Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Bütçe ve Diyanet'in payı (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2928)

K.C. 18-10-2006 15:47

Bütçe ve Diyanet'in payı

Din görevlisi memur sayısı 87.000

Cami sayısı 77.000

Her 345 kişiye bir cami düşmektedir. Halen inşaatı devam 1140 cami var.

Okul sayısı 67.000

Eğitim SEN’e göre 200 bin, Hükümete göre 96 bin öğretmen açığı var!

Hastane sayısı 1220

60 bin kişiye bir hastane düşüyor

Sağlık Ocağı sayısı 6300

Alt yapıdan yoksun, çoğunda hekim yok

Doktor sayısı 77.344

Her 870 kişiye 1 doktor düşmektedir.

DİB’nın 1997 yılında 66 trilyon olan bütçesi, 2006 yılında 1.2 katrilyona çıkmıştır. 8 Bakanlığın bütçesi Diyanet İşleri Başkanlığından daha azdır. Dört bakanlığın toplam bütçesi ve 22 Üniversitenin toplam bütçesi ise DİB bütçesine eşittir. Bu bütçeye Diyanet Vakıflarının gelirleri eklendiğinde bu rakam 2 Katrilyona çıkmaktadır.

Toplanan Kurban derilerinden Diyanete ayrılan paya yıllara göre bakacak olursak;

2000 166 Milyar TL

2001 311 Milyar 224 Milyon TL

2002 543 Milyar 481 Milyon TL

2003 375 Milyar 775 Milyon TL

2004 391 Milyar 305 Milyon TL

Diyanet İşleri başkanlığı bütçesinin 8 ayrı bakanlık ile karşılaştırılması: *

Diyanet İşleri Başkanlığı 1.122.203.000

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 783.047.000

DIŞİŞLERi BAKANLIĞI 562.643.000

BAYINDIRLIK VE iSKAN BAKANLIĞI 677.219.000

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI 687.265.000

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI 280.095.000

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 249.296.000

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 632.417.000

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 404.396.000

veriler sirince.net'ten alınmıştır.

sodomo-- 18-10-2006 17:13

Re: Bütçe ve Diyanet'in payı

Güzel bir çalışma kutluyorum.

sinanguler2 18-10-2006 17:37

bu bilgiler önemli teşekkürler elinize sağlık

mhmd 18-10-2006 17:44

Sn. K.C.

Laik bir ülkedeyiz ya, ondandır bunlar ondandır. :wink:

Devletimiz sağ olsun dinsize karıştığı kadar karışır dinliye de dine de.

Şaşırmayın ha; laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletindeyiz. *:?

Siz ne sandınız.

Hatalarımızı cehaletimize bağışlayın.

18-10-2006 18:09

Bir ülke düşünün ki gelirinin önemli bölümünü savunmaya ve dine ayırsın. Üstelik gelişmekte olan bir ülke olarak. Elbette bunun doğal sonucu da büyük kentlerdeki varoşlar olacaktır. Yoksulluk olacaktır. Geri kalmışlığın ve yoksulluğun olduğu her ülkede de büyük sıkıntıların yaşanması da doğaldır.

Demek ki cami sayımız okul sayısını geçmiş. Bunu daha yeni öğrendim. Bakın bakalım. O camilere kaç kişi gidiyor. Hep derim. Müslüman ülkelerinin geri kalışı tesadüf değildir. Bunu artık görmek gerekir. Tapınmayı da yanlış yapıyorlar. Adeta bir gösteriş haline getirmişler. Yani evde namazını kılsan ne olur. Camide kılınca allaha daha mı yakın oluyorlar. Eğer bir inanç allah ile kul arasındaysa bu gösterişe dönüşmemeli. İşte müslüman ülkelerinde çoğu insan o camiye niye gittiğinin bilincinde bile değil. İşte bir gelenek olmuş. Adet yerini bulsun. Tabi bu gösterişin faturası da ağır oluyor. Ama olan onlar gibi düşünmeyenlere oluyor.

Yazık değil mi şu ülkeye. Camilere ve hacca verilen paralarla ekonomiye, eğitime, sağlığa harcanmış olsaydı daha iyi olmaz mıydı? Bu ülkenin kalkınmasına harcansaydı daha iyi olmaz mıydı? Hele eğitim. Bir ülkenin kalkınmasında o kadar önemli ki. Daha müslüman ülkeler bu eğitimin bilincinde bile değiller. Sen eğitime önem vermezsen cehalet batağında debelenmeye mahkumsun. Çırpınıp debelendiklerini de zaten görüyoruz.

Sevgili *müslüman kardeşlerim. Dininizi kimse elinizden almıyor. İnancınızı ibadetinizi de kimse engellemiyor. Emperyalist güçler bu din silahını kullanarak özellikle geri kalmanızı sağlıyor. Artık bu gerçeği görün. Atatürk bu ülkenin geleceğini düşünerek devrimler yaptı. Bu devrimleri yapmasındaki tek amacı çağdaş uygar bir ülke yaratmaktı. Ama biz onu izleyeceğimiz yerde ne yaptık. Adım adım devrimlerine ihanet ettik. Bunun sonucunda işte bu noktaya geldik.

Çağdaş uygar ülkeler nasıl laiklik temelinde o seviyeye ulaştılarsa biz de ulaşacağız. Bundan emin olun. Ama dinle bu hedefimize ulaşamayız. Dini temel alarak bir yere varamayız. Bırakın din vicdanlarda kalsın. İşte müslüman ülkeler bu yanlışlığın içinde. Bu yanlışı yaptıkları içindir ki din çıkarlara ve siyasete alet edilmektedir.

Gelin hep birlikte bu ülkenin yarınları adına bağımsızlık ve demokrasi için mücadele edelim. Bu ülkenin kurtuluşu demokrasi mücadelemizle olacaktır. *Gerçek anlamda demokrasi mücadelesinde tüm sorunlarımızı birlik ve beraberlik içerisinde çözeceğiz. Kürt sorunu da dahil. O zaman bu ülkede hak hukuk ve adalet gerçekleşecektir. Saygı ve sevgi temelinde kardeşçe bir arada yaşamış olacağız. Bundan başka kurtuluşumuz yoktur. Eğer bunu başaramazsak emperyalistlerin kuklası olmaktan kurtulamıyacağız.

sinanguler2 18-10-2006 18:10

Evet,islamcı arkadaşımız bu bilgileri okuyup mutlu olabilr,bizler içinde düşünce kaynağı olmalıdır,bu insanları bu kadar zavallı yapan bir sistemli çalışmaki sorma gitsin, hiç bir iş yapmayan,ve geliri bütçesinden fazla bir kurum,eski hurafeleri bulup bulup sayfalarına koymaktan bşk b iş yapmayan,müezine bile söz dinletemeyen bu kurumun bütçesine bakın, hani laiklik,hani devletle dinin ayrılığı,hani bütün dinlere eşit olan mesafe, benden vergi alıyorsun,hıristiyandanda alıyorsun topladığın bu vergiden imama müezine maaş veriyorsun ama hıristiyanın papazına vermiyorsun insanların aklına kanser bulaştırmışlar,yazık olmuş insanlığa!.Diyorumki insan paçasını dinlere kaptırmasaydı *acaba bu günkü durumdamı olurdu?
* arkadaşlar gelin şu inanma ihtiyacını tartışalım inanma denen şey ekmek gibi su gibi hava gibi vazgeçilemeyen bişeymidir?bu ihtiyaç var olduğu süre dinlerin biri gider diğeri gelir imsanlığa kurtuluş olamaz saygılar.

18-10-2006 20:30

denizlinin tavas ilçesinde 1999 yılında hane sayısı 27, cami sayısı 29 idi
şimdi kim önde bilmiyorum.

epoch 29-11-2007 20:19

merhaba K.C
kardeş veriler eskimiş, şimdi onları yenileri ile güncelliyorum

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük 13 ncü kurumunun adı Diyanet’dir. *

2007 bütçesi 1.6 Milyar YTL dir ve *Diyanet teşkilatı *1.6 Milyat YTL’yi az bulmaktadır.

Diyanetin *başkan yardımcısı Mehmet Görmez’e göre bu para az ‘dır. Çünkü personel harcamalarına gidiyormuş çoğu, geriye fazla bir şey kalmıyormuş.

1.6 Milyar dolar ile yapacak başka bişey kalmadımı yokmu.?

Diyanet ‘in 1.6 Milyar YTL –lik bütçesinin ardında,, sıralama şöyle. *

14 ncü sırada olan Milli Eğitim Bakanlığı
15.sırada,, Milli Savunma Bakanlığı
16.sırada ,, Emniyet Genel Müdürlüğü
17.sırada,, Jandarma Genel Komutanlığı bulunuyor.

Cami hocaları, Vatan’ı savunan Askerden daha müreffeh yaşıyor.
Türkiye’de sadece müslüman *nufus da yaşamıyor.
Hıristiyan ve *yahudi olan Türk vatandaşları da mevcut.
Onlar’da *bütçeden para ve din adamı isterse ne olacak bu*Türkiye’nin hali.

Gayri üslimlerin yaptığı mert’lik’tir Müslümanların yanında.
Çünkü şimdiye kadar diyanetin aldığı *ve *88.673 kişilik personel,
maaşlarını anca ödeniyor dediği paraya talip olmadılar.

no_panik 29-11-2007 21:12

Sevgili epoch çarpıtma konusunda ihtisas falan yaptın herhalde. Diyanetin bütçesi hem milli eğitimden hemde milli savunmadan fazla imiş... Bide bunlar güncel veriler *:lol:

Tamam islamiyete bi gıcıklığın olabilirde bu kadarınada pes doğrusu. Aşağıdaki linkte çarpıtılmamış verileri bulabilirsin.
http://www.milliyet.com.tr/2006/12/2...omi/eko01.html

ziggurat 30-11-2007 01:16

Türk toplumu ölmüs de aglayani yok.Eee ölmüs bir toplumda doktor,ögretmen ve bilim adamina tabi ki ihtiyac olmaz.Ölü deyince akla ilk önce Imam ve cami gelir.Bu kadar cami ve imam olmasi tamamen normal!

Khomaniac 30-11-2007 02:10

Para ve kaynaktan bol şey yok nasılsa Türkiye'de. Har vurup harman savurabiliyoruz paracıkları istediğimiz gibi.. Ne mutlu bize :)

Yobazların sapıtıp her yeri cehaletle ve dinlerinin saçmalıklarıyla doldurmasını engellemek için kurulan bu kurumun böyle büyük bir israf içinde bulunması, bağış saçmalığıyla insanların her köşe başına bu çirkin yapıları dikmesini engellememesi büyük bir zaafiyet. Ama kim takar ki, nasıl olsa "öbür taraf" için yatırım yapmak bu taraftan daha önemli :)

hiramusta 30-11-2007 10:06

Alıntı:

no_panik";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101685)
Sevgili epoch çarpıtma konusunda ihtisas falan yaptın herhalde. Diyanetin bütçesi hem milli eğitimden hemde milli savunmadan fazla imiş... Bide bunlar güncel veriler *:lol:

Tamam islamiyete bi gıcıklığın olabilirde bu kadarınada pes doğrusu. Aşağıdaki linkte çarpıtılmamış verileri bulabilirsin.
http://www.milliyet.com.tr/2006/12/2...omi/eko01.html

K.C nin cevabını merak ediyorum. :)

epoch 30-11-2007 10:30

Alıntı:

no_panik";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101685)
Sevgili epoch çarpıtma konusunda ihtisas falan yaptın herhalde. Diyanetin bütçesi hem milli eğitimden hemde milli savunmadan fazla imiş

sevgili no_panik. verdiğin link'in canı cehenneme. ben *savunma bakanlığı ile Jandarma komutanlığı nı *ayrı ayrı sundum. toplamını değil.

Alıntı:

epoch";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101682)
......13 ncü kurumunun adı Diyanet’dir.
15.sırada,, Milli Savunma Bakanlığı ,
16.sırada ,, Emniyet Genel Müdürlüğü ,
17.sırada,, Jandarma Genel Komutanlığı bulunuyor.

Cami hocaları , Vatan’ı savunan Askerden daha müreffeh yaşıyor.

adam gibi okuyorsan farkedersin.
askerin istihakını cami hocalarına yeğliyorsan, emin ol ki tek başına değilsin.
senin gibiler Türkiye'nin % 47 'sini oluşturuyor.
benim aldığımda da başka bir gazetedir. taha akyol'un yazarlığını yaptığı Milliyet'den değil.

no_panik 30-11-2007 20:33

Sevgili yüce şahsiyet epoch. Yazdıkların yukarıda ve bende farklı bir şey görmüyorum herhalde. 14. sıraya milli eğitim 15. sıraya da milli savunma bakanlığının bütçesini koymuşsun. *

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Savunma Bakanlığı'na öngörülen ödeneğin 13 milyar 326 milyon YTL olduğu açıklandı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mill%C3...B1%C4%9F%C4%B1

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı'na öngörülen ödeneğin 21 milyar 238 milyon YTL olduğu açıklandı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Milli_E...B1%C4%9F%C4%B1

2008 yılı bütçesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'na öngörülen ödeneğin 1 milyar 808 milyon 538 bin YTL olduğu açıklandı
http://tr.wikipedia.org/wiki/Diyanet...B1%C4%9F%C4%B1

adan gibi okuyorsan farkedersin. askerin istihakını cami hocalarına yeğliyorsan, emin ol tek başına değilsin. senin gibiler Türkiye'nin % 47 'sini oluşturuyor. Epoch

Benim ne demek istediğimi anlamak istemiyorsun herhalde. Yada anlamak işine gelmiyor. Ben yine türkçesini söyleyeyim... Olayı Çarpıtma....
Askerin istihakını hocalara yeğliyorsun gibi ebleh ebleh ifadeler yazarsan haberin olsun bir daha ki yanıtım bu kadar sakin olmaz.

EZ_TuDu 30-11-2007 22:02

Alıntı:

no_panik";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101757)
Sevgili yüce şahsiyet epoch. Yazdıkların yukarıda ve bende farklı bir şey görmüyorum herhalde. 14. sıraya milli eğitim 15. sıraya da milli savunma bakanlığının bütçesini koymuşsun. *

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Savunma Bakanlığı'na öngörülen ödeneğin 13 milyar 326 milyon YTL olduğu açıklandı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mill%C3...B1%C4%9F%C4%B1

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı'na öngörülen ödeneğin 21 milyar 238 milyon YTL olduğu açıklandı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Milli_E...B1%C4%9F%C4%B1

2008 yılı bütçesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'na öngörülen ödeneğin 1 milyar 808 milyon 538 bin YTL olduğu açıklandı
http://tr.wikipedia.org/wiki/Diyanet...B1%C4%9F%C4%B1

adan gibi okuyorsan farkedersin. askerin istihakını cami hocalarına yeğliyorsan, emin ol tek başına değilsin. senin gibiler Türkiye'nin % 47 'sini oluşturuyor. Epoch

Benim ne demek istediğimi anlamak istemiyorsun herhalde. Yada anlamak işine gelmiyor. Ben yine türkçesini söyleyeyim... Olayı Çarpıtma....
Askerin istihakını hocalara yeğliyorsun gibi ebleh ebleh ifadeler yazarsan haberin olsun bir daha ki yanıtım bu kadar sakin olmaz.

Sayın no_panik,
Bu yazdıklarınla herhalde gurur duyuyorsun. Burada savunduğun konunun ne olduğunu biz iyi biliyoruz. Yoksa senin amacın epoch u haksız falan çıkarmak değil. Şimdi kör ve sağır fakat kime hizmet ettiği belli olmayan beynini biraz şöyle çalkalada aklın başına gelsin. Yoksa sen cami hocasımısın. Hani bunu savunduğuna göre demekki bundan nemalanıyorsun. Yoksa bunun bir başka açıklaması olamaz. Şimdi eğer bu sistemden nemalanmıyorsan o zaman başta söylediğim o kör ve sağır tanımlamasını kabul etmen gerekiyor. Burada K.C. biraz daha insaflı rakamlar vermiş. Hac yolunda harcananlar, imam hatip liseleri uğrunda harcananlar, diyanetin bu paralar maaşlara yetmiyor dediğine göre demekki bu camilerin elektrik, su v.s. masraflarınıda devlet ödüyor. Birde bu özel dinhaneler ben öyle diyorum. Tekkeler, vakıflar, dernekler, *tabiki bütün bunların içinde alevilerinde ibadet için harcadıkları var. Bütün bu paraları gökten zembillemi veriyorlar sizlere. Bunların tamamı bu ülkenin milli serveti değilmi. *Hadi bakalım no_panik denilen şahıs bundan sonrasını ben hesaplamayacağım. Sen şimdi bu ülkenin milli servetinin buralara akan kısmı için bir rakam ver. Verki herkes gülecekmi yoksa ağlayacakmı hep beraber görelim.

Ondan sonrada çıkarsın dersin yok efendim milli eğitim bütçesinden azmış.. Az olsa ne yazar çok olsa ne yazar. Bir kuruşunu bile helal etmem. Zehir zıkkım olsun. Yazık. Bir sürü insan var açlıktan işledikleri suçlar hergün çığ gibi büyüyor. Bedenini satan kadınlara bak, karısını kızını satan insanlara bak. Hastane kapılarında ölen hastalara bak. Ülkesi için canını veren şehit dediğiniz zavallı gençlere bak. Ömrü boyunca ayakkabı yüzü görmeyen anadoludaki halkıma bak. Benim şimdi zehir zıkkım olsun demeye hakkım varmı yokmu..

Öyle dalga geçmeye benzemiyor değilmi. Hadi hesabını çıkarda gel karşıma. Bu ülkenin milli servetinden kaç para kendi kesenize koyuyorsunuz. Ama cevap verirken aklını kullan...

dilaver 30-11-2007 22:18

arkadaşlar

* Birbirimize hitap ederken saygı sınırlarını aşmadan, meseleleri kişiler boyutunda degil de konunun genelinde ele alırsak hepimize faydası olacaktır. Kişisel suçlama ve kavgaların bizi bir yere götürmeyecegini herhalde siz de takdir edersiniz. Lütfen gerginlige yol açmadan düşüncelerimizi ifade etmeye çalışalım.

* * saygılarımla

no_panik 30-11-2007 22:34

Şimdi kör ve sağır fakat kime hizmet ettiği belli olmayan beynini biraz şöyle çalkalada aklın başına gelsin. Yoksa sen cami hocasımısın. Hani bunu savunduğuna göre demekki bundan nemalanıyorsun. *ez_tudu

Sevgili ez_tudu aynı çirkin üslubla sana yanıt vermeyeceğim. Ben ne oralardan nemalanıyorum ne de diyanetin bütçesinden bugüne dek haberim vardı. Sadece epoch'un verdiği sıralama bana mantıklı gelmedi ve googledan bu işin aslına bakarak buraya gelipte bu haberi okuyanların yanlış bilgilenmemesi için işin aslını buraya yazdım. Bu durum neden seni bu kadar rahatsız etti açıkçası onu da anlayabilmiş değilim. Demek ki tahammülsüzlük iliklerine kadar işlemiş.

Bugün diyanet gibi bir kurumun olmasına en çok sevinmesi gerekenler senin gibiler olması lazımken tutmuş vergiden dem vurarak hakkımı helal etmem diyorsun. Demek sende helal kavramıda oluşmuş. Garip doğrusu... *Diyanet olmasaydı emin ol bugün burada ne böyle bir sitenin olması mümkün olurdu ne de sen burda bunları yazıyor olurdun. Sen oturup kalkta diyanet gibi bi kurumun böyle bir ülkede olmasına şükret. Aksi bir durumda emin ol seni bu görüşlerinden dolayı çoktan taşa tutarlardı...

Titan 30-11-2007 22:47

Sevgili no_panik,

*Birçok bakanlığı geçen bütçesi ile sadece sünni müslümanların isteklerini karşılarken, bu ülkede yaşayıpta vergilerini ödeyen, özellikle çoğunluğunu alevilerin oluşturduğu ve diğer azınlıklarında *dini isteklerinin yerine getirilmesi için diyanet hakkında ne düşünüyorsun?

EZ_TuDu 30-11-2007 22:50

Arkadaşım no_panik, her halde yazdığım yazıyı tersinden okudun. Ben diyanetin varlığını savunuyormuşum öylemi.. Yani şimdi savunan benmiyim senmisin. ? Doğrusu bu anlayışından sonra diyecek bir şey bulamıyorum. Anlaşılan ben buraya ne yazsam sen tersini anlayacaksın. O yazının senin yazmış olduğun yazıya atfen yazılmış olduğunu farkedersen benim söylemlerimi savunma yerine kendi söylemlerini savunman gerekir. *Sanırım öne sürülen ölçüleri kıyazlamaktan vazgeçtiniz.

Diyanetin sayesinde buralarda olmaktan bahsediyorsunuz. Bundan gururmu duyuyorum sanıyorsunuz. Ama siz gurur duyuyorsunuz galiba. Bense utanç duyuyorum.

no_panik 30-11-2007 23:10

Olayı anlatamadım galiba. Bu ülkede diyanetin var olması demek merdiven altlarında dini eğitimin önüne geçmek demektir. Merdiven altlarında dini eğitimin sakıncalarını ise anltamama lüzum yok herhalde. Bizim gibi ülkelerde din mutlaka devletin kontrolü altında olmalıdır. Malesef dini sömürüp amacından saptıran bir çok tarikat var. Bunu bir müslüman olarak ben söylüyorum....
Diyanetin olmaması demek kontrolsüz eğitim demek. Kontrolsüz eğitiminde sonuçları bugün bizi bir afganistan yapar bir pakistan yapar. Yanlız bu söylemlerimi kesinlikle İslamla bağdaştırmamak lazım. Sadece üzerinde durduğum bilinçsizce verilecek eğitimin bizi götüreceği sonuçlardır.

Sevgili Titan, diyanetin alevilerin ve diğer azınlıklarında ihtiyacını karşılaması lazım. Bu çözülmesi gereken bir sorun. Son zamanlarda bir şeyler yapılmaya çalışılıyor umarım sorunsuzca halledilir.

bilmem 30-11-2007 23:42

bir arkadasin
Cami hocaları , Vatan’ı savunan Askerden daha müreffeh yaşıyor.

madem oyleyde nie benim alt mahallenin caminin imami *kadrolu degil?
niye adam kendi bogazindan kesipte camiye yardimda bulunduruyor? olmayan maasiyla?

madem ulke gelisemiyor diye diretiyorsunuz peki sorarim size
ulkedeki baskanlar baskan yardimcilarindan tutunda esnafina polisine kadar herkes rusvet yerse bu ulke nasil gelisir? Ulke gelisimininde hesaba katmadiniz bisey var egitim sistemi. Ulkede bu duzeltmedikte bu olaylar surup gider. suclusu tabi yine din adamlari camiler diyanet olur.

Tek sucu dine diyanete atmadan once kendinize cevrenize bakmanizi onerrim.
Sirf diyanet para aliyor diye bu kadar olaylarin buyutulmesini anlamiyorum.
Hadi diyanete ayrilan parayi savunma bakanligina ayridik diyelim yada milli egitim bakanligina. Ee oradakiler ne yapacak herkes zannediyor mu ki savunmaya yada egitime *harcanacak oradakilerde yiyecek 1 harcayip 5 gosterecek cebe atacak. *

Dini kullanipta para toplayanlardan nefret ettigim hic birsey yok.
Allahi kitabi kullanmak nema saglamak ne kadar etik bilemiyorum.
Ama insanlarin iyi niyetlikleri onlari aptal yerine koymanizi gerektirmez.

saygilar!

Titan 30-11-2007 23:46

Sevgili Titan, diyanetin alevilerin ve diğer azınlıklarında ihtiyacını karşılaması lazım. Bu çözülmesi gereken bir sorun. Son zamanlarda bir şeyler yapılmaya çalışılıyor umarım sorunsuzca halledilir.

Bilemiyorum sevgili no_panik, ne zaman bütçe tartışmaları olsa diyanetin bütçesinin sebepleri ve sonrasında gelen tartışmalar da, her zaman diğer azınlıkların haklarının da * korunacağı yazılıp çizilse de, (yıllarca süre gelen alışkanlıklar nedeniyle) *yine bir çözüme ulaşılamayacak bence. :?

Çünkü, bu durumu benimsemeyecek muazzam bir çoğunluk var ve eğer bir mucize! olur da diyanetin diğer azınlıkların haklarını elde etmelerini *sağlaması halinde, ve diyanet bu muazzam çoğunluğu en küçük bir fitne-fesat (tarihimizde böyle olaylar gani gani ve tam isabet üstelik, damardan) sonucunda kontrol alamayıp azınlıkların haklarını da * koruyamayacak duruma gelirse, sonu felaketle sonuçlanacak bir senaryo * oluşması da kaçınılmaz olabilir diye düşünüyorum..:cry:

Titan 30-11-2007 23:53

Burada bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak,

Ülkemizden başka diyanet ile ilgili bakanlığı olan herhangi bir ülke var mı?

(bir süre önce hürriyet gazetesinden tufan türençin köşesinde, suudi arabistanda böyle bir bakanlığın olmadığını öğrenmiştim, o nedenle soruyorum.)

dilaver 01-12-2007 00:01

Bu başlıgı ilgilendirdiginden Fikret Başkaya'nın bir yazısından kestigim bu paragrafı buraya asıyorum. Tartışmalara açılım ve perspektif getirmesi dilegiyle :

* *Cami mi? büyükler için devlet okulu mu?

* * Daha önce de defaaten yazdığım gibi, TC'de din-devlet ilişkisi Osmanlıİmparatorluğu'ndakinin devamıydı. Osmanlılar'daki sistem de Bizans'takinin benzeriydi. Fakat gerçek dünyada reel bir karşılığı olmayan abartılı laiklik söylemi, bu durumun anlaşılmasını zorlaştırdı. Türkiye'deki rejimin laik sayılabilmesinin asgari koşulu,dinin devlet aygıtının dışına çıkarılması ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alınmasıydı. Bir rejim, ancak dinin hiç bir politik işlev üstlenmediği, devlete bulaşmadığı, devletin de dinle ilişkisinin kesildiği, din alanına müdahale etmediği durumda, laik tanımını hakedebilir. Rejim böyle bir şeye cesaret edecek kadar güçlü değildi. Ozaman geriye dini araçlaştırmak, manipüle etmek kalıyordu. Bu amaçla din, duruma göre baskı altına alındı veya belirli amaçlar için araçlaştırıldı [sola ve genel olarak aydınlanmaya karşı kullanmak,vb...]. İrtica, bir "iç düşman" olarak iktidarın kendini yeniden üretmesinin bir 'aracı', onun varlık nedenlerinden biriydi. Yönetici elit ancak 'kurtarıcılık retoriğiyle' kendini yeniden ürebildiği için,konjonktüre göre halkı irticadan, komünizmden, bölücülükten kurtarmaya devam ediyor...

* * Aslında her seferinde 'kurtarılandan' değil de'kotarılandan' söz etmek daha uygundur. Devlet genç neslin önemli bir bölümünü okullar aracılığıyla kapsıyordu ama geniş yetişkinler kitlesi kapsama alanının dışında kalmıştı. Onlara ulaşmanın yolu da Diyanet,İmam Hatip Okulları, Kur'an Kursları, radyo-televizyon proğramları,Haç'a gidişin devlet tarafından organizasyonundan, vb. geçiyordu.Fakat üstesinden gelinmesi zor bir çelişki söz konusuydu. Devlet dine karıştıkça, din de devlete karışmak durumundaydı ve bu çelişki giderek karışanlara karışılır, kullananlar kullanılır biçimini alacaktı.Devlet dini araçlaştırıp kullanmak isterken, din de devlet aygıtına nüfuz edecekti...

* * *Aslında bunda şaşılacak birşey yoktur: Karışma fiili her zaman doğası gereği karşılıklıdır, adı üstünde karışmak ikitarafı angaje eder... 1930'lu yılların: "herşey devlet için ve devlet içinde" sloganı câmiyi de kapsıyordu elbette. Bu amaçla caminin dedevletin ideolojik aygıtlarından biri haline getirilmesi gerekiyordu.İmam, öğretmenin camideki benzeridir, maaşını devlet öder o da birdevlet okulu olan İmam Hatip Okulu'ndan mezundur. İl müftüsü de ilmilli eğitim müdürünün karşılığıdır. İmamın okuduğu hutbe, verdiği vaaz merkezden yollanır, misyonu resmi ideolojiyle harmanlanmış"devlet dininin" bekçiliğini yapmaktır. Buna "Atatürk İlke veİnkılâplarına bağlı din" demek de mümkündür... Aslında rejim GenelKurmay - Diyânet ikilisine dayanıyor ama başta hukukçular taifesiolmak üzere, rejimin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu *"sananlar" hayli çok... Cami de aynı okullar gibi Ulu Önderin, vatanın, devletin, militarizmin ve savaşseverliğin kutsandığı bir kurum.

* * Şimdilerde bu duruma bir tuhaflık daha eklenmek üzere...Caminin kapsama alanını daha da genişletilmek üzere Alevilersahnede... Alevileri de Cem Evi söylemiyle sürece dahil etmek için sondönemde yoğun bir çaba gözleniyor. Bu amaçla adı cem evi olan yenicamiler ve yeni İmamların devreye sokulması planlanıyor. Alevilerin bir bölümü bütçeden pay almak, maaşa bağlanmak için çoktan seferber olmuş durumdalar. Aslında zahmet edip sözlüğe bakılırsa, cem'in cami'nin çoğulu olduğu görülecektir. Dolasıyıla, cemevi demekle cami demek arasında bir fark yok. İkisi aynı şey. O zaman ikiyüzlülüğe gerek olmamalıdır. Hâni Alevilik ilericilikti, özgürlükçülüktü, hoşgörüydü... Alevilik de son tahlilde diğerleri gibi pre-kapitalist, pre-modern bir ideolojidir. Daha fazlası değil... Boşuna gelin - güveyiolup, kendini aldatmanın bir âlemi var mı? O halde devletin diyanetinde, camisinde yer edinme aymazlığını bırakıp, dinin hertürlüsünün devlet aygıtının dışına çıkarılması için mücadele etmek daha anlamlı değil mi? Sorunların çözümü devletten maaş alan 'aleviimamlardan' mı geçiyor? Aleviler de cami kapsamına alınmak istenirken,ağızlarını her açtıklarında 'Türkiye laiktir laik kalacak' diyenlerin kulakları çınlıyor mudur dersiniz...

* * * saygılarımla

Titan 01-12-2007 00:03

Sevgili bilmem, önemli olan eğitimin kalitesidir. Ahlak olmadıktan sonra, eşek yine eşektir. Ben eğitimden önce insanlara *'düşünme yetisi'nin aşılanması gerektiğine inanırım. Yani özetle, yemeğin malzemesini temin etmek, pişirmesini kendin yapıp yemek varken, *hiç çaba harcamadan hooop önüne gelen tabaktan yemek yemek insanı ne kadar geliştirebilir ki?

Titan 01-12-2007 00:15

Sevgili dilaver,

Fikret Başkayanın makalesinin yerinde tespitleri olmakla beraber, artık dinlerin tamamen paranın ve sistemin hakimiyeti altına girdiği apaçık ortada. :x

dilaver 01-12-2007 00:41

ne zaman girmemişti ki titan. Dinin amacı egemenligin tesisi degil miydi ki. Köleligi kutsamak için ahret icat edilmedi mi. Bu dünyadaki sömürünün meşru temelini yaratabilmek için mutluluk öbür dünyaya bırakılmadı mı. Egemenler kulluk bilincini pompalayarak kendi iktidarlarını saglamlaştırmadılar mı.

* * saygılarımla

Titan 01-12-2007 01:00

Egemenler kulluk bilincini pompalayarak kendi iktidarlarını saglamlaştırmadılar mı.

Evet, senin yorumun gibi eskiden bu pompalama işini yaparken *bu pis oyunu perde arkasında, karanlılarda ve dehlizlerde oynarken, şimdi düzeni tam oturtarak ve üstelik sahne ışıklarını da yakarak, bu aşağılık oyunu perdenin önünde sergilemektedirler, hem de * cesurca...

Hani eskiden sinemalarda araya parça koyarlardı ya, o hesap, oysa şimdi gerek görmüyorlar..

Makaleyi de *bu şekilde yorumladım ve demek istediklerimin özetiydi bu yazdıklarım.

epoch 01-12-2007 12:19

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Savunma Bakanlığı'na öngörülen
ödeneğin 13 milyar 326 milyon YTL olduğu açıklandı.

2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı'na öngörülen
ödeneğin 21 milyar 238 milyon YTL olduğu açıklandı.

2008 yılı bütçesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'na öngörülen
ödeneğin 1 milyar 808 milyon 538 bin YTL olduğu açıklandı.

merhaba,, no_panik
Benim sunduğum verilerde 1.6 Milyar ytl’nin *2007 bütçe yılına ait *oldğunu belirtmiştim.
Tarihler ortada, senin verdiğin wikipedia linkleri 2008 yılı bütçesine ait.
Öngörülen para miktarı yerinde durmamış, 200 milyon küsür *ytl artmış.
Senin olumlu karşılıyor olabilirsin ama ben olumlu karşılamıyorum.
maaşlı ezan okuyuculara Türkiye’nin ihtiyacı yok.

akşam ceviz kabuğunu izleyeniniz olduysa lütfen hatırlasın.Alevi olan İki milletvekili biri chp’den, biri akp’den. birde alevi dernek başkanı katıldı. akp'nin alevi projesinde olan,,
maaşlı dede konusu hem laikliğe aykırı, hemde maaşlı din memuru *yanlışlığı tartışıldı.
akp kütahya milletvekili, tekke ve zaviyeleri savunmaya kalkıştı, savundu’da,, evelediği kelimeler yutulacak kelimeler değildi, çünkü.

sünni islam'a aktarılan 1.8 milyar ytl’lik *ödeneğin pektim fiyatı kadar ettiğini hatırlayın.
Üstelik pektimin *fiyatı, cumhuriyet tarihi’nin bir süreci,,
diyanetin aldığı para ise her yıl tekrarlanıyor..
sen, sakin olmayan yanıtlarında,,laik cumhuriyeti ,,haybeden para yiyen diyanete mecbur bırakıyorsun.

EZ_TuDu 01-12-2007 21:07

Sevgili epoch,

Sen ne anlatırsan anlat *İ M A M *malesef bildiğini okuyor... Biz anlıyoruzda o namı değer imam anlamıyor... anlamıyor işte.. ne anlatsan anlamıyor.

Yahu kardeşim biz diyoruzki bu ülkenin 1 kuruşu bile boşa gitmesin, onlar yok seninki azdı benimki çoktu muhabbeti içindeler. Hani o bahsettiğin alevi zatlarda aynı çanaktan yalayanlardan. Onları....... et. Zaten onlar gibiler alevilerin önünde engel değilmi.. Hoş alevilerinde ne yaptığını anlamış değilim..

Ben alevileri din ekseninde bir kitle olarak görmek istemiyorum.. Onlar benim gözümde bir kültürün temsilcileri gibi.. Ama arada çatlak sesler yok değil. İşte dün akşamki neye hizmet ettiği belli olanlar gibi...

3.yol 01-12-2007 21:58

Alıntı:

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101796)
ne zaman girmemişti ki titan. Dinin amacı egemenligin tesisi degil miydi ki. Köleligi kutsamak için ahret icat edilmedi mi. Bu dünyadaki sömürünün meşru temelini yaratabilmek için mutluluk öbür dünyaya bırakılmadı mı. Egemenler kulluk bilincini pompalayarak kendi iktidarlarını saglamlaştırmadılar mı.

* * saygılarımla

Ekleme olarak; din , *emperyalizmin de mesrulasmasi icin kullanilmistir dunya tarihinde. Japonlar bile emperyalizmi batidan ogrendikleri zaman isgal ve yayilmaci politikalarini/amaclarini yerine getirmek icin bir tanriya ihtiyac duymuslar ve kendi imparatorlarini tanri ilan etmislerdir.

Engse Hohol 23-10-2012 22:14

Alıntı:

epoch´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 91381)
2007 bütçesi 1.6 Milyar YTL dir ve Diyanet teşkilatı 1.6 Milyat YTL’yi az bulmaktadır. Cami hocaları, Vatan’ı savunan Askerden daha müreffeh yaşıyor

5 yıl önceki durumun ürkütücülüğü azalmamış, artmış.
2012 bütçesi 3 milyar 891 milyon TL
2013 bütçesi 4 milyar 604 milyon TL olmuş
buna karşın Prof ünvanlı başkanın derdinin, arapların, arap olmayanlardan 1 gün önce bayram gününe erişmeleri olduğunu görmekteyiz;
"Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye ile Suudi Arabistan’daki hacıların ayrı günde Kurban Bayramı kutlamasının tüm müslümanların aynı anda bayram sevinci yaşamasına engel olduğu gerekçesiyle Ortak takvim çağrısında bulundu" (*)

Şüpheci Dinsiz 24-10-2012 14:10

2013 Diyanet bütçesi 11 bakanlığı geride bıraktı

Sevgili arkadaşlar,

Durum budur maalesef.
Alıntı:

Kaynak
Diyanet bütçesi 11 bakanlığı geride bıraktı; savunmada da yüksek artış var

Diyanet’in bütçesi İçişleri, Sağlık ve Dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakanlığı geride bıraktı

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2013 bütçesinden aldığı payla 11 bakanlık bütçesini geride bıraktı. 2012 bütçesinden 3 milyar 891 milyon lira alan Diyanet'e 2013 bütçesinden 4 milyar 604 milyon lira ayrıldı. Diyanet'in yanı sıra savunma harcamalarına ayrılan ödeneklerde de yüksek artış dikkat çekti. 2013 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na toplam 22 milyar 47 milyon lira bütçe ayrıldı.

Diyanet İşleri Başkanılığı, genel bütçeli idareler arasında en yüksek payın ayrıldığı 12. kurum oldu.Erdinç Çelikan'ın hürriyet.com.tr'de yayınlanan haberinin ilgili bölümü şöyle:

Diyanet bütçesiyle fark attı
Diyanet İşleri Başkanlığı 4 milyar 604 milyon liralık bütçe büyüklüğüyle; İçişleri Bakanlığı (İdris Naim Şahin) 2 milyar 888 milyon, Sağlık Bakanlığı (Recep Akdağ) 2 milyar 490 milyon, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Teknoloji Bakanlığı (Nihat Ergün) 2 milyar 469 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Erdoğan Bayraktar) 1 milyar 880 milyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı (Ertuğrul Günay) 1 milyar 851 milyon, Dışişleri Bakanlığı (Ahmet Davutoğlu) 1 milyar 614 milyon, Ekonomi Bakanlığı (Zafer Çağlayan) 1 milyar 381 milyon, Kalkınma Bakanlığı (Cevdet Yılmaz) 1 milyar 198 milyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Taner Yıldız) 600 milyon, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Hayati Yazıcı) 503 milyon ile Avrupa Birliği Bakanlığı’nı (Egemen Bağış) 213 milyon solladı.

En zengin 12. kurum
Diyanet, genel bütçeli idareler arasında en yüksek payın ayrıldığı 12. kurum oldu. Hükümetin güvenlik harcamalarına ayırdığı pay da dikkat çekti. 2013 yılı bütçesinde en fazla ödeneğin ayrıldığı bakanlıklardan biri Milli Savunma Bakanlığı (MSB) oldu. Terör olayları ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmelerle birlikte 2012 yılında 18 milyar 230 milyon olan MSB bütçesi 2013 yılında 20 milyar 359 milyon liraya yükseldi.

Savunmaya 22 milyar
2013 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 14 milyar 777 milyon, Jandarma Genel Komutanlığı’na 5 milyar 843 milyon, MİT Müsteşarlığı’na 995 milyon lira, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na da 432 milyon liralık kaynak ayrıldı. Güvenlikle ilgili bu dört kurumun toplam bütçesi ise 22 milyar 47 milyon liraya ulaştı.

Karayolları’na 6 milyar 962 milyon
Hükümet duble yolların tamamlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ise 6 milyar 962 milyon liralık rekor bir kaynak ayırdı. Kapatılması gündeme gelen Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun bütçesi ise 65 milyon olarak belirlendi.
Sevgiler

Lynx 24-10-2012 15:01

Peki diyanet bize ne kazandiriyor ? Cenneti mi kazandiriyor ey müslüman ? Hani nerede , kim gitti , gören oldu mu ?

ALKA 24-10-2012 15:29

Biraz önce benzer haberi Haber soL'da okudum. Konuyu açsam mı açmasam mı derken meğer ki bizim Deist_tr benden önce davranmış. :)

Bir devlet düşünün tüm bütçesini savaşa ve dine ayırıyor. O devletten ne hayır beklenir?

Yıllık dünya toplam askeri harcamaları 800 milyar dolar. Bu parayla dünyada yoksulluk, susuzluk ve eğitimsizlik problemleri kolaylıkla çözülebilirdi, dünya üzerinde barış, zenginlik ve huzur tesis edilebilirdi.

irsArtvin 24-10-2012 17:47

AKP bütçeyi savaşa ve Diyanet'e ayırdı!

AKP bütçeyi savaşa ve Diyanet'e ayırdı!

http://haber.sol.org.tr/sites/defaul.../2013butce.jpg

Diyanet bütçesi yine rekor bir artışla 3 milyar 891 milyon TL'den 4 milyar 604 milyon TL'ye yükseldi. Diyanet İşleri Bakanlığı'nın bütçesi İçişleri, Sağlık ve Dışişleri Bakanlıkları dahil tam 11 Bakanlığı geride bıraktı. Savaş bütçesi ise rekor üstüne rekor kırdı.

AKP iktidarının toplumu gericileştirme projesinde önemli bir rol oynayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve son yıllarda iyice artan savaş politikaları bütçeden aslan payını kaptı.

Diyanet'in 2013 bütçesi İçişleri, Sağlık ve Dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakanlığı geride bıraktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2012 yılı bütçesi 2011 yılına göre yüzde 22.40 arttırılarak 3 milyar 891 milyon 166 bin TL'ye yükseltilmişken 2013 bütçesi için yine rekor bir artış medyana geldi. Buna göre Diyanet'e 2013 bütçesinden 4 milyar 604 milyon lira ayrıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı aldığı bu bütçeyle genel bütçeli idareler arasında en yüksek payı alan 12. kurum oldu.

Savaş bütçesi rekor kırdı
2013 bütçe görüşmelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı dışında dikkat çeken diğer bir nokta savaş bütçeleri olmuştu. İşte savaş bütçelerinin dökümü:

-Milli İstihbarat Teşkilatı'nın 2013 yılı bütçesi yüzde 32.2 oranında artırılarak 995 milyon 569 bin liraya yükseltildi.

-Milli Savunma Bakanlığı 2013 yılı bütçesinde en fazla ödeneğin ayrıldığı bakanlıklardan birisi oldu: 20 milyar 359 milyon TL.

-Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 14 milyar 777 milyon, Jandarma Genel Komutanlığı'na 5 milyar 843 milyon, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na da 432 milyon liralık kaynak ayrıldı.

-Telefon dinlemeleri üzerine gündeme gelen TİB'in de bağlı olduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na 2013 yılı bütçesinden tam 1 milyar 510 milyon TL ayrıldı.

(soL - Haber Merkezi)
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-si...i-haberi-61383

Neva 24-10-2012 19:01

Zaten simdiye degin, her zaman savunmadan sonra, yuksek butce ayrilmamis miydi Diyanet'e?

noam chomsky 03-11-2012 04:26

mesele diyanetin yüksek bütçeye sahip olması değil,diyanetin tek bir mezhep anlayışı doğrultusunda hizmet sunması.

Engse Hohol 01-02-2014 09:14

# 2014 Diyanet bütçesi yüzde 18.2 artırılarak 5 milyar 442 milyon lira olunca,
kim var 18.2 zam alabilen maaşına diye kendine soruyor.

Uzaya minare ile mı çıkıyoruz?
Fransa uzay araştırmaları bütçesi: 2.8 milyar $
Japonya uzay araştırmaları bütçesi: 2.5 milyar $
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi: 2.4 milyar $
Almanya uzay araştırmaları bütçesi: 2 milyar $

kürtaj haramdır, lades haramdır, evlatlıkla evlenmek caizdir, sevgililer günü mekruhtur, kırmızı don günahtır... diyanet 2.4 milyar $ harcayıp bu fikirleri üretirken aynı para miktarı ile Japonya uzaya insanlarla konuşabilen robot gönderiyor, uzaya güneş santrali kuruyor!

# Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA

Engse Hohol 29-11-2015 18:42

Türkiye'de diyanetin bütçesi ile Japonya'da Jaxa uzay ajansının bütçesi neredeyse eşit para miktarında, yaklaşık 6 milyar TL (2.5 milyar dolar). Jaxa, uzaya Japon haberleşme ve araştırma uydularını göndermenin yanında supersonic passenger jet yapmak için üretime geçmenin eşiğindeler. Peki ya diyanet neyin eşiğinde? (--)

http://3.bp.blogspot.com/-hZIenqtqn-.../s640/din2.jpg

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:12 .