Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Konu-dışı (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Rakı ve Meze... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3780)

29-03-2007 00:46

Rakı ve Meze...

Arkadaslar merak ettim,

ben birkac seneden beri sadece raki iciyorum, bir taraftanda mezeler yapiyorum, yani raki sofrasini dort dortluk yasamaya calisiyorum. Sizlerin arasinda da rakicilar var mi, merak ettim.

Benim meze repertuarim cok genis degil, haydari, tarator, acili ezme, saksuka, babagannus, sogan pilaki gibi birkac meze biliyorum, bunun disinda osmanli ve turk mutfagi ile ilgileniyorum. Hobi olarak yemek yapmayi seven arkadaslar varsa tarifleride paylasmak isterim.

Ben bir yemek yaptigim zaman, misafirlerimin o yemegi en az bir sene akilda tuabilmelerini saglarim. Yilbasinda iki gun mutfaktan cikmadim, 12 kisiye yemek yaptim, ama herkes lezzet sarhosu oldu. Menu tamamen mezelerden ve turk yemeklerinden olusuyordu.

dilaver 29-03-2007 01:29

Re: Raki ve meze ile ilgili

Rakı içmek için sadece niyet lazımdır ya da bahane. Bu bahane de ya üzüntü olur ya da sevinç. Ama her üzüntülü ve sevinçli durumda rakı içmek şarttır. Bazen ikisinin ortası bir ruh hali görülürse bu haleti ruhiyeyi de rakı içerek dagıtmak gerekir. Şayet rakıyı fazla kaçırdıysanız ve baş agrıları çekiyorsanız çivi çiviyi sökeceginden derhal rakıya başlamak en iyi yoldur.

* * * Rakıya saygılı olmak gerekir onu asla küstürtmeyeceksiniz. Beyaz peynir ve kavun yeterlidir ama daha uzun süre devam edeyim ve tatlı da olsun derseniz limonlu helvayı tavsiye ederim. Ya da şalgam suyu veya ayran da etkiyi azaltan etmenlerdendir, kana karışmayı geciktirir.

* * * *İyi bir Atatürkçü mutlaka sarı leblebiyi denemeli ve tercih etmelidir.

* * * *Deniz ürünlerinden şaşmamak lazım diye düşünüyorum. 50 tane midyeyle beş çeşit degişik midye lezzeti yapabilirsiniz. Yeşilligi de bol tuttunuz mu alın size bir ziyafet.

* * * *Son söz : Önemli olan rakıdır, müdavimi neyle olsa içer o meze de ona lüfer ızgara lezzetinde gelir. Ama zengin mezeye de hayır denmez tabii ki.

* * * * Respendial seninki de iş mi yani gecenin bu saatinde adamın aklını çeliyorsun.

* * * * saygılarımla

vartor 29-03-2007 02:03

Bence rakinin en guzel mezesi dosttur. Onlarla oturdugun raki masasina ne meze korsan iyi gider. Biz, bazi birkac arkadas senede bir gun Boston'a Cape Cod'a baliga gideriz. O gun tututugumuz baliklarla, motelde, hava soguk bile olsa, zibidinin iti gibi titreye titreye mangalda izgara yapar, yer icer, kahkahalarla saatlerce egleniriz. Esas mezenin dostlar oldugunu orada farkettim cunku baska zaman ne o kadar icebilir, ne de o kadar gulebilirim.

maddeoz 29-03-2007 12:09

respendial arkadaşım henüz geniş bir içki kültürüne sahip değilim.
Ancak şunu belirteyim ki (sağlıkla ilgili olarak);
Haftalık 280 gram alkolün üstü tehlikeli sınır, 210'un altı güvenli sınırdır (Karaciğer açısından).
Bu da haftada bi 50 lilik rakı ediyor (ayrıca 10 normal alkkolü bira).
Belirtme ihtiyacı hissettim.
Afiyet olsun.

ninkasi 29-03-2007 12:15

Rakının üstüne içki yok bence de,o kadar güzel o kadar yakıcı bi tadı başka içkide bulamam,zaten kokusu mükemmel :wink: ben pek meze yapmasını bilmiyorum,hazırları sağolsun-ama burda öyle tarif falan olursa denerim :)

29-03-2007 17:47

Sevgili ninkasi,

Meze yaptikca insan artik hazir olanlari begenmiyor. Ben sana hemen bir haydari tarifi vereyim dene. En basit mezelerden biridir bu.

2 su bardagi yogurt, 3 yemek kasigi beyaz peynir rendesi, uc dis sarmisak ve yeterince naneyi karistir. *Hizli karistirma suzme yogurt sulanir. Uzerine zeytinyagi, maydonoz, k.biber keyfine gore iste.

Bu arada bahsedilen Sade helva ve limon suyu ileyapilan mezenin literaturdeki adi "Macun" dur.

Sevgili maddeoz,

rakilarin uzerine basalim bunu bence. Sigara oldurur gibi bisi oldu :)

Sevgili dilaver,

Salgamsuyu ve ayran deneylerim basarisizlikla sonuclandi, ben rakiyi sadece buz ve su ile iciyorum. * Ozellikle bu salgam isi beni hayal kirikligina ugratti. O kadar ara bul taa bilmemerelerde, sonra biseye benzemesin dok.

Sevgili vartor hocam,

Rakinin mezesi dostlardir ama yas ilerledikce artik dostluklar samimiyetini kaybediyor, en iyi dostun kendi ailen oluyor. Ben simdi raki icecegim zaman Hulki Cevizoglu'nun programina felan denk getiriyorum, evde tv karsisinda oturuyorum iste hanimla yada aliyorum kitabimi kitap okuyorum. Ictigim hiz beni sarhos edecek derecenin altinda oluyor genelde.

Bu arada bende amator balikciyim (balik hastaligi var derler ya), memnun oldum.

pante 29-03-2007 19:10

“Can Yücel vapuru
alaycı bir düdük çalar
savaş gemilerine,
ki rakı şişeleri asılıdır
can simitlerinin
yerine”

En güzel rakı dostlarla birlikte içilir.
Açık hava, sakin ortam, denize karşı bir ağaç altı rakı için en uygun ortamdır.
Çünkü yeri gelir hep bir ağızdan şarkılar söylenir, yeri gelir şiir okunur.
Rakı ile Türk sanat müziği iyi gider.
Rakıya en uygun ana yemek balıktır. Hele de palamut..
Rakı sofrasının olmazsa olmazları;
Beyaz peynir, su katılmamış cacık, kızarmış ekmek-tereyağ-ançüez mezesi, Kırkağaç kavunu, barbunya pilaki, tarama, limonlu roka, limonlu helva ve leblebi.
Bugünlerde en güzel rakı ise yaş üzüm rakısıdır.
Rakı sofrasının en kötü yanı içmeye ısrar edilmesidir. Kişi ölçüsünü bilmeli, zamana göre hızını ayarlamalıdır. 3 duble içecek olan insan, 3 saatlik bir sofrada daha ilk saatte 2 dubleyi devirirse, ısrarlar nedeniyle 3 saati doldurana kadar alkol sınırını fazlasıyla aşar. O nedenle başlangıçta ağır gitmelidir. Israrları da espriyle geçiştirmesini, ya da küçük yudumlar kullanmasını bilmelidir.
Aksi halde ertesi sabah tevbeler kaçınılmaz olur.

Abbas / Cahit Sıtkı Tarancı

Haydi Abbas, vakit tamam;
Akşam diyordun işte oldu akşam.
Kur bakalım çilingir soframızı;
Dinsin artık bu kalp ağrısı.
Şu ağacın gölgesinde olsun;
Tam kenarında havuzun.
Aya haber sal çıksın bu gece;
Görünsün şöyle gönlümce.
Bas kırbacı sihirli seccadeye,
Göster hükmettiğini mesafeye
Ve zamana.
Katıp tozu dumana,
Var git,
Böyle ferman etti Cahit,
Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan;
Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan.

ninkasi 29-03-2007 20:20

ooo süper bunların hepsini uygulamaya çalşcam özellikle haydari tarifini yapmayı düşünüyorum..Bi de o susuz cacığı bir arkadaşım yapmıştı süper oluyor herkese tavsiyere ederim,yaş üzüm rakısı da ayrıca süper bi rakı,hatta mükemmel :)

vacsmt 29-03-2007 20:39

Ya burda yazılanları okuyunca rakı içesim geldi.Demek ki artık votka ve şarabı bırakıp
rakıya başlama zamanı geldi.Haydi hayırlısı.....

30-03-2007 00:08

Raki icki ve alkolden ibaret degil, bir muhabbet ve lezzet deryasidir benim icin. Acik havada, ozellikle deniz manzarasi ile raki icmek pante hocamin dedigi gibi benzersizdir.

" Aksi *halde *ertesi *sabah *tevbeler *kaçınılmaz *olur. "

Ben Turkiye'de guney illerde kesinlikle yasamiyorum bu durumu. Cok ilginc Avrupa'da cok kolay oluyor aksamdan kalma sendromu. Belki havadaki nemle alakalidir.

Bu duruma dusenler icin bir ipucu,
bu bas agrisi ve halsizlik beynin gece su ve seker eksikligi yuzunden hasar gormesinden kaynaklanir. Sabah bas agrisi ile uyaninca yapilacak tek sey 12-18 saat beklemektir. Ama gece yatmadan bol bol seker alirsaniz (uc dort yemek kasigi bal) ve uc su bardagi su icerseniz ertesi gun bu derdi yasamazsiniz. Cok icerseniz cok seker almayin karacigeriniz iflas eder, cok icerseniz bas agrsina razi olun. Uykuyu almakta biraz faydali bu duruma ama belli bir alkol seviyesinden sonra faydasizdir.

dilaver 30-03-2007 00:20

hiç şiir yazmadım buraya yazayım bari.

* *iç bade sev güzel var ise aklı şuurun

* *dünya var imiş yok imiş ne umurun demiş şair

* * sodomo bak sana da malzeme çıkmış. *:lol:

* * bir adet soda, bir kaşık tuz, yarım limo iyice karıştırılır bir dikişte içilir. Köpürmeyi engellemek için ya kaşık kullanılır ya da bardaga sindire sindire boca edilir. Kar etmiyorsa çivi çiviyi söker, tarifi yukarıdaki iletimde mevcuttur.

* * *Bu arada maddeoz senin tahlilin yanlış, dogru olsa şimdi ben cennette olurdum.

* * * saygılarımla

vartor 30-03-2007 06:26

Istavrit buldum, donmus ama olsun, Kanada'da her zaman rastlamak mumkun degil, ben tavayi yaparken, kayinvalide de salata, beyazpeynir, hanim da rakilari ve guzel bir muzik koymus stereoya, oyle bi gitti ki. Geci deniz manzaram yoktu, istavriti agzima attikca, gencligimde adalarda yaptigimiz capari maceralari gecti gozumun onunden.Dolayisiyla teknemi, icini sabahin korunde dolduran arkadaslarimi, heybelide Safak gazinosunda sabahlara kadar yaptigimiz raki sohbetleri...
40 seneden fazla gecmis aradan, hayret, daha dun gibi gozumun onunde...

30-03-2007 09:54

Şiir yazıyorum
Şiir yazıp eskiler alıyorum
Eskiler verip musikiler alıyorum
Bir de rakı şişesinde balık olsam

Güzel havada, deniz kenarında içilen öğlen rakısının tadı bir başka gelir insana.

Sevgili dilaver'in dediği gibi, Atatürk'çüler sarı leblebiyi masadan eksik etmemelidirler :)

30-03-2007 10:06

Ataturkculugun sunnetlerinden mi sari leblebi yfln :)

30-03-2007 10:12

Vacip dersek daha uygun düşer :)

sosyalist-R 30-03-2007 10:37

canım arkadaşlarım o kadar güzel öneriler okadar güzel şeyler yazmışsınız ki ben hem bir trakyalı hemde bir rakısever olarak *hepinizi tek tek kutluyor ve ayakta alkışlıyorum sağolun varolun
* *
* * * * en derin sevgi ve saygılarım la

Cennette huriler varmış, kara gözlü;
İçkinin de ordaymış en güzeli.
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz:
Bak, bir yanda şarap, bir yanda sevgili

31-03-2007 01:12

Siz trakyalilar cok sanslisiniz. Bir tarafinda Edirne peyniri, hemen iki saat mesafede Lapseki peyniri, Marmara baligi, Tekirdag'da rakisi.

Bir tarif daha ekleyeyim buraya. Bu salata balikla beraber cok lezzetlidir. Bu benim sahsi fikrim tabi.

Once iri bir sogani incecik kiyin, iki elinize bir cay kasigi tuz alip bu sogani iyice minciklayip oldurun. Sogan yumusak olunca olmus demektir. Uzerine yeterince limonsuyu zeytinyagi ve maydanoz ekleyip, en son uzerine sumak ekleyin. Bu salata bambaska birsey, elleri kokutuyor ama cok iyi gidiyor rakiyla.

everest 31-03-2007 01:39

rakının en güzel mezesi başta gercek dostur diğer mezeler ikinci planda kalır rakının mezesi güzel muhabbettir muhabbet güzel olunca bir yoğurt yeter yanında, muhabbet güzel olmayınca yüz ceşit meze yetmez sana *iyiki muhammed döneminde rakı yoktu yoksa tanrı rakıyıda yasaklardı

dilaver 31-03-2007 01:42

Yoo öyle degil, Hz Heptelehübü den ayet var bu konuda diye biliyorum. Altından rakı akan sazan balıklarının oldugu ırmaklar.

everest 31-03-2007 02:09

dilaver yani rakı şimdi serbestmi içe bilirmiyiz bu hz heptelehübü' le nasıl tanışa biliriz cep telefonu veya ema il adresini vere bilirmisin *şimdiden teşekkürler

dilaver 31-03-2007 03:11

sen ona iman et o sana şah damarından da yakındır, o olmasa hazreti sahabeleri gelir.

sosyalist-R 31-03-2007 09:12

canım arkadaşlarım hz Heptelehübü bu konuda buyuruyor ki Rakkı suresi 27 -Ey resul de ki *mekke rakısı içtiyseniz salaha durmayınız *şüphesiz mekke rakısında anasol vardır - *yani *bu ayetten anlaşılıyor ki yüce heptelehübü rakıyı yasak etmemiş anasola kıl olmuştur.o yüzden imanlı arkadaşlarım anasolsuz rakı bulabilirseniz gönül rahatlıhıyla içebilirsiniz gerçi bana sorarsanız bu dünyada hiç içmeyin merhameti sonsuz heptelehübü öbür tarafta bize rakılar şaraplar hatunlar isteyene tercihe göre gılmanlar:)))) * verecektir .biz buna inanıyor ve iman ediyoruz.o yüzden rakı konusuna fazla takılmayın :)

hepinize en derin sevgi ve saygılarımla

Sen içmiyorsan, içenleri kınama bari;
Bırak aldatmacayı, iki yüzlülükleri;
Şarap içmem diye övünüyorsun, ama,
Yediğin haltlar yanında şarap nedir ki?

* * * * * * * * * * * * * * * * * *ömer hayyam

sosyalist-R 31-03-2007 09:27

arkadaşlar rakı denilince aklıma büyük üstadlardan atamızın küfürlü şiir yazmasına ve söylemesine müsade ettiği *güzel insan neyzen tevfik geldi muhteremin marmara denizi kadar rakı içtiği rivayet edilir :) kendisini saygıyla anıyor ve en sevdiğim şiirini yazıyorum esen kalın

ne ararsin tanri ile aramda
sen kimsin ki orucumu sorarsin?
hakikaten gözün yoksa haramda
basi açiga neden türban sorarsin?

raki, sarap içiyorsam sana ne
yoksa sana bir zarari, içerim
ıkimiz de gelsek kildan köprüye
ben dürüstsem sarhosken de geçerim

esir iken mümkün müdür ibadet
yatip kalkip atatürk'e dua et...
senin gibi dürzülerin yüzünden
dininden de soguyacak bu millet

ısgaldeki hali sakin unutma
atatürk'e dil uzatma sebepsiz
sen anandan yine çikardin amma
baban kimdi bilemezdin serefsiz

mhmd 31-03-2007 10:38

Sn. Çok Değerli Arkadaşlar,

Yüksek müsaadelerinizle, bir iki meze katkısı da ben yapmak isterim, çilingir sofranıza.

1. TARİHÇESİ
Alkolün tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlığın yerleşik hayata geçmesiyle alkol üretimi de başlamıştır. İlk bira bundan 8 bin yıl önce Mezopotamyalıların arpayı ekmek yapmak için ilk ıslah etmesiyle yapılmıştır. Sümerlerin 6 bin yıl önce Godin Tepelerinde (Batı İran ve Anadolu) bira ve şarap içtiği bilinmektedir. Daha sonra fermente edilmiş meyve, tahıl ve baldan alkol ederek alkolü, iyice hayatına sokmuştur insanoğlu. Alkol kimi zaman kutsal sayılıp, dini törenlerde kullanılmış, kimi zaman eğlencenin ayrılmaz bir olmuştur. Alkolün icat edilmesiyle birlikte, alkol alışkanlığı da ortaya çıkmıştır.

2. İÇKİDEKİ ALKOL ORANLARI
İçki ml. * * * * * * * * * * *Alkol Miktarı (%) * * * İçki Miktarı * * * * * * * Alkol Miktarı (gr.) *
Bira (şişe) * * * * * * * * * * * * 5 * * * * * * * * * * * * * 341 * * * * * * * * * * * * *12 13.4 *
Bira (teneke) * * * * * * * * * * 5 * * * * * * * * * * * * * 355 * * * * * * * * * * * * *12.5 14.0 *
Light bira (şişe) * * * * * * * * *3.5 * * * * * * * * * * * *341 * * * * * * * * * * * * *12 9.4 *
Light bira (teneke) * * * * * * *3.5 * * * * * * * * * * * *355 * * * * * * * * * * * * *12.5 9.8 *
Şarap * * * * * * * * * * * * * * *12 * * * * * * * * * * * * * 142 * * * * * * * * * * * * * *5 13.4 *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * 12 * * * * * * * * * * * * * 170 * * * * * * * * * * * * * *6 16.1 *
Güçlü Şarap * * * * * * * * * * *20 * * * * * * * * * * * * * *56.8 * * * * * * * * * * * * *2 8.9 *
Sert İçkiler * * * * * * * * * * * 40 * * * * * * * * * * * * * * 28.4 * * * * * * * * * * * * *1 8.9 *

3. ALKOLÜN VÜCUTTAN ATILMASI
Normal bir yetişkinin metabolizması saatte 8.5 gr. alkolü (bir biranın 3/2’si) sindirip vücuttan atabilir. Ancak, bu rakam kişinin, fizik yapısına, cinsiyetine, böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklik gösterir.

4. ALKOL MİKTARINA GÖRE VÜCUDUN TEPKİLERİ
50 ml. (Çakır Keyif)
Sıcaklık hissi, yüz kızarması, algı yavaşlaması, rahatlama

100 ml. (Açık Sarhoşluk)
Algılama yavaşlaması, kendini dizginleyememe, dikkatini verememe, kontrolsüzlük. Reflekslerin yavaşlaması, kaslara hakim olamama.

150 ml. (Sarhoşluk)
Sersemleme hissi, kaslara, hareketlere hakim olamama, konuşmanın bozulması, çift görme, hafıza ve anlayış kaybı.

250 ml. (Aşırı Sarhoşluk)
Ayakta duramama, kusma, sızma.

350 ml. (Koma)
Bilinç kaybı, idrar kaçırma, düşük ateş, düşük tansiyon, solunum yavaşlaması, terleme

500 ml.
Ölüm ihtimali

5. BAĞIMLILIK
Alkole psikolojik bağımlılık, içkinin sürekli içilmesiyle oluşur. Ayrıca, bazı şartlarda mutlaka içen insanlarda da oluşabilir. Bunlar bazı sosyal etkinlikler olabilir. Bu şekildeki bağımlılık daha çok alkolün psikolojik etkileriyle ilintilidir. Psikolojik olarak alkole bağımlı kişiler içki içmedikleri zaman, endişeli ve panik içinde olurlar.

6. HASTALIKLARI
Alkolizm Kaynaklı Fiziksel Bulgular
Arkus senilis: gözün kornea tabakasında yağ halkası
Acne rosecea : kırmızı burun
Palmar eritem: avuç içinde kırmızılık
Asteriksis: Elde flapping tremor (büyük amplitüdlü titreme)
Sigara yanıkları: parmak, göğüs vb.
Morarıklıklar (düşme ve çarpmalara bağlı)
Hepatomegali (karaciğer büyümesi), karın ağrısı
Spider anjioma
Periferik nöropati (el ve ayaklarda his kusurları, uyuşma vb.)
Kan tetkiklerinde anormallikler: GGT, MCV, AST, ALT, ürik asit, trigliseritler, üre yükselmesi.

Alkolizmin Kardiovaskular Sisteme Zararları
Alkolik olarak yaşamak çok zordur, vücut ıstırap içindedir. Alkolün kalbe çok zararlı olduğu bilinmektedir, bir alkolik sadece kalp hastalığına yakalanma riski altında değildir, alkol kalbe direk zarar da verebilir. Çoğunlukla, alkolizm, lipid seviyesinin aşırı yükselmesiyle oluşacak damar tıkanıklığı, kalp krizi ve erken ölümle sonuçlanır. Eğer alkolizm tedavi edilmezse, hasta kalp hastalıkları yüzünden büyük bir ihtimalle hayatını kaybedecektir.

Alkolizmin Sinir Sistemine Etkileri
Aşırı alkol kullananlarda, vücut vitaminsiz kalacak ve özellikle B vitaminin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar başlayacaktır. Alkol tüm zihin fonksiyonlarına zarar verecektir. Yapılan tüm beyin hücreleri araştırmaları, alkoliklerin beyin hücrelerinin, normale oranla çok daha hızlı bir şekilde yok olduğunu, hatta "hücre deposunun" zamanla tamamen boşaldığını ortaya koymuştur. Bu durumda ne yazık ki, hastanın hemen hemen tüm zihinsel faaliyetleri durmaktadır.

Alkolizmin Gastrointestinal Sisteme Etkileri
Gastrointestinal sistem de alkolden fazlasıyla zarar gören organ sistemlerinden biridir. Alkolizm sonucu, çok ileri düzeyde ülser (mide kanaması ya da delinmesi), ölümcül pankreas problemleri (akut pankreas vb.) ve pek çok başka hastalık ortaya çıkabilir. Ancak, tüm bunların arasında alkolizm konusu geçince en çok dikkat edilmesi gereken organ karaciğerdir.
Alkolizm karaciğeri, çok sinsi ve tehlikeli bir hastalık olan sirozla sarar. Sirozun ilk basamağı, karaciğer hücrelerinin zedelenerek, yağ zerrecikleriyle dolmalarıdır. Karaciğer hücreleri bozulup, yağla kaplandıkça karaciğer büyümeye başlar. Eğer, alkolizm devam ederse, yaralar oluşmaya başlar. Yaralar gittikçe çoğalır ve sonunda tedavi edilemez hale gelir. Siroz ilerledikçe, alkolik çok daha ciddi sağlık problemleriyle karşılaşır. Bunlar çoğunlukla, kan zehirlenmesi (amonyak ve bilirubin), iktidarsızlık, kanamalar, bacakların ve bileklerin şişmesi, vücutta asit üretilmesi (içi sıvı dolu bir göbek) olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer erken teşhis yapılıp, tedaviye başlanmazsa siroz öldürücü bir hastalıktır.
Kaynak ( http://www.alkol.gen.tr )

SONUÇ:
İçinizde hiç kimseye; -Afiyet Olsun, demeyeceğim.
Çünkü hepinizi seviyorum.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

31-03-2007 22:35

Sevgili mhmmd,

belki oyle, belki boyle. Bu dediklerin bildigimiz seyler, agiz tadini bozmaktan baska bir ise yaramaz.
Bu baslik bir kultur, adap, lezzet basligi. Alkolizmi savunmuyoruz. Butun bir raki masasi kulturunden bahsediyoruz, baligi rakisi mezesi buzu ve fasili.

100 *ml. *(Açık *Sarhoşluk)
Sarki soyleme, arkadaslarini opme, abarti nezaket, ya sen kral adamsin bilmemne diye gereksiz ve abarti ovguler yagdirma, ayni konuya takilip onbes dakika bi cumleyi tamamlayamama, yada tekrarlama.

150ml (essegin seyine su kacirma)
Nezaket yerini patavatsizliga birakir, bencillik hakimdir. Ben bunu yaparim, ben boyle adamim, ben soyle adamim demeler. Arkadaslar arasi kavga hali.

Bunlarida eklemek isterim. Afiyet olsun arkadaslar, bde bilen biri varsa bana bi guzel beyin tarifi versin bi zahmet.

aldostu 31-03-2007 22:44

Afiyet olsun Dostlar..

Güzellikler,güzel insanlarla olsun.

Aldostu.

vartor 06-11-2007 07:02

Rakı içme adabı..

Rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde

* * * * içmeli...

* * * * Rakıdan küçük küçük yudumlar alınır... Bülent Ersoy öyle içiyor

* * * * diye bir dikişte bir duble rakıyı içmek makbul değildir...

* * * * Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun

* * * * daha fazla yayılması sağlanır...

* * * * Bardağa konulan rakının yarısı kadar su konması makbuldür...

* * * * İlk yudumu aldıktan sonra ağızda bekletip, dişlerin arasından

* * * * derin bir nefes alınırki akciğerler de nasibini alsın...

* * * * Masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için

* * * * kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz...

* * * * Rakı sofrasında planlı, programlı ciddi işler konuşulmaz. Geyik

* * * * muhabbeti yapılır, memleket kurtarılır, anılar tazelenir, dedikodu

* * * * yapılır...

* * * * Sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz...

* * * * İçilen kahve fincanında, tabağında sigara söndürülmez...

* * * * Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi

* * * * olur ama) buz konur...

* * * * Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem

* * * * tadı hem keyfi kaçar... Rakıdan anlayanların,Antalya

* * * * meyhanelerinde garsonluğa soyunanlara bunu anlatması gerekir...

* * * * İcmeye başlamadan önce aperatif birşeyler yenmelidir. Favori

* * * * zeytinyağlılardır. Zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste

* * * * çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller...

* * * * Rakıya buz koymak yanlıştır. Buz rakının içindeki suyla alkolü

* * * * aynı oranda etkilemediği için daha seyrek olan alkol üste çıkar.

* * * * İdeal karışım bozulmuş olur. En uygunu rakıya soğuk su

* * * * koymaktır...

* * * * Rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur. Hadi bakalım

* * * * hoşgeldiniz vs. falan diye...

* * * * Bundan sonra kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır...

* * * * Masaya yeni birisi eklendiğinde ise tekrar kadeh

* * * * tokuşturulabilir...

* * * * Rakı şalgam suyuyla içilmez!... (taslağa dahil değil)

* * * * Mezesiz rakı içilmez. Ben akşamcıyım, öyle bir kadehlik keyfim var

* * * * diyorsanız gidin bira filan için...

* * * * Şişe numarasının önemi yoktur. Zira ilk damıtılan rakı, 01

* * * * numaraya denk gelmez...

* * * * Rakı masasına avuç içiyle ya da yumrukla vurulmaz...

* * * * Bağıra çağıra, Böğüre öğüre konuşulmaz... Sakin olmak, efendi

* * * * takılmak gerek...

* * * * Önce kendine gel, sonra meyhaneye

* * * * Kalender ol da gir kalenderhaneye

* * * * Bu yol kendini yenmişlerin yoludur

* * * * Çiğsen başka bir yere git eğlenmeye

* * * * Rakı bardağı boş beklemez... Evet masadan kalkarken bile dibinde

* * * * biraz bırakılır...

* * * * Usul, adap bilen en genç kişinin saki olması adettendir, büyüklere

* * * * (ki büyüklük kavramı orada anlam bulur) sakilik yaptırılmaz... Ev

* * * * sahibi olsa bile...

* * * * Şişede kalan son rakı damlasına kadar eşit paylaştırılır, daha da

* * * * içmek isteniyorsa bu paylaştırma ritüeline girilmeden yenisi

* * * * sipariş edilir...

* * * * Rakı sizi ne zaman sarhoş edeceğini zamanında söyleyen bir

* * * * içkidir,bunu farkettiğiniz zaman yanınızdakilere söylemeli, ya da

* * * * izin isteyip kalkıp gitmelisiniz, ama eğer sizin kalkmanız masayı

* * * * dağıtacaksa ölseniz bile orayı terketmeyin... Çünkü rakı

* * * * masasından tuvalete gitmek için bile zar zor kalkılır, hoş

* * * * karşılanmaz...

* * * * Rakı masasında bira, şarap gibi başka alkollü içecekler (masada

* * * * sosyetik hanımefendiler olsa dahi) olmaz...

* * * * Her nevi ızgara balık (çupra, levrek, istrongilos) uğurlu

* * * * yemeği,hususi nihavend ve rast makamından sanat musikisi eserleri

* * * * uğurlu nağmesi, akordeon, keman ve ud da uğurlu çalgısı olan

* * * * rakının, uğurlu

* * * * cl'si 70'dir...

* * * * Rakı yanlız başına içilen bir içki değil, meze ile birlikte yavaş

* * * * (sindire sindire) içilen bir içkidir...

* * * * Mide ve beyne belirli bir etki yaptıktan sonra insan keyiflenir ve

* * * * güzel sohbetlere yönelir...

* * * * Yani hem anlatır hem dinler... Böylece rakı sofrası en az iki

* * * * kişinin katıldığı toplu bir eylem, karşılıklı konuşmalara

* * * * dayandığı için demokratik bir forum, evrensel ve kişisel

* * * * sorunların ortaya

* * * * getirildiği, fikir alıp verilen, insanın kendisi ile yüksek sesle

* * * * düşünerek hesaplaştığı bir tür psikolojik grup terapisi

* * * * olmaktadır...

* * * * Unutulmamalıdır ki rakı sofrası saygın bir cemiyettir... Buraya

* * * * katılan hem bu meclise kabul edildiği için saygı gören bir

* * * * kişiliğe sahip demektir hem de diğerlerine karşı saygılı olmak

* * * * zorundadır...

* * * * Herhangi bir marka rakı içilirken başka bir markayı övmemek

* * * * önemlidir,aksi yapıldığında, o an yudumlanan nimete hakarette

* * * * bulunulmaktadır,yanlıştır...

* * * * En büyük mezesi muhabbettir... Muhabbet konusu "bi kız vardı, 5

* * * * yıl sevdim, yüzüme bile bakmadı" gibi duygusal ağırlıklı

* * * * olabileceği gibi,"bu güneş niye hep doğudan doğuyo batıdan

* * * * batıyo?" gibi yarı-felsefi

* * * * konular da olabilir...

* * * * Tam yağlı koyun peynirinin üzerine kırmızı toz biberle

* * * * renklendirilmiş sarımsaklı zeytinyaği süslemesi... Turşu gibi ekşi

* * * * mezelerde yine rakının kendine has tatlı nefasetini dengeler,

* * * * damarlarınızı büzer

* * * * anasonla dost olur, buna misal olarak dağ lahanası turşusu

* * * * verilebilir...

mhmd 06-11-2007 09:42

Re: Rakı içme adabı..

Sn. vartor,

Bu bilgiler bir yerden aktarma mı? Yoksa sizin görüşleriniz mi?
Devamı cevaptan sonra :)

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın

degisim 06-11-2007 10:15

Sevgili vartor;Ne tarz müzk dinlememiz gerektiği unutulmuş bu ''rakı içme adabı'' listesinde, onu da eklesekte tamamlansa. :D

06-11-2007 11:25

UYARI:

Yeni Rakı ya da Tekirdağ'a alışıksanız ve sofraya Kara Efe gelmişse alışık olduğunuz miktardan bi duble az içiniz, normal rakı muamelesi görmeye bozulup fena halde çarpabilir. Uyarımı yapıp vatandaşlık görevimi yerine getireyim.

Sevgili vartor,

Klavye Türkçeleşmiş, hayrola?

06-11-2007 12:34

Yarasin,

buz konusuna gelince, ben buz olmayan masada raki icmem. Raki masasinda olmazsa olmazlari, limon, zeytinyagi, sarimsaktir. En sevdigim ve encok yaptigim mezeler Haydari, bol sunakli Sogan Pilaki ve Antep Ezmesi'dir. Salgamla raki icmem, oturdugum masada da icirmem.

hiramusta 06-11-2007 12:45

Ben de süt içmenin adabından bahsedeyim bari. :)

sargon 06-11-2007 12:50

Vartor, arada bir gittiğim bir yer var. Bu kuralları bastırıp oraya astıracağım. Arada taslak falan geçiyo, bu ne iş? Hani henüz netleşmemiş bir çalışmaysa kendi adımıza bişeyler katalım yani. Bu arada bu yazıdan bir sürü şey öğrendim rakı içme adabı ile ilgili. Teşekkür ederim. Şimdi de tartışmalı konular:

Eğer şalgam suyu'nun konulup konulmaması tartışmalıysa ben derim ki şalgam suyuna izin çıksın. Şimdiye kadar bir defa, Adana'ya gittiğimde, şalgam suyuyla beraber içtim rakıyı. Gayet güzel gidiyordu. Şimdi Adana'lı kardeşlerimiz rakıyı şalgam suyuyla içiyor. Bu kuralı getirirsek ayrımcılık yapmış oluruz. Hem de herkesin denemesini öneriririm. *:D

Şimdi de buz konusuna geliyorum. Rakıya buz koymanın yanlış olduğunu ilk olarak duyuyorum. Gerçi çok akılcı açıklamalar yapılmış yazıda. Eğer su yeterli soğukluktaysa ve karışım yeterli soğukluğa ulaşabiliyorsa sorun yok, ama her zaman yeterli ön hazırlık yapılmamış olabiliyor. Ne yapacaksın o zaman? Ya sıcak içeceksin ya da buz koyacaksın. Bence taslakta bu konuya bir açıklık getirilmeli ki tartışmalar olmasın, güzelliğimiz bozulmasın. *:D

Yarasın.. *:D

sargon 06-11-2007 12:51

aslan sütü mü demek istedin hiram? *:D

Hiram hardeş, Kuran'da rakı haramdır diye birşey yok. Nerden çıkarıyorsun bunu. Ordaki metin yanlış anlaşılıyor. İçki derken kastedilen şey kötü şeyler yapmak, kötü şeyleri tasarlamaktır. Sen şunu doğru yorumunu bul getir. Göğüsleri yeni tomurcuklanmış huriler derken üzümler kastediliyor, Yunus'un balık tarafından yutulmasından hapse girmek kastediliyorsa, içki içmekten de neden başka birşey kastediliyor olmasın. Kuran'ı işinize geldiği gibi yorumlamayın sevgili kardeşim. Ne diyorsak o. *:D

-Maximus- 06-11-2007 13:20

Alıntı:

Rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur. Hadi bakalım

* * * *hoşgeldiniz vs. falan diye...

* * * *Bundan sonra kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır...
abi diyelimki çok dertliyim '' hadi arkadaşlar sağlığınıza '' deyip bir daha dokuşturduk, rakı
şeriatına göre bunun cezası nedir . 8O

frodo 06-11-2007 13:46

Bu topic beni aşıyor , en iyisi bulaşmayayım. Bunların sağı solu belli olmaz netekim.

sargon 06-11-2007 13:54

Alıntı:

degisim";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 98781)
Sevgili vartor;Ne tarz müzk dinlememiz gerektiği unutulmuş bu ''rakı içme adabı'' listesinde, onu da eklesekte tamamlansa. :D

degisim, bence rakı sofrasında en iyi sanat müziği gider. Türkü de olur ama öyle kıvraklarından değil. Uzun havalar pek güzel olur mesela. Pop, rock, metal falan kesinlikle ortama uymaz. Zaten üstad bu konuya biraz değinmiş.

pante 06-11-2007 13:59

Alıntı:

degisim, bence rakı sofrasında en iyi sanat müziği gider. Türkü de olur ama öyle kıvraklarından değil. Uzun havalar pek güzel olur mesela. Pop, rock, metal falan kesinlikle ortama uymaz. Zaten üstad bu konuya biraz değinmiş.
Bu satırlardan milliyetçilik, ulusalcılık kokusu alıyorum.

06-11-2007 14:06

Alıntı:

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 98791)
Şimdi de buz konusuna geliyorum. Rakıya buz koymanın yanlış olduğunu ilk olarak duyuyorum. Gerçi çok akılcı açıklamalar yapılmış yazıda. Eğer su yeterli soğukluktaysa ve karışım yeterli soğukluğa ulaşabiliyorsa sorun yok, ama her zaman yeterli ön hazırlık yapılmamış olabiliyor. Ne yapacaksın o zaman? Ya sıcak içeceksin ya da buz koyacaksın.

İyi bir rakıcı bu tip mazeretlerin arkasına saklanmadan ve de güzelim Rakı'yı buz katıp sulandırmadan, sabahtan hazırlığını yapar. Şişeyi yanlamasına buz dolabının üst rafına yatırır, sürahiyi doldurur, yani akşam için tüm hazırlıkları tamamlar. Ayrıca, tedbirsizler için özel olarak yapılmış özel metal bardaklıklar vardır, bardak ortada durur, buzlar yanlarda. Bu suretle rakı sürekli serin kalır. Bir ara Yeni Rakı hediye ediyordu. Yani Rakı aleminde çare tükenmez.

frodo 06-11-2007 14:24

Alıntı:

pante";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 98801)
Alıntı:

Bu satırlardan milliyetçilik, ulusalcılık kokusu alıyorum.

Normaldir sevgili başkan. Sargon boş zamanlarında ulusalcı aydınlarımıza teorik gıda sağlıyor.
Tescillendi. :lol: *:lol:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:34 .