcularda diyorki bunlar basket oynamayanlar.

Burada bir teistin gözü ile ateizm teist olmayandır.
Ama teizmden bağımsız bir tanrı fikride var? Deizm.
Konu deizm olunca biz adeistiz.
Pateizm olunca aptanteist.

Ortada bi ateizmin şartları var dimi o zaman ?
Tanrıya inanan ateist olamıyorsa...

Bu şartlar bi kitapta belirtilmiyor.
O zaman bu şartları en iyi kollektif bilinç belirler.
Bende kollektif bilincin bir parçası olarak ateizmden daha kapsamlı daha doğru bi kelime arıyorum.

Sana göre ortada bi ateizmin bi kitabı yoksa isteyen istedigine bana göre sen ateist değilsin diyebilir dimi?
Sonuç olarak herkesin ateizmden anladıgı farklıdır.
Benim görüşüme göre ateizm şöyledir ve "şöyle" olmayan ateist olamaz.
Başkasınında kendi kafasında şöylesi vardır.
Bende onun "şöyle" sine girmiyorumdur.

Peki benim ateistlere yönelttigim ateizm şöyle olmalıdıra bir teist atlıyorsa bu teiste ne denir?
Sazan denir.

Sazan bey konuya atlıyıp konu ile alakasız konuşuyorsun.

xcan 23-05-2011 13:00

Seninle bu konuyu tartışmamak niyetindeydim OffSpring

Ateizm, Tanrıya veya ruhsal varlıklara olan metafizik inançların reddedilmesi. Var olan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir düşünce akımıdır.
Buradaki açıklama basitçe olayı açıklar ince ince sinekkaydı kıl kesen ,yarı entellektüel ,yarı özentili saldırmaları, insanlara sazan demeyi bırak bir konu açmışsın görüş belirttik görüşü eleştir başıma taç edeyim kültür kusma olimpiyatında değiliz Ateizmden ne anladığın nasıl anladığın pek ilgimi çekmedi yazıkki konuştuklarından şark kültürünün abartılı zavallı kültürü fışkırıyor hakareti kes bilgini koy yanlışsak şurada yanlışsın de

murted 23-05-2011 13:23

Ateizm, teistik bir anlayışının yani kitap, peygamber gönderen, yarattıklarıyla ilgilenen tanrının varlığını savunan görüşlerin reddidir.

Teizm

Bu haliyle ateizm her türlü tanrı fikrinin reddinin yanında
dinler üstü bir tanrıya inanan deizm,
evrenle tanrıyı bir tutan panteizm,
tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinmesinin mümkün olmadığını düşünen agnostizmi de kapsar.
Halk arasında daha çok dinsizlikle eşleştirilir ateizm.

Daha dar kapsamlı olan ama felsefi tartışmalarda daha yaygın olan ikinci bir ateizm tanımı ise (aynı konuda agnostizm, deizm ve panteizmden ayrı ayrı bahsediliyorsa bu anlaşılmalıdır.) ateizm her türlü tanrı fikrinin reddidir.
Bunları da ''tanrının varlığını olanaksız görmeyen ama inanmak için sebep, kanıt görmeyen'' negatif ateistler ve ''tanrı diye tanımlanan her türlü şeyi ve tanrının varlığını mantık dışı sayan'' pozitif ateistler olarak ikiye ayrılır ( George H. Smith imiş bu ayrıma ilk giden ve yaygın bir şekilde kabul edilmiş bu ayrım.).

Bu yazdıklarım genel kabullerdir. Bundan ötesi şöyle olsun, böyle olsun denince öyle olmaz. Haa, bu konuya katkısı olan düşünürlerin seviyesine çıkarsınız, yeni tanımlamalar yaparsınız ve bunlar da kısmen ya da tümden taban bulursa o zaman iş değişir.

Ama tutup da ateizme misyon yüklememiz (offspring'i kastetmiyorum burada), gerçek ateistliğin kurallarını deklare etmemiz, yeni tanımlar yapıp ateizm şöyle olsun, böyle olsun, şunlar içeride şunlar dışarıda kalsın demek anlamlı değildir.

ATEİSTLERE SIKÇA SORULAN SORULAR

OffSpring 23-05-2011 13:37

Alıntı:

gega´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386257)
Ateizm, Tanrıya veya ruhsal varlıklara olan metafizik inançların reddedilmesi.

İlk mesajına bak konu ile alakasız birşey yazmışsın.

Bu yazdığına göre budistlerde ateist midir?
Onlardada tanrı inancı vs. yok.

Alıntı:

Var olan gerçekliği inanç yoluyla açıklamayı kabul etmeyen bir düşünce akımıdır.
Ben başlıkta ne diyorum ?
İnanmamak saçmalıktır.
İnanmak ne kadar saçmaysa inanmamakta aynı derecede saçmadır.

TurkceRap 23-05-2011 14:08

Alıntı:

Serhildan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 385900)
sunu belirtmek istiyorum ateisligin seyleri bana mantikli gelirdi fakat su forumda baktimda cogularinin fikirleri okadar yanlislik müslümanlikda yanlis bulduklari seyleri kendileri dahada fazlasiyla yapiyorlar

cok korktum ya eger gercekten dünya birgün sizin gibi delilerin eline gececekse vah halimizeki vah halimize

Ateist değil, Deistim, fakat, yine de Korkacaksan Ateistlerden değil, inandığı dinintartışılmasına bile tahammülü olmayan,bir karikatür yüzünden ortalığı yakıp-yıkanlardan, Mısırda uyduruk bir haber yüzünden kilise basan sivri zekalılardan kork mesela.

Hiçbir ateist sana ateizmi tartıştın diye elini bile kaldırmayı bile aklından geçirmez, dindarlara göre tahammül seviyeleri çok daha yüksektir.

murted 23-05-2011 14:10

Alıntı:

OffSpring´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386269)

Alıntı:

Ateizm evreni açıklamaya çalışan bir felsefi akım mıdır?

Ateizm dünyayı açıklama iddiasında olan bir dünya görüşü ya da bir felsefi akım değildir. Ateistler dünyayı açıklama ile ilgili konularda birbirlerinden farklı görüşlere sahip olabilirler. Bir tibet rahibi, bir marksist, bir üniversite profesörü veya dünyadaki pek cok sırrı uzaylılarla açıklayan "yeni çağ" inanç sistemlerinden birine mensup bir kişi dünyanın açıklamasi ile ilgili pek çok noktada birbirlerinden çok farklı, hatta belki taban tabana zit düşüncelere sahip olabilirken, pekala da "ateizm" noktasında birleşiyor olabilirler. Dolayısıyla ateizmin ortak bir dünya açıklaması, değerler sistemi ya da ahlak felsefesi yoktur. Ateistlerin Tanrı konusu hariç diğer felsefi konulara ilişkin ortak bir dünya görüşü olmak zorunda değildir.
Daha sağlıklı bir tartışma yapılabilmesi için iki taraftan da ateizm derken hangi tanımı referans aldıklarını belirtmelerini öneriyorum. Kullanıma göre ikisi de doğru ama burada tarafların ne kastetikleri ayrıca önem taşıyor.

TurkceRap 23-05-2011 14:16

Alıntı:

murteddd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386267)
Ateizm, teistik bir anlayışının yani kitap, peygamber gönderen, yarattıklarıyla ilgilenen tanrının varlığını savunan görüşlerin reddidir.

Teizm

Bu haliyle ateizm her türlü tanrı fikrinin reddinin yanında
dinler üstü bir tanrıya inanan deizm,
evrenle tanrıyı bir tutan panteizm,
tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinmesinin mümkün olmadığını düşünen agnostizmi de kapsar.
Halk arasında daha çok dinsizlikle eşleştirilir ateizm.

Daha dar kapsamlı olan ama felsefi tartışmalarda daha yaygın olan ikinci bir ateizm tanımı ise (aynı konuda agnostizm, deizm ve panteizmden ayrı ayrı bahsediliyorsa bu anlaşılmalıdır.) ateizm her türlü tanrı fikrinin reddidir.
Bunları da ''tanrının varlığını olanaksız görmeyen ama inanmak için sebep, kanıt görmeyen'' negatif ateistler ve ''tanrı diye tanımlanan her türlü şeyi ve tanrının varlığını mantık dışı sayan'' pozitif ateistler olarak ikiye ayrılır ( George H. Smith imiş bu ayrıma ilk giden ve yaygın bir şekilde kabul edilmiş bu ayrım.).

Bu yazdıklarım genel kabullerdir. Bundan ötesi şöyle olsun, böyle olsun denince öyle olmaz. Haa, bu konuya katkısı olan düşünürlerin seviyesine çıkarsınız, yeni tanımlamalar yaparsınız ve bunlar da kısmen ya da tümden taban bulursa o zaman iş değişir.

Ama tutup da ateizme misyon yüklememiz (offspring'i kastetmiyorum burada), gerçek ateistliğin kurallarını deklare etmemiz, yeni tanımlar yapıp ateizm şöyle olsun, böyle olsun, şunlar içeride şunlar dışarıda kalsın demek anlamlı değildir.

Diğer söylediklerine katılmakl beraber, Deizm ve Agnostisizm'i teist din ya da felsefî akımlarla aynı şema içinde göstermeni anlamış değilim.

Deizm ve Agnostisizmin de tıpkı Ateizm gibi bağımsız akımlar olduğu kanaatindeyim, Çünkü her ikisinin de teistik yapılarla TANRI varlığı ya da var olabileceği ışında hiçbir ortak noktaası yoktur.

murted 23-05-2011 14:26

Alıntı:

TurkceRap´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386308)
Diğrsöylediklerine katılmakl beraber, Deizm ve Agnostisizm'i teist din ya da felsefî akımlarla bir tutulmasını anlamış değilim.

Deizm ve Agnostisizmin de tıpkı Ateizm gibi bağımsız akımlar olduğu kanaatindeyim, Çünkü teist dinlerle TANRI varlığı ya da var olabileceği ışında hiçbir ortak noktaası yoktur.

Bir tutmadım zaten. Kendi başlarına elbet ayrı akımdırlar, zaten ateizm tanımı altında (nonteizm) hiç bir şekilde tanrının varlığını kabul etmeyen ateizm (dar manada kullandım bu kez), agnostizm, deizm ve panteizm (hatta panenteizm) birleşirler.

Teist: Teist olan, kitap ve peygember gönderip yaratıklarıyla ilgilenen, onları sınava falan sokan, yetkin bir tanrının varolduğunu savunan felsefe. Haliyle semavi dinler teizmi savunurlar.

A(teist): Teizmi reddeden her türlü felsefi görüş bu kapsamda ele alınır. Teorik olarak tanrı fikriyle hiç tanışmamış bir insan ya da budizm gibi tanrısız dinlere inananlar bile bu halleriyle ateisttir.

http://www.agnostik.org/resim/agnografik.gif

Bu arada ateizm (dar manada), agnostizm, deizm ve teizmi hangi kritere göre ayırdımız önemli.

- Eğer tanrının varlığı bağlamında ele alırsak
dinlerin tanrılarının varlığını savunan teizm,
dinler üstü bir yaratıcıyı savunan deizm,
tanrının varlığının bilinemeyeceğini söyleyen agnostizm -ki bu tanrı dinlerinkiyle alakası yoktur, belki bilinci bile yoktur-,
bir tarafta
tanrı yoktur diyen ateizm (dar manada) bir tarfta yer alırlar.

- Eğer kitap gönderip, yaratıkları ile ayrıca ilgilenen tanrı bağlamında bunları ele alırsak
teistler bir tarfta
bunu reddeden ateistler (geniş manada) bir tarafta yer alır. Özel olarak ayrı ayrı yazarsak ateizm (dar manada), panteizm, deizm ve agnostizm yanyana dururlar.

xcan 23-05-2011 18:38

Alıntı:

OffSpring´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386269)

Ben başlıkta ne diyorum ?
İnanmamak saçmalıktır.
İnanmak ne kadar saçmaysa inanmamakta aynı derecede saçmadır.

Bak beyefendi ben materyalist bir insanım .Elle tutulur algılanır.İspatı yapılabilir araçlarla algılanabilir ölçülebilir şeylere inanırım.Senin dediklerini kabullenmek gibi bir lüksüm yok.Bilim gelişir Labratuarda Cin ,melek ruh bulur o zaman bu konuyu senle tartışırım Benim mesajım Hume nin görüşü ile birebir aynı idi fakat Agnostik olmamı bekliyorsan sana söyleyeceğim şudur Agnostizmin uygulanacağı alanlar vardır .Şöyle örnek verebiliriz maddenin en küçük parçasına inildikçe harcanan enerji büyümek zorundadır o yüzden bulunan en küçüğün daha küçük bir parçası olacaktır tabiiki yeni bir yöntem bulunursa iş değişir .Yani Agnostizm her durumda sonuç üreten bilimsel bir metod olmayıp bazı şeylere çözülemez gözüyle bakakmak .Kısaca budur .Şimdi İdealistlerin yada değişik şekilde söyleyelim İddia ettikleri mistik aleme isnat edilen en küçük bir kanıtı bile yoktur Hayalleri tartıştırmak insan enerjisinin gelişme yonünde değilde ahmakça kullanılmasıdır.Şimdilik saptamam budur burada agnostik yutum takınılmaz .Bu konu bilinemezciliğin sınırı dışındadır fakat dincilerde çaresizlikten bu felsefeye sığınır yani
Siz ve yaratılışçılar aynı çizgide birleşebiliyorsunuz

OffSpring 23-05-2011 20:26

Ben pozitif ateistim.
Konuyu oku diyorum kaç mesajdır.
Okumadan yorum yapmayın şu konulara.

paslıçivi 24-05-2011 06:52

Alıntı:

Biz eğer bu tanrıları alıp sağlıklı bir bilinç ile yargılarsak , tanrının olmadığını bilmiş , anlamış , kavramış oluruz.
Eğer bunu anlayamıyor ve kavrayamıyorsak , "bilincimiz sağlıklı" değildir.
sevgili OffSpring..

"bilinç sağlığı"ndan bahsetmişsin..

insanoğlunun sahip olduğu "bilinç" kavramının "sağlıklı" olabilmesi için senin kriterlerin nelerdir?

"tanrı vardır ve ben bu uğurda mücadele ederim" deyip ortalıkta ateş yakan(insandan öte bir kavram için insani olmayan kaos) teistle

"tanrı yoktur ve ben bu uğurda mücadele ederim" deyip yangına körükle giden(insandan öte bir kavram için insani olmayan kaos) bir ateistin

"bilinç sağlığını" karşılaştırabilir misin?

bir bilincin sağlıklı veya hastalıklı olmasının kime ne zararı/faydası vardır ki "bilinç sağlığı" kavramından bahsediyoruz?

mesela niçin "banane diğer insanların bilinçsağlığından" demiyoruz?

ve bu dünyada niçin kimse kendi bilincinin hastalıklı olabileceği olasılığını aklına getiremez?

kurgu/mekanizma niçin böyle kaotik işler acaba?

Firestorm 24-05-2011 09:59

Alıntı:

murteddd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386318)
Bir tutmadım zaten. Kendi başlarına elbet ayrı akımdırlar, zaten ateizm tanımı altında (nonteizm) hiç bir şekilde tanrının varlığını kabul etmeyen ateizm (dar manada kullandım bu kez), agnostizm, deizm ve panteizm (hatta panenteizm) birleşirler.

Teist: Teist olan, kitap ve peygember gönderip yaratıklarıyla ilgilenen, onları sınava falan sokan, yetkin bir tanrının varolduğunu savunan felsefe. Haliyle semavi dinler teizmi savunurlar.

A(teist): Teizmi reddeden her türlü felsefi görüş bu kapsamda ele alınır. Teorik olarak tanrı fikriyle hiç tanışmamış bir insan ya da budizm gibi tanrısız dinlere inananlar bile bu halleriyle ateisttir.

http://www.agnostik.org/resim/agnografik.gif

Bu arada ateizm (dar manada), agnostizm, deizm ve teizmi hangi kritere göre ayırdımız önemli.

- Eğer tanrının varlığı bağlamında ele alırsak
dinlerin tanrılarının varlığını savunan teizm,
dinler üstü bir yaratıcıyı savunan deizm,
tanrının varlığının bilinemeyeceğini söyleyen agnostizm -ki bu tanrı dinlerinkiyle alakası yoktur, belki bilinci bile yoktur-,
bir tarafta
tanrı yoktur diyen ateizm (dar manada) bir tarfta yer alırlar.

- Eğer kitap gönderip, yaratıkları ile ayrıca ilgilenen tanrı bağlamında bunları ele alırsak
teistler bir tarfta
bunu reddeden ateistler (geniş manada) bir tarafta yer alır. Özel olarak ayrı ayrı yazarsak ateizm (dar manada), panteizm, deizm ve agnostizm yanyana dururlar.

deizim dinleri kabul etmiyor teizim ediyor buna göre şemada teizim deizimin biraz dışında olması gerek miyor mu? (Bunu aslında ben fark etmemiştim başka bir forumda sordular benim de aklıma takıldı.)

OffSpring 24-05-2011 13:54

paslıçivi;

Geçen sefer attığın mesajda benim sadece islam karşıtı olduğumu yazmışsın.
Buda beni anlayamadığın anlamına geliyor.
O mesajına cevap bile vermedim.
Onu bunu bırak karşımdaki beni anlayamıyorsa ona niye cevap vereyim?

Sen kendince birşey kurgulamışsın kurguladığın şeyden vazgeçmek istemiyorsun.
O yüzden bu yazdıklarını yazıyorsun.
O yüzden artık seninle konuşmayı gereksiz buluyorum.

Bana gelip sen sadece islam karşıtısın diyorsan benim anlattığım şeylerden zerre kadar birşey anlamamışsındır.
Buda senin olayları zerre kadar doğru algılayamadığın anlamına gelir.
O zaman hadi boşverelim senin bozuk bilincini.
Sen bu şekilde yaşamaya devam et.

murted 24-05-2011 16:22

Alıntı:

Firestorm´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386524)
deizim dinleri kabul etmiyor teizim ediyor buna göre şemada teizim deizimin biraz dışında olması gerek miyor mu? (Bunu aslında ben fark etmemiştim başka bir forumda sordular benim de aklıma takıldı.)

Grafiği matematiksel olarak okursak deizm sanki teizmi kapsar ve teizm, deizmin bir alt kümesidir gibisinden bir durum oluşmuş. Açıkçası biraz hatalı olmuş o kısım. Deizm ve teizmin Tanrı var kümesinin alt kümesi olması ama deizm ve teizmin kesişimlerinin boş küme olması gerekirdi.

Benimkisi daha doğru oldu sanırım. :)

http://img846.imageshack.us/img846/8833/sssssn.jpg

Firestorm 24-05-2011 16:27

Güzel olmuş eline sağlık :)

(Pantezim ve panentezmi ekliyerek bana yolla yabilir misin rica etsem müsaitsen :))

murted 24-05-2011 16:36

Deizmle, teizmi ''Tanrı vardır'' kümesinin alt kümesi olarak aldık. İkisi aynı kümenin alt kümesi. Yani ''Tanrı vardır'' kümesi, hem deizmi hem teizmi kapsar, çünkü ikisine göre de tanrı vardır.

Yalnız arkadaşın dediğinin aksine bunların kesişmemesi gerekir bizim yaptığımız ayrıma göre. Biz sadece Tanrının varlığına bakıyoruz.

Teizm=> Allah, Yehova vs.
Deizm=> Hiç bir dinle alakası olmayan, yarattıklarıyla ilgilenmeyen, belki bilinci bile olmayan, belki sadece bir ilk sebep...

Yani teizmin ve deizmin kesişimleri boş küme. Çünkü ikisi de Tanrı vardır demelerine rağmen tamamen farklı tanrılardan ve anlayıştan bahsediyorlar. Eğer örneğin deizm Allah var ama diğerleri yok deseydi, kesişmeleri gerekirdi. allah ortak eleman olurdu. Ancak dinlerin tanrılarını tümden reddeden deizmin, dinlerin tanrılarını kabul eden teizmle kesişimleri boş küme olur.

Arkadaş, bizim baktığımız yerden bakmıyor. Biz tanrıları ele alıyoruz. O iki anlayış arasındaki benzerliklere göre bunu söylemiş.

Deizm:
-Tanrı vardır.
-Yaratıklarını iplemez.

Teizm:
-Tanrı vardır.
-Kullarıyla ilgilenir.
-Kitap ve peygamber gönderip irtibata geçer.

Eğer bunların özelliklerine göre bir şema oluşturacaksak ikisi de tanrı vardır dediği için kesişmeleri gerekir.

Biz grafiğimizde tanrı vardır kümesinin alt kümesi olarak ele almışız zaten bunları. O ortak özellik zaten onların aynı kümenin alt kümesi olması sonucunu doğurmuş.

Firestorm 24-05-2011 16:38

Alıntı:

murteddd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386661)
Deizmle, teizmi ''Tanrı vardır'' kümesinin alt kümesi olarak aldık. İkisi aynı kümenin alt kümesi. Yani ''Tanrı vardır'' kümesi, hem deizmi hem teizmi kapsar, çünkü ikisine göre de tanrı vardır.

Yalnız arkadaşın dediğinin aksine bunların kesişmemesi gerekir bizim yaptığımız ayrıma göre. Biz sadece Tanrının varlığına bakıyoruz.

Teizm=> Allah, Yehova vs.
Deizm=> Hiç bir dinle alakası olmayan, yarattıklarıyla ilgilenmeyen, belki bilinci bile olmayan, belki sadece bir ilk sebep...

Yani teizmin ve deizmin kesişimleri boş küme. Çünkü ikisi de Tanrı vardır demelerine rağmen tamamen farklı tanrılardan ve anlayıştan bahsediyorlar. Eğer örneğin deizm Allah var ama diğerleri yok deseydi, kesişmeleri gerekirdi. allah ortak eleman olurdu. Ancak dinlerin tanrılarını tümden reddeden deizmin, dinlerin tanrılarını kabul eden teizmle kesişimleri boş küme olur.

Kafamn başka yerdeydi bir an tam anlamadım şemayı karıştırdım yani jeton geç düştü kusura bakma :)

murted 24-05-2011 16:43

Alıntı:

Firestorm´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386658)
Güzel olmuş eline sağlık :)
(Pantezim ve panentezmi ekliyerek bana yolla yabilir misin rica etsem müsaitsen :))

Ya yapardım da onları tam olarak nereye koyacağımız kestiremiyorum. Sen kestirebiliyorsan yaz, ben de grafiğe ekleyeyim. :)

Ya panteizm de aslında tanrı vardırın alt kümesi olur.
Panteizmde evrenin kendisi tanrı olduğuna göre teizm ve deizmle keşişmemesi gerekir. Çünkü biri dinler üstü bir tanrıyı savunurken, diğeri masalsı tanrıların varlığını savunuyordu. Panteizminki ise daha farklı, yani evrenin kendisi.

http://img857.imageshack.us/img857/7894/sssssds.jpg

Böyle olsa gerek. Panteizmle panenteizmin farkını pek anlamamışımdır. Panenteizmin teistik bir tarafı var ama sanırım. Vahdeti Vücutçulara falan sorsan onlar da müslümandır.muhabbeti. Onu da teizmle keşiştirmek belki doğru olabilir.

Firestorm 24-05-2011 16:51

Alıntı:

murteddd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386666)
Ya yapardım da onları tam olarak nereye koyacağımız kestiremiyorum. Sen kestirebiliyorsan yaz, ben de grafiğe ekleyeyim. :)

Tanrı varın içerisine olucak da....

Düşünüyorum sanırsam panteizm biraz teizmin içinde olucak panenteizim ise tamamen ayrı ayrıca pandeizm de deizimin biraz içinde yani allah var kümesi biraz büyük olucak seni biraz yorucam ama :heh:

Sanırsam böyle olması lazım

murted 24-05-2011 17:04

Alıntı:

Firestorm´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386671)
Tanrı varın içerisine olucak da....

Düşünüyorum sanırsam panteizm biraz teizmin içinde olucak panenteizim ise tamamen ayrı ayrıca pandeizm de deizimin biraz içinde yani allah var kümesi biraz büyük olucak seni biraz yorucam ama :heh:

Sanırsam böyle olması lazım

Tamam, ben yaparım onu bugün.
Yalnız şu panteizmle, panenteizmi açıklığa kavuşturalım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panteizm

Alıntı:

Panteizm ya da Tümtanrıcılık (Doğatanrıcılık, Kamutanrıcılık) Evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefi görüştür. Panteizm'de, pan-enteizm'den (kamusaltanrıcılık) farklı olarak her şey Tanrı'nın bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır.

Pandeizm: Panteizmin deistik formudur.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Panenteizm

Alıntı:

Panenteizm, ilk devindirici olan tanrının evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı ve evrene aşkın, evrenin bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.

Somut anlamda tanrının bütünleştiği evrenin ve varlıkların, evrim ile diyalektik olarak değiştiği ve geliştiği, gelişimini tamamladıktan sonra dönüşün yine ezeli ve ebedi olan tanrıya olacağı bu geri dönüşte tekamülünü tamamlayan ruhların da tanrıya kavuşacağına inanılır.

Platon - Yeni Platoncular - Hegel - Muhyiddin İbn Arabi - Bruno - Whitehead - Spinoza - Hartshorne - Hallac-ı Mansur - Mevlana'nın fikirlerinden destek alır.

Koyu yazdığım isimlere bakarsak panteizmin değil, panenteizmin teizmle keşişmesi gerektiğini düşünmek daha makul. Ama diğer isimlerin teizmden etkilenip etkilenmediklerini bilmediğim için hani bundan tam emin olamadım. :)

Firestorm 24-05-2011 17:07

Alıntı:

murteddd´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386677)
Tamam, ben yaparım onu bugün.
Yalnız şu panteizmle, panenteizmi açıklığa kavuşturalım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panteizm

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panenteizm

Panenteizm, ilk devindirici olan tanrının evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı ve evrene aşkın, evrenin bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.

Somut anlamda tanrının bütünleştiği evrenin ve varlıkların, evrim ile diyalektik olarak değiştiği ve geliştiği, gelişimini tamamladıktan sonra dönüşün yine ezeli ve ebedi olan tanrıya olacağı bu geri dönüşte tekamülünü tamamlayan ruhların da tanrıya kavuşacağına inanılır.

Platon - Yeni Platoncular - Hegel - Muhyiddin İbn Arabi - Bruno - Whitehead - Spinoza - Hartshorne - Hallac-ı Mansur - Mevlana'nın fikirlerinden destek alır.

Koyu yazdığım isimlere bakarsak panteizmin değil, panenteizmin teizmle keşişmesi gerektiğini düşünmek daha makul. Ama diğer isimlerin teizmden etkilenip etkilenmediklerini bilmediğim için hani bundan tam emin olamadım. :)

Bende baktım da, açıkcası dostum benimde kafam çok karıştı en iyisi bunu tam olarak araştırıp sonrasında şemaya panteizim veya panenteizimi filan eklemek saolasın

murted 24-05-2011 17:29

Alıntı:

Firestorm´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386678)
Bende baktım da, açıkcası dostum benimde kafam çok karıştı en iyisi bunu tam olarak araştırıp sonrasında şemaya panteizim veya panenteizimi filan eklemek saolasın

Ben bir ara Pante'ye sorayım bunu, o bilir. :)

Subat 24-05-2011 19:12

Aradaki farkı anlarsanız bana da bi zahmet anlatın :)

Bi ara pante burda yazmıştı ama sanırım o zaman da çok anlayamamıştım.

Firestorm 24-05-2011 19:17

Alıntı:

namik´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 386730)
Aradaki farkı anlarsanız bana da bi zahmet anlatın :)

Bi ara pante burda yazmıştı ama sanırım o zaman da çok anlayamamıştım.

Panteizim de bilgim herkes ve şer tanrının parcası tanrıdan ayrı ve bağımsız hiç bir şey yok yani her şey tanrı, Pananteizim de de bu aynı yani vahdedi vucut var ama burda çok daha farklı zaten onun açıklaması tam yapılmış sürekli olark genişleme ve olgunlaşma sonlanması halinde tanrıya dönüş söz konusu benim bildiklerim bunlar eğer dha detaylı bilgi vere bilicek var ise gerçekten sevinirim bende yakın zamanda bu konuda biraz araştırma yapmayı planlıyorum:)

orionflex717 25-05-2011 02:22

gece ıle gunduz 24 saattır gunes belırlı yerler harıcınden dunyanın heryerınde bu saate dongusu ıcınde dogar ve batar böyle bir duzenı sadece kurmak gerekır kuran adı ıtıbarıyle Allahın kıtabıdır Allah bazıseyler dısından ozgur ırade gıbı seyler dısında etrafımızdakı herseyı kurmustur bır saat kurar gıbı eger Allah olmasaydır gece ıle guduz hergun farklı olurdu zaten dunya konumu ıtıbarıyle 3 cm kuzeye oynasa donarız 3cm guneye oynasa yanarız muthıs bır oran ıcınde yasıyoruz asıl olan budur zaten bılım dıyorsunuz ama bılım Allahı gosterırı Allahın gerceklıgını bılıme yaklasan ınsan Allahtan uzaklasmaz o yuzden lutfen bılımle Allahın yoklugunu pekıstırmeye calısmayın ayrıca evrım teorısıne hıc gırmeyın zaten alkolık bır papazın ada hatıralarını dınlemeye hıc gerek yok butun kıtaplarını okudum zaten :D

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:50 .