Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Kuantum Mekaniği (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=167)
-   -   Doppler etkisi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=25839)

xcan 20-08-2011 06:23

Doppler etkisi

Doppler etkisi

Tarihçe [değiştir]

Doppler etkisi ilk olarak 1842 yılında Avusturyalı bilim insani Christian Andreas Doppler tarafından (Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige andere Gestirne des Himmels söylemi ile) matematiksel bir hipotez olarak ortaya atılmıştır. 1845 yılında Hollanda'lı fizikçi Christophorus Ballot tarafından ses dalgaları kullanılarak test edilmiş ve "ses kaynagi kendisine yakınlaşırken duyduğu frekansın yükseldiğini, uzaklaşırken ise düştüğünü ispatladığını" söylemesi ile resmen onaylanmıştır. Aynı etki Ballot veya Doppler'dan bağımsız olarak 1848 yılında Fransız fizikçi Hippolyte Fizeau tarafından elektromanyetik dalgalar üzerinde de keşfedilmiştir. Bu yüzden nadiren de olsa bazı bilim çevrelerince Doppler-Fizeau etkisi olarak da bilinir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...agrammatic.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erfrequenz.gif

Şekiller yeterince anlatıyor.

Hareketli Cisimden Gelen Işınımın Frekansının (ve Dalgaboyunun) Kayması

http://img2.blogcu.com/images/f/i/z/...1237559159.jpg

Kısaca aktardığım Doppler etkisini ,Tartışmaya açmak istiyorum .

Bu konuda ,özellikle fikri olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

Çünki Dopler etkisinin farklı yönleri olduğunu da düşünüyorum.

Sanıyorum dopler etkisi Dalga kaynaklarının bizden uzaklaşıp yaklaşmaları dışında ,
FARKLI ŞEYLERDE ANLATABİLECEĞİ YÖNÜNDE GÖRÜŞLERİM VAR.
öZELLİKLE aSTRONOMİ EĞİTİMİ ALMIŞ HOCALARIMIZI BU KONUYA KATKI
VERMEYE ÇAĞIRIYORUM.

Saygılar

xcan 20-08-2011 21:41

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...agrammatic.png

Yaklaşan ses frekansının arttığını görebilirsiniz

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erfrequenz.gif

Bu şekilde gördüğünüz gibi .
Aracın sesi bize yaklaşırken ses artmakta.

Şimdi arabanın yerine araba sesi veren bir hoparlör düşünelim.
Karanlık bir yolda bizden 50m uzakta olsun.
Ve biri hoparlörün sesini yavaş yavaş arttırsın.
Biz duyduğumuz ses artacağı için ,
yolda bize doğru yaklaşmakta olan bir araç sesi duyacağız
Yada hoparlörün sesini yavaş yavaş azaltsın.
Bu kez aracın bizden uzaklaştığını sanacağız.
Çünki sesin şiddeti(frekansı) azalmaktadır.

Arkadaşlar lütfen ,
bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız konuya eğilsin.
Dopler etkisinin farklı bir bakıştan ele alındığını göreceksiniz.
Konuyla ilgilenen arkadaşlar bu konu çok önemlidir.
BİGBANG diye anılan kuram Doppler etkisi nedeniyle ortaya atılmıştır.
Bu konuda yanılmadığımı düşünüyorum.
Ve işaret ettiğim husus Dopler etkisinin.
Sadece kaynağın bizden uzaklaşıp yakınlaşmasının dışında nedenler ilede
Oluşabileceği.
İlerki yazılarımda konuyu daha derinleştireceğim.
Saygılar

xcan 21-08-2011 01:19

http://img.webme.com/pic/i/izmirdama/ampul.gif
Sabit kaynaktan yayılan bir ışığın artıp azalması resmidir .
Bir potansiyometre tarafından kolayca yapılır.

Şimdi şöyle düşünelim
Gecedir,yol üzerindeyiz 50m ötede tek bir ışık kaynağı
Bize doğru yaklaşmaktadır.
Bunu nasıl anlıyoruz ışık bize yaklaştıkça frekansı artıyor(parlaklığı ,
ışık şiddeti artıyor).
Duyduğumuz motor seside artıyor.
Gelin bir hile yapalım.
50m öteye bir ışık ve ses kaynağı monte edelim.
Bir potansiyometre vasıtasıyla bunları kademe kademe arttıralım.
Gözlemci sadece ışığı görecek ve sesi duyacaktır.
Artan bir ışık ve ses onda şu düşünceyi oluşturacaktır .
Bir motor üzerimize geliyor.
Yani Dopler etkisi Sabit bir kaynaktan meydana gelecektir.
Bunları nedenmi anlattım?
Dopler etkisi bizden uzaklaşan ve yaklaşan dalga kaynakları ile olayı sınırlıyor.
Oysa kaynaktaki sesin yada ışığın artıp eksilmeside bizde aynı etkiyi yaratacaktır.

Bu konuda haklı olduğumu düşünüyorum diğer yazılarımda konuyu daha derinleştireceğim

errata 21-08-2011 02:15

xcan, konuyu açtığından beri Doppler Etkisi üzerinden ne anlatmak istediğini anlamaya çalışıyorum fakat hala anlamış değilim.

Konunun neresini nasıl derinleştireceksin, farklı ya da bilinmedik ne anlatacaksın merak içerisindeyim. Lütfen artık sadede gel ve durumu açıklığa kavuştur.

xcan 21-08-2011 03:06

Alıntı:

XOR´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406629)
xcan, konuyu açtığından beri Doppler Etkisi üzerinden ne anlatmak istediğini anlamaya çalışıyorum fakat hala anlamış değilim.

Konunun neresini nasıl derinleştireceksin, farklı ya da bilinmedik ne anlatacaksın merak içerisindeyim. Lütfen artık sadede gel ve durumu açıklığa kavuştur.

http://www.turkcebilgi.com/uploads/m...mi_300x200.jpg
Güneş özet bilgi

Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldızdır. Orta büyüklükte olan Güneş tek başına Güneş Sistemi'nin kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geri kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar ve kozmik tozdan oluşur. Günışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerisindeki hayatın hemen hemen tamamının varolmasını sağlar ve Dünya'nın iklimiyle hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur. tümü

Güneşte saniyede 4,26 milyon ton madde-enerjiye dnüşüyor yani kütlesi azalmakta toplam enerjiside azalmakta

SEVGİLİ DOSTUM

Yıldızlar hiçbir zaman sabit enerji kaynağı değildir .
Her yıldız doğar doğmaz ölmeye başlıyor .
Güneş bu güne kadar kütlesinin ,beşte birini yitirdi(enerji kaybetti)
Yıldızlarda enerji termo nükleer tepkimelerin sonunda oluşur.
Yani yıldız ne kadar büyük olursa ,o nispette .büyük enerji yayacaktır.
Yok olma sürecide daha hızli olacaktır.
Bu şu demektir;yıldızlar sürekli enerji ve kütle harcayarak tükenir.
Sonuç olarak gözlemlediğimiz tüm yıldızlarda ışık kırmızıya kayacaktır.
Evren genişlemeden.
Patlama çatlama olmadan.
Konuyu dahada derinleştireceğim.Belki banada nobel verirler.
Saygılar

Not lütfen astronomi eğitimi almış yada fizik eğitimi almış üstatlar bu konuda görüşünüzü bekliyorum. Bu konuyu Turan dursun sitesinde ilk olarak
açtım umarım gelişir

ereninthenature 21-08-2011 05:38

Yildizin omrunun azalmasinin ile uzaklasmasi arasinda bir baglanti olabilir diyorsunuz anladigim kadariyla.

Bizden uzaklasan isik kaynagini biz renginden anliyoruz.Bakin sevgili xcan omrunun azalmasi rengini degistirmez isigin sadece gucunu(birim alana dusen foton sayisini) azaltir.

Birim alana dusen foton sayisi azalsada farketmez, bizim isik kaynagina bakip uzaklisiyor dememizin sebebi renk tayfindaki kaymadir.

Saygilar

xcan 21-08-2011 06:18

Alıntı:

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406650)
Yildizin omrunun azalmasinin ile uzaklasmasi arasinda bir baglanti olabilir diyorsunuz anladigim kadariyla.

Bizden uzaklasan isik kaynagini biz renginden anliyoruz.Bakin sevgili xcan omrunun azalmasi rengini degistirmez isigin sadece gucunu(birim alana dusen foton sayisini) azaltir.

Birim alana dusen foton sayisi azalsada farketmez, bizim isik kaynagina bakip uzaklisiyor dememizin sebebi renk tayfindaki kaymadir.

Saygilar

SEVGİLİ DARK
Doppler etkisi basit bir konu, yıldız uzaklaşırsa ışığın frekansı azalacak yani (kırmızıya kayma denilen hadise)
Ben farklı bir konuya değiniyorum
Yıldız uzaklaşır kırmızıya kayma gözlenir-Doğru
Yıldız yaklaşır bukez ışığı maviye kayar-Doğru
Yıldız yerinde durur fakat yaydığı ışık azalır-Bana göre doğru
Bütün yıldızların ışıkları azalma seyri gösterir

Şimdi biraz açalım.
Galaksimiz dönüyor
Komşu galaksimizde dönüyor.
Dönüşler birer çember şeklinde olduğundan bize göre ;Komşu galaksilerin bazı yıldızları bize yaklaşır bazıları uzaklaşır.
Dopler etkisiyle bu yaklaşma ve uzaklaşma saptanabilir.-Buda doğru

Evrendeki tüm yıldızlar ,Kütle kaybediyorlar ( ENERJİ KAYBEDİYORLAR)
Yani biz hangi yıldıza bakarsak Doppler kırmızıya (ÇÜNKİ YILDIZLAR KÜTLE KAYBETTİKÇE IŞIMALARI O ORANDA AZALACAKTIR )kayma gösterecektir.
Evrenin genişlemediğini iddia ediyorum.
Doppler genişleme kanıtı değildir diyorum.
Doppler bize o yıldızın enerjisinin ne hızla azaldığınıda gösterir diyorum.

Saygılar

errata 21-08-2011 06:52

xcan, bahsettiğin şeyin düşünülmemiş olabileceğini falan mı düşünüyorsun? Ki bahsettiğin "enerji azalmasına bağlı doppler yanılsaması" tezin oldukça eksik ve gayri bilimsel.

Türkiye yeni bir "erke dönergeci" kazası yaşamadan seni buraya girip uzayda mesafelerin nasıl ölçüldüğü hakkında kaba bir fikir edinmeye davet ediyorum. Lütfen bu davete icabet et. :)

xcan 21-08-2011 07:16

Alıntı:

XOR´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406660)
xcan, bahsettiğin şeyin düşünülmemiş olabileceğini falan mı düşünüyorsun? Ki bahsettiğin "enerji azalmasına bağlı doppler yanılsaması" tezin oldukça eksik ve gayri bilimsel.

Türkiye yeni bir "erke dönergeci" kazası yaşamadan seni buraya girip uzayda mesafelerin nasıl ölçüldüğü hakkında kaba bir fikir edinmeye davet ediyorum. Lütfen bu davete icabet et. :)

Bak arkadaşım yazdıklarıma ve yazdıklarımı eleştir.
Şurada yanılıyorsun de.
Yıldızların yaşını tartışmıyorum .
Doppler etkisini tartışıyorum.
Beni oradan eleştir.
Ben Doppler ile ilgili bir bilgin varsa,onu bekliyorum.

xcan 21-08-2011 07:24

Alıntı:

XOR´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406660)

Bahsettiğin kaynak Dopler etkisini bilinen şekliyle anlatmış ve basit bir kaynak .Siz harcadığım emeğinde işçiliğimin kalitesinin de farkında değilsiniz.
Ben çok farklı birşey söylüyorum.
Lütfen konuyla ilgili araştırması olan arkadaşlar yazsın ki bir yere varabilelim.

errata 21-08-2011 07:42

:)

Dalga boyunda kırmızıya kayma dendiğinde ne anlıyorsunuz xcan? Ya da şöyle sorayım kızıl ötesi nedir? Kıp kırmızı mı?

ereninthenature 21-08-2011 08:55

Alıntı:

ÇÜNKİ YILDIZLAR KÜTLE KAYBETTİKÇE IŞIMALARI O ORANDA AZALACAKTIR
Simdi yildizdan isik yola cikiyor sevgili xcan.Biz bunu renk tayfina yansitiyoruz.Diyelim ki Uzaydaki bir teleskop olsun bu.10 saat boyunca isik aliyor.Basta aldigi isikla 10 saat sonra aldigi isik arasinda renk farki varsa bu demektir ki o isik kaynagi bizden uzaklasiyor.

Kirmiziya calma butun olarak bir yildiza baktigimizda gucu azalmissa dogru olabilir ama biz zaten bir isik demetini inceliyoruz sadece.Yildiz gucunu tuketince kirmizi, artirinca mavi isik yaymaz.Surekli ayni isigi yolluyor.

Su sorunun cevaplanmasi lazim.Yildiz omru azalinca baska gencken baska isik mi yolluyor?

Farkli olsa bile diyelimki 10 saat veya 1 hafta bir yildizin omru icin cok az bir suredir.O kadar az bir surede diyelim ki dalga boyu λ artti.Omruyle carptigimizda bu degisim isigi bizim gozumuzun gorebilecegi limitin disina tasir mi?Tasiyorsa cogu yildizin isigini goremememiz lazimdir.

Bende merak ettim ilginc bir konu.

Gorusum ozet olarak sudur:

Eger kutle azalmasi isigin dalga boyunu degistirseydi cogu yildizin isigini gozumuz bir sure sonra goremezdi.Morun otesine kizilin otesine giderdi.

Isigini goremedigimiz yildiz yok.Bu demektir ki dalga boyundaki degisim kutleyle degisse bile yoksayilabilecek bir degisimdir ve Doppler efektinin yaninda yoksayilabilir.

xcan 21-08-2011 08:55

http://planck.caltech.edu/epo/images/redshift.jpg
Alıntı:

XOR´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406663)
:)

Dalga boyunda kırmızıya kayma dendiğinde ne anlıyorsunuz xcan? Ya da şöyle sorayım kızıl ötesi nedir? Kıp kırmızı mı?

Sevgili arkadaşım biraz daha ayrıntılı
Bir yazı ekliyorumi

8. Doppler etkisi

Yol kenarında dururken, bir otomobil kornasını çalarak yanınızdan geçip gittiğinde sesin giderek boğuklaştığını fark etmişsinizdir. Oysa sürücünün yanında otururken korna sesinde böyle bir değişiklik olmaz. Yalnızca ses kaynağının hareketine bağlı olan bu olaya fizikte DOPPLER KAYMASI yada ETKİSİ denir.

Doppler etkisinin sebebini şöyle açıklayabiliriz: Gözlemciye yaklaşan otomobilin kornasının sesi duran bir otomobilinkine göre daha tizdir yani daha yüksek frekanstadır çünkü ses dalgalarının gözlemcinin kulağına ulaşıncaya kadar aldığı yol otomobil yaklaştıkça kısalır. Böylece ses dalgaları daha kısa aralıklarla gelmeye başlar ve o noktadaki dalga tepeleri giderek sıklaşır. Kısacası sesin frekansı arttığı için ses de tizleşir. Otomobil uzaklaşırken de bu olayların tersi olur; dalga tepeleri seyrekleşir, frekans azalır ve ses kalınlaşır.

Fiziksel olarak Doppler Etkisini şu formülle ifade edebiliriz:

f ’= algılanan frekans
fo = gerçek frekans
Vo = gözlemcinin hızı
Vs = dalga kaynağının hızı
V = dalgaların yayıldığı ortamdaki hızı

(+) veya (-) işaretinin seçimi gözlemci ile dalga kaynağının birbirine doğru veya zıt yönde hareket etmelerine bağlıdır. Birbirlerine doğru hareket ediyorlarsa algılanan frekans ARTACAK, zıt yönde hareket etmeleri halinde ise AZALACAKTIR.

İlk defa ses dalgaları kullanılarak keşfedilmiş olsa da Doppler etkisi ışık ve diğer elektromanyetik dalgalar dahil olmak üzere her tür dalga için geçerlidir. Işık dalgalarındaki Doppler etkisi frekanstan çok renk terimi ile tarif edilir. Krmızıya kayma kaynak ile gözlemcinin birbirinden uzaklaştığı, maviye kayma ise kaynak ile gözlemcinin birbirine yaklaştığı durumlarda meydana gelir. Uzak galaksilerden gelen ışıktaki kırmızıya kayma evrenin genişlediğinin kanıtı olarak kabul ediliyor.

Doppler etkisinin en önemli sonuçlarından biri de astronomide “kırmızıya kayma” veya “maviye kayma” olarak bilinen olgudur. Hareketli bir kaynaktan gelen sesin frekansı duran bir gözlemci için nasıl değişiyorsa, yıldızdan gelen ışığın dalga boyu da yıldızın hareketine bağlı olarak değişecektir. Tıpkı ses örneğinde olduğu gibi, yaklaşan bir yıldızın ışığı duran bir yıldızın ışığından daha yüksek frekansta, diğer bir deyişle daha kısa dalga boyunda gelecektir. Görünür ışığın tayfında en kısa dalga boylarının yer aldığı uçta mavi bulunduğundan, söz konusu yıldızın ışığı gözümüze daha mavi görünür. Uzaklaşan yıldızların rengi de daha uzun dalga boylu gelir, dolayısıyla daha kırmızı görünür. Yıldız tayfındaki Fraunhofer çizgileri de normalde bulunmaları gereken yerden başka yere kaymış oldukları için, Doppler etkisinden ileri gelen bu olaya “kırmızıya veya maviye kayma” olarak bilinir. Gerçekten de bu çizgiler yaklaşan yıldızların ışığında tayfın mavi ucuna, uzaklaşan yıldızlarda ise kırmızı ucuna doğru kaymıştır. Bu çizgiler normal konumlarının ne kadar dışına kaymışsa, o gök cismi de o kadar da hızlı yaklaşıyor veya uzaklaşıyor demektir. Örneğin kuazarlarda kırmızıya kayma o kadar büyük ki tayfın morötesi bölümünde bulunması gereken çizgiler görünür ışığın yeşil bölümüne kaymıştır. Bu da kuazarların bizden neredeyse ışık hızıyla uzaklaştıklarını gösteriyor.

Kuazarlardaki aşırı kırmızıya kayma ,
benim görüşümü destekliyor. Halton arpın saptadığı yüzlerce Kuazar ,galaksi (Birbiri ile madde alış verişi yapan)kırmızıya kaymasındaki uçurum(Uzun yıllar bazı bilim çevrelerinin reddedip şimdi kabul ettikleri kanıtlar) tamamiyle( galaksi ve onun merkezinde bulunan kuazarın çok büyük kırmızıya kayma farkı göstermesi)benim iddiamı doğruluyor.
Yani Kuazar çok daha fazla enerji kaybediyor .galaksideki yıldızlara göre.
Anlaşılır olmak adına.
Bir adamın bacakları saatte 15 kilometre yol giderken ,başı 150 kilometre yol almaz .
Evet doppler etkisi doğrudur fakat eksiktir.
Oeksiklik evrenin genişlemesi saçmalığına yol açmıştır

ereninthenature 21-08-2011 09:10

Oncelikle Sevgili xcan tum bilim camiasinda herturlu fikir deli gibi elestirilir bunu biliyoruz.Hepsinden siyrilisa kanitlariyla anca o zaman bir teori olur.:)

Simdi isik kaynaginin gucu azalinca dalga boyu azaliyor mu?Bunu adam gibi cevaplamak lazim.

Ardindan yildizlarda olan reaksiyonlari biliyoruz.Fuzyon reaksiyonlari.Cikardiklari enerjiler ortada.Yani yildizin cekirdeginde hidrojen uzerinde deli gibi bir basinc ve sicaklik olsun ortaya cikacak enerji hidrojen + hidrojen = doteryum reaksiyonun enerjisidir.(bir-kac reaksiyon daha var Helyuma kadar)

Bu reaksiyon olabildigi surece cikacak isik aynidir diyorum ben.Ayni reaksinyon ayni isik.Eger bu isigin renginde kayma varsa bunun sebebi Doppler etkisidir.

xcan 21-08-2011 09:13

Alıntı:

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406667)
Simdi yildizdan isik yola cikiyor sevgili xcan.Biz bunu renk tayfina yansitiyoruz.Diyelim ki Uzaydaki bir teleskop olsun bu.10 saat boyunca isik aliyor.Basta aldigi isikla 10 saat sonra aldigi isik arasinda renk farki varsa bu demektir ki o isik kaynagi bizden uzaklasiyor.

Kirmiziya calma butun olarak bir yildiza baktigimizda gucu azalmissa dogru olabilir ama biz zaten bir isik demetini inceliyoruz sadece.Yildiz gucunu tuketince kirmizi, artirinca mavi isik yaymaz.Surekli ayni isigi yolluyor.

Su sorunun cevaplanmasi lazim.Yildiz omru azalinca baska gencken baska isik mi yolluyor?

Farkli olsa bile diyelimki 10 saat veya 1 hafta bir yildizin omru icin cok az bir suredir.O kadar az bir surede diyelim ki dalga boyu λ artti.Omruyle carptigimizda bu degisim isigi bizim gozumuzun gorebilecegi limitin disina tasir mi?Tasiyorsa cogu yildizin isigini goremememiz lazimdir.

Bende merak ettim ilginc bir konu.

Gorusum ozet olarak sudur:

Eger kutle azalmasi isigin dalga boyunu degistirseydi cogu yildizin isigini gozumuz bir sure sonra goremezdi.Morun otesine kizilin otesine giderdi.

Isigini goremedigimiz yildiz yok.Bu demektir ki dalga boyundaki degisim kutleyle degisse bile yoksayilabilecek bir degisimdir ve Doppler efektinin yaninda yoksayilabilir.

Sevgili arkadaşım yıldız ışığı azda olsa çokta olsa gönderir .
Yıldız şunu demez şimdi mavi ışık yollıyım az sonrada kırmızı.
Aynı yıldız aynı ışığı yollarsa ve o yıldız bizden uzaklaşıyorsa ışığın frekansı azalır geliyorsa artar ışğın doğası gereği ışık dalga hareketi yapar bununda frekansı vardır.
YILDIZLARDAKİ IŞIK SÜREKLİ AZALAN BİR SEYİR İZLER.IŞIK KAYNAĞI DEĞİŞMEZ BİR KAYNAK DEĞİL ÇÜNKİ.SÜREKLİ DEĞER KAYBEDEN BİRŞEY.

ereninthenature 21-08-2011 09:31

Alıntı:

YILDIZLARDAKİ IŞIK SÜREKLİ AZALAN BİR SEYİR İZLER.IŞIK KAYNAĞI DEĞİŞMEZ BİR KAYNAK DEĞİL ÇÜNKİ.SÜREKLİ DEĞER KAYBEDEN BİRŞEY.
Onceden de dedigim gibi azalan birim alana dusen foton sayisidir dalga boyu degil.
Ayni reaksiyonlar cerayan ettigi icin ayni dalga boyunda isik olusmasi gerekir.
Isigin omru azalinca icindeki reaksiyonlar degismiyor.
Oyleyse tum etki Doppler'a atfedilebilir.

Neva 21-08-2011 10:23

Aslinda pek eksik gibi degil Doopler etkisi. Evren genisleme fikrinin buradan ciktigini dusunmuyorum.

Doppler etkisi konusunda bilinmesi gereken en önemli husus, her ne kadar gözlemci dalga frekansının kendi hareketi ya da dalga kaynağının hareketi yüzünden değiştiğini görse de, aslında frekansın sabit kaldığı gerçeğidir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Doppler_etkisi

xcan 21-08-2011 11:47

Alıntı:

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406673)
Onceden de dedigim gibi azalan birim alana dusen foton sayisidir dalga boyu degil.
Ayni reaksiyonlar cerayan ettigi icin ayni dalga boyunda isik olusmasi gerekir.
Isigin omru azalinca icindeki reaksiyonlar degismiyor.
Oyleyse tum etki Doppler'a atfedilebilir.

sevgili Dark azalan yada artan ışığın dalga boyu değil frekansı

ereninthenature 21-08-2011 12:35

Alıntı:

xcan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406684)
sevgili Dark azalan yada artan ışığın dalga boyu değil frekansı

Alıntı:

Yani aslında Doppler Etkisi'nde "etkilenen" asıl fiziksel değişken dalga boyu'dur. Elbette dalga boyu ile frekans ters orantılı olduğundan gözlemciye göre dalga kaynağının frekansı da değişiyor gibi görünür.
Yukardaki alinti wiki'den.Sevgili xcan dalga boyu degismese renk degismez.

errata 21-08-2011 15:54

xcan hiç bir şeyi ispatlayamadın. Doppler Etkisi'nin kaba bir tarifi dışında şu ana kadar önümüze koyabildiğin hiç bir şey yok. Yayımladığın -senin olmayan- yazıların hiç biri konu hakkında anlamlı bir şey anlatmıyor. Tayf renkleri ile yıldızdan gelen ışığın rengini birbirine karıştırıyor ve aynı şey sanıyorsun. Temel fizik, matematik ve astronomi hakkında bir fikrin yok. Yalnızca trigonometri'nin neden bu denli meşhur olduğunu araştırsaydın dahi oldukça fazla fikir edinebilirdin.

Bunları bırakalım da senin iddiana gelelim.

Evrende gezegenler, yıldızlar arası mesafe ölçmek için bir kaç yöntemin olduğunu ve kabaca neler olduğunu anlatan bağlantıyı daha evvel gönderdim. Sen yalnızca doppler ile hesaplandığını ve onda da hata olduğunu belirtip evrenin genişlemediğini iddia ediyorsun. Yahu o işler öyle değil. Neyse daha fazla uzatmayacağım, zira pek anlayacak gibi değilsin. İnternet'ten hızlıca arayarak bulduğum malzemeyi vereyim, incelersin(!).

[1][2][3][4][5]

Olimpiyat 21-08-2011 20:08

akadaşlar referans olarak ışığı alıyoruz..peki, milyarca ışık yılı uzaklıktaki nesneler için de dopler etkisini de kullanıyoruz, kullanmasına da..
aklıma takılan bir şey var..

ışık hızında bile bu mesafeler çok uzak...

yani acaba ışık hiç yorulmuyor mu?

xcan 21-08-2011 20:51

Alıntı:

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406692)
Yukardaki alinti wiki'den.Sevgili xcan dalga boyu degismese renk degismez.

Haklısın dark frekans birim zamandaki dalga boyu sayısı.
Doppler yasasında frekans artar-azalır dendiği için o şekilde algıladım.özünde değişen dalga boyu

xcan 21-08-2011 21:12

Ben çok basite indirgeyerek konuyu bir kez daha bizim anlıyacağımız şekilde anlatmaya çalışacağım.
Işık hızı sabittir asla değişmez..
Ses de öyle .
Uzaktaki bir tren bize doğru geliyor
Sesi sürekli artacak ,yani şiddetlenecek.(dalga boyu azalır)
veya, Tren bizden uzaklaşıyor sesi zayıflayacak.(dalga boyu artar).

Aslında Yıldız uzaklaşırken ışığı azalıyor(dalga boyu uzuyor)
Yaklaşırken ışığı artıyor(dalga boyu kısalıyor)

Yıldızlar sürekli enerji yitirdikleri için gönderdikleri ışığın şiddeti azalır
Yani dalga boyları artar
Bunda anlaşılmıyacak bir durum yoktur
Bir dalga kaynağı uzaklaşıp yaklaşmadanda dopler etkisi yaratabilir. Söylediğim farklı şey budur

xcan 21-08-2011 21:28

Kütle ışık bağlantısı için aşağıdaki örneği getirdim

RS Pup adlı yıldızı incelediler. Pupa Takımyıldızı’nda yer alan bu parlak Sefe değişkeni, dürbünle rahatlıkla gözlemlenebilir. RS Pup’in parlaklığı, 41.4 günde bir 5 kata kadar değişir. Yıldız, 200 Güneş çapına ve 10 Güneş kütlesine sahiptir ve Güneş’ten yaklaşık 15000 kat daha parlaktır.

RS Pup

http://farm3.static.flickr.com/2389/...7211a2ca_o.jpg

Yıldızlar sürekli kütle kaybettikleri için enerjileri azalır
ışıklarının şiddetide azalır(dalga boyları artar)
Bu durum Doppler etkisi yaratır.
Ben bilim adamı değilim arkadaşlar .
Olaya diyalektik bakmaya çalışan biriyim ve sorguluyorum.
konuyu ifade ediş tarzım bu.
İddiam çok sağlam görünüyor.
anlaşılmayacak bir tarafı yoktur.

ereninthenature 22-08-2011 10:30

Alıntı:

Işık hızı sabittir asla değişmez..
Ses de öyle .
Sesin hizi ortamina gore degisir.

Alıntı:

Aslında Yıldız uzaklaşırken ışığı azalıyor(dalga boyu uzuyor)
Yaklaşırken ışığı artıyor(dalga boyu kısalıyor)
Uzaklasirken parlakligi azalir yani birim alana dusen foton sayisi(aydinlanmayla alakali) azalir ama bizi ilgilendiren yildizin isiginin renk tayfindaki degisimidir, birim alana yolladigi foton sayisi degil.

Alıntı:

Yıldızlar sürekli enerji yitirdikleri için gönderdikleri ışığın şiddeti azalır
Yani dalga boyları artar
Tekrardan azalan birim alana dusen foton sayisidir.Isigin niteligi degil(dalga boyu).

Alıntı:

Bir dalga kaynağı uzaklaşıp yaklaşmadanda dopler etkisi yaratabilir. Söylediğim farklı şey budur
Ses icin dogru dediginiz ama gunesin isik yollama frekansi yada yolladigi isigin dalga boyu degismez.Sadece birim alana yolladigi foton sayisi degisir.Istisna durumlar olabilir bir yildiz turunun baska bir ture donusumu olabiliyor yakin bir nebuladan hammadde calip buyuyebilir
ama yollayacagi isik fuzyon reaksiyonlarindan ortaya cikan dalgadir o degismez.

Alıntı:

Yıldızlar sürekli kütle kaybettikleri için enerjileri azalır
ışıklarının şiddetide azalır(dalga boyları artar)
Bu durum Doppler etkisi yaratır.
Ben bilim adamı değilim arkadaşlar .
Kutle kaybettikce yildizlarin isiginin dalga boyu degismez, buna kanitiniz var mi?

Ayrica:
Cok basit aslinda kendi gunesimize bakicaz aslinda durmasina ragmen Doppler efekti varsa omrunun azalmasiyla alakalidir.Bu kadar basit bir gozlem kesin yapilmistir zamaninda.Kendi yildizimiz hep inceledigimiz bir yildiz.Bagil olarak hareketsiz olmasina ragmen Doppler efekti gorulseydi yildiz uzakligi hesaplamasindaki bir aletimizi kaybederdik sadece.Yildizlarin yakinliginin uzakliginin hesaplanmasi tek bir yolla yapilmiyor.Diger yollar denenip ayni sonuc alinirsa diyoruz uzaklasiyor diye.

xcan 22-08-2011 15:28

Alıntı:

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 406905)
Sesin hizi ortamina gore degisir.

Uzaklasirken parlakligi azalir yani birim alana dusen foton sayisi(aydinlanmayla alakali) azalir ama bizi ilgilendiren yildizin isiginin renk tayfindaki degisimidir, birim alana yolladigi foton sayisi degil.

Tekrardan azalan birim alana dusen foton sayisidir.Isigin niteligi degil(dalga boyu).

Ses icin dogru dediginiz ama gunesin isik yollama frekansi yada yolladigi isigin dalga boyu degismez.Sadece birim alana yolladigi foton sayisi degisir.Istisna durumlar olabilir bir yildiz turunun baska bir ture donusumu olabiliyor yakin bir nebuladan hammadde calip buyuyebilir
ama yollayacagi isik fuzyon reaksiyonlarindan ortaya cikan dalgadir o degismez.

Kutle kaybettikce yildizlarin isiginin dalga boyu degismez, buna kanitiniz var mi?

Ayrica:
Cok basit aslinda kendi gunesimize bakicaz aslinda durmasina ragmen Doppler efekti varsa omrunun azalmasiyla alakalidir.Bu kadar basit bir gozlem kesin yapilmistir zamaninda.Kendi yildizimiz hep inceledigimiz bir yildiz.Bagil olarak hareketsiz olmasina ragmen Doppler efekti gorulseydi yildiz uzakligi hesaplamasindaki bir aletimizi kaybederdik sadece.Yildizlarin yakinliginin uzakliginin hesaplanmasi tek bir yolla yapilmiyor.Diger yollar denenip ayni sonuc alinirsa diyoruz uzaklasiyor diye.

Sevgili dark şimdi bir gözllemimi aktaracağım ,bunu herkes deneyebilir
Suya bir taş atalım dalga oluşacaktır ilk dalganın tepe noktası yüksektir ve sıkdalgalar yavaşça seyrelkeşen ve uzayan dalgacıklarla devam ederhttp://eu.123rf.com/400wm/400/400/sn...or-the-web.jpg

tıpkı resimdeki gibi
Yani dalgalar genliklerini kaybederek ilerler.
Genlikleri azalan dalgaların boyları uzar.
Bu ışık içinde böyledir des içinde böyledir.
Dalganın ilk andaki frekansını ve genliğini belirleyen ise kaynağın güçüdür.
Şimdi
SUYA ATTIĞIMIZ TAŞ NE KADAR KÜÇÜKSE DALGA GENLİĞİ O KADAR KÜÇÜK OLACAKTIR .
yada suya attığımız taş ne kadar büyük olursa okadar büyük genlikle ve frekansile yolculuk başlıyacaktır.
Sevgili dark ben terminolojiyi kullanırken hatalar yapabilirim sen sadece ne anlatmak istediğime dikkat et. Çünki anlattığım şeyler olaya farklı açıdan bakılabileceğidir.
Şu bigbangcilere kafalarına vura vura Doppler olyını öğretecem .
Yada kendim hizaya gelecem.Frekans ve dalga boyu kaynağın gücüyle bire bir ilişkili.
Işığın dalgası bizim irademiz dışında nesnel olarak frekansı azalarak ve dalga boyu artarak yolculuğunu sürdürür
Saygılar sevgili kardeşim

xcan 22-08-2011 21:52

http://1.bp.blogspot.com/-C3tAfJWs45...1600/04_01.jpg

Bu resim dalganın doğasını hiç tartışılmıyacak şekilde ortaya koyuyor

IŞIK VE SES DALGALARI.
Bir kaynaktan,frekanslarının sayısı ve genliği azalarak ve dalga boyları uzayarak yayılırlar.

xcan 23-08-2011 05:31

Alıntı:

xcan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 407086)
http://1.bp.blogspot.com/-C3tAfJWs45...1600/04_01.jpg

Bu resim dalganın doğasını hiç tartışılmıyacak şekilde ortaya koyuyor

IŞIK VE SES DALGALARI.
Bir kaynaktan,frekanslarının sayısı ve genliği azalarak ve dalga boyları uzayarak yayılırlar.

Şimdi ışık
Dalgaları yayılırken frekansının azaldığını ,genliğinin azaldığını ve dalga boyunun ise uzadığını öğrenmiş olduk.
Başka ney öğrenmiş olduk?
İşık kaynağının gücünün ,frekans frekans genliği ve dalga boyunu doğrudan etkilediğini.
Yani olay, Doppler etkisine yeni bir boyut katmış olduk.
Suya atılan taş bir dalga oluşturdu.
Taşın büyüklüğü ve küçüklüğü ile değişen frekans ve dalga boyu
Suda aynı noktaya sürekli daha küçük taşlar atmaya devam etseydik.
kırmızıya kaymayı sürekli gözlemliyebilecektik
Gözlemlenebilirmi.? - Evet
Test edilebilirmi ? - Evet
Tekrarlanabilirmi ? -Evet

Şimdi
RS Pup yıldızını neden örnek verdim Kütlesi büyük ışığı büyük
Güneş kütlesi küçük ışığı küçük
Ve her iki yıldızda kütle yitiriyor
Bir yıldızda patlıyan madde kütlesi ile orantılıdır
HER PATLAMA İLE YAYILAN IŞIĞIN FREKANSI VE FREKANS GENLİĞİ AZALACAKTIR
Uzak gözlemci bu ışığı tayf ölçerde devamlı kızmızıya kayar görecektir.
İşte iddiam ve işte kanıt

SAYGILAR

xcan 24-08-2011 00:48

Bu yazıya gördüğüm ilgisizlik beni çok şaşırttı.
Bilimin yasa olarak kabul ettiği bir tespitin eksikliğini ortaya koydum. malesef hakettiği ilgiyi görmedi .Çok geliştirilebilecek bir konu

İşte dalga azalan frekans artan dalga boyu .
YANİ SES VE IŞIK DALGALARI ,KAYNAKLARI VE BİZİM ARAMIZDA DON LASTİĞİ DEĞİLDİR UZAYIP KISALSIN .
Dalganın doğası gereği frekansı azalarak ve dalga boyu artarak yolculuğunu sürdürür.
Her dalga yayılırken(uzayda her yöne)içsel enerjisini yitirir.
Dalganın içsel enerjisini belirleyen güç ise kaynağının gücüdür.
Doppler olayına dayanarak Evrenin genişlediğini düşünmek hatalı bir soyutlamadırhttp://img.webme.com/pic/i/izmirdama/wavebb.gif
Bu resmi iyi incelemenizi öneririm

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:51 .