Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslam ve bilim neden çelişsin ki? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2667)

soro 02-09-2006 22:18

İslam ve bilim neden çelişsin ki?

ben celisen bir yer goremedim.hangi musluman teknolojiye yabani kalmak istiyor ki.bilimin kullanilmasina karsi olan yok.bilimin varligin tezahuru ile ilgili dediklerine ki,bunlar da degisik teoriler sadece, perde altinda bir Yaratici'yi ilave etmis.baska fark yok.
yani bilime tersligi ve dusmanligi nerede,ogrenmek istiyorum.

02-09-2006 22:36

Re: -niye islam bilim ile celissin ki.-

sorogren,

İslam ülkelerinin çok daha geri kaldığını hepimiz biliyoruz. Bunun aksini iddia etmeyeceğinizi sanıyorum. Bir ABD bir Fransa bir Almanya hele hele Japonya, Çin veya başka bir ülke İlsam Cumhuriyetleriyle karşılaştırılamaz bile.
En başta çağdaş olunmalı. En büyük kayıb maalesef bu. Öyle kara çarşaf kapanmakla, iki metre sakal bırakmakla olmuyor bu işler.
Gelin, görün ki zemzemsuyu araştırma merkezi kurdular. Her şey bitti bu kaldı ya!!!

İslamın, bilimle çelişen yanlarını söyleyeyim.
Din Bu 1 kitabında okudum. Hz. Muhammed üfürükle, tükürükle, ağırsa hastalık hem üfürük hem tükürükle tedavi ediyormuş. Ayrıca büyü de bilim dışı olsa gerek. Ancak peygamberin bile büyülendiği (ki burdan bir mucize olmadığı görünüyor) yazan Kur'an-i Kerim'i bize bilimle bağdaşır diyorsunuz.

Akılla da bağdaşmıyor. Tanrınız istemiş ki sanki insanın aklı olsun ama düşünmesin. Çünkü eğer ki böyle olmasını istemeseydi dinden en ufak bi şüphede çıktığınızı açıklamazdı.

sorogren,

Dünya'nın düz olduğu da yazıyor kitapta. Daha sonra ayetini bulup vereceğim. "... ve biz yeri buğday (ya da arpa) gibi serip dümdüz kıldık...". Bilimle çeliştiğini görürsün sanırım. Ama yine de bunu sağlam kaynağa dayandırdıktan sonra daha iyi anlayacaksınız.

Dünya'yı da meleklerin sırtında taşıdığı bi GERÇEKMİŞ! Fizik kanunlarını adeta yok sayıyorlar.

Ayrıca kar taneleri de melek kanadında iniyormuş. Burda da bilim hiçe sayıolıyor.

sorogren,

Dikkatinizi çekti mi bilmem ama bundan 1400 sene evvel bilinmeyen çözülemeyen olaylar hep dini bir şekilde açıklanmış ancak 1400 yıl sonra bunlar aydınlığa kavuşunca bu kez de din çürümüş.

En önemli olay da Ay'ın bölünme MASALI!
Ay bölünmüş, yere düşmüş. İki kutsal dağ arasından da görünmüş. Sonra tekrar birleşmiş. BİLİMle bağdaşan din bu mu?
Mucize diyeceksiniz. Peki Ay dağdan daha mı küçük? Ya da sadece sahabeler neden görmüş? Ve kimse de ölmemiş.

Akılla çelişen bir örnek:
"Allah Kur'an içinde bir çok kez ant içiyor ve yemin ediyor. Bu nasıl bir tanrılıktır? "..ve and olsun ki..." diye başlayan o kadar ayet var ki... Ve hepsi de insanları korkutup cezalandıracağını belirttiği ayetler. AKILla çelişiyor. Tanrı'nın insanlara kendini ispat ya da inandırma amacı mı vardır?

vs. vs.
Örneklerime devam edeceğim.

Bir hatam olduysa affoluna.

soro 02-09-2006 22:42

anti yazini okumadim ve okumaya niyetim yok.
uslubu belli seviyeyi tutmayan yazilari okumuyorum.

02-09-2006 22:46

İlk başta teknoloji ile bilim'i birbirinden ayırmamız gerekir kanısındayım. Bu ikisi birbiri ile çok ilişkili olsalar da, her zaman ilgili olacakları anlamına gelmez.

İkincisi, yorumdan yoruma değişiklik gösterir bu çelişki. En yaygın bilinen örnek, Evrim teorisi ile olan çelişkidir. Ancak bazı İslami yorumculara göre böyle bir çelişki de yoktur. Çelişkiler, her zaman kitapta yazanı, yazıldığı şekli ile doğru kabul etme noktasında devreye girer. Ek olarak, benzer çelişkiler Antropoloji, arkeoloji gibi dallarda da ortaya çıkabilir. Yine, fizik gibi dallarda da yoruma göre çelişkiler bulunabilir.

Yine yukarıda yazdığım ile ilişkili olarak, bir tane İslam yorumu yoktur. Kurumlaşmış, ortodoks İslam yorumları olduğu kadar, batınilik, alevilik gibi yorumlar da vardır. Benim gözlemlediğim durum, bu tip çelişkilerin, sorunların, din'i her alana sokmak, her konuda baskın ve belirleyici kılmak gayreti ile yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmalarıdır.

İslam, diğer başka inanışlar gibi bir inanıştır. Bir bilim dalı ya da alternatif bir bilim yorumu değildir. İki kavramın yaşadığı ortamlar farklıdır. Biri, diğerinin yaşam alanına girdiğinde bundan iki taraf da zararlı çıkmakta ama bu alan tecavüzünü gerçekleştiren daha zararlı çıkmaktadır. Bilimsel bulguları "Dine uygun/değil" şeklinde yorumlamak bu tarz bir eylemdir. Aynı şekilde, "Tanrı var mı" tarzında bir fizik çalışması da benzer bir eylemdir. Dinsel kavramları, inanışları bilimsel bulguları kullanarak doğrulamaya çalışmak da tanım gereği "yanlışlanabilir" olan bir zemine dayandığı için kanımca inançlar için özellikle tehlikelidir.

Başka bir başlıkta cevat'ın Hristiyanlık ile yaptığı bir yoruma bir cevap yazmıştım, Protestanlar ile Katolik/Ortodoks mezhepleri arasındaki farklarla ilgili. İslam'ın bazı yorumlarının da protestan yorumlara benzer şekilde bilim için de "ön yargılı" yaklaşması benzer sorunlara neden olmaktadır.

Saygılar

02-09-2006 22:53

Alıntı:

sorogren";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 45314)
anti yazini okumadim ve okumaya niyetim yok.
uslubu belli seviyeyi tutmayan yazilari okumuyorum.

TÜM ÜYELERİN DİKKATİNİ ÇEKİYORUM!!!

Bu önyargıyı görün ve benim 2 mesaj önceki yazımı okuyun!

soro 02-09-2006 22:55

netr,
dusuncelerine ben de "kullanilmasina karsi olan yok.bilimin varligin tezahuru ile ilgili dediklerine ki,bunlar da degisik teoriler sadece, perde altinda bir Yaratici'yi ilave etmis.baska fark yok. '

diyerek,bilim ile teknolojiyi ayirarak katilmis olurum

teori ile celiski bilimle celiskidir demek icin erken degil mi, sence de.

("Bilimsel bulguları "Dine uygun/değil" şeklinde yorumlamak bu tarz bir eylemdir.")

boyle bir bilimsel bulgu biliyormusun,veya duydun mu,ayrica dini yorum demek din demek olur mu her zaman.bu biraz da yorumcunun durumuna bagli olmuyor mu.

bunun disinda aydinlatici buldugum yazinin buyuk bolumune katiliyor ve katilimin icin tesekkur ediyorum.

02-09-2006 22:56

Ayrıca sorogren nickli üyenin yazımı dediği nedenden değil gerçeklerle yüzleşmekten korktuğunu düşünerek okumadığını iddia ediyor imzama dikkatinizi çekmek istiyorum.

∂ιηιη тємєℓι, кσякυ∂υя.

02-09-2006 23:37

Soröğren,

Bilim ve teknolojiyi şu şekilde ayırabiliriz. İnsanlar binlerce yıldır metalurji ile tanışıklar. Metal araç gereçler yapıyorlar. Ancak, bir ortaçağ demircisinin demir atomu, bunun karbon atomu ile ilişkisi gibi konularda herhangi bir fikri olması gerekmiyordu, yoktu da. "Bu taşı alırsın, ısıtırsın, erir, sonra döversin ve suya sokarsın" şeklinde birşeyler bilmesi ve bunu uygulaması teknolojidir. Bilim, demirden nasıl balta yapacağımız ile ilgili değildir. Bir açıklama çalışmasıdır. Teori, bu açıklamalara verilen addır. Burada varsayım ile karıştırmamak gerekir. Bilim, ayrıca sadece teori de değildir. Teori'ler gözlemler ile de desteklenirler. Gözlemler ile en uyumlu olan varsayımlar, teori kabul edilirler. Bu teoriler, bir açıklama modelidir ve bu modeller kullanılarak öngörülerde de bulunulur.

"Dine uygun/değil" tarzı bir örneği zaten önceki yazımda vermiştim. En bilinen, yaygın örnek olarak Evrim kuramı, bazı İslam gruplarınca uygun, bazılarınca da uygun değil olarak hala tartışılmaktadır. Dini yorum derken, İslam'ın sunni yorumu, batıni yorumu gibi yorumları gözönüne almakta idim. Hatta, daha sağlam bir yorum farkı sanırım özel mülkiyet konusunda da verilebilir. İslamın ilk zamanında kabul gören özel mülkiyet kavramının, daha sonra İmparatorluklar ile tüm üretim araçlarının(yani toprağın) hükümdara/hanedana ait olması ile değişmesi göz önüne alınabilir. Burada, yorumcunun durumuna göre (şehir devleti/krallık/imparatorluk) bir farklılık söz konusu. Bu tarz yorumlama farkları Hristiyanlık içerisinde çok daha bariz. Birkaç yüzyıl önce Galileo'yu yakmaya niyetlenen Katolik kilisesinin, bugün bilimin ilgi alanına giren konularda çok nadir yorum yapması ve mümkün olduğunca bilim ile çelişmemesi ile, protestanların bir bölümünün, dünyanın 6000 yaşında olduğunu savunmaları karşılaştırılabilir. İkisi de hristiyanlıktır ama.

Saygılar.

soro 02-09-2006 23:52

goruldugu kadariyla teori bazinda kalan bazi bilimsel calismalar ile dinin karsi teorisi olabilir ki,zaten ayni bilimin bilimadamlari arasinda da teoriler bazinda karsi cikislar olabiliyor.
yoksa karbon atomuna kim nesine karsi ciksin.
evrim teorisi konusundaki durum ise,su;
canlilar bir sira takibi ile yaratilmistir,ve bilim eger bu sirayi dogru olarak bulduysa dogrudur.
tabii ki,cevre kosullarina uygun canlilar yasamislardir.dunyanin ilk zamanlarindaki ates kivamindaki belki zamanlarda, cinlerin yeryuzunde yasamasi gibi,sonraki canlilar da cevreleriyle uygun yasayacak canlilar olmustur.
yaratma surecinde ilk hayat suda ve sonra karada veya havada olabilir.ve *siralamada eger bilim bir siralama veriyorsa kesin buna da birsey denmez.tek fark birinden oburune degisim degil,her bir turun kendi olarak yaratilmis olmasidir.ve yaratici faktoru zaten hicbir zaman devreden cikmaz.

deli_cevat 03-09-2006 00:21

din ile bilim niye mi çelişsin ahanda bundan çelişsin

"La advâ"... Yani: "Hastalığın bulaşması olmaz" ya da "bulaşıcı
hastalık yok". (Bkz. Buhâri, Kitabu't- Tıb / 19,25,43-46; Tecrîd, ha*
dis no: 1927; Müslim, Kitabu's, Selâm / 111 - 116, hadis no: 2224-
2225 ve öteki hadis kitaplan.)

bu yetermi yetmezse şunlarda war
tarık suresi
1. Göğe ve târıka andolsun.
2. Târıkın ne olduğunu sen ne bileceksin?
3. O, (ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır.
4. Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.
5. Öyleyse insan neden yaratıldığına bir baksın.
6. Fışkırıp çıkan bir sudan yaratıldı.
7. Bu su, bel ile kaburga kemikleri arasından çıkar.

abim şimdi sen zoraki açıklamalar getirip yok orda kastedilen beldi su değildir bebektir felan dersin ama güneş balçıkla sıvanmaz

Kur'an'da "gökler ve yer..." denir. (Bkz. Bakara: 33,107,116, 117,164,255,284; Âlu lmrân: 29, 83,109...) Tam: 190 yerde. "Yer", içinde yaşadığımız gezegen, yani: "Dünya"dır. "Gökler"se: Evrenin kalan kesimi. Yani: "Gökler ve yer" denirken; evren ikiye aynlıyor. Bir yanda "gökler", öbür yanda da "DÜNYA". "Dünya"da, "insanlar ve öteki canlılar" yaşar. "Cinler ve şeytanlar"la birlikte. "Gök-ler"deyse: "GÖK halkı (ehlü's-semâ)", yani: "Melekler". En üstte de ("ARŞ"da) "Tann". Ama "Gökte Olan" diye nitelenir (bkz. Mülk: 16, 17.) Kur'an'ın "Tann"sı ve "O'nun sözleri"ni bize aktarıp yorumlayan*lar, bize bunu anlatırlar. (Yani, "hadis"lerde, "tefsir"lerde.)

Voltaire, "Eski Yunanlıların "gök" anlayışlan ve "tannlar"ndan sözederken: "Atmosferimizin mavi kubbesine bağlı gibi görünen yıl*dızlarla gezegenler, sonradan tannlann evi oldu. İçlerinden yedisinin kendisine özgü bir gezegeni vardı, ötekiler de nerede yer bulabildiler-se orada oturdular..." diye anlatır. (Voltaire, Felsefe Sözlüğü, çev. Lütfi Ay, Inkilap ve Aka, 1/229.) Voltaire, "Yer ve Gök" ya da "Gök*ler ve Yer" deyimi için de şöyle der: "Yerle gök" diye bağınp duru*yorlardı. Bunun: "SONSUZLUK'la bir ATOM' diye bağırmaktan farkı yoktu." (Voltaire, aynı kitap, 1/230.)

"Yeryüzü"nden "yukan"ya doğru çıplak gözle bakan kimse "Yer ve Gök" ya da "Gök (gökler) ve Yer diyebilir yalnızca. "Eskiler" de onun için böyle diyegelmişlerdir. Kur'an'ın "Tann"sı da, EVREN'e, çıplak gözle bakan kimsenin gözüyle baktığı için "GÖKLER VE YER" diyor. Voltaire'in, "Eskilerin Göğü" maddesinde sözünü ettiği "eskiler" gibi...

Bir de şimdi "lMAN"la ya da "imana bağlı akıT'la bakanlar böyle görür evreni. Çağdaş "BİLİM GÖZLÜĞÜ"yle bakanlarsa "Yer ve Gök" ya da "Gökler ve Yer" deyimini çok "komik" bulurlar.

kaynak:din bu 1. kitap

03-09-2006 00:31

Güzel bir örnek verdin soröğren, bu bir yorum. Aynı şekilde, müslüman olarak, "bir türün başka türe dönüşmesi" konusunu da İslama uygun bulanlar olduğundan söz etmiştim. Dinlerin yeri bence bilimsel teorilerin arenası değildir. Yaratıcı faktörünü, daha önce farklı yerlerde de tartıştığımız gibi, Evren'in koşullarının hazırlanması noktasında tutan yorumlar da var. Şu anda senin yaptığın da, bilimsel bulgu, gözlem ne olursa olsun, "olay bu şekilde olmuştur" şeklinde bir kabullenme, bir yorum ile ortaya çıkman. Üstelik bu konu ile ilgili bilim adamlarının çok büyük kısmının(Akıllı tasarımcılar dahil) görüşünün farklı olmasına rağmen. Aynı şekilde, 6000 yıllık dünya modelini de savunan kişiler var.

Yani, yorumların bilim ile çelişmesi, bilimin alanına girdikleri ölçüde oluyor. Yukarıda da yazmıştım. Dinsel inanışları bilim ile doğrulamaya ya da yanlışlamaya çalışmak oldukça tehlikelidir. Tanım gereği "yanlışlanabilir" olan bir dayanağa bağlı olduğu için özellikle. Aynı şekilde, bilimsel teorilerin genel kabul görmesi ile de inançların zarar alması riskini taşıdığı için.

neutrino

03-09-2006 01:01

İngiltere İmparatorluğu'nun yarattığı Vahabiliğin evresinde İslam'dan herhangi bir bilime değin ışık almak mümkün değildir.

Tıpkı günümüzde Amerika İmparatorluğu'nun yarattığı Osama Bin Ladin'den (kendisi de bir Vahabi'dir) doğan İslam anlayışıyla, bilime değin bir etki bulunması mümkün değildir.

Cebir'i yaratan Arap zekasını; eğer günümüzde Arap paganizmiyle yoğruşmuş İslam'ına bir tutmak isterseniz çıkartacağınız sonuç İslam'ın hiç bir bilime saygısı ve inancı olmadığına değindir. Lakin bu doğaldır; İngiltere de, Amerika da, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında bunu istemiştir ve emellerine ulaşmıştır; ve halen bu yaranın kapanamamayışıyla uğraşıyoruz.

http://www.kurandakidin.net/bolumler...ezaletname.htm buraya bir göz gezdirmenizi dilerim.

Yokedilen İslam'a bakış açısı hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar tarafından analiz edilen bir konu. Ama İslam ile, (hadislerden kurtulup sadece Kur'an a dönebilirseniz; bir şiir olarak) bilime yatkın olmamanın hiç bir alakası yoktur.

Kutsal Kitap lakin bilimle uğraşmamızı bizden ister. Ama yapılamamıştır ..

Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasını şu ana kadar hiç bir hükümet tarafından uygulanamaması gibi.

Sağlıcakla kalın,
Onur

dadaruhi 03-09-2006 01:15

Alıntı:

neutrino";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 45327)
Dinsel inanışları bilim ile doğrulamaya ya da yanlışlamaya çalışmak oldukça tehlikelidir. Tanım gereği "yanlışlanabilir" olan bir dayanağa bağlı olduğu için özellikle. Aynı şekilde, bilimsel teorilerin genel kabul görmesi ile de inançların zarar alması riskini taşıdığı için.
neutrino

Çok güzel bir tespit. Şüphe bilimi ateşleyip dinamik kılarken, dini adeta tehdit eder. Dinde zaten " gerekli / yeterli " bilgi verilmiştir ve bunların sorgusuz sualsiz benimsenmesi, içselleştirilmesi emredilmiştir. Kilit sorular da zaten bir nevi yasaklanmıştır. İnanca bilimsel dayanak arama eğilimi, bir süre sonra bilimsel verilerin, dinsel öğretinin paraleline doğru çarpıtılması / manipüle edilmesi sonucunu doğurur.

soro 03-09-2006 07:02

cevatim,
yazilarinda turan dursunun kitaplarindan degil de kaynak verdigin eserlerden alinti yaparsan daha kolay anlasiriz.zira turan dursunun verdigi metinler ana kaynaklarla bazen uyusmaz.araya kendi gayesine hizmet edecek kelimeler karisabilmektedir.boyle olunca da yazdigin hasisi ana kaynak kitapta bulmak zor olmaktadir.
elestirilerin kendinden ise,daha memnun olurum.zira biliyorsun ben de burada alintilar yazinca bana da hep kendinden yaz veya linki yaz diyorlar,sen de ya kendinden yaz ya da linki yaz ben gider oradan okurum.
ayrica turan dursun ile mutahap olmak zorunda da degilim.amam senin basimin ustunde yerin var.sen kendin hadislerden veya ayetlerden bir soru sormak istersen buytur.ama turan dursun ile beni muhatap etme.bu secme ozgurlugumun oldugunu varsayarak bunu soyluyorum.neden dersen bir hayati palavralar uzerien kurulmus ve herseyi ters yuz edip oyle anlatan biriyle benim isim olmaz.turan dursunun da su siralar artik boyle problemleri oldugunu sanmiyorum.hem o bana gore fazla bilgili belki de ben ona cevap veremiyebilirim diye de dusunebilirsin.
ilk hadisi o kelimeler ile bulamadim,zaten o kelimeler ile bulamayacagimin da farkindaydim ..ben sana buharinin tib kitabindan mevzu ile alakali hadisleri yazayim,bakalim seninki hangisi ise,degerlendiririz.

"Ebu Hureyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre:
Allah Resulü (a.s.): "Hastalığın (bizzat) sirayeti, Safer(in hürmeti), ve baykuş (ötmesinin tesiri) yoktur" buyurduğu zaman bir çöl Arabı: Ey Allah'ın Resulü! Öyle ise benim, kumluk arazide geyikler gibi olan develerime ne dersiniz? Uyuzlu bir deve gelip aralarına sokulunca hepsine uyuz bulaştırıyor, dedi. Allah Resulü: "Ya birinciye kim bulaştırdı?" diye cevap verdi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4116"
http://hadith.al-islam.com/bayan/dis...ng=trk&ID=1281

"Abdurrahman b. Avf çıkageldi ve şöyle dedi: Bu hususta ben bir şeyler biliyorum. Allah Resulü'nün (a.s.): "Bu hastalığın bir yerde çıktığını işittiğiniz zaman oraya gitmeyiniz. Hastalık sizin bulunduğunuz yerde vaki olursa, ondan kaçmak için sakın o yerden çıkmayınız," buyurduğunu işittim. Abdullah b. Abbas: Bunun üzerine Ömer, Allah'a hamdetti, sonra da oradan ayrıldı, demiştir.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4114"
http://hadith.al-islam.com/bayan/dis...ng=trk&ID=1280

"Fasil
:
KİTÂBÜ`T-TIB
Konu
:
Baykuş ötmesi;Cüzamlıdan kaçmak;Hastalık sirâyeti;Uğursuzluk telâkkisi
Ravi
:
Ebû Hüreyre
Hadis
:
Nebî Salla`llahu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: (İslâm`da) hastalığın (bizâtihi) sirâyeti yoktur, teşe`üm de yoktur, öğey ve baykuş (ötmesinden te`sîri) de yoktur, safer (ayının hayır ve şerle alâmeti) de yoktur (bunlar câhiliyyet hurâfeleridir) fakat (Ey mü`min) cüzamlıdan arslandan kaçar gibi kaç!

HadisNo
:
1927"
http://hadis.ihya.org/buhari.php?t2=hadis&sn=113&s=1

"Fasil
:
KİTÂBÜ`T-TIB
Konu
:
Hastalık sirâyeti
Ravi
:
Ebû Hüreyre
Hadis
:
Resûlu`llah Salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Sakın hasta deveyi sağlam devenin yanına uğratmayınız!" buyurdu, dediği rivâyet olunmuştur.

HadisNo
:
1939"

http://hadis.ihya.org/buhari.php?t2=hadis&sn=113&s=2

goruldugu gibi hastaligin bulasici olabilecegi degisik sekillerde ifade edilmis.turan dursunun dedigi la adva hadisi ise,eski cahiliye donemindeki bir batil inanisa soylenmis.hastaligin sirayeti diye tercume ettiklerine gore bulasmasi kasdedilmiyor bizim bildigimiz manada.
zaten diger hadisler bulasmayi anlatiyor.
gunumuzde de bazen soyleriz,nezle oldugumuzda,"hastaligimi sana sattim,verdim,gecirdim vs" burada genellikle bir batil mana varidr.yani sana verdim benden gecti gitti gibi.
hadis de boyle bir batil manaya karsi soylenmis gibi,yani hastalik bizzat kendi benden sana gitmez,isinlama gibi benden cikip sende yerlesmez.bu bir bolunmez varlik degil ki,sana gidince bende kalmasin artik.

her zaman dedigim gibi,ama maalesef turan dursunun hep yaptigi gibi,hadisler tek tek degerlendirilmez.mana ancak tum hadisler muvacehesinde anlasilmalidir.cimbizla sadece kendi ideolojine uygun davranabilirsin.objektiflik umurunda olmayana fazalasi gerekmez zate.

yazinin devamina da bir ara bakacam.

soro 03-09-2006 07:18

bir uye"
sorogren,
İslam ülkelerinin çok daha geri kaldığını hepimiz biliyoruz. Bunun aksini iddia etmeyeceğinizi sanıyorum. Bir ABD bir Fransa bir Almanya hele hele Japonya, Çin veya başka bir ülke İlsam Cumhuriyetleriyle karşılaştırılamaz bile.
En başta çağdaş olunmalı. En büyük kayıb maalesef bu. Öyle kara çarşaf kapanmakla, iki metre sakal bırakmakla olmuyor bu işler. " demis.

sloganvari ve ideolojik yaklasimlar sergilemeden objektif bakabilirsek eger,evet islam ulkeleri geri kalmis.mesele bu geri kalis dinden mi baska sebepten mi.
ulkemiz de geri kalmis,ulkemiz din cumhuriyeti mi.
kara carsaflilar siz ilerleyecektiniz de,sizi tuttular mi,veya sakallilar.
bu ulke tarihinin en nisbi gheri kalmisligini iste son devrelerinde yasiyor,bu devrede yonetim islami bir yonetimmi.
siz karacarsafli ve karasakalli olmayanlar ve hatta ateistler,ne yapmak istediniz de engellendiniz bu ulkenin ilerlemesi icin.
hangi bilimsel calismaniz gunahtir diye engellendi.
hangi teknoloji seytan icadi diye reddedildi.
var mi boyle birsey.
herkes turan dursun ve yandaslarinin iddialarini hap gibi yutmadan onca akli selimle kendi bir baksin dusunsun.
birileri bir zaman diyelim farzimuhal bir bilimsel gelismeye karsi cikti.dinlemeyin onu.siz ateist degilmisiniz.gunahtan sevaptan size ne.siz calisin yapin.tutan mi var sizi.

bakin islam ulkeleri tenbeldir.dogru.
ama bu dinden degil,cevre ve tabiat kosullarinin,ve insanlarin aliskanliklarinin ve de geri kalmislikla beraber bazi islam ulkelerinin en azindan yoneticileri ve devletleri bazinda zaten zengin olmalarindan kaynaklanmaktadir.yoksa bunlar tenbellik sevaptir diye tenbel degil.
petrolu olmayanlar ise,maalesefsomurge gecmisleri onlari sadece hammadde saticisi ve hizmetkarliktan ileri goturememistir.ayrica somurgeci bir zihniyeti de elde edememislerdir.
ortadaki vakia dogrudur.amma kimse sevaptir mantigi ile geri kalmamistir.bir suru dunya siyaseti ve ekonomisindeki olaylar neticesinde durum bu haldedir.siz ateist olan arkadaslar evvelden muslumandik diyorsunuz,siz muslumanken hic geri kalma ugruna calisma yaptiniz mi,sevaptir diye tenbellik ettiniz mi.veya size sunulan dini derslerde hic hak yeme ve somurme dersi verildi mi.yok.
bu olaylar sanildigi kadar kolay degildir.evet geri kalmisizdir.fakat tarih onumuzdedir.insanlik ve o zengin ulkelerin gectikleri yollar bilinmektedir.keske japonlar gibi caliskan olabilseydik.napalim.gorev siz genclerde.biz sizi tutmayalim.

mep 03-09-2006 13:09

sorogren abi yazdı
*ulkemiz din cumhuriyeti mi.
bu ulke tarihinin en nisbi gheri kalmisligini iste son devrelerinde yasiyor,bu devrede yonetim islami bir yonetimmi.

* *Sevgili sorogren abim,evet islami bir yönetim yaşamıyoruz, belki diğer müslüman ülkelere oranla daha fazla gelişmiş olmamızın nedeni budur.Matbaayı bile bu ülkeye sokmamak için yüzlerce yıl *direnen islamın bilimle bilgiyle çelişmezliğinden *bahsetmek pek inandırıcı gelmiyor bana hele hele kara çarşaflı uzun sakallıların ''siz ilerleyecektiniz de,sizi tuttular mi''diyerek aklanmaya çalışılmaları hiç bir inandırıcılık taşımıyor,kanat takıp uçmaya çalışan hazerfen e allah uçmanı isteseydi kanatlı yaratırdı diyen ve kellesine göz koyan islammı bilimle çelişmiyor,yada ilerlemeyi engellemiyor.Organ nakline günah diyen,allahın adı anılmadan kesilen hayvan yenmez diyen,yemeğinize *düşen sineğin bir kanadında zehir bir kanadında şifa vardır diyen islammı bilimle çelişmiyor.
*Bak hristiyanlığın doruklarında yaşayan ve evrim teorisine sıcak baktığı düşünülen papa evrim teorisinin tartışıldığı toplantılara katılıyor,mollalarla bu bilimsel teori tartışılabiliyormu. * saygılarımla

03-09-2006 13:47

Alıntı:

sorogren";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 45343)
bir uye"
sloganvari ve ideolojik yaklasimlar sergilemeden objektif bakabilirsek eger,evet islam ulkeleri geri kalmis.mesele bu geri kalis dinden mi baska sebepten mi.
ulkemiz de geri kalmis,ulkemiz din cumhuriyeti mi.
siz karacarsafli ve karasakalli olmayanlar ve hatta ateistler,ne yapmak istediniz de engellendiniz bu ulkenin ilerlemesi icin.
hangi bilimsel calismaniz gunahtir diye engellendi.
hangi teknoloji seytan icadi diye reddedildi.
var mi boyle birsey.
herkes turan dursun ve yandaslarinin iddialarini hap gibi yutmadan onca akli selimle kendi bir baksin dusunsun.
birileri bir zaman diyelim farzimuhal bir bilimsel gelismeye karsi cikti.dinlemeyin onu.siz ateist degilmisiniz.gunahtan sevaptan size ne.siz calisin yapin.tutan mi var sizi.

bakin islam ulkeleri tenbeldir.dogru.
ama bu dinden degil,cevre ve tabiat kosullarinin,ve insanlarin aliskanliklarinin ve de geri kalmislikla beraber bazi islam ulkelerinin en azindan yoneticileri ve devletleri bazinda zaten zengin olmalarindan kaynaklanmaktadir.yoksa bunlar tenbellik sevaptir diye tenbel degil.
petrolu olmayanlar ise,maalesefsomurge gecmisleri onlari sadece hammadde saticisi ve hizmetkarliktan ileri goturememistir.ayrica somurgeci bir zihniyeti de elde edememislerdir.
ortadaki vakia dogrudur.amma kimse sevaptir mantigi ile geri kalmamistir.bir suru dunya siyaseti ve ekonomisindeki olaylar neticesinde durum bu haldedir.siz ateist olan arkadaslar evvelden muslumandik diyorsunuz,siz muslumanken hic geri kalma ugruna calisma yaptiniz mi,sevaptir diye tenbellik ettiniz mi.veya size sunulan dini derslerde hic hak yeme ve somurme dersi verildi mi.yok.
bu olaylar sanildigi kadar kolay degildir.evet geri kalmisizdir.fakat tarih onumuzdedir.insanlik ve o zengin ulkelerin gectikleri yollar bilinmektedir.keske japonlar gibi caliskan olabilseydik.napalim.gorev siz genclerde.biz sizi tutmayalim.

sorogren,

Bu ülkenin belki de en zeki gençleri yobazlık yüzünden ya okumuyor ya da çalışmıyor. KIZ ÇOCUKLARINI OKUTMAYANLAR ATEİSTLER Mİ NURCULAR MI?

Eminim bu sorunun eskilerde kaldığını söyleyeceksiniz ancak şu anda bile kız çocukların okula gönderilmesi için kampanyalar düzenlendi ve hâlâ da devam ediyor.

Kara çarşaflı kadınlar, 2 metre sakallılar kendilerini bilime verseler belki de çok şeyler çıkacaktı. Ama o insanlar evlerine hapis bırakıldı. İran'ı alalım ele. Kadınlar sokağa nasıl çıkıyor? Kara çarşafla, ellerde eldivenler. Dünya bunu hoş görmüyor bu ilki. İkincisi hadi bilimde ne kadar ilerlemiş İran, Arabistan söyleyin bana.

sorogren, ve diğer Müslüman abilerim, ablalarım

Gerçeklerin farkına varın. İslam Not For Me parçasında olduğu gibi (peygamberin günahını örtmek için günaha sevap dediler) kendinize çekmeyin işi. Objektif bakabilirseniz eminim siz de göreceksiniz.

Eminim ki şu an bile kaşlarınız çatık okudunuz. Ilımlı olun, kabullenici olun, imzamı dikkate alın.

soro 04-09-2006 15:54

bir üye,"İslamın, bilimle çelişen yanlarını söyleyeyim.
Din Bu 1 kitabında okudum. Hz. Muhammed üfürükle, tükürükle, ağırsa hastalık hem üfürük hem tükürükle tedavi ediyormuş. Ayrıca büyü de bilim dışı olsa gerek. Ancak peygamberin bile büyülendiği (ki burdan bir mucize olmadığı görünüyor) yazan Kur'an-i Kerim'i bize bilimle bağdaşır diyorsunuz. " demiş.

sayın üye dinbu1 kitabı müslümanların bir referans kitabı değildir.ve dolayısıyla yapılacak eleştirel yaklaşımlar ancak dinen kaynak sayılabilecek eserlerden alınanlar yazılara yapılabilir.din bu1 kendisi bir sürü çelişkiler ve yalanlar ile doluyken oradan alıntı ile islamı eleştirmek olmaz.
yine de üfürükle ve tükürükle tedavi hakkında eleştirelbir yazı yazmışsın.iyi de bunun şekli şemali nedir.detayı nedir.yani eleştirdiğiniz şey nedir ve neresidir.siz hiç denedinizmi.
ben deneyen ve bilen olarak konuşabilirim.kendi tecrübem var.amabilim kabul etmezse kendi sorunu.ben tedavime bakarım.bilimsel değil diye baş ağrısıyla veya sivilceile yaşamaktansa bilimsel olmayan tedaviyi uygularım kendime.bilim de vakti gelince kabul eder.sorun yok.
büyü meselesinde ise,peygamberin büyü yaptığı diye birşey yok.ve de islamda büyük yasaklardandır.bizle ilgisi yok yani.

soro 04-09-2006 16:05

nefisto tarihle ilgili *yazdıklarını kaynaklandırırsan daha net anlayabilirim.
sinek meselesinde ise,bilime ters olan ne var,yanibilimi engelleyen ne var.dinlemezsin olur biter.bu ülke o hadislemi amel ediyor da geri kalıyor.
hem o meselede bazı araştırmalar yapılmış okumuştum bir ara.hadisi doğrular tarzdaidi.veya hadisşu anda doğrulanmasa da daha kıyamet kopmadığına göre vakit var.
son yirmi yılda tüm doğu avrupa demir perde ülkeleri bizi geçti,bizden daha geri oldukları halde.
bizde ise,türban yasağı,sakallı avı,kuran kursu baskınlarıyla uğraştılar.
uğraştılar da noldu.herşey ortada.
o demir perde ülkelerinde ise bu konularla hiç ilgilenmeden ilerlemeye çaba sarfettiler.şimdi diyebilirmiyiz din bizi bunlardan geri bıraktı.
bu ülkede bilimsel makaleden çok türban avcılığına prim veren üniversiteler oldu biliyorsun.böylemi olmalıydı.

liopleurodon 04-09-2006 16:41

Bu ülkede, süleymancı ve nurcu olmakla, açıköğretimi bitirip prof. olan çokları oldu bunu biliyor muydun?

İslam bilime engeldir. Ama sadece islam değil, tüm dinler bilimin önünde bir settir. Siz bile, hep kafamı ütülersiniz, ahanda göz, ahanda ilk canlı, ahanda archeopteryx vs., evrim yoktur vs. diye.. Sizinle uğraşacağıma, bir kaç kitap filan yazsam, bilime bir faydam olurdu hatta.. Bu bile, doğru düzgün bilim yapmak isteyenlerin bir de sizle uğraşmak için vakit harcıyor olması bile, yeterli bir engeldir..

soro 04-09-2006 17:02

katılımınız bizi onurlandırdı sayın liop.devamını bekleriz efendim.

deli_cevat 04-09-2006 17:19

sorogren abim
"Ebu Hureyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre:
Allah Resulü (a.s.): "Hastalığın (bizzat) sirayeti, Safer(in hürmeti), ve baykuş (ötmesinin tesiri) yoktur" buyurduğu zaman bir çöl Arabı: Ey Allah'ın Resulü! Öyle ise benim, kumluk arazide geyikler gibi olan develerime ne dersiniz? Uyuzlu bir deve gelip aralarına sokulunca hepsine uyuz bulaştırıyor, dedi. Allah Resulü: "Ya birinciye kim bulaştırdı?" diye cevap verdi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4116"
http://hadith.al-islam.com/bayan/dis...ng=trk&ID=1281
sen şindi bu hadisi okuyunca ne anlıyon walla anlamadım bu hadisten nası hastalığın bulaşabildiği kanısına vardığını hem din bu hayatım boyunca okuduğum en sade öz çelişkisiz tutarlı islam üzerine yazılmış kitap içinde zerre kadar yalan ve çelişki göremedim bi zahmet çelişkiyle dolu olduğunu iddia ettiğin bu kitaptan bi tane çelişki gösterebilirmisin abim

nefisto tarihle ilgili *yazdıklarını kaynaklandırırsan daha net anlayabilirim.
sinek meselesinde ise,bilime ters olan ne var,yanibilimi engelleyen ne var.dinlemezsin olur biter

abim zaten dinlemiyoz ama bu bu iddianın bilimle çeliştiği gerçeğini değiştirmez

04-09-2006 17:45

sevgili deli cevat kafana göre yorum yapanlardan biriside sensin.
bir bilim adamının özellikleri nedirbiliyomusun.1.bilim adamı eğer bir tarihi *araştıracaksa önce ilgili konuda eğitim alır.ve bazı teorikve pratik *sistemleri inceler ve ona göre hareket eder.yani eğitim görmesi şarttır.eğitim görmeden kafasına göre yorumyapmak ise sadece arkadaşlarını güldürmekten ibaret olur.sana tavsiyem ya git *arapça öğrenve hadis ilimcisi ol yada bu yolda hayatlarını bu ilme adamış gerçek kuran ve haDİS proflarına danış.ancak bu şekilde
gerçeği bulursun.aksi sadece sana zarar verir..unutma 1 dakika düşün ya ben gerçekten hata yapıyorsam o zaman ne olur benim halim diye

deli_cevat 04-09-2006 18:02

semerkand abim;
1.hadisi çeviren ben değilim hadis sorogren abim tarafından yazılmış
2.neden Allah benim iyi bir kul olmam için araya bu insanları koyuyo
3.1.bilim adamı eğer bir tarihi *araştıracaksa önce ilgili konuda eğitim alır.ve bazı teorikve pratik *sistemleri inceler ve ona göre hareket eder.yani eğitim görmesi şarttır. abim eğitim diyerek kastettiğin sevap kazanmak için akıl ile değil korku ile yazılmış kitapları okumaksa asıl bunları okuyup eğitim aldığını zanneden insan arkadaşlarını güldürür tarih biliminin ilk kurallarından biri objektif olmaktır burda islamın en temel kaynaklarından alıntılar yapılıyo hala arapça öğrenin diyosunuz çeviren ben değilim arapça bilen ve müslüman olanlar size diyoruz ahzap suresinin 50. ayetinde muhammed dişi olan her canlıya gözdikmiş akrabalar dahil olsn diyosunuz bunun sosyolojik temelleri vardır
diyoruz 9. yaşındaki kızla gerdeğe girmiş olsun diyosunuz 9 yaşındaki bi kız evlenme çağına gelmiştir zaten arabistanda kızlar hızlı büyür
diyoruz mustalıkda kadınların kızların ırzına geçilmiş abim daa buna net bişi diyemiyonuz her kafadan ayrı bi ses çıkıyo kimisi buharide böyle bi hadis yoktur diyo kimisi erkeklerin şevkini kırmamak için izin vermiştir diyo kimisi orda izin vermemiştir diyo kimisi buhariye art niyetli diyo kimisi mücahidlerin hakkıdır o cariyeler diyo kimisi e onlar zaten müştirk olarak bunu haketmişlerdi diyo diyo babam diyo bissürüüü
abim sen şimdi bak bu yazıya sorularmı komik cevaplarmı ama objektif ol elini vicdanına koy haksızmıyım ???

soro 04-09-2006 20:30

vartor yazmis, da bizim reytingi dusuk gostermek icin baska topic de yazmis:
"Sevgili Sorogren,
Bir yontemin, bir ilacin (kocakari ilaci da olsa) seni iyilestirecegine inanmanin, vucuta faydasi dokundugunu, bilim bile kabul eder. Ben iyilesecegim inancinin, psikolojik etkilerinin vucuta olumlu etkileri vardir. Yeni bir ilac denendiginde, ayri guruplara birine ilac digerine plasebo verildiken sonra, ilac verilen guruptaki, iyilesme oraninin, daha yuksek olmasiyla anlasilir ilacin etkisi olup olmadigi.
*Ancak hastalik var, hastalik var.Bir organin ariza gormus ise, mesele insulin salgilamasi, azalmis hatta bozulmus ise, psikolojik etkenle o organi calistiramazsiniz. Inanc, bilim farki boyle durumlarda ortaya cikar.
Vucuttaki, basit bir yaranin ustune tukurseniz de ufleseniz de, antibiyotik uygulasaniz da, hic birsey yapmasaniz da vucudun kendi defans mekanizmasi onu iyilestirecektir.
Siz inancliysaniz, kuran okudum ufledim iyilesti diyebilirsiniz. ancak bu ne kuranin ne de ufurugun bir faydasi oldugunu ispatlamaz. Ne zaman bir dua kesfedip seker hastaliginizdan kurtulursaniz, bana bildirin, hem bir illetten kurtulur hem de butun dunyayi islama davet edebiliriz...."

-------abisi hersey icin bahsetmedik zaten.hic bir etkisi yoktur.bilimsel degildir diyenlere olabiliritesini gostermek icin yazdik.ayrica ilac dedigimiz seyler de degil tukurukten insan ve hayvan idrarindan,derisinden,yagindan bile yapiliyor.hatta ceninden ve sperm ve bayanlarin yumurtalarindan bile yapiliyor ken,simdi tutup da tukurukten olmaz demek ne kadar bilimsel veya objektif veya gercege mutabik olabilir.
haydi su ana kadar kesfetmedi diyelim bilim,e daha bunun ilerisi var.10-2- 50 sene sonrasi var.bence hemen bu tarz karsi cikislar yobazlik degilse nedir bilmiyorum.
okumak meselesini ise,psikolojik ele alabilirsin. hasta bir insana hele musluman ise,al bir darwinin evrim toerisini oku basucunda saatlerce bir de kuran oku bakalim ayni olacak mi.bir seyi daha once tecrube etme firsatimiz domadi ise eger,ilk duyusta hemen bodozlama saldirmamak gerekli diye dusunuyorum.
bir daha da bizim topice yaz.parca basi prim aliyoz burdan,onu kesme,baska topice yazip da.---------

mep 04-09-2006 20:44

sorogren abim
*verdiğim tarihler,osmanlı devri tarihleridir.Cumhuriyet Türkiyesi bunları tasfiye etmekle uğraşırken,sözünü ettiğin demirperde ülkeleri,ülkemizden ileri gitti maalesef,çünkü onların islami bir geçmişleri yoktu.
* sinek meselesinde ise,bilime ters olan ne var,yanibilimi engelleyen ne var.dinlemezsin olur biter.bu ülke o hadislemi amel ediyor da geri kalıyor. *Demişsin. her türden pisliğe konup kalkan bir sineğin bir kanadında şifa olduğu,öğretilen bir insanın bilime bakışı,bilime engel değilmidir.bak sana en basit örneğini veriyim.

hem o meselede bazı araştırmalar yapılmış okumuştum bir ara.hadisi doğrular tarzdaidi.veya hadisşu anda doğrulanmasa da daha kıyamet kopmadığına göre vakit var. *bak bunlar senin sözlerin lağıma konup kalkmış ve yemeğime düşmüş bir sineğin bir kanadında şifa vardır dedi diye hadisler.kıyamet kopana kadar bunun ispatlanabileceğini düşünmek,bilimle ne derece yakınlık gösterir.yada böyle düşünebilen bir bilim adamı olabilirmi.böyle bir mantıkla yetişen insanların bilime bir katkısı olabilirmi.doğrusu ve bilimsel olanı o hadis yanlıştır sineğin bir kanadında şifa olması mümkün değildir demek değilmidir.
* Sözünü ettiğin demir perde ülkelerinde,kimse türbanı,sakalı siyasi bir malzeme yapıp okulları medreselere çevirmeye kalkmadı abim.insanlar kendini ilmine,bilmine verdi.
* Demirperde ülkelerinde kuran kursları açıp,bilim adamı değil imam yetiştirmeye,çabalamadı kimse,bizim ülkemizde her sokak başına kuran kursları açılırken onlar okul açmaya çalışıyordu. *
* *İslami geçmişi ve o bilim dışı,yönelimleri tasfiye gibi bir sorun yaşamamış,ülkeleri örnek verme bize abim,bize islamla yaşamış bilim,sanat,kültür alanında ileri geçmiş bir ülke örneği ver,verki bizde diyebilelimki gerçekten islam bilime engel teşkil etmiyor, saygılarımla
* ß

soro 04-09-2006 20:45

kisaca hadis incelenirken;
kim soylemis
kime soylemis
ne zaman soylemis
hangi makamda soylemis
hangi sorunun cevabiymis
evvelinde ne soylenmis
sonrasinda ne soylenmis
bu konuda daha baska ne soylenmis

gibi kriterlere dikkat *edilmesi gerekmektedir;

bazen efendim bilimsel degil.iyor arkadaslarimiz.

arkadaslar,bilimsel degil demek dogru degil demek olamaz ki.
hem hangi bilim,100 sene evvelki mi,simdiki mi,100 sene sonrasindaki mi.sen gecmis ve simdi icin konusabilirsin.gelecekte ne cikacak biliyormuyuz.bilimin sonuna gelinmedi ki.

05-09-2006 03:14

Şimdi bu arkadaşımız din bilimle çatışmıyor diye başlık açmış. Yani din ile bilimi bağdaştırmaya çalışıyor. Tabi ki sadece lafla. Lafla olmuyor *arkadaşım. Şöyle bir tarihe bakarsan din ile bilimin çatışmasına sayısız örnek bulursun. Şimdi bu arkadaşımdan bir şey rica ediyorum. Bu kutsal kitaplarından bana bilim adına örnek vermesini istiyorum. Bu örneklerin bilime yol gösterdiğini ortaya koysun.

Ben din ile bilimin kesinlikle bağdaştırılamayacağı düşüncesindeyim. İkisi konu ve alan olarak farklı şeyler. Din bir inanç olayıdır. Dogmatiktir. Kesinliği vardır. Değiştirilemez. Ama bilimde bu yoktur. Bilim akılcıdır. Şüphecidir. Maddeyi temel alır. İlgi alanı maddedir. *Tanrıyla *bir işi yoktur. Tanrı bilimin ilgi alanı dışındadır.

Din topluma belirli kurallar koymuş. Ve yaşamları boyunca bu kuralların doğruluğunu insanlığa empoze etmiş. Bunun dışında doğru yoktur demiş. Dünya düzdür demişler, öküzün boynuzu üzerinde demişler. Doğal afetler allahın takdiridir denilmiş. Bu noktada bilim devreye girmiş. Hayır demiş bunlar doğru değildir demiş. Ve insanlığın makus talihini değiştirmeye başlamış. Kendini doğal afetlerden korumaya çalışmış, en iyi en güzel şekilde yaşamak için ne gerekiyorsa onu yapmış ve bununla da yetinmeyerek daha ne kadar ömrümü uzatabilirim arayışına girmiş.

Bilimin hareket noktası *insandır. İnsanın mutluluğudur. Ben dinlerin insanlığa yarardan çok zarar verdiği düşüncesindeyim. İnsanlığın bu günkü seviyesine din değil bilim sayesinde geldiğini düşünüyorum. Dolayısıyla insanın bilimi temel alması gerekir diye düşünüyorum. Bunlar bırakın bilimi temel almayı allahın işine karışıyorlar diye bilim adamlarını yok etmeye çalışmışlardır. Ama onlar bence bu güne gelmelerini bilime borçlular. Oturup kalksınlar bilime dua etsinler...

Bakıyorsun toplumda bazı şeyler yanlış. Örneğin halen gavur icadıdır diye televizyona bakmayan insanlar var. Hastalandığı zaman doktora değil de hocaya gidenler var. Düşünen bir insan olarak ve aydın bir insan olarak bu yanlışlara karşı koyuyorsun. İşte karşı koyduğun zaman bu sefer de hedef alınıyorsun. Halbuki sen onları düşünerek onları o yanlışlardan kurtarmaya çalışıyorsun ama onlar bunu anlamıyor. Veya bakıyorsun yıllarca sonra senin geldiğin noktaya geliyorlar. İnsanlık tarihinin süreci hep böyle olmuştur. Bu sürecin kilometre taşları akıl va bilim olmuştur.

Bilim böyle düşünenlere bir yol çizmiş. Bu yoldan giderseniz yararınıza olur demiş. Kimi insanlar onun çizdiği yoldan gidiyor. Kimi insanlar da bildikleri yolu tercih ediyor. Yani yılların alışkanlığı geleneği neyse onu tercih ediyor. Ama bu sureç içerisinde bilimi tercih etmiş ülkelerin ileriye gittiklerini, dini tercih etmiş ülkelerin yerinde saydıkları hatta geriye gittikleri görülmüştür. Tüm bu gelişmeler bilimin en gerçek yol gösterici olduğunu ispatlamasına rağmen *bunlar halen doğa üstü güçten medet ummaya çalışıyorlar. Ne kadar garip bir çelişki...

Sonuç olarak yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir. Eğer bu gün Türkiye diğer müslüman ülkelerden ilerdeyse bu anlayış gereğidir. Eğer bu gün bu müslüman ülkeleri çağı yakalayamamışsa bilimi değil de dini temel almalarından dolayıdır. Bu gerçek ortadayken kalkıp islam dinle çelişmez demek bir şeyi değiştirmiyor. Bu örnekler gösteriyor ki din bilimle çelişmektedir.

vartor 05-09-2006 05:35

Ben de yazimin arkasindan sumerolog da nereden cikti diyordum.
*Sevgili Sorogren, ben kazara baska bir konuyu okurken, senin basligina yaziyorum diye yazmistim. Idare et, ne de olsa yas altmis. arada olur boyle hatalar.
* Yazimda, dine degil, genel olarak herhangi birseyin faydali olacagima inanmanin ,pozitif yarari olabilecegini anlatmaya calisiyordum. Bilimle *dinin bagdasip bagdasmadigini, bir de Semerkant arkadasa soralim. Alim deyince aklina kuran mutehasisindan baska birsey gelmiyor.

soro 05-09-2006 06:02

valla iyi ki bazilariniz musluman degil.
yoksa b u kafayla ,yani din ve bilim hakkindaki bu savlariniza musluman olup da sahip ciksaydiniz ,gercekten hep geri kalir,hep bilime ters duser,hep baskalarini seyrederdik.
kaderin takdiri iste,dine zarar verecek, dini,insanligin geri kalmasina yol acan bir unsur olarak gorebilecek ve gosterebilecek kisileri dinden uzaklastirmis,dini bunlardan kurtarmis.
sizlerden hanginiz evvelki muslumanliginizda din ile bilim arasindaki bu bahsettiginiz farklilasmayi ve bagdaslasmazligi yasadiniz. hayatinizda,televizyona gavur icadidir diyeniniz oldumu veya bir tek kisi gordunuz mu televizyona gavur icadi diyen.kisi seyretmeyebilir kendi hakki bu,ama gavur icadi diye seyretmeyendenbahsediyorum,veya otomobile binmeyen,cep telefonu kullanmayan gordunuzmu gavur icadi diye.
ya bu tip soylemler,eskiden cahil tabakayi kandirmak icin,belli bir zumrenin halk uzerinde kurmak istedigi baskinin kalintilari.1930lu yillar.

soro 05-09-2006 06:19

nefisto,
bak yukarida bir hadisi nasil degerlendirecegimizi yazdim.
kardesim,o hadis kim bilir hangi ortamda,nasil soylendi.evvelinde sonun da ne dendi.kim hangi soruyu sordu da cevap verildi.
ya bu durum karisik goruyorsun,belli degil.

geri kalmamiz hakkindaki goruslerine de katilmiyorum.asker polis hadi turbanliyi kovaladi,kuran kurslarini takip etti diyelim,e ,muhendisi,makinacisi,doktoru,fizikcisi,kimyacisi, biyologu vs bunlar ne yapti.bunlari da mi biz tuttuk.aman ilerlemeyin diye.tanidigimiz arkadaslarimiz var burada bunlar 7 tane zayifi,niye getiriyorlar,ateist oldukjlari halde.biz mi engelledik siniflarini gecmelerini.

liopleurodon 05-09-2006 08:52

Alıntı:

yoksa b u kafayla ,yani din ve bilim hakkindaki bu savlariniza musluman olup da sahip ciksaydiniz ,gercekten hep geri kalir,hep bilime ters duser,hep baskalarini seyrederdik.
Harbiden çok doğru söyledin. Bu sayede siz dindarlar aya giderken biz seyrediyor oluyoruz. Siz AIDS virüsüne "Dur, Allah diyor ki, evrim yok, sen evrim geçiremezsin, cenab-ı hak adına emrediyorum" diye emredip evrim geçirmesini durdururken, ben koca biyoloji camiası da sizi seyrediyorduk...

Sabah sabah güldürdünüz ya beni.. Soröğren sen iyi uçmuşsun, dinini afyonu baya bir patlamış sende. Sanki hep geri kalmadınız mı? Sanki hep bilimle aya gidenleri seyretmediniz mi? Ne zaman geri kalmaktan kurtuldunuz? Ne zaman birileri sizin başarılarınızı seyretti?

liopleurodon 05-09-2006 08:57

Alıntı:

hayatinizda,televizyona gavur icadidir diyeniniz oldumu veya bir tek kisi gordunuz mu televizyona gavur icadi diyen.kisi seyretmeyebilir kendi hakki bu,ama gavur icadi diye seyretmeyendenbahsediyorum,veya otomobile binmeyen,cep telefonu kullanmayan gordunuzmu gavur icadi diye.
Ben.. Nurcuların dershanesinde kalır, "gavur icadı" olduğu için TV filan seyretmezdik. Zaten yoktu bile. Daha çoktur böyle şeyler. Başım ağrıyınca, şekere üfler getirirdi Yakup abi. İçerdim, iyi gelmezdi bir türlü. Ama söyleyemezidm..

soro 05-09-2006 09:04

saygıdeğer liop bey,
"Dur, Allah diyor ki, evrim yok, sen evrim geçiremezsin, cenab-ı hak adına emrediyorum" diye emredip evrim geçirmesini durdururken, ben koca biyoloji camiası da sizi seyrediyorduk... "

------------ben *bizlerin öyle dediğimizi hiç duymadım.
bu işte benim bahsettiğim ve siz eğer müslüman olsa idiniz göstereceğiniz performaans idi.ve din işte bu geri kafalı sizlerden kendini kurtarmış çok şükür demek istedim.düşünsene senin bu düşüncelere sahip olup,(yani aidse *dur,gelme.) gibi abuk subuk şeyler söylediğini din adına ben bırakırdım o zaman o dini.------------

"Sabah sabah güldürdünüz ya beni.. Soröğren sen iyi uçmuşsun, dinini afyonu baya bir patlamış sende. Sanki hep geri kalmadınız mı? Sanki hep bilimle aya gidenleri seyretmediniz mi? Ne zaman geri kalmaktan kurtuldunuz? Ne zaman birileri sizin başarılarınızı seyretti?"

----------senin canın gülmek istemiş,ben bahane.
biz geriyken sen nerdeydin liop bey.hadi bizim işimiz geri kalmak diyelim,siz nerelere gittiniz ileri olarak.
sen *bizi rahat bırakmazsan ne başarısıalalım.nufusun yarısını zaten okula almıyorsun,türbanlı diye.
hadi bir şekilde okudu diyelim,bu seferde işe almıyorsun türbanlı diye.
böyle problem içinde insan hangi derdine yansın da bilimsel çalışmada ileri gitsin.ama sizin böyle derdiniz yok,gerçi arasıra bilimi felan boşverip,türbanlı avına çıkıyorsunuz ama,vaktiniz müsait buyrun ne yapacaksanız yapın da övünelim hep beraber.

liopleurodon 05-09-2006 10:11

Gene kaşıyayımda, ısırsın beni liop diye uğraşıyorsun, amaşimdilik karnım tok soröğren..

boş laf üretip, safsata yapıp durma. Ben size, dindarlar olarak ne zaman seyredildiniz? Tarihte hiç birilerinin sizi seyrettiği oldu mu diye soruyorum. Siz hep seyredendiniz. Hazerfan uçtu, önce seyrettiniz, sonra da şimdi bu aya filan gider diye gidip boğdurdunuz, şeyhülislamın fetvası ile.. O devirde, başörtüsü yasağı mı vardı?

Türban takıp sarıkla, 15 asır evvelinin ilkel ve berbat bedevi adetlerini din diye günlük hayata taşımanıza müsaade etmiyorsa bu devlet, en iyisini yapıyor. Keramet başörtüsünde olsaydı, Afganistan burkasıyla Marsta koloni kurmuş olurdu..

Kızlar türbanla okula gidemiyormuş.. Ne işi var kızın okulda? 3-4'er verirsin kocaya. Karılık görevini ifa eder. Sen çıkmış, okuması vs. Git, islam öngörüsünden kadının yeri nedir ona bir bak.. 1400 *yıldır kadını ait olduğu yerde (=kocasının yatağı ve mutfağı) tutan koca halifeler, şeyhler kadar mı biliyorsun islamı?

soro 05-09-2006 11:25

bu engin görüşleriniz cana can kattı sayın liop.keşke yabancı dillere de çevirseniz de tüm dünya istifade etse.

K.C. 05-09-2006 11:32

Ahzap
33. Hem vakarınızla evlerinizde durun da önceki cahiliyyet devri çıkışı gibi süslenip çıkmayın, namaz kılın, zekat verin, Allah'a ve peygamberine itaat edin! Ey Ehl-i Beyt (peygamberin ev halkı), Allah yalnızca sizden kiri uzaklaştırıp tertemiz pampak etmek istiyor.

* * 34. Oturun da evlerinizde okunan Allah'ın ayetlerini ve hikmeti anın. Şüphe yok ki, Allah latifdir, herşeyden haberdardır. *

Peygamber eşleri diğer kadınlara da örnektir. Ve İslam camiasının inanıp savunduğu yorum da üstteki ayetlerle sadece peygamber eşleri değil tüm mümin kadınların kastedildiği ve bu ayetlerin tüm müminelere de sirayet ettiğidir.
Şimdi, evinde oturması gereken, ve sadece allah'ın ayetlerini ve hikmeti anması gereken bir kadın'ın sırf türbanlı diye okula girmemesi bu yüzden bilimsel ilerleme sağlanamadığı savları aynı akıl tarafından savunulabilir mi?
Burada bir çelişki söz konusu değil mi? Kur'an açıkça kadının evde oturmasını istemiş, okuyamıyor, iş hayatına atılamıyor, Dinini yaşamak isterken sürekli engellerle karşılaşıyor diye şikayette bulunmak ayetlere aykırı değil mi? Bu tür istekler Ayetleri çiğnemek anlamına gelmez mi?

Bir de Gazzali'ye bakalım, hadislerden yaptığı değerli yorumlar aşağıda:

Kadınlarınıza evlerinin kapısında oturmamaları için yeni elbise yaptırmayın, çünkü elbiseleri güzel ve yeni olursa kalplerine dışarı çıkmak arzusu gelir. (Gazali, Kimyayı Saadet, s: 17

Dışarı çıkması kesin gereken kadın ise kocasından izin aldıktan sonra dışarı çıkacak ve şu kurallara kesin uyacaktır:

Sıkı sıkıya örtünüp kötü giysilere bürüne,
Hiç çıkmamış gibi davrana,
Başını öne eğip kimsenin yüzüne bakmaya,
Kalabalığa karışmaya,
Erkeklerin bulunduğu yerlere yanaşmaya,
Herkesin dolaştığı sokaklardan uzak dura,
İşini bir an önce bitirip evine döne, (Gazali, İhya, 2/290)

KADININ EN MAKBULÜ KOYUN cinsidir

Kadın sekiz sıfatlıdır:

Giyim kuşam hevesinden maymun
Fakir düşmeye razı olmadığından köpek
Kocasına ve diğer insanlara kibrinden yılan
Gece gündüz koğuculuk yaptığından akrep
Evden eşya sattığından fare
Erkeklere hile kurduğundan tilki
Kocasına itaat ettiğinden dolayı koyun (Gazali, İhya)

İslam kadını bu şekilde görürken toplumun yarısı Laik düşünce sebebiyle dindar kızlarımızın-kadınlarımızın eğitimini yasaklıyor, topluma katkılarını engelliyor, ilerlememize takoz koyuyor demek ne kadar samimi bir yaklaşım acaba?

Asıl engeli koyan kim?

soro 05-09-2006 11:36

o zaman sayın kc bunları bir fotokopi yapıp,okul önlerinde bekşleyen türbanlılara dağıtın,belki evlerine dönerler.

siz de o zamanlar dindar değilmiydiniz niye okudunuz.

liopleurodon 05-09-2006 12:29

Soröğren, ustası olduğun işi yapmakta çok iyisin netekim..

Türban mevzusunu, "Kızları okula almıyorlar bre.." diye, islam ile ilerlemeye engel gibi gösteriyorsun. Bırak şimdi Türban mevzusunu... Devri zamanında türban bırakın engel olmayı, türbansız çıkmak yasaktı. O zaman islam alemi bilim alanında ne yapıyordu? Mesela, 100 yıl öncesine bakalım. Osmanlı Uzay mekiği imal ediyor, dinsizler ise oturup seyir mi ediyordu?

Konunun aslı bu. Ama paralelinde şunu görüyoruz. İslama uygun düzen diye gönüllerinizdeki aslan olan o düzen içinde, kadınlar hiç okumuyordu. Bunu da hemen atlayıveriyorsunuz.

Mesele, sadece islma değil. Hristiyan alemi de aynı şekilde. Ne zamanki, kilisenin hegemonyası kalktı, bir kaç yüz yıl içinde insan aya gidecek bilime ulaştı. İşte bu bile açık seçik bir örnektir..

soro 05-09-2006 12:34

peki liop bey.katkılarınızın devamını hepimiz bakliyoruz.

bu topicte fazla evrim felan karıştırmamaya dikkat ediyom.evrim muhafızı yakalamasın diye.evrim muhafızı hemen falakaya çeker bizi sonra.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:28 .