![]() |
ateist olmanın tanımı
ateist olmanın tanımı sadece dinlere karşı çıkmak değildir. ateist olmak bir duruş biçimidir aynı zamanda. gerek dünyaya bakış açısı ile gerek yaşam tarzı ile örnek olmalıdır. şayet ateist bir insan din kitaplarında yazan hataların yanında vahşetin kinin nefretin ve ayrımcılığın karşınında ise dünyaya bakış açısını ve hayatını da bu şekilde yaşamalıdır. kürt türk gibi önemsiz konularda ayrımcılık yapmak ateistliğin duruşu olamaz. başka bir değişle ateist ayrımcılık yapma fikrine sahip olamaz. hepimiz güneş tozlarından geldik ise zaten bu ayrımcılığın ne kadr saçma olduğu fikri çıkar + ateist bilgili kültürlü ve en önemliside ılımlı bir insan olmalıdır. nihayetinde ateistlere baktığımızda ne kadar kültürlü ve bilgili olduklarına şahit oluruz. bu övünülecek bir durumdur. övünülecek bu durumu kötüye döndürmemek zoru başarmaktır, zoru başarmak erdemliliği getirir.
cevaplarınızı bekliyorum saygılarımla |
Alıntı:
Buna kendi içinde devrim yaparak başlayabilirsin. Çünkü gördüğüm kadarı ile ayrımcılık fikrine sen sahipsin. Önce kendinden başlamalısın. Birisi ben kürdüm, türk değilim dediğinde; ona, sen ülkeyi bölmek mi istiyorsun gibi klasik, bayatlamış lafları söylemeyerek ateist duruşu sergileyebilirsin. Çünkü gördüğüm kadarı ile Türkmenler bile senin kadar Türkçülük yapmıyor. Saygılar beden |
İdeal insan tipini yaratmak imkansızdır.
Ayrımcılık yapmak kimsenin haddine değildir. Elbette. Ancak Ateistten önce insan olan birisinden ilk olarak duyarlı olmasını dilerim. Hak ve haksızlık kimsenin tekeli altında değildir. Yapılan hukuksuzluğa, haksızlığa, zulme karşı sesini yükseltmek çok değerlidir. Bu olumsuzluklara karşı susmak, görmemezlikten gelip vurdumduymazlık yapmak, inkar etmek ayrımcılığın altyapısını oluşturur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ateist olmanın diğer bir duruşa ihtiyacı yoktur , belirli bir üst yaratıcı-yönetici-tanrısal otoriteye inanmayan herkes ateisttir , senin ki biraz islam profesörlerinin ideal müslüman tanımlarına benzemiş ; ateizmi dinleştirmek gibi bişey olmuş , dinsizliği dinleştirmek garip
|
Alıntı:
|
ateist insanın milliyetçi olmayacağı yönünde bir kural yok sen kalıplar çakmışsın kendi kafanda , söylediklerinde haksız mısın , hayır o konuda birşey demiyorum . lakin ateistim, erdemliyim , doğruyum , çalışkanım falan diyecek olursak tabulara bir tabu daha eklemiş oluruz
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
tuba ben seni gayet iyi anladım , demek istediğim sadece bu kalıplar çerçevesinde olmayabilir oranlasak belki %90larda senin dediğin gibidir ama %100 kesinlikle değildir ... tanrı tanımazlık yeterince iyi bir tanımdır , üst otoritenin reddi falan ...
benim ateist olmama gelince yoksul bir ortamda yetiştim, haksızlıklar gördüm aslında allah diyenlerin en büyük allahsız olduklarına şahit oldum , tanrının adaletten bile kör ve kötü bir silahşör olduğunu , terazsininde yanlış tarttığını görünce film kopmaya başladı ; yoksa ali ibn ebu talib'in 2 gömlek alıp önce yanında çalışan işçisine beğendirmesi , hüseyin ibn ali'nin yezid'e karşı onurlu duruşu, ibrahim'in ateşte yanmaması , musa'nın denizi yarması falan oldukça hoş hikayeler (hoş küçükten düşünürdüm iyi denizi yarmışta dibi balçık değil mi nasıl geçtiler diye :) ) velev ki herkesin bir olayı var işte , varlıklı bir aileden gelme bir ateist olsam belki daha farklı düşüncelerle olmuş olacaktım ... |
Alıntı:
|
Türkiyede doğduysak, Türkiyeliyizdir. Türklük bir ulus tanımlaması. Karıştırmamak lazım.
Siz Türkiyede doğmuş bir Ermeni'siniz. Bunda da ayrımcılık yapılması gereken bir husus yok. Temelde nerede doğduğumuzun, hangi ırktan olduğumuzun bir önemi olmadığı gibi, başka bir ırka mensupken, bir başka ırktanmış gibi görünmek tutarlı değildir. Ayırımcılık tam da burada başlar. Çerkez'e sen Türksün denmesi gibi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben Batı Avrupa'da doğdum ve büyüdüm. Ancak kendimi ne Avrupalı ne de Türk olarak hissediyorum. Hatta bazen kendimi bir köpek gibi hissediyorum. O halde Kangallı mı oluyorum? :D |
üst kimlik alt kimlik tartışmasına döndürmeyi yine başardık , sorun teknik olarak ülkenin adında aslında mesela ingiltere diye bir ülke yok , fransız diye bir millette yok ya da almanya aslında almanya değil , deutschland gibi ;) milliyetçilik gibi iğrenç bir konuyu milliyetçi olmadığını iddia edenler bile sürekli tartışıyor " şey ben milliyetçilikten hiç hazzetmem ama sonuna kadar kürdüm" , bu konuları aşın arkadaşlar
|
Alıntı:
Anima Libera'nın dediği gibi, kendinizi Türk varsayıyorsanız Türk'sünzdür. Ama Ermeniyim, Türkiyede doğdum bu nedenle de Türk'üm demek yanlış. Bir ülkede doğmak, sizi o ülkenin çoğunluk olan ulusunun temsilcisi yapmaz ki. Ülkenin vatandaşı yapar en fazla. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
tuba peki ülkenin adı istanbul yapılsaydı diyelim , o zamanda istanbulum mu diyecektin ? sorun dediğim gibi ismin türkiye olmasından kaynaklı
|
Alıntı:
|
ironi yaptım ya , kangal batı avrupa'da olabiliyorsa , sibirya kurduda olabilir zaten coğrafi şartlar hemen hemen aynı :D
|
Alıntı:
* Afgan'san okula gidemezsin, burka giyersin * Suudi'ysen ehliyet alamaz, babandan izinsiz seyahat edemezsin * Türk'sen süpermarket'e gider, gayrı meşru sevişemezsin. * İtalyansan viva BERLUSCONİ! * Fransızlar mevzuyu aşmış, Swingers'ın populer roman geleneği bilem var. Kadın yerine KÜRT'ü koy, ne değişir? Mesele sadece bir ''adlandırma'' meselesi değil ki. Anadilde eğitim, siyasal hak ve özgürlüklerin olduğu yerde herkese TÜRK densin; o zaman sahiden bir ''üst kimlik'' olabilirdi bu tanımlar: Ama ne şartla? Siyasal ve kültürel haklar ile özgürlüklerin güvenceye alınmasıyla! Seninki karısını bakkala bile göndermeyip yemeğin tuzunu eksik attı diye karısına dayak atan kocanın mahkemedeki feryadına benziyor: Ama, ama ben karımı çok seviyorum! Ayşe Paşalı'yı bilir misin? Kocası tarafından defalarca dövülüp savcılığa giden ve şikayet eden ; devletçe korunmadığı için de vahşide, onlarca bıçak darbesiyle öldürülen kadın. Psikopat kocanın mahkemede söylediği en hazin cümle: Ben karımı seviyordum hakim bey! Lütfen bizi böyle sevmeyin ve lütfen böyle ''kardeş'' olmayalım. Ben bakkala gitmek, kendimi ve kendime ait olan farklılıkla yaşayıp bunun bir zenginlik olarak görülmesini istiyorum. Herhangi bir otoritenin, üstelik gündelik yaşamda kendi tanımları dışındaki herkesi ''düşman addeden'' bir otoritenin, bana kendi ''baskıcı, inkarcı ve ötekileştirici'' vasıflarını/adlandırmalarını/dayatmalarını kabul etmiyorum. Gaylerin, gündelik yaşamda, hukukta ve kurumlar bazında kendi özgün varoluşlarıyla, hal-hareket ve tavırlarıyla itilip kakılmadan yaşamak istemeleri ayrımcılık mıdır? Sen diyorsun ki: Tamam, yaşa kardeşim; ama benim karşımda karı gibi kırıtma, delikanlı dur! Gayin bile ''delikanlı'' olanını severiz alimallah! Kürt'ün TÜRK OLANINI, kadının ''KIRITMAYANINI'' ! BEN KIRITMA, KİKİRDEME VE SERSERİCE AĞLAMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜ İSTİYORUM. Babama sormadan sevgilimle hoyratça sevişme, ''namussuzluk etme'' özgürlüğümü istiyorum! ''Bu ülkede Kürtlerden her şey olur, başbakan bile olur. Ancak tek bir şey olamaz: Kürt olamazlar.'' demiştir Sırrı SÜREYYA. Sevilmek için ''namuslu kadın'', ''delikanlı gay'' ve ''TÜRK OLAN KÜRT'' olmak istemiyorum ben. Neysem o olarak sevilmek, meşru görülmek istiyorum. |
Alıntı:
Anayasa'da örneğin neden Türk kültürü dışındaki Kültürleri ''geliştirme'' diye bir amaç yoktur? Türklüğe hakaret, anayasal bir suçken ''Lozan Antlaşması'' ile varlığı resmen tanınmış ''azınlıklara hakaret'' neden tanımlanmazken? Halkın manevi duygularını tahkir etmek bir suçken, ateistlerin manevi olmayan duygularını tahkir etmek neden suç değildir? Aileyi ''korumak ve kollamak'' bir anayasal ve kurumsal görevken ''swingerslar, poliseksler, poligami''leri korumak ve kollamak neden anayasal güvenceye alınmaz? :) |
Swingers nedir albatros?
|
swingers sakat ya :)
|
sevgili albatros sen çok farklı konulara girmişsin, bunun ayrımcılıkla ne alakası var? zaten gay hayatını yaşamıyor mu? en azından aşikar dahi olmasa dilediğini yapmıyor mu? en azından geldiğimiz tarih itibari ile bunu yapmaktadır. senin yadıklarını okuyunca aklıma "güneşi gördüm" filmi geldi nedense. ben karı gibi kıvırtabilirim çünkü ben kadınım, ama sözümün eri bir insanım. buradan yazılarımı okuduğun zaman çıkan profilin arkasındayım.
ama şunu belirtmek isterim, özgürlük bazen kendine kurallar koymaktır |
Alıntı:
|
Alıntı:
Türklüğe hakaret suçken, başka etniklere hakaret neden suç değil? Aileyi korumak görevken, aile dışı formları korumak neden görev değil? Aile tanımı belli bir ''gelenek''e vurgu yapar, o geleneğin ''en doğru'' olduğunu varsayar. Aynı Türklük tanımı gibi. Bizim derdimiz şu: Tüm toplumsal ve bireysel zenginliklerin özgürce ifade edilip anayasal güvenceye alınması. Devleti herhangi bir dini/etnik grubun tecellisi/ifadesi olmaktan çıkarıp vatandaşlık bağıyla orada yaşayan herkesin mülkü/ortak vatanı haline getirip demokratik ve özgürlükçü kurullarıyla bunu vicdani/içsel biçimde yaşatmak. Örneğin bu ülkede hiçbir Kürdün Türkçe öğrenmek hatta Türkçe eğitim almakla bir sorunu yokken, bundan gocunmazken Türkler uzun süre Kürtçe diye bir dil olduğunu bile kabullenmedi. Hala da böyle bir dil, kültür ve ulus olduğunu kabule yanaşmayan çok insan var. Üstelik bugün bile, mahkeme kayıtlarında zaman zaman ''bilinmiyen bir dil'' olarak geçer Kürtçe. Böylesi bir riyakarlık ve inkarcılık Kürtleri incitmiyor mu? Ermeni olduğunu söylüyorsun, merak ediyorum: Bu ülkenin üst düzey bir lideri ''Affedersiniz Ermeni diyorlar'' dediğinde ''Affedersiniz'' kısmı seni rahatsız etmiyor mu? Mahkeme kararlarında binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar olmanıza rağmen ''yabancılar'' olarak kodlanmanız sizi rahatsız etmiyor mu? Birilerinin ''hancı-sahip'' birilerinin ''yolcu-misafir'' gibi algılanması değil midir bu? |
Alıntı:
|
sevgili albatros, anayasa kitabında herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu söyler. ama bunu uyugulamasını bilmeyen kişi veya kişiler varsa tüm topluma mal edilemez.
|
Alıntı:
oldu mu? 12 eylül anayasası da ''laik, sosyal bir hukuk devleti''yiz demişti, sence? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
A. Ne demek istiyorsun sen, ben .... muyum? B. Evet, sadece gördü. C. Evet, sadece biraz dokundu. D. Evet, yaptık ama yırtılmadı. Benimkisi çok esnek. E. Elbette, daha geçen hafta diktirdim. :) Kadınların anlamadığı da bu ya: Erkekler bunu sorsa da, karşısında inatçı, asi ve özgür bir kadın varsa ya saygı duyup paşa paşa kabullenir yahut en baştan gider. :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kimse görmeyince zaten karışan olamıyor. Mevzu da bu değil mi: Saklamak ''zorunda'' kalmak. Kürtçe gibi. Canım konuşuyorsunuz işte, daha ne? demek kolay. Sıkıysa İç Anadolu'da, Trabzon'da aşikarane konuş bakalım :) Toplum hazır değil demek bahane olamaz, öyle olsa her türden İslam dayatmasını hazır olmadıkları gerekçesiyle kabullenmemiz gerekirdi. Zaten amaç toplumu hazırlamak değil mi? |
Alıntı:
bunlar artık yavaş yavaş aşılan noktalar :) hatta büyük bir kesim aşmış durumda. eh malesef henüz doğu aşamadı bunu. ben bir kadın olarak ve modern görüşlü bir insan olarak bekaretin gerçek mahiyetini bilen biri olaraktan da bunun sözkonusu edilmesinin bile acı olduğunu savunurum. |
Albatross istediğin kadar konuş, eleştir, bir şeyler umud et ama bu tip toplumsal dönüşümler bir anayasa hazırlamakla olmuyor. Zihinsel değişim için uzun süreçler gerekiyor.
Toplumun senin umduklarını kabullenmesini bekleyemezsin. Aykırı bir davranışta seni eleştirir ya da darp edebilirler. Kürt vatandaşların yoğun olduğu şehirlerde bile bu özgürlükleri elde etmen mümkün değil. Bence sen Norveç, Kanada vs gibi bir ülkede yaşamalısın. Ayrıca İç Anadolu'da zaten bir sürü Kürt vatandaş var ve dillerini konuşuyorlar. Daha geçen otobüste karşılaştım, baya bağıra bağıra Kürtçe konuşan vatandaşlar vardı kimse dönüp bakmadı bile. Toplumun senin plajda öpüşmeni ya da bankta sevişmeni ya da kırıtmanı hoş karşılaması için önemil toplumsal dönüşümlere ihtiyaç var bu da süreç meselesidir. Kırıtma özgürlüğün için epey bekliceksin yani :) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:30 . |