Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Ateizm (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Ateistler daha kültürlü ve zeki midir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5395)

placebo 04-01-2008 02:38

Ateistler daha kültürlü ve zeki midir?

Sevgili forum dostları;
* *
* Bir evvelki forumdaki tartışmalarımız sonucu bu başlığı açmaya karar verdim.Öncelikle kesinlikle art niyetli bir soru olmadığına ikna olmanızı isterim.
*
* *Sorum üstte belirtilmiştir.Ek olarak kimler ateist olmaya daha yatkın kişilik taşırlar?Bunun bir kıstası var mıdır?

* *saygılar

HarunKAHYA 04-01-2008 02:55

Re: Genel olarak ateistler daha kültürlü ve zekimidirler?

Bence, ateistlerin daha kültürlü ve zeki olduğuna inananlar;
daha zeki ve kültürlüdür... :lol:

zıplayan çeKKirge... (teşekkürler sn.hocam prof Cemal..bendenize seçtiğiniz malukatı ve ismi beğendim efendim,sağolun. :wink:

vartor 04-01-2008 03:20

Bence ateistler daha supheci, sorgulayici bir karaktere sahip olanlardir, Kultur seviyesinin de etkisi olabilir ancak bir sart degildir. Yuksek egitim almis birinin yobaz olabilecegi gibi, muhakeme kabiliyetini kullanabilen ilkokul mezun bile olmamis ateistler taniyorum. Hani cocuklar durmadan sorar ya neden, nicin nasil deyi,iste bunu din egitimine karsi da kullanip, ol dedi oldu argumanini kabul edemeyenler, ateist *egilimine *daha yatkindir diyecegim.

korelmis 04-01-2008 03:24

preach kardeşim,

Bugün e-postalarımı kontrol ederken, youtube'den, hazırladığım bir videoya ileti yazıldığı şeklinde bir uyarı maili aldım. Merak edip baktım:

http://www.youtube.com/watch?v=DNIX6oc4NwU

Genelleme yapmak elbette ki doğru değil, ama Allah aşkına şu iletide zeka ve kültürün zerresini görebiliyor musun?

vgm.1 04-01-2008 03:28

Doğruluk payı fazla olan bir önermedir, ateistlerin daha çok bilim insanlarından çıktıkları gerçeği de yadsınamaz, şöyleki

Malum herkes ilk önce Descartes cı olur, kartezyen koordinat sistemiyle tanışır ve düzlemde analitik geometri ile her şeyin hesaplanabileceğini görür, sonra Lobachevsky ile hyperbolic ve elliptic geometry ile karşılaşır ve üçgenin iç açılarının toplamının küresel ve hyperbolic düzlemlerde 180 dereceden büyük ve küçük olabileceğini görür, artık başka bir bilimin(o güne kadar gördüklerinin dışında) varlığını duyumsamaya başlar, Bohr ve Heisenbergle kesinsizlik (uncertainty)ilkesini tanır ve *deneylerin, hesaplanabilirliğinde sınırları olabileceği bilimin de, evreninde sınırlarının olabilirliği üzerinde kafa yormaya başlar. İşte metafizikle ara da burada açılmaya başlar.

Genellikle bilim insanlarının ateist, teist olmalarında kesinsizlik ilkesi(uncertainty principle) , evrim teorisi kadar etkilidir. *
*
Daha açık ifade etmek gerekirse, bilim insanları tanrıya ihtiyaç duymayan teorilerle herkesden daha fazla karşılaşırlar ve kendi teori ya da hipotezlerini tanrıya bağlamadan kurmak zorundalar, bilimsel bir makalede ışık allahın izniyle 297,000km/sec hızla gider, yolu açık olsun demek pek hoş olmaz herhalde.

Saygılarımla;

mhmd 04-01-2008 09:51

Zeminin (çevrenin) ne olduğu(inanç), ne yöne doğru ve hareket hızı bilinmedikçe, objenin(kişinin) durumu(sorduğunuz soru) bilinemez.

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın

hiramusta 04-01-2008 10:55

Ateistler pire için yorganı yakan kimselerdir...Daha ne diyeyim?

ozgur_beyin 04-01-2008 11:54

peki sevgili hira , nerde yatıyor bu ateistler,şiltede mi? :lol:

senin iş sağlam. galiba sen çifte yorganın var. kışta bastırdı senin keyifler keka

ister kabul edin ,ister etmeyin. ben zeki değilim ,süzme salaklığımdan ateist oldum. zeki müslüman abilerime selamlar olsun. allahımıza hamdolsun ,hadi afiyet olsun.

vgm.1 04-01-2008 12:08

Önceki yazımda belirttiğim gibi bilim insanları tanrısız teorilerle herkesden daha fazla karşılaşıyorlar, dinini tam manasıyla öğrenmeye çalışanlarda bir süre sonra sorgulamaya başlıyor, ateizm bunun sonucu. Ama genelde bu da evrim yoluyla oluyor önce başka din arayışları, sonra teizm, en son ateizm.

* * * *Yani göbeğini kaşıyan adamın dinlede, ateizmlede pek ilgisi yok, din onun için babadan miras, gelenek. Bilim ve teknoloji ile ilgisi televizyonun uzaktan kumandası ve cep telefonuyla sınırlı.

* * * *Saygılarımla;

bayraktaro1 04-01-2008 12:45

Ateist'ler daha kültürlü ve daha zeki midirler?

Sorusuna; genelde evet diyeceğim. Çünkü, toplumda bir fark yaratmış kişilerdir onlar. Paulo Chello'nun "Simyacı" eserinde olduğu gibi, yaşamda doğup büyüyen hemen herkes o köyde kalıp çoban ya da çiftçi olmayı zaten kaderlerinin bir parçası sayarken, kahramanımız kendi kaderinin peşinde koşmuştur.

Toplumun ona verdiği kimlikleri sorgulayan, araştıran ve kendine göre doğrular çıkararak ateist olmuştur o insan. O yüzden daha kültürlü ve daha zekidir.

okinono 04-01-2008 13:32

Cezaevlerindeki mahkumların inançları ile ilgili yapılmış bir anket var ise sorunun cevabı açısından çok faydalı olabilir ?

Selamlar

frodo 04-01-2008 14:26

Soru "zekilik" kavramının özelliği bilinerek sorulmamış gibi duruyor. Ancak eğitimli kişilerin
arasında ateizmin değilse de non-teizmin daha yaygın olduğu dünya genelinde söylenir.

Nobel almış bilim adamları bir kıstas olabilirse ezici çoğunluğun non-teist olduğunu görebiliriz.
Yine ABD ve Avrupayı kapsayan bir araştırmada tanınmış bilim insanlarının sadece % 7 si
teist olduğunu beyan etmiştir.

Ama zekilik farklı bir kavramdır.

"Cezaevlerindeki mahkumların inançları ile ilgili yapılmış bir anket var ise sorunun cevabı açısından çok faydalı olabilir ? " okinono.

Sevgili oki her fırsatta % 99 u müslüman tayin edilen bir ülkede nasıl bir istatistik çıkar sence ? Bir de
siyasal nedenlerle tutuklananlar bu istatistiğe dahil edilecek mi?

okinono 04-01-2008 15:00

Bir de
siyasal nedenlerle tutuklananlar bu istatistiğe dahil edilecek mi? -frodo

..
http://www.cte.adalet.gov.tr/

Selamlar

sargon 04-01-2008 16:42

Okinono, zeka ve kültür ile suç arasında doğrudan bir ilişki olduğundan yola çıkıyorsun sanırım.

Bir kere bu tartışmadan zekayı çıkarmak gerek. Zeka ile kültürün bence hiçbir bağlantısı yok. Zeka doğal bir nitelik, doğuştan geliyor ve eğitimle gelişebiliyor. Eğitimsiz insanlar arasında da son derece zeki olanlar vardır, eğitimle, kullanıla kullanıla gelişir. Maddi olanakları olan birçok kişi diğerlerinden daha kültürlü olabilir, eğitim olanaklarını sonuna kadar kullanabilir çünkü. Ama bu kültürlü kişilerin daha zeki olduğu anlamına gelmez.

Cezaevinde olan kişilerin birçoğunun az eğitimli olmasından yola çıkarak, eğitimsizliğin suçun nedeni olduğu gibi bir genelleme bence yanlıştır. Bu anlayış Avrupa'da da var ancak birçok uzman buna karşı çıkıyor. Burda da özellikle yabancı düşmanlığı yaban kesimler yabancıların suça daha eğilimli olduğunu iddia ediyorlar. Halbuki suç oranı eğitim veya kültürle değil yoksulluk ve yoksunluklarla ilişkilidir. Yabancılar diğerlerinden genellikle daha kötü koşullarda çalışıyorlar, daha az maaş alıyorlar ve dolayısıyla kültürel olarak daha geri ve geleneksel değerlere daha bağlılar. Daha çok kültür sorunları yaşıyorlar, daha çok aile içi çatışmalar yaşıyorlar, bu yüzden de
yabancıların çocuklarının kişilik gelişimleri daha sorunlu oluyor. Geleneksel ve dinsel değerler de çoğu kez suç işlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Cezaevlerindeki siyasi mahkumları saymazsak eğer, bence adli mahkumlar arasında dine bağlılık ile onların geldiği toplumsal kesimler içindeki dine bağlılık aşağı yukarı aynıdır.

Dinsel ve geleneksel değerlere bağlılık alt toplumsal kesimlerde genellikle daha yüksektir. Maddi olanakları daha fazla olan üst kesimlere doğru gidildikçe eğitim düzeyi yükselir buna bağlı olarak da dinsel ve geleneksel değerlere bağlılık azalır. Doğal olarak da yukarı kesimlerden daha fazla ateist çıkar.

Toplumların geleneksel yapıları da bunda önemli bir rol oynuyor. Irak'lı birkaç Kürt tanıyorum, benim ateist olduğumu duyduklarında adeta şok geçirdiler. Bir insanın Allah'a, kitaba inanmamasının nasıl birşey olduğunu düşünemiyorlar bile.

okinono 04-01-2008 16:50

Okinono, zeka ve kültür ile suç arasında doğrudan bir ilişki olduğundan yola çıkıyorsun sanırım. -Sargon
...

Hiç bir ilişki varsayımından söz etmiyorum. Yola çıktığım falanda yok. *Çünkü zeka ve kültür göreceli iki kavramdır. *Sadece bunu anlatmak istemiştim.

Bunu bilmeniz gerekirdi.

Selamlar

Cemal 04-01-2008 17:04

hArUma bimmeraba.:
zıplayan çeKKirge... (teşekkürler sn.hocam prof Cemal..bendenize seçtiğiniz malukatı ve ismi beğendim efendim,sağolun. Wink"
** Bence, ateistlerin daha kültürlü ve zeki olduğuna inananlar;
daha zeki ve kültürlüdür.
.. Laughing.Abim bendesene iştirak ediyom.Atevisler iç,mde ZEki daafazla.neden de*?sor.çÜnküme bizin belber Zeki*-atevis...klİmacıuzun üseenin yardımçısı var.oda hem zeki.hem atevİs.demekkine atevislerde zeki daa çok aRum abim.
*aBim bid esene seçtiimiz malukata ve isme beyenmene çok sevindim.accık deniştirmişin ama..ha *zıplaver çeKKirge*-ha -zıplayan çeKKirge- ayın .AYvez gassap*-gassap ayvez *farketmes.demi abim* :D

Cemal 04-01-2008 17:06

nOT.BEn zEki olmadıım için*-atevis olamadım.bEN cEmal. * *:lol:

dilaver 04-01-2008 17:07

bu soru yanlış formüle edilmiş gibi duruyor. Sargonun da dedigi gibi zeka faktörü ile bu sorunun bir ilgisi olmaması gerekiyor. Zeki olmak ile zekayı kim için, ne için ve kimin çıkarı için kullanılması ayrı ayrı incelenecek olgular. Zeki olmak köşeyi dönmek ve bireysel çıkarları ön plana çıkarmak mıdır, yoksa zeki olmak kendi farkındalıgını kavramak mıdır. Bunlar yaşama nereden baktıgınıza göre degişik cevapları olabilecek olgular.

* * *Ateizm ile kültür baglantısı ise nedende degil, sonuçta ortaya çıkıyor. Kültürlü olabilmek ateist olabilmek için bir ön koşul degil, ancak bir kere ateist olduktan sonra insanlıgın evrensel bilgi birikiminden mümkün oldugu kadar fazlasını edinebilmek zorunlu bir koşul gibi duruyor. Çünkü toplumun var olan alışkanlıklarına ve deger yargılarına, inanç biçimlerine karşı çıkıyorsunuz ve bu karşı çıkışı argümanlarla desteklemeniz gerekiyor bu da kültürel alanda bir derinleşmeyi mutlak kılıyor.
Ateist bilimi kabul eder, bilimsel yöntem ise sürekli araştırma, gözlem ve deneyi öngörür.

* * * Her şeyden evvel karşı çıktıgınız şeyi iyi bilmeniz gerekiyor yoksa kalıcı ve inandırıcı olmanız mümkün degil. İkinci olarak her an karşınıza çıkabilecek hayatın her alanıyla ilgili degişik sorulara cevap verebilmeniz için mümkün olan her konuda derinleşmeniz gerekiyor. Üçüncü olarak bu karşı çıkışta toplumsal alanda bir degişim amaçlıyorsanız var olanların yerlerine alternatifler getirmeniz gerekiyor. Bu da şayet düşüncenizde tutarı, kalıcı ve etkileyici olmak istiyorsanız ciddi bir zihinsel faaliyetin içine girmeyi zorunlu kılıyor. Bunun sonucuna da zaten kültür diyoruz.

* * *saygılarımla

ikixiki 04-01-2008 17:09

Zeka göstergelerimizden biri de sorduğumuz sorulardır.

‘’Genellikle ateisler daha kültürlü ve zekimidir’’ çok düşünülmüş zekice bir soru ama bayraktaro’nun bir yanılgısı var sadece onu düzeltmek istedim, :)

Paulo Coelho,Katolik kilisesinin bir kolu olan R.A.M. (Regnum-Hükümdarlık, Agnum-kuzu, Mundi-beşeriyet) kardeşliğinin bir üyesidir ve Coelho’nun Simyacı'sından *ateizm çıkarımını yapabilmek için romanı anlamamış yada okumamış olmak gerekir.Coelho,Simyacı’da evrenin ruhunun ve ruhumuzun birliğinden bahsederken bu birlikteliği fark edenin evrenin ruhuyla iletişim içinde olacağını çok güzel bir kurgu içinde anlatır.

Tanrı kavramını bana göre en güzel işleyen günümüz yazarların başında gelir.Türkiye’de çıkan son romanı Hac’ta ise Katoliklerin yapmak zorunda oldukları üç Hac yolculuğundan bir tanesini,Pireneler’den Compostelaya (Yıldız Tarlası) yani Havari San Diego’nun mezarına kadar olan 700 km.lik kutsal yürüyüşünü anlatır.Romanın ibadet ritüelleri bölümleri ise enfestir.

Ve ne yazık ki Paulo Coelho çok dindardır.!!!

04-01-2008 18:01

Son yıllarda, bazı araştırmacılar insan zekasını eski yöntemlerle incelemenin sınırlamalarını keşfettiler.
Howard Gardner 1980’lerin başlarında IQ yaklaşımını sorgulamaya başladı. "Frames of Mind" adlı kitabında yaşamdaki başarı açısından hayati derecede önem taşıyan yalnızca tek bir zeka türü olmadığını, ancak zeka türlerinin daha geniş bir yelpazede ele alınabileceğini öne sürüyordu. (Møller, 1999, s. 217).

Son yıllarda yapılan araştırmalar, IQ’nun hayattaki başarıya katkısının %10’dan fazla olmadığını göstermektedir. Yüksek IQ, başarının, prestijin veya mutlu bir yaşamın garantisi olmadığı halde, okullarımızda ve kültürümüzde akademik yetkinlik hala ön planda tutulmakta; günlük hayatımızda büyük önem taşıyan sosyal ve duygusal becerilerin geliştirilmesi ihmal edilmektedir.

Bir toplumun gelişmesinde etkin olan en önemli ögelerden biri insandır(Yafta belirtilmemiş). Kendilerine güvenen, kendi yetenek ve ilgilerinin farkında olan, doğru kararlar alabilen, kendisi ve çevresiyle barışık, empatik, üretken, uyum içinde olan, sorumluluk sahibi bireyler başarılı ve mutlu bir hayat sürerler ve aynı zamanda içinde bulundukları toplumun da mutlu ve başarılı olmasında etkili olurlar. *
Bir bireyin bu becerilere sahip olabilmesinde en etken faktör önce ailesi sonra da öğretmenleridir. Bunun için öğrencilerimizi yakından tanımak ve ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmemiz ve bu ihtiyaçları karşılamamız gerekmektedir.

http://www.duygusalzeka.com/

placebo 04-01-2008 20:30

Alıntı:

korelmis";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105165)
preach kardeşim,

Bugün e-postalarımı kontrol ederken, youtube'den, hazırladığım bir videoya ileti yazıldığı şeklinde bir uyarı maili aldım. Merak edip baktım:

http://www.youtube.com/watch?v=DNIX6oc4NwU

Genelleme yapmak elbette ki doğru değil, ama Allah aşkına şu iletide zeka ve kültürün zerresini görebiliyor musun?

* * Gördüm sevgili körelmiş.Müthiş bir küfür kültürü varmış arkadaşın.Deli heralde,boş verin.
*Hazırladığınız video yu çok beğendiğimi de söylemek isterim.Tebrik ederim.

placebo 04-01-2008 20:50

Alıntı:

bayraktaro";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105186)
Ateist'ler daha kültürlü ve daha zeki midirler?

Sorusuna; genelde evet diyeceğim. Çünkü, toplumda bir fark yaratmış kişilerdir onlar. Paulo Chello'nun "Simyacı" eserinde olduğu gibi, yaşamda doğup büyüyen hemen herkes o köyde kalıp çoban ya da çiftçi olmayı zaten kaderlerinin bir parçası sayarken, kahramanımız kendi kaderinin peşinde koşmuştur.

Toplumun ona verdiği kimlikleri sorgulayan, araştıran ve kendine göre doğrular çıkararak ateist olmuştur o insan. O yüzden daha kültürlü ve daha zekidir.

* *Hadi canım sn.Bayraktaro!!.Simyacı'nın konusunu anlayamamış olabilir misiniz acaba?Tamamen metafizik bir *konusu vardır.Paulo coelho da koyu hıristiyan bir dindardır.Kitabın anafikriyse"Eğer bir şeyi canı gönülden istersen,tüm evren sana elbirliğiyle yardım eder"dir.
*Kitabın iskeleti ise Mevlana nın mesnevisinin benzeridir.

* * * *saygılar

sargon 04-01-2008 21:16

Re: Ateistler daha kültürlü ve zeki midir?

Korelmiş sana bir serseri denk gelmiş. Bize hergün onlarcası geliyor. Müslümanların sırf benim bloga yazdıkları yorumların yarısı küfürden oluşuyor. Küfürsüz olanları ise , "sana acıyorum", "ne kadar zavallısın", "imana gel" gibi hamasi sözlerden ibaret.

placebo 04-01-2008 21:28

Alıntı:

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105211)
bu soru yanlış formüle edilmiş gibi duruyor. Sargonun da dedigi gibi zeka faktörü ile bu sorunun bir ilgisi olmaması gerekiyor. Zeki olmak ile zekayı kim için, ne için ve kimin çıkarı için kullanılması ayrı ayrı incelenecek olgular. Zeki olmak köşeyi dönmek ve bireysel çıkarları ön plana çıkarmak mıdır, yoksa zeki olmak kendi farkındalıgını kavramak mıdır. Bunlar yaşama nereden baktıgınıza göre degişik cevapları olabilecek olgular.

* * *Ateizm ile kültür baglantısı ise nedende degil, sonuçta ortaya çıkıyor. Kültürlü olabilmek ateist olabilmek için bir ön koşul degil, ancak bir kere ateist olduktan sonra insanlıgın evrensel bilgi birikiminden mümkün oldugu kadar fazlasını edinebilmek zorunlu bir koşul gibi duruyor. Çünkü toplumun var olan alışkanlıklarına ve deger yargılarına, inanç biçimlerine karşı çıkıyorsunuz ve bu karşı çıkışı argümanlarla desteklemeniz gerekiyor bu da kültürel alanda bir derinleşmeyi mutlak kılıyor.
Ateist bilimi kabul eder, bilimsel yöntem ise sürekli araştırma, gözlem ve deneyi öngörür.

* * * Her şeyden evvel karşı çıktıgınız şeyi iyi bilmeniz gerekiyor yoksa kalıcı ve inandırıcı olmanız mümkün degil. İkinci olarak her an karşınıza çıkabilecek hayatın her alanıyla ilgili degişik sorulara cevap verebilmeniz için mümkün olan her konuda derinleşmeniz gerekiyor. Üçüncü olarak bu karşı çıkışta toplumsal alanda bir degişim amaçlıyorsanız var olanların yerlerine alternatifler getirmeniz gerekiyor. Bu da şayet düşüncenizde tutarı, kalıcı ve etkileyici olmak istiyorsanız ciddi bir zihinsel faaliyetin içine girmeyi zorunlu kılıyor. Bunun sonucuna da zaten kültür diyoruz.

* * *saygılarımla

*
* * *zeki olmakla kurnaz olmayı birbirinden ayıralım sn.Dilaver
* * * * ZEKA nedir?
* *Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır.
Zekanın farklı tanımlarının olmasına karşılık zekaya ilişkin kuramların tümü zekanın geliştirilebilecek bir kapasite ya da potansiyel olduğu ve biyolojik temellerinin bulunduğu noktalarında birleşir. Buna göre zeka, bireyin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen ve merkez sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenen bir bileşimdir.
Zeka bir çok zihinsel yeteneğin değişik durum ve koşullarda kullanılmasını içerir. Bu yetenekler arasında başlıcaları:
Sözel Anlayış: Sözcükleri tanıma ve anlama,
Sözel Akıcılık: Sözel ve yazılı olarak sözcük ve ifadeleri çabucak bulabilme,
Sayısal Yetenek: Aritmetiksel işlemleri çabuk ve doğru olarak yapabilme,
Alansal ve Uzay ilişkileri: İki ve üç boyutlu görsel algılamayı yapabilme,
Bellek: İşitsel ve görsel olarak belleme gücü,
Algısal Hız: Karmaşık bir nesnenin ayrıntılarını görebilme, zemin şekil ilişkisini ayırt edebilme, benzerlik ve farklılıkları doğru olarak algılayabilme,
Mantıklı düşünme: Muhakeme yürütebilme;
olarak sayılabilir.
Bir kişinin zeka seviyesi diğer koşullar eşit tutulduğunda ne kadar zor işler başardığı, veya aynı güçlükteki işlerden ne kadar çoğunu başarabildiği, veya ne kadar kısa sürede doğru sonuca ulaşabildiği ile belli olur.

* *saygılar

vgm.1 04-01-2008 23:08

Wow sayın Preach çalışıpda gelmişler, kendileri de nihayet savaş alanını tanımladılar.

* *"Hiç bir art niyetim yok, ama zeka konusunuda sizden iyi bilirim." Preach Yoksa demediniz mi? :)

* *Saygılarımla;

placebo 04-01-2008 23:14

Hee Biraz çalıştım ne yapayım.Dost var düşmen var.Kalmayayım cahil cahil aranızda bari dedim sn peker

vgm.1 04-01-2008 23:25

Size birkaç soru sorayım, bunları bildiğim söylenemez, çok da az fikrim var, en gerçekten.

Kimyasallarla psikolojik tedaviler mümkün oluyor veya vucuttaki kimi kimyasal madde, element eksiklikleri de psikolojik bozukluklara neden oluyor acaba ruhumuz kimyasal maddelerden ve hormonal düzensizliklerden etkileniyor mu? Terapi bana şey geliyor sanki maddi değil ya metafizik gibi filan, sonra bir gün rüyamda diye devam edermişim.

*Saygılarımla;

dilaver 04-01-2008 23:44

sayın preach

* *söyledikleriniz güzel de ben zekayı tartışmıyordum. *:lol:

* *Bu başlıkta tartışmaya da gerek olmadıgını söyledim sanıyorum, ancak fikrime göre zekanın ne için kullanılacagı/kullanıldıgı önemlidir. Kimin yararına bu önemlidir bunu zikretmek istedim. Kaldı ki kurnazlık tamamen ayrı bir konudur ve kimin yararına sorusunun cevabından sonra devreye girecektir.

* *saygılarımla

thunderpoint 04-01-2008 23:44

Konu içerisinden 'zekâ' şıkkını ayıklamanın doğru olacağını düşünüyorum ben de.. Sebebi de sevgili psiko'nun hatırlatıp preach'ın derinleştirdiği ve benim de aşağıda toparladığım 'çoklu zekâ' kavramı...

Kültür ise içerdiği farklı anlamlar sebebiyle irdelenerek tartışılmalı...

"Çoklu zeka, Howard Gardner’in zekayı yeniden tanımlaması olarak çıkmış bir kavramdır. Çoklu zeka, çevresel ve genetik etmenlerle birlikte insanı yorumlamaya dair yeni bir bakış açısıdır.

Buna göre insan çevresi ile kurduğu tüm ilişkide, iletişim ve etkileşimde zekasını kullanmaktadır. Ancak Gardner’ın yeni eklediği içten gelen bir form ile dünyayı algılayıp ilişkiye başlayıp sürdürdüğümüzdür. Çünkü beynimizin pek çok sayıda farklı çalışma merkezi ve işlevi bulunmakta ve bu işlevler her bireyde farklılık göstermektedir. Birbirinden bağımsız ve ayrı olarak çalışan bu merkezler aynı zamanda bireyin öğrenme kimliğini ve bilişsel niteliğini de ortaya koymaktadır.

Gardner çalışmaları sırasında insanın sözel, dilsel, içsel, kişilerarası, görsel, işitsel, bedensel gibi bilinen türlerde zeka türleri ortaya atmamış, bunun dışında duyundevinişsel, kinestetik, tatsal gibi diğer duyulara yönelik olarak da zeka alanları belirlemiştir.

Bu zeka türleri insan beyni ve zekası ile çevre etkileşimi sonucu daha da çoğalabilir.
8 ana gruba ayrılır:

Mantıksal Matematiksel Zeka
Sözel-Dilsel Zeka
Görsel Zeka
İçsel Zeka
Sosyal-Kişiler Arası Zeka
Müziksel-Ritmik Zeka
Doğa Zekası
Kinestetik-Bedensel Zeka
"

www.gramerimiz.com/coklu_zeka.htm - 29k

vgm.1 05-01-2008 00:19

Başlıktan zekayı ayıklarsak kültür kalır, sanırım Preach'in kastı çok ve değişik konularda okuyanlar, yok kültürü farklı anlamlarıyla ele alırsak o zamanda içinden çıkılmaz hal alır.

Ben soruyu şöyle alıyorum ateistler zekalarını ve kültürlerini (çok yönlülüklerini) ispat etsinler, bu arada zekayla ruh arasındaki ilişki de gündeme gelecektir, zeka aslında beynin genel anlamıyla vucut kimyasallarının bir ürünümüdür yoksa ruhun zekası varmıdır ben buradan devam etmesi taraftarıyım dinden kısmen de olsa biraz uzaklaşmak iyi gelir. Belki felsefe bile yaparız.

Saygılarımla;

ozgur_beyin 05-01-2008 00:20

akıllım thun, dinsel zekayı atlamışsın.(alıntı olsa bile)
işte bu zeka, fevkin, *fevkinde bir zekadır.

çünkü bu zeka namütenahi bir zekadır.

placebo 05-01-2008 03:30

Alıntı:

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105277)
sayın preach

* *söyledikleriniz güzel de ben zekayı tartışmıyordum. *:lol:

* *Bu başlıkta tartışmaya da gerek olmadıgını söyledim sanıyorum, ancak fikrime göre zekanın ne için kullanılacagı/kullanıldıgı önemlidir. Kimin yararına bu önemlidir bunu zikretmek istedim. Kaldı ki kurnazlık tamamen ayrı bir konudur ve kimin yararına sorusunun cevabından sonra devreye girecektir.

* *saygılarımla

* Anladım anladım sn.dilaver,ben de espri olsun diye yazdım.

placebo 05-01-2008 03:36

Alıntı:

Peker";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105275)
Size birkaç soru sorayım, bunları bildiğim söylenemez, çok da az fikrim var, en gerçekten.

Kimyasallarla psikolojik tedaviler mümkün oluyor veya vucuttaki kimi kimyasal madde, element eksiklikleri de psikolojik bozukluklara neden oluyor acaba ruhumuz kimyasal maddelerden ve hormonal düzensizliklerden etkileniyor mu? Terapi bana şey geliyor sanki maddi değil ya metafizik gibi filan, sonra bir gün rüyamda diye devam edermişim.

*Saygılarımla;

* * * *Tabii ki etkileniyor bunu hepimiz biliyoruz.Sinir sistemiyle ilgili bir durum bu ve ruh inancı islamda yoktur zaten.Bir şeye dikkat çekmek istiyorsunuz zannımca işte benim cevabım bu.Ruhlar,hortlaklar,sevimli hayaletler yok.Tamamen madde aleminde bir dünyada yaşıyoruz.

placebo 05-01-2008 03:40

Alıntı:

Peker";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105279)
Başlıktan zekayı ayıklarsak kültür kalır, sanırım Preach'in kastı çok ve değişik konularda okuyanlar, yok kültürü farklı anlamlarıyla ele alırsak o zamanda içinden çıkılmaz hal alır.

Ben soruyu şöyle alıyorum ateistler zekalarını ve kültürlerini (çok yönlülüklerini) ispat etsinler, bu arada zekayla ruh arasındaki ilişki de gündeme gelecektir, zeka aslında beynin genel anlamıyla vucut kimyasallarının bir ürünümüdür yoksa ruhun zekası varmıdır ben buradan devam etmesi taraftarıyım dinden kısmen de olsa biraz uzaklaşmak iyi gelir. Belki felsefe bile yaparız.

Saygılarımla;

* *ruh yok madde var sevgili peker

vgm.1 05-01-2008 04:11

Noolurdu yani ruh var deseydiniz. Ben kendimi ona göre hazırlamıştım o kadarda cık cık müslümanlara da güvenemiyeceksek kime güveneceğiz, bu kafayla AB ye zor gireriz.
Saygılarımla;

05-01-2008 14:45

"Ateistler daha kültürlü ve zeki midir?"

Bu sorunun cevabı,çok net bir şekilde ortaya konulamasa da
misyonu "Dinlerden özgürlük" olan,içinde ateist arkadaşları da barındıran sitemiz içindeki başlıklar ve bunlara verilen yanıtlar,
sevgili özgür_beyin'in söylemi ile "Işıklı İslam" yani İslamışığı sitesi ve Nurbahçesi.org siteleri ziyaret edilerek,oradaki başlıklar ve bunlara verilen yanıtlara bakıldığında
"Kültür ve zeka" konusunda daha net bir anlayış ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.

thunderpoint 05-01-2008 15:09

Alıntı:

ozgur_beyin";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105280)
akıllım thun, dinsel zekayı atlamışsın.(alıntı olsa bile)
işte bu zeka, fevkin, *fevkinde bir zekadır.çünkü bu zeka namütenahi bir zekadır.

Sevgili özgür beyin,

Nükteler ironik ama bence müthiş bir açılım getirmişsin...

Sevgiler...

vgm.1 05-01-2008 15:27

Çok sevgili psiko 500 mum luk ampul gibi oldum sağol. Nurbahçesi.org *sitede hiç bir şey bulamadım buna istersen algıda seçicilik diyelim. :)

ozgur_beyin 05-01-2008 15:34

Adamın biri mirasla ilgili bir tezgahtan, tımarhaneye düşer.Bunu bir koğuşa verirler. Koğuşa girerki ,bütün
deliler
maçta ,stadın önünde, kuyruğa girmiş insanlar gibi sıradalar. Onlar sıra beklerken ,o bir kenara oturur.
Biraz sonra dikkatini çeker. Duvarda bir dcelik var. Sırası gelen, beş on saniye deliğe bakıyor. Yine kuyruğa giriyor.
Öğlen i yemek geliyor, yemekten kalkan hemen sıraya giriyor
Bu böyle iki gün devam edince ,adam acaba delikte ne var? diye meraklanıyor. Merak bu ya ,oda sıraya giriyor Sıra ona gelince ,bir gözünü deliğe dayıyor. Bakıyorki delikte hiç bir şey yok. İçinden
-Gözüm herhalde karanlığa alışık değil ,ondan göremedim. Deyip, ona ikinci sıra gelene kadar bir gözünü yumup,
karanlığa alıştırıyor. Sıra ona gelince gene bakıyor. içerde bi bok yok, sadece delik.
Diğer delilere
-Ulan burda bi bok yok, niye bakıyorsunuz. Der demez diğer deliler
-Biz iki senedir bakıyoruz, bizde daha bi bok göremedik, sen iki bakmaylamı göreceksin. deyip
Adamı eşşek sudan gelinceye kadar dövüyorlar.

xxxxx

sevgili peker bir bakmayla olsaydı ohoooo ki oh

05-01-2008 16:27

Alıntı:

ozgur_beyin";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 105377)
sevgili peker bir bakmayla olsaydı ohoooo ki oh

:lol: *:lol: *:lol:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:16 .