![]() |
Neden Buradayız?
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
http://tabutmag.com/savasi-oldurmek-icin-buradayiz/ https://oggito.com/hayatin-anlami-nedir-04201728476 peki; neden/ne için burdayız? iyi bir sorumu bilmiyorum ama peki ne için burdayız ya da (o değilse) nasıl açıklanır? Bu soru nasıl daha anlamlı sorulabilir? ve burada olmanın (ya da olmanın ve varolmanın) bu tuhaf karmaşası nasıl sorulur ve çözümlenir? Alıntı:
bu evren/gerçeklik/realite ya da dünya bu anlamda bu çelişkileri bünyesinde taşıyacak sanırım ve bizlerde sanki bu ikilemden çıkamayacakmışız gibi.... ve 75 ine gelip bu işi gençlere bırakmadan ya da ben hayatıma bakarım demekten başka söylenebilecek -başka bir şey/yeni bir şey/ var mı? ya da bu tartışmayı bırakmalı mı? bizler takılıyor muyuz? nedenlerden sonuçlara gidiyoruz ve sonuçlardan nedenlere mi gitmeliyiz? Tıpkı Bukowski gibi; Bunları yapıyorsak ve bunlar oluyorsa bunlar için burdayız. O halde çocukları öldürmek için de burdayız biz kimiz?, O halde savaşı varetmek içinde ; Bukowski bunu derken sanırım iyiyi seçiyor Evren varlık bozuk ve biz düzeltmek, karşı durmak ve direnmek için burdayız-varız O halde biz kimiz? Tanrıcılığa mı soyunuyoruz? Göremediğimiz -varsa- nedir? Bulamadığımız varsa nedir? Bira içmenin de keyfi olsa/kalsa-kalmadı... yaşamanın da... varlık mısın? darlık mısın? nesin-kimsin? neysi ne haltsın nasıl açıklanırsın?_ sorucu ve bilinç-gözlem; gözlem birleştirimi ve diğerleriyle tartışma bilim ve gözlem yapma yapmadık mı? neden sonuçlar oturmuyor ve neden bunca kavram karışıklığı var ve neden 3-5 akl-ı selim olsun uzlaşamıyor ve tantanalı durumlar bitmiyor? şimdi onu geçtim de neden burdayız? bura olan yer ve T.D Forum (T.D Lemon ları geldi aklıma...) Bu arada matematik nedir? diye bir soru vardır. İşte bu bence matematiktir. Hayatı anlamını 300 kişiye sormak ve mantık derlemek veri derlemekte bence matematik yapmaktır ya da bu bence hayatı anlamıyla matematik yapmaktır... |
Ölmek için buradayız. Hayatın anlamı ölümdedir bence. Bütün canlıların kurtuluşu olarak görüyorum ölümü. Ve bütün canlılar için ölümden daha değerli, daha faydalı başka bir şey daha olduğunu sanmıyorum. Tum canlılar acı çekiyor. Hayat acı üzerine kurulu, ölüm ise acısızlık üzerine.
O halde neden kendimizi öldürmüyoruz? Çünkü bu fikrin yanlış olma ihtimalinden dolayı. Yani üstte yazdıklarım hakkinda yanılma ihtimali bir merak uyandırıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Niye geldik! |
Alıntı:
|
Eheh, öyle şeylerle işim olmaz, böylesi iyi.
|
Vaaz değil de belki ders verirsiniz :)
|
Alıntı:
Benim bile öyle olmuşken, bunu bilirken, öğretmek iddiası cahillik olur. |
Alıntı:
O halde şunu sorabilirsin: beni ortaya çıkaran bilgiler ve deneyimler aynı şekilde tekrar bir araya gelebilir mi? Olasiliksal acıdan dikkate alınmayacak kadar düşük. Boyle bir sey gerceklesse bile ortaya cikan sey ben olmayacagim. Benimle birebir ayni olmasi onun ben oldugu anlamina gelmez. Ben dagilip gitmisimdir artik ve geçmiş yok olmustur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu tarz soruların cevabını sadece evrim verebilir..Evrim diyor ki ''sen babanın 150-200 milyon sperminden anana tutunan tek spermsin..''
Neden burada olduğumuz gayet açık yani..ŞANS..! |
Alıntı:
Bu aslında Sufilikle de alakalı, Sufiler hitabetten kaçarlar, halka bir şeyler anlatma melekeleri ilkeldir. Ama yazı/şiir Edebi yönleri sağlamdır. Bunu yaparlar, galiba ben bu yönde de ilkelim, anca bu gelir elimden, ötesini bilmem. Bilseydim zaten şimdiye kadarda yapardım ama hakikaten bilmem. Öğrenmek ister miyim, onuda istemem, böyle iyidir. |
Alıntı:
Buradayız, çünki bu dersi de amacımız gerekiyor. Alabildiğimiz vd sınavı geçebildiğimiz ölçüde ilerliyoruz. Ilerleyeneyenler başa dönüyor. Hayat ise sadece acıdan ibaret değil. Mutluluk ve neşe de var. Bunu görebilmek de meziyet. Hayatın anlamını görmek değil, hayata doğru anlam yüklemek de meziyet. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Spermi bile seçen dişi yumurtası. Yoksa yarış kazanan değil. Bu sperm değil de öbür sperm girseydi biz değil de potansiyel kardeşimiz mi var olacaktı? Hayır... Beden başka, ruh başka. Bu beden değil, belki öbür beden olacaktı, ama ruh yine aynı ruh olacaktı. O da biz... Şöyle bir düşün bak; hiç var olmamış olduğunu düşünmeye çalış. Bunun çok zor ve tuhaf olduğunu farkedeceksin. Işte bu dediğim nedenden dolayı. |
Doğmayabilirdik ama doğmuşuz işte
|
Benzeri bir soruyu konu açıp da sormuştum, burda da sormak istiyorum; tatmin olamadım çünkü.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Komik.
Burada olmam tamamen gülünç. Burada derken nerdeyim ki? Konumumu ''şeylerin kendini ve diğer şeyleri hissetmesi'' olarak tanımlayabilirim. O halde bu farkındalığa gülmek için buradayız. Gülmek derken ağzımızı açıp dişleri göstermek değil. Komik olduğu kadar saçma da. Bir şeyler vardı, o şeyler başka şeylerle etkileşti. Benim dışımda olan etkileşimler beni var etti. Benden izin almadan beni var ettiler. Bu nedenle tanrının var olabilmesi de imkansız. O da kendi dışındaki etkileşimlerle ortaya çıktı. Tanrının dışında bir etkileşim varsa tanrı zaten yok demektir. Ama tanrıyı yaratmamız kaçınılmazdı. İradenin ortaya çıkışı, üst iradeyi kaçınılmaz olarak kavramsallaştırdı. Burada olmasaydım nerede olurdum? Var olmayan şeyler nerededir? Benim var olmadığım bir varlık alemini var edemiyorum. |
Neredeyiz ki? Burada derken tanımladığımız yer öznel değil mi?
Burada ya da orada değilim. Kendimi konumlandırmıyorum. Tanrı olabileceğimden şüpheleniyorum. Belki zamanında hepinizi ben yaratmışımdır. Olup biten her şeyi kendi içimde yaratıyor olabilirim. Hayalgücüm rastgele biçimde yeni yaratımlarda bulunuyor olabilir. Kim ya da ne olduğumu bilmiyorum, nerede olduğumu da bilmiyorum. Bu bilgi bana ulaşmıyor. Yaratılan herhangi bir anlamın diğer anlamlardan daha anlamlı olduğuna dair bir gerekçe de görmüyorum. ''saçmalık'' güzel bir anlam adayı. Beynim doğru çalışmıyor, sizinki de doğru çalışmıyor. Hiçbir şey doğru ya da yanlış değil. Hiçbir şey var ya da yok değil. Hiçbir şey anlamlı ya da anlamsız değil. Hiçbir şey herhangi bir tanımlamaya sahip değil. Biz uyduruyoruz. İnsan=uyduran, hayal kuran, tanımlayan. Beni var etmişler ve var etmeye devam ediyorlar, daha sonra beni yok edecekler. |
spermden insan oluyor.. duvaramı sıvasam,boşluğamı attırsam, peçeteye mi silsem diye karar verilmeyen yapış yapış sıvıdan... ..olmadı donunu değiştirip,suratını ekşiterek bedeninden bir an önce uzaklatırdığın hamur kokulu(veya ağaç tutkalı) meniden..eline bulaşsa tiksinirsin .
..ondan çocuk olması akla çok yatkın geliyor çünkü aracılar sebeb vazifesi görüyor.duvara yapışmış , çöpe ,kanalizasyona gitmiş sperm aylar sonra çocuğa dönüşseydi ve biz onu oradan almak zorunda kalsaydık veya kanalizasyondan b.kların içinden kıpraşarak oralarını buralarını silerek, ,yüzerek, sürünerek doğrulsalardı nasıl olurdu bilmiyorum..bence onada alışırdık..garipsemezdik.o zaman rast gele sağa sola attırmamak gerekirdi. devlet yasak getirirdi rast gele attırmayın diye.özel saklama kapları veya ilaçlar,sprey falan satılırdı meniyi etkisiz hale getirmek için..tersi durumlarda para,hapis cezaları verilirdi. bir şey tekrar ettikçe doğal karşılanmaya başlıyor , sonra yadırganamaz oluyor sanki çok normalmiş gibi.meniden yürüyen koşan s.çan çocuklar oluşmasının neresi normalse artık..kadının rahmi makinemi ,laboratuvar mı ?.hadi en gelişmiş makine olsun ,meniyi çocuğa nasıl dönüştürüyor bilim onuda çözdü,evreler halinde,pıhtı et parçasına dönüşüyor hücreler çoğalarak kasları kemikleri oluşturuyor ve çocuk vajinadan fırlayıp zırlamaya başlıyor.ara kablosunu kesip yıkayıp annenin kucağına veriyorlar..ne kadar basit ..değil..alıştık,o yüzden..meniden çocuk oluyorsa taştanda topraktanda olur.yeniden dirilmeye inanıyorum.meniden,spermden çocuk oluyorsa ve bu (sana göre) Tanrının işi değilse bile ,topraktan,taştanda,sudanda çocuk olur ve (sana göre ) bu yine tanrının işi olmayabilir..hayır dostum..sorun bu değil.çocuk oluyor mu olmuyor mu sen ona bak.. |
Alıntı:
|
Başlığı ben açmışım. ve ilginç şunları yazmamışım.
Burada olmak orada ya da şurada olmak ve olmamakla çelişir ya da çelişik. Aslında gözlemci kendine göre buradan başka bir yerde olamaz ve (neden buradayızda ki) neden sorusu nedensellik arayışı ve nedenselliğin varlığını doğruluyor ve bu doğrulama yanlış bir doğrulama olabilir çünkü nedenselliğin kendi hatalı olabilir... Her neyse neden buradayız? Neden dünyadayız? Neden bu boktan koşullarda varoluyoruz gibi sorular ..sorduk. geçmişte.. Zorunlu varoluş. İstenç ve varlığın doğası. |
Kurgu.
İnsan kurgu üretmeye programlanmış makinedir. Kurgu üretmeye mecburuz, biz üretmezsek hazır üretilmiş kurgu bizi bulur. Bir kurgudan kaçmaya çalışırsak başka kurguya yakalanırız. Din bir kurgudur. Dinden kaçarsan başka kurguya girmek zorunda kalırsın. Bir kadına aşık olmak kurgudur. İş hayatındaki başarılar kurgudur. Sanat apaçık bir kurgudur. Kurgudan kaçamayız ama kurgusallığa karşı yapabileceğimiz en etkili şey; hazır kurgulara girmek yerine kendi kurgumuzda bulunmaktır. |
Neden mi geldik? Neden mi buradayız?
3 milyon yıl önce bir dağda dedemin dedesinin .... ve ninemin ninesinin .... diye giden zincirin en ucunda iki insan yani bir insan kadını ve erkeği çiftleşiyordu Tam o yüzden buradayım |
Alıntı:
Kimiz? Kimim ben? Bildiklerim Babamın oğlu anamın da oğluyum Oğlumun da babası kızımın da babasıyım Bir kaç yeğenin dayısı bir kaç yeğenin de amcasıyım Bir sürü kimlik var hepsi de vallahi kimlikte yazmıyor. Kimlikte sadece isim yazıyor. Kediye göre yemek vermesi gerekenim ama vermeyen başbelası da olabilirim Neden geldik neyi nasıl kimiz? Bi kaç bezgin bin yıldan öncesinde Yasak ya da sorumsuz aşkların, zorlamalı sevginin meyvesi değil idin. Kuşlar kadar özgür çiftleşilen zamanların tohumlarındandın Bi kaç bezgin bin yıldan öncesinde Dedelerinin dedelerinin dedelerinin dedelerinin ....... nenelerinin nenelerinin nenelerinin nenelerinin......... kendi gibi ve ataları gibi güçlü guvvatlı oğul ve kızlar istediği için doğuyordun, şimdi ne için doğarsın bilemem Bi kaç bezgin bin yıldan öncesinde Sen istenmeyen değildin Uğur ve emekle senden öncekiler oğul ve kız isteyip çağırıp ederdi, gözü yola bakardı Anan, baban, atan, yören, tören isteğidin, onun için buradadın Bir kaç bezgin yıl öncesinde ataların çağırıdı, isteyuben gelir idin, kutlamayla gelir idin Kutlamaya gelir idin şanın ile göçer idin Niye buradasın? Ataların istedi İkinci seçenek malum biliyoruz Bildiklerimizi konuşalım görüşelim mi?_ Ataların çiftleşme zincirinde milyon yıldır çiftleşiyor Zincirdeki çoğu çiftleşme kuşlar gibi saf çiftleşme Doğada doğ diyen de Topraktaki papatya gibi yeni güzel insanların çağrısında ana baba klan töre isteğiyle getirildik çoğumuz |
Neden buradayız_?
Burada olanlar kendilerinden önce bu dünyada olan nesilleri çiftleştiği için burada ve bu kesin bilgi ancak bu soruyu soranlar neden sordu Soruyu ortaya koyan şey Herkes kafadan bir ses çıkıyor Toplum bölünmüş durumda Ne yani hepsi mi yanlış kimse mi bi şey bilmez Ölüm hakkındaki algımız bu kadar mı sınırlı İnsanlar bu kadar mı .....? Bu ölümde neyin nesi Ölüm olmasa olmuyor muymuş Nasıl öleceğim ki, bu acı yaşatıyor mu Ölmek istemiyorum Ölmek istemiyorum ama Öf hastalanarak ölmek berbat bir şey Acı çekmek istemiyorum Kimse yanıtları bilmiyor Din başka şey söylüyor öbürü başka şey söylüyor Dinin peşini bırakırsan yeni cevap karmaşık felsefe diye bir alana yüzmelisin Yüzsen ne olur oradaki cevaplar da.... Dinin peşini bırakanların cevap üretmesi gerekir ...ya da karşıcılar onlardan cevap istedi ve sordu Dünyada çok fala acı sorun vardı başaramadın Toplumda çok fazla çatışma bölünme vardı tüm bunları anlamlandıramadın Herşey çok saçma ötesi suç niye var olmasa olmuyor muymuş Tüm bunlar nereye çıkacak Neden bilme ihtiyacı duyuyorsun? Neden burada olduğunu hissediyorsun? Masela bunu yanıtlama gerek var mı? Herkes yaşam refleksleri belli. Ertesi gün para kazanmaya .... Yani bir yaşam yaşayıp ölüyoruz hepsi bu değil mi? Neden kimse açıklama yapmıyor Kimsenin bir şey bilmediğine ikna oldum, ne yani zevk yapıp ölüyoruz öyle mi hepi bu değil mi? Olay bu yani. Ok Ölmek istemiyorum ama Yaşamın da kanunu gibi duruyor Sanırım buna katlanacağız İlk kez iğne vurdurmak gibi mi Yaşlanarak ölmek Alıntı:
Yeterli olan nedir Neden buradayız, neden orada değiliz'le durumunu ya da dünyayı ya da olayları onaylamamakla acı çekmekle yetersiz parayla diğer hüzünle ... ... ... Dünya neden böyle Kimse bize kızmayacak ev ödevi yok amaç anlam yok zevk yapıp ölüyoruz öyle mi?_ Tüm bunlara katlanmanın ... Ölmek her an ayağın takılıp düşmek gibi orada ve .. ... Gerçekten de ... |
-girdi 3- (takip eden girdi alıntı alınmadı anlamında)
Neden buradayız ? (la ilgili numara şu) Bunun bir yanıt ı yok (yanıt bir tane değil sonsuz anlamında) Dünyanın acıları, kaos, yaşanamaz bir yer olması, insanların bölük pörçük oluşu, çok fazla yargılaması, uyumsuzluk, şiddet, ortada gerçek bir yanıt olmaması ya da yanıtların elmanın rengini bilme gibi olmaması gibi bir defter dolusu açılabilecek şeyin yanında yanında seni beni dünyaya taşıyan sorumlu anne babanın bile ne yaptığından haberi yokmuş ve hiç bir şey bilmiyor gibi görünmesi (bu önemlidir) , dünyadaki insanların sana itilmiş hissettirmesi, istenmeyen gibi hissettiriliş (bu önemlidir), doğanın kargaşa kaos yansıtması, düzensizlik görme, entropi görme, bilgiye dair entropinin kaosu Doğada yok muydu? Dürüsttük Neden buradayız sorusu için herkese uygun genel bir yanıt olacağını sanmam Yani hem subjektivite orada olacağı için hem soruyu getiren süreç daha geniş bir sorgulamaya ihtiyaç duyduğu için. Arkadaki düşünce yapılarımız da farklıdır. Biz onu bir cümleyle sorarız ama demek istediğimiz daha geniştir. Neyi kastettiğimiz ve kendi düşünce süreçlerimizle bağlıdır ve bu herkeste özgündür. Kendine göre.. Bilgi tabanı... Dünyayı nasıl algıladığımız o sorunun arkasında ve incelenmeli Bilgi tabanımız o sorunun arkasında ve incelenmeli ve yapılandırılmalı da ,yani analiz edilip bilişsel kalıp sunulmalı Neden buradayız sorusu bence neredeyse soran için, psikanalizine ve soru yanıtlar silsilesi ve nereyse bilişsel davranışçı terapi gibi bir sürece gebe Yani soru o haliyle yanıtlanamaz, kişiye özeldir. Kişinin duygu düşünce dünyasına uygun geniş iletişim sağlanmalı. Yanıtta demiyorum iletişim yanıttır. Alıntı:
Bu da önemlidir Çocuğuna ne diyecek_? Başka önemli ne var? Doğru şeyi bilme ya da yapıyor olma ve yanılan -gözden kaçıran- olmama istenci - Gerçekten dil zihin anlam bazlı felsefeye gelince gözlemci kendine göre buradan başka yerde olamaz Şurada ya da orada olabilir ama orada buradır Yani varolduğumuz için, bu olmakta olduğu için, burada olduğu için deriz Yani varolduğumuz için buradayız (neden bu).. Varolma var, varız, neden-kendi. Neden buradayız ya yerini beğenmeme yadırgama ya da yer olarak dünyayı beğenmeme onaylamama ya da amaç tayini mi? Neden arayışı mı? Yani burayı beğenmiyoruz, dünyayı beğenmiyoruz, içinde olunan koşulları beğenmiyoruz dışarıda beğenmediklerimiz var ve + Bura yer belirtiyor, orada olmanın zıttı ya da bura dünya, neden özel olarak bura demek gibidir ------ Neden orada o durumda değilim ki! /değiliz ki! Hangi durumda olmayı istiyorsun, nerede? Nerede ve hangi durumda olmayı isterdin? Ne olmayı isterdin? Nerede? İnsan olmayanı mı?_ Nerede? Bu dünya olmayanı mı? Neresi? Nasılı? Dünyanın başka bir yer olmasını isterdim -acı olmasın- gibi yanıtlar bulurduk -Elmanın rengi gibi olsaydı tüm insanlar için yanıt Yani her birimiz kafamızda yaklaşık aynı şeyi gördüğümüzü ve bunun tam olmasa bile oldukça uygun olduğunu bilseydik Tilkilerin bu soruyu sorduğunu sanmıyorum (dışarıdaki kara sürtünen tilkiler) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:24 . |