![]() |
E.Aydın Nasıl Müslüman Olduk
Siteye yeni üye olduğum dönemlerde sanırım K.C ve Neutrino arkadaşlarla sohbet ederken ana sayfada bulunan Türklerin Müslümanlaştırılması bölümünün beni rahatsız ettiğini söylemiştim.
Tarihi seven iyi bir tarih okuyucusu olarak fazla “destansı” ve subjektif bulmuştum yazılanları. Diğer yandan da bildiğim tarihin 650 yıllarından başlayarak en erken 850 yıllarına kadar karanlık bir noktası olduğunu farketmiştim. Türklerin müslümanlığa geçiş süreci “resmi tarihte” çok hızla geçilen bir bölümdü.. Hazır 5-6 günlük bayram ve yılbaşı tatili varken okumaya başladığım kitapların arasına (C.Sagan K.Dünyada Bilimin Mum Işığı, Steve Jones Neredeyse Bir Balina ) E.Aydın’ın Nasıl Müslüman Olduk kitabını da kattım. Okudukça çok şaşırdım. Şaşkınlığım kitaptaki bilgilerden çok kendi bilgisizliğime oldu.. “Nitekim fetih hareketlerini daha objektif bir şekilde kaleme alan ilk tarihçilerimizden Belazuri’nin Futuh ul Buldan adındaki kıymetli eserinde ,Arapların geçim sıkıntısı,yokluk ve mahrumiyetler içinde sürdürdükleri hayat mücadelesi zoruyla komşu ülkeleri fethetmeye zorlandıkları *ve bu ülkelere yerleştikleri hakkında sarih ifadeler vardır.” diyor *Prof.Dr Z.Kitapçı Y.İslam Tarihi Ve Türkistan kitabında. Bu tespite katılmamak mümkün mü? Bir şeriatçı tarihçi ile, en azından bu konuda hemfikir olmamak gerçekten güç.. Ama asıl çarpıcı olan “bu yağma ve ganimet” peşindeki bedevi aşiretleri yedeklemiş Arap yayılmacılığının nasıl “Allah’ın son ve hakiki dini islamın yayılması” mitosuna dönüştüğüdür. Kuran’ın getirdiği ideolojik “ganimet ve yağma” mantığının Mezopotamya ve Türkistan’da ki tarihte eşi benzeri pek görülmemiş kanlı sömürgeciliğe dönüştüğünü anlatıyor bu kitap. Bugünümüzü , kafa karışıklığımızı , ve sunni islam geleneğinin tarihimizi nasıl baş aşağı ettiğini *belgeleriyle anlatan bu kitabı tüm arkadaşlara hararetle tavsiye ediyorum. Erdoğan Aydın,Nasıl Müslüman Olduk,Cumhuriyet Kitapları 21.Baskı 363 sayfa. |
Re: E.Aydın Nasıl Müslüman Olduk
Herhalde 10-15 yıl olmuştur kitabı okuduğuma.
Eşim epey sıkıntılar çekmişti o günlerde. İkide bir sinirlenip kendi kendi kızıp yüksek sesli konuştuğumdan olsa gerek. *:D Müslüman Arapların Türklere yaptıkları vahşet ancak Hitler'in yahudilere yaptığı vahşetle karşılaştırılabilir. 40 000-50 000 insanımızı, savaşmadıkları halde kılıçdan geçirip onlarca kilometrelik yol boyunca ağaçlara asmaları... Teslim olmuş bir şehirin insanlarını dere boyuna toplayıp kılıçtan geçirip kanlarını dereye akıtmaları. Derenin kanlı suyuyla değirmen döndürüp değirmenin ekmeğini yedikten sonra Allahına şükürler etmeleri... gibi iğrençlikler... Çinlilere de kızmıştım. İsmini hatırlamadığım bir Türk ordusu zamanın müslüman araplarını silip süpürecek bir güçle geldiklerinde doğuda Çinliler Türk topraklarına saldırdığı için geri dönmek zorunda kalmışlardı. Hazar Türklerinin çeşitli dinlere mensup insanlarından bilgi topladıktan sonra Yahudiliği seçmeleri de ilginç gelmişti. Aniden Dünya'daki Yahudi sayısı ikiye katlanıyor. Tabi burada politik düşünceler ağırlıktaydı: Hristiyanlığa yanaşsalar papaya bağlı olacaklar. İslama yanaşsalar halifeye. Yahudilikte böyle bir bağlılık yok. Ve okulda okuduğumuz tarih kitaplarının yazarlarını epeyce kalatlamıştım. Pısırklıklarından, aldatmacaya alet olduklarından dolayı... Sevgiler |
Erdoğan Aydın, bilimsel araştırmacılığı, açık ve anlaşılırlığı, üslubu ile en beğendiğim yazarlardan biri. Özellikle "Fatih ve Fetih" adlı kitabı favorim. Bazen sırf Erdoğan Aydın'ı okumak için cumartesi günleri Cumhuriyet Gazetesi alırım. Cumartesi ekinde yazıyor.
Cumhuriyet'deki email adresinden ulaşmayı beceremedim. Ancak sohbet odamıza bir gün misafir etmek isterdim. |
Sevgili Frodo,
http://www.turandursun.com/modules.php?name=Reviews sayfasındaki kitap tanıtımı formatına uygun olarak, bu kitabın tanıtımını senden bekliyorum. 17. kitap tanıtımımıza katkıda bulunursan memnun olurum. |
TÜRKLER NASIL İSLAMLAŞTIRILDI
Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında bulunan bölge tarihi ipek yolu üzerindedir.. Türk beylikleri, bu bölgedeki, Buhara, Semerkant, Talkan, Baykent gibi şehirlerde yerleşmiş yaşıyorlar, deri imal ediyor ve pamukdan kağıt üreterek bunları satıyor ve iyi de para kazanıyorlardı.. Bu üretimlerinin yanı sıra Altın madenleri çalıştırıyorlardı..Özellikle adı zengin şehir manasına gelen, Semerkant’ın zenginliğinin o devirde dillere destan olduğu söylenir.. Bu zenginlik ötedenberi Talancı Arapların iştahını kabartıyorduysa da...
* * * * *Devamı için tıklayınız |
Re: TÜRKLER NASIL İSLAMLAŞTIRILDI
sevgili walla bu konuda epey yazı yazıldı herhalde görmemişsin.
yinede teşekkürler. bu konuya ilgi duyanlara ERDOĞAN AYDIN'ın kitabını öneririm. |
Walla pişmiş aşa su katıyo galiba :lol:
|
Acaba Türkler İslamiyeti kabul etmeseydi, ortadoğu ve balkanların Japonyası biz olurmuyduk.
|
Sn. Walla,
Şu an elimizdeki özelliklerimiz ve değerlerimizin kaynağını kimileri dinsel temalarda arar, kimi de sizin gibi soysal temalarda. Japon çalışkanlığının sebebi tanrısız bir din daha doğrusu felsefelerinin olması mıydı? Japonlar müslüman olsa idi bu günki refah seviyesini yakalayamazlar mıydı? Afrikada pigmeler dinlerinden dolayı mı bu şeklide kalmışlar? Yahudi bilimadamlarının başarısının altında Musevilik mi var? Hitler; kendi soyunu cilalarken, dünyaya hükmetme konusunu mu düşünüyordu? . . Bence bu tip önermelerde bulunurken; varsa aynı özelliği taşıyan ancak farklı yaşayan denekler bulmak lazım derim. "10'uncu asırın sonunda ve 11'inci asırın başında Hazarların eski karaları Rusların eline geçti. 965'de en yıkıcı yenilme oldu, Rus Prensi Svyatoslav Sarı Kale istihkamını fethetti. İki sene sonra İtil'i fethetti, bundan sonra seferi Balkanlara geçti. Ülkelerin kayıbına rağmen, Hazarlar kaybolmadı. Bazıları batıya doğru Macaristan, Romanya ve Polonyaya göçederek diğer Yahudi topluluklarla karıştılar. Timothy Miller, 11. yy. civarında Musevi Hazarların Bizans İmparatorluğu'ndaki Pera Yahudi cemaatinin üyesi olduklarını keşfetti." Kaynak ( Timothy S. Miller, "The Legend of Saint Zotikos According to Constantine Akropolites," Analecta Bollandiana c.112, 1994, sayfa 339 - 376) http://www.khazaria.com/turkce/hazartarih.html Görmüş olduğumuz gibi; İslamlaşmamış Türklerin yaşadığı coğrafya (Macaristan, Romanya, Polonya) bu gün, AB yeni girmiş ve Macaristan ve Polonya 2004 yılında üye olabilmiş, Romanya ise 2007 yılında üye olacaklar listesinde görünmektedir. Bilgi, teknoloji, ekonomi alanında eşit oldukları için değil, jeostratejik ve jeopolitik konumları itibarı ile üye alındıklarını söyleyebiliriz. Nasıl mı? "Polonya'lı Musluk Tamircisi" masalını hepimizin bildiğini düşünüyorum!!! Bu ülkelerin ilerlemişliği konularına ayrıca değinebiliriz. Ama coğrafyalarından başka hiçbir konuda AB yakın olmaları harici bir şey bulabileceğimizi de zannetmiyorum. Bazı arkadaşlar gelişmişlik konusunda AB almamı yadırgayabilirler. Bu da başka bir başlık konusudur. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın |
Türklerin önce müslüman olup sonradan hristiyan olmalarını işlemiyoruz, türklerin hiç islamla karşılaşmamış olmalarını işliyoruz.
|
Sn mhmmd,
Bildiğim kadarı ile bu Hazara'lar doğu Avrupa'daki yahudilerin çoğunluğunu teşkil ediyorlar, İsrail halkının çoğunluğu da doğu Avrupa'dan göç eden yahudilerden oluşuyor. Bunun bilinçli bir seçim olduğu, yarın öbürgün ortadoğuda misyonunu tamamlayacak olan İsrail gözden çıkarılıp İran ya da Pakistan'dan gönderilecek bir nükleer füze ile vurulduğunda sami ırkından değil de başka ırklardan gelenlerin kurban edileceği öne sürülüyor, doğru mu bilemem ama şu bir gerçek, eğer bunlar Hazara'lardansa demek olanak tanındığında çölleri yeşertip bizim uçakları ve tankları modernize edebilecek teknolojiler geliştirebiliyorlar. |
Sn. Walla,
Valla ben bula bula bu örneği bulabildim. Siz de biraz katılsanız da bir örnek de siz verseniz. Konumuz daha da zenginleşecek eminim. Sn. yfln, İnsanların soyu ya da inancı ile gelişmişlik düzeyi hakkında bir korelasyon yoktur diyorum. Benim ana savunma hattım bu. Tezleriniz oldukça ilginç. Şimdiye kadar hiç duymadığım teoriler. Ama araştırılmaya değer bence. Demem o ki; Eğer sorun soy olsa idi, Yahudi ırkının Mısırdaki durumuna karşılık günümüzdeki ilerlemişliği arasında bir benzerlik olurdu. Oysa ki bu yoktur. Eğer sorun din olsa idi, İslam medeniyetinin 500-1000 yıl önceki durumu ile günümüzdeki durumu arasında bir benzerlik olurdu. Oysa ki bu yoktur. İnsan, hangi soya ve hangi inanca sahip olursa olsun, gelişme ve evrensel medeniyet düzeyine katkı sağlamasının altında başka nedenler ve etmenler vardır diyorum. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın |
Konu sapmış burda.
|
Arkadaşlar bence ; türk milletine zorla bir şey yaptıramazsınız , yapılamaz ...
yani zorla kaba kuvvetle olmaz bu iş burada sanırım biraz ayrılıyoruz.. yani türkler okadar bağımsızlıkları için zulme maruz kalmışlar ama yinede bağımsızlıklarını korumuşlardır..zaman gelmiş başka milletlerin hakimiyetine girmektense yurtlarını terk etmişlerdir.. göç etmişlerdir.. yalansa söyleyin ! bence türkler siyasi sebeplaerle islama geçmişlerdir , siyaset için ! yoksa islamı sevdiklerinden değil. |
bence *türkler *siyasi *sebeplaerle *islama *geçmişlerdir *, *siyaset *için *! *yoksa *islamı *sevdiklerinden *değil.
Bu işin bencesi sencesi olmaz, tarih ne diyorsa o doğrudur, Türkler kılıç zoruyla müslüman olmuştur... |
walla ii diyorsun güzel diyorsunda ben türklerin kılç zoruyla müslüman olduklarını düşünmüyorum yani tarihsel verilerde türklerin herzaman cesur , savaşçı, ordumillet yapısını koruyan , yeri geldiğinde inatçı , bağımsızlığı için hiç bir şekilde taviz vermeyen kişiliğini onaylamaktadır.
|
“Toros dağlarının tepelerinde tek bir Türkmen evinin bacası tüter halde kalmış ise, ben bu milletten umudumu kesmem, bayrağımı göğsüme sarar, milletimin istiklali uğruna ölürüm.”
Mustafa Kemal ATATÜRK türkler savaşçıdır, yurtları bağımsızlıkları içinde her şeyi yaparlar ; gerekirse ölürler : ben bukadar fanatik değilim fakat anlatmak istediğim türk milleti işin içinde bağımsızlık varsa bileğini büktürmez : ZORLA BU TÜRKLERE HİÇKİMSE HİÇBİRŞEY YAPTIRAMAZ !!! muhalefet edicem diye tarihi hiç edemezsiniz. .. |
Habilis,
böyle bir argümanla düşünebilir misin? İnançla tarihi birbirine karıştırdın şimdi. Aynı şeyleri İslam için müslümanlar söylediğinde de kabul etmen lazım o zaman. Onlar da müslümanlar böyle yapmaz, peygamber şöyle yapmaz diye mantık yürütmekte haklı olurlar o zaman. http://sargon.blogcu.com/Buyuklere_Masallar/ http://sargon.blogcu.com/Samanin_Islama_Hizmeti/ Belki okumuşsundur, okumadıysan bir göz atmanı öneririm. |
türkler savaşçıdır, yurtları bağımsızlıkları içinde her şeyi yaparlar ; gerekirse ölürler :
------------ * * * Sevgili Habilis * * * Bu biraz öznel oldu gibi. Türk milleti ümmet degil de millet olabilecegini ancak Mustafa Kemal ve Anadolu Savaşı ile ögrendi. Bu savaşın başında ise kimsenin bagımsızlık falan umurunda degildi. Nitekim İstiklal Mahkemeleri asker kaçaklarına karşı kurulmuştur. * * * İzmir işgali sırasında bizzat Demirci Mehmet Efe askere alma genelgesi yayınlıyor. Millet resmi askerlik şubelerini pek takmıyor gibi. * * * Gene ilk Kuvva cı teşkilatlanmanın üyeleri ya eski ittihatçılar ya da mal ve mülkleri Rum lar ve Ermeniler tarafından zorla alınan Türkler. * * * Düzenli bir orduya geçiş ve Türkler arasında bagımsızlık düşüncesinin yaratılması biraz zaman alıyor. * * * *Kaldı ki Türkler de bir ulus bilinci yok ki bagımsızlık bilinci olsun o sıralar. Şayet ulus bilinci olsaydu Ne Mutlu Türküm Diyene, Bir Türk Dünyaya Bedeldir, Türk gibi Kuvvetli, Türk Ögün Çalış Güven gibi söylemlere gerek kalmazdı. * * * * Silah zoruyla müslümanlaştırılan Türkler oldugu gibi Tugrul Bey gibi Halifenin kızını alarak silahlı gücünü ideolojik güç ile birleştiren ve bu sayede imparatorluk yaratan Türkler de var. * * * * *Memluklar'da Baybars, ve Gazneliler'de *Mahmut gibi köle kökenli olup emir komuta zincirinin gevşemesi ile iktidarı alan ve önemli devletler kuran Türkler de var. O zaman bu kadar bagımsızlıkçı olan Türklerin niye köleligi kabul ettiklerini sormak gerekmez mi. * * * * * Aslında *Türk, Kürt, Fransız, İngiliz meselesinden çok insanların karnının nasıl doydugu meselesi öne çıkıyor. Tüm yaşamı barbarlık ve göçebelikle geçmiş bir ulusun göçebe ve gezginci yaşamın verdigi atılganlık ve bagımsızlıkçılıga sahip olması gayet dogaldır. Tatarlar, Mogollar ya da diger gezgin göçebe uluslarda da bu özellik görülür. Sonuç gene bunları üretim ilişkilerinde aramak gerçekligidir. * * * * * *saygılarımla |
sevgili sargon ve dilaver gerçekten teşekkür ederim bilgi paylaşımlarınız için , ben tekrar araştıracağım bu konuyu .. en kısa zamanda yazmayı düşünüyorum ;
eğer bu konuda yanılıyorsam ve yanlışın içindeysem , hatamı kabul edeceğim ve gerçek olan hakkında yazacağım önemli olanda zaten doğruya ulaşabilmek , dedimya tekrar araştırıp verileri gözden geçireceğim , teşekkürler sevgilerimle |
[align=justify:3055409233]Türkleri yüceltmek, üstünleştirmek gibi bir hataya düşmeden "Türklerin müslümanlaştırılması"
konusunda 1-2 noktaya temas etmek istiyorum. Araplar, kılıç zoruyla Türkleri müslüman yapmaya çalıştılar ama kılıç zoruyla yapamadılar. 670 yılında saldırılara başladılar. Aylarca, yıllarca sefer üstüne sefer düzenlediler. Şehirleri bastılar. Yağma yaptılar, yaktılar, yıktılar. Türkler yine müslüman olmadı. O dönem parçalanmış ve Çin egemenliğinde olmalarına rağmen kanları, canları, malları pahasına direndiler. Zaman zaman Arapları püskürttükleri de oldu. 3 yıl, 5, yıl, 10 yıl Arap akınları karşısında teslim olmadılar. Curcan katliamında 40-50 bin Türk insanı öldürüldü. Yine kabullenmediler. Talkan katliamında aynı şekilde. 40 bin Türk katledildi. İstanbul'dan Adapazarı arası mesafe kadar yol boyunca ağaçlara kafaları kesilmiş cesetleri astılar. Türkler yine taviz vermediler. Çocukları esir alındı. On binlercesi köle ve cariye olarak götürüldü. Yine müslüman olmadılar. Araplar her eve bekçi koydular. Namaz kılmayanı tespit edip öldürmek üzere. Yine teslim olmadılar. Onlarca yıl geçti. Savaş üstüne savaş, istialalar, işgaller, katliamlar. Tık yok. Tam 60-70 yıl boyunca sürekli Arap baskısını, zulmünü, katliamını, vahşetini yaşadılar. 2 tam nesil, neredeyse 3. kuşak zamanında büyük olasılıkla siyaseten ve ezeli düşmanları Çin'e karşı ittifak amacıyla müslümanlığı kabul ettiklerini açıkladılar. Müslüman olan Türk halkları değildi aslında. Dönemin yöneticileriydi. Halkın benimsemesi ise *yüzyılları bulmuştur. Üstelik kendi inançlarını İslam inançlarıyla yoğurarak ve geleneklerinden, törelerinden vazgeçmeyerek. Bugün dahi Şaman adetleri sürdürülmektedir. Siyaseten aldıkları karar neticesinde başarılı da oldular. Kısa zamanda önemli mevkileri ele geçirdiler. Zamanla kendi devletlerini kurdular. Üstünlük sağladılar ve Arap egemenliğine son verdiler. Türklerin müslüman olması konusunda farklı görüşler var. Örneğin İslami kesim; "Türkler müslüman olmasaydı, tekrar ayağa kalkamayacak, yok olacaklardı." diyor. Atatürk demiş ki; "Türkler müslüman olmasaydı, İslamiyet Musevilik gibi küçük bir bölgede hapsolur, Arap dini olarak kalırdı. Türkler sayesinde dünyaya açılmıştır." Bir rektörümüz demiş ki; " Anadolu İslam olmasaydı, böyle geri kalmaz, bilimde teknolojide daha ileri olur, kalkınmış, gelişmiş bir ülke olurduk." Her şık, her kesim için doğruluk ifade edebilir. Siz kendi doğrunuzu seçin artık.[/align:3055409233] |
Güncel Islam karsitlarinin ellerindeki malzeme sacmaliklarla ve hakaretlerle dolu.
Cogu Islam karsitlari hiristiyanliga hizmet etmektedir ve bu sebeble gercek Türk müslümanlarini aydinlatmak imkansiz oluyor. |
http://www.biyografi.net/DetaySon.asp?HABERID=19 şu saatte bunu okudum ve kafam karıştı ancak hoş bir karışıklık...
Değerli üyelerimizle paylaşma gereği duydum.Keyifle okumanız dileğimle |
İşte bu noktayı araştırmış olan tarihçilerden Hüseyin Hüsamettin Efendi, Şerh-u Esmai'l Mürselin isimli kaynağa dayanarak tam 24 adet türk asıllı peygamberin ismini nakletmektedir. (6) Bu peygamberlerin ne zaman yaşadıkları, tevhid mücadeleleri, gösterdikleri mucizeler ve hangi boylarda görev yaptıkları şimdilik bilinmemektedir. Bilinen tek şey; İslam dinini tebliğ ederek Türk milletinin üzerinde kalıcı etkiler yapmaları ve bu cengaver milleti Sevgili Peygamberimizin yoluna hazırlamış olmalarıdır * * * * *beel in alıntısından
* * * yapma beel etme * * * *24 tane peygamber saymış ama ne zaman, nerede yaşadıkları, ne yaptıkları şimdilik bilinmiyor. İyi de ismi nasıl biliniyor, nerede geçiyor bunlar. Sadece isim var ama kendileri yok. Şimdilik bilinmeyecek ne zaman bilinecek, biri uydurdugu zaman. * * * * Ama bilim gökten inmiş kitaba benzemez, veri ister adamdan, yazıt ister, belge ister. * * * * O makaleyi incele bir tane kaynak yok. Hepsi yukarıdaki gibi. İsmi var ama kendi yok. * * * * Oguz han süt emmiş de Allah demiş ama ne hikmetse yanında dipnot ve kaynak yok. *Sen aklı başında adamsın, inan gene de ama araştırıcı ol. İlla ki inancımı kanıtlayacam diye ugraşma ve bunlar gibi safsatacılara da itibar etme. * * * * *Türklerin zorla islamlaştırıldıgının kaynagı ise bizzat islam tarihçileri. Palavra degil yani. * * * * * Onu da bırak islamiyet öncesi çin tarihi var, Türkler üzerine bilgileri buradan alıyoruz. Onu da geç ne Oguz Han'ı. Selçukluların atası Selçuk Bey bile büyük ihtimalle ilk başlarda Musevi. 100 yaşına kadar yaşadıgı rivayet ediliyor, daha sonra müslüman olması mümkün. * * * * * * Cahiliye dönemi şiirleri ile ilgili bir başlıgım vardı, orada yazmıştım. Türklerin kahramanlıgı degil, barbarlıgı işlenir şiirlerde ve Türklerden korkar Araplar. * * * * * * Neresine cevap vereyim ki bu adamın. Yapma etme bin senelik , binlerce senelik tarih ortada. İlla bir şeye bakacaksan onlara bak. Kendini de başka yerde komik duruma düşürebilirsin. * * * * * * saygılarımla |
Alıntı:
SAYGILAR beni anlamış olman dileğimle |
Sevgili beelzbb,
"Şerh-u *Esmai'l *Mürselin" isimli eseri google'da arattığın zaman aşağıda verdiğim üç link çıkıyor. Aramayı tüm sonuçları gösterecek şekilde tekrarlattığında 140 adet, ağırlığı çeşitli forumlarda olmak üzere aynı yazının kopyaları var, yani bu yazıyı birisi yazmış, 140 kişi de alıp başka yerlere taşımış (T.D. forumu varmıydı, dikkat etmedim :) ). Hüseyin Hüsamettin Efendi ise 1869-1939 yılları arasında yaşamış, Amasya tarihi ile ilgili araştırmalar yapmış, 12 ciltlik Amasya tarihi kitabını yazmış bir tarihçi imiş ama adı geçen eseri yazmış mı, yazmamış mı, yazmışsa neden arapça bir isim vermiş, en azından google'da böyle bir bilgi yok. Bence bir yazıyı çok beğensek te doğruluğunu biraz araştırmadan inanmamakta fayda var. Hele de teknolojinin bir tık ötede olduğu bir dönemde. Bu arada, konu ile ilgili google'dan daha ileri bilgisi olup da bizleri aydınlatacak arkadaşlar olursa, en azından ben kendi adıma sevinirim. google sonuçları: biyografi.net te binlerce ünlünün biyografisi var!...İşte bu noktayı araştırmış olan tarihçilerden Hüseyin Hüsamettin Efendi, Şerh-u Esmai'l Mürselin isimli kaynağa dayanarak tam 24 adet türk asıllı ... www.biyografi.net/DetaySon.asp?HABERID=19 - 78k - Önbellek - Benzer sayfalar Açik Istihbarat: Eshab-ı kiram arasında Türkler varmıydı?Şerh-u Esmai'l Mürselin isimli kaynağa dayanarak tam 24 adet türk asıllı peygamberin ismini nakletmektedir. (6) Bu peygamberlerin ne zaman ... http://www.acikistihbarat.com/Forum/...p?TID=817&PN=1 - 56k - Önbellek - Benzer sayfalar İLAHİYAT AKADEMİK PAYLAŞIM FORUMU :: Başlık görüntüleniyor - GENEL ...320- Muhammed Ali Kutub – İrhasat Nübüvve Hatemi’l-Mürselin Muhammed (as) ... 402- Fuad Salih es-Seyyid – Mu’cem el-Elkab ve’l-Esmai’l-Müsteare ... akademya.kayyo.com/viewtopic.php?t=16 - 641k - Önbellek - Benzer sayfalar |
Güncelleme...
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:43 . |