![]() |
inanmamak
inanmamakta sizin ön yargınız olmasın ? şimdi ben evrim teorisine inanmıyorum ön yargı sanırım ?
sizde inanmıyorsunuz artık neye inanmıyorsanız buda bir ön yargı olmasın ? |
Ön yargı nedir?
(TDK sitesini bir türlü açamadım, açabilen varsa şuraya bir yapıştırsın lütfen) evrim teorisine niçin inanmadığımıza (ki bir teoriye inanmak yahut inanmamak mümkün mü) bakmak lazım. Adem ve Havva'dan geldiğimize uymadığı, bu öyküyle (dolayısıyla din kitaplarıyla) çeliştiği için mi inanmıyoruz yoksa yaratılışa dair elimizde bilimsel veriler var da, bu bilimsel verilere bu bilimsel teori ters durduğu için mi inanmıyoruz? |
ön yargının ne demek olduğunu sadece türk dil kurumuna bakarak karar verecek kadar ön yargılı deyilim evrensel olmak lazım ya sen?
|
Oldu o zaman,
sizden bir ön yargı tanımı alalım ve başka tanımlar da alarak başlayalım. |
sevgili ibret, senin ''doğru'' olarak vehmettiğin, dinsel dogmaları, bir şeylere cevap sanıyorsun.
iki cümleden ibaret başlık açma forum kirliliğine neden oluyor. bu bir uyarıdır. neyi savunduğunu neyi kastettiğini açık açık yaz. biz burda kimseye cümle tahdidi uygulamıyoruz |
benim tanımımla iş yapacaksan allah vardır ve birdir
|
Alıntı:
o.k. bana uyar :)) |
uyduğuna sevindim allah yargısı kesin olandır
|
ÖNYARGI
Her türlü genellemede ki insanın Peşin hükmüdür.. Bikere çocuklarda yoktur. toplumun bireylerin zihnine bombardıman şeklinde yerleştirdiği, genelleyen, genellerken infaz eden, ve kurbanlarına soluma, yaşama ve hatta değişme şansı tanımayan bir huydur. çocukları örnek alınarak kurtulunabilir bir duygudur.. |
Alıntı:
Alıntı:
|
özür dilemek isteğiniz hata yaptığınızı anlamanızdan mı kaynaklanıyor
|
Yaşınızı sormam sizi gücendirebilir diye düşündüğümden peşin peşin özür dilemek istememden kaynaklanıyor.
|
sizin düşünceleriniz beni ilgilendirmiyor hatalarınız ilgilendiriyor özrünüzü kabul ediyorum
|
Evrim teorisi inanç sistemi değildir;dolayısıyla inanıp,inanmamak gibi durum da söz konusu değildir.İnançlarımıza ters düştüğü için evrimi kabullenememek,evrime değil bilime karşı çıkmak olur;bu da etik değildir.Bu yüzden hiçbir zaman bilim ve din bağdaşamaz.
sevgilerle. |
mantıkLı oLanın arkasında oLmak her zaman işini koLayLaştırır ibret ! BiLimseL açıkLaması oLan her yargı KESİNDİR ! ve bu kesinLik haLa bir çok üLkenin okuLLarında Biyoloji dersLerinde okutuLmaktadır ! ayrıca Laf saLatası-cambazLıgı yapmakta bir işe yaramaz..heLe ki bu forumda :)
saygıLar |
Sayın ibret, benim inançsızlığım önyargı değil olsa olsa "sonyargı" olabilir. Sanırım asıl gerçekliği her zaman tartışılmış olan kutsal kitaplara dayanarak allahın var olduğunu "iddia" etmek önyargı olsa gerek. "Allahın varlığına inanıyorum" cümlesini anlarım. Ama "Allah vardır" cümlesini anlamam ve kabul etmem.
Önyargılarınızdan arınıp sorgulayıcı olmanız dileğiyle. Sadece din için değil, yaşadığınız her dakikadan "şimdi" keyif alabilmek için. |
Bu da inanırların yeni demagoji yöntemi olsa gerek herhalde. Son zamanlarda her yerde karşımıza çıkmaya başladı.
Öncelikle şunun altını çizmeliyim ki benim herhangi bir şeye inanmakla işim yok ama bilmekle işim var. Tanrı denilen şeyin şu an için bilinebilmesi imkanı yok dolayısıyla benim konum da olamaz, benim tartışma açım budur. Elle tutulmayan gözle görülmeyen ama var oldugu iddia edilen fakat varlıgına hiç bir kanıt sunulamayan, gözlem sunulamayan, hakkındaki herşeyin rivayete dayandıgı bir kavrama " yok böyle bir şey" demenin inanmakla alakası olmaz. Bilmekle ise alakası olur. Burada öngörü kavramı kullanılabilir, öngörülebilir ama öngörünün kesin bir şartı da ne şekilde gözlenebileceginin yöntemlerini ortaya koyabilmekten geçer. Örnegin kütlenin neden ve nasıl oldugunu bilmiyoruz, ancak bunun ne şekilde olabilecegi konusunda öngörülerimiz var, bu ise Higgs parçacıgı. Şu an için kütlenin higgs parçacıgı tarafınfdan oluştugunu öngörüyoruz ( isterseniz buna inanmak deyin ) Ancak Higgs parçacıgının var olduguna ilişkin elimizde hiç bir gözlemimiz yok. İşte inanmak kavramı burada test edilebiliyor. Konumu geregi Higgs parçacıgı son derece yüksek hızlarda ortaya çıkabiliyor ve bili de bubu Cern de test etmeye hazırlanıyor. Son derece yüksek hızdaki parçacık hızlandırıcılarında Higgs parçacıgının gözlemlenmesi öngörülüyr. Bu deney bu inancın sonu oalacak ya da Higgs parçacıgı gözlemlenip kanıtlanabilecek. Şimdi sizin inancınız ( dogrusu öngörüdür ) böyle bir şey ise gözlemlenme ve kanıtlanabilme şartlarını ortaya koyunuz ki bilinebilir olsun. Yok bunu ortaya koyamıyorsanız, yanlışlanabilme şartlarını ortaya koyamıyorsanız bunun ismi hurafedir, dogmadır. Bilimsel degildir ve boştur. Bilimsel öngörü ile fanatik hurafeleri birbirine karıştırıp demagojiye yeltenmemek gerekir. Bilimin inaç kabul edilen öngörülerinin her birinin dogrulanablir ya da yanlışlanabilir kıstasları vardır.Bu kıstaslar gözlemlenir ve aksi çıkarsa o inançtan vaz geçilir. Dogru çıktıgı an ise bilgi haline gelir ve her şart ve ortam, koşul için tekrar ve tekrar sınanarak bilimsel kanıt niteligi kazanmasına çalışılır. saygılarımla |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:48 . |