Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Yeni Üyeler (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=28)
-   -   İslâm, Türkleri ahlâksızlaştırdı mı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5224)

elysions 25-11-2007 15:46

İslâm, Türkleri ahlâksızlaştırdı mı?

her yerde her ortamda türklerin ahlaksal ve zekasal yapısından konuşurlar överler kendi milletini

amma şöyle bi BAKIYORUMDA ;

BİZİM türklerin namus kavramı bile tuhaf yahu (hangi kavramı tuhaf değil ki)

kendi bacısı kızı bi erkekle olsa yada bir erkek göz dikse kesin kan akar ama kendisinin göz dikmediği kız yoktur o düşer kalkar elin kızlarıyla ama ona o haktır

bekaretin önemsiz olduğunu erkek kadar kadının da cinsel özgürlüğü olduğunu benim gibiler söyleyincede o kesin ya dayak yer yada ana avrat küfür

ben türklerin (bende türküm ne utanıyorum nede gurur duyuyorum) ahlaksız olduğunu düşünüyorum

bu ahlaksızsızlık bizim genlerimizden mi yoksa bir köy bedevisinin ahlaksızlığı meşru sayan öğretilerinden mi kaynaklanıyor

örneğin muhammedin 8 yaşında bir kızın ırzına geçmesini koruma olarak savunmaları

evlatlıgının karısını ayet uydurup kendine helal kılması (yuh diyorum) gibi şeyleri nasıl savunabiliyorlar hemde en ateşli arapdan daha çok savunuyolar gerekirse bu konular için adam bile öldürürler zevkle

ayrıca 2 aylık bebeğe tecavüz eden bir türk

ilkokul 1. sınıfa giden kıza tecavüz eden de bir asker

kızına tecavüz eden bir türk müslüman

e normal mi bunlar bu insanlar bide ahlak bekçisi ama muhammedin öğretilerini benimseyen insanlardan ne bekleyebilirizki

zeka konusunda da bi kaç lafım var

ben inanın türklerin normal zeka yapısında üstün olduğunu düşünüyorum ama öyle bir eğitim sistemi var ki en zeki türk bile bir zekasızdan daha aptal daha şiddet yanlısı ve hatta daha vicdansız olabiliyor

türklerin zeka özürlü olmasına yol açan islam değil de nedir ?

ateist arkadaşlarımla normal müslümanları kıyaslıyorum ister istemez ve burdan bu sonuca ulaştım

zamanında türklüğümle övünürken (ki bu bana böyle öğretildi devletin resmi ideolojisinin zavallığı) en çok bizim vicdanlı bir millet olduğumuzu düşünürdüm ondada yanıldım

kendi insanları komünist solcu dinsiz diye katleden bu ülke

sivas maraş dersim katliamlarını bu hoşgörülü millet yaptı

hristiyan diye 3 genci , bu ülkenin insanları katletti ve kahraman ilan edildiler

bizde hoşgörü diğerleriyle aynıysan var farklıysan katli vaciptir anlayışı hakim

kadına mal göüzyle bakanlar hala çoğunlukta

ekurandada kadınlar tarla değilmi

kısaca islam türklerin kültürünü kimliklerini yok etmekle kalmadı

vicdanını ahlakını ve aklını çaldı!!!

not-burdan islamın yararlarıda var diyen ateist arkadaşlarada bir gülücük gönderiyorum

hiramusta 25-11-2007 15:53

Re: Türkleri islam mı ahlaksızlaştırdı ?

On mesajdan önce başlık açabildiğine göre bu arkadaş torpilli galiba. :)

LuciusCornelius 25-11-2007 16:03

elysions, sitenin ismi seni yanıltmasın, burası isalmcılardan bile daha muhammedci
bir site, birazdan başlığın kilitlenecek birde okkalı bir *azar işiteceksin, aman ha sen
sen ol burdaki müslümanları kızdıracak bişey yapma, burası onların çöplüğü, yanlış
yerdesin.

bilmem 01-12-2007 18:36

yapılan fiili eylemlerden dolayı niye islamı suçluyorsun?
o zaman genelleme yapalım hristiyan adam kardeşiyle yatıyor onuda bozan din?

kendi içinizdeki nefreti dine endeksliyip kendinizi deşarj etmeyin.
objektif ol düşün konuş.

ozgur_beyin 01-12-2007 19:01

Sevgili elysions , dinler insanları, ne ahlaklı, nede ahlaksız yapma kudretine, sahip değillerdir.
zaten dinler ,senin şikayet ettiğin ''ahlaksızlıkla'' *baş etmek veya ''ortadan kaldırmak'' için *va'z edilmişlerdir.
dinlerdeki ''ahlak kurumu'' *o dini kuranın ''dünya görüşlerini'' yansıtır. ve bu dünya görüşlerine göre de *bir ahlak toblosu çizerler

ama şu bir gerçekki hiç bir din *va'z ettikleri ahlaki prensiplerle *''ahlaksızlığı'' önleyici bir çözüm getirememiş ve
''rafine'' insan yaratmayı sağlayamamışlardır.
şikayet ettiğin ''ahlak'' fenomeni insanın doğasında olan edimlerdir.
bu problemleri sadece bir dine bağlamak sosyolojik nedenleri es geçmek demektir.
''ahlak'' insanların ortalama kabul ettiği *''metni olmayan'' sanal gerçeklerdir. ayrıca ''ahlak'' izafi bir kavramdır.
çağlar insanlardaki ''ahlak'' davranışlarını değiştirir ve revize eder.
Firavunlar '' kutsal kanın'' *bozulmaması için kendi kızkardeşiyle evlenirdi. ve bu evlenmenin hiç bir
ahlaksızlık boyutuda yoktu. ama şimdi bugünün dünyasından bakarsan bu edim ''şerfsizce ve hayasızca
yapılan '' *soysuz bir davranıştır.
bu konuda çok şey söylemek mümkün ama olayın genel hatları bu minvalde.
şimdi kalkmasına rağmen eskiden Eskimolorda gelen misafire karısını ikram etmek *misafire yapılması gerekn
bir eylemdi. sunulan ''eşi'' reddetmek o aileye yapılacak en büyük hakaretti.
ünlü arap seyyahı İbni -fadlan'ın türk illerine yaptığı seyahatlerde bazı türk boylarında *misafire''eş'' *ikram etme
vardı. bazı boylardada kadının cinsel organını gösterme adeti vardı.

01-12-2007 20:44

Insanlari turkler ahlaksiz, sunlar serefsiz, bunlar akilsiz gibi ayirmak yanlistir. Turkiye'de insanlari yasadiklari sosyal sinif ile ozdeslestirmek yerinde olur diye dusunuyorum. Bu durumda bir davranisi degerlendirirken, o kisinin gozunden bakmamiz gerekebilir. Tecavuzler bir ahlaksizlik degil, cinsel tabularin ve baskilarin bir neticesi olabilir. Hirsizliklar serefsizlik degil, acligin neticesi olabilir.

Buyrun ABD'ye bakalim. Biz de beyaz turkler ve siyah turkler diye bir kavram cikmisti, orada bu siniflar aynen vucud buldugu gibi taraflarin gercek renkleri de birebir tutmaktadir. Zenciler uzerinde bir istatistik yaptiginiz zaman tahsilin dusuk suc oraninin ise asiri yuksek oldugunu goruruz. Bu durum bircok liberal teorisyen'e ve irkci tutucu kesime malzeme olmustur ve bu sonucun bahsedilen kesimin farkli bir irktan olmasi ile ilintili oldugu asilanmaya calismistir. Bugun SS hareketlerinin ideolojik kanatlarinda bu tip malzemeler kullanilir. Halbuki insanin irk ozelliklerine gore, zeka ya da karaktere dogrudan etkisi olan bir hormonun izine rastlanmamistir. Dogal olarak insani sekillendiren cevresi oldugu gibi dini de sekillendiren toplumdur. Bazi asya adalarinda Hristiyan olmus yerli halkin, kendini carmiha gerip civilemesi, uslu uslu vaaz dinleyen Hristiyan bati toplumlari ile karsilastirilinca din ile toplumun birbirlerini sekillendirdikleri gorulur. Bu sebeple Islam'in turklerin ahlak anlayisi uzerinde cok bir etkisi yoktur.

Muhammed'in sahsi ahlaksizliklari aslinda bal tutanin parmagini yalamasindan ibarettir. Ama onun dini ahlaksizligi ogutlemez, ancak o donemin ahlak anlayisina aykiri duramazdi. Eger durum boyle olsaydi Islam kabul gormezdi. Kuran'da ve ulema sinifinda onun ahlaksizliklarini ve hatalarini ortmeye yonelik cabalar bize, Islam'in yasanan donemin ahlak kurallarinin disina cikamayacagini gosterir. Islam ancak yapay bir inandiricilikla guncel ahlak ve bilimi mecbur kaldigi olcude takip etmek zorundadir. Iradenin halkta olmadigi durumlarda bahsettigim durumlar degisebilir. Sonuc olarak Muhammed'in 9 yasindaki kizla gerdege girmis olmasi, Islam'in ahlaksizlik empoze eden bir din oldugu anlamina gelmez.

vartor 01-12-2007 21:22

Peki muhammed'i ornek insan gorenler, ayni fiili gerceklestirdiklerinde, kendilerine ahlaksiz gozuyle bakabilir mi? Ben, dinin bir toplumun ahlak anlayisini etkiledigi kanisindayim. Bu masallardan sonuc cikaranlar, iman gucuyle, gunumuzde ahlaksizlik sayilabilecek davranislara yoneldiklerini gorebiliyoruz. Ayni sekilde iyi huylu insanlar kendilerine uyan yonlerini de cikarabilir dinlerden. Ancak bu tur insanlar, , hicbir din ogretisi olmasa da, sadece insan olduklarini kavramak ve karsisindakilerle mantiklariyla empati kurabilmeye yonelik dusunme kabiliyetleriyle, hicbir mukafat veya ceza korkusu olmadan iyi ahlakli olabilirler.
*Sonucta, ahlak denilen kavram, insanin icinde buyudugu, aile ve toplumun ogretileri *ile direk ilgilidir. Ozgur_beyin *kardesimizin dedigi gibi, bir eskimo'nun ahlak anlayisiyla, bir anadolu halkinin anlayisi arasinda daglar kadar fark olabilir,: birincisinde hurmet gosterisi olan bir olay, digerinde cinayet ile sonuclanacak kadar farkli olabilir. Isin garibi, biri, digerini anlamaya calisacagina, ahlaksizlikla suclamaya hazirdir.

osiris 01-12-2007 21:28

bu arkadaş aynı başlığı * ateist *forumdada açmıştı amacı türkleri kötülemek islamı değil

EZ_TuDu 01-12-2007 21:28

Bu konuda özgür beyin ve respendial ın açıklamalarına genel anlamda katılıyorum. Ben bu olayı sepetteki çürük elmalara benzetiyorum.. Ha şunu diyebilirsin, arap kültüründe çürük elma fazla bizde bu kültürle yetiştiğimiz için çürüme yönünde hareket ediyor olabiliriz. Ama türkler ahlaksızdır yada bir başka toplum için aynı şeyi söylemek haksızlık olur.. Önemli olan toplumların kendi içindeki bu yanlışları bertaraf ederek düzeltmek yönündeki çabalarıdır..

Bizde bu ne yönde dersen, malum pekde iyi yönde değil. Bu manada elysions haklı olabilirsin. Yani gidişat iyi değil. Ama tamamen bitmiş kabul etmek yanlış.

Türklerin zeki olup olmadığı konusuna gelince, buda göreceli bir konu. Bana yüzde yüz türk olan bir toplumdan örnek vererek söylersen o zaman fikrimi açıklayabilirim. Kozmo vaziyete gelmiş bir Türkiye Cumhuriyeti için Türkler böyle yada şöyle demek yanlış. Sanırım anlatabildim...

Saygılar...

okinono 01-12-2007 22:19

şikayet ettiğin ''ahlak'' fenomeni insanın doğasında olan edimlerdir.
bu problemleri sadece bir dine bağlamak sosyolojik nedenleri es geçmek demektir.
''ahlak'' insanların ortalama kabul ettiği *''metni olmayan'' sanal gerçeklerdir. ayrıca ''ahlak'' izafi bir kavramdır.
çağlar insanlardaki ''ahlak'' davranışlarını değiştirir ve revize eder.- Özgür beyin

Ama onun dini ahlaksizligi ogutlemez, ancak o donemin ahlak anlayisina aykiri duramazdi. Eger durum boyle olsaydi Islam kabul gormezdi. Kuran'da ve ulema sinifinda onun ahlaksizliklarini ve hatalarini ortmeye yonelik cabalar bize, Islam'in yasanan donemin ahlak kurallarinin disina cikamayacagini gosterir. Islam ancak yapay bir inandiricilikla guncel ahlak ve bilimi mecbur kaldigi olcude takip etmek zorundadir. Iradenin halkta olmadigi durumlarda bahsettigim durumlar degisebilir.-Respendial

Özgür beyin ve Respendiali konu hakkında ki görüşlerinden dolayı kutluyorum.

İşte bu. Sağduyu demek budur. Eleştirmek ayrıdır. Fikre katılmamak ayrıdır. Ama sağduyu hakkın yanında yer almak demektir. *Ki haklılıkta asıl etken, mümkün olduğunca tarafsız bir bakış sergileyebilmektir.

Her iki arkadaşı da çoğu zaman benim başaramadığım tarafsızlık konusunda bu başlıkta başarılı oldukları için bir kez daha kutlarım.

Selamlar.

pante 01-12-2007 22:48

elysions;
Yazdıkların sadece Türkler için mi?
Yoksa Kürtleri Türk kabul ederek mi genellem yapıyorsun?

vgm.1 03-12-2007 02:45

elysions ely elyezer, sions da zion'un (siyon) kısaltması mı?
tevrat israiloğullarını, incil de hristiyanları daha ahlaklı kılmadı.
şöyle başlık daha şık olur du dinler insanları ahlaklı yaparmı.
Saygılarımla;

dilaver 03-12-2007 04:09

Ahlak genel anlamda neyin dogru , neyin yanlış oldugu ile ilgilenir. Nereden baktıgınıza göre de bu sorunun cevabı devamlı degişir. Feodal ve köleci toplumlarda çalışmak ahlaki degildi, kapitalizmde ise en faziletli davranıştır. 1400 sene evvelindeki Arap ve eski toplumda 9 yaşındaki bir kız çocugu ile evlenmek son derece olagan ve ahlaki iken bu gün bu eylem sapkınlık, pedofili ile eşdegerdir.

* * *Ahlak bu yüzden sınıfsal bir kavramdır ve sınıf bakış açılarını yansıtır. Osmanlının elit tabakasında yer alan Türklerin ahlak tanımı farklı iken bu toplumun en sömürülen kesiminde yer alan Türkmenlerin ahlaki normları farklıdır. Uygur ların ise hepten farklıdır.

* * *Gene Müslüman aristokrasisi ve Kureyş burjuvazisini teşkil eden Emevilerin ahlak anlayışı ile, Mevalinin yarattıgı ideoloji olan Muttezile akımı ya da yoksul kesimlerin ifadesi olan Harici akımın temsil ettigi ahlaki normlar tamamen farklıdır. Tasavvuf herbirisinden farklıdır. Dolayısıyla bir Türk ahlakından, bir İslam ahlakından bahsetmek pek de dogru degildir. Muaviye ya da Yezid de Ali ile Ahi Evren de her biri birer Müslümandır, ama ahlaki yapıları arasında ciddi farklar vardır. Şimdi bunların hangisini temel alarak İslam ahlakını açıklayacagız. Ama her birinin ait oldugu, mensup oldugu sınıfsal yapıları degerlendirerek sınıfların ahlaki yapıları hakkında bir degerlendirme ve genellemede bulunmak daha kolaydır.

* * * Olguları ait oldukları zaman ve mekan boyutundan kopararak ele alırsak son derece öznel ve önyargılı davranmış olabiliriz diye düşünüyorum. Muhammedin 8 yaşındaki bir kızla beraber olması toplum içinde genel kabul görüyorsa demek ki o davranış o topluma göre ve o toplumun sınıfsal biçimlenişine göre dogru kabul ediliyor ve o toplum için ahlakidir.

* * * *Ortak hayvan atadan evrimleşen insanoglunun gelişiminin ilk evrelerinde rastgele bir cinsel ilişki sürecinden geçmiş olması kaçınılmazdır. Kaldı ki bu süreç pek çok toplumun dinsel motiflerinde de yer almaktadır. Şimdi buna bakarak insanoglu ahlaksızlık temelinde evrimleşti diyebilmemiz mümkün müdür.Türkler için de tek bir sınıf ya da tabaka teşkil etmiş olsalar belki geçerli olabilecek bu argüman toplumun içinde bulunan sınıfsal ilişkiler ele alındıgında geçersiz hale gelir.

* * * * Ahlaktan bahsedeceksek şayet işin zaman ve mekan boyutunu mutlaka degerlendirmemiz gerekmektedir.

* * * * saygılarımla

03-12-2007 12:32

Re: İslâm, Türkleri ahlâksızlaştırdı mı?

:)

" Ahlak genel anlamda neyin dogru , neyin yanlış oldugu ile ilgilenir. Nereden baktıgınıza göre de bu sorunun cevabı devamlı degişir." * * *dilaver

Papazın birinin dededen,babadan kalma harika bir şarap mahzeni varmış.İçinde de harika şaraplar.Peder,çok uzun bir zaman sonra mahzene inmiş, bir de ne görsün,şarapların yerinde yeller esmekte.
"İyi de demiş ben bu kadar şarap içmedim ki.Nereye gitti bu şaraplar ?"
Büyük bir kızgınlıkla merdivenleri tırmanırken bir bakar ki merdivenlerin üst kısmında evdeki çalışan hizmetli kişi durup kendine bakmakta.
O hiddet ve kızgınlıkla kükrer gibi sorar
-Benim şarapları kim içip bitirdi ?
Hizmetli
-Duyulmuyor sayın peder
deyince,peder aynı tonda
-Buradan oraya nasıl duyulmaz ?
dediğinde hizmetli
-Sayın peder isterseniz yer değiştirelim,bakın bakalım duyuluyor mu duyulmuyor mu ?
deyince,peder aynı hiddet ve kızgınlıkla yukarı çıkar ve hizmetli onun bulunduğu yere inerek seslenir
-Sayın peder akşamları kütüphanede benim hanımla kim oynaşıyor ?
Peder gayet sakin ve yumuşak bir ses tonu ile
-Haklısın evladım duyulmuyormuş
der.

03-12-2007 14:02

:) cok guldum, sagol psiko, buna ihtiyacim vardi.

vgm.1 03-12-2007 14:51

"Olguları ait oldukları zaman ve mekan boyutundan kopararak ele alırsak son derece öznel ve önyargılı davranmış olabiliriz diye düşünüyorum. Muhammedin 8 yaşındaki bir kızla beraber olması toplum içinde genel kabul görüyorsa demek ki o davranış o topluma göre ve o toplumun sınıfsal biçimlenişine göre dogru kabul ediliyor ve o toplum için ahlakidir. " dilaver

Zaman ve mekan boyutundan kopartmazsak kendi zaman ve mekan boyutumuzdan kopmuş olmazmıyız. Yukarıdaki duruma genel kabuller değilde evrensel kabuller yönünden bakarsak, 9 yaşındaki çocuk açısından şiddet, taciz *sözkonusu değilmidir, şiddet ve tacizin olması ahlaksızlık olarak nitelemezmi. Ben tarihteki bu tür olayların genel kabullerle açıklanmasından yana değilim şöyleki kurban törenlerinide o dönemin gelenek ve görenekleri deyip geçiştirebiliriz. Ve bizde o dönemi değerlendirirken elbette ki bunun ahlaksızlık olduğunu vurgulayacağız. Yargıya varacağız yanlış inançları, inanışları, teorileri *gerek ahlak boyutunda gerek bilimsel boyutda zamandan ve mekandan kopartacağız. Bir zamanlar dünyanın düz olduğuna inanılıyordu ve genel kabuller öyleydi (zorunluluktu sanki) demek başka, birzamanlar dünyanın düz olduğu gibi yaygın ve yanlış inanış vardı demek başka. Aslında sizinde kastınızın bu olduğunu biliyorum.

Zamansızlık mekansızlık iddiası olan kutsal kitabın peygamberinin, zamanı geldiğinde yaptıklarının ahlaksızlık olarak görülebileceği, insanın temel hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu Allah'ı tarafından bilinmiyormuydu, bir ayetle ikaz edebilirdi. Taş attıda kolumu yoruldu.
Saygılarımla;

vgm.1 03-12-2007 14:53

Aslında alıtı yapmaya çalıştım bu editöre hakim değilim gizli çıktı.

dilaver 03-12-2007 16:05

Japon mitolojisine göre İzanagi ile İzanami iki kardeştir, çiftleşirler ve insanlık peydah olur. Mısır mitoloisine İsis ve Osiris kardeştirler ve evlidirler. Yuna mitolojisinde Gaia kendi oglu ile çiftleşir. Bunlar o dönemde kabul gören anlayışlar ve inanç biçimleri. Sizin mantıgınızla gidersek bugün ahlaksız diye baktıgımız bu anlayıştan hareketle Mısır, çin ve Yunan toplumlarını ahlaksız olarak nitelendirmemiz gerekiyor. Öyle ya Muhammedi de aynı gerekçeyle ahlaksız diye nitelendirmiyor muyuz. Ama şimdiye kadar eski Yunanlılar ahlaksızdır diyene rastlamadım. Tek istisnası bazı Müslümanlardır ki onlar da Eflatun'un mükemmel insan tanımından ve eşcinsel ilişkiyi kutsamasından dolayı böyle degerlendirirler.

* * *Fark şurada aranmalıdır. Bugün için 9 yaşındaki bir çocukla ilişkiyi savunan bir ögreti varsa ona ahlaksız diyebiliriz. Çünkü bugünkü normlarımız a göre bu degerlendirmeyi yapmaya imkanımız var. İnsanlık artık daha önemli ve evrensel deger yargıları ve ahlak normları üretmiş ve kabul etmiş durumda.

* * * İslamı ve Muhammed'i eleştirmek ayrı bir konudur , ona düşmanca davranmak ayrı bir konudur. Düşmanlık bir duygusal eylemdir ve bizi nesnellikten uzaklaştırır. 7.yy dan daha sonraki tarihsel arka planda egemenlerin cinsel ilişkilerini araştırırsak Muhammed'den yüzlerce yıl sonra bile aynı çocuk ile ilişki olayına egemenler nezdinde rastlayabiliriz. Avrupalı feodallerin ilk gece hakkı uygulaması zamanına göre ahlaksız degildi ve Panaluan evlilik biçiminin bir kalıntısı şeklindeydi. Feodal deger yargıları açısından ahlaki idi. Gelişen burjuvazi ise tüm feodal degerleri kaldırarak yerine özgür bireyin emegini serbestçe pazlarlayabilecegi temele uygun ahlaki degerler koydu.

* * * * Allahın bu işe karışıp karışmayacagı ve peygamberini ikaz edip etmeyecegi ise inananların sorunudur, benim degil.

* * * * *saygılarımla

vgm.1 03-12-2007 17:58

Aslında nesnelliğe dayandırmaya çalıştığınız argümanlarınız tamamen öznel olmuş bende kesinlikle bunu kastediyordum. Su eskiden 50 derecedemi *kaynıyordu, dünya düzmüydü, yerçekimi yokmuydu ki şiddetin ve tacizin göreceliği olsun, birde siz göreceliği sana göre bana göre diye algılıyorsunuz yok öyle bir şey, yani yerçekimi ivmesi bana göre g=9.81 m/s2 size göre farklımı konu bilim olunca evrensel, moral değerler olunca ona göre buna göre. Dünya bana göre düz size göre yuvarlakmı. İnançlara saygı lütfen. Yanlışa saygı olmaz, bu tür bir saygı yada anlayış yanlış yapanları cesaretlendirmek hatta onlara kötülük etmektir bu mana da benim yaptığım düşmanlık değil dostluktur. Eğer muhammedin şiddet ve tacizde bulunduğunu söylememek, siz gidin bunu o kıza anlatın bu zamanda genel ahlak böyleydi deyin hatta ahlaklı olduğunu söyleyin, kurban törenlerinde *ki kurbanlara anlatın gördüğünüz gibi pek de öyle zaman mekan ilişkisi yok kurbanlar açısından ahlaka yalnızca güçlülerin, hakim sınıfların penceresinden bakamazsınız evrensellik moral değerlerde vardır.

Saygılarımla;

InVitatio 03-12-2007 18:29

Peker, Peygamber o kizi yaninda almandan önce o kizin medeni hali ne idi ?
bu konuda beni bilgilendirirseniz cok sevinecegim....
toplumun bugünkü ahlak anlayisina göre , tek eslilik dogru olandir , peki tek es ile yetinmek istemeyenlerin tercih haklarina ne diyecegiz ?
yani size göre tek eslilik "ahlakin" bir göstergesi olabilirse, tek esliligi ilkel olarak degerlendirenler sizce nedir ?
Müslümanlarin Peygamberin hal ve hareketlerini elestirirken yasadiginiz toplum ve zamandaki ahlak anlayisina tepkiniz nedir ?
bugün bizim toplumsal hayatimizi yönlendirenlerin ahlaklarini görüp ve degerlendirmemize engel varmidir , varsa nedir ?

dilaver 03-12-2007 18:29

o halde sizin mantıgınızı kabul ettigimiz zaman İliada yı da ahlaksız bir kitap olarak kabul etmek gerekiyor. Orada da ensest ilişkiye gönderme ve kabulü vardır. Yunan mitolojisi hepten ahlaksızlıktır. zeus kendi kızıyla yarat. Kronos kardeşi rhea ile yatar.

* * *Mısır mitolojisi ahlaksızlıgın tepe yaptıgı yerdir, Firavunlar kızkardeşleri ile evlenirler. Böyle düşünüyorsanız diyecek bir şeyim yok. Size göre insan kültürünün temelleri ahlaksızlık üzerine kuruludur.

* * *Muhammed için söylediklerinizi bu saydıgım uygarlıklar ve onların kişileri için de söyleyebilecek misiniz.

* * * saygılarımla

vgm.1 03-12-2007 20:23

Hayır söyleyemem, Afrodit'e kıyamam çünkü benimde zaafım o. Onu hariç tutarsak tamam.
Gerçekte kastım şu; insanların temel hak ve özgürlükleri vardır ki, bu hak ve özgürlüklerden kendi rızalarıyla dahi olsa feragat ettirilemezler hatta edemezler, yani Hitleri demokrasi var diye seçemezler, çoğunluk istiyor diye şeriatı getirmelerine seyirci kalamayız, çünkü burada ki çok açık örneklerde de görüldüğü gibi bu eylemlerin olması bir insanın bile yaşam ve özgürlüğüne haklarına mal olacaksa, ki olacaktır, bu yanlıştır müsaade edilemez. Örneğin, biri sizden kendisini öldürmesini istese öldürecekmisiniz. Bu manada moral değerlerde, aynı bilim gibi evrenseldir. Enseste niye karşıyız akraba evlilikleri anormal (sakatlık ve zeka geriliği) sebep oluyorda ondan, tamamen bilimsel.
Anormal doğumlar olmasa ne olurdu bilemiyorum, spekülasyon yapamayacağım. Çünkü, size daha önce yazmış olduğum deyişi hatırlatmak isterim Salman'dan bi Sülman olsa o da kuyuya düşüp ölse ağlamanmı halası.
Kurbanın kendisi, kurban edilmeye rıza gösterse dahi yanlıştır %100 doğduğu andan itibaren tanrıya kurban edilirse cennete gideceği şeklinde beyni yıkanmıştır da ondan, yada psikolojik rahatsızlığı vardır ve tedaviye muhtaçtır. İntihar bombacıları farklımıdır.
Tamam doğrularda bir eğridir zaten, ama illaki bunları sonsuzda kesiştirme çabası da *bana biraz gayretkeşlik gibi geliyor. Mitlere karşımıyım!!! Ejderhalara da karşıyım.
invitatio sizin ne demek istediğinizi anlayamadım? Gerçekten.
Evet ben tarihe de bu manada bakarım, kurbanların gözüyle.
Saygılarımla;

InVitatio 03-12-2007 20:42

peker sizin engin din, din kültürü ve din tarihi bilgilerinizden faydalanmak istemistim,
müslümanlarin peygamberi bahsi gecen kiz ile evlenmeden önce , o kizin medeni hali ne idi , bir bilginiz varmi ? varsa paylasirsaniz mutlu olacagim.....

simdi gecen yüzyillarin ahlak kurallarini elestirmek ile mesgul olanlarin, toplumlarin bugünkü ahlak yapsina hic söz etmemeleri ayri bir durum....
size acik bir sorum olsun...

sizce tek evlilik ahlaki birsey mi ?
tek evliligi ilkellik olarak nitelendirenlere karsi tavrimiz ne olmali ?
cinsel tercihleri , hemcinsleri olanlardan tarafa kullananlarin cocuk edinme hakki olabilir mi ?
baslik altinda "islam" ve "türklerden" bahsedilmekte, sanki islam veya türlük bir homojen yapsi varmis gibi...
evet insanlarin allah adina kul'lara , bize kulluk edin diye attiklari her bomba , her türlü baski ve yaptirim sorgulanmali.
peki globallesen dünyadaki ticaret ahlakini neden sorgulamiyoruz ?
saddam tabiki bir dikatördü , ama saddama uygulanan ambargolar sonucu, irak daki bir milliondan fazla cocuk saglikli ortamda yetisemedi, buradaki ahlaki tepkiniz nedir ?

islam mi türkleri ahlaksizlastirdi
veya yapisi ahlaksizlik olan insanlar mi, islam adina toplumu ahlaksizlastirdi ?

dilaver 03-12-2007 20:45

elbette tarihe egemenlerin degil de kurbanların gözünden bakmak gerekiyor. Bu da toplumsal tarihin gelişimine temel olan sınıf mücadelelerini ve sınıf ilişkilerini dogru degerlendirmekten geçiyor. Kölecilik ve köel sahibi olma bugün için ahlaki olarak degerlendirilemezl, ancak kölecilik ve özel mülkiyet degişimin anahtarıydılar ve köleci toplum daha ileri bir seviyeyi temsil ediyordu, üretim ilişkilerini geliştiriyordu.

* * *O dönemin ve her dönemin ahlaki yapısına da sınıfsal açıdan bakmak gerekiyor. Bu yüzden şayet ahlakı ait oldugu dönemlere göre feodal, aristokrat, burjuva, sosyalist vs diye tanımlayabilirsek bu tarihsel perpektifi de kaçırmamış olur, tarihe de haksızlık yapmayız. İslami ahlakı feodal oldugu için degerlendirip ait oldugu yere koymak ile tüm bunların temelinin Aişe ile evliilgi oldugunu savunmak farklı şeylerdir ve taşlar tam olarak yerli yerine oturmuyor diye düşünüyoruym.

* * * * saygılarımla

aydoe 03-12-2007 20:47

Ahlak sosyal gelişmişlikle bağlantılı bir kavram
İçinde yaşadığınız toplumun ahlaki değerleri tabiki
sizin üzerinizde bir etki yaratır,yaşadığınız toplum içinde
onaylanan davranışları rahatça sergileyebilirsiniz
kişisel gelişmişliğiniz ve öz değerlerinizde belirleyici olabilir
toplumsal yapının dışınada çıkabilirsiniz
Bence müslüman bir ülkede ahlaklı bir insanda ahlaksız bir insanda
olunabilir,Peygamberimizin sünneti diyerek hepimizin dulları ve
genç kızları eş almamız 4 e kadar evlenmemiz bir miktarda cariye
edinmemiz gerekmez
Elimizdekiyle yetinmek kanaatkar olmak iyidir
Bir lokma bir hırka
İç bade sev güzel ,yaşayıp gidelim

okinono 03-12-2007 21:13

Alıntı:

InVitatio";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101995)
islam mi türkleri ahlaksizlastirdi
veya yapisi ahlaksizlik olan insanlar mi, islam adina toplumu ahlaksizlastirdi ?

Kocaman bir alkış...

Alıntı:

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101996)
O dönemin ve her dönemin ahlaki yapısına da sınıfsal açıdan bakmak gerekiyor. Bu yüzden şayet ahlakı ait oldugu dönemlere göre feodal, aristokrat, burjuva, sosyalist vs diye tanımlayabilirsek bu tarihsel perpektifi de kaçırmamış olur, tarihe de haksızlık yapmayız. İslami ahlakı feodal oldugu için degerlendirip ait oldugu yere koymak ile tüm bunların temelinin Aişe ile evliilgi oldugunu savunmak farklı şeylerdir ve taşlar tam olarak yerli yerine oturmuyor diye düşünüyoruym.

Kocaman bir alkış...

Yönetim uyuma; bir alkış efekti ekle. Ellerim patladı yavvvv...

Selamlar...

innara 03-12-2007 23:51

Başından beri muhammedin aişe ile münasebeti konu edilirken sanırım gözardı edilen konu ebubekirin arkadaşına küçük kızını sunmakta herhangi bır tereddüt duymaması.
Dönemin ahlak anlayısına bakarsak kazdın tamamen sahıp *olunan bır esya konumundayken namus olgusunun da odagı durumunda olmasına ragmen en yakın arkadasına kızını sunmak nasıl bır ahlakı yapıyla acıklanabılır ?

okinono 04-12-2007 00:01

Biri Türke yav senin karı çok güzel salınarak yürüyor derseniz, sizi pataklar.
Ama bir ingilize eşini övmezseniz alınır.

Alın size kültürel fark işte. Aynı dönemde aynı zamanda iki farklı ahlak yapısı.

Ne söylediğiniz veya yaptığınız değil, neden söylediğiniz ve yaptığınız ile direkt alakalıdır ahlak kavramı.

Selamlar

vgm.1 04-12-2007 02:32

invitatio derdine çare pante de var usul usul ona yaklaşın.
ben tek eşlilikten yanayım hele ki çocuk olduysa, boşanmaya da karşıyım.ama yasa değil.
ikinci tesbitinizde haklısınız başlık zaten provokatifdi ilk yazıma bakarsanız aşağı yukarı aynı şeyi söylüyorum.ilk sorunuza innara ve aydoe yanıt vermiş. eşcinseller çocuk edinebilir mi? bu soruya hemen *yanıt verebileceğimi sanmıyorum, üzerinde hiç düşünmedim. amerika o çocuk ölümlerinin ve ortadoğudaki diktatörlüklerin (aslında dünyadaki) baş mimarıdır.yeşil kuşak teorisini inceleyin derim. ben cevap hakkımı sistem insanı belirler olarak kullanıyorum.
Saygılarımla;

vgm.1 04-12-2007 04:12

Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 102015)
Ne söylediğiniz veya yaptığınız değil, neden söylediğiniz ve yaptığınız ile direkt alakalıdır ahlak kavramı.

Amaç aracı haklı kılar, amaca giden yolda herşey mübahtır gibi bir anlam çıkardım. Yanılıyorsam düzeltin.Birinci cümlenizden de ("Ne söylediğiniz veya yaptığınız değil") Kişinin sözleri de ameli de önemli değildir. Bir başkadeyişle "ayinesi iştir, kişinin lafa bakılmaz
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * şahsın görünür rütbe - i aklı eserinde.. "
mısralarının tam karşıtını söylüyorsunuz.
Eminmisiniz ben mi yanlış anlıyorum?
Saygılarımla;

InVitatio 04-12-2007 04:15

peker,
pante benden uzak allah'a yakin olsun ;-)
sizin tek eslilikten yana olup olmadiginz degil sorun, sorun cok eslilik tercihleri olabilir mi insanlarin ?
yoksa böyle bir tercih ahlaksizlik mi ?
evet escinseller cocuk edinebilmeli mi ? birakin vefaat etmis müslümanlarin peygamberinin uckuru ile ugrasmayi da, bu gibi toplumsal konulara biraz kafa yorun....ahlak anlayisinizi bu gibi güncel sorunlar ile sinamayi deneyin...
peki simdi amerikayi yönetenler ahlaksiz diye, tüm amerikan vatandaslarini ahlaksiz mi kabul edecegiz ?

diger forumdaslarinda daha önce yorumladigi gibi
de facto "tek islam" diye birsey yok, "tek türklük" anlayisi da yok, ama üc asaga bes yukari hepimizin ahlak anlayisi aynisi, dinsel tercihlerimiz ne olursa olsun....

vgm.1 04-12-2007 05:23

Hitleri seçmek ahlaksızlıktır ve seçimler toplumsal bir sözleşmedir, Nazilerin yaptıklarından alman halkı da sorumludur ve suçludur, çünkü büyük bir çoğunluğu bu sözleşmeye imza atmıştır. Amerikan halkı da aynı şekilde sorumludur ve suçludur. Şimdi gene sorarsınız kaç milyonu sorumlu diye, 100 milyonu. Bush geldiğinde bunların yaşanacağını bilmiyorlar mıydı? Kitleler değil midir ki liderleri yaratan. Bunu da geçtim bir suça seyirci kalan o suça iştirak etmiş demektir.
Bence evet. Kadınlar içinde savunuyor musunuz çok eşliliği? Hadi bakalım güncel ahlak bekçiliği yapmaya benzemez.
"de facto "tek İslam" diye bir şey yok, "tek Türklük" anlayışı da yok, ama üç asaga bes yukari hepimizin ahlak anlayisi aynisi, dinsel tercihlerimiz ne olursa olsun.... "
Senin İslam’ın başka, onunkisi bir bambaşka, (hayallerim aşkım ve sen) öz ve orijin itibariyle bakılır. Tartışılan mesele peygamberin uçkuru değil mesele o dönemin ahlaki yapısı hâkim siyasal sisteme göre mi değerlendirilir, yoksa mağdurlara göre mi. İslam bir din den öte siyasetin ta kendisidir. Fraksiyonlarda, olur mezheplerde ana tema iktidar mücadelesidir. Çıkışı da böyledir, devamı da.
Eşcinsellerin çocuk edinmesinin neresi güncel. Andromeda da hayat var mı? Ne kadar güncelse. Tüm dünya bununla çalkalanıyor.
“O dönemin ve her dönemin ahlaki yapısına da sınıfsal açıdan bakmak gerekiyor. Bu yüzden şayet ahlakı ait olduğu dönemlere göre feodal, aristokrat, burjuva, sosyalist vs diye tanımlayabilirsek bu tarihsel perspektifi de kaçırmamış olur, tarihe de haksızlık yapmayız. İslami ahlakı feodal olduğu için değerlendirip ait olduğu yere koymak ile tüm bunların temelinin Ayşe ile evliliği olduğunu savunmak farklı şeylerdir ve taşlar tam olarak yerli yerine oturmuyor diye düşünüyorum.” Dilaver
Gerçekten diyecek söz yok, tam da bunu temel aldım, demagoji de çığır açtınız, demagoji lafı da olmadı sözün bittiği yer pes. İnvitatio’nun tüm o abes sorularına siz cevap verin benim dilim bağlandı kaldı, İnvitatio ben beyaz bayrak çektim aman diyene el kalkmaz. Altı çizili mesnetsiz cümleniz yüzünden tüm o soruları yedim, çamur at tutmazsa da izi kalsın sınıfsal temelinde tarihsel perspektifi yakaladınız. Diye de ben de düşünüyorum.
Eşcinseller çocuk edinebilir mi? Ahlaka sığar mı? Racona uyar mı? Buyurun Dilaver Bey lütfen.
Saygılarımla;

InVitatio 04-12-2007 06:25

Peker
"abes" sorulara cevap verememenin aczilgin suclusu ben degilim....
sizi kendi toplumunuzun ve yasadiginz devrin hakkindaki ahlak anlayisini sorgulamya davet etmenin suc oldugunu bilse idim, inanin bu sucu islemezdim....

sizi ateizim ile pür aydinlanmis insanlar ile tanistirabilirim ki , onlara göre tek eslilik cok ilkel bir olgu. kendileri gönüllü cok polygamist yasiyorlar ve deger yargilarini ona göre ayarliyorlar.
berlin belediye baskani escinsel, alman liberal demokrat genel baskani da escinsel , bu insanlar escinsellikleri ile toplum icinde taniliyor ve özgürce yasayabiliyorlar.
simdi bunlar ben cocuk edinmek istiyorum derse , sizin gibi yüksek ahlakli insanlarin tepkisi ne olur ?

hitler tarih icinde cok büyük bir soykirim yapmistir ve cezasini tüm almanyada yasayanlar cekmektedir, kimse hitleri savundugu yok !
ama sunuda bilmenizde fayda varki, eger bugün almanyada yasayan türkler / müslümanlar devletden cocuk parasi aliyorlarsa bunu hitler hükümetine borculular.
eger bugün almanya'da sosyal devlet kurumlari isliyorsa bunun alt yapsini hitler hükümeti kurmustur.
simdi alman halki / almanyada yasayanlar hitleri nasil degerlendirmeli ?

frodo 04-12-2007 10:08

Alıntı:

Peker";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 101944)
tevrat israiloğullarını, incil de hristiyanları daha ahlaklı kılmadı.
şöyle başlık daha şık olur du dinler insanları ahlaklı yaparmı.
Saygılarımla;

Sevgili peker "can alıcı" soruyu sormuş ama tartışma ekseninden kaymış. Sahi ahlak
anlayışımızı dinlerden alsa idik ne olurdu ?

Oğlunu kurban etmeye kalkan veya karısını kardeşi olarak tanıtıp (bir değil iki kere) İbrahim,
kızlarıyla yatan Lut, yakınlarını unutmayı öğütleyen İsa, çok eşli ve köle-cariyeli Muhammed
Mustafa bizim toplumsal ahlakımız için rol modeli olabilir mi ?

Örneğin bu gün Allahtan vahiy aldığı için oğlunu kurban etmeye karar veren bir baba için
ne düşünürsünüz ? Ya da evlatlığının karısı ile evlenen bir baba için ?

04-12-2007 11:27

Bir sure once bir uyemiz, Hindistan'da Allah'tan emir geldigi icin kiziyla yatan ve hamile birakan bir baba ile ilgili haberi buraya asmisti.

Din-ahlak iliskilerine dair ikinci ilginc ornek ise, Japonya'daki Utamaro dini, halk arasindaki populer adiyla "cuke tapanlar".
http://www.youtube.com/watch?v=jSRoEBKr0DU

Insanlarin din'i ahlaka tercih edebildikleri asikar.

okinono 04-12-2007 12:27

Alıntı:

Peker";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 102034)
Alıntı:

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 102015)

Amaç aracı haklı kılar, amaca giden yolda herşey mübahtır gibi bir anlam çıkardım. Yanılıyorsam düzeltin.Birinci cümlenizden de ("Ne söylediğiniz veya yaptığınız değil") Kişinin sözleri de ameli de önemli değildir. Bir başkadeyişle "ayinesi iştir, kişinin lafa bakılmaz
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * şahsın görünür rütbe - i aklı eserinde.. "
mısralarının tam karşıtını söylüyorsunuz.
Eminmisiniz ben mi yanlış anlıyorum?
Saygılarımla;

Merhaba Peker;

Bazı kurallar vardır ki, genellemeler ile anlatılamaz. Ahlak da böyledir.

Ahlak izafi bir olgu iken, o izafiyete bağlı olarak yapılan eylem gerçektir. Amaca giden her yol mübahtır anlamını çıkartmanız çok yanlış.

Ahlak şöyle birşeydir. Suya bir taş atarsınız va dalgalar merkezden dışa doğru etkisini genişletir. En geniş dairesel dalga merkeze bağlı ve kapsamı en geniş iken görünürlüğü en az olandır.

Bugün kendinize ait sandığınız ahlak kavramı da işte bu halkalardan biridir. Yani o taş oraya atılmasaydı o halkalar olmayacaktı. Din toplumların ahlak yargılarının hem yönetimsel bazda hem de beşeri ilişkiler nazarında tanzıim edilmesi demektir zaten.

Mesele bu baz ve ilişki düzenlemelerini halkların kendisinin mi yaptığı, yoksa bir Mutlak ireadenin mi dayattığıdır.

Bugünki ahlak yargılarımızın, bir asır sonra bağnazlıkla suçlanacağından emin olabilirsiniz. Zaten ebeveyn ile evlatları arasındaki kuşak çatışmaları da buna güzel bir örnektir.

Ayrıca toplumsal ahlak ile, insandaki çiğ güdülerin saklanma kültürünü lütfen birbirine karıştırmayınız. Biri devamlı gelişen bir olgu iken, diğeri hep aynı ilk günkü kadar hamdır.

Kadının eşitlik söylemi içerisinde, cinsel bir obje olarak toplumda sınıfsal ayrımcılık için kullanılması ve güdülerin karşı konulmaz baskın etkisi nedeniyle, günümüzde güdülerin kontrol edilmesi için ahlak yargılarının aşırı derecede erezyona uğradığını, ben söylesem herkes hoplar da; ingiliz aile bakanı söylemektedir şükür ki.

Bugün üst sınıfa ait bir 60 lığın cinsi isteklerini tatmin için 60 yaşında bir kadını tercih edeceğini düşünmek ise abesle iştigaldir. Bu aynen basit bir mantıktır. Paranın çoğu, malın iyisi.

Her dönemde olduğu gibi bütün hayvanat en tazeye meftundur. *Asıl olan bu tazeliğin toplumsal kabuller ile koparılacağı yaştır.

Bugün Türkiyede süt kuzularını millet hapur hupur götürürken, bildiğim kadarı ile Amerikada koyunların kesilme yaşı üçtür.

Yani bir şeyin insanda olan güdüsel şehvetin içinde olup olmadığını, o şeyin bulunduğu mekan zaman ve toplumsal ahlakı ile ilişkisi doğrusaldır.

İster inançlı olalım ister olmayalım, ama bir halkanın içinde beraberce döndüğümüzü kabul etmek zorundayız. *Bizler bir kültür olarak tarihin sahnesinden hep beraber gelmekteyiz. Bu söylediğimi anlamak için uzaydan bir düşman beklemenin bizlere zaman kaybettirmekten başka bir işe yaramayacağı da açıktır.

Selamlar

frodo 04-12-2007 21:14

"Din toplumların ahlak yargılarının hem yönetimsel bazda hem de beşeri ilişkiler nazarında tanzıim edilmesi demektir zaten.
Mesele bu baz ve ilişki düzenlemelerini halkların kendisinin mi yaptığı, yoksa bir Mutlak ireadenin mi dayattığıdır. " okinono.

Sevgili oki yazının bu bölümünü okuyunca nasıl bir yargıya varmam gerektiğini anlamadım. Toplumun ahlak yapılarının "tanzim" edilmesi çok da masum bir şey değil. Şu aralar R.Dawkins'in Tanrı Yanılgısı adlı kitabını okuyorum. israil'li çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmanın ilginç sonuçları geldi aklıma. Çocuklara Joshua'nın Kitabından bir bölüm okunuyor. Bölümün konusu bir kentin işgal edilerek tüm canlıların (erkek eli değmemiş kadınlar haricinde) yok edilmesini, mallarının yakılması üzerine korkunç bir öykü. Bu öykü ile ilgili çocuklara Joshua'nın davranışını onaylayıp onaylamadıkları soruluyor. % 75 i tam onay veriyor. Sadece % 7'si karşı çıkıyor ama bu karşı çıkışı temellendirmeleri istendiğinde de verilen cevaplar insani kaygılarla oluşturulmuş çekinceler değil. Örneğin bir kısmı malların yok edilmesini, yakılmasını mantıksız buluyor.

Aynı araştırmayı yine İsrail'li çocuklar üzerinde tekrar eden araştırmacılar bu kez Joshua ismini çinli III.YY da yaşamış bir generale dönüştürüyorlar. Anlatılan olay harfi harfine aynı olmasına rağmen denekler (çocuklar) % 75 ten büyük bir oranda olayı insanlık dışı buluyorlar. Bu ve *benzeri araştırmalar ve gözlemler bize gösteriyor ki din aslında egemenliği düzenlemekten başka hiç bir işlev görmüyor. Çünkü aidiyet duygusunun üretilmesi ve yeniden üretilmesinde
din başlıca araçlardan biri.

Sokağa çıkın ve herhangi bir camiden çıkan bir insana evlatlığının karısıyla evlenip evlenmeyeceğini sorun. Cevap şaşmaz biçimde hayır olacaktır ve bu soruyu sorduğunuz için en iyi ihtimalle kınanırsınız. Ama inanılan bir kitapta bu bir "devrim" olarak savunulabilmektedir.

okinono 05-12-2007 00:51

Teşekkürler Frodo,
Bir üstteki yazımda önemli bir muğlâklığı güzel yakalamışsınız. Siz belirtmeseydiniz bende farkında olamayacaktım. Aslında bu birazda Dawkins’in kitabını henüz okumadığımdan dolayı kaynaklı. Demek ki bilginin fikirlere etkisini insan hep aklında tutmalı.

Yazınızdaki alıntıladığınız örnekte olduğu gibi, toplumsal kabuller o toplumun beslendiği kaynaklar ile çok yakından ilgilidir bence de. İsrailli çocukların yaş gurupları konusunda tahmini verdiğiniz aralık 8-14 olduğunu varsayarsak; demek ki bize ait sandığımız bir çok düşünce, çocukluğun bıraktığı izlerin yönlendirmesi olarak kaşımızda duruyor. Bu zaten halkımın da dilinde “Ağaç yaşken eğilir” atasözü ile pekişmiş durumdadır.

Yazımdaki cümleye gelir isek;
Bugün kendinize ait sandığınız ahlak kavramı da işte bu halkalardan biridir. Yani o taş oraya atılmasaydı o halkalar olmayacaktı. Din toplumların ahlak yargılarının hem yönetimsel bazda hem de beşeri ilişkiler nazarında tanzıim edilmesi demektir zaten.

Sizinde belirttiğiniz gibi, bu halkların içinde etkilenme yaşı çok küçük yaşlarda olmaktaymış. Bu ise bir nevi şartlı refleks gibi aktarılan kültürün içindeki doğruları kabul etmekle toplum baskısının temelini teşkil ediyor demektir. *

Dinin yaşayan bir kültür olduğunu kabul ettiğimizde karşımızda yıkılmaz gibi duran otoritenin gücünü hissetmiş oluyoruz taa o yaşlardan itibaren. İşte peygamberlerinde çıkış dönemleri bu aktarılan kültürün artık yozlaşmaya başladığı ve tekrarın hep yönetimsel ezen tarafına yonttuğu dönemlere rastlar. *Bir nevi ilk verdiğim örnekten gidersek eğer, yeni bir taş atma diyebiliriz buna.

Bu konuda da sanırım bir sorun yok. *İnanç bir beşer olarak peygambere endekslense zaten lider olarak herkes kabul eder. Fikrini etmeye bilir ama liderliğini kabul eder.

Sorun ise peygamberin kültür olarak nasıl aktarıldığında başlar zaten. Peygamberler beşer olma vasfından çıkıp da, tanrısal bir hüviyete bürününce bu kez bir beşerin her türlü olağan davranışı tanrısal bir kural olur. *

Peki, hiçbir peygamber kültürlerden gelen bir şekilde kendilerini tanımlamış mıdır? Bu konuda sözlü kültüre değil, yazılı kültüre bakmak gerekiyor bence. Kitaplarında böyle bir anlatım var mı yok mu? Bunu incelemek gerekir.

İşte burada da başka bir sorun çıkar karşımıza, sözlü kültürü göz ardı ettiğimizde, yazılı kültürü saklayarak getirenin o halk olduğunu göz ardı etmiş oluruz. Bu nedenledir ki, nadir kitaplar değerlidir. Yani ne kadar eski kaynağa giderseniz, kutsal kitaplarda o kadar merkezdeki yalınlığı yakalayabilirsiniz.

Oğlum oki, Frodo ne sordu sen ne anlatıyorsun.

Doğru valla. Bu konu karışık. İyice de karışmadan biraz erteleyelim bari. Ama birbiri içinde matruşka gibi konu bu. Atlamadan yazmak lazım.

Devamını biraz erteliyorum Frodo kusura bakma, tam toparlayamadım. *Hem şu kitap bir gelsin bakalım; kafam örneklerde takıldı kaldı.

Selamlar.

ozgur_beyin 05-12-2007 02:42

Sokağa çıkın ve herhangi bir camiden çıkan bir insana evlatlığının karısıyla evlenip evlenmeyeceğini sorun. Cevap şaşmaz biçimde hayır olacaktır ve bu soruyu sorduğunuz için en iyi ihtimalle kınanırsınız. Ama inanılan bir kitapta bu bir "devrim" olarak savunulabilmektedir.FRODO.

Sevgili frodo , ben, bu veya buna benzer şeyleri *''sağduyusuna'' güvendiğim kadınlara anlatıyorum
olayı isimsiz anlattığımda , tepkiler çok olumsuz oluyor. peygamberin adıyla anlattığımda ise, kadın olmalarına
rağmen ''ama'' ile başlayan, savunmalara başlıyorlar.
ve bu kadınlar, modern giyimli ,hiç bir dini ritüelle alakası olmayan, üniversite bitirmiş kadınlar.

vgm.1 05-12-2007 07:03

“Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir.
Siyaset tarihine bakıldığında insanın ortaya çıkışı ile birlikte siyaset; yönetim sanatı da sahnede yerini almış ve binlerce yıl yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ile yönetsel gücün elde tutulması davranışlarına yön vermiştir.
Tüm medeni toplumlarda Antik Çağ'dan beri toplum yönetimi üzerine çalışma yapan düşünürler hep kendi çağlarının bir ütopyasının (mükemmel veya sadece daha iyi bir toplum yaratmak için verilen çabaları tanımlamak için kullanılan bir terim ) mücadelesini vermişlerdir.” *<wikipedi>

Dinler bundan farklı ne yapmışlardır. Dinin kendisi siyasettir ya da siyasetin aracıdır. Dini bunlardan farklı bir kavram olarak ele almak yanılgıya sürükler. Dinler ilk çağda ve ortaçağ da siyasetin bizatihi kendisiyken daha sonraları etkisi kırılarak (bilimde ve toplumda ki gelişmeler nedeniyle) bir araca dönüşmüştür. Tanrı yönetme erkini dünyada ki elçilerine vermiştir. Peygamberler, kırallar, halifeler, papalar, şeyhler, şıhlar, Ayetullahlar (İran) onun elçileridir (güya). Ahlak da siyasi üst yapının bir elemanıdır ve siyasete göre şekillenir. Ve elbette ki bunun da iyisi kötüsü vardır. Çünkü toplumsal argümanlar nesnel oldukları kadar özneldirler.
Saygılarımla;

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:09 .