Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Din ne demektir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4993)

okinono 15-10-2007 12:59

Din ne demektir?

din (I)
isim, din b. (***) (di:ni) Arapça d³n

1 . * * Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet:
* * * "Her dinin mabetleri bütün müminlere açıktır."- H. C. Yalçın.
2 . * *din b. (***) *Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen:
* * * "Yazık ki bu sanat ve din bahsinde bana arkadaşlık edecek kültürde değil."- R. H. Karay.
3 . * mecaz *İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

dinden imandan çıkmak *dinden imandan olmak *dini bir uğruna *dini gibi bilmek *
dini imanı para *dinim hakkı için (veya dinim aşkına) *dinine yandığım *

Birleşik Sözler

din adamı din baronu din birliği din dışı
din erki din felsefesi dini bütün gizli din
Hak dini * * *

din (II)
isim, fizik Fransızca dyne

C.G.S. sisteminde 1 g'lık bir kütlenin hızını saniyede 1 cm artıran güç birimi: Bir nevton 105 din'e eşittir.

din (III)
isim, halk ağzında

Bir şeyin en yüksek ve sivri noktası.

Birleşik Sözler

din doruğu * * *

din (IV)
isim, halk ağzında

İlmek.

...........

Türk Dil kurumunda böyle yazıyor.

Acaba bizler Din kelimesini hangi anlamlarda kullanıyoruz?

Yukarıda ki tanımlara bağlı olarak
"Hristiyanlık veya Yahudulik veya Müslümanlık denilince, din faktöürünü de açıklamış mı oluyoruz?

Yoksa;
TDK tanımları yanlış veya yetersizmidir?

gercekisim 15-10-2007 14:06

Re: Din ne demektir?

Bence,TDK açıklamaları gayet sade biçimde veyeterli..
Bana göre din:
Bir takım insanların, insanlık tarihi boyunca insanların tecrübelerle elde ettikleri ve kendi doğalarında bulunan bazı ahlaki ve vicdani duyguları,kuralları diğer insanlara öğüt olarak söylemeleri ve kendilerinin tavsiye ettikleri yoldan onların da gelmelerini istemeleri,bütün bazı olumlu öğütlerin yanında kendi çıkarlarını da gözeterek bazı kuralları da eklemeleri ve de kendilerini Tanrı'nın elçisi ilan ederek oluşturdukları kurallar bütünüdür.Öyle kurallar ki,bir defa kendisine katılanın daha sonra ayrılmasını,o kişiyi öldürmek için yeterli gören,kendisine katılmayanı da düşman gören,ama kural olmasına rağmen çeşitli kişiler tarafından çeşitli şekillerde de yorumlanan muğlak ifadeler biçimidir din.

okinono 15-10-2007 14:28

Sevgili gerçekisim;

TDK nın tanımı yeterli dediğiniz halde akabinde bana göre din diye başlayarak bir tanım ile karışık yorumda yazmışsınız. *
Bu yorumunuz TDK nın tanımlarından hangisine uymaktadır?

Yorumunuzdaki bazı pasajlara aynen bende katılıyorum. Bunu da belirtmek isterim.
Din yorum mudur sahi?

Selamlar

gercekisim 15-10-2007 14:54

Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 95914)
Sevgili gerçekisim;

TDK nın tanımı yeterli dediğiniz halde akabinde bana göre din diye başlayarak bir tanım ile karışık yorumda yazmışsınız. *
Bu yorumunuz TDK nın tanımlarından hangisine uymaktadır?

Yorumunuzdaki bazı pasajlara aynen bende katılıyorum. Bunu da belirtmek isterim.
Din yorum mudur sahi?

Selamlar

2 *. * * *din *b. *(***) * Bu *nitelikteki *inançları *kurallar, *kurumlar, *töreler *ve *semboller *biçiminde *toplayan, *sağlayan *düzen:
şeklindeki tanıma uygundur diyebilirim.
Ayrıca önceki cevabımı biraz acele yazmıştım bu yüzden sorunuzun bir kısmını yanıtlayamadım..

Yukarıda verdiğiniz tariflerde özellikle ikincisinde tüm dinleri kapsayan bir tanım var.

Benim yazdığım tanım ise yine ikinci tanıma uygun,kendi düşüncelerimi eklediğim bir tarif.

Din bazı zamanlarda katı kuralların karşılayamadığı durumlarda çok normal bir şekilde yorum haline de geliyor.Bu yüzden olsa gerek din konusunda uzman olduğu söylenen kişiler kendi aralarında ihtilaflara düşüyorlar.Şayet dinlerde herşey açıklanmış olsaydı veya herşeyin yolu net olsaydı o zaman kurallar net olacağından ihtilaf olmayacaktı..Bu durumda çeşitli yorumlarla fetvalar verenler de biryerde dine yeni eklemeler yapıyorlar demektir.Ama insanlar genellikle dine körü körüne denebilecek şekilde bağlı olduklarından bu durumu hiç te garipsemiyorlar.Onlar için bir kesimin söyledikleri ne olursa olsun doğru iken,kendilerine karşıt gördüklerinin de her söyledikleri tartışmasız yanlıştır..bu son cümlemdeki ifade de "3 . * mecaz *İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült. " şeklindeki tarife büyük oranda uyar.
"

okinono 15-10-2007 15:18

Evet bu görüşü aldık arkadaşlar. Çok teşekkür ederim. Mantıklı bir tanım seçimi bence.

Başka fikir olan ?

thunderpoint 15-10-2007 16:11

20. Yüzyıl'ın ilk çocuklarındandı babaannem; 1900 doğumluydu...

Çocukluğumda onun namaz vaktini dört gözle bekler, kıldığı odanın kapı arkasında pusuya yatardım. Taa ki secdeye gidene kadar... Çocuk yaramazlığımla av anı geldiğinde birden fırlar ve sırtına binerdim. En hoşuma giden şeylerden biriydi bu! Televizyonun, buzdolabının, çamaşır makinesi ve radyo hariç bilimum elektroniğin ya da telefonun henüz bizlere ulaşmadığı bir dönemde gazete ve kitap okuyamayacak kadar küçük bir çocuktan ne beklenirdi ki?

Bu yumuşacık yüzlü, pamuk saçlı kadın bazen 'yurttan sesler' bazen de 'radyo tiyatrosu'yla,çok iyi görmeyen gözleri ve sobanın yanında sıcaktan öne düşüveren başıyla örgüsünü bitirmeye çalışır ya da uyuklardı. Muzurluk bu ya; o uyuklama anlarını da kollar, ne zaman dalsa -her defasında yakalanmama rağmen- hemen şişleri ilmeklerden asılıverirdim. Nedenini 40'lı yaşlarımda anlayabildiğim bu hafif uyku sonrası da fırçayı yerdim tabii...

60'lı yaşının son çeyreğindeki bu güleryüzlü ve anlayışlı nine "oğlum, dinimi kaçırttın yine" diye serzenişte bulunur; bir-iki "cık cık" tan sonra örgüye devam ederdi.

İşte sevgili okinono; "din" deyince benim aklıma bu geliyor!

Bu gün de hala -belki- birilerinin 'din'lerini kaçırıyor olabiliriz, şişleri yememek için... *:lol: *

Babaannem 86 yaşında örgü örmeyi ebediyyen bıraktı!...

Sevgiler...

okinono 15-10-2007 16:33

Evettt,

İşte bu...

Babanne demek ki dinin anlamını hem ilmek olarak biliyordu. İşte bütün sırrı açıklayacak bir bakış.

Çok güzel... Çok beğendim.

Sevgili thunderpoint teşekkür ederim.

Başka fikri olan ?

degisim 15-10-2007 16:59

Benim için din sadece şu anlama geliyor;

1.si Gelin bir anlaşma yapalım buralar buralar hep sizin olsun ve siz diğer insanlardan *üstün olun,

2.si Sizler günahkar doğdunuz ben sizin yerinize acı çekmek için geldim,

3.sü Sizleri *ben yarattım,sizler sapıklık içindeydiniz benim adamlarımı hep öldürdünüz,

diyen,bizim şansımıza *kura çekimiyle ortadoğu bölgesine düşmüş bir Tanrı ve kendi aralarında dünyayı parsellemiş, insanlara madem sizleri biz yarattık bizim istediğimiz şekilde yaşayacaksınız diyen Tanrıların koyduğu kurallar şeklinde bir açıklama sanırım *benim için geçerli bir tanım olur. :wink:

Demek ki yazdığınız seçenekler arasından sn okinono, 2. şık banada mantıklı geliyor. 8)

Saygılar.

okinono 15-10-2007 18:05

Teşekkürler değişim.

Seçenekler bana değil, Türk dil kurumuna ait. Bunu belirtmek isterim.

Kavramlar ile kavramlara çöreklenenler arasında, anlamsal açıdan bir ilişki yoktur diye düşünüyorum naçizane.

Ayrıca ortada bir kavram ve bu kavramın bir de gücü var ise bu gücü kendi çıkarları için kullanmayı hedefleyenler de olacaktır mutlaka.

Teşekkürler genel bir bakışı güzel özetlemişsiniz.

Evet başka?
Lütfennnnnn *:cry: *:cry:

Cemal 15-10-2007 21:15

abim ben cail olaraktanne annıyom dinden:

din demek.:
1-doru issan olamk demek.
2_çalmamak çırpmamak*başkasının hakkına yememek demek.
3-Kazanmak içün veyama öne geçmek içün başkasına ezmemek* itelememek demek.
4-edrafına baktıında*bütün bu güzelliklere yaratn bi rap var*onada düşünün demektir.
5_Başkasının inandıına saygıduymak demektir.*
6-Dosdorullua doru gitmek demektir.
Ben dine böle annıyom oKino abim.selamlar. cemal krdşn.

ozgur_beyin 15-10-2007 22:06

sevgili cemalım seni görmesemde seni çooooooook seviyorum.ÖZ amcan ÖSKÜR

vartor 16-10-2007 03:57

Sevgili Cemal,
*Keske din oyle demek olsaydi, o zaman ateist diye bir sey de kalmazdi. Sen dini degil insanligi tarif etmissin. Yalniz 4cu sikki, rab yerine doga diye degistirirsen, ben de tanidigim ateistleri bu sartlara daha yakin gorebiliyorum.
*Dinler, insanlarin tam da dediginin aksine davranmasina sebep olmus. kendinden olmayani assagilamis, kendi gibi dusunmeyenlere azap cektirmis, zulum etmis, mallarini yagmalamis, korkunc sekillerde oldurmustur. ve hala da 21ci asirda bu hal devam etmekte...hatta tanriyi bile basit intikam pesinde kosan bir mahluk haline getirmis.
* *Senin anlamakta zorlandigin noktalar, benim ateistligime sebep olanlardir. Bir tanri olsaydi eger, dinlerin *tanriyi tarifinden hosnut kalmayacagina, kendini kucultenlere musade etmeyecegine ben eminim.

16-10-2007 08:19

İnsanoğlunun "Anlayış"ının "Gelişim"ini "Harekete geçiren" başlıca güç olabilir mi ?
"Çeşitli" olduğu sanılan ama aslında "Organik" olarak "Tek" bir "Tür" olan, bu varlık türünün;İçinde "Potansiyel" olarak var olan,akıl ve kalp niteliklerini,"Etkin bir eğitici" vasıtası ile "Bilinç"i geliştirerek,yetişmesinde, uygarlaşmasında,medeniyeti daha da ileri götürmesinde kullandığı araçtır diyebilir miyiz "Din" e ? :roll:

okinono 16-10-2007 09:08

Sevgili Cemal ;

Saf duyguların kağıda dökülmesi kadar *velev ki kurgu dahi olsa *beni mutlu eden bir şey olamaz. Bu sabah sizin mesajınızı bu safiyet ile aldım. Çok teşekkür ederim.

Selamlar.

hiramusta 16-10-2007 09:10

İslam dinlerden bir din midir? (Bu yazıda dinin tanımını da bulacaksınız.Yazının tamamını üzerine basa basa okumanız tavsiye edilir. H.U)

http://www.haber10.com/makale/8325/

okinono 16-10-2007 09:13

Alıntı:

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 96005)
Sevgili Cemal,
*Keske din oyle demek olsaydi, o zaman ateist diye bir sey de kalmazdi. Sen dini degil insanligi tarif etmissin. Yalniz 4cu sikki, rab yerine doga diye degistirirsen, ben de tanidigim ateistleri bu sartlara daha yakin gorebiliyorum.
*Dinler, insanlarin tam da dediginin aksine davranmasina sebep olmus. kendinden olmayani assagilamis, kendi gibi dusunmeyenlere azap cektirmis, zulum etmis, mallarini yagmalamis, korkunc sekillerde oldurmustur. ve hala da 21ci asirda bu hal devam etmekte...hatta tanriyi bile basit intikam pesinde kosan bir mahluk haline getirmis.
* *Senin anlamakta zorlandigin noktalar, benim ateistligime sebep olanlardir. Bir tanri olsaydi eger, dinlerin *tanriyi tarifinden hosnut kalmayacagina, kendini kucultenlere musade etmeyecegine ben eminim.

Sevgili Vartor;

İnsanlık kavramı ile din kavramının prtaikteki ugulamalarının sonuçlarından yola çıkarak kısa ve öz ama net bir açıklama ile konuyu bir anlamda özetlemişsiniz.

"Senin anlamakta zorlandığın noktalar, benim ateistliğime sebep olanlardır"- Vartor.

Bu cümle her ne kadar başka bir çıkış yolu olduğunu düşünsemde , yapısı itibari ile bir ders niteliğinde.

Teşekkür ederim.

okinono 16-10-2007 09:19

Alıntı:

psikokemoterapi";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 96007)

İnsanoğlunun "Anlayış"ının "Gelişim"ini "Harekete geçiren" başlıca güç olabilir mi ?
"Çeşitli" olduğu sanılan ama aslında "Organik" olarak "Tek" bir "Tür" olan, bu varlık türünün;İçinde "Potansiyel" olarak var olan,akıl ve kalp niteliklerini,"Etkin bir eğitici" vasıtası ile "Bilinç"i geliştirerek,yetişmesinde, uygarlaşmasında,medeniyeti daha da ileri götürmesinde kullandığı araçtır diyebilir miyiz "Din" e ? :roll:

Sevgili Psikokemoterapi;

Dini halkların üzerinde giydiği bir elbise olarak ele akıp, bu elbsenin çıkartılmasındansa, değiştirilerek hep taze elbiseler giyilmesini bilinç ile tanımlayarak çok güzel bir tespit yapmışsınız.

Teşekkür ederim.

Arkadaşlar daha çok yoruma ihtiyacım var, lütfennn

pante 16-10-2007 11:15

Din; *Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum.

Biraz daha tanımı tarafsızlaştırırsak;
Din; İnsanların, evreni ve tüm varlıkları yaratan bir kutsal güç ya da güçler olduğuna dair inançlarını, onların emir ve istekleri doğrultusunda bir yaşam tarzı ve tapınma sistemi şeklinde kurumlaştırmalarıdır.

Dünyada onlarca çeşit din, yüzlerce çeşit dinî mezhep vardır. Birçok din ortadan kalkmış ya da inanırları yok denecek kadar azalmıştır. Bunun yanında birçok da yeni din türemiştir.
Tarihte güneşe, aya, yıldızlara, insana, ağaca, hayvanlara, ateşe ve daha birçok görünen ya da görünmeyen varlıklara yaratıcı ve kutsal olarak inanılmış, bunlar için çok çeşitli tapınma kültleri, ritüelleri geliştirilmiştir.
Eski toplumlarda krallara aynı zamanda tanrı olarak inanılmış ya da insan biçimli tanrılar edinilmiştir.

Zamanla dinler, toplumsal yaşamı düzenleyici kurallar, kanunlar oluşturmuş, toplumların yönetimini bu ilahi olduğuna inandıkları kanunlarla sağlamaya çalışmışlardır.

Bugün de dünyadaki dinler, farklı tanrı inancı ve tapınma şekillerine sahiptir.
Kimi dinler insan biçimli tanrıya, kimileri nitelikleri ve biçimi bilinemeyen tanrıya inanır. Kimisi evreni tanrı olarak görür. Budizm gibi tanrısı olmayan din örneği de vardır.

Ençok inanılan dinler ise Adem ve Havva yaratılışı çerçevesinde toplanan Hristiyanlık, İslamiyet, Musevilik ve benzeri dinlerdir. Bu dinler, aynı yaratılış inancında ve benzer "ölüm sonrası sonsuz yaşam" inancında olmakla beraber birbirleriyle çatışma ve rekabet halindedir. Bu çatışma ve rekabet, tarihte din savaşlarına, dinî vahşet ve katliamlara neden olmuştur. Günümüzde dahi inançları ya da inançsızlıkları nedeniyle katliamlar sürmektedir.
Kendi dinini insanlığa ve dünyaya hakim kılma anlayışı ve emeli varolduğu müddetçe din savaşları ve katliamlar kaçınılmaz gözükmektedir.

okinono 16-10-2007 11:24

Bu tanıma şapka çıkartılır Alkışşşşşş

Ben demiştim panterin yeri özgür ormanlardır diye. Oleyyy :lol: *:lol: * :lol: *

Peki sevgfili pante,

Bugün bu kargaşa aslında, pratikte kavramın üstüne yapışan din tanımı ile Tanrı'nın gerekliliği arasında ki toz bulutumudur?

Teşekkürler...

Selamlar

pante 16-10-2007 12:10

Alıntı:

Bugün bu kargaşa aslında, pratikte kavramın üstüne yapışan din tanımı ile Tanrı'nın gerekliliği arasında ki toz bulutumudur?
Sevgili Okinono;
Toz bulutu olsa keşke, hiç olmazsa dağılması mümkün olurdu. Japon yapıştırıcı gibi yapışmış. Parmağını çeksen derin yüzülecek. *:)

Tanrı inancının gerekliliği savunulabilir de, dinlerin savunulur tarafı kalmamış bana göre.
Gelecekte belki dinsiz bir dünya hayal edilebilir, insanın inandığı Tanrıyla arasına girecek hiçbir ruhbanın, kuralın olmadığı bir dünya.
Ama örneğin günümüz Türkiye'sinde din olmadan inandığı Tanrısıyla olabilecek yurdum insanını düşünemiyorum. O ki, din olmasına rağmen, tv'lerde bangır bangır bağırılmasına rağmen türbelerde dilek tutar, çaput bağlar. Yani bizim insanımız, bu yapısıyla canlıyı ruhban edinmese ölüyü edinir.
Ruhban ihtiyacı ise dini kaçınılmaz kılar.
Kur'an'da "hırsızın elini kesin" der. İnsanımız o ayeti evine hırsız girmesin diye okur. Gözlerden bahseden ayeti de nazara karşı kullanır.
Yani kendi aklı, beyni, kalbi, duyguları yetmez ona. Bir araç arar, hurafeler edinir. Ritüellerden hoşlanır. İnancını, duasını paylaşır. Kutsallar edinir. El, yüz sürer. Koynuna Cevşen koyar, nazarlık takar, uğur taşır. Bir bakıma güzeldir bunlar, ama bazı güzellikler kötülüğe, çirkinliğe de davetiye çıkarır.

Dinin, üzerine yapışmış, kendine ait olmayan yabancı maddelerden temizlenmesi bu yapısıyla olanaksızdır. İnandığı Allah'ın, inandığı peygamberin emirlerini, gerçek dini inanç ve ibadetleri uygulamaktan ve yanlışları açıklamaktan çekinen bir din ve diyanetin doğru tanıma sahip olması hiç mümkün olamaz.
O nedenle reformcuları eleştirenlere hep söylerim: "Reform değil, devrim gerek!" diye. :)

Tek Yol Devrim

okinono 16-10-2007 12:17

Dün gece beynemlilel diye bir film vardı , biz kitap okumaktan tv izlemeye pek vakit bulamadığımız için sanırım benden başka herkes seyretmiş.

Filmi izleyince deidm ki kendime

Yav Oki, keşke nickini Gevende mi yapsaydın.:)

Yazdıklarınıza yürekten katılıyorum.

Din görüntüsü altında dinsizliği empoze edenler ile Tanrı'nın bir alakası olmadığını anlatmak gibi bir kördüğümde sizin gibi bir bilince cidden çok ihtiyacım var.

Bilirsiniz Hıyar Aslan çoktur Ormanda, Ama ya Panter :)

Selamlar

habilis 16-10-2007 15:12

Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum

aklıma çok güzel bir şiir geldi

Tarih-i Kadim

İste, der, insanoğlunun geçmiş hayati bu.
Ve baslar bize maval okumaya.
Ninniler uydurup uyutur bizi
dedelerimizin derin boşluklar içinde, uzun,
zifiri karanlık hayatından.
Gösterir bize evvel zamanı,
tek doğru, en güzel örnek, der.
Bakarsın gelecek günlerin farkı yok gecen geceden.
Senin tarih dediğin iste budur,
alnında altı bin yıllık buruşuklar
ve bir o kadar da kuşku.
Bası geçmişe bir düşe değer,
sürünür ayağı bomboş bir geleceğe,
bir deri bir kemik,
ayakta zorla durur.
....

Din şehit ister, gökyüzü kurban.
Her yanda durmadan kan akacak,
durmadan her yanda kan!

İşte böyle inler, sayıklar o,
anlatır insanoğlunun bu belalı ömrü
ne yolda, nasıl sürdüğünü.

...
Ne cehennemlerinde bir kaynama var?
Ne büyük acını gören bir göz.

.....

Tevfik Fikret

okinono 16-10-2007 16:10

Sevgili Habilis, Tevfik Fikret'in serüvenin sonunda yazdığı son şiir bu. Yıl 1915.

Allah kelime olarak hepimizin bildiği manada.
İslam kelimesi ise; *halkın o en buhranlı zamanında dayanacak tek noktası olarak Din kalmasının tespitidir.

Yani Tevfik Fikretin Şiirinde kullandığı islam kelimesini bugünkü islam ile karıştırmamak gerekir.
Okurken bu gözle okumalısınız.

Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.

Tarih-i Kadim e ek de var. Keşke hepsini bir yazsaydınız diyeceğim ama, çok uzun gelir diye düşündünüz sanırım.

Evet merak eden okur zaten. Doğru fikir.

Şiiri sadeleştirmek istemedim. Talep olursa da yaparız artık.

Bu şiiri aradığım adreste şiire bir yorum yazılmış. mutlaka okumalısınız. Yurdum insan manzaralarından bir şaheser *:lol: *:lol:

http://www.antoloji.com/siir/siir/si...1952&order=oto
...

Sancağ-ı Şerif Huzurunda

Ey rayet-i Peygamber, ey ümmid-i ahiri
Milyonla kulubun;
Ey nefha-i gaybiye-i nusret, ki safiri
Vecd- aver olur ruhuna şarkın ve cenubun;
Kudsiyyet-i feyzinle açıl, rengini göster,
Varsın soluk olsun

Bir hahzacık ey seyf-i cihad, oyna kınından,
Aksın koyu kanlar;
Vadeyliyor Allah, olacaktır sana kurban
İslam’a ihanet düşünen can-ü cihanlar.

Gafil medeniyyet, seni en sonra muhakkak
Hüsran ile tetvic edecek akl-i tebahın

Allahına şükret:
Şükret ve maasine olup taib-ü nadim,
Haktan talep-i ecr-i cihad et... Ne saadet,
Rabbin ne saadet ki, bugün din uğrunda
Emvalimi verdim;
Rabbim ne saadet, ne saadet ki yolunda
Emvalimi, eşgalimi, amalimi verdim.

Artık yürürüm... avn-i Hüda meşal-i rahım,
Biazm-ü iradet;
Peygamberimin sancağı oldukça penahım.

Elbet benimdir ebedi savn-ü selamet
Artık yürürüm... Yıldırım insin beni yakmaz,
Boğmaz beni tufan;
Ben hıfz-ı melaikteyim, elbette bırakmaz
Onlar beni düşmanlara, yoktur buna imkan.
Gözler yumulu, sine açık, can müteselli,
Vicdansa pür-ümmid.

Ben Rabbime doğru
Her an müteveccih, mütevekkil ve saburum,
Ölsem de ne mutlu bana, kalsam da ne mutlu!

1915 (Son Şiiri)
*
Tevfik Fikret

16-10-2007 21:02

Din, din dedikleri,
Birkaç köşkle birkaç huri,
İsteyene ver sen onu,
Bana seni gerek seni

Pardon, din yerine cennet olacaktı, karıştırdık yine. Cenneti çıkardık, geriye ne kaldı? Birşey kalmadı.

okinono 16-10-2007 21:25

Sevgili Youef;
......
Kulakalrıma dolmuyor çığlıklarımın sesi,
Haykırsam da son nefesimi
Duymuyor kimse
duyulacak sesimi

Taş attım
Kuyu bendeen sağır

Olmayacak hallerin peşinde koşan ben
Mutluluk rüzgarını yakalayan hep sen

Ben sanki bir ozan
Türkü söyleyen

Ya sen
Bir garip suda dolaşan
Sazan

94/Mekan-Okinono

Birde böyle bakalım isterseniz.

17-10-2007 07:35

din (I)
isim, din b. (***) (di:ni) Arapça d³n

"1 . * * Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet:
* * * "Her dinin mabetleri bütün müminlere açıktır."- H. C. Yalçın.
2 . * *din b. (***) *Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen:
* * * "Yazık ki bu sanat ve din bahsinde bana arkadaşlık edecek kültürde değil."- R. H. Karay."

Din ; Halihazırda varolan sayısız çoklukta mezhepler-tarikatlardır.

Din ; Bazı kişilerin,toplumun geri kalan kısmından kendilerini tamamıyla ayıran katı günlük alışkanlıklar ve kendinden vazgeçme uygulamalarını benimseyen onlar gibi insanların yaşam tarzı anlamına gelen bir organizasyondur.

Tahmin edilebileceği gibi böylesi bir düşünce, din ile kastedilen şeyin bütün uygarlıkları şekillendiren ve onlara ilham veren tarihteki bağımsız inanç sistemlerinden biri ya da öteki olduğu şeklinde,kendilerine övünme payı çıkardıklarında,bunu ifade edene itiraz, değişik kesimlerde anında harekete geçmektedir..
Bununla birlikte bu bakış açısı, hemen ardından, kişinin bu tarihsel dinleri modern dünyada nerede bulabileceğine dair kaçınılmaz soruyla karşılaşacaktır.
"Musevilik", "Budizm", "Hıristiyanlık", "İslam" ve diğerleri, kendi adlarına yetkili bir şekilde konuştuğunu söyleyen birbirleriyle uzlaşmaz derecede muhalif organizasyonlarla besbelli ki özdeşleştirilemeyecek olduklarına göre, şimdi tam olarak nerededirler ve ne yapmaktadırlar ?

3 . * mecaz *İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült.

Din ; Hayata karşı bir tavır, maddi var oluşu aşan bir Gerçeklikle,ilişki duygusudur.

Bu şekilde anlaşılan din, birey insanın bir niteliği, organizasyonun kolayca etkisinde kalmayan bir dürtü, her zaman ve her yerde geçerli bir deneyimdir.
Bununla birlikte, bir kez daha böyle bir yönlendirme, dindar bir zihniyete sahip kişilerin büyük bir çoğunluğu tarafından, öz disiplinden ve dine anlam veren birleştirici etkiden yoksun bir şey olarak görülecektir.

Tüm bu birbirinden farklı anlayışların ortak özelliği, " İnsan aklının menzilini tamamen aştığı kabul gören bir olgunun" yavaş yavaş insani türetmelerin kavramsal sınırları --ister kurumsal, ister teolojik, ister deneysel ve ister ayinsel olsun-- içine hapsedilmiş hale gelmiş olma ölçüsüdür.

İnanç;İnsan ırkının, bu nedenle, önemli bir çağdaş düşünür tarafından "Evrim kendi kendinin bilincine vardı" diye tanımladığı şekilde,gerekli ve yadsınamaz bir itici gücüdür. Eğer, yirminci yüzyılın olaylarının üzücü ve kuvvetli bir tanıklık ortaya koyduğu gibi, inancın doğal bir şekilde ifadesi,yapay olarak engellenirse inanç, kesinliğe duyulan güçlü özlemi belli ölçüde yatıştıran tapınma nesnelerini ne kadar da değersiz--hatta alçaltıcı-- olsa yaratacaktır.

Bu inkâr edilemeyecek bir dürtüdür.

Kısacası,hiçbir kişi,kurum ve toplumun engelleyemediği ve engelleyemeyeceği sürüp gitmekte ve gidecek olan vahiy sürecinde, din diye adlandırdığımız bilgi sisteminin Kaynağı olan Kimse, bu sistemin bütünlüğünü ve onun bağnazca tutkular tarafından yaratılmış olan çelişkilerden bağımsız olduğunu herkese gösterir. Her bir Tanrı Zuhurunun görevi, tahminleri aşan bir özerkliğe ve otoriteye sahiptir; aynı zamanda da tek bir Gerçeğin sınırsız açıklanış sürecinde bir aşamadır. Ardı sıra gelen Tanrısal zuhurların,mazharların amacı,insanlığın yaratılışın vekili olarak kendi kapasitelerine ve sorumluluklarına uyandırılması olduğundan, süreç sadece tekrar edici olmakla kalmayıp aynı zamanda ileri giden bir niteliktedir ve ancak bu bağlamda anlaşıldığı zaman hakkıyla takdir edilebilir.

Alıntıdır.

17-10-2007 08:32

İnsanların çoğunluğunun içinde var olan, genellikle çiçeğe-böceğe, gün batımının güzelliğine, türlü çeşitli hayvanlara, semaya, yıldızlara bakıp "bunlar kendiliğinden oluşmuş olamaz" duygusu ile ulaşılan yaratıcı kavramına bir takım üçkağıtçıların sahip çıkarak "evet yaratıcı var, bizler de onun elçileriyiz, ona ancak bizim dediklerimizi yaparsanız ulaşabilirsiniz"uyanıklığında bulunmaları ve insanların, zaten ulaşmış oldukları içlerindeki yaratıcıya ulaşabilmek için bu üçkağıtçıların peşlerinden gitmeleri sonucu ortaya çıkan, istisnasız hepsinde yaratıcı kavramının kendi kötü emellerine alet edilip suç ortağı yapıldığı müesseselere ortadoğu kökenli semavi dinler denir, diğerlerini bilmem.

17-10-2007 08:57

Sevgili youef ;

Tı nenoni *:)

Şimdi,bu da ne demek ? yahu diyeceksin *:)
Rusça bir ıstılah.
"Harikasın"
anlamında *:)

okinono 17-10-2007 09:04

Sevgili Youef

Konuyu açılmaktaki amacına bir adım daha yaklaştıran bu yazı için
,,,,çok çok çok teşekkür ederim.

İlk mesajınızda ki , alıntının kaynağını da öğrenmek isterim.

Tebrikler. Teşekkürler.
Selamlar

17-10-2007 09:09

Adamın biri karadeniz kıyılarını gezmek için yola çıkmış.
Konakladığı bir kasabada çay içmek üzere bir kahvehaneye girmiş.
Kahvehanede bulunan Temel ve Dursun gelen kişiyi misafir olduğu için masalarına davet edip çay ikram etmişler.
Sohbet sohbeti açmış.Temel'in konuşmaları adama çok hoş gelince,adam Temel'e
-Sizi çok sevdim çok sempatik birisiniz.
demiş.Temel silahı çıkarttığı gibi adamı vurmuş.Dursun şaşkın bir vaziyette
-Haçan Temel adamı niye furdun ?
Temel
-Ula cörmedin mu adam bağa sempati dedi.
Dursun
-Ula desun ne olur.Sempati kötü bişey mi ki *biliymisun ?
-Pilmeyrum ama ya kötüyse !!!!

Ben de senin tarzında düşünecek olursan bana "Tı nenoni" diyebilirsin *:)

17-10-2007 10:30

Sevgili psikokemoterapi,

Benden de sana Tı nenoni *:lol:

Sevgili okinono, teşekkürler.

okinono 17-10-2007 15:23

Evetttt,

Evvela ben olmak üzere sanıyorum birçok arkadaşta “Din” kelimesi hakkında net bir tanım yapılamadığının farkına vardı.
Ben dâhil herkes din kelimesine bir tanım verirken genel olarak şöyle başlıyor;

"Bana göre Din",

Demek bu kelimenin insanların zihninin nerdeyse her birinde ayrı, ayrı anlamı var.

Tuhunderpoint'in babaannesinin haricinde de mutlak bir iş veya nesne için kullanan, ben başta olmak üzere kimsede görmedim.
Bu vesile ile
Genlerini çok belirgin bir şekilde taşıdığı, yazılarındaki harika türkçeden belli olan sevgili thunderpoint’in babaannesine, *
İnanıyordu ise Tanrı’dan rahmet,
İnanmıyordu ise toprağına bereket dilerim.

Erman hocam, reklamsız helaya gitmiyorsun sende ha…
Thunderpoint’in babaannesine rahmet bereket vay anam vay… Haberin olsun Onur üyeliği kalktı Erman hocam, kalktııııı… *Bırak bu ayakları Erman hocam sökmez bana.

Hooppp Sevgili Şansal; olmadı…

Arkadaş ben her şeye laf söyletirim ama aslıma köküme kökümün o nasırlı elleri ile beni ısıtmak için eğirdiği iplikler ile attığı her bir DİN’e laf söyletmem…

O, Din ki

Her birinde bir emek ve metanet var.

O,Din ki

Oya gibi işlenmiş.

O,Din ki

İp olarak zamanın, şiş olarak mekânın muhteşem eseri.

Çüşş bakalım, Erman hocam,

Nasıl ip, nasıl mekan.. Ne yani bugün din diye örülmüş bu kazağı sen beğeniyor musun yani!!! Yapma hocam… Kim ne dersin bu kazağın alıcısı olmaz artık. Aha fenerium ile ilgili geçen konuştuk boğazda yemekteyken büyük başkan Yıldırım’la, kendisi çok ileri görüşlüdür. *Hatta dünyada gezmediği yer yoktur. Büyük başkan’a da buradan selamlarımızı yollayalım.

Evet başkanım, hörmetler… Balık tava değildi, ama ıstakoz bir harikaydı. Gerçi içini çıkaracaz diye içine ettik ama olsun. Öğreneceğiz bu ıstakoz yemeyi de. *

Dedi ki büyük başkan, Şansal bir sene evvelki formaların rengini değiştirmesek alıcısı olmuyor.

Ama renk, aynı renk. Sarı Lacivert.

İnsanlar takımlarının rengine Sarıyı Laciverti sevdikleri için değil, takımlarının başarılarını ve liderliklerini istedikleri arzuladıkları için âşıklar dedi.

İşte babaannenin dini bu devirde feneriumda satmaz arkadaş.

Hadi bakalım konuş şimdi eşek Okinono;

Kazığın dedesini de kucağına koydum bu arada.

Hay ben sana deyim emi dümbük Şansal;

Biz hakem kurslarında ders çalışıp ofsayt öğrenirken, sen daha top ile top’u bilmiyordun. Yok, ıstakoz yemiş, efendim boğazda oturmuş da.

Gel gidelim senle Toroslara, Allahuekber dağlarına,Nemruta,Erciyese, Gabara,Cudiye,Palandökene..

Giy üstüne o tiril, tiril pamuktan formayı da gör bakalım ne olacaksın.

Aç oku Evliya çelebiyi, hoş oda çekmiş bekri ile kafayı sallamış ya çoğu yerde, olsun.

Ne diyor Evliya Çelebi, “Kedi bir damdan bir dama atlarken havada dondu” *Sen yaşamı Saraçoğlu

stadı sanıyorsun herhalde sansarım.

Hocam ayıp oluyor bana sansar deme dedik değil mi ama…

Vayy Sevgili Şansal, Ali Şen deyince itiraz yok, *ama biz deyince horoz halleri ha…

Niye, Ali Şen evin kirasını ödüyor değil mi?

Ulan ben senin var ya,,,(Şansal aldığı terbiye ile sustu)

Öyle zıplama yok Sevgili Şansal…

Bu iş boğazda avlanmış Istakoz içini karıştırmaya benzemez.

Dağda av insandır. Avcı ise Ayı.

Yakalarsa da ne yapar biliyorsun.

Siirtlinin biri ayı avına çıkmış. Dönüşte bir keder bir keder. Sormuşlar ne oldu diye. Hiççç demiş. O sımsıcak kollarda ki huzuru bir türlü unutamıyorum.

Haaaa, bak gördün mü ayı neyle tavlıyor? O da sıcaklık ile bağlıyor kendisine avını.

Babaannenin dinlerini giyseydi üzerine, ayının sıcaklığına ihtiyacı olmayacaktı.

Tabi ayı sadece sıktı mı yoksa… (Zahid Akman canlı yayında birden ortaya çıkar.. Hoop Erman, Erman,
ben gelirsem şimdi oraya..)

Demek ki neymiş Şansal,
İnsanlar farklı mekânlarda farklı dinler örmek zorundaymışlar.
Giymezlerse ne olurmuş, peki Erman hocam

Onu da Siirtliye sormak lazım artık. Karşı tarafın sıcaklığı ile muhatap olan o.
Erman hocam sakinleşti şimdi ortam. Demek ki bir yanlış anlaşılma oldu aramızda.

Tabii sevgili Şansalım, sen olmazsan ben ne işe yararım bir baksana. Biz bir bütünüz aslında. Maça giderken forma giyeceğiz, dağa çıkarken babaannemizin örgüsünü.

Sevgili Erman hocam, bu çok iyi oldu daaaa; bir şey daha kaldı kafamda

Sor Şansal kardeşim sor ne varsa ne geliyorsa, nerden geliyorsa öyle sor. Bilirsin ben yaman bir dört numaraydım topçuyken.

Hocam formayla dağa gidenleri anladık. Ya stada Çoban abası ile gelenlere ne demeli…

Haaa, bu güzel soru işte Şansalım.

İşte onu da Pantere sormak lazım. Ayı avından en iyi o anlar.
Yoksa ne anlar Duvar Ustası, avdan, ayıdan şansalım.

Hocam kapatmadan şu yumağı bir toplasak diyorum.

Olur, sevgili Şansal toplayalım. Bu sefer toplamak lazım cidden.

Toplayalım ki örülebilsin annelerimiz babaannelerimiz ve bizler tarafından ilmek, ilmek desenler.
1. Yurt dağı ile taşı ile bir bütündür. *Statlar oksijeni en bol yerde inşa edilir.
2. Fenerbahçe dağda maç yapsa mutlaka babaannenin dinlerinden örgüsüne ihtiyacı vardır.
3. Dağdaki çoban şehre maça inince fenerium’a uğramalıdır.
4. Hatta bir paylaşım organizasyonu ile bu değiş tokuş ile de yapılabilir. Denizin feneri yapıyorsa biz mi yapamayacağız sanki sevgili şansal. Aha da burada Turan Dursun bu işi çok da güzel yapıyor bence.
5. Din üstüne ilmek ile el emeği göz nuru ile örülmüş buram, buram atam kokan, milliyeti apoletleri olmayan unisex bir kazağı sırf klima icat edildi diye sökersek, klimadan sonra küresel reaktör ısıtıcıları ile tüm dünya aynı anda klima iklimine girdiğinde bizim formalara da, ihtiyaç kalmayacak demektir.

Bu ise bizi önemsiz yapar. Emeğimizi önemsiz yapar. Uğrunda ömürler tüketilen öğrenme aşamasının sonucunda ulaşan biz değil, kimliksiz şallak koyun sürüleri olur o zaman.

Evrim var ise, insanın rakibi, farklı düşünen aynı türde ki soydaşları değil, Farklı türdeki farklı arzdaşları olmalıdır. (arzdaşı da Oki salladı. Ama oturdu. Eferim oki. )

Hem sevgili Şansal, sen sanıyormusunki triko makinelerinde örülen her bir din, babaannenin ördüğü dinden ayrı;

Hayır, fark sadece bilimde sevgili şansal sadece bilimde.

Bilim hızı ararken, ilmeği daha sık ve seri atıyor o kadar. *Bak bizde ne kadar hızlı ilmek atıyoruz yazarak buradan oraya, oradan buraya…

Annaaa atkı ördüm bak Şansal, hiç bilmeden oradan ilmek buradan ilmek derken.
Kış gelirken şimdi atkı zamanı. üşümeyesin diye.
Sen de bana yazın güzel bir tişört örersin.

Hülasa sevgili seyirciler,

Din ilmektir. İlmekler emeğin kültürüdür. Kültürler insanı sıcak tutar.

Hocam süre var ama maça yetişeceksin sende…
Son bir soru sorayım da;

Buyur Şansalım,

İlmeği kaçırınca yanlışlıkla nasıl şişi yeniden sektirmeden düzgün takacağım.

Ooo Sevgili Şansal, burada bu işin varisi var.
Onu thunderpointe sormak, ilmeğin sahibinin torunu hasebi ile elzemdir.

Şu kadarını söyleyeyim;
Hani kazakta modeller var ya şekiller falan, onları yapmak için zaten örgücü bilinçli bazı ilmekleri boş bırakıyor.

Takabildiğini tak takamadığını bırak. Bizim şekilde kendiliğinden oluşmuş olsun. Ne fark eder. Nasılsa yün aynı ağılın koyunlarının;
Desende herkesin olur. * *Fena mı olur yani şansalım.
Bitince beraber bakarız hilkatin desenine.

Hilkat?

Oo Şansalım ben kaçar çok geç kaldım. Bunu sonra konuşuruz.

Haaa, ıstakoz yerken aç kalmışsın yüzün sararmış şansalım. Aman hasta olma sen benim kardeşimsin, lazımsın.

Sen olmazsan ben bir işe yaramam ki. Bu nedenle haftaya bir güzel hamsi tava yapalım şöyle bol limonlu, tereyağı tüm dağların otlarını yemiş koyundan süzülmüş olsun, bizim hamalları da çağıralım onlar pişirsin, sonra bir de soğanın cücüğünü koyunca masaya…
Büyük başkanın muhabbetinden de iyidir sohbetimiz. Hiç olmazsa ast üst yok bizim masada.
Offf, ağzım sulandı yavv….

Hem bizim masaya gelenlerin hiçbiri onur almaz;
Onur katar tavaya…

Erman hocam Aslan sütünü unuttun. Balık sütsüz olur mu?

Olsun be hadi o da olsun Sevgili Şansal;
Sen içersin, ben içemem.

Niye? Hani maça giderken kol kola, dağa çıkarken omuz omuzaydı?

Bak Sevgili Şansal;
Okinono bir gün maça gitmiş, sar şuradan iki tekel demiş diye başlayan fıkrayı bulman lazım nedenini öğrenmek için.
Biz dağda da bulunduk şehirde de Şansalım.

Hem bilirsin;
Neyzeni Kızılay’ın ilk kurulduğu yıllarda halkı bilinçlendirmek için yapılan toplantılardan birine yaka paça götürmüşler. Emri veren Başkumandan sıkıysa gitmesin.

Neyse Neyzen en arka sıraya zaten zom bir vaziyette kıvrılmış.

Bir Alman çıkmış prof adam. Karısı da Mısırlıymış. Adı Cleopatra. Cleopatra Alman’a tercümanlık yapıyormuş, aslında o bizim dilimizi biliyormuş ama uzun süre Alman ile şey, şey ya neydi hani vardır ya karı koca şey yapar, haahhh buldum, “YAŞAMAKTAN”,
İşte YAŞAMAKTAN, ondan dolayı çat pat ancak anlatabiliyormuş derdini. *

Alman sahneye bir dolu kova getirtmiş. Sonra da bir Oki….. Alkışşş. ,(Bizim eşek oki meşhur oldu)
Sonra salonda izleyici olan ve bu Kızılay da nedir yav.
Biz Ay’ı parçapimçik oldu sanıyorduk diye şaşırmış olan halka sormuş.

Ey ahali, bu kova da ağzına kadar dolu bir vaziyette rakı var;
Sonra bir kova daha getirtmiş;
İşte bunda da bir kova tertemiz su demiş.

Sonra Okiye dönmüş ve demiş ki hadi bakayım Oki hangisini istersen iç.

Oki gitmiş veee suyu içmiş.

Bizim Alman, shön, *shön demiş.

Millet kaz tabii anlamamış.

Cleopatra hemen tercüme etmiş,

Profumuz dediki, zehir,zehir..

Millette bir alkış kopmuş. *Herkes birbirine bakmış, loo biz bu zehri içtik diye mi, bu alman akıllı oldu bizden abouooouu…

Aha bu kadar kolaymış demek ki Eşşeği sürmek,
Vay babaom vayy demişler koro halinde.

Sonra Alman demiş ki,

Oki neden suyu içti?

Halkta tısss yok tabii. *Hala zehrin etkisindeler;

Alman o bilginin otoriter gür sesi ile bir daha sormuş,
” N E D E N NNNNN?”

Arka sıralarda bu komediye hazin, hazin bakan Neyzen Tevfik seslenmiş işte o zaman;

Oki’nin Eşşekliğindeennnn…
….

Bunun birde, bu olayın başkumandana aktarıldıktan sonraki versiyonu var. Onu da bir başka arkadaş bi zahmet yazsın.

Biri bize yardım etsinnn yavvvv… (Avrupa yakasından Kubinin sesi duyuldu)

Bak Sevgili şansal arkaya bak..
Zahidemin erkek versiyonu Akbaba gibi tünemiş orada.. bak bak .
Uğur çevirsene yav kamerayı arkaya…

Not: Siirt, duya ampulün takıldığı yer olduğu için önemlidir. Bu nedenle kullanılmıştır. Yoksa Siirt, Oki’nin öz be öz toprağıdır.

Selamlar…
;

hiramusta 22-10-2007 14:13

Din ve ibadet anlayışımız (1)

http://www.haber10.com/makale/9064/

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:40 .