Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah ilk kimi yarattı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2764)

kuvvaci 20-09-2006 10:29

Allah ilk kimi yarattı?

Dostlar bu soruları bir islamcı sitede sorduğum için beni siteden anında atmışlar. Bende kendi evime gidip (Arıt bu site benim evim) orda dostlarla paylaşayım dedim. Allah ilk kimi yarattı?. Yani sayın adem bey ve havva hanım yaratılmadan cennette melekler ve şeytan güzel güzel geçinip gidiyorlarmış. Acaba allah ilk şeytanımı yarattı? Sonra melekleri sonra cebraili mikaili israfili ve azrailimi yarattı?. yada melekler yaratıldı sonra şeytan yaratıldı ve ruhundan üflenildimi?. diğer meleklerede şeytan yaratılınca yada melekler yaratılınca şeytana bunlara secde edeceksiniz denildimi? O zaman cennet olduğuna göre şimdi boşmu? melekler ordada sadece insanlar mı noksan? Adem bey ve havva hanım yaratılmadan melekler ve şeytan cennette iken cehennem mevcut muydu? ki mevcut olmaması gerekir çünkü onların günah diye bir dertleri yoktu. Kıyamete kadar gelip geçecek insanların ruhları yaratıldığına göre bu ruhlar alemi denen yer neresi? Bir Çin atasözü vardır. "Hayat bir boşluktur. Gözlerini açarsın herşey başlar hiç bir şey hatırlamazsın. gözlerini kapatır herşey biter hiçbirşey hatırlamazsın" olay *bumudur? Doğumdan önceki ruhlar aleminde hiçbirşey hatırlayamıyorsak gidincede hatırlayacağımızın garantisini kim verir ki? Paylaşırsanız sevinirim dostça kalın

20-09-2006 12:44

Re: Allah ilk kimi yarattı?

ALLAH c.c önce aklı yarattı.düşünmem ibret alman ve ibadet etmen için.
sebepsiz bir amaç *yoktur

K.C. 20-09-2006 12:56

Sn. Semerkand,
'Bütün Kainat, yaratılmış herşey Allah'ı tesbih eder.' önermesi doğru mudur?

kuvvaci 20-09-2006 13:36

Sayın Semerkand
Aklı yarattıda acaba ademin mi havva hanımın mı? yoksa şeytanın mı aklını yarattı? yada tüm akıllar tekmi? Biz cenneti cehennemi tanrıyı peygamberi hep aklımızlanmı yarattık saygılarımla dostça kal

mhmd 20-09-2006 14:04

Sn. Kuvvacı,

Bir inanan bu sorunuza şöyle bir cevap verebilir mi?
Varlığın başında ve sonunda demiyorum tamamında, zaman dahi girer bunun içine; sonsuzlukta yaratıldı, yaratılmakta ve sonsuzluğa kadar sürmekte.

İnanmayan bir kişi de şöyle bir cevap verebilir?
Madde yoktan var edilemeyeceği gibi, vardan da yok edilemez. O halde bir yerlerde bir şeylerin önce olması veya sonra olması yaratma ile değil tekamül ile ilgilidir. İlk önce diye bir şey yoktur, son diye de bir şey olmayacak. Madde, bildiğimiz bu evrende şekli değiştirerek sonsuzluğa kadar devam edecek.

Gelelim yargımıza;
Yukarıdaki iki görüşü de destekliyorum, vesselam.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

hiramusta 20-09-2006 15:29

Alıntı:

K.C.";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47033)
Sn. Semerkand,
'Bütün Kainat, yaratılmış herşey Allah'ı tesbih eder.' önermesi doğru mudur?

Soru Semerkand arkadaşımıza sorulmuş ama bir sakıncası yoksa cevap vermek istiyorum.
Bu önerme doğrudur.Yaratılan herşey Allah'a secde (boyun eğer) ve tesbih eder.Nedir peki bu secde?Yaratılan herşeyin Allah'ın yasası (sünnetullah)çerçevesinde yaşamasıdır.Örneğin güneşin bizler için ısı ve ışık vermesi,dünyanın güneşin etrafında dönmesiyle gece/gündüz ve mevsimlerin oluşması,suyun 100 derecede kaynayıp 0 derecede donması,rüzgarın esmesi,yağmurun yağması,ağaçların veyve vermesi,çiçeklerin açıp güzel kokular yayması,sığırların süt-et vermesi,toprağa ektiğimiz tohumlardan çeşitli ürünler elde etmemiz vs,vs.Bunların hepsi sünnetullaha (Allah'ın kanunlarına)yani Allah'a secde etmedir/boyun eğmedir.Tesbih etmekte,Allah'ın kanunlarına uygun davranılarak O'nun rububiyyetinin (otoritesinin) bilinçli veya bilinçsiz hal diliyle tasdik edilerek yüceltilmesidir.

Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler. Birçoğu üzerine azab hak olmuştur. Allah kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

Görmedin mi ki, göklerde ve yerde olanlar ve dizi dizi uçan kuşlar, gerçekten Allah'ı tesbih (yüceltmektedirler) etmektedir. Her biri, kendi duasını ve tesbihini şüphesiz bilmiştir. Allah, onların işlediklerini bilendir. (24/41)

K.C. 20-09-2006 16:02

sevgili hiramusta,
o sorumla bir yere varmayı amaçlıyordum ancak sizin cevabınızdaki bir husus dikkatimi çekti. Şimdilik bu dikkatimi çeken konuyu sormak istiyorum.
Verdiğiniz ayette; "Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler. Birçoğu üzerine azab hak olmuştur. Allah kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar."

Bu ayette bizim 'cansız' diye tanımladığımız şey'lerden de bahsediliyor ve bunların bir çoğu üzerine azabın hak olduğundan bahsediyor. Ayetin devamı ise tam 'kader' topiklerine uygun iki cümle. O kısma girmeyeceğim. Sadece buradaki 'azabı hak eden güneş, ay, yıldızlar ve hatta ağaçlar ve hayvanlardan biraz bahsederseniz sevinirim.

hiramusta 20-09-2006 16:18

İyi yakaladın *K.C.. Benim gözümden kaçmış.Sık sık dediğim gibi Kur'an meallerinde birçok hatalar ortaya çıkabiliyor.Bizlerde dikkat etmeyince bu hataları sizlere yansıtabiliyoruz.Gözümüzden kaçmadığı veya sizin gibi arkadaşların hatırlatmaları sonucu bu hataları düzeltebiliyoruz.Tashih ettiğim meali aşağıya koyuyorum.

Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler ve insanların nicesi. (insanların)Nicesi üzerine de azab hak olmuştur. Allah (hesap günü)kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

K.C. 20-09-2006 16:26

Ama 'insanların' kelimesi paranteze girmiş hiramusta. :roll:

Parantezden önceki cümlenin sonunda Arapça orjinalinde önce 'insanların bir çoğu' kelimeleri mi var, yoksa 'seçde etmektedirler' kelimeleri mi? Zira bunlar yer değiştirince anlam bayağı bir değişmiş.

hiramusta 20-09-2006 17:03

Parantez içini anlaşılsın diye koydum.Aslında o paranteze de gerek yoktu.Yani insanların nicesi Allah'a secde ettiği gibi nicesi üzerine de secde etmediklerinden azap hak olmuştur anlamındadır.Ayetin arapça metninde secde hepsinde önce gelmektedir.Birebir çevrildiği zaman şöyle bir meal ortaya çıkmaktadır:
Görmedin mi ki, gerçekten, Allah'a secde etmektedirler (boyun eğmektedir) ,göklerde ve yerde olanlar ve güneş ve ay ve yıldızlar ve dağlar ve ağaçlar ve hayvanlar ( ın tümü) ve insanların nicesi. Nicesi üzerine de azab hak olmuştur. Allah (hesap günü)kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

İkinci nicesi insanların diğer bölümüne atıftır.

M.onur 23-09-2006 13:19

Allah şeytan, melek, cin, zebani ve bilimum hizmetkar tayfasını yarattıktan sonra ilk insan olarak Muhammedi yaratmıştır.

Daha sonra ise yarattığı Muhammede hayran kalıp onun yüzü suyu hürmetine güneş sistemi ve diğer galaksilerde yaşayan canlıları yaratmıştır. Tabi Allah Muhammedin neyine hayran kalmış insan merak etmeden duramıyor.

Yani şeriatçılardan bir kısmının söylediğine göre Muhammed hem ilk insan hem de ilk peygamberdir.

23-09-2006 13:54

Allah bütün sözlerin de ben Tekim, Doğurmadım, Doğmadım demektedir.Peki belirli bir Tanrı ya inanmayan sizler niye bu tür şeyler tartışma gereğini görüyorsunuz? Hiç bişy e inanmadığınız için sonuca nasıl ulaşacaksınız? Kendi aklınıza mı? Yani sınırsız güçle hayvani zevkleri ortaya çıkan aklınızla mı?(bütün insanlar dahil bilimsel olarak kanıtlanmışta)
Kuranda bütünüyle bunlar yazar.Görmek isteyen aradığı cvpları da bulur. Ama bir yerde ille de noksanlık aramak isteyen biri ise aradığı cvpları bulamaz. Zaten hiç bişy i bulamaz. Şüphecidir altında diken varmış gibi yaşar. Bütün hayatı kendine zehir eder.
Kendinizce mealleri yorumluyorsunuz. Yanlış diyorsunuz. Soruyorum size neye göre yanlış? Kendi akıllarınızla mı buna yanlış diyorsunuz? Peki bu kadar bilgi sahibisiniz söyleyin bana diğer galaksilerde neler var? Kim bunu düzgünce söyleyebilecek?
Peki siz olsaydınız napardınız? Eleştirmek kolay! Ona laf at buna laf at...Peki kendiniz doğruyu nasıl ayırt edeceksiniz?
Bence sadece din olayına laf atmak için gösterdiğiniz şeyler hakkında doğru düzgün düşünün!!! Hem din konusunda araştırma yapmayıp hem de kendinizce yorumlar yapmak pek mantıksızca olsa gerek!

Yaşam_Ve_Ölüm 23-09-2006 14:13

Bu sitede bazı Alemlerin ve her şeyin yaratıcısı Yüce Yaratıcı ALLAH'a inanmayanların asıl niyetleri sorularına cevap bulmak değil, İnananların kafasını karıştırmaktır.

Bakara Süresi

13. Onlara, “İnsanların inandıkları gibi siz de inanın” denildiğinde ise, “Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?” derler.4İyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler.

6. Küfre saplananlara gelince, onları uyarsan da, uyarmasan da, onlar için birdir, inanmazlar.3

7. Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır.

Sözün özü bunlara ne anlatırsanız anlatın maalesef boştur.

Allah kimsenin kalbini mühürlemesin.

M.onur 23-09-2006 14:15

Alıntı:

Finrod_Ancalime";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47429)
Kendi aklınıza mı? Yani sınırsız güçle hayvani zevkleri ortaya çıkan aklınızla mı?(bütün insanlar dahil bilimsel olarak kanıtlanmışta)

İngiliz bilim adamları her insanın eşcinsel olma ihtimalinin olabileceğini yani her insanın bu genleri taşıdığını kanıtlamışlar. Şimdi ben kalkıp senin belden aşağı vurduğun gibi, bu kanıtlanmış bir gerçektir, o halde sende eşcinsel olabilirsin diyormuyum? Demiyorum. Neden? Çünkü senin kişisel hezeyanların beni ilgilendirmiyor.
Alıntı:

Kuranda bütünüyle bunlar yazar.Görmek isteyen aradığı cvpları da bulur. Ama bir yerde ille de noksanlık aramak isteyen biri ise aradığı cvpları bulamaz. Zaten hiç bişy i bulamaz. Şüphecidir altında diken varmış gibi yaşar. Bütün hayatı kendine zehir eder.

Bu siteye girip laf yetiştirmeye çalıştığına göre altında diken varmış gibi yaşayan sensin. Madem Allahın varlığından ve Muhammedin peygamberliğinden, bizlerinde psikoljisi bozulmuş insanlar olduğumuzdan bu kadar eminsin, o halde bu sitede ne işin var ve kime laf yetiştirmeye çalışıyorsun?
Alıntı:

Kendinizce mealleri yorumluyorsunuz. Yanlış diyorsunuz. Soruyorum size neye göre yanlış? Kendi akıllarınızla mı buna yanlış diyorsunuz? Peki bu kadar bilgi sahibisiniz söyleyin bana diğer galaksilerde neler var? Kim bunu düzgünce söyleyebilecek?

Kafanmı güzel yoksa ortamama uyup gittin anlamadım. Ben hangi meali yorumlamışım yukarıda? Üstelik yazmışımda bir kısım şeriatçı Muhammedin ilk insan ve peygamber olduğunu iddia ediyor diye. Yani bütün Müslümanlar öyle söylüyor dememişim. Diğer galaksiler meselesine gelince onu da espri olarak söylemiştim.

Alıntı:

Peki siz olsaydınız napardınız? Eleştirmek kolay! Ona laf at buna laf at...Peki kendiniz doğruyu nasıl ayırt edeceksiniz?
Bence sadece din olayına laf atmak için gösterdiğiniz şeyler hakkında doğru düzgün düşünün!!! Hem din konusunda araştırma yapmayıp hem de kendinizce yorumlar yapmak pek mantıksızca olsa gerek!

Araştırma yapmak nasıl oluyor arkadaşım? Bazı sayfalarda dikkat edersen meal, tefsir, fıkıh, alim yorumlarından faydalanılarak akademik düzeyde konular ele alınmış. Hayır daha ne istiyorsun anlamadımki? Sen de burada benim yaptığım espriye cevap yazacağına gidip Muhammedin Ayşeyle 9 yaşında ilkşkiye girip girmediğini veya Mustalıkoğulları gazasını araştır ve bulduğun bilgileri bizimle paylaş.

M.onur 23-09-2006 16:22

Alıntı:

Yaşam_Ve_Ölüm";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47437)
Bu sitede bazı Alemlerin ve her şeyin yaratıcısı Yüce Yaratıcı ALLAH'a inanmayanların asıl niyetleri sorularına cevap bulmak değil, İnananların kafasını karıştırmaktır.

Kendi adıma söyleyebilirimki benim asıl amacım sorularıma yanıt bulmak falan değil. Ben sorularıma yanıt bulalı 10 sene oldu.

Diğer arkadaşları bilemem ama benim asıl amacım Türk insanını dinlerin boyunduruğundan kurtarmaktır. Bu amaç için günde ortalama attığım 2-3 iletiden başka birşey yaptığım söylenemez, ancak sitede gerçekten bu amaç için gecesini gündüzüne katan arkadaşlarımız var.

Keşke sende kafa karıştırıyorlar diyeceğine insanları ateist yapmaya çalışıyorlar, veya ateizmi özendiriyorlar deseydin.

Ateizm senin kafanda çok kötü birşey olduğu için, bu görüşü yaymaya çalışanlarda senin bu düşüncelerinden nasiplerini alıyorlar.
Alıntı:

Yaşam_Ve_Ölüm";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47437)
Sözün özü bunlara ne anlatırsanız anlatın maalesef boştur.
Allah kimsenin kalbini mühürlemesin.

Bir de şöyle düşün; Acaba buradaki insanların senin anlatacağın şeylere ihtiyaçları varmı? Sen buradaki insanların bildiği şeylerden fazla ne biliyorsun? Anlatacağın şeyler senin kendi yorumlarınmı yoksa bilinen ve herkesin öne sürdüğü kaynaklaramı dayanıyor? Meal, tefsir, fıkıh ve İslam alimlerinin yorumlarından başka yeni açıklamalar getiriyormusun?

Anlatacak yeni birşeyin yoksa ve ''bunlara ne anlatırsanız anlatın maalesef boştur'' dediğin halde hala neden boş işlerle uğraşıyorsun?

Herhalde seni bu sitede mumla arayan ya da gel bize bildiğimiz şeyleri yeniden anlat diyen yok. Eğer memnun değilsen ve yaptığını boş bir iş olarak görüyorsan bir daha girmezsin olur biter.

23-09-2006 18:04

Aferin sana herşeyi yanlış anlamada eline kimse su dökemez.
Hayvani iç güdüler derken cinselliği kastetmemiştim. Ama aklının nerde olduğu çok belli ;)
Benim altımda diken yok sadece saçma sapan şeylerin asılsız olduğu daha doğrusu saçmaladığınızı göstermek istiyorum
Ayrıca bu sitede ele alınan şeyleri görünce ne kadar bilginiz olduğunu da çok iyi anlıyorum ;) Akademik düzey demişsin....yani başka laf bulamıyorum...çok akademk...evet...çook....
Ayrıca yorum yaparken insanları anlamı tavsiye ederim. Ben demek istemediğim şeyleri ben söylemiş gibi davranman gerçekten akademik! ;)
Hem sözlerime niye direk atladın gocunduğun bişy mi var yoksa??? Ben orda sırf seni kastetmedim herkesi bağlıcak şekilde konuştum...
İnsanların yazdıklarını tekrar okumazsan daha çok böyle durumlara düşersin.
Sen niye burdasın pekii???

walla 23-09-2006 18:22

Allah ilk önce beni yarattı ben yaratıldığımda 5 yaşındaydım, öncesinde evren bile yoktu. Anlayan anlar.

23-09-2006 18:35

nerden biliyorsun evreni yok olduğu sen işte doğmamışsın yaaa ;) nasıl gördün? :D

kuvvaci 25-09-2006 13:48

Şu ruhlar alemine gidip gelen varmı? Orda yaratılmış son insanın ruhu ne alemde acaba sabırsızlanıyormu dünyaya gelmeye...yada dünyayı terkedecek son kişinin ruhu.... ruhlar arası diyalog mevcutmu? dostlar soru çok cevapta çok ama sanırım yorum farkı bizi birbirimizle farklı kılıyor saygılarımla dostça kalın

ozgur_beyin 25-09-2006 14:51

Kalabalık bir grup tartışıyor.Yumurta mı tavuktan çıktı,yavuk mu yumurtadan. İnsanlar ikiye ayrılıyor .Kimisi diyor yumurtadan kimisi diyor tavuktan .En sonunda birisi diyor bunu en iyi horoz bilir gidip ona soralım .
HOROZ KARDEŞ BİZİM BÖYLE BÖYLE bir sorunumuz var kim kimden çıktı.
VALLA: DEMİŞ BEN İŞİMİ YAPAR GİDERİM GERİSİ UMURUMDA DEĞİL
ŞİMDİ her dinin inançlısın göre biri birilerini yaratmış ama sıralamada mezhebe göre zaman zaman farklılıklar olmuş . Mantığını dinin arka tarafında ücra bir köşeye koymuş bir insana bunun aksini anlatabilir nede ikna edebilirsin.ÇÜNKÜ TANRI HERŞEYİN EN İYİSİNİ bilir. YANLIŞ BİLE OLSA.

walla 26-09-2006 20:06

Beni tarattı dedimya

spartacus 26-09-2006 21:48

Allah ilk kimi yarattı?
kendini.
şeytanı, Azraili vs, azrail ölümlüler için olsa gerek, o halde o ölümsüzler döneminde anlamsızdır.

Adem ile Nuh kutsal inançların dünyanın ortadoğudan ibaret olduğunu sandığı dönemlerde olsa gerek, MÖ 5000 ile MS 2400 yılları arasında görünüyor. Kutsal denilen dinlerin çıkış sürecine baktığımızda ise, Sümer efsanelerinin, az çok Kral tarihinde gördüğümüz tarihi ile hesaplaması yapılabilirken, Kutsal metinlerde zaman ve tarih kavramı bilinçli olarak pas geçilmektedir. Görüyoruz ki nesnele inilen tek yerler bu efsanelerin usüle uygun yeniden işlenmesi anlarında(çok kısacık) zamansız ve tarihsiz olarak işleniyor(yaratılış, tufan).

Sümerde Kral listesi, tufana kadar (Ziusudra) kralların yaşları ve hüküm süresinde korkunç abartı.

Kırallar Şehir *Yıl
A-lu-lim Nun-ki (Eridu) *28 800
[color=red]A-la(l)-gar Nun-ki *36 000 *
En-me-en-lu-an-na *Bad-tabira 43 200
En-me-en-gal-an-na * Bad -tabira * 28 800
[color=red]Dumuzi(Tammuz-Temmuz) Bad -tabira * 36 000 *
En-Sib-zi-an-na Larak (Uruk) (Varaka) *28 800 *
En-me-en-dur-an-na Sippar (Nippur) (Niffer) *21 000 *
Ubar du du *Şuruppak (Uruffak) *18 600

Yukarıda görürüz ki 8 adet Kral 200.000 küsür yıl. Tabi bu Ziusudra(Nuh), Tufanı öncesine yani karanlık, yazının da olmadığı, bilinmediği dönemlere dönük.

Şimdi gelelim diğer kutsal abartıya, yani Hz. isa'ya kadar gelen abartıda ordan burdan bakalım, 3,5 Ton ağırlığında ki peygamberde bilmece sorumuz olsun bakalım kim bulacak?.

Hz.Adem = 1000 yıl yaşadı.(rivayet:2000 de denir, Havva ondan 40 yıl sonra vefat etti)
Hz.İdris =360 sene (diri olarak göğe yükslediği yani hiç vefat etmediği söylenir(Fif Abdu'l-Fettah Tabbar Me'al-Enbiya, l, 842).)
Hz.Nuh = 950 yıl yaşadı
Hz.İsmail=137
Hz Musa = 320 yıl yaşadı...........
Tabi dönüp görüyoruz ki insanlığın yazıyı bulması, çeşitli vesile ile okulların açılması, bilginin insanlarca kullanılır ve üretilir, dönüştürüp geliştirilir olması ile iş değişmiş. Yani Kazın ayağı öyle değilmiş, ama böylede değilmiş. Şimdi bilinen tarihtekiler niye öyle uzun yaşamamış? sanırım yanıt belli artık.

Hindistan'a düşen Havva, Adem efsanesinde, Hz. Adem Hac için Hindistandan Ortadoğuya gelir, ibadet edermiş. Kabe'yi Hz. Adem yaptırmışmış. O halde ilk insan Adem ise, Sümerler halt etmiş, 200.000 küsür yıllar diyerek altı üstü 10.000 yılı geçmesi muhtemel bile olmayan mimariyi kendilerinden 230.000 yıl sonra hortlatarak ilk insanı Yere indirmişler. Demek ki Sümerler insan değildi? Kabenin yaşı temellerinden ve toprak örnekleri ile ele alınsa kaç çıkar acaba?

Daha 1900 lerde Avrupada Papa dünyanın yaşı olsa olsa 5000 yıldır der iken, sonra sonra 10.000 yıldır demiştir, şimdi ise milyonlarca yıllarla ifade edilen fosiller var artık :)

Sümerlerde İnananna ile Dumuziden 50 çocuk olduğu rivayetleride vardır, ve tabi 50 çocuktan gelişip serpilen nesiller. (Adem ile Havva tiplemesine uygun gibi)
Peki kutsal dinlerde Neden İlah sadece bir tek insan yaratıyor? Oysa çeşitli ve birbirine kardeş olmayacak bir soyu aynı anda yaratmış olsa idi, daha mantıklı olmazmıydı, o zamanlar efsaneler bu kadar mantıkla ele alınabiliyormuş demek ki? Bunun sırrıda sanırım yine Sümer-Babil(tanrıların şehri ayrıca) kültüründe aranmalıdır, herşey oradan aparttır madem, kökenleri bu soruya yanıt teşkil edecektir.

Allah insanı, 1400 yıl önce, zamanı belli olmayan söylem ile yarattı, Rab ise insanı 3500-4000 yıl önce(Yahudi), zamanı belli olmayan dönemde yarattı. Daha evveli ise efsanelerde öyle yada böyle çeşitli inançlarda çeşitli tanrılar, insanı kendilerine hizmet için yaratmış.

Bu soruya gerçekci bir yanıt bulmak ise mümkün değildir, yani tarih olarak şudur demek bir yana, şu zamanda şu Tanrı yarattı demek dahi gerçekdışıdır. İlk hiç kimseyi Allah yaratmadı tersine onu ilk olarak insanlar efsaneler ile yarattı. Ha şimdi birisi çıksa deseki Habalahulu ilk insanı Garaguru yu yarattı, sonra Hanımaruyu yarattı, onları evlendirdi, soy sop gelişti dese, aksini kim kanıtlayabilir ki! Doğruluğunu kim tasdik edebilir ki, diğer masalları aynen doğrulayabilelim. Masalı yazan, masala uygun şeyleride söylemiş geçmiş.
Masallarda yol bulacağız bakalım ama kimin masalını esas kabul edelim, birde böyle bir çelişki var şimdi, iyimi?

M.onur 27-09-2006 18:32

Alıntı:

Finrod_Ancalime";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47488)
Ayrıca bu sitede ele alınan şeyleri görünce ne kadar bilginiz olduğunu da çok iyi anlıyorum ;) Akademik düzey demişsin....yani başka laf bulamıyorum...çok akademk...evet...çook....

Evet bazı konular derinlemesine incelenip İlahiyat fakülteleri düzeyinde ele alınıyor. Her kaynaktan yararlanılıyor. Sen kaynakları ve yapılan bazı yorumları akademik düzeyde bulmuyor olabilirsin. O zaman kendin kaynak getireceksin ve yorum yapacaksın. Tabi bu iş herkese sataşmakla olmaz, mesela Muhammedin maceralarının anlatıldığı herhangi bir başlığa gir ve kendini göster.

Alıntı:

Finrod_Ancalime";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47488)
Hem sözlerime niye direk atladın gocunduğun bişy mi var yoksa??? Ben orda sırf seni kastetmedim herkesi bağlıcak şekilde konuştum...
İnsanların yazdıklarını tekrar okumazsan daha çok böyle durumlara düşersin.
Sen niye burdasın pekii???

Ben atlıcam şimdi sana da bu forum yeri değil. Benim yazımın altına yazıp, benim söylediğim sözleri kullanırsan tabi üstüme alınırım.

Ayrıca ben sana beğenmiyorsan girme dedim. Yok beğenipte giriyorsan girmeye devam et. Bir de siteye girerken beynini yanında getir.

DEVRAN 01-10-2006 15:32

allah şeytanı heralde sadist duygularını tatmin etmesi için yarattı(her meleğin bir görevi var ya)

Neva 15-08-2011 00:12

Alıntı:

spartacus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 41530)
Allah ilk kimi yarattı?
kendini.
şeytanı, Azraili vs, azrail ölümlüler için olsa gerek, o halde o ölümsüzler döneminde anlamsızdır.

Bu soruya gerçekci bir yanıt bulmak ise mümkün değildir, yani tarih olarak şudur demek bir yana, şu zamanda şu Tanrı yarattı demek dahi gerçekdışıdır. İlk hiç kimseyi Allah yaratmadı tersine onu ilk olarak insanlar efsaneler ile yarattı. Ha şimdi birisi çıksa deseki Habalahulu ilk insanı Garaguru yu yarattı, sonra Hanımaruyu yarattı, onları evlendirdi, soy sop gelişti dese, aksini kim kanıtlayabilir ki! Doğruluğunu kim tasdik edebilir ki, diğer masalları aynen doğrulayabilelim. Masalı yazan, masala uygun şeyleride söylemiş geçmiş.
Masallarda yol bulacağız bakalım ama kimin masalını esas kabul edelim, birde böyle bir çelişki var şimdi, iyimi?

Sayin Spartacus;

Masal enflasyonu hat safhada haklisiniz. Bu durumda tarihsel olarak bulunabilmis, en eski masali baz almak en akillica olandir sanirim.

İlahimasal 28-03-2016 15:44

Tek tanrılı dinlerin idaası temelsiz ve kanıtsız olduğu için, 1400 bölümlük dizi filim olmakdan ileri gidemez.
Al-lah dedikleri her ne ise( biz ona arap putu diyoruz) evrenden bi haber olmasına rağmen varlığın temeline ezeli ve ebedi olarak kendisini koyması ispatı mümkun olmayan masalllar silsilesinden başka bir anlam ifade etmez.

Al-lah'ı kim yarattı?
Al-lah ilk neyi yarattı? Gibi basit ve anlamsız sorular semavi oldugunu idaa eden dinlerin reklamını yapmakdan başka bir işe yaramaz.

Bu sorular zaten beynini deilde kalbini düşünme organı sanan yetersiz dinci tayfasını ,düşünmekden ,kendini sorgulamakdan da uzak tutar.

Ya allah varsa diye diye birilerinin dünyada ki kulu, kölesi olmakdan kurtarmaz bu insanları.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:58 .