Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah herşeyi bilmiyor mu ? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3376)

tewderi 04-01-2007 16:15

Allah herşeyi bilmiyor mu ?

Merhabalar,

İmamı gazallinin ölüm ve ahiret kitabını okudum kitaptaki 5 fasılda Kıyamet günü insanlar yeniden diriltililecek ve herkes Allahın huzuruna çıkıp hesaba çekileceğini uzun uzadıya yazılmış

Melekler tarafından kişinin ruhu Allahın huzuruna getirilecek ve Allah bu kim diye soracak meleklerde bu Falancakişininfalancaoğludurdiyecekler

Allah gelen kişinin kim olduğunu bilmiyormu.?
Eğer biliyorsa meleklere neden sual ediyor ?
Allahın kim olduğunu bilmediği kişiyi melekler nasıl biliyor ve cevap veriyor (melekler akılsız değilmi ?)

beelzbb 04-01-2007 17:53

Re: Allah herşeyi bilmiyor mu ?

Alıntı:

tewderi";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61140)
Merhabalar,

İmamı gazallinin ölüm ve ahiret kitabını okudum kitaptaki 5 fasılda Kıyamet günü insanlar yeniden diriltililecek ve herkes Allahın huzuruna çıkıp hesaba çekileceğini uzun uzadıya yazılmış

Melekler tarafından kişinin ruhu Allahın huzuruna getirilecek ve Allah bu kim diye soracak meleklerde bu Falancakişininfalancaoğludurdiyecekler

Allah gelen kişinin kim olduğunu bilmiyormu.?
Eğer biliyorsa meleklere neden sual ediyor ?
Allahın kim olduğunu bilmediği kişiyi melekler nasıl biliyor ve cevap veriyor (melekler akılsız değilmi ?)

Melekler irade sahibi değil sadece.Akılsız olan bizleriz.Tabi söz meclisten dışarı.Ben kendi açımdan dedim.

Orda bir benzetme kullanilmiştir.Kuvvetle muhtemel.O da yaratanın cilvesi olsa gerek.Bak gene maddi düşündüm.Maddeci olacam sonunda yahu 8O

Tabiki kimin ne olduğunu biliyor şüphesiz.Bize,yaptıklarımızı bildiriyor.Sen birini yargılarken onun kim olduğunu bildiğin halde kimsin sen diye sorarsın.Bu bir usluptur.Uygulamadır.Allah hakimlerin en hayırlısıdır.

SAYGILAR

tewderi 04-01-2007 18:20

Sevgili belzepp ,

* Burada günümüzdeki mahkemeler gibi düşünmüşsünüz Nedir hakim gelen kişinin kim olduğunu bildiği halde *formalite icabı kim olduğunu kendisinden sual eder.. Tabi hakim gelen kişinin herzaman kim olduğunuda bilmez .

*Fakat burada bahsi edilen Allah *herşeyi bilen herşeye kadir olan herşeyi dileyen ve yaratan Meleklerin vereceği cevabı acaba kendisi bilmiyor mu biliyorsa neden soruyor beli *bir yönetmenlikmi var *(vardır elbete bir hikmeti değil mi?)

merakli 04-01-2007 21:46

Allah herşeyi biliyor mu?
sorunun cevabı:
evet Allah herşeyi biliyor.

Peki Allah neden bu şekilde hareket ediyor?
sorunun cevabı:
Allah bilmediği için sormuyor, bu bir temsili anlatım ve uslub denilebilir belki. ama yine de sorunun tam cevabını biz bilmiyoruz, çünkü biz herşeyi bilmiyoruz.

Cemal 04-01-2007 23:50

ALLAH herşeyi bilmez.ayrıcadana bilmediğinide bilmez.Yaptıınıda istesede yapar- istemesede yapar.Yaparken düşünmes-düşünürken yapmas.matde yapar* oda bakar.Sonamakasılır-herşeye ben yaptımdeyi-adamını yollar hava yapar...
onunçin kusuruna bakmayın..:wink:

nOT.bu yazımı kıymetli arkadaşım KUrsotçunun yazılarını okuyup yazdım.kOnunun uzmanı kendisidir.Aklınız karıştısa..bak *uzman :arrow: ciNMİ veyam kURsotçu ab,m

cml.

merakli 05-01-2007 00:14

insan herşeyi bilmez, ayrıcanak bilmediğinide bilmez. nasılları (sebepleri) açıklayınca kendince, mutlu oluverir, kendini tanrı zanneder ama neden diye sorunca apışıp galır, tesadüfen diyiverir.
bardağın içine deryayı doldurdum zanneder, sonra kasım kasım kasılır bu bardağın içindeki bir gramcık suyu derya zannederek.
isterseniz kusura bakabilirsiniz.

pante 05-01-2007 01:29

Yine teist açıdan bakalım;

Eğer "Allah herşeyi bilir, herşeyi görür, herşeyi duyar, herşeye kaadirdir, ol deyince olur" sözlerinden algıladığınız buysa, o zaman "Allah'ın meleklere ihtiyacı mı vardı?" diye sorulabilir.

Doğrusu, "görmek istediğini, duymak istediğini, bilmek istediğini bilir" olmalıdır.

İnsan da arkasına baktığında arkasında ne olduğunu görebilir. Dürbünle, teleskopla uzakları izleyebilir. Ya da kameralarla, chiplerle takip edebilir. İsterse tabi.
Ama insanlarda görev paylaşımı yapar ve sistem oluştururlar.
Tanrının da bir sistemi vardır ve bu sistem içinde görevler melekler tarafından paylaşılmıştır.
Melekler de çeşit çeşittir. Akıllıları da vardır, basit robotsu işler yapanı da.

Gazali'nin kitabında yazanlara gelince, benzetme, temsili anlatım vs. değil. Tamamen uydurma ve basite indirgeme.

beelzbb 05-01-2007 03:52

Alıntı:

tewderi";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61158)
Sevgili belzepp ,

* Burada günümüzdeki mahkemeler gibi düşünmüşsünüz Nedir hakim gelen kişinin kim olduğunu bildiği halde *formalite icabı kim olduğunu kendisinden sual eder.. Tabi hakim gelen kişinin herzaman kim olduğunuda bilmez .

*Fakat burada bahsi edilen Allah *herşeyi bilen herşeye kadir olan herşeyi dileyen ve yaratan Meleklerin vereceği cevabı acaba kendisi bilmiyor mu biliyorsa neden soruyor beli *bir yönetmenlikmi var *(vardır elbete bir hikmeti değil mi?)

belzepp in anlamını açıklayana 10 ytl ödül veriyom.Kusura bakmayın fazla param yok.Olsa tükkanlar sizin.Acaba kürtçe ne anlama geliyor.Ben bilmiyom da ..Bilen bir arkadaş varsa aydınlatırsa dünyalar benim olcak.

Dostum cevabıma aynı cevabı yazmışsın güzel olmuş.Beğendim yani :wink:

merakli 05-01-2007 23:18

ateist açıdan bakalım;

herşey bilinemez! o zaman herşeyi bilen bir tanrı'nın varolma ihtimali de yoktur.

aldostu 06-01-2007 00:25

Yaratan kudret ile dinlerin tarif ettiği tanrıyı
birbirinden ayrı tutmakda fayda var.

Din kurucularının anlattıkları ile
hissettikleri arasında da
fark olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Aldostu.

sargon 06-01-2007 01:50

Sevgili Beelzbb,

ben bir hıyarlık yapıp açıklayayım. Belzepp'i bilmiyorum ama sanırım o da Baalzevul yada Beelzebub'un en son versiyonudur.

Beelzebub, İncil'de geçer, şeytan anlamında kullanılır. İsa'nın insanların içinden cinleri çıkardığını gören Yahudiler, İsa'nın cinlere hükmeden şeytan Beelzebub olduğunu söylerler.

Benim elimdeki İncil eski çevirilerden biri. Orda Beelzebub olarak geçiyor. En son çevirilerde Baalzevul yazmışlar. Baal Zebub, Zebub'ların yani uçan böceklerin efendisi (Baal'ı) anlamına geliyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Beelzebub

1 Öğrencinin öğretmeni gibi, kölenin de efendisi gibi olması yeterlidir. İnsanlar evin efendisine Baalzevul* derlerse, ev halkına neler demezler!”
Matta 10:25

2 Ferisiler bunu duyunca, “Bu adam cinleri, ancak cinlerin önderi Baalzevul`un* gücüyle kovuyor” dediler.
Matta 12:24

3 Eğer ben cinleri Baalzevul`un gücüyle kovuyorsam, sizin adamlarınız kimin gücüyle kovuyor? Bu durumda sizi kendi adamlarınız yargılayacak.
Matta 12:27

4 Yeruşalim`den gelen din bilginleri ise, “Baalzevul* O`nun içine girmiş” ve “Cinleri, cinlerin önderinin gücüyle kovuyor” diyorlardı.
Markos 3:22

5 Ama içlerinden bazıları, “Cinleri, cinlerin önderi Baalzevul`un* gücüyle kovuyor” dediler.
Luka 11:15

6 Şeytan da kendi içinde bölünmüşse, onun egemenliği nasıl ayakta kalabilir? Siz, benim Baalzevul`un gücüyle cinleri kovduğumu söylüyorsunuz.
Luka 11:18

7 Eğer ben cinleri Baalzevul`un gücüyle kovuyorsam, sizin adamlarınız kimin gücüyle kovuyor? Sizi bu durumda kendi adamlarınız yargılayacak.
Luka 11:19

http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?

Açıkçası böyle bir adı niye aldığını anlamamıştım. Sen sorunca dayanayıp hıyarlığımı yapmış bulunuyorum.

beelzbb 06-01-2007 02:39

Alıntı:

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61262)
Sevgili Beelzbb,

ben bir hıyarlık yapıp açıklayayım. Belzepp'i bilmiyorum ama sanırım o da Baalzevul yada Beelzebub'un en son versiyonudur.

Beelzebub, İncil'de geçer, şeytan anlamında kullanılır. İsa'nın insanların içinden cinleri çıkardığını gören Yahudiler, İsa'nın cinlere hükmeden şeytan Beelzebub olduğunu söylerler.

Benim elimdeki İncil eski çevirilerden biri. Orda Beelzebub olarak geçiyor. En son çevirilerde Baalzevul yazmışlar. Baal Zebub, Zebub'ların yani uçan böceklerin efendisi (Baal'ı) anlamına geliyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Beelzebub

1 Öğrencinin öğretmeni gibi, kölenin de efendisi gibi olması yeterlidir. İnsanlar evin efendisine Baalzevul* derlerse, ev halkına neler demezler!”
Matta 10:25

2 Ferisiler bunu duyunca, “Bu adam cinleri, ancak cinlerin önderi Baalzevul`un* gücüyle kovuyor” dediler.
Matta 12:24

3 Eğer ben cinleri Baalzevul`un gücüyle kovuyorsam, sizin adamlarınız kimin gücüyle kovuyor? Bu durumda sizi kendi adamlarınız yargılayacak.
Matta 12:27

4 Yeruşalim`den gelen din bilginleri ise, “Baalzevul* O`nun içine girmiş” ve “Cinleri, cinlerin önderinin gücüyle kovuyor” diyorlardı.
Markos 3:22

5 Ama içlerinden bazıları, “Cinleri, cinlerin önderi Baalzevul`un* gücüyle kovuyor” dediler.
Luka 11:15

6 Şeytan da kendi içinde bölünmüşse, onun egemenliği nasıl ayakta kalabilir? Siz, benim Baalzevul`un gücüyle cinleri kovduğumu söylüyorsunuz.
Luka 11:18

7 Eğer ben cinleri Baalzevul`un gücüyle kovuyorsam, sizin adamlarınız kimin gücüyle kovuyor? Sizi bu durumda kendi adamlarınız yargılayacak.
Luka 11:19

http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?

Açıkçası böyle bir adı niye aldığını anlamamıştım. Sen sorunca dayanayıp hıyarlığımı yapmış bulunuyorum.

Sargon *seçtiğim nicki doğru bir şekilde yazıp, araştırıp burda yazma inceliğini gösterdiğiniz için teşekkür ederim.Benim amacım tewderi nin cevap yazmasıydı ama o bu inceliği gösterememiş.

Ben inceliksizliğine,bilgisizliğine veriyorum.

Benim sorum Belzepp in anlamıydı.Sanırım kürtçe bir anlamı var.Ben o dili bilmiyorum.Sorum onaydı yani.Çok teşekkür ederim :D

tewderi 06-01-2007 10:11

beelzbb ben Kaba olabiirim ama bilgisiz değilim kürtçede bir anlamı yok

Bele >önceden eskiden anlamında kulanılıyor .
zbb >çocukların oynadığı zıp zıpolarak anladım :D

açtığım konu başlığı ile senin nickinin bir bağlantısını bulamadım .

Natan 06-01-2007 12:01

evet aslında allah herşeyi bilmez ..ben kuranı çok fazla bilmem yani kutsal kitap kadar değil .o yüzden kutsal kitaptan örenek vermek istiyorum kurandadanda eminim başka arkadaşlar verirler!

yaratılış 18:21
Onun için inip bakacağım. Duyduğum suçlamalar doğru mu, değil mi göreceğim. Yapıp yapmadıklarını anlayacağım."

bu ayet bana tanrının aslında herşeyi bilmediğini anlatıyor.. bu sadece bir örnek ..bu na benzer daha bir çok ayet var..
birde şunu sölemek istiyorum ;tanrı insanlığa felaketler getirerek bakalım kendisine sadık kalıp kalamayacağımızı görmeğe felan çalışıyor..buna da imtahan diyorlar ..peki tanrı bunundamı cevabını bilmiyor..yapmayın *!!

spartacus 06-01-2007 12:22

Sevgili Beelzbb, bende geçen haftalarda yapmıştım bu hıyarlığı :lol:
Beelzebub şeytan değil mi Beelzbb demiştim, sende bu isimi şeytan her zaman aklımda olsun diye aldım demiştin.
Beelzpp, için ödül koymanda bir şeytanlık var bence :) Kardeş Beelzpp değil, Beelzbb diyebilirdin. Hani inclelik sende kalsaydı....

Şimdi Beelzpp için değilde ben senden Beelzbb için ödül istiyorum.

Bir söz vardır, her yerde olan hiç bir yerdedir diye. Klişe söz gibidir ancak bu kadar sığ değildir. Her yerde olanı şu anda şurada, konyada, anyada vs diye ifade edemezsiniz değil mi?

Her şeyi bilende hiç bir şeyi bilmiyordur, yukarıda izah ettim. Basit kelime oyunlarına basit kelimeler ile cevap vermek en mantıklısı olsa gerek. Nedir bu herşey arkadaşım? Bu her şeyi bilen kendi geleceğinide biliyorsa an ve an salise ve salise biliyorsa sizce yaşıyor mu o şey her ne ise? Bilmemekde her şeye dahil değil mi? Eee bilmemekde bir şey değil mi? Uğraş didin hadi bakalım, 10 ekmeği üçe bölecekmiyiz....

Bırakalım evcilik oyunlarını, bebek çağımızı çoktan geçmiş olmamız lazım, artık biraz büyümemiz lazım değil mi? Yani insan bile bile, şu uçurumdan atlayım, du bakali nolcek demez.

Herşey basit bir kelimedir, ancak her şey denen her ne ise hiçde böyle oyuncak kadar basit değildir. dotrigintilyon* x dotrigintilyon yıl(güneş-dünya takvimi olarak düşünün, onlar olmasa bile), dotrigintilyonlarca olay, *düşünün her şey neymiş...
dotrigintilyon= 100 Haneli rakam.

Anlamsız ibarelere amaçsız sorular üretmeme şimdilik gerek yok diyorum.

sargon 06-01-2007 18:53

Ne biliyim kardeş, ben de 10 YTL'yi görünce ortaya atladım, siteye bağış yaptırırız dediydim. *:D

hiramusta 06-01-2007 21:31

Abi bu İmam Gazali kafayı yemiş ya.Uçmuş bu uçmuş.

lenin 06-01-2007 23:29

Peki benim birkaç sorum olacak;

1.Allah herşeyi biliyorsa neden bizi dünyaya indirme ihtiyacı duydu?Direkman cennete ya da cehenneme de koyabilirdi.

2.Allah bizim yapacağımız herşeyi biliyorsa (bizi allah yarattığı için yapacağımız şeyleride onun belirlemesi lazım) biz ateistlere günah değil mi?Hem bizi ateist olarak yaratıyor hemde cehenneme yolluyor?

intizar 07-01-2007 01:13

lenin;
* *
* * * *Öncelikle Anlaşmamız gereken kesin bir nokta var; Yaratan Allah, yani kuralları o koyar, niye yarattı ?ne gerek vardı? ve benzeri soruların cevabını vermemiz mümkün değil. Felsefe yapılabilir ozamanda geçmişte olduğu gibi saçmalayanlar oluyor.

* * * İnsan oğlunun buna karşı koyma gücü yok. Var diyorsan hodri meydan. Ne yapa bilirsin veya ne yapabiliriz.Yarın yaşayacağımızın garantisi var mı??. Kimizki biz?

* * * Bizi ilgilendiren şu; Allah bizi yarattı fenamı oldu? Gayette güzel yaratmış. Yaratan o olduğu için ve özellikle bizim hayrımıza olduğu için *koyduğu kurallara uymak zorundayız. *Allah yaratmış,emirlerini söylemiş, uyarısını yapmış, tercihi bize bırakmış (ister ateist olur inkar edersin, ister inanırsın ama günah işlersin veya işlemezsin). Cenneti veya cehennemi bizim kendimiz hak ederiz.

* * *Allah elbette her şeyi biliyor, zaten habire peygamber göndermesinin ve ısrarla uyarmasının sebebi ne olabilir?

lenin 07-01-2007 01:18

Alıntı:

intizar";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61354)
lenin;

Öncelikle Anlaşmamız gereken kesin bir nokta var; Yaratan Allah, yani kuralları o koyar, niye yarattı ?ne gerek vardı? ve benzeri soruların cevabını vermemiz mümkün değil. Felsefe yapılabilir ozamanda geçmişte olduğu gibi saçmalayanlar oluyor.

İnsan oğlunun buna karşı koyma gücü yok. Var diyorsan hodri meydan. Ne yapa bilirsin veya ne yapabiliriz.Yarın yaşayacağımızın garantisi var mı??. Kimizki biz?

Bizi ilgilendiren şu; Allah bizi yarattı fenamı oldu? Gayette güzel yaratmış. Yaratan o olduğu için ve özellikle bizim hayrımıza olduğu için koyduğu kurallara uymak zorundayız. Allah yaratmış,emirlerini söylemiş, uyarısını yapmış, tercihi bize bırakmış (ister ateist olur inkar edersin, ister inanırsın ama günah işlersin veya işlemezsin). Cenneti veya cehennemi bizim kendimiz hak ederiz.

Allah elbette her şeyi biliyor, zaten habire peygamber göndermesinin ve ısrarla uyarmasının sebebi ne olabilir?

Yani yarattı sen ona bak sorgulama mantığı bu da güzel ayrı bir bakış açısı.
Ama benim sorduğum sorular gayet mantıklı ve bilimseldi senin cevabın ise "Allahın Hikmeti" türünden cevap olmuş.Bilimsel ve mantıklı bir şekilde açıklayacaksan tamam ama "Allahın Hikmeti" mantığıyla gideceksen boşver uğraşma.

vartor 07-01-2007 03:09

Sevgili Lenin, baska ne turlu bir mantik ararsin imanli birinde?

intizar 07-01-2007 13:56

lenin Sen Allahı var kabul ederek soru soruyorsun. İstersen kendi sorularını birdaha oku! senin sorun bilimsel olarak tartışılacak bir soru değil, bunu daha sorarken bilmen lazım.

* * * * * Allahı inkar eden biri için Allah her şeyi bilir mi? sorusu sencede çok mantıksız değil mi?

lenin 07-01-2007 16:57

İntizar o soruları size soruyorum yani inananlara madem "allah var"mantığıyla soruyorum o soruları.Ben zaten inanmiyorum ne diye o tür soruları "Allah var" mantığıyla gidim ben senin mantığınla sordum o soruları.

lenin 07-01-2007 17:04

Alıntı:

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61367)
Sevgili Lenin, baska ne turlu bir mantik ararsin imanli birinde?

Aslında haklısın vartor ama merak işte:)

cccp13 07-01-2007 17:50

bence tanrıyı sorgulamak boşa kürek çekmek gibi birşey çünkü tanrıda kasıt sadece 3 büyük dindekiler değildir.çok farklı inanış şekilleri var. dünyanın uzaylılar tarafından yapılan bi bilgisayar programı olabileceğini savunanlar bile var. inanç meselesi ama kuranın tanrısı ise tartışılacak olan kuranda yazılı belgeler vardır.insan da mantık kurabilen bi canlı olduğuna göre kuranda geçen tanrı kuran ele alınarak eleştirilmelidir.bir düşünür " şayet islamın tanrısı gerçekten varsa tüm insanlar biraraya gelip bu kadar zalim bi varlığa karşı savaş açmalıdır" der.

lenin 07-01-2007 18:17

Alıntı:

cccp13";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61390)
bence tanrıyı sorgulamak boşa kürek çekmek gibi birşey çünkü tanrıda kasıt sadece 3 büyük dindekiler değildir.çok farklı inanış şekilleri var. dünyanın uzaylılar tarafından yapılan bi bilgisayar programı olabileceğini savunanlar bile var. inanç meselesi ama kuranın tanrısı ise tartışılacak olan kuranda yazılı belgeler vardır.insan da mantık kurabilen bi canlı olduğuna göre kuranda geçen tanrı kuran ele alınarak eleştirilmelidir.bir düşünür " şayet islamın tanrısı gerçekten varsa tüm insanlar biraraya gelip bu kadar zalim bi varlığa karşı savaş açmalıdır" der.

Zaten "İslamiyet Tanrısından" bahsediyordum sorularımda onu sorgulamak niteliğindeydi.

pante 07-01-2007 21:06

Alıntı:

"1.Allah herşeyi biliyorsa neden bizi dünyaya indirme ihtiyacı duydu?Direkman cennete ya da cehenneme de koyabilirdi"
Sınava tabi tutuyor dine göre.
Örneğin aşağıdaki yapışık ikizleri de. Tek bedende iki insan. Sınavın sonucu ne olacak acaba?

[img]http://img385.imageshack.us/img385/7...zleraf4.th.jpg[/img]

temote 08-01-2007 01:07

kardeşim,siz tanrının varlığı konusun da bile kendinizle çelişiyorsunuz.tanrı bu kadar kudretli ve büyük de, her insanlardan istediğini alamayınca felaket gönderiyor.paso peygamber gönderiyor, bizimle hesabı ne anlamadım.ademden beri habire davut,musa, isa muhammed.bize neyi ısbatlamaya çalışıyor.bana öyle geliyor ki; bizim ona değil onun bize ihtiyacı var.öyle olmasa habire kitap peygammber göndermez.ya yarratığınla kabullen,yada yaratma kardeşim. :lol: *:x

intizar 08-01-2007 01:37

Alıntı:

intizar";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61354)
lenin;

Öncelikle Anlaşmamız gereken kesin bir nokta var; Yaratan Allah, yani kuralları o koyar, niye yarattı ?ne gerek vardı? ve benzeri soruların cevabını vermemiz mümkün değil. Felsefe yapılabilir ozamanda geçmişte olduğu gibi saçmalayanlar oluyor.

İnsan oğlunun buna karşı koyma gücü yok. Var diyorsan hodri meydan. Ne yapa bilirsin veya ne yapabiliriz.Yarın yaşayacağımızın garantisi var mı??. Kimizki biz?

Bizi ilgilendiren şu; Allah bizi yarattı fenamı oldu? Gayette güzel yaratmış. Yaratan o olduğu için ve özellikle bizim hayrımıza olduğu için koyduğu kurallara uymak zorundayız. Allah yaratmış,emirlerini söylemiş, uyarısını yapmış, tercihi bize bırakmış (ister ateist olur inkar edersin, ister inanırsın ama günah işlersin veya işlemezsin). Cenneti veya cehennemi bizim kendimiz hak ederiz.

Allah elbette her şeyi biliyor, zaten habire peygamber göndermesinin ve ısrarla uyarmasının sebebi ne olabilir?

Lenin ; Dediğim gibi sorunun cevabı bilimsel olamaz,

pante; Sence imtihan nasıl olmalı????

beelzbb 08-01-2007 03:08

Alıntı:

yuhanna";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61290)
evet aslında allah herşeyi bilmez ..ben kuranı çok fazla bilmem yani kutsal kitap kadar değil .o yüzden kutsal kitaptan örenek vermek istiyorum kurandadanda eminim başka arkadaşlar verirler!

yaratılış 18:21
Onun için inip bakacağım. Duyduğum suçlamalar doğru mu, değil mi göreceğim. Yapıp yapmadıklarını anlayacağım."

bu ayet bana tanrının aslında herşeyi bilmediğini anlatıyor.. bu sadece bir örnek ..bu na benzer daha bir çok ayet var..
birde şunu sölemek istiyorum ;tanrı insanlığa felaketler getirerek bakalım kendisine sadık kalıp kalamayacağımızı görmeğe felan çalışıyor..buna da imtahan diyorlar ..peki tanrı bunundamı cevabını bilmiyor..yapmayın *!!

Yuhanna komiksin arkadaş değişmiş saptırılmış insan hegomonyası ile dolu müjde ile geliyorsun foruma :lol:

Tabi ki bu H.z İsayı red anlamına gelmiyor.İnciller.Şimdi burda inançsız olduğunu incile de inanmadığını söylersen daha da komik olursun :P

beelzbb 08-01-2007 03:21

Alıntı:

spartacus";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61291)
Sevgili Beelzbb, bende geçen haftalarda yapmıştım bu hıyarlığı :lol:
Beelzebub şeytan değil mi Beelzbb demiştim, sende bu isimi şeytan her zaman aklımda olsun diye aldım demiştin.
Beelzpp, için ödül koymanda bir şeytanlık var bence :) Kardeş Beelzpp değil, Beelzbb diyebilirdin. Hani inclelik sende kalsaydı....

Şimdi Beelzpp için değilde ben senden Beelzbb için ödül istiyorum.

Bir söz vardır, her yerde olan hiç bir yerdedir diye. Klişe söz gibidir ancak bu kadar sığ değildir. Her yerde olanı şu anda şurada, konyada, anyada vs diye ifade edemezsiniz değil mi?

Her şeyi bilende hiç bir şeyi bilmiyordur, yukarıda izah ettim. Basit kelime oyunlarına basit kelimeler ile cevap vermek en mantıklısı olsa gerek. Nedir bu herşey arkadaşım? Bu her şeyi bilen kendi geleceğinide biliyorsa an ve an salise ve salise biliyorsa sizce yaşıyor mu o şey her ne ise? Bilmemekde her şeye dahil değil mi? Eee bilmemekde bir şey değil mi? Uğraş didin hadi bakalım, 10 ekmeği üçe bölecekmiyiz....

Bırakalım evcilik oyunlarını, bebek çağımızı çoktan geçmiş olmamız lazım, artık biraz büyümemiz lazım değil mi? Yani insan bile bile, şu uçurumdan atlayım, du bakali nolcek demez.

Herşey basit bir kelimedir, ancak her şey denen her ne ise hiçde böyle oyuncak kadar basit değildir. dotrigintilyon* x dotrigintilyon yıl(güneş-dünya takvimi olarak düşünün, onlar olmasa bile), dotrigintilyonlarca olay, *düşünün her şey neymiş...
dotrigintilyon= 100 Haneli rakam.

Anlamsız ibarelere amaçsız sorular üretmeme şimdilik gerek yok diyorum.

Bilmemek de herşeye dahil değil mi? Sevgili abim Yüce Allahın verdiği ile ancak bu kadar düşünebiliyoruz işte.Tabi buna düşünmek denirse...

Sağlıklı düşünebilmemiz için gerekli argümanlar zaten islam dininde mevcut.yemeyin ve içmeyin nefes almayın uyumayın bakalım...

Hala acizliğimizin farkında değilsek o da bizim aptallığımızdır.Firederik vilyım niçe hazretleri üst insandan bahseder :lol:

Turan Dursun büyüğümüz mezarına bilimin ışığını götürmüş.Umarım aydınlatıyodur abim...Umarım

Bu arada belzepp in anlamını sordum ben ve ödül koydum.Sizin yazdığınız Beelzpp değil.Neyse bu benim kafası kopasıca nikim uzar abim SAYGILAR

spartacus 08-01-2007 11:31

Sevgili Beelzbb

Yine mantık hatası.
Herşeyi bildiğini söylemekten aciz değilsen?!, neden bilmemeninde herşeye dahil olduğunu söylemekten aciz olasın?

Mantık yürütümü, inanca göre olumlu ise aklınız kafi geliyor, olumsuz ise nedense aklınız kafi gelmiyor. Güzel kardeşim, her yolun gidişi gibi dönüşüde vardır. Gidişi nereden ise dönüşü de oraya olur, yani olumsuz bir şey görünce aklımız yetmiyor demeniz yanlış olur, ya o yolu kullanmayacksınız yada gidişli dönüşlü düşünmeyi başaracaksınız.

Ben kabul ediyorum diyeniniz çıkacaksa, ben şimdi, şu forumda şu anda şurada uydurduğum bir Tanrıya yaptıracağım her şeyi ve hiç biriniz aksini ispatlayamayacaksınız. Diyorum insan taşa bile inansa, inandıktan sonra ve muhasebesi yasaklandıktan, mantığın kafi geldiği yerde bu kadar akıl vermiş bilemem dedikten üstüne üstlük birde korktuktan sonra...

Bakın bizim köy bir zamanlar Bizans Su yolları üzerinde imiş. Güneyden kuzey batı istikametine doğru, nereden baksanız kilometrelerce bir mesafeyi zamanında adamlar çizmiş. Belirli aralıklarla mermer benzeri taşlar dikmişler. Bunun uzunluğu benim kendi çapımda araştırmam 30 kilometreyi geçiyor. Bizans sonrası içinde geçerli bu yöntem. Bu 30 kilometre ve su yolu boyunca dikilen her taşa, daha sonra yerleşenler birer mezar dikmiş. Onlardan önce gelen herhangi bir ata ismi ile bilmeme ne baba, bilmeme ne dede diye Evliya yapmışlar. Hepsinin yanında bir kaç çam ağacı var, korkmuşlar o ağaçları kesmeye. O ağacın çamını alan ya topal kalmış, ya korkulu rüyalar görmüş ya çarpılmış vsaire.... Artık insan yaşamında ne kadar kötü bir olay yaşanır(sanki olağan değilde) oradan bilmişler..

Bundan 10 yıl önce bölgede Gölet yapımları başladı ve mantıken Bizanslıların araştırması doğru çıktığı için tamda o su yolu üzerine tekabül ediyor. Taşlar yıkıldı, dozerler çalıştı, göletler yapıldı yada iş araçları için yollar açıldı..... Ne çıktı, evvelce tarihi eser kaçakçıları, gömüt peşinde olanların o mezarları açıp, içlerine bazı kulandıkları şeyleride(şişe, su kabı, kazma) gömmüşler, bu çıktı.... Tabi tarihde yaşanmış bazı katliamlarında izleri çıktı... Çoluk çocuk, büyük küçük, üstüste gömülmüş bir yığın insan(nerede yerleşim birimlerinde) Ne oldu, saklandı sır gibi, heykeller vsde müzelere götürülürken, sırf katliam görüntüsünü ortadan kaldırmak adına nice tarihler yokedildi, ölü toprağı atıldı üzerine, tabi o bizans taşlarınada hepsi bu...

monuk 12-01-2007 16:18

yine bakış açısına göre çok farklı yanıtlanacak bir soru ve öyle ki burada ne kadar tartışılırsa tartışılsın hiçbir sonuca da ulaşılamayabilir..

ama eğer ki inanmayan bir insan tarafından inanan bir insana yöneltiliyorsa bu soru üzerime alınıp bildiğimce cevap vermekte bi mahzur görmüyorum..

allah elbette her şeyi biliyor, nasıl bilmesin ki her şey dediğimiz tüm o şeylerin bizzat yaratıcısı allah değil mi zaten? o tabiki..

allahın mahşer gününde sorgulama sırasında tüm o cevabını zaten bildiği soruları sorucak olması bizim küçücük mantığımıza biraz tuhaf gelebilir ama zaten biz neyi tam olarak anlayabiliriz ki, tam da bu dediğim inancın bi getirisi.. ama yine de bu durumu şöyle bi benzetmeyle açıklayabilirim kendimce:

sonuçta kader mevzusu da bunun gibi biraz.. yani allah kimin neyi işleyip işlemiceğini en baştan biliyor(yanlış anlaşılmasın kesinlikle bize zorla bişi yaptırmıyo, biz yapıyoruz ama o bizim ne yapıcağımızı,allah olduğu için tam da, biliyo) ve ama sonuçta bunu bizzat gelip bu dünyada yapmamız ve kendimiz görüp anlamamız için yolluyo bizi dünyaya. aynı şekilde biz o tarafa gittiğimizde de bizim yaptıklarımız ortada ve cennet ya da cehenneme girceğimiz belli olmasına rağmen prosedür gereği:) sorgulanıyoruz ve neyi hakettiğimizi kendi gözlerimizle görüp anlamış oluyoruz. demek ki allah bize kim olduğumuzu sorarken de buna bizim de tanıklık etmemizi istiyor ve her türlü yetki elinde olmasına rağmen işlerin hep bir düzen dahilinde işlemesini istiyor..

ama gel gör ki zaten bir boktan anlamadığı halde daima kendini bir bok sanıp her konuda dır dır edip saçmalayan insan evladı bu konuda da aynı davranmaktan geri durmayıp bininci kez kendini ispat ediyor. tebrikler insan evladı..

tewderi 12-01-2007 20:44

Sn Monuk ,

Kusura bakma ama kendi adına konuş
Alıntı:

(ama gel gör ki zaten bir boktan anlamadığı halde daima kendini bir bok sanıp her konuda dır dır edip saçmalayan insan evladı bu konuda da aynı davranmaktan geri durmayıp bininci kez kendini ispat ediyor. tebrikler insan evladı..)
Bildiğin boklarda senin olsun burada dır dır yapmaklada bir yere varamazsın ..

bu prosedür allahmı koydu dersin senin vereceğin cevabı omu belirledi eğer o belirledi ise o zaman o bana cevap verdi yok eğer sen belirlediysen o zaman o senin isteklerine cevap veriyor o zaman tanrı senoluorsun ..

monuk 13-01-2007 21:29

Alıntı:

bu prosedür *allahmı koydu dersin senin vereceğin cevabı omu belirledi eğer o belirledi ise o zaman o bana cevap verdi yok eğer sen belirlediysen o zaman o senin isteklerine cevap veriyor o zaman tanrı senoluorsun ..
evet sn tewderi,

sorun acik bir sekilde gosteriyor ki anlatmak istedigimi tamamiyla ters anlamissin ama muhim degil bir daha anlatmaktan kacinicak degilim, ki eger bir insani aydinlatabileceksem bu ancak keyifle yapicagim bir is olur benim adima,

kader mevzusunu aciklarken sunu belirtmistim: allahin kader mevzusundaki rolu bizim isleyip islemicegimiz seyleri en bastan beri biliyor olmasidir ama kesinlikle belirlememistir bunlari, yani neyi istiyosan sen seciyosun, yapiyosun ozgur iradenle allahsa sadece senin neyi sececegini biliyor, allah olmasinin cok dogal bir getirisi olarak..

yani demeye calistigim, bundan onceki mesajimda bahsettigin cevabi sana veren tabiki bendim allahsa benim ne cevap vericegimi bilendi..

prosedur kelimesiyle anlatmak istedigimse sadece, allahin isleri duzenleme *sekliydi, yani bize zorla yaptirdigi biseyden bahsetmedim orda da.

tesekkur ederim..

monuk 13-01-2007 22:09

Alıntı:

lenin";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61345)
Peki benim birkaç sorum olacak;

1.Allah herşeyi biliyorsa neden bizi dünyaya indirme ihtiyacı duydu?Direkman cennete ya da cehenneme de koyabilirdi.

2.Allah bizim yapacağımız herşeyi biliyorsa (bizi allah yarattığı için yapacağımız şeyleride onun belirlemesi lazım) biz ateistlere günah değil mi?Hem bizi ateist olarak yaratıyor hemde cehenneme yolluyor?

evet sevgili lenin arkadasim,

oncelikle sunu belirtmeliyim ki madem bir soru soruyorsun o halde soruna cevap vermeye calisanlara saygi duyman ve senle ayni fikirde gibi gorunup de seninle ayni fikirde olmayan birinden bahseden *biriyle konusurken `evet ya zaten inanan adamda mantik mi olurmus pehpeh` turu manasiz yaklasimlari en azindan genelleme yapar gibi kullanmaman gerektigini sana hatirlatmak isterim, tabi bu dedigim umrunda olur ya da olmaz o kadarini bilemem.

cevap verme faslina gecersek, musluman olmaya calisan biri oldugumu belirttikten sonra, allah evet biz insanlarin ne yapacaklarini ve yapiyor olduklarini elbette bilmektedir ne de olsa o mutlak guc ve yetki sahibidir, ama bu kesinlikle onun bizim yaptigimiz ya da yapicagimiz seyleri belirledigi manasina gelmez, gelmemelidir. en azindan senin gibi mantigi yuksek biri anlar heralde bu ayrimi. yani sen eger bir ateistsen ya da, umarim ki, ben bir muslumansam, bu kesinlikle allah istedigi icin biz boyle olduk demek degildir. biz sectik ne oldugumuzu, allahsa bizim ne olmayi secicegimizi belirlemeyen ama en bastan beri bilen biriydi. eger nasi bilir, bilmemesi gerekir diye sacma bi sorun olucaksa da biraz dusun derim, allah olmazdi ki o durumda.. yani sen ateistsen ve bunun cezasini cekiceksen eger, korkma ne yaptiysan ya da sectiysen onun bedelini oduyeceksin yani sorumlu olan sensin.

sanirim 2. sorunu cevapladiktan sonra 1. soruna gecebilirim ki baya iliskili gorunuyor diger sorunla. evet, allah muhakkak her seyi biliyordu, kimin cennete kimin cehenneme gidecegini de,
ama su var ki biz bilmiyorduk ve bilemezdik zaten hic yasamamis olsaydik. tabiki allah her seyi en basindan beri biliyor oldugu gercegiyle her konuda (hasa bana dusmez bunu ifade etmek ama benzetme kurma acisindan) en kestirme sekilde davranabilirdi ve zaten gucu de yettigi sekilde ne istiyorsa oldurup bittirirdi her seyi. ama ne de olsa o allah degil mi, her seyin hizlica olup bitmesini degil de belli bir duzen ve plan dahilinde islemesini ve hatta kendi katinda bir onemi olmasa da belli sebepler ve sonuclar iliskisi icersinde gerceklesmesini dilemis, ki bu durumu kuranda da pek cok yerde belirtmis. sonucta bu sekilde biz insanlar onun dediklerine uyuyor ya da uymuyor ve neyi istiyorsak onu yasayarak kendi cezamizi veya mukafatimizi kendimiz belirlemis oluyoruz.

ayrica ilk sorunun nedeni, ya da hikmeti diyelim, muhakkak allah katinda en dogru haliyle biliniyordur ve belki gunu geldiginde bizzat ona sorma hakkina kavusabilenlerden olabilirsin kim bilir..

elimden geldigince aciklamaya calistim.. birazcik da olsa yardimci olmussam ne mutlu, ama belki hala hicbir sekilde bir cevap alamamis oldugunu da dusunuyor olabilirsin, eger ki tekrar danisirsan karanlik kalmis noktalarla ilgili, yine yardim etmeye calisirim seve seve..

tesekkur ederim..

lenin 13-01-2007 23:40

sn monuk;
Bizi yaratanda kaderimizi çizende allah değil mi size göre?O zaman nasıl biz belirlemiş oluyoruz?Eğer biz belirliyorsak allah bizim kaderimizi belirlememiş demektir.O zamanda yazılan bir kader olmaz.Yani kuranda yazan kader saçmalıktan başka bişe değildir bu yoruma göre

monuk 14-01-2007 00:36

sn lenin,

bizi yaratan allah ama kaderimizi cizen allah degil iste.. ahh bi bastan sona kadar okusan ne yazdigimi anliycaksin ne dedigimi ama cok onem vermiyosun anlasilan.. onun bizim ne yapacagimizi biliyor olmasi onun her seyi bilen allah olmasiyla alakali, ama dedigim gibi ne yapiosak biz isteyerek, secerek yapiyoruz ve allah iste bizim neyi secip secmeyecegimizi bilmis oluyor.

yani yazili olan kader diye bi sey yok zaten, allah belirlemedi ne yasayacagimizi, kader dedigimiz sey senin ozgur iradenle secicegin seyi allahin biliyor olmasi. sence aradaki farki gormek bu kadar mi zor?

lenin 14-01-2007 01:26

Yazını okudum sonuna kadar sorun şurda bizi yaratan allahsa bizim ne yapacağımızı belirleyende allahtır.Çünkü *bizi allah yarattıysa beynimizi yaratanda odur beyni yaratan oysa kararlarıda o verdirmiş olur.

monuk 14-01-2007 03:10

allahin bizi ve beynimizi yaratan konumda olmasi onun yaratma ozelliginin bir sonucudur. ama bu gercekten hareketle, allahin bize istedigi karari verdiriyo olmasi gibi bi sonuca ulasmak da insanin sacmalama ozelliginin bir sonucu olsa gerek, ya da daha dogru bir ifadeyle insanin yeterince dusunmek istemiyor olusuyla ilgili diyelim.

allah bizim beynimizi yaratti ama daha onemlisi bize dis etkenlerden bagimsiz bir akil ve ozgur irade de bahsetti, yani bize dusunme yetisi ve olaylari degerlendirip secim yapma mekanizmasi verdi. sen bu dunyada bir olayla karsi karsiya kaliyorsan, o muhakkak ki senin ya da baska insanlarin o ana kadar yaptiklarinin bir sonucu olarak karsina cikiyor. yani allah getirip de koymuyo o durumu senin onune. ve iste tam da o noktada senin nasil davranicagini da bizzat sen belirliyorsun. o anki tecrubelerine,aklina ve vicdanina gore biliyorsun hangisini secersen iyi ya da kotu olur, hem senin hem de baskalarinin acisindan. sen belki o an vicadanina uyup iyi ve zor olan seyi seciyorsun ya da kotu oldugunu bilsen bile sirf yapmasi kolay diye diger secenegi tercih ediyorsun. hangi seceneklerin karsina cikacagi senin elinde degil belki ama neyi sececegin senin elinde. ve zaten illa iki secenek de olmuyor bunlar, bir suru alternatif de mumkun, ama surasi kesin ki son karar mekanizmasi allahin o anki mudahelesinden bagimsiz olarak ve sectiginin muhtemel sonuclarinin farkinda olarak yalnizca sana ait.

diyecegim o dur ki, seni yaratmis olan allah senin yapacagin secimleri belirlemis olmuyor, sana istedigini secme imkan ve ihtimallerini yaratmis oluyor sadece. ve hatta o o kadar iyi ve insanlari seven biri ki, hangi durumda, neyi sectiginde ne olcagi konusunda seni hep uyariyor, bilgilendiriyor, tesvik ediyor. yani dusunsene, o zaten coktan belirlemis olsa neyin ne olcagini, niye daha sonra uyarsin ki seni, niye (yok tabi oyle bir sey de) sanki bosuna gibi gorunen bi isi yapsin ki.. madem o allah ve her seyin en dogrusunu ve mukemmelini bilen, bu konuda da en dogru ve mantikli olanini yapicak olan da o sonucta.

eger ki allahin var oldugu gercegini kabul etmisse insan emin ol, kader dusuncesini anlamak kadar kolay bir sey yok. yok eger allahi dahi yok sayiyorsa kisi, kaderi niye sorguluyor ki, allahin gercekligi ve mantikliligi yaninda lafi mi olur kaderin hasa.. :D

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:42 .