Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Neden İslam Ülkeleri Hilafeti Kuramıyor? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3743)

pante 21-03-2007 02:01

Neden İslam Ülkeleri Hilafeti Kuramıyor?

Türkiye Cumhuriyetinin hilafetten vazgeçmesinin ve laikliğe geçmesinin üzerinden
çok uzun yıllar geçmesine rağmen şeriatle yönetilen ülkeler neden aralarında bir
halife seçemiyorlar sizce?

sodomo-- 21-03-2007 02:04

Re: Neden İslam Ülkeleri Hilafeti Kuramıyor?

İslam aleminin başı kesilmiş gövde nereye gideceğini bilemiyor (Erbakan sözüdür :) *
Burada baş biz oluyorduk ve biz de laik olunca baş gitti hilafet gitti.

hokusai 21-03-2007 02:12

Prof. İlhan Arsel- Arap Milliyetciligi ve Turkler

dilaver 21-03-2007 02:55

geçmişte de kuramamışlar ki tam anlamıyla. Bir ara halfe sayısı üçe kadar çıkmış. Mogollar son halifeyi halıya sarıp döve döve öldürünce Memluklar aramış taramış bir peygamber dayısı bulmuşlar, adamcagız saklanıyormuş bir yerlerde onu Mısıra getirip halifeligi almışlar. Bir süre gene çifter çifter gitmiş halifelik.

* *Önce bir tefsirde anlaşsalar sonra halifede anlaşacaklar ma bir türlü kitapta anlaşamıyorlar. Bu sitedeki müslümanlara bile baksak her biri ayrı şeyler söylüyor. Kimi hadisi kabul etmiyor, kimi Kuran ve peygamber gelmedi diyor, kimi her şeyi kabul ediyor. Ama her biri gerçek islamı temsil ediyor ve digerlerini de yanlış buluyor.

* * İşleri çok zor çok.

* * saygılarımla

pante 21-03-2007 04:05

Bugünkü durum geçmişe göre çok daha vahim görünüyor.
İslam radikalleştikçe taraflar sertleşiyor ve aralarında bir mutabakat
imkansız hale geliyor. En basit konuda birbirlerini kafirlikle suçluyorlar.
Bırakın sünni-şii ayrımını, bu durum sünnilerin kendi arasında dahi var.
Buna bir de devletlerin aralarındaki çekişmeyi kattığımızda hilafette
anlaşmaları olanaksız.

Hilafet daha baştan sarsılmış mümkün mü sonradan düzelmesi.
İlk 4 halifeden 3'ünün öldürülüldüğü *bir dinde, peygamberin ehlibeytim
dediği ailesinin, en sevdiği torunlarının katledildiği bir dinde birliğin sağlanması
hayal.

ozgur_beyin 21-03-2007 06:20

Bu gün Filistin'de Hamas'çılarla * El-fetihçiler, bir birlerini boğazlıyorlar.din aynı ,dil ayn,ı ırk aynı olmasına rağmen.
* * * * Bu gün islam dünyasında belirli bir gücü olan ,170 in üstünde *farklı fraksiyon var. bunlar, ortak bir payda da buluşupta halife seçecekler. ölme eşeğim ölme...

mhmd 21-03-2007 10:15

Sn. pante,

-İki millet vardır ki bunların gerçek devlet kurmalarına imkan yoktur. Diye okumuştum bir yerde.
İsimlerini buraya almam doğru olmaz onun için direkt nedene geçmek lazım.
-Çünkü bu milletin fertlerinde; milleti için, FEDAKARLIK ve ADANMIŞLIK duyguları yoktur. Diyordu.
Bu iki milletin ismini açıklamıyorum ama her daim devlet olabilecek bir milleti verebilirim.
Japonlar...

Toplumu ve düzeni için; emeğini, malını ve canını ortaya koyabilecek kadar fedakar ve adanmış bir millettir.

Bence din olgusundan ırk olgusuna doğru kaymalıdır, aradığımız nedenler.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

21-03-2007 10:52

Sevgili pante ;
Bazı arkadaşlarım belki bana kızacaklar ama çok ilginç bir konu var.
Meksikadan Amerikaya arada bir motorsikletinin arkasında kum dolu bir valizle giren vatandaşı çok şüphelendiği için,emekli oluncaya kadar sıkı sıkı kontrol eden gümrük muhafızının,emekli olduktan sonra rastladığı bu kişiye "Artık emekli oldum lütfen söyle ne kaçırıyordun" demesi üzerine adamın "Motorsiklet" deyişi gibi gözden kaçan bir durum var sanki.

La ilahe illallah Kelimesinin başlangıcı olan LA kelimesinin espirisi sanırım oldukça ilginç bir bakış olabilir.

Adamın biri bir arkadaşının çocuğuna bir ders vermesine şahid olur.Ders şudur:Adam oğlunun eline bir tahta verir ve çocuğun tahtayı kırmasını ister.Çocuk tahtayı kırar ve baba evladına
"işte bu sensin yavrum tek başına kırılırsın."
Sonra 5 tahtayı verir ve kırmasını ister.Tabi çocuk tahtaları kıramaz ve baba:
"İşte bu da birliktir" der.
Adamın çok hoşuna gider ve eve gidip kendi oğluna bu dersi vermek ister.Eve gidip oğluna bir tahta uzatır ve
"Kır bunu" der.
Çocuk gayet rahat kırar.Sonra 5 tahta verir kırmasını ister ve çocuk bunuda kırar bunun üzerine baba:
"Böyle geldin böyle gideceksin" der.

mhmd 21-03-2007 18:26

Sn. psikokemoterapi,

Değerli hocam bilmeden sürçülisan etmedik inşallah.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

Tumagü İskicap 20-03-2012 12:36

İslam konferansı örgütü bir çeşit hilafet değil de nedir? 4+4'den sonra 13 yaşındaki öğrenciyi, ya imam hatibe, ya da sanayide eml stajerliğine göndermeye yeltenen düşüncelerin uzlaştığı felsefe, hilafettir işte. 18 yaşından küçükler kolay eğilsinler, itaate alışsınlar diye yaş-kuru demeden hepsini çuvallayan sistem hilafet sistemidir ki, dünya genelinde siyasette etkisini Türkiye olmaksızın başarılamayacağından finişe doğru son turlar atılmak üzere...

vishnu 21-03-2012 01:41

hilafet çok daha kapsamlı birşey , halife yönetim hakkını elinde tutar.

gelecekisik 03-04-2012 03:10

Öncelikle çok uzun süredir forumu göz ucuyla takip ediyordum pante'nin foruma dönmesine sevindim. Benim bir "afyon"dan kurtulmama vesile olmuştur. Bu yazımı da pante'ye hoşgeldin hediyesi olarak yazıyorum :)

Öncelikle bu soruyu yanıtlamak için bir tarih okuması yapmamız gerekiyor:

"Tarih sınıf savaşımlarının tarihidir."

Buradan bakıldığında tarihi kabaca sınıflandırırsak: İnsanlık, ilkel Komünden tarım devrimiyle köleci topluma, Köle ayaklanmaları ve üretim araçlarının gelişmesiyle feodal topluma ve sanayi devrimi ve coğrafi keşiflerle gelişen burjuva-kapitalist topluma geçmiştir.

Papalık, hilafet gibi dini önderliğin yönetimi; başka bir ifadeyle egemenliği elinde tuttuğu sistemler, köleci-feodal toplumların bulunduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde din alimleri büyük toprak ve köle sahipleridir ve o dönemin hakim sınıfını oluşturmaktadır. Elbette ki maddi süreçlerdeki bu hakimiyet manevi süreçlerde de toplumda en geçerli olan hakimiyettir.

Toplumda maddi ve manevi bu hakimiyete olan karşı çıkış, üretim araçlarının değişmesiyle sınıf olarak elinde toprak bulunmayan ve bir şehir sınıfı olarak ortaya çıkan ticaretle uğraşan burjuva sınıfıyla olmuştur. Bu sınıf hem toprak sahiplerine karşı hem de dine karşı büyük bir karşı propaganda ile büyük savaşımlar sonucu iktidarı ele almış ve farklı bir sınıf savaşımını körüklemiştir. İktidarı ele aldıktan sonra dine karşı tutumunu değiştiren burjuvazi laiklik ile birlikte dini "devletinin" elinin altına vermiş ve gerektiğinde bunu "kâr" mantığı için kullanmıştır.

Şimdi sorunun yanıtına geliyorum.

Pozitif bilimlerin gelişmesi ve burjuvazinin dünyada "iktidar" anlamında bir güç olması aynı döneme yansımaktadır. Yeni gelişen sınıf savaşımının ezen aktörü olan burjuvazi bir din sınıfından gelmemiş hatta din sınıfına karşı savaşmıştır. Bu yüzden bugünkü dünyada papalık ve halifelik göstermelik kurumlardan öteye gidemezler.

Bu yüzden hilafetin bugün olmamasının tek nedeni bugün hilafetin kapitalizm için bir anlamı olmamasıdır. Kapitalizm halifesiz de İslam coğrafyasında rahatça at koşturabilmektedir.

Bu olayı anlatmak için küçük bir örnek daha vermek gerekmekte... Klasik kapitalizm döneminde Adam Smith piyasanın serbest olmasını nasıl olsa arz ve talep dengesi bir yerde dengelenecektir diyerek açıklamıştır. Buna da görünmez el demiştir. Ancak 1929 buhranıyla görünmez el hiç bir şekilde görünmez olmuş ve dünyanın en büyük krizi ortaya çıkmıştır. Ve dünyanın "görünmez el"e güveni kalmamıştır. Ve burjuvazi devletini kullanarak "sosyal demokrasiyi" üretmiştir. 1973 kriziyle birlikte ise burjuvazi yeni bir dünya krizi yaşarken sosyal demokrasinin de çözüm olmadığını anladığında "neo liberalizmi" ortaya sürmüştür. Artık işçi sınıfı ve halk için güvence ortadan kalkmıştır. Battı balık yan gidere dönmüştür iş... Yani burjuvazi kendi çıkarları olduğunda "insanların yanında" görünerek bu işten sıyrılabilir. Daha sonra bu "kar"ını engelliyorsa "insanların yanında olmaya ne gerek var" diyerek başka bir ekonomi politikasıyla yoluna devam edebilir.

"İnsanların yanında" ve "yanında olmaya ne gerek var sözleri" "hilafet neden var" veya "neden yok" ile aynı bağlamda sentezlenirse durum daha da berraklaşacaktır.

Herkese dostça selamlar
Tekrar hoşgeldin pante :)

Neva 06-04-2012 06:09

Kendi aralarindaki rekabeti (dinsel farkliliklari ) asabilseler yaparlardi sanirim.

Mutezile 06-04-2012 10:22

Bu başlığı pante 2007de açtı sayın gelecek.

Durum senin düşündüğünden farklı, ne yazık ki

gelecekisik 09-04-2012 15:39

Mutezile, bir önceki başlıkta pante'nin yazdığını gördüm ve altta da pantenin bu başlığını görünce hiç tarihe bakasım gelmedi :)

Olsun sonuç olarak tarihsel materyalizm anlamında bir yorum ele aldım bunu yine pante sağladı :) (Ne üyeymiş be diyenler olacaktır, gerçekten ne üye be idi ben turandursun.com u tanıdığımda :) )

Selalim 09-04-2012 18:12

Hilafetin kaldırılması dünya barışı için en talihsiz olaylardan biridir. Din düşmanlığı, dine, geçmişine, tarihine olan kin ve nefreti gözünü kör etmemiş kimseler için bunu görmek ve anlamak aslında hiç zor değil.

Hilafet neden kurulamıyor? Nasıl kırılan bir vazo yerine getirilemezse yıkılan hilafet de yerine gelmeyecekti. Bunu yıkanlar bunun bilincindeydi, en çok istedikleri şey artık gerçekleşmişti.

Buna kendileri bile inanamadılar. Artık dünyayı, hele de müslümanları sömürmekte diledikleri gibi at oynatabileceklerdi.

Büyük bir devlet için paha biçilmez bir değeri yok edip, yıkarak sözde zaferi bazı zavallıların ellerine tutuşturuverdiler ve o zavallılar da üst insan sanrısıyla aptalca zaferlerini haykırdılar.

Ve yıllar geçti zaferlerini haykırmaya devam ettiler. Hergün... Hazır ol duruşunda. Bazılarıysa bunun bilincinde bir palyaçoyu izle gibi izledi bu sahneleri. Yalnış bir filmde gibiydi.

Bakınız, Günther Grass bugün dünya barışı için ve dünya barışına engel olanların asıl kimliği hakkında neler söylüyor?

Ve başına neler geliyor.

Tehdit müslümanlar değil, müslümanlık değil, aksine müslümanı, müslümanlığı düşman gösterenler.

Sevgiler.

espedos 11-04-2012 14:43

Bir detay belirtmek istiyorum. Halifelik resmen hala bizim elimizdedir.
Kutsal emanetler de hala İstanbul'dadır.

Dünya çapında müslümanların bir araya gelmelirini ben pek mümkün görmüyorum.

Bu kadar sayıda mezheplere ayrılmış toplulukların aralarında dil birliği olmadan zor.

Ferdi halifelik ilanları haricinde bu konuda öne çıkmaya çalışan da pek olamıyor zaten.

Engse Hohol 14-12-2016 20:20

Üsküdar'da AKP seçim aracından hilafet çağrısı yapıldı.
Bizi güdecek Halife lazım, sürümüzün başına Çoban lazım...

manas 22-02-2017 23:18

halifelik güçle zorla kabul ettirilir,başka türlü hiç bir devlet halifeliğin başkasında olmasını istemez. o güç olsa olsa Türkiye olur zaten bu hükümetle gidişat onu gösteriyor.

Shutur Nahundi 23-04-2017 09:49

Akp onu da yapar bu gidişle. Avrupa birliği dönem başkanlığı gibi bir şey olur hilafet ve 56 islam işbirliği ülkeleri dönem halifeliği olarak yasal statü kazanır. AKP 15 yıl öncesinin demokratik işleyen parlamenter sisteminden referandum dalaveresiyle tek adam sistemine geçtiyse, islam işbirliği dönem halifeliğine de geçebilir ve halifeliği başlatabilir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:54 .