Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   belki fark etmemişsinizdir; (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3357)

dolfen 30-12-2006 22:13

belki fark etmemişsinizdir;

[/b]belki fark etmemişsinizdir, seçilmemiş liderlerimiz milyonlarca insanı, sadece dinleri ve ırkları yüzünden insanlıktan çıkardılar. onları istedikleri gibi yaralayıp, işkence ettiler ve hapse attılar.
belki fark etmemişsinizdir, aynı adamlar kendi askerlerinide insanlıktan çıkardılar, dinleri ve ırkları yüzünden degilde, daha aşagı bir sınıfa dahil oldukları için. belki fark etmemeişsinizdir ama dünya, buldukları bombalara kendi ismlerini veren aptallar ve bu bombaları gelecege yatırım için kullanan aptallar tarafından yönetiliyor.
belki fark etmemişsinizdir ama artık herkes hayatını günü gününe yaşıyor ve fazladan birkaçgün yeterli oluyor nefes almak için.belki fark etmemişsinizdir, hava ve su dahil bütün kaynakalarımızı tüketmiş olarak ölüyoruz.belki fark etmemişsinizdir ama artık bir yarın olmayacak.
belki fark etmemişsinizdir ama tanrı bugün yaşıyor olsaydı, ateist olmak zorunda kalırdı...[b]

beelzbb 31-12-2006 02:46

Re: belki fark etmemişsinizdir;

Şimdi farkettim ki bunlar din adına güdülen politikalardır.Şimdi farkettim ki din bunu emretmez.Şimdi farkettim ki olguları döneminin koşullarında değerlendirmek lazım.Yoksa yaniliriz.Şimdi farkettim ki biz insanlık bozguncuyuz.Şimdi farkettim ki herşey bizim için.(Doğa).Şimdi farkettim ki doğaya bizden gayrı hiç bir mahlukat bukadar zarar veremez.Ahh biz ahhh.Şimdi farkettim ki DOLFEN dostum yanılıyorsun

onur 31-12-2006 02:58

Kusura bakmayın bende şimdi farkettim her türlü iftirayı Dine yama yapmak moda.İnanan insanların Kitabındaki ayetlerle dalga geçip alay etmenin rant sağladığını,İslamı bilime ,bilimi islama düşmanmış gibi göstermenin ustalığını burda çoklarının iyi başardığını.Şimdi farkettim buradaki inanmayanların *Muhammed İkbalden ,Ali Şeriatiden,Hüseyin Ataydan ,Roger Garaudy den bi haber olduğunu ve eserlerini okuyup incelemediğini , şimdi farkettim Turan üsdatın ve yandaşlarının saçmaladıklarından başka ellerinde fikirler olmadığını...

deli_cevat 31-12-2006 11:21

oww onur sen çok zeki takılıyon ama kapasiteni fazla zorlama derim ben
tarihi biraz daha gerçekçi bi gözle incele ondan sonra anlarsın muhammedin neden o kadar çok karısının olduğunu,neden rahmetinin sınırı bulunmayan ilahın gönderdiği dinin kılıçla kan ile yayıldığını daha iyi anlarsın

Kont 31-12-2006 13:40

Alıntı:

belki fark etmemişsinizdir, seçilmemiş liderlerimiz milyonlarca insanı, sadece dinleri ve ırkları yüzünden insanlıktan çıkardılar.
Kanımca yanlış bir tespit.

Bunların kökeni ekonomik çıkardır.Haçlı seferleri dini motif altında tamamen Doğu'nun zenginliğine göz dikmeye dayanır.

İslam'da cihat ganimet elde etmek içindir.Farklı inançlardaki insanlardan "kendi elleriyle cizye vermeleri" sağlanarak hoşgörü dini olmadığını göstermiştir.

Din sadece bir kılıftır esas olan ekonomik çıkarlardır.

onur 31-12-2006 14:16

TArihi gerçekçi gözle izlemek ancak ,tarihi o zaman ki koşullarına göre değerlendirmek ile olur.MAlesef bundan yoksun şekilde insanlar hayallerindeki tarihi ortaya dökünce sadece hikayeler masallar gün ışığına çıkıyor.Tarih Vahşetler doludur tarih kanla doludur.AMa tarihin en kanlı sayfalarına amerika ve avrupa sahiptir.Çünki din adına haçlı seferlerinden başka bir katliam dünyada görülmemiştir.Bana tarihte kılıcı kalkanı olmayan tek bir topluluk göstersene.Geçmişte insanlar oyun oynamazlarmış.Cevat kardeş.Geçmişte kana kan dişe diş mücadeleler varmış.Yani hümanizm masalları şu an revaçtada olsa artık kılıç kalkan kullanılmasada geçmişe nazaran şu an ki psikolojik savaşlar insanlığı çok büyük felaketlere götürmektedir.Saygılarımla.Muhammed in hanımlarıyla alıp veremediğini ilerde kendise sorarsın...

deli_cevat 31-12-2006 19:02

bre gafil sen meteryalistmisinde tarihi meteryalist bir bakış açısıyla yani dönemi kendi değer yargılarıyla değerlendirmemi istiyosun farkettinmi bilmiyom ama sarı çizmeli mehmet ağadan bahsetmiyoz tüm zamanlara ve tüm insanlara hitap eden ve bunlara sunduğu Ahlak biçiminin ideal olduğunu iddia eden bir insanın yaptığı Ahlaksızlıklardan vahşetlerden bahsediyoz

onur 31-12-2006 19:56

Ama o vahşetleri sanki kendi çıkarlarınız doğrultusunda şekillendiriyosunuz gibime geliyor.O zaman bırak peygamberi.Ülkesini savunduğu için sen yarın Atatürk ü de suçlayacan.Çünki burada sana peygamberin ne ile savaştığını ve mücadele ettiğini sonuçlarıyla birlikte bir bir ortaya dökerdim ama gene anlamıycan.Bunu geçmiş yazılarda gördüm.Bunun için 6y.y insanı gibi düşün hele de ondan sonra medenileş.
O zaman müslümanlar mal mı kendileri tahrik edilecekte savaştan kaçacaklar.Peygamber *enayimi eli kolu armut toplayacak.Hadi yavrum hadi ilk önce peygambere yapılan zulümlerin tarihini bir bir öğren ondan sonra savaşların sonuçlarını tartışalım.Ayrıca sana büyük bir dip not.Müslümanların savaşları sonuçları ile *dünya tarihindeki savaşlarının sonuçlarındaki ölüm oranlarını kıyaslarsan gör bakalım katliamı yapanların kim olduğunu gör.Koskoca HAÇLI var bu dünyada HAÇLI.Sen müslümanları bırak ermenilerin katliam ve vahşetlerini açıkla.Asıl tecavüz asıl vahşetin adresleri bunlar...

vartor 31-12-2006 20:05

Sevgili deli-cevat, bu nasil bir soru? Onur kardesimiz farketseydi musluman kalabilir miydi? Evrensel olabilmekten kilometrelerce uzak bir bedevi kitabinin, muhammetin davranislariyla insanlara ornek oldugunu soyleyebilmek icin, beyninin isik sizmayacak bir sekilde aydinliga kapanmis olmasini gerektirir.
*Hayal alemi guzeldir, insan bir turlu uyanmak istemez. Bu kardeslerimiz de iste, icinde bulunduklari bu hayal alemine dort elle sarilmislar, uyanmamakta diretenlerdir. Gercege tahammul edecek olgunluga erisemiyenlerdir.

onur 31-12-2006 20:11

Hayal aleminde herşey gayet güzel gerçekler alemi nasıl gidiyor sayın vartor.Gerçeğe bir adım yaklaşabilmek adına...

vartor 31-12-2006 21:00

Aci da olsa gercek gercektir. Kabul edersen kendinle ve butun insanlikla barisik olabilirsin. Biraz guc de olsa baslarda, sonunda huzura kavusacagina temin ederim. Yaptigin ugrasilari yalniz kendine ve din kardeslerine degil butun insanliga faydali olabilecek cinsten olmasi bile vazifesini yapmis olmanin huzurunu verir insana.
* Dinin zarari ne diye sorabilirsin, tek cevabim boluculuk olacaktir. Once kendi icinde, sonra diger dinlerle.Ustelik herkes kendine gore yorumlayarak daha da cikmaza sokuyor isleri.
* *Din ugruna yapilan savaslar, allah adina akitilan kanlarin, allah diye gozunuzde buyuttugunuz bir tanriya yaranmak ugruna yapilmasi da en buyuk celiskidir dinlerdeki....

Kont 31-12-2006 22:58

Bu savaşların altındaki gerçek sebep ekonomik çıkardır,din olmasa başka bir sebep uydurulurdu diye düşünüyorum.

onur 01-01-2007 17:00

Sevgili vartor sen benim insanları ayırdığımı onları böldüğümü onları inançlarına göre sınıflandırdığımı mı zannediyorsun.Yemin ederim ki (maddenin üstüne)kendimle ve insanlıkla zaten barışık bir insanım ben.Kimseye kin güttüğüm yok ki inancımdan ötürü.Benim tahammül edemediğim şey de cahilliktir.Vartor sizlerde bir yerden okuyor araştırıyorsunuz ben de bir yerlerden okuyorum araştırıyorum.Ama görüyorum ki kaynaklarınız hep tek taraflı.Yani Objektif değil.Bak savaşlar mücadeleler çok kötü diyorsan bende savaştan kan akıtmaktan yana değilim.Ama Vartor kardeş öyle bir dünya ki bu kardeş kardeşi bile bir anda indiriyor aşağıya.Örneğin Şii-Sünni çatışması aptal ve maskeli bi çatışmadır.Ben bunları savunuyorum mu zannediyorsun.Ellebette düşma olduğum kişiler vardır.Ama bu yahudi ,müslüman veya hristiyan olduğundan ötürü değildir.Küresel Sermaye Şirketlerinin başında yahudiler olupta onlara düşmanlık güdüyorsam dinleri yüzünden değil tüm insanlığı tüketim kölesine çevirdikleri içindir.Benim azılı müslüman düşmanlarımda vardır.Hani şu kuduruk tiplerden.Arap taklitçisi kendini batıl kuyusundan çıkaramayıp elinden 24 saat tesbihi eksik etmeyen tiplerden.Hristiyan kız arkadaşımda vardı.Ondan ayrıldık birbirimize neredeyse düşman olduk ama bunların hiçbirisinin neden dinleri değil.Onların yaptıkları ,kişilikleri dir.Beni bir insanın dini ilgilendirmez.Karakteri,insanlığı,tecrübeleri ilgilendirir.Onun dini onundur benim dinim benimdir.Kimse birbirine karışmasın yaw.İneğe tapıyorsa bırak tapsın.Tutupta bak olm len bu inek biz onu kurbanda keser yirik falan diyerek onu kırmak doğru bir davranıl değildir.He yeri vardır uygun durumda güzel dil ile düşünceler ifade edilir ama yok ben daha üstünüm yok ben daha iyiyim diye kimse iddaa edemez.Herkesin ne olduğunu ve olacağını yalnız Allah bilir.Kurtuluşun tapusu Allah a inanıp insanlar için hayırlı işler yapmak ve insanlarla yardımlaşmaktır.İslamın özüde budur.Yoksa gerisi insanların laf yapmasından uzak kalmaz.Müslümanı da Ateisti de hristiyanıda yahudiside bu dünyada yaşıyoruz.Herkesin yaşamaya hakkı var.Ama birbirlerine saldırmadığı *ve zarar vermediği sürece.Zaten artık müslüman devletlerin aklını başına toparlamasının vakti çoktan geldi geçiyor.Çünki savaşların şekli şemali değişti.Artık psikolojik ve kültürel savaşlar var.Kılıç kalkan hikaye oldu.Yani köroğlu bu dönemde yaşasaydı kesin 1 tane psikoloğu olurdu...

agnostic_z 01-01-2007 19:31

Sevgili onur;islamı yaymak adına eski türklerin maruz kaldığı talkan vb savaşları okumanı tavsiye ederim;)

vartor 01-01-2007 20:07

Fark ettim ki sen iyi bir insansin, eger yazdiklarinda samimi isen.
* *Benim ve bircok benim gibilerin seninle bir problemi olamaz. Inancin ne olursa olsun insanligi on planda tutabiliyorsan, muhim olani yapiyorsun demektir. *Dinin gunumuze kadar insanliga verdigi zarar paha bicilmez. Guzel ahlak ogutleri ise, zaten senin beyninde kendilignden belirecektir eger bir tolum hayati yasiyorsan. Bunun icin din gozde buyutulemez. Bu degerler, budistte de, hinduda da, yahudi ,hristiyanda da, insan olan icin aynidir. Hala amazonda hicbir dini telkin almamis insan toplulugunda da benzeri degerler gorulur.
* * * Bize, bir iki yazarin islam hakkindaki, ilerici goruslerini okumamizi tavsiye etmissin. Sen hic diger dinleri derinlemesine arastirdin mi ki islami ustun gorebilesin?
* * *Bugun islam ulkelerindeki fakirligi, yolsuzlugu, duzensizligi, geri kalmisligi, dinlerini dogru tatbik etmedikleri icin, allahin bir gazabi olarak mi goruyorsun? Bati ulkelerindeki refah, acaba onlar birseyleri dogru mu yaptiklarini gosteriyor?
* * * *Bunu gozlemlerken , kendi ahlak anlayisindan siyrilip, oralardaki toplumlarin ahlak anlayisina gore degerlendirmeni rica ediyorum.

Cemal 01-01-2007 21:08

vArtol amcam*yaw valla sende çok iyi biinsansın-yeminne.bakbelki kızcen ama-sen atevis filece deilsin abim.Sen sadece dinnere kızgınsın.din adına çok çikinnikler gördüün için dinnere bozuluyon*
Yukarda yazmışınya amcam.aynını sana yazıyom ben.

Biliyom ki sen iyi bir insansin, eger yazdiklarinda samimi isen.

ellerinden öperim.böle kavgasıs-babacan yazılara çokseviyom.Saol vArtol amcam.

cml.

onur 01-01-2007 21:10

Sevgili Agnostik Turan Dursun un Nasıl Müslüman olduk kitabını şöyle bir gözden geçirmiştim.Bütün olanları bitenleri biliyorum.Ve tabiki hiç birisini inkar etmiyorum.Tarih açıkça ortada zaten.Ben o savaşların hiç birisine İslam savaşı dememki.Arapların azmaları ve haddi aşmalarında öteye gitmiyor ki hiçbiri.Peygamber den sonra bile bu toplum ne hale geliyor.Peygamberin torunlarını katlediyorlar.Ben peygamberin savaşlarını sonuç olarak din savaşından çok bir kurtuluş savaşı olarak görürüm.Ve sonuçlarınıda bakıldığında ortaya katliam ve vahşet tablosu çıkaramadım.Çünki neden-sonuç ilişkilerini çok araştırdım.Ve dikkat edersek savunma savaşları olduğu açığa çıkıyor.Çünki peygamber mücadelelerinin hepsinde bir karşılık var hiçbirşey durduk yere cereyan etmiyor.Peygamberi öldürmeye kalkanlara peygamberin kafasına pislik atanlara karşı Allah bir süre sabret demiyormu zaten.Daha sonra mücalede edin izni çıkmıyormu.Bunları gerçekten sağlam kaynaklardan okuyup araştırmak lazım.Ama Peygamber sonrasında yaşanan iktidar kavgaları,cihad ilanları ile artık ipin ucu kaçtığı ortada.Ve savunulacak yanı yok.Bak örnek verdim ortadoğuda neden sükunet sağlanamıyor çünki bana göre hepsini hakediyorlar.Peygamber torunlarını katleden,daha birbiri ile geçinemeyen aynı dinin mensuplarını Allah böyle bütün dünyaya rezil eder.Daha yakın zamanlar da ingiliz saflarında bizi arkamızdan vurmalarıda cabaları.Üstelik aynı din den olmamıza rağmen.Bu karakter meselesi.Allah zaten Kuran da demiyormu sapıtmış azmış yoldan çıkmış bir topluluğa gönderilmiş bir kitaptır diye.Uyarıdır diye.Peygamber bile zor zaptediyor zor adam ediyor çoğunu ama o aradan ayrıldıktan sonra ortalık gene cuma pazarı.Buna biz kendimizi de örnek verebiliriz.Atatürk gideli daha kaç yıl oldu.Ama halimize bak.O nun 5-10 senede yaptıkları ile sadece bu güne kadar gelebildik.Ama üstüne çivi çakmadık.Köy enstitülerimizi amerika kapattı.Vereceği dış borca karşılık zamanında.Uçak fabrikalarımızı ingiletere dedi ben size daha ucuza uçak veririm ne gerek var dedi kapattık.Demir yolları Atatürkten beri çivi çakılmamış durumda.Daha Ankara_istanbul hattı yeni çift yol yapılacak o da bakalım ne zaman.Adam gibi yasalarımızı bile Türk emekçisine Türk insanına göre düzenleyememişiz.Yani doğu kültürü ile batı kültürü arasında sıkışmış olan bizler aynen araplara benzemeye başladık.kabul ederim bu ilk din ilişkileri ile başladı.Ama orda bile Atatürk ü dinlemedik ki.Bugün bile onun sayesinde rahatça ibadet ediyoruz değilmi.Yoksa eli kızılcık sopalı hocaların ellerinde arapçayı sökmek için babamız kafamıza vuruyordu şimdi.

Sevgili Vartor Yazdıklarımda tabiki sonuna kadar samimiyim.Benimde sonuçta sizle problemim yok.Sonuçta dinimi daha adam akıllı öğrenmemi sağlıyorsunuz.Fakat şimdi yobazları,din maskeli arapları ve bunlar gibileri baz alarak bizim gibi inancında samimi ve insani olan insanlar inan ki kırılıyorlar , inciniyorlar.Konuşacaksak beraber konuşalım tartışalım.Ama kaynaklarımızı sağlan yerlerden seçelim.Zamanı olmayıpta bizlere katılamayan bu sorulara adam akıllı cevap verecek nice insanlar var.Ama siz bir anda mantıksız ve boş cevap veren insanları kale alıp yargıya gidiyorsunuz.Yani şimdi bana derseniz yaw ver bakalım kardeşim neymiş senin kaynakların ve aydın İslam yazarların ben size sonuna kadar araştırmak istiyorsanız yardımcı olurum.Ben inanmamayı gerçekleştiremem.Çünki her zaman bir yerler de bir şeylerin eksik olduğu süphesini taşırım.Bu dini araştırırkende öyle sizin söylediklerinizi düşünürkende.Dinin zararları derken insanların zararlarını göz önünde bulunduracaksın.Mesela her partinin dokrinlerine bakıyorsun.Hepsinde bu ülkeyi icraata geçirecek ,ileriye götürecek muasırlaştıracak ilkeler ve gerekler var.Ama parti mensupları insanlarına bakıyorsun.Kimi menfaat için kimi provakasyon için kimi de isim için güya ülkeyi kuratacaklar.İşte aynen İslam dinindeki Müslümanlar da böyle.Araplar zaten tam siyasi İslamcı olmuşlar.Bize baksan İslamı bilmeden müslümanız.Çöpü atar müslümanız.Çocuğumuzu döveriz müslümanız.İçeriz ortalığı dağıtırız müslümanız.Camiden çıkarken 1-2 milyon verip tamam yardımımı yaptım der komşumuz aç yatar müslümanız.İlimde müslümanız bilimde müslümanız.Ama elde ne var hiç.Bu da tabiki müslümanlığın bizlere kaybettirdiği gibi yansıyor.Ama hiç aklımıza gelmiyor mu insan faktörü.

Diğer dinler hakkında da az çok bilgi sahibiyim.Daha kendi dinimi derinlemesine araştırmadım ki onlara geçeyim.Daha her şeyin başındayım.Ama ben üstünlüğü Din de değil İnsan da ararım.İnsan müslüman olmuş her haltı etmiş beni ilgilendirmez.Bütün insanlar benim gözümde aynıdır.Sonuçta nereden ne için geldiğimizin farkındayım.İslam bütün insanların ve dinlerin birliğinden yardımlaşmasında ,hayırlar için yarışmasından yanadır.Bana seçme ayetler ile kimse diğer inançları kötüleyemez.Herkes kendinden sorumludur.Ama işte tek bir şart vardır.Birbirine sataşmamak.Sevgili Vartor Araştırmalarıma ölene kadar devam edeceğim.Allah nasip ederse ölene kadar da benim dünya görüşüm bu şekilde dallanacak budaklanacak.Ben ibadetimi yaparım.İnsanların ibadetlerini sorgulamam.Yardımlaşmanın birlik olmanın gücüne her zaman inanırım.Kimse kimsenin inancına sataşmadan inancı vicdanlara bırakaraktan bu güzelim ülkemizin ve fedakar milletimizin daha güzel günler görmesi adına hepiniz sevgiyle kalın...

vartor 02-01-2007 01:10

Alıntı:

Cemal";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 60954)

vArtol amcam*yaw valla sende çok iyi biinsansın-yeminne.bakbelki kızcen ama-sen atevis filece deilsin abim.Sen sadece dinnere kızgınsın.din adına çok çikinnikler gördüün için dinnere bozuluyon*
Yukarda yazmışınya amcam.aynını sana yazıyom ben.

Biliyom ki sen iyi bir insansin, eger yazdiklarinda samimi isen.

ellerinden öperim.böle kavgasıs-babacan yazılara çokseviyom.Saol vArtol amcam.

cml.

*Sevgili ceMaL,
Ben ateistim. Senin bana ateistligi yakistiramaman ,bilmediginden veya daha once ateistlerin, allahi inkar ettiklerinden birer canavarmis gibi sana sunulmasindan kaynaklaniyor.
* * Burada, Ezkamo hocamiz, Sodomo amcamiz, Sargon abin, Pante, Cem, mamuli,ve daha bircoklari hep insanligi onde tutan kardeslerimiz degil mi? Sen de farketmedin mi bende allah korkusu olmasa, yakarim, yikarim calarim, tecavuz ederim diyen bazi dini butunleri? Bunlar ateisti anlayamayan hakikaten din ,allah korkusunun, insanlik duygulariyla karistiranlarin gorusu.
Bizlerin, o senin gozunde iyi insan tanimladiklarin, din allah zoruyla degil de, kendi hur iradesiyle, durust ve insanlik duygulariyla hareket edenlerdir.
* *Kisaca soylemek istedigim, allah korkusu, sevgisi olmadan da *insan durust ve iyi huylu, iyi ahlakli olabilir, ve boyleleri, bunu kendi secimleri *olarak, hur dusunceyle uyguladiklarindan, benim gozumde daha makbuldur.

onur 03-01-2007 05:28

Aslında herşeyi uzun uzadıya anlatmaya gerek yok.Sevgi de insanlıkta İslam da vardır. Mevlana yı , Yunus Emre yi , Nasrettin hocayı çok iyi anlamak gerekiyor.Bunların hayatı , menkıbeleri ve *kıssaları *iyi kavrarsanız neler demek istediğimi daha iyi anlarsınız zannedersem.Çünki ne benim dilim üslubum anlatmaya yetiyor ne de benim sizi anlayacak kadar bilgi kapasitem var.Neyse İslam dervişinin deyimi ile:

* Sevelim Sevilelim Dünya Kimseye Kalmaz... :D *:) *:D

deli_cevat 03-01-2007 13:11

Ama o vahşetleri sanki kendi çıkarlarınız doğrultusunda şekillendiriyosunuz gibime geliyor.O zaman bırak peygamberi.Ülkesini savunduğu için sen yarın Atatürk ü de suçlayacan.Çünki burada sana peygamberin ne ile savaştığını ve mücadele ettiğini sonuçlarıyla birlikte bir bir ortaya dökerdim ama gene anlamıycan.

bak kardeşim Atatürk ile Muhammedi kıyaslama elinde patlar Muhammedin asıl amacı şeyinin çıkarlarını korumaktır

"Mâ erâ (urâ) rabbeke illâ yüsâriu hevâke". (Bkz. Buharî, e's-Sahih, Kitabu't-Tefsîr/33/7, Kitabu'n-Nikâh/29; Diyanet yayınlarından Tecrîd, hadis no: 1721; Müslim, e´s-Sahih, Kitabu'r-Rıdâ'/49, hadis no: 1464; Ibn Mace Sünen, Kitabu'n-Nikâh/57, hadis no: 200; Ahmed İbnHanbel, 6/134,158.)

Nedir bu sözün Türkçesi?

îşte dini çevrelerden üç çeviri:

- *"Vallahi Rabbinin, senin arzunu hemen yerine getirdiğini görü*yorum." (Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi. 7/ 402.)

- *"Rabbin şüphesiz senin dilek ve arzunu geciktirmeden derhal gerçekleştirir." (Haydar Hatiboğlu Sünen-i Ibn-i Mace Tercümesi ve Şerhil, 5/495.)

- *"Rabbin Teâlâ (kadınlarının değil) ancak senin arzunun tahak*kukuna müsâraat ediyor." (Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrîd-i Sarih Tercemesi, hadis no: 1721, çev. Kamil Miras, Diyanet yayınlarından.)

Aişe'nin sözü dilimize şöyle de çevrilebilir:

"Bakıyorum da, senin Efendi Tann'n (Rabb), yalnızca senin şeyi*nin keyfini (nevanı) yerine getirmek için koşuyor."

Bunu geçmiş yazılarda gördüm.Bunun için 6y.y insanı gibi düşün hele de ondan sonra medenileş.

arkadaşım ben benden daha aşağıdaki bir düşünsel etkinliği gerçekleştiren kişinin yapmaya çalıştıklarını az buçuk kestirebilirim ama problem bende değil tüm hayatı bu az düşünsel etkinlikle oluşturulmuş ideolojik düzene göre yaşamaya ve zorla yaşatmaya çalışanlarda

O zaman müslümanlar mal mı kendileri tahrik edilecekte savaştan kaçacaklar.Peygamber *enayimi eli kolu armut toplayacak.

eliyle armut toplasın diyen yok çok merak ediyosan ne yaptığını bu forumdaki "benu mustalık gazası" başlığına bak

Hadi yavrum hadi ilk önce peygambere yapılan zulümlerin tarihini bir bir öğren

kim kime dum duma tutanın tuttuğunu hallettiği bi toplumdan bahsediyosak Muhammedinde bundan zarar görmesi o feodal dönemin bakış açısına göre gayet normaldir ama bu Muhammedin azgınlığını açıklamaz

ondan sonra savaşların sonuçlarını tartışalım.Ayrıca sana büyük bir dip not.Müslümanların savaşları sonuçları ile *dünya tarihindeki savaşlarının sonuçlarındaki ölüm oranlarını kıyaslarsan gör bakalım katliamı yapanların kim olduğunu gör.Koskoca HAÇLI var bu dünyada HAÇLI.Sen müslümanları bırak ermenilerin katliam ve vahşetlerini açıkla.Asıl tecavüz asıl vahşetin adresleri bunlar...

emredersiniz başka neler yapayım sana hıristiyanlığı savunanmı oldu hepsi ayrı bi saçmalık

onur 05-01-2007 15:04

Deli cevat.Şimdi peygamber onca mücadeleyi şeyinin çıkarları doğrultusunda yaptı dedikten sonra sana ne cevap verilebilir ki Muhammedin savaşları başlığında da beni mustalik gazası başlığında da olayların saptırıldığını çok zaman ifade ettik.Ve sorduk:

Peygamber mücadele etti savaştı diye eli kanlı katil ilan etmek ne kadar sağlıklı.İnanmayan bir tane arkadaş en basit onun kafasına atılan deve işkembesinden bile bahsettimi yaw.Ve ona gelene kadar daha nice ayetler var bu savaşlar ; sapıtan,yoldan çıkan,Allah a ortak koşan,Allah ın dinini kitaplarını ve ayetlerini değiştirip satan,Allah kızlar isnat eden,peygamberleri öldürmeye kalkan ve bunun gibi bir çok nedenlerin sonucudur.Peygamber toprak fethetmek için savaş yapmamıştır.Peygamber ile uzun yıllar alay edilmiş , ölüm ile tehtid edilmiştir.Yani mücadele senin deyimin olan şeyinin çıkarı için değildir.Sen peygamberi seksomanyak görme hastalığından kurtulduğun zaman bunları algılıyabileceksin.Sözde peygamberin arzularını düzenleyen ayet ve hadisler ile uğraşmanızda bana başka bir ayeti hatırlatıyor.

ALİ İMRAN SURESİ : 7 Kitap'ı sana indiren O'dur: Onun ayetlerinden bir kısmı muhkemlerdir ki; onlar Kitap'ın anasıdır. Diğer ayetlerse müteşâbihlerdir. Şu var ki, kalplerinde bir eğrilik ve bozukluk bulunanlar, fitne aramak, onun teviline öncelik tanımak için Kitap'ın sadece müteşâbih kısmının ardına düşerler. Onun tevilini ise bir Allah bilir, bir de ilimde derinleşmiş olanlar. Bunlar, "Ona inandık, hepsi Rabbimizin katındandır." derler. Gönül ve akıl sahiplerinden başkası gereğince düşünemez.

Dediğim gibi yineliyorum.Tamam Kuran ı anlamıyorsunuz.İçinize şüpheler düşüyor.Aklınız almıyor veya aklınıza hitap etmiyor.Bence uğraşmayın.Yunus Emre , *Mevlana , Aşık Veysel bu dünyayı anlamak ve algılamak *için yeter.Arapların kargaşaları ve Peygamberin hayatını bırakalım.Bizim daha iyi anlayabileceğimiz bu geniş ufuklara koşalım.

Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz...

ozgur_beyin 05-01-2007 15:58

sevgili onur, aklınız almıyor ne ,demek bu çok karmaşık bir matematik problemi mi? yoksa zeka seviyemizmi yeterli değil?
kuran ı anlamak için bir formül mü var ,yahut başka bir yöntemmi var.
ben ilahiyat mezunuyum , o okulu bitirdiğime göre fazla bön değilim ve orda anlatılanları anlayacak düzeydeymişim.
bu tutarsızlıkları anladığımızmı eksiklik, yoksa körü körüne inanmamazlıkmı eksiklik .

-----------------------------------------------------------------------------------

Ali Bulaç
86- Sonunda güneşin battığı yere kadar ulaştı ve onu kara çamurlu bir gözede batmakta buldu, yanında bir kavim gördü. Dedik ki: 'Ey Zu'l-Karneyn, (istiyorsan onları) ya azaba uğratırsın veya içlerinde güzelliği (geçerli ilke) edinirsin.'
Diyanet Vakfı
86. Nihayet güneşin battığı yere varınca, onu kara bir balçıkta batar buldu. Onun yanında (orada) bir kavme rastladı. Bunun üzerine biz: Ey Zülkarneyn! Onlara ya azap edecek veya haklarında iyilik etme yolunu seçeceksin, dedik.
Edip Yüksel
86. Uzak batıya varınca güneşi büyük bir okyanusta batar buldu ve orada bir topluluk ile karşılaştı. "Ey İki Nesil Sahibi, dilersen onları cezalandır, dilersen onlara iyi davran," dedik.
Elmalılı Hamdi Yazır
86-Güneşin battığı yere vardığında onu, balçıklı bir kaynakta batıyor buldu. Ayrıca onun yanında bir kavim gördü. Dedik ki: "Ey Zulkarneyn, ya onları cezalandırırsın veya haklarında bir güzel muamelede bulunursun."
Süleyman Ateş
86. Nihayet güneşin battığı yere ulaşınca onu, kara balçıklı bir gözede batar buldu. Onun yanında da bir kavim buldu. Dedik ki: "Ey Zu'l-Karneyn, (onlara) ya azab edersin veya kendilerine güzel davranırsın (onları güzellikle yola getirirsin. Nasıl istersen öyle yaparsın)."
Yaşar Nuri Öztürk
86 Nihayet, Güneş'in battığı yere varınca onu kara balçıklı bir gözede batar buldu. Onun yanında bir de kavim buldu. Dedik ki: "Ey Zülkarneyn, ya bunlara azap edersin ya da haklarında güzel bir tavrı esas alırsın."

şimdi sen bu ayetlerden ne ,anladığını ve benim ne anlamam ,gerektiğini
anlatırmısın? güneş bir FELEK (islamcılara göre yörünge) temi gidiyor.
yoksa bir balçıklı gözede doğmak için sabahı mı bekliyor.

onur 06-01-2007 02:13

O kadar çok ilahiyatçının saçmalıklarını okudum ki belki sende okumuş biliyor olabilirsin.Bu yüzden ilahiyatçı olman birşey ifade edip değiştirmez.
Sana körü körüne inan diye de kim dedi.İnanma tabi.Ama madem ilahiyatçısın sende Ali şeriati,Muhammed İkbal,Hüseyin Atay ı iyi araştırıp geriye kalanlara kulak asma derim.Ama sanırım iş işten geçmiş sende artık septik bir insan olmuşsun.Kafandaki soru işaretlerinin etkisiz olması çok zor olacak.Belki de hiç olmayacak ama nasıl rahatsan öyle yaşa ona inan.Kuran denilene inanmak zorunda değilsin.Zorlama kendini.Rahat ol benim gibi.

Şimdi yukardaki ayetleri ben ne yapayım ne anlamaya çalışayım ?Anlamam ne yi değiştirecek?Bana bir katkısı olacak mı?

Ben bu tip ayetlerin üzerinde neden durayım.Mevlana yı Yunus Emre yi oku Kuranın ruhunu *daha iyi anlarsın.Çünki onlar zabazingolarla ilgilenmemiş insanı ön planda tutup yararlı olan şeyler le uğraşmışlar.Yok insan şundan yaratılmış yok peygamber uçkuruna düşkünmüş.Bana ne nasıl olsa varım buradayım.Ve benim için önemli olan insanların birlikteliği ve birbirlerine olan yardımları.Sevelim Sevilelim Sevişelim sayın Özgür beyin çünki dünya kimseye ama kimseye kalmaz...

beelzbb 06-01-2007 03:44

Alıntı:

onur";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 60878)
Ama o vahşetleri sanki kendi çıkarlarınız doğrultusunda şekillendiriyosunuz gibime geliyor.O zaman bırak peygamberi.Ülkesini savunduğu için sen yarın Atatürk ü de suçlayacan.Çünki burada sana peygamberin ne ile savaştığını ve mücadele ettiğini sonuçlarıyla birlikte bir bir ortaya dökerdim ama gene anlamıycan.Bunu geçmiş yazılarda gördüm.Bunun için 6y.y insanı gibi düşün hele de ondan sonra medenileş.
O zaman müslümanlar mal mı kendileri tahrik edilecekte savaştan kaçacaklar.Peygamber *enayimi eli kolu armut toplayacak.Hadi yavrum hadi ilk önce peygambere yapılan zulümlerin tarihini bir bir öğren ondan sonra savaşların sonuçlarını tartışalım.Ayrıca sana büyük bir dip not.Müslümanların savaşları sonuçları ile *dünya tarihindeki savaşlarının sonuçlarındaki ölüm oranlarını kıyaslarsan gör bakalım katliamı yapanların kim olduğunu gör.Koskoca HAÇLI var bu dünyada HAÇLI.Sen müslümanları bırak ermenilerin katliam ve vahşetlerini açıkla.Asıl tecavüz asıl vahşetin adresleri bunlar...

Onur kardeşim ya da abim kesinlikle katiliyorum dediklerine.Sen bakma bizim delimize adı üstünde deli zaten

Tarihi olgular bunu çok net gösteriyor dostum.Kurban bayramının sabahındaki aşağılamayı tüm dünya izledi zaten

Bu bir haçlı seferidir...

spartacus 06-01-2007 11:24

Sevgili Onur;
Yanlı mantık ile analizler tehlikeli ve bir o kadarda sakattır.

"Ama sanırım iş işten geçmiş sende artık septik bir insan olmuşsun.Kafandaki soru işaretlerinin etkisiz olması çok zor olacak."

İnsanlar doğduklarında, bir çevreye doğarlar, bal mumu ile sarılmış izole bir ortama değil. Bu şu demektir; hazırda ne var, adaptasyon ve alınanlar öyle olacak. İnsanların bir şekilde bu edinimleri, edindikleri şeyleri tartışmasız doğrular yapmazlar. Bilirsiniz bir koyun psikolojisi vardır, bu gün adına koyun psikolojisi diyorlar, ilk atlayan koyunun DOĞRUSU YADA YANLIŞI arkasından sürü halinde atlayanların sayısal çokluğu ile ele alınamaz. Kısaca ilk atlayanın hatası yine kendisi ile ele alınabilir, sonraki atlayanların hatasıda zaten ilk atlayanın hatasındadır. Ancak son atlayanın bir başka hatası daha vardır, ilk atlayanın hatasının sonuçlarıda ortadadır. Burada kıstas, irdeleme, değerlendirme, gözlemleme olmalıdır.

Sevgili Özgür_Beyin doğru söylemiş, Kur'an'ı anlamak için birde ayrıca Kur'an anlama formülüne gerek varmı?
Nelerde insan araştırmaya yönelir, gelmiş geçmiş özel şahıs isimlerinde, gelmiş geçmiş özel tarihi olaylarda, anlam sorunu buralarda ancak yaşanabilir ve bu sorun öncelikle olayı anlatan kitabın eksiğinden kaynaklıdır, bunun dışında elmaya elma diyen bir şeyde, hele bir sor bakalım niye yaptım diye, Şener Şen, Kemal Sunal tiribine girmeye gerek yoktur.

1400 Yıl önceki evren görgüsü yada anlayışı, düz sonsuz bir yer ve üstte gök biçimindedir. Bu şartlarda Güneş bir noktadan çıkıp yükselen diğer noktadanda inip batan, bir yerlere giren olarak algılanıyor. Çıplak gözle bakarsanız sizde bunu gözlemlersiniz. Burada şöyle bir iddia yok, hayır arkadaş niye böyle biliyorlar denmiyor, ancak siz böyle söylerken bu bilgileri bu evreni yaratAn söylüyor der iseniz orada dur denir adama. "Rahat ol benim gibi. Onur" desenizde, bu rahat olmakla alakalı değildir. Ha dini yargılar, yasalar insanlığın her döneminde, her gelişiminde çağdaş olarak her zaman yeniden yorumlanmak zorunda kalmıştır, nedeni ise zaman ilerlemekte, bir zamanların doğru sanılan bilgileri yanlış olarak belgelenmektedir, bu şartlarda ne yapmak zorundasınız, yanlış bilgilerde, neredeyse kitabın çoğunu(ancak bu kadar olur) mecaz anlamlara kurban edersiniz. Hele bir sor bakalım niye öyle demiş? Bunun sonu olmadığı gibi, böylesi bir gerekçe ile, insanları sen anlayamazsın vs diyerek karmaşaya gerekçe yapmak anlamsızdır, bu kişilerin özel anlayış sorunlarından değil, aksine aradan geçen yüzlerce yıl ve bilgide olan gelişime karşı, eskinin tutarsızlığındadır.

Rad Suresinde der ki; Yıldırımları Allah gönderiyor, onunla dilediğini çarpıyor. MÖ 2200 leride kapsayan Ugarit Metinleri bulunduğunda orada şunlar okunmuştur, Tanrı Baal yıldırımlar göndermekte ve dilediğini çarpmaktadır. Bu ilk okunuşda hem şaşırma ama hemde bir heyecan oluşturabilir, ancak bunun böyle olması yıldırımın hiç umurunda değildir, siz şaşırın yada yıldırımı Baal, Zeus vs yolluyor deyin, o öylede olsa, olmasada olacaktır. İstediğiniz kadar Güneş bir yere batıyor çıkıyor deyin, istediğinize batırtın, çıkartın, yıldızlar gece yanar, sonra sönermiş mesala bu bilgide bize 1400 yıl evvelini söylüyor, biz istediğimiz kadar böyle söyleyelim buna inanalım, güneşin, yıldızın umurunda değil, yani kısaca inanmış olmanız gözlemleme yolunuzu kapatıyor ise orada halt edersiniz, dönerde gözlemleyene, işi masallara dökmemiş, anlamaya çalışanlarıda anlayışsız, ham kafalı vs gibi tabrilerle kendinize yontmaya kalkarsanız bir daha halt edersiniz. *Ha birisi çıkar Paratoneri bulur derki, arkadaş bu yıldırım kaçınılmaz bir şey, şu, şu nedenlerle oluşuyor der, onun doğal yanını bulur, Paratoneri icad eder ve böylelikle, ilk defa birisi sürü psikolojisinden kurtularak ilk olanın hatasına ve devamla ardından gelenlerin 2 nolu hatasına gözlemleyerek, irdeleyerek düşmemiş olur. Hala Baal yıldırımlar gönderir diyen ise elbette bu gelişimlere kayıtsız kalamaz, mecazlar, mecazlar, mecazlar deryasında yüzmeye devam eder, o kadar çok orada onu demiyor, demek istediği şu, bu diye yorumlara yol açar ki, en ideal kütüphanelere bile sığdıramazsınız, ancak burada ilgi çekici olan bir taraftan bu yorumları yaparken diğer taraftanda uçuruma atlamıyor olmasıdır, alır paratoneri çatısına takıverir?!

ozgur_beyin 06-01-2007 12:26

sevgili onur *uzatmayacağım, senin yazdıklarından anladığım şu.
ilahiyatçılar saçmalayabilir,çünkü sen onların fevkinde bir islami
birikimin var,tarassut kulesinde bütün yanlışları tesbit ediyor ve yorumlayıp,yanlışları bir kenara koyuyorsun.
*yada islami tutarsızlıkları bir kenara koyup,o tutarsızlıkları şiirleriyle tamir eden MEVLANA ve KOCA YUNUS'un * hümanist söylemlerini benimsiyorsun
*eğer o diğer adını verdiğin hocalarının aklına bakacaksam bunca sene
eşşek gibi niye okuyayım. bir senelik yemek param bile tutmayacak bir
paraya gider kitaplarını alırdım. ve onların anlattıklarını ezberler.
büyük islam alimi! titr'iyle bi yerlerde caka satardım. zaten kuşlar için de papağanın iyi para etmesi bu yüzden, çünkü onlarkendi fikri olmadan başkalarının dediğini söylerler

onur 06-01-2007 19:24

Benim asıl demek istediğim sizin görmezlikten geldiğiniz inançlı bilim adamları ve sanatkarlar.Bilim adamlarını toplasınız kaçta kaçı Allahı inkar edenlerden oluşur.İnanan bilim adamlarını da inandıkları için suçlayamaz veya tenkit edemezsiniz.Dünya bugününe inanç ve kültürleri ile gelmiştir.Hangi toplumu örnek alırsanız farklı tablolar ile karşılaşırsınız.Japonları örnek alırsanız inançları onları hiçbir zaman yerin dibine sokmamıştır ve inanmayada devam etmektedir.Onların inançlarına bakarsanız sizin gene inkar edeceğeniz olgular ile karşılaşırsınız.Bu yüzden tarihte çok örnek vardır.Batı bugün ki halini bile İslam alimlerine borçlu olabilir araştırın.İnsanı geriye götüren inancı değil inancında aşırıya kaçması ve yobazlaşmasıdır.İnsanlık tarihinde soykırım yapan müslümanlara rastlayamazsınız.Ama medeni avrupa ve amerika tarihi bunlarla doludur.Bilim her yerdedir.İnançlı olmak bilime kafa tutmak değildir.Siz bunları anlamıyorsunuz.Tutturmuşsunuz Kuran Kuran Kuran.Kuran ı tamir eden mevlanaymış.Hümanist Koca yunusmuş.Bunlar hümanist doğupta müslüman olmuş kişiler değildir.Müslüman doğupta sizin tenkit ettiklerinizide tenkit edebilen ve bütün dünyaya örnek olan kişilerdir.

Saçmalayan İlahiyatçılar değildir sadece.Saçmala yeteneğine sahip insanoğludur.Kimsenin bilgisini kimseden üstün görmem.Her kesin kendi görüşü ve birikimi vardır.Sana caka sat diyen yok ki.Aradığın cevaplar oralarda.Bu düşünürleri göz ardı edersen ya yobaz bi takiyyeci liboş tayfasından olursun yada inkar eden zümreden olursun.Onun için bu insanlarıda tanı manasında söyledim.Şimdi Yaşar Nurinin yanlışları yok mu vardır.Ama doğruları olmadığı anlamına gelmez.Süleyman ateşin yokmu yanlışıda vardır doğrusuda vardır.Bu yüzden dinden ne anlam çıkardığın çok önemli.Yoksa gerisi ile bocalar durursun.

Sevgili Spartakus yüce yaratıcıya şükür olsun ki doğduğum ortam konusunda çok şanslı hissettim kendimi.Çünki dini dayatma yapmayan bir aileden gelmem beni bu konuda şanslı yaptı.Yeri geldi lise de Kuran öğrenmeye çalıştım.Yeri geldi Türkçü olup arapların kitabı diye Kuran ı aşağıladım.Turan Dursun Nihal atsız okuduğum zamanlar .Kendimi hep özgür bıraktım.Kimlik müslümanı olmadım.Kimseyi kırmamaya önem gösterdim inanç konusunda.Ama yaşım ilerledikçe içimi bir sonsuzluk kapladı.Dünyanın anlamı değişmeye başladı.Ne dedim bu yani 60-70 sene yaşayıp sonra yok mu olacağım.Bunun anlamı ne dedim.Bir karga bile 100-150 sene yaşıyor.Bir Çınar ağacı bile 300-400 sene yaşıyor(?)Peki biz insanlar neden az yaşıyoruz.Ne olacağız.Bu soruların cevapları?Ne yani bu düzen kendiliğinden oluştu ve biz de çöpe mi gideceğiz.Malesef bunlar beni özgür bırakmaktan ziyade daha da sıktı.Ben bir müslüman olarak Allah ın ve diğer boyun bilinmezliğine inanırım.Ben ibadetimi yapar kimsenin etlisine sütlüsüne karışmam.Ama çevremde ki müslümanları yanlışlıları konusunda uyarırım.Çoğu müslüman kendini diğer inanan insanlardan farklı görüyorlar.Diğerlerini Allah ın kulluğundan çıkarıyorlar.Bu hakkı Allah hiçkimseye vermez.O dilerse affeder bağışlar.Bu açıdan yargılama hakkı Allahındır.Ben müslüman olarak bitkisinden hayvanına insanından eşyasına her şeye saygı gösteririm.Ben bilime saygı gösteririm.İnsan a saygı gösteririm.Cevabını bulamadığım soruları bir kenara bırakıp işin kolayına kaçmam.HEr şeyin bir cevabı vardır.Müslümanların verdiği cevaplara siz devamlı kaçamak,takiyyeli ve yetersiz cevaplar olarak görebilirsiniz.Ama ben her sorunun mutlaka mantıklı bir cevabını ararım.Örneğin rüyaların mahiyetini çok merak ederim.Bilim buna ne kadar beynin gösterdiği resimler dese de gördüğüm ilginç rüyalara o da aynen müslümanların kaçamak cevapları gibi cevaplar vermektedir.Hani bazen rüyada bir olayı görürsünüz ve o olayı daha sonra yaşarsınız ya.Ben ilk başlarda bunu beynin bir oyunu olarak düşünürdüm.Ama daha sonra bazı rüyaların mesaj mahiyeti taşıdığını sonradan idrak ettim.Kuran da yazan bir ayette:

ZÜMER SURESİ : 42 Allah, canları, ölümleri sırasında alır, ölmeyenleri de uykuları sırasında. Sonra, haklarında ölüm hükmü verdiklerini alıkoyar; ötekileri, belirlenen bir süreye kadar salıverir. Bunda, iyice düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.

Bu ayet beni etkiler.Çünki uykuda diğer alem ile bağlantıda olduğumu idrak eder öyle yatarım.Ve kendimce çıkarımlar yaparım.Kısacası geceleri dünya sonsuz bir mezarlığa dönüşür ve ben o geceler de çok uzun düşünürüm.

Çoğu yerde rastladığımız bir olay var.Hatta Turan Dursunun da inançsızlığının başladığı nokta.Yok dinler den önce metinler var.Bunlar da da aynı şeyler veya benzerlikler var deniyor.Bunlar la karşıma çıkanlara çok gülüyorum çünki Allah ın mesaisi 4 kutsal kitap ilemi başlıyor yaw.Allah 4 tane mi peygamber göndermiş.Yunanlılara çinlilere ugandalılara rehber göndermemişmi sanki.Kuran da demezmi ben her topluluğa rehberler gönderdim diye.İşte bu bahsettiğiniz şeyler bunların sonucudur.Allah birdir ve bir tane Allah vardır.Karşılaştığınız benzerlikler birbirinden kopya çeken toplumlar değil aynı tanrı ile muhattap olan olan insanlar vardır.Zaman ile dinler değiştirilmiş inançlar başkalaşmıştır.Aynı Müslümanlık gibi .Kitap metinleri ne kadar aynı olsada dünyada farklı farklı gurublara ayrılan müslümanlardan aynı diye söz etmek mümkün olmamaktadır...İşte bu sorunun cevabı budur.Ha yunan mitolojisindeki zeus ha çinde ki buda bunların rehber olmadığını nereden bilecez.Belki onlarda görevli kullardı...

Ayrıca sevgili spartakus *dünya ya Kuran da düz denmez ve güneş bir yerden batıyor da denmez.Bu tuzağa düşmeyeyim şimdi ben sana açıklama yapmayayım.Fransız Dr. Maurice Bucaille nin Müsbet ilim yönünden tevrat incil ve Kuran adlı eserini oku.Bu oparatör doktor olan sahış arapçayı kendi öğrenip kendi fransızca yazmış.Ve sizin zorlama çıkarmalar diye redettiğiniz
bilimsel olayları o bir bir dökmüş.Ama sen gel bakma o kitaba.Çünki siz alışıksınız böyle şeylere onlar yalan zorlama çıkarımlar.İnanmak sizin,inanmamak da bizim kabusumuz olsun...

Sevelim sevilelim dünya kimseye galmazzzz

spartacus 06-01-2007 22:41

Sevgili Onur;
Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum. Benim kimsenin inancı ile ilgili bir sorunum yok. Beni sorunum şu iletişimde fikirleri paylaşmaktır, yeri gelir tartışmaktır. Size saygımın olması ayrı bir şey düşüncelerimizin çatışıyor olması ayrı bir şeydir. Bunu anlayabileceğinizi görmek beni mutlu etti, çünkü buncacık şeyi anlayabilecek insan neredeyse yok kadar az.

Ben sizin yanlış bir götürünüzü gördüm, ilahiyatçıların çoğu saçmalar dediğiniz anda, İlahiyat mezunu olduğunu söyleyen kişiyi istemeseniz dahi hem töhmet altında hemde bırakmış hemde fikirlerini bastırmış olursunuz. Götürü yaklaşımlar beni her zaman rahatsız eder, doğru olmaz, kimseyide bu tür iletişimlerde haklı yapmaz, sizide benide. Bende çıkıp müslümanların çoğu inandıkları şeyleri dahi bilmekten acizdir, cahildir der isem ne olur? Sizi nasıl ayırabiliriz o halde? Neyse...

Gelelim bir meseleye, Kur'an'ı ben çok kere okudum. Ben çocukluğumda bizzat İmam Hatiplilere tahsis olmuş(ayan beyan böyleydi) bir Devlet yurdunda 3 yılımı verdim. Böylesi bir yurttda tarikattan geçilmeyen ülkemizdeki psikolojiyi anlayabilirsiniz sanırım. İnanırkende en az 3 kez okudum, inanmazkende en az 3 kez okumuşumdur. Bende aile konusunda şanssız değildim, hiç bir biçimde ne inançsal nede düşünsel açıdan bir güdülemeye maruz kalmadım. Zaten yurtta iken benim ailem acımasız yurt olmuştu....

Şimdi ise, ben gerçeklere, verilere ve donelere inanırım, birileri sırf inandığı için balığı kavağa tırmandıryor ise, ben bunda nasıl bir tutarlılık bekleyebilirim?...
Bir gün bir iş arkadaşımı her zamanki gibi evinden aldım. Sırf otobüslerde zorluk çekmesin diye, kendi aracımla kendi cebimden ve uykumdan çalarak her sabah onu evinden alırdım. Bir gün önce Fenerbahçe, Livorpool maçı varmış. Araçta o günlük başka arkadaşarda vardı. Onlar konuyu açtı bende Livorpool, Fenerbahçe, GS vb gibi kumar-mafya takımı değil, en azından Liman işçilerine dayanır, halkla bağı daha güçlü dedim... İlk çıkışı ise çok daha anlamlıydı dedim. Bir anda o her gün aldığım arkadaş seyir halinde iken aracın kapısını açıp ayağını dışarı salladı. Ne yapıyorsun dedim, sen Fenerbahçeye küfür ettin, indir beni burada demez mi? Ya arkadaşım ben kimseye küfür etmedim dediysemde illa kendisini aşağı atacak?! Kapattırdım kapıyı en az 10 kere izah ettim anlamıyor.m Yani kısaca insan taşa bile inansa, işi düşünce ve fikirlere değil inanca gelip dayadımı, taşın taş olduğunu bile anlatamazsınız. Her gün binlerce insan ağaca, taşa çaput bağlayıp mum yakmıyor mu? Kısaca inanmış olmanız inandıklarınızı benim açımdan geçerli kılmaz, anlayamadığınız ise sizin açınızdanda geçerli kılmaz.

Ben umut taciri değilim, ne kadar ağaca çaput bağlayana kardeşim etme, doktora gidin, bunlardan medet olmaz desemde o bildiğini okuyacaktır, zaten dayatamam, onun bileceği bir şey, fikrimi söylerim, söyletiyorsada mutlu olurum, doktora gidin diyebilmeye çalışırım. Gönlüm isterki doktora gitsin...

Sizde hiç ölmeyeceğinizi düşünebilirsiniz, özgürsünüz bu konuda, nede olsa o can sizin bu hayatta sizin, istediğiniz yada arzu ettiğiniz gibi ümit edebilirsiniz. Yalnız hayatın böyle bir gerçeği var ise, sizin bu şekilde inanmanız benim açımdan gerçeği değiştirmez. İnandığınız sürece elbette inancınıza yanlı-pozitif düşüneceksiniz, bu yüzden sizin inancınız değil, ümit ettiğiniz şeylerin gerçekliğine ben sizde erişemem, bu mümkün değil.

Zaten dinlerin kökeninde bir masumiyet vardır bir çok forumda izah ettim bunu, sonrası ise bu masumiyetin kişiler ve kesimler çıkarına kullanımı vardır, ölüm de en az yaşam kadar gerçektir, insanlar dayanamamış, ölümü kabullenememiş, ancak insan çabası ile bunada engel olamadığını görmüş, çocuğu olmayan ağaca çaput bağlıyorsa, ölümsüzlük ümidinde olanda aynı duygularla mutlu olmaya çalışmış, ümit etmiş bunları düşünürkende doğa ve insan üstü sembollerden nesnelere kadar ümit bağlamış.... Binlerce tanrı, aracı, ilah vs türetmiş. Mesala ELÇİ ne demek hiç düşündünüz mü? Ne diyebilirim, yeterki bu tür masumane duygular ile insanların toplumsal hayatı, insanların aralarındaki ilişki kahredilmemiş olsun, ama malesef tarih bunun tam tersini söylüyor.
İnanıyorsun madem bunu yap, inanıyorsun madem bize biat et, şöyle yaşa, böyle yaşa.... İnsanın inancı kim olursa olsun değerli olmalıdır, ne kullanmalı nede kullandırılmamalıdır. Kullandıranda kullananla aynı şeyi yapar. Bu gün din açısından söylemiyor, sosyal örgütlerdede böyledir, güzelce bir şey yapmaya kalarsınız, birisi çıkar ben ondan daha çok çalışıyorum, o dahamı az inanıyor, madem bu yola inandın benim yaptığım fedakarlığı sende yapacasın! İnsanın koşullarıymış, imkanlarıymış hiç umurunda bile olmaz......

İnanmak aldanmanın öbür yarısıdır, bir madalyonun iki yüzüdür, ama asla devlet, yönetim, egemen sınıflar, krallar, ağalar, beyler, derebeylerinin vs bezirgan saltanatlarına meşruluğu, inanca ve korkuya dayanarak yapılmış olmasın.
Çok değer verdiğiniz bir kişiyi düşünün, bir gün birisi ona hırsız diyor, inanırmısınız? Peki ya gerçekde öyle olduğunu inancınızamı soracaksınız, bunu söyleyenin nelere dayandığınamı bakacaksınız?

Her neyse, bir insanın ümitle bir ağaca çaput bağlayıp yüceltmesi, hiç bir şekilde o ağacın ağaçlığına zerre kadar yücelik vermez, ancak o kişi böyle ümit ediyor öyle görüyorsa ne demeli? O söylemişse doğrudur, o yazmışsa doğrudur dedikten sonra, anlamanın yolları kapanmıştır, ister bu dediğimi bir yöntem olarak alın isterseniz almayın... Artık geriye onu mükemmelleştirmek kalırki, buda açık ve sade olan her şeye hem bir Gizem katar hemde çok şey mecaza dönüşerek ortaya koca bir karmaşa, hatta çatışmalar çıkar. Sonsuza kadar yorumlasanızda sonu gelmez! Dokunmaktan korktuğunuz bir nesnenin ısısı üzerine, taratmaktan korktuğunuz bir nesnenin ağırlığı üzerine istediğiniz kadar yorum yapın...

headache 06-01-2007 22:55

Aslında herşeyi uzun uzadıya anlatmaya gerek yok.Sevgi de insanlıkta İslam da vardır. Mevlana yı , Yunus Emre yi , Nasrettin hocayı çok iyi anlamak gerekiyor.Bunların hayatı , menkıbeleri ve *kıssaları *iyi kavrarsanız neler demek istediğimi daha iyi anlarsınız zannedersem.

Japonları örnek alırsanız inançları onları hiçbir zaman yerin dibine sokmamıştır ve inanmayada devam etmektedir.Onların inançlarına bakarsanız sizin gene inkar edeceğeniz olgular ile karşılaşırsınız.Bu yüzden tarihte çok örnek vardır.Batı bugün ki halini bile İslam alimlerine borçlu olabilir araştırın.İnsanı geriye götüren inancı değil inancında aşırıya kaçması ve yobazlaşmasıdır.İnsanlık tarihinde soykırım yapan müslümanlara rastlayamazsınız.Ama medeni avrupa ve amerika tarihi bunlarla doludur.Bilim her yerdedir.İnançlı olmak bilime kafa tutmak değildir.Siz bunları anlamıyorsunuz.Tutturmuşsunuz Kuran Kuran Kuran.

Onur,
Spartacus sana iyi bir cevap vermiş. Ben başka bir konuya takıldım. Sanki sen müslümanları iyilik abidesi, diğer dinlerden olanları cani gibi göstermeye çalışmışsın. Sevgi ve insanlık islamda var da diğer dinlerde yok mu?
ya da müslümanlar soykırım yapmadı demişsin soykırım olmasa da -ellerinden gelse bunu da yaparlar- Sivas katliamı ya da Maraş katliamına ne demeli? Bunlar yakın tarihimizde olduğu için örnek olarak verdim daha niceleri var.

ozgur_beyin 07-01-2007 01:30

,

sevgili onur yazdıkalarım senin kişiliğine yönelik değildir. yazdıklarından anladığım kadarıyla son derece iyi kalpli ve çevresindeki olayların farkına varan bir insansın.
ama söylediğin şey(bana göre) tersse cevap veriyorum, zaten olması gereken bu.sen, ben, hepimiz farkında olmadan birbirimizin ufkunu açıyoruz . temelde olması gerekende bu.
ama şunuda söylemeden geçemiyeceğim. farkındasındır değilsindir, bilemem ama
senin insancıl, şiddeti sevmeyen gönlüne islam bir bütün olarak sığmadığı
için yan argümanlara ihtiyaç duyuyorsun. bundan seni cahillikle suçladığımı(din açısından) çıkarma. ama seni temin ederimki sana anlatılan islamla ,geçek islam arasında o kadar büyük bir fark varki.zaten tartışmaya konu olan da dinin bu tarafı.
bu gün 100 müslümandan 99u allah kelimesinin etimolojik serüvenini
bilmez.
çoğu müslüman allaha , hitap ederken allah diye hitap eder .sanki arkadaşı gibi, ama muhammed'e gelince isminin önüne mutlaka, o'nu ululayan bir ek kor.
bizim gibi kişiler allah'a allah deyince kızmazlar ama muhammed'in
isminin önüne, hazreti veya benzer bir sıfat eklemediğimiz için kızarlar.
burda sezgisi güçlü bir insan için, büyük bir ironi var

onur 07-01-2007 21:09

Alıntı:

Ben sizin yanlış bir götürünüzü gördüm, ilahiyatçıların çoğu saçmalar dediğiniz anda, İlahiyat mezunu olduğunu söyleyen kişiyi istemeseniz dahi hem töhmet altında hemde bırakmış hemde fikirlerini bastırmış olursunuz. Götürü yaklaşımlar beni her zaman rahatsız eder, doğru olmaz, kimseyide bu tür iletişimlerde haklı yapmaz, sizide benide. Bende çıkıp müslümanların çoğu inandıkları şeyleri dahi bilmekten acizdir, cahildir der isem ne olur? Sizi nasıl ayırabiliriz o halde?
Sevgili spartakus benim çoğu kelimesini kullanmamın nedeni benim karşılaştıklarımın çoğudur.Benim de imam hatipli arkadaşlarım oldu ama onlardan hiçbir zaman doyurucu bilgiler alamadım.Diyanet işlerinin yayınlarını iyi takip ettim ama fazla sivrilmemiş isimler dışındakiler hep aynı şeyleri aynı doğrultuda tekrarlamaktan başka birşeyler yapmamışlar.''Çoğu'' nun altında yatan sebebler bunlardır.Belki de bazı şeyleri sadece yüzeysel ele aldığım için bu şekilde sonuçlar çıkarmış olabilirsin.Ancak artık yakın zamanda tanıştığım İslami araştırmalar yayını beni bu konuda tatmin ediyor gibi.Hayli büyük bir komisyondan oluşan yayın kurulu zengin içeriği ve objektif görüşleri ile bayağı başarılı işler çıkarıyorlar.Artık bu müslüman bilim adamları olayları tek bir gözle değil bütün açıları ile inceleyip sonuca varıyorlar.

Alıntı:

Gelelim bir meseleye, Kur'an'ı ben çok kere okudum. Ben çocukluğumda bizzat İmam Hatiplilere tahsis olmuş(ayan beyan böyleydi) bir Devlet yurdunda 3 yılımı verdim. Böylesi bir yurttda tarikattan geçilmeyen ülkemizdeki psikolojiyi anlayabilirsiniz sanırım. İnanırkende en az 3 kez okudum, inanmazkende en az 3 kez okumuşumdur. Bende aile konusunda şanssız değildim, hiç bir biçimde ne inançsal nede düşünsel açıdan bir güdülemeye maruz kalmadım. Zaten yurtta iken benim ailem acımasız yurt olmuştu....
Gençliğinizde ki 3 sene yaşadığınız bu deneyim sizin bugün ki dine bakış açınızın şekillendiği dönüm noktası olabilir kanaatindeyim.Üç sene bereber yaşadığınız insanların ruhi yapılarını tahlil etmek sizin yanlış teşhisler çıkarmış olmanıza neden olmuş olabilir.Aynen kokain bağımlısı ve duygusal ve bunalımlı bir kişiliğe sahip* freudun hasta ruhları inceleyerek vardığı yanlış *sonuçlar gibi.Kuranı deyimi yerinde ise 6 kere baştan sona okumuşsunuz.Sevgili Spartakus sizi bir kenara bırakıyorum ortada nice hafızlar var ya hu.Adam baştan sona ezbere biliyor.O zaman bu insanlar kadar dini iyi bilen olamaz öyle değilmi?Ama işte bence iş burada bitmiyor.İstersen bunları da tartışabiliriz başka bi konu altında.

Alıntı:

Şimdi ise, ben gerçeklere, verilere ve donelere inanırım, birileri sırf inandığı için balığı kavağa tırmandıryor ise, ben bunda nasıl bir tutarlılık bekleyebilirim?...
Bir gün bir iş arkadaşımı her zamanki gibi evinden aldım. Sırf otobüslerde zorluk çekmesin diye, kendi aracımla kendi cebimden ve uykumdan çalarak her sabah onu evinden alırdım. Bir gün önce Fenerbahçe, Livorpool maçı varmış. Araçta o günlük başka arkadaşarda vardı. Onlar konuyu açtı bende Livorpool, Fenerbahçe, GS vb gibi kumar-mafya takımı değil, en azından Liman işçilerine dayanır, halkla bağı daha güçlü dedim... İlk çıkışı ise çok daha anlamlıydı dedim. Bir anda o her gün aldığım arkadaş seyir halinde iken aracın kapısını açıp ayağını dışarı salladı. Ne yapıyorsun dedim, sen Fenerbahçeye küfür ettin, indir beni burada demez mi? Ya arkadaşım ben kimseye küfür etmedim dediysemde illa kendisini aşağı atacak?! Kapattırdım kapıyı en az 10 kere izah ettim anlamıyor.m Yani kısaca insan taşa bile inansa, işi düşünce ve fikirlere değil inanca gelip dayadımı, taşın taş olduğunu bile anlatamazsınız. Her gün binlerce insan ağaca, taşa çaput bağlayıp mum yakmıyor mu? Kısaca inanmış olmanız inandıklarınızı benim açımdan geçerli kılmaz, anlayamadığınız ise sizin açınızdanda geçerli kılmaz.
İster fenerbahçeli ister galatasaraylı ister müslüman ister ateist ister bilim adamı isterse filozof olsun insanların tümü bu özellikleri taşıyorlar.Arkadaşının öyle davranması fenerbahçenin masaya yatırılmasını gerektirmez.Arkadaşının psikolojisi değerlendirilmelidir.İşte burada müslümanları inandıkları değerlere *göre değil *yaşadıkları toplumun psikolojisi,yaşam şartlarına göre tahlil ederseniz herşey daha yerinde ve sağlıklı olacaktır.Yoksa burada yüzlerce yıl tartışsak bir sonuç çıkmayacak.

Alıntı:

Sizde hiç ölmeyeceğinizi düşünebilirsiniz, özgürsünüz bu konuda, nede olsa o can sizin bu hayatta sizin, istediğiniz yada arzu ettiğiniz gibi ümit edebilirsiniz. Yalnız hayatın böyle bir gerçeği var ise, sizin bu şekilde inanmanız benim açımdan gerçeği değiştirmez. İnandığınız sürece elbette inancınıza yanlı-pozitif düşüneceksiniz, bu yüzden sizin inancınız değil, ümit ettiğiniz şeylerin gerçekliğine ben sizde erişemem, bu mümkün değil.
Ben ümüt etmem spartakus iman ederim.Sonuçta seninde bir inancın ve ideolojin var.Sizinde bu şekilde inanmanız inanan milyonların gerçeğini değiştirmez.Çoğunluk azınlığın haksızlığı demek değildir masallarınada girmeye gerek yok.

Çaputa takmışsın çaput islamda yoktur.Bir Orta Asya örfüdür.Müslüman araplar dan geçme muska hurafesi vardır.Bu da İslam a göre şirktir.Kutsal olan madde değildir bize göre yani Allah ı izah için *izafi olarak kullandığımız hiçbir yazı hiç bir süs hiç bir mezar kutsal değildir.İslam bunlarla mücadeleye çağırır yalnızca Allah tan meded ummayı öğütler.

Alıntı:

İnanmak aldanmanın öbür yarısıdır, bir madalyonun iki yüzüdür, ama asla devlet, yönetim, egemen sınıflar, krallar, ağalar, beyler, derebeylerinin vs bezirgan saltanatlarına meşruluğu, inanca ve korkuya dayanarak yapılmış olmasın.
Çok değer verdiğiniz bir kişiyi düşünün, bir gün birisi ona hırsız diyor, inanırmısınız? Peki ya gerçekde öyle olduğunu inancınızamı soracaksınız, bunu söyleyenin nelere dayandığınamı bakacaksınız?
Evet İslam da yalnızca Allah hakimdir.Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur.İslam egemen sınıfları,kralları,ağaları ,beyleri savunmaz.İslam akıl yürütmeyi , güzel davranmayı ,haddi aşmamayı öğütler.

headache

Alıntı:

Onur,
Spartacus sana iyi bir cevap vermiş. Ben başka bir konuya takıldım. Sanki sen müslümanları iyilik abidesi, diğer dinlerden olanları cani gibi göstermeye çalışmışsın. Sevgi ve insanlık islamda var da diğer dinlerde yok mu?
ya da müslümanlar soykırım yapmadı demişsin soykırım olmasa da -ellerinden gelse bunu da yaparlar- Sivas katliamı ya da Maraş katliamına ne demeli? Bunlar yakın tarihimizde olduğu için örnek olarak verdim daha niceleri var
İslamın öğütledikleri ve müslümanların yaptıklarını tartışabiliriz istersen.Sen nereden çıkardın diğer dinlerden olanları cani gibi gösterdiğimi.Anlatmak istediğimi ya ben anlatamamışım yada sen anlamamışsın * japonlar müslüman mı ki ben onları örnek gösteriyorum.Açık şekilde soykırım yapan milletleri örnek verdim Kızılderilileri yok eden kanlı amerikan tarihi , yahudileri fırınlara sokan hitleri.Onların dinlerini işin içine sokmadım.Ellerinden gelseler onu da yaparlar diyorsun,İşte bu senin yargılarının sağlığını gösteriyor.Sivasmış Maraş mış.Bana bu *akli dengesi bozuk yobazları ,İslamın nerede nasıl savunduğunu anlatsana.Ne alakası var.Bırak yakın tarihi istersen 1400 yıllık tarihi koy ortaya.Bu gibi olayları yapanların kimliklerinin müslüman olması beni hiçbir zaman önyargıya sürüklememiştir.Atatürk Büyük adamdır ama her büyük adam Atatürk değildir.Atatürk doğru insandır ama her Atatürkçü doğru insandır *diye bir şey yoktur.

Alıntı:

sevgili onur yazdıkalarım senin kişiliğine yönelik değildir. yazdıklarından anladığım kadarıyla son derece iyi kalpli ve çevresindeki olayların farkına varan bir insansın.
* *ama söylediğin şey(bana göre) tersse cevap veriyorum, zaten olması gereken bu.sen, ben, hepimiz farkında olmadan birbirimizin ufkunu açıyoruz . temelde olması gerekende *bu.
* *ama şunuda söylemeden geçemiyeceğim. farkındasındır değilsindir, bilemem ama
senin insancıl, şiddeti sevmeyen gönlüne islam bir bütün olarak sığmadığı
için yan argümanlara ihtiyaç duyuyorsun. bundan seni cahillikle suçladığımı(din açısından) çıkarma. ama seni temin ederimki sana anlatılan islamla ,geçek islam arasında o kadar büyük bir fark varki.zaten tartışmaya konu olan da dinin bu tarafı.
* * bu gün 100 müslümandan 99u allah kelimesinin etimolojik serüvenini
bilmez.
* * çoğu müslüman allaha , hitap ederken allah diye hitap eder .sanki arkadaşı gibi, ama muhammed'e *gelince isminin önüne mutlaka, o'nu ululayan bir ek kor.
* * bizim gibi kişiler allah'a *allah deyince kızmazlar ama muhammed'in
isminin önüne, hazreti veya benzer bir sıfat eklemediğimiz için kızarlar.
burda sezgisi güçlü bir insan için, büyük bir ironi var
Yan argüman dediklerin nelerdir.Zaten araştırmadan düşünmeden okumadan tek bir argümanla neye inanabilir ve ne kadar ilerleyebiliriz.
Bir bilim adamı kendi alanında tek bir argüman ile mi bilim adamı oluyor.Yoksa farklı argümanlarada sahipmi?Araştırmak doğruyu bulmak yanlış yol mu.

*Şimdi ben sana İslam dan ne anladığımı anlatacağım ve sen bana diyeceksin ki gerçek İslam bu değildir.Olsun Allah ın istediği şeyleri çok iyi kavramış bir insan olduğumu ve tarihte yaşanan olumlu veya olumsuz yaşananların benim bugünüme ve yarınıma katkısı veya götürü olmayacağını düşüyorum.

Yalnız Allah a iman ederim ve ondan meded umarım.

Allah hırsızlığı,yalan söylemeyi ,kişilerin haklarına tecavüz etmemeyi,anne ve babaya saygı göstermeyi,inanmayan insanlara karşı sabırlı olmamı,gücümün yettiği kadar yoksul ve muhtaç insanların yanında olmayı,çocukları doğayı sevmemi,düşünmeyi,akıl yürütmeyi,ibret almayı,araştırmayı,israf etmemeyi,merhameti,alçakgönüllüğü,hayvanları sevmeyi ve eziyet etmemi,mülkiyet hakkına saygılı olmamı,faydasız meşguliyetlerden uzak durmamı,temiz olmayı,çalışmayı,zina gibi ahlaksızlıktan uzak durmayı,içki ve uyuşturucudan uzak durmayı,bu dünyanın amacını,kıskanmamayı,kibirli olmamayı,menfaat hırsına bürünmemeyi,yetim ve yoksul hakkı yememeyi,öfkeli olmamayı,sabretmeyi,insanları bağışlamayı,hayırlı işler ile ilgilenip hayırlarda yarışmayı,iffetli olmayı,bozgunculuk yapmamayı,servete düşkün olmamayı... daha uzatmayım çünki bunlar bazılarına laf salatası gibi gelecek ve ben boş yere parmaklarımı yormuş olacağım.

Şimdi yukardaki şeylerden ben sorumluyum.Tarihteki azgınlığın ve taşkınlığın ,Allah adına işlenmiş cinayetlerin ve zulümlerin faturasını bana ve benim gibi inanan insanların önüne koyarsanız hepinizin aklınızdan zorunuz olduğunu düşünürüm.Benim kardeşim katil olabilir ama bu beni suçlu yapmaz.Bu yüzden kardeşim kendi suçunun cezasını kendisi çekecektir.Hiç bir insan başka insanların yaptığından sorumlu tutulamaz.Bu insani değildir.Bu sebeb ile sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz.

Pierre Debray-Rıtzen , Freud Skolastiği çev. A.Fikret Gökdemir-A.Çetin Ertürk , Ankara 1991 ,s9-11

spartacus 08-01-2007 21:01

Sevgili Onur;
Benim ne dediğimi tam olarak anlayamamışsınız.
"Dünyanın anlamı değişmeye başladı.Ne dedim bu yani 60-70 sene yaşayıp sonra yok mu olacağım.Bunun anlamı ne dedim.Bir karga bile 100-150 sene yaşıyor.Bir Çınar ağacı bile 300-400 sene yaşıyor(?)Peki biz insanlar neden az yaşıyoruz.Ne olacağız.Bu soruların cevapları?Ne yani bu düzen kendiliğinden oluştu ve biz de çöpe mi gideceğiz."

Size 60-70 sene yaşamak anlamsız geliyor diye, ölümsüzlüğe bir neden, bir sebeb, bir sembol arıyorsanız, bu sizin sorununuzdur demeye çalıştım.
Çaput bağlayanın çaputu değil, o çaputa bağladığı sonuçtur benim ifadem. Hayatın bir gerçeği yaşamak ise diğer gerçeğide ölüm olabilir. Bu her ikiside yaşamla görülen, gözlemlenen bir şeydir. Birisi insan için pozitif diğeri ise negatif duygular oluşturur ve her insanda pozitif tarafa meyil etmeye çalışır. Çaput bağlayanda hayatın pozitif yanından bakmak ister, aczini, elinden gelmeyen insan iradesinden bağımsız koşullarının değişimini, ilahi ve kendinin yapamayacağını yapabileceğine inandığı şeylere yükler. Burada çaputa takılmanızı anlayamadım, burada özne çaput değil, insandır ve insanın böylesi bir çare-çözüm üretmiş olmasının mantığıdır. Aynı mantıkla ölüm aczine bir yığın sonsuz yaşam formülü üretilebilir. Zaten bu tarih sahnesindeki dinlerin ve ilahi beklentilerin, hatta hurafelerin kaynaklarından başlıca etken olanıdır. Çaputu boşverin, ona biçilen misyonu görerek, burada öznenin insan olduğunu düşünün. Bir taş, birt çaput bağlamaya insan kendini bağlayabiliyor hatta kurbanlar, adaklar adayabiliyorsa... kaldı ki onlardan daha yüksek misyon biçtiği sembollere tapınmasında bir farklılık olsun...

"İster fenerbahçeli ister galatasaraylı ister müslüman ister ateist ister bilim adamı isterse filozof olsun insanların tümü bu özellikleri taşıyorlar.Arkadaşının öyle davranması fenerbahçenin masaya yatırılmasını gerektirmez.Arkadaşının psikolojisi değerlendirilmelidir."

Burada yine anlayamamışsınız, amacım herhangi bir takımı masaya yatırmak değil, burada yine insan öznesidir demek istediğim, onda oluşan psikolojidir. Kısaca sadece dinde değil, insan taşa bile inansa orada taş bir yığın misyona sahip olarak yüceltilmeye gider. Kabedeki taş buna örnek değil mi sizce? Altı üstü bir göktaşıdır. Yani illa savunmak adına, şartlanmışlık helede tabu derecesindeki inanç bence psikolojik olarak masaya evvela yatırılmalıdır, bunun yoluda masaya tabuyu, kişiyi incitemeden O'nunla birlikte yatırabilmektir, muhasebesini yapabilmektir. Kısaca Kur'an'ı okumaktan ve anlamamaktan bahsediyordunuz, eğer Fenerbahçe için kendimi kapıdan dışarı atacaksam(ki bir gerçekliğe vurgumda) düşünün böyle bir psikoloji ile Kur'an'ı bin kere okusanız, değerlendirme yapabileceğinizi sanıyormusunuz. O yüzden dedim ki, öylede okudum böylede, sorun okumak değil muhasebe yapabilmektir. Çok söylerim muhasebesi yapılamayan hiç bir şeyin bilgisi alınamaz. Muhasebe ise nereden başlar irdelemek, sorgulamaktan ama en önemlisi nedir, yansız olabilmek, ön yargısız ve peşinen bağlı, ön hükümlü olmamakla mümkündür.

"Ben ümüt etmem spartakus iman ederim.Sonuçta seninde bir inancın ve ideolojin var.Sizinde bu şekilde inanmanız inanan milyonların gerçeğini değiştirmez.Çoğunluk azınlığın haksızlığı demek değildir masallarınada girmeye gerek yok."

Demişsin, ilk başta alıntıladığım yazına bakarsan, çöpe gitmek, karga bile kaç yıl yaşıyor, bir çınar ağacı bile derken, bu bir kıyas değilmiydi, helede her gece yatarken rüyaları diğer alem olarak düşünüp yatman ümit değil mi? Tamam değil diyelim, oysa ibadet karşılıklı bir beklentidir, ister kabul edin ister etmeyin, karşılığı peşinen ortaya konmuş, bir alternatiftir. Cennet yada Cehennem seçim sizin. Bir tarafta işkence diğer tarafta ödül vardır, ya korktuğunuz için yada gönülden bağlandığınız için olsun, etmenler gözardı edilemez. Ya yanmak, ya ölmek yada sonsuz ve her istediğini anında elde ettiğin bir yaşam.
Burada buram buram siyaset kokar, biz geldiğimizde asgari ücreti 750 yapacaaaz, biz geldiğimizde 2 anahtar vereceğiz, biz geldiğimizde refah olacak.... Din ile milleti kullanmasanız kaç oy alınabilir tabi ortaya serilen milyarlarca parada ayrıca...

"Sizde hiç ölmeyeceğinizi düşünebilirsiniz, özgürsünüz bu konuda, nede olsa o can sizin bu hayatta sizin, istediğiniz yada arzu ettiğiniz gibi ümit edebilirsiniz. Yalnız hayatın böyle bir gerçeği var ise, sizin bu şekilde inanmanız benim açımdan gerçeği değiştirmez. İnandığınız sürece elbette inancınıza yanlı-pozitif düşüneceksiniz, bu yüzden sizin inancınız değil, ümit ettiğiniz şeylerin gerçekliğine ben sizde erişemem, bu mümkün değil."
Dediğim bu, kısaca ölümün varlığı, 60-70 yıllık yaşamın amaçsızlığı, karganın daha uzun ömrü, size sonsuz bir hayatı herhangi bir sembolün sunmasını yada böylesi sembollere biçilen misyonlar gereği varlığını olumlamaz. Çaput meselesi gibi, inanmanız, davranışınızı ve beklediğiniz karşılığı olumlamaz. Ne kadar inansanızda çaput yada taş size bir yarar sağlamaz, diğeride öyle, inanmak O'na ölçüt alınamaz.

Sevgili Onur
"Şimdi yukardaki şeylerden ben sorumluyum.Tarihteki azgınlığın ve taşkınlığın ,Allah adına işlenmiş cinayetlerin ve zulümlerin faturasını bana ve benim gibi inanan insanların önüne koyarsanız hepinizin aklınızdan zorunuz olduğunu düşünürüm.Benim kardeşim katil olabilir ama bu beni suçlu yapmaz."
Bana göre yazabiliyorsan, ifade edebiliyorsan laf salatası yapmıyorsundur, her zaman okurum uzunluğu, kısalığı önemli değil. Önemli olan kimin yazdığı değil, konu hakkındaki düşünceleri, ifadesidir.

3 Sene yurt hayatı demiştim, evet, ancak yazdıklarıma dikkat etti iseniz, kişilerin psikolojik davranışları vs baz almam, onlarda böyle bir şey görmüşsem, etkende şahısı değil, toplumsal çevre ve inancı olarak ele alırım bu konuda. Siz çaputu gördünüz ben ise ona muhtaç olan zavallı insanın duygularını, hem gördüm hem kendimi O'nun yerine koydum, bir çaputa insanı çizmedim... Kısaca işin özüne bakmalı, sadece sonuçlara yada yansımalara değil.
2X2=4 bunu 3 yaşında bir çocuğa söyletebilirsiniz, ama o henüz bu bilgiye sahip değildir, değildir çünkü muhasebesini yapamamıştır. Papağan gibi bildik klişeleri tekrar etmek değil, öze inebilmek ama bunu yaparkende işte şu muhasebeyi yansız ve hiç bir menfii hal eklemeden yapmak gerekir. 60-70 Yıl yaşayıp ölecekmiyim peki???? Neden olmasın ?

Ama olmalı, ama olmalı birisi, olmaz, bu mantıksız nasıl olur bir gün çöpe gideriz? Aynen ama olmalı, olmalı, peynirden yaptığım gemi yüzmeli? Peki öyle mi? Olmalı, illa demek, muhasebe yapmanın üzerinin çizildiği yerdir. İstediğimiz kadar illa diyelim, illa dediğimiz sürece psikolojik olarak gerçekten değerlendirilmek zorunda kalırız. Sizinde Fenerbahçe örneğinde söylediğiniz gibi.
İlla bir yaratan olmalı? Böyle bir yola düştüğümüzü düşünelim, bir zamanlar insanlar bulutu, güneşi sembol edinmiş. Henüz ona doğa üstü gelen bunlar olmuş. Demişler binlerce yıl olmalı! Olmalı demişler ve oldurmuşlar. Ve her ne hikmetse tarihi yansız incelediğimizde bu oldurmaların altında sosyo-politik-ekonomik-toplumsal yapı çıkıyor karşımıza. Şimdi bu mantık ile ne güneş güneş olabilmiş nede bulut bulut. Çıkmış bir yığın misyonlar yüklenmiş, ama kozmolojideki gelişim, güneşin, bulutun ne kadarda basit bir şey olduğuna erişmiş, tabular kırılmış, insanlar kırılmış, yeni misyonerler ve yeni misyonlar ile dahada ulaşılmaz hatta hiç irdelenemez, görülemez, ele avuca gelmez semboller, görevi üstlenmiş. Bunlar insanlık tarihinin gerçeğidir, burada sorun çaput değil, her dönem özne olan insandır.

onur 09-01-2007 10:53

Sevgili spartakus karga,çöp vb.ifadelerimle anlatmak istediklerim benim inancımı oluşturan temeller değildir.Ben yalnızca ölüm korkusu ve cennet vaadi ile müslüman olmadığımın altını çizmek istiyorum.Yukardaki alıntısını yapmış olduğun ifadeler benim *ölümü bir son buluş olarak algılamadığımın örneklemeleridir.Basit şeyleri örnek vermeyi severim.Mantık oyunlarına ve uzun uzadıya giden lafları sevmem.Fakat bu gibi forum sayfalarında alıntılar yapılarak anlatılmak istenenin manasını kaybetmesi benim çok üzüldüğüm durumdur.Genel manası ile benim neyi anlatmak istediğim çok rahatlıkla anlaşılabilir.Olayların yokuşa sürülmesi sadece laf kalabalığı yaratır.Senin söylemek istediklerini farklı anlamam benim anlatmak istediklerimi çarpıtmaz.

*Yunusun felsefesini kavrayabilirseniz benim Allah ve ahiret konularındaki fikirlerimi daha rahat öğrenebilirsiniz.Aslında kısaca şöyle açıklanabilir.Dini vicdanlara soktuktan sonra ben geriye Allah ın yaratmış olduğu saltanata hayranım.Ve bütün bu güzellikleri insan için yaratan Allah ı bilmek onu anlamak onu kavramak cennet ödülünden daha büyüktür benim için.Bir ödül bir ceza elbette vardır.

Bütün anlatmak istediklerim İslamın ilk zamanlarındaki gibi saf ruhuna inanmış ve o şekline iman etmiş olmamdır.Emevi zihniyeti ile başlamış yozlaşmanın ,Arapların kendi arasındaki çekişmeler , savaşlar ,mücadeleler ,tecavüzler ,fetihler,İslama sonradan sokulanlar , uydurulanlar dan İslamın sorumlu tutulamayacağının kanaatindeyim.İslamiyet (uygulama ve uydurma rivayetler ile) Emeviler'in kabileci (milliyetçi), müşrik ruhlu materyalist saltanatları tarafından çarpıtılmaya çalışıldı.Bu açıdan bizim arayışımız gerçeği ve doğruyu aramaktır.

*Turan Dursun bu yollardan kolayını seçmiş gözüne çarpan bütün çarpıklıkları İslam dini diye , yoldan çıkmış arapları da müslüman diye saydırmıştır.Onun işi kolay dı.(sadece bizim gibi bir toplumda bunu yapması hariç) Turan Dursun iyiki var çünki tenkit ettiği noktaları bugünün yaşayan müslümanları çok iyi bilmeli ve dinini araştırmalı.Bunun hakkında çok hoşuma giden bir yazı var.Ama çok uzun dileyen olursa gönderirim.

*Sevgili spartakus.Ben mantığımla Allah ı bilme yoluna gitmem.Çünki mantık yanıltıcıdır ve her zaman doğru sunuçlar çıkarmaz ortaya.Bu yüzden tenkit edilmesi gerekenin dinler değil İnsanlar olduğuna inanıyorum.Dünyaya huzur getirecek şeyin temelleri Kuran da vardır.Ve Kuran güzel olan hiçbirşeyi reddetmez .Kuran adaletsizliği,insanların azgınlıklarını,aşırıya kaçmayı yasaklar.Ne olur şimdi ayet savaşına giripte konuyu saptırmayalım bu ne o zaman falan diye.Ya elleri kesmekten,ya kadını dövmekten,ya da başka bir saptırmadan yola çıkarak.Çünki burada İslamın ruhunu anlamak için *bütününü ele alabilecek insanlar fazla sayıda değil.

"Cennet cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver sen anı, bana seni gerek seni." *Yunus Emre

spartacus 09-01-2007 13:03

Sevgili Onur;
Alıntı:

Sevgili spartakus karga,çöp vb.ifadelerimle anlatmak istediklerim benim inancımı oluşturan temeller değildir.
Şimdi bu sözünüz ve ardından yaptığınız açıklamalra geçmeden önce, bilmeniz gereken, sizin ne söylediğinizi elbette benim ne anladığım belirlemez. Anlamak istediğim anda ben cümleye bakarım, bakın öyle yapmışım.

"Sevgili Spartakus yüce yaratıcıya şükür olsun ki doğduğum ortam konusunda çok şanslı hissettim kendimi.Çünki *dini dayatma yapmayan bir aileden gelmem beni bu konuda şanslı yaptı.Yeri geldi lise de Kuran öğrenmeye çalıştım.Yeri geldi Türkçü olup arapların kitabı diye Kuran ı aşağıladım.Turan Dursun Nihal atsız *okuduğum zamanlar .Kendimi hep özgür bıraktım.Kimlik müslümanı olmadım.Kimseyi kırmamaya önem gösterdim inanç konusunda.Ama yaşım ilerledikçe içimi bir sonsuzluk kapladı.Dünyanın anlamı değişmeye başladı.Ne dedim bu yani 60-70 sene yaşayıp sonra yok mu olacağım.Bunun anlamı ne dedim.Bir karga bile 100-150 sene yaşıyor.Bir Çınar ağacı bile 300-400 sene yaşıyor(?)Peki biz insanlar neden az yaşıyoruz.Ne olacağız.Bu soruların cevapları?Ne yani bu düzen kendiliğinden oluştu ve biz de çöpe mi gideceğiz.Malesef bunlar beni özgür bırakmaktan ziyade daha da sıktı.Ben bir müslüman olarak Allah ın ve diğer boyun bilinmezliğine inanırım."

Şimdi sıradan gidelim, bakalım yanlışmı anlatmışsınız yanlışmı anlamışım, yokuşa bir sürüş mü var. *İnsanları anlamamın en iyi yolu anlattıklarını iğne deliğinden süzebilmekte ve kendinizi yeri geldiğinde ifade edenin yerine koyabilmekte *olduğunu düşünürüm. Çünkü mantık ve düşünceye inanç etki ettiği anda anlamlar, bakış açıları vs kişiye göre değişiklik arzetmeye başlar.

Diyorsunuz ki, yeri geldi Arapların kitabı diye Kur'an'ı asağıladım. Türkçülük(kısaca aşağılamaya bir neden görülür ise ırkçılık derim) yaptım. Hemen ardından Turan Dursun ve Nihal Adsız isimleri geliyor, bunları okurken?! İlk fark ettiğim bölümdü hiç konu etmedim, ama sizin olumsuz *davranışınızın bir nedeni olarak buraları referans göstermeniz bu haliyle doğru tutum değildir, bu sizin gerekçelerinizi havada bırakmak olur, burayı uzatmıyorum.....

Devamla bir yığın mantık yürütüyorsunuz, bir süreci anlatıyorsunuz ve ben mantık yürütmem diyede şimdi söylüyorsunuz. Tabi bu benim ifadelerimin dayanağınıda çürütmek oluyor. Neyseki sizden yaptığım yukarıdaki alıntı, benim ifadelerimin çürük yerden gelmediğini gösteriyor.

"Ama yaşım ilerledikçe içimi bir sonsuzluk kapladı.[/u][/b]Dünyanın anlamı değişmeye başladı.Ne dedim bu yani 60-70 sene yaşayıp sonra yok mu olacağım."

İçinizi bir sonsuzluk kaplamış, gerekçesi ise hemen arkasındaki mantıkla geliyor. Buradan ne anlamalı sizce? Sizin dediklerinizle ben farklı bir şeymi söylüyorum. Burada sorun devamla gelecek! Kıyaslara geçiyorsunuz, yine bazı mantıksal önermeler ile... Ama asıl sorun bunlar düşünsel ve mantıksal önermeler olduğu halde, işi inanç ile noktalıyorsunuz. Kısaca inandıktan sonra hayatınızın boşluğu vs, bu mantıksal önermelerin hiç bir anlamı kalmıyor.
Kısaca en alttaki noktayı koyabilmek için, gerekçeler sunuyorsunuz koca bir paragrafla. O koca paragrafın bütün amacı, "Ben bir müslüman olarak Allah ın ve diğer boyun bilinmezliğine inanırım." bunu söyleyebilmeye dönüşüyor. Yani hayatınızın boşluğu inanmak içine dönüşüyor..

Oysa bende size inancın, başka şeyleri olumlamaya yetmediğini ifade etmeye çalışıyorum, ne kelime oyunu nede laf kalabalığı nede yokuşa sürme. Yoğurdun kırmızı olduğuna inanabiliriz, bu yoğurdu kırmızı yapmaz. Burada benim anlatmak istediğim neye inandığınızı, kime inandığınızı tartışmak yada tartıştırmak değil. Basbaya mantığın olmadığı yerde, düşünmekde, anlamak ve ifade edebilmekde yoktur, inanç konusunda ise, mantık gerçekten sadece pozitif düşünmek için vardır. Yine çaputda görülen, yüce beklentiye geliyoruz. Mantığı yokmu var, mantığı var ancak sadece pozitif yanıyla kullanıyor, bir beklentisi var ve bu beklenti, bir boşluğu dolduruyor.

İşyerine bereket için dua asıp çerçeveleyen, minübüsünün arkasına Allah Korusun diyen, kendisini koruması için boynuna muska asan, kökeni Gökten gelmekle çoktan yüceleşmiş bir taşa ilahilik biçilen(Kabedeki), mezarlardan geçerken Sure okuyan, evvelce çok zengin kısaca ağa-bey olanlara ihtişamlı türbeler yaparak sonrasında mumlar yakan, ben varsam birde beni yaratan vardır diye bir yığın semboller bulan....... Hayatlarının hangi boşluğunu dolduruyordu? İşte burada benim açımdan semboller değil bu sembolleri ilahileştiren insan gerekçelerindeki mantığın anlamı önemlidir. Bizlerin en basitinden bir Muskayı boynumuza astığımızda, *O'nun bizi korumaya bir VESİLE olacağını düşünmemiz, Muska'yı bir bez ve kağıt parçası olmaktan kurtarmaz, kaldı ki, ona biçtiğimiz misyonla, muska başka bir şeyde olmaz. Burada sorun bizim ne misyonlar ile onları kendi gerçeklerinden daha farklı bir varlığa dönüştürmüş olmamızdır. İşte mantık ile kastım budur, kişinin özel mantığı değildir, olgunun mantığıdır.

Aynı şeyle Tanrıların anlamını çözebiliyormuyuz. Dua'nın. Mesala çaput bağladım, yapma Şuna tap dedin, ondan dile; işte burada ben bir fark görmüyorum, farkı yaratan semboller değil, onlara biçilen misyonlar oluyor. (İşte sizin (niyetten bağımsız diyorum)kelime oyunu ve yokuşa sürme olarak anladığınız öz bu, bu düşüncedir, muhasebedir, kelime değildir, kelimeler sadece bunu ifade için kullanılıyor, kelimelri bırakıp, anlamları dikkate almaya çalışalım, yoksa ne kelime oyunları var ki, mantığı bile ret ettirmiş, sırf kabul edebilmek için binbir adet deveyi binbir adet hendekten atlatmış....

onur 09-01-2007 15:42

Yokuşa sürmek,laf kalabalığı yapmak deyimlerini genel ifade olarak kullandım.Bir nevi konunun başka yere kaymasını ve dağılmasını önlemek için.Yani sizin şahsınıza münhasır değil.Burada kişisel tartışmıyoruz.

Alıntı:

Devamla bir yığın mantık yürütüyorsunuz, bir süreci anlatıyorsunuz ve ben mantık yürütmem diyede şimdi söylüyorsunuz. Tabi bu benim ifadelerimin dayanağınıda çürütmek oluyor. Neyseki sizden yaptığım yukarıdaki alıntı, benim ifadelerimin çürük yerden gelmediğini gösteriyor.
Mantık yürütme karşıtı değilim mantık oyunları karşıtıyım.Bunu aslında anlayabilirdiniz.MAntık karşıtı bir insan değilim.

Alıntı:

Diyorsunuz ki, yeri geldi Arapların kitabı diye Kur'an'ı asağıladım. Türkçülük(kısaca aşağılamaya bir neden görülür ise ırkçılık derim) yaptım. Hemen ardından Turan Dursun ve Nihal Adsız isimleri geliyor, bunları okurken?! İlk fark ettiğim bölümdü hiç konu etmedim, ama sizin olumsuz davranışınızın bir nedeni olarak buraları referans göstermeniz bu haliyle doğru tutum değildir, bu sizin gerekçelerinizi havada bırakmak olur, burayı uzatmıyorum.....
Ben kişileri bütün fikirleri ile yargılamıyorum ki.Evet aşağılamaya neden görülecek şey ırkçılık tır.Yoksa Türkçülüğe karşı olumsuz bir tavrım yok.Referans gösterdiğim kişilerin hangi fikirlerini kastettiğimi anlarsınız kanısındaydım.Yoksa bunları dip not olarak belirtirdim.Yukarda da açıkladım.

Alıntı:

Oysa bende size inancın, başka şeyleri olumlamaya yetmediğini ifade etmeye çalışıyorum, ne kelime oyunu nede laf kalabalığı nede yokuşa sürme. Yoğurdun kırmızı olduğuna inanabiliriz, bu yoğurdu kırmızı yapmaz. Burada benim anlatmak istediğim neye inandığınızı, kime inandığınızı tartışmak yada tartıştırmak değil. Basbaya mantığın olmadığı yerde, düşünmekde, anlamak ve ifade edebilmekde yoktur, inanç konusunda ise, mantık gerçekten sadece pozitif düşünmek için vardır. Yine çaputda görülen, yüce beklentiye geliyoruz. Mantığı yokmu var, mantığı var ancak sadece pozitif yanıyla kullanıyor, bir beklentisi var ve bu beklenti, bir boşluğu dolduruyor.

İşyerine bereket için dua asıp çerçeveleyen, minübüsünün arkasına Allah Korusun diyen, kendisini koruması için boynuna muska asan, kökeni Gökten gelmekle çoktan yüceleşmiş bir taşa ilahilik biçilen(Kabedeki), mezarlardan geçerken Sure okuyan, evvelce çok zengin kısaca ağa-bey olanlara ihtişamlı türbeler yaparak sonrasında mumlar yakan, ben varsam birde beni yaratan vardır diye bir yığın semboller bulan....... Hayatlarının hangi boşluğunu dolduruyordu? İşte burada benim açımdan semboller değil bu sembolleri ilahileştiren insan gerekçelerindeki mantığın anlamı önemlidir. Bizlerin en basitinden bir Muskayı boynumuza astığımızda, O'nun bizi korumaya bir VESİLE olacağını düşünmemiz, Muska'yı bir bez ve kağıt parçası olmaktan kurtarmaz, kaldı ki, ona biçtiğimiz misyonla, muska başka bir şeyde olmaz. Burada sorun bizim ne misyonlar ile onları kendi gerçeklerinden daha farklı bir varlığa dönüştürmüş olmamızdır. İşte mantık ile kastım budur, kişinin özel mantığı değildir, olgunun mantığıdır.

Aynı şeyle Tanrıların anlamını çözebiliyormuyuz. Dua'nın. Mesala çaput bağladım, yapma Şuna tap dedin, ondan dile; işte burada ben bir fark görmüyorum, farkı yaratan semboller değil, onlara biçilen misyonlar oluyor. (İşte sizin (niyetten bağımsız diyorum)kelime oyunu ve yokuşa sürme olarak anladığınız öz bu, bu düşüncedir, muhasebedir, kelime değildir, kelimeler sadece bunu ifade için kullanılıyor, kelimelri bırakıp, anlamları dikkate almaya çalışalım, yoksa ne kelime oyunları var ki, mantığı bile ret ettirmiş, sırf kabul edebilmek için binbir adet deveyi binbir adet hendekten atlatmış....

Ben bazı yerlerde gerçekten sizi anlamamışım.Özür dilerim.Çaputun,evlere dükkanlara ayetler asmanın , boyna muska takmanın ,türbelere mum dikmenin ve bu gibi verdiğiniz örneklerin İslam da yeri yok.Bunları yapmakla Allah tan dilemek arasında fark göremiyorum diyorsunuz genellersek değil mi?İnanmadıktan sonra elbette fark görünmez bu sizin için geçerlidir.Fakat inanan insanlar için
bu çok önemlidir.Hatta bizim dinimiz bu gibi olguları şirk sayar.Yani kutsallığı nesnelere vermek İslam ruhu ile bağdaşacağı kanaatinde değilim.Keza bu kabe içinde geçerlidir benim için.Orada önemli olan insanların o tabloyu ve birlikteliği yaşaması.Nefsin ayaklar altına alınıp milyonların bir olma tecrübesi gibi birşey.Yoksa gerek hacerül esved denen göktaşı gerek kabenin örtüsü gerekse kendisi sadece bir eşyadır.Allahın isimlerinin yazılı olduğu tablolar veya nüshalar Allah ın kendisi değildir.Hatta elimizde olan Kuran da tapınma aracı değildir.Onun aslının nerede olduğu ayetlerle sabittir.İnsanların bu tutumlarının bende mantıksız olduğuna inaniyorum.Allah ın bilinmezliğini daha öncede ifade etmiştim.Bu yüzden bir yaratıcının varlığına inanıyorum.Allahın isimleri diye Kuran da geçen ayetlere dikkat ederseniz özel isimler değildir.Hepsinin belirli anlamları vardır.O yüzden yaratıcı der ifade ederim tanrı derim rab derim önemli değil bu nokta.Önemli olan görmediğim halde ona iman etmemdir.Evet inkar etmiyorum belki mantığın dışındadır bu davranışım.kabul ediyorum yaratıcı mantığında , aklında ötesindedir.Bu anlamda yaşadığım dini tecrübelerin psikolojisi bana yetiyor.Dünyanın nizamı ve gayesi ve insanların derinliklerindeki işaretler ile ben onun var olduğuna kesin kes inanıyorum.

İnsan mantığı kabul etmiyor diye bazı gerçekleri inkar etmek ancak fanatiklerin tavrıdır.Bugün ki mantık ilişkileri içerisinde kendine bir yer bulamayan konular ,ileride belkide bayram edilecek hususlardır.Birkaç yüzyıl önce çağın en büyük bilim adamına cep telefonu getirsek ve göstersek ;mekanizmasını izah etmeye çalışsak heralde bizi ilmi açıklamalarımız için tebrik etmeyecektir.Aklından zoru olduğuna inandığı bu kişiyi mantıksızlıkla suçlayacaktır.

''Yapılan hesaplara göre, evrenimizin başlangıçtaki gerçek yoğunluğu ile ötesinde oluşması imkanı bulunmayan kritik yoğunluğu arasındaki fark, yüzde birin bir kovadrilyonundan azdır. Bu, bir kalemi sivri ucu üzerinde bir milyar yıl sonra da durabilecek biçimde yerleştirmeye benzer. Üstelik evren genişledikçe, bu denge daha da hassaslaşmaktadır." (Bilim ve Teknik, Sayı 201, s.16)

spartacus 09-01-2007 16:53

Sevgili Onur;
Teşekkür ederim.

Evet, çaput, yada taş yada başka şeyleri ifade ederken, anlatmak istediğim, bunları var eden gereksinimler ama en önemliside olumlayan inanç idi...
Ben bir taşın değerini düşünün, ona mum yakan binlerce kitap dahi yazmış olsa, o taşın gerçekliğini ona mum yakanda ulaşamam... Sizede böyle bir hitabım vardı, Kur'an'ı anlamaktan bahsediyordunuz, oysa bu gerçekliğe ben sizdede ve sizin bakışınızla ulaşamam... Bu şahsi bir ifadem değil, öyle anlaşılmaması gerekir.

Benim düşüncem evet, çaput bağlamak vs konusu ile, Tanrı konusunun aynı özneden -farklı sembol ve misyonlar ile- kaynaklı olması idi.
"Allah tan dilemek arasında fark göremiyorum diyorsunuz genellersek değil mi?İnanmadıktan sonra elbette fark görünmez bu sizin için geçerlidir.Fakat *inanan insanlar için bu çok önemlidir. "

Evet bunu demek istedim, ama bir şey daha var
"İnanmadıktan sonra elbette fark görünmez" demişsiniz, oysa bu inanmak içinde geçerli, "inandıktan sonra farksız olduklarıda görülemez". Aynı köprüdeyiz, farklı yöne bakıyoruz...
Bu altını çizdiğim kelime ise gerçekten özetledi...

onur 09-01-2007 21:18

Aslında farklı yönlere baktığımız yok sevgili spartacus.Herkes görmek istediğini görüyor.Sen aklınla tenkit ederek mantığınla Allah ın olabilirliliğini ispatlamaya veya çürütmeye çalışıyorsun.Ben ise onu ilk *evren ve dünyayı gözlemleyerek(Tanrının ontolojik,kozmolojik,teleolojik kanıtlar),daha sonra da *kendimi kendi ruhumun derinliklerini gözlemleyerek arıyorum.Elbette bunun bilimsel olarak ispat etmenin şu an için *mümkün olmadığını biliyorum.Ama inandığım şey bilim farklı gözle bakar gönül farklı göz ile.Bir ben var bende benden içeri misali...

* Dünyanın bütün kelimelerini bir bilgisayara yüklesek hiçbir bilgisayar bu kelimelerin kombinasyonundan ne Yaşar Kemal gibi romanlar yazar ne de Ahmet Arif ve Cemal Süreyya gibi bizi bizden geçiren şiirler meydana getirebilirler.Bilim aşkın nasıl oluştuğunu hormonlar ile çeşitli salgılar ile açıklar ama benim ne kadar sevdiğimin ve duyduğum aşkın yoğunluğunun grafiğini çıkaramaz.Yani insan bir makine, doğa da bir labaratuar değildir benim için.Bilime elbet herşeyden çok ihtiyacımız var fakat savaşları ne *bilim durdurabilir *bilim nede bütün insanların arasında barışı sağlayabilir.Din bir anlamda *Ahlaktır.Ahlaksa bilimsel olgular ile değil *sevgi , saf ve temiz inanç dolu insanların yürekleridir.

* Sen ahlaklı, sevgi sahibi *ve dürüt ve yardımlaşmayı seven bir insan isen geriye Allah a iman etmen kalır.İman etmek istemiyor isen de özgürsündür.Kimsenin seni ne zorlamaya ne de *sana baskı yapmaya hakkı yoktur.Allah bu zorlamayı peygamberlerine dahi vermemiştir.Ama gel gör ki peygambere verilmeyen yetkileri müslümanlar *geçmişte ve günümüzde hocalara,bazı din alimlerine ve şeyhlere vermiştir.

*Dinimi tenkit etmiyormuyum.Kendi kendimce dinimi sorgulamıyormuyum.Tabiki bunu yapıyorum ama araştırdığım ne olursa olsun *yok müslümanlar tecavüzcüymüş , yok peygamber seksomanyakmış, yok asmış kesmiş gibi *ön yargıya kapılmadan olayları çarpıtma,yanılma,farklı algılama,gerekli bilgi birikimi gibi husularıda *göz önünde bulundurarak akıl ve vicdan süzgecinden geçiriyorum.

Bilim yakın zamanlarda hayvanlar ile birbirinin (deneyler karıncalar,tavşanlar,bitkiler arasında yapılmış) arasında gözle görülmeyen elekro manyetik dalgalar yaydıklarını *yaptığı deneyler sonucu görmüş.Benim inandığım model bunun insana transpoze edilmiş şekli sayılabilir.Yani bizim ile yaratıcı arasında neden bir ilişki söz konusu olmasın.

dolfen 10-01-2007 22:55

bir gün ansızın durup aydınlanmak. olacakların ve isteklerin bilinen hale gelmesi. başat belirsizliklerin yok oluşu ve akabinde cisme dönüşmüş gerçekliğin birden kucağa tüm ağırlığı ile düşmesi.

dolfen 17-03-2007 23:55

Şimdi sen tanrısın ya. Ulu büyük en en en enlerin eni falansın di mi. Bak öyle değil....

Sen tanrısın ve biz insanların yaşadıkları hiç bişeyi yaşamadın galiba. Eee ne de olsa senin gibi yaratılmışlara benzemeyen bir varlık bizim yaşadıklarımızı da yaşayamaz.

Senin hiç sevgilin olmadı, (Şeytanla aranızda bişey varsa bilmiyorum artık *)

Hiç güzel bir yemek yemedin,

Hiç hız yamadın bir araçla, bu zevki tatmadın.

Seni kimse gerçek anlamda sevmiyor. Sadece güçlü olduğunu düşünüp korkuyla karışık duygular yaşıyorlar.

Sen hiç yağmurda yürümenin keyfini çıkarmadın.

Her bi boku bildiğin için hiç heycanlanmazsın. Merak etmezsin...

Başarının zevkini yaşamadın çünkü senin istediğin her şey oluyor.

Hiç kimseyle öpüşmedin.

Hiç ağlayıp rahatlayamazsın, ağlarsan karizman çizik çizk olur sonra *

Hiç kardan adam yapmadın, kar topu oynamadın, kızgın kumlardan serin sulara atlamadın, *

Msn adresin yok...

Mail adresin yok...

Web siten yok kendi yaptığın...

Muhtardan alınmış bir ikametgahın bile yok.. *

Buz gibi kola içmedin bu tadı bilmezsin.

Hiç alkollü bişeyler içipte bu anın tadını çıkaramadın.

Güzel bi hatun görünce için gıcıklandı mı???

Hiç yeni bi yer görmenin mutluluğunu yaşamadın...

Senin hiç dostun arkadaşındfa olmadı çünkü kendini hep büyük görüyosun. Böyle olmasaydın belki şeytanla dost olur kardeş kardeş piştinizi oynardınız.

Güzel bir müzik dinlemenin nasıl bişey olduğunu da bilmiyorsun.

Senden hiç bişey istemiyorum çünkü senin hiç bişeyin yok anlamsız evreninden ve içindeki nefretten başka.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:16 .