![]() |
Cennet'te hangi dil olacak?
Bugün Gazetesi yazarı Mehmet Paksu köşesinde ilginç bir yazıya imza attı.
İşte Paksu'nun yazısı: “Öldükten sonra âhirette, inşaallah Cennette Arapça mı konuşacağız? Yoksa her Müslüman kendi dilini mi konuşacaktır?" Her ikisi de mümkün ve olabilir. Cenab- ı Hakkın kudreti açısından bakıldığında hiçbir engel ve zorluk söz konusu değildir. Cennetin şartlı bütünüyle farklıdır, bu âleme benzemez. Bu âlemde sebepler ve hikmetler geçerlidir. Burada bir şeyin vücuda gelmesi için mutlaka bir sebebin olması gerekir. Mesela, karın yağması için kış mevsiminin gelmesi, havanın bulutlu olması, sıcaklığın belli ölçüde düşmesi gibi sebepler lazım. Ama diyelim ki, Cennette kar yağmasını isteyecek olsak, kışa da gerek yoktur, buluta ve soğuğa da gerek yoktur. Çünkü âhiret âlemi ve Cennet dârü'l-kudrettir. Orada sebeplerin sözü ve etkisi geçerli değildir. Cennet hakkındaki bir âyet bir genel kuralı hatırlatıyor: "Orada canların çektiği ve gözlerin hoşlandığı her şey vardır."(Zuhruf Suresi, 71) Buna göre mesela, bir Endonezya'lının canı kendi dilini konuşmak isterse, neden verilmesin veya İspanyol bir Müslüman Cennette İspanyolca konuşmayı aruz etse neden engellensin? Fakat bunlarla birlikte bu konudaki nakillere baktığımızda şu bilgilere de ulaşıyoruz. Peygamberimiz bir hadislerinde, kendisinin Arap milleti içinden çıktığını, Kur'ân'ın Arap diliyle nâzil olduğunu ifade ederken, "Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır" (Feyzü'l-Kadir, Hadis no:225 ) diyor. Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir. Aynı zamanda ses, âhenk ve cümle yapısı bakımından da diğer diller arasında ayrı bir yeri vardır. Cenâb-ı Hak da kendi kelâmını Arapça indirmiştir. Peygamberimiz de zaten bu dili konuşuyordu, kendi kavminin dilini... Bu hadisi bazı âyetler de destekliyor. "Uyarıcılardan olasın diye apaçık bir Arapça lisan ile Kur'ân'ı senin kalbine Cebrail indirdi." (Şuarâ Suresi, 195) "Biz hiçbir peygamberi kendi kavminin dilinden başkasıyla göndermedik ki, emrolunduklarını onlara apaçık anlatsınlar" (İbrahim Suresi, 4) meâlindeki âyet-i kerime de Peygamberimizin (a.s.m.) kendi kavmi olan Araplara kendi dilleriyle hak dini anlattığını bildirir. Evet, Kur'ân'ın dili ve Peygamberimizin konuştuğu dil Arapça olunca, Cennet dilinin de Arapça olacağı gerçeği ortaya çıkar. Hz. Adem'in de yeryüzüne indirilmeden önce Cennette bulunduğunda Arapça konuştuğu rivayet edilir. Ayrıca bu dili Peygamberimizden (a.s.m.) başka diğer peygamberler de konuşurdu. Meselâ, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. İsmail, Hz. Sâlih, Hz. Şuayb Arapça konuşuyorlardı. Ayrıca Kastalânî, Hz. ¬işe'den "Cennet ehli Muhammed Aleyhisselâmın diliyle konuşacaklar" rivayetini kaydeder. (Mevâhib-i Ledünniye, 1:276, 6 Mektubat, s.406) Bediüzzaman ise Mektubat'ta İmam-ı Âzam'ın bir fetvasının hikmetini açıklarken şöyle bir ifadeye yer verir: "Bir rivayette lisan-ı ehl-i Cennetten sayılan Fârisî lisanı..." (Mektubat s. 406) Bu açıklama ile yukarıdaki nakiller bir arada düşünülecek olsa şöyle bir neticeye varmak herhalde yanlış olmaz: Esas itibariyle Cennet lisanı Arapçadır; fakat Farsça da konuşulabilir. Cenab-ı Hak her iki dili de Cennet lisanı olarak yaratabilir. yaşadığımız andır Cennet veya Cehennem fikrimce,yaşantımızı Cennete veya Cehenneme çevirmek bizim elimizdedir.. haberi okuyunca baya güldüm..Cennet'te! ne konuşulacakmış ki acaba.. hangi dilde konuşalacağı tartışılıyor birde.. cennete giriş için lisan şart kardeşim hadi arapca dersine................................. |
Re: 'Cennette hangi dil olacak'
Temel Rusya'da çalışmaktan dönmüş, kahvede etrafını saranlara anılarını anlatıyor.
İdris: Temel Rusça öğrendin mi? Temel : Ha uşağım, sular seller gibi Rusça pileyrum. İdris: Peçü, horoza ne der Ruslar Temel : O çok küçük oldu uşağım, başka sor. İdsiz: Peçü ineğe ne derler Temel : O da çok büyük oldu uşağım, ama köpeğe tuhaf bişey diyorlardı. Selamlar. |
rivayet olunurki ,fatihin topları surları döverken, aya sofyada papazlar, ''melekler erkekmidir yoksa dişimidir?'' diye tartışıyorlarmış.
bu ''cennet lisanı'' tartışması da bu tartışmaya benziyor. bende fikrimi serdedeyim. cennette iki yöntem uygulanacak. (cehennemde ,ne bok yeriz bilmiyorum) 1- cennete gidenler önce arapça öğrenmek için hazırlık okuyacaklar. 2- arapça öğrenenler için çok yoğun bir asimilasyon başlatılacak. ve herkes araplaşacak. bu araplaştırma olduktan sonra muhammed bir japonu bile görse arap zannedecek ve ''kardeşim'' diye sarılacak |
Alıntı:
fakir fukaraya burs vereceklermi yoksa ordada garibanlar 3.sınıf cennet kısmında debelenip duracakmı |
bu konuyu mepe sormak lazım. o tarafı ,en iyi bilenimiz o daha yeni geldi.
mep ,cennet dili konusunda ötede ne diyorlar. kurslarmı var? yoksa allah, dolma biber doldurur gibi arapçayı *beynine mi dolduruyor,insanların. |
işin bir de dünya tarafı var. adem dünyada hangi dili konuşuyordu diye tartışanlar da var. sahi adem dünyada hangi dili konuşuyordu? *8O
|
|
ikinci dersimiz arap harfleri.
kafirler, sizin cehennemde yanmamanız için resimli elif ba'yıda hediye olarak size aktarıyorum :lol: *:lol: ''umulurki doğru yolu bulursunuz'' http://www.islamiyet.gen.tr/elifba/resim/harfler1.gif |
Alıntı:
|
Alıntı:
bende türkçe var kuş dili var of ya allah türkçe bilmiyormu |
video güzelmiş. arapçayı öğrenmeye başladıysak gerisini de getirmemiz lazım. bir de süryanice öğrenelim. *:lol:
|
|
Alıntı:
|
Alıntı:
vucüt dili değilmiş ben öğrendim. kitab-ultibriz adlı kitapta süryanice konuştuğu yazıyormuş. *:roll: çok da önemli. *:P |
Bence olsa olsa pitidapça olur.
:D |
Özgür şeyhim o ne güzel alfabe tablos öyle. iyiki Da Vinci görmüyor bunu yoksa, ulennn onca yıllık tecrübeye onca tablolar sığdırdım, taki bu alfabe tablosunu görene kadar kendimi bir ressam sanırdım, meğer ne kadar da vasatmışım derdi. Mübarek Arapça harf değil sanki inci kolyesi :lol: *Ha bu arada elbette bu inci Hurilerin gerdanlarındaki incilerden oluyor, siz gerdana bakarken inci size -bana bakma ay oğlan, kaldır beni, kaldır beni diyecektir.
Ha hangi dilde yapar bunu ben bilmiyorum ama kuvvetle muhtemel Arapça diyecektir. O halde Cennette konuşulacak dil arapça olacaktır. Eğer olmaz ise "Cennet cennet dedikleri bir kaç melek bir kaç huri" olmaktan çıkıp, cennet cennet dedikleri bir kaç huri ve bin yüz devlet bilmem kaç km kare sınır bir kaç yüz kral(şeyh, meyh, sultan multan işte) denecektir. Huriler mi siz rüyanızda görürsünüz, düşünsenize 100 tane şeyhin olduğu bir yerde size bir şey kalır mı *:lol: *:) Sahi Zeus'da orada olacak mı acaba? Hani Romalıların medeniyeti ve O'nun, yani Zeus'un biricik oğlu olan kral için... |
ey arapça akuyanlar allah türkçe bilmiyormu??
ingilizce fransızca bize hitap kılmıyormu?? müslümanım diye sakın şımarma şımarma cennet benim diye aldanma.... kıldıgın namaza sakın güvenme ... gerisini hakdan yana... cennet yolu camidenmi yoksa kıldıgın namazdanmı... yoksa senin özündenmi çöz manasını bana.... yahudi ermeni kimdir.... adem babadan nesildir... kızılbaş sunnide vardır ... çöz manasını bana... |
Gerçekten şaşılacak şey, bu siteye her girdiğimde yeni yeni şeyler öğreniyorum. Yazının içeriğine baktığımda, peygamberin kendini arap milleti için gönderildiği yazıyor, oysa, özellikle son zamanlarda kur'anın evrensel olduğu savı daha da * geçerli. Üstelik sadece arapça değil, farsça da *olabileciğini söylüyor ki * bu da * apayrı bir garabet.
Cennette telepati yoluyla konuşabileciğini söylemiş olsaydı, akla daha yatkın bir varsayıma ulaşırdı. Daha da * garip olan şey, konu hakkında böyle bir söylemi kesin olarak dillendirmesi ve ulemanın da *bu söylem karşısında sessiz kalması, inançların gerçekten manevi değil de, * sistemin idame edilmesine yönelik bir tutum olsa gerek. Cennette hangi dilin konuşulacığını nereden biliyorsa... |
sevgili titan, çok çirkin ve hertarafı çarpuk çurpuk bir adam estetik cerrahına gelip ,'' doktor para hiç önemli değil bende ,fazlasıyla var. beni estetikle düzelt'' demiş.
doktor'' git cami duvarına işe'' adam işersem çarpılırım'' deyince doktor '' çarpılırsan belki düzelirsin'' demiş. işte islamda ,bu çirkin adam gibi. islamı, bir sürü insan 1400 senedir estetik yapıyor ama ''garabetliğini'' ve çarpıklığını düzeltemedi. çünkü 1400 sene önce yapılmış mızrak ,bugünkü çuvallara girmiyor |
1400 sene önce yapılmış mızrak ,bugünkü çuvallara girmiyor özgür-beyin
Sığması da * zor görünüyor özgür abi..Zaten yukarıda ki * makale günümüzün siyasal izdüşümünden başka bir şey değil kanımca.. Milette unutur gider, unutkan bir milletiz vesselam. Kadının biri doktora gider ve, - Doktor bey, bir şeyler yaptığımda 5 dakika sonra unutuyorum, demiş. doktor da, -Soyunun, demiş. :) |
yahu ahirete inanmayan insan bu konuyu nasıl açıyor ve diğerleride nasıl konuya cevap yazıyor anlamıs değilim...arapca konusulcak...
Cennette Hangi Dil Konuşulacak? * * * Cennet dili Arapça'dır. Değildir diyenlere deriz ki: * * * * Resululullah (s.a.v) buyuruyor: • Üç hasletten dolayı Arabı seviniz: Çünkü ben Arabım, Kur'ân-ı Kerim Arapça olarak nazil olmuştur. Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır. (1) * * * *Bu hadis-i şerifi destekleyen ayet-i kerimeler: • Apaçık Arapça bir dille. (2) • Onlara iyice açıklasın diye her peygamberi yalnız kendi kavminin diliyle gönderdik. (3) Allah Resülü, İki Cihan Serverinin (s.av) konuştuğu dil Arapça olacak da Cennet dili *Arapça dan başka bir dil mi olacak. Hz.Adem (a.s) yeryüzüne indirilmeden Arapça konuşacak da, Cennet dili mi Arapça olmayacak? * * * *Hz.Aişe r.a. buyuruyor: • Cennet ehli Muhammed aleyhisselamın diliyle konuşacaklar. (4) (Allahulalem) ________________________________________ Kaynak: 1-Feyzu'l Kadir, İmam Münavi, İbni abbas'tan rivayet edilmiştir. 2-Şuara Suresi, 195 3-İbrahim Suresi, 4 4-Mevahib-ül Ledünniye, İmam Kastalani |
Bana kalirsa erkekler Adem'in lisaniyla, kadinlar da Havva'nin dilinden konusmaya devam edecek, huzurlu bir yer sanilan cennetin pek de sakin bir yer olmadigini, ozlemini cekenler gorecek, "olmaz olsaydi" diyecektir. Benden soylemesi...
|
cennet dili Arapça olacaksa cenneti özleyenlerin Türkçe yi fesh edip Arapçaya dönmeleri gerekiyor. Öyle ya madem bu kadar kutsal ve ulvi bir dildir, Türkçeye ne gerek var. Arapça dilinin ögrenilip, ögretilip, yaygınlaştırılması gerekiyor. Bir de merak ettigim ölümden sonra da cennet ehli konuşabilecek mi, telepati daha uygun degil mi. Şimdi bu Türkçe/Arapça meselesinde madem ki hadis var. Hadisi kabul eden Türkçü/İslamcı arkadaşlarımız bunu nasıl degerlendirecekler.
* *saygılarımla |
cennette ya da cehennemde hangi dilin konuşulacağını anlamadan önce biz fani dünyamızdaki şu habere bakalım :)
haber milliyet gazetesinin internet sitesinden alınmıştır. http://www.milliyet.com.tr/2008/02/2...=0,41212125569 " Rusya'da kuş çocuk bulundu... * * *Rusya’da annesinin kuş gibi yetiştirdiği ve sadece kuş gibi "cıvıldayarak" iletişim kurabilen bir erkek çocuğu bulunması büyük şaşkınlık yarattı. * * *Rus Pravda gazetesinin haberine göre, 7 yaşındaki "kuş çocuk" tüm yaşamını, kendisine evdeki hayvanlardan birisi gibi davranan annesiyle birlikte kuş kafesleriyle dolu bir apartman dairesinde geçirdi. * * *31 yaşındaki annenin çocuğuyla konuşmadığını ve onu kuş dilini öğrenmeye * * *zorlayarak bir kuş gibi yetiştirdiğini yazan gazetenin bildirdiğine göre, Galina Volskaya isimli sosyal uzman, her yerde kuş pisliği bulunan iki odalı apartman dairesinde buldukları çocuğun herkesi büyük şaşkınlığa uğrattığını söyledi. "Onunla konuşmaya başladığınızda, kuş gibi cıvıldıyor" diyen Volskaya, iletişim kuramayan ve kollarını kuş gibi çırpan çocuğun durumunun kendilerinde büyük üzüntü yarattığını belirtti. Vahşi hayvanlarla büyüyen "Mowgli" karakteri özellikleri gösteren çocuğu yetkililer, annesinden alarak bir tıbbi merkeze teslim ettiler. " şimdi bir çocuğun doğduktan sonra hiç kimse ile iletişim kurdurulmadığını düşünelim. bu çocuk tabi ki sadece ve sadece duyduğu sesleri taklit edecektir. yine bu çocuk konuşmasını bilmediğine göre allah' ı nasıl tanıyacaktır? cenneti cehennemi nereden tanıyacaktır? konuşamayan, öğrenemeyen ve dolayısı ile düşünemeyen bir insan nasıl olucak da allah' ı bulacak? hani insan üstün bir varlıktı? biz kendi kendimize neden konuşmasını öğrenemiyoruz? işin ilginç yani konuşma yani iletişim olmayınca da düşünme ve fikir yürütmede çok çok kıt kalıyor? eee böyle bir durumda nasıl allah' ın yarattıkları varlıklar içerisinde insan en üstün oluyor? dönüp dolaşıp " ilk " insana geliyoruz! bu kimdi ve ne konuşmuştu! yoksa böyle bir ilk yok mu? |
Arkadaslar iyide, CEHENNEM de hangi dil konusulacak,bu cok onemli benim gib"kalbi muhurlu " olanlar tedbirini alsin,dusunuyorum isin icinden cikamiyorum.........
|
Kelimeler,kalplerin dudaklardan aktığı seslerdir.
Bu dünyada kalpler hangi lisanı konuşuyorsa Cennette de cehenemde de o lisan konuşulacak. Herkesin bildiği tek lisan olan kalp lisanı. Tek fark bugün kalplerde olanı bilemeyen insana o kapı açılarak bilecek. Kalbi okuduktan sonrada kelimeler anlamını yitirir. Buna inanmak ise sadece ve sadece bir tercihtir. *Ve tercih kelime itibari ile subjektiftir. Selamlar |
ya şu ateizme bir bakın ne haller oluyor !!!
ateizm imana mı geliyor ne !!! ya sizler ateist olarak allaha ahirete inanmıyan insanlar olarak cennet cehennem hakkında öyle yorumlar yapıyorsunuzki sizlerin ateistlik ile hiçbir alakanız olmuyor . bakın cennetten bahsediyorsunuz biride acaba biz cehennemde ne dil konuşacağız diyor . ateizm şaşırmış ayıklıyana aşkolsun . burada biri bir topik açtı sadece bir iki tane müslüman yazdı diğerleri aralarında cehennem ve cennetten bahsediyor . ah ateizm ah .. |
Alıntı:
Cennette tek dil var, cehennemde binbir çeşit dil. Cennette herkes birbirini anlayacak. Cehennemde kimin ne dediği anlaşılmayacak. Daha ziyade vücut diliyle anlaşacaklar. *:) |
nereden biliyorsun peker ?
|
"nereden biliyorsun peker ?" aspendos
Aspendos rüyalarına girerim, kabusun olurum. :) Selamlar. |
Bu aspendos kesin sarhoş :lol:
|
, ah kazmalık ah
|
Alıntı:
|
Alıntı:
eğer Arap kavminden değilsen seni bağlamayan Türk'e değil, Arap'a gönderilmiş ve Türk değil, Arap anlasın diye Arapça dili konuşan bir Arap peygamberin peşinden gidiyorsun. İYİCE AÇIKLASIN DİYE KENDİ KAVMİNİN DİLİYLE... lafızlarının başka bir açıklaması varsa o bekliyorum. |
olur mu canım "kürtçe" konuşacağız!
|
cennete girmeden bir sene arapça hazırlık kursu olacak (not: bu bir sene bizim bildiğimiz sene değil, allah senesidir)
kefenin cebi olmadığından bu kurs beleş olacak. kurs süresince şarap ve huri servisi yapılmayacak. buna rağmen öğrenemeyenler olursa diye simul tane tane çeviri yapan melekler bulundurulacak. melek sayısının yetersiz olması durumunda kulaklıkla merkezi sistem tercüme hizmeti verilecek. |
peker ,
sen benim rüyalarıma girebilmen için daha etkileyici olman gerekir . kabus görebilmem için öyle etkileyici yazılar yazıcaksınki kabusum olasın . * öyle çoluk çocuk aklın ile kabus değil maskaram olursun . dilediğin kadar kızabilirsin ancak kendine edersin . zaten senin sıfatın yetmez benim rüyama girmek için ... bırakın cenneti siz sizler gideceğiniz yer ile meşgul olun . zebanileri düşünün boşverin zamanınızı huri kızları ile harcamayın . |
Turkiyede medyanin (tv yorumculari ve gazete kose yazarlarinin) satin alindigini biliyoruz. neden? Guzelim Turkiyeyi bolup parcalamak icin. Kurt-Turk, Musluman-Laik diye bolecekler bizi. bunlar oyunun bir parcasi. * yok arapcaymis yok farscaymis yavas yavas empoze ediyorlar ayriligi. Ama vatandas hala bir paket bulgura bir kalip sabuna kaniyor.
Turkiyeyi kurdistan ve turkiye olarak hadi bolduler ikiye. kurdustan kucuk kalacak Bolunmus turkiye bile avrupada bircok devletten buyuk, ne yapacaklar Musluman laik diye turkiyeyide ikiye bolecekler. AKP hukumetinin hortumladigi milyarlarca dolar sizce ne oldu. bu adamlar bu parayi ne yapacaklar. *Hazirlikli olun bu paralar size namlu, kursun, bomba olarak geri donecek cihat ordusu tarafindan. *uyan ey Turkiyem. |
arkadaşlar son aldıgım duyumlara göre the hebelehübü olaya el koymuş ve dostunu cennette japonca konuşturmayı ikna etmiştir...
son çıkan pardon nüzul eden fayeti terimeye göre insanlar cinler, melekler, kelekler, ali baba ve kırk haramiler dahil olmak üzere cennette japonca konuşacagız... yaw arka sokagınızda açılan japonca kurslarını nıda mı görmediniz... bu arada eskiden bi kitap basılır, maliyeti yüksek oldugundan baskıdan sonra oluşan dizgi ve basım hataları bagzı kelimeler, yada bitakım eklemeler yine kityap boyutunda bir karton benzeri sahifeye basılır kitap içine konulurdu... yani demem o ki bizde pardon yazarı yada yayınevide eklemeler ve düzeltmeler yaparak birkaç fayet ve müre ekleyebilirler... izafiyet 119/2 : ey nebimm de ki; and olsunki onlar benden habersiz cennette hangi dili konuşacaklarını orda burda internette, tv programlarında konuşmayas açtılar... lakin bu beni çok kızdırdı... gökteki kayan yıldıza and olsunnkii *( nereye gitti o yıldız yaw alla alla az evvel burnumun dibindeydi...) *ha ne diyordum..... *lüzumü üzre cennette japonca konuşulmasına.... *zaten japonca konuşabilenlerin ise dillerinin kesilerek ( kan olmadan olmuyo) *bu şekilde gırtlaktan konusmaları saglanmasına... |
Sitede son zamanlarda gördüğüm en ilginç yazılar bu *topikde.. :lol:
Sn.Pante hoş bir tarifde bulunmuş: 3. tip müslüman... bende yaratıcı inancı olan biri olarak bu sınıftanmıyım acaba??? Cennette sesli bir dil ile konuşılacağına inanmak ne kadar komik :lol: Bunca kitap okuyup, dini allahı anladığını sananların bu iddiada bulunması, deniz kıyısında bir karış suda çırpınıp yüzme şampiyonu olduğunu iddia etmeye benziyor.. :cry: Hele dilin arapça olduğunun kesinliği konusunda iddiada bulunanları, çok ciddi komik buluyorum... :lol: *:lol: *:lol: |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:49 . |