![]() |
Feminizm,Kadınlar Ve İnsan Olmak
Feminizm Nedir? "Kadın hakları savunuculuğu... feminizm çeşitli toplumsal teoriler, politik hareketler ve ahlaki felsefeler bütünüdür."
Bu konuyu açma sebebim, bu feminizmin bana çok saçma geliyor oluşudur.Şimdi eminim ki sitedeki kadın arkadaşlar bana çok kızacak ama bir kadın olarak ben hakların ayrılmasını savunamam.Bana göre kadın ya da erkek hakkı yoktur genel olarak insan hakları vardır.Ve herkes bunu anlasa ortada sorun kalmaz bence. |
Çok dooooooğru
|
Sevgili Akıncı kimsenin kimseye fikirleri yüzünden kızmaya hakkı yok rahat ol. Ben kadın değilim ama ben de feministim. Kadın sorununu sınıflı toplum yapısından ayrı düşünemiyorum bir erkek olan Fourier'in dediği gibi "Köleliğin olmadığı bir dünyada kadınlar özgür olmayabilir ama kadınların özgür olduğu bir dünyada kölelik olmaz. Eskiden feminizm deyince aklıma duygu Asena gelirdi ve feminizmi ben de saçma bulurdum ama şimdi aklıma Kate Millet S. Firestone geliyor. Türkiye'deki feminizmle ABD ve Avrupa'daki feminizm çok farklı. Benim feminizmim de senin düşündüğün feminizmden farklı beni Marksist olmam feminist yaptı. Şimdilik diyeceğim bu saygılar.
|
sevgili akıncı-32,
Gerçekten kanayan bir yaraya parmak bastınız. Bu vesileyle başka bir yerde belirttiğinm sözümü aktarayım: Dişiliğini insanlığın önüne çıkarmak sorunlara bir çözüm olmuyor bilakis... |
Saygideger Akinci-32;
Feminizmin; bakis acisi, ayrimci ve ustunluk iceriklidir. Sonucta, o da; erkeksel karaktere sahiptir. Insan olmanin ve insanlik sunmanin evrenselligi, butunlugu ve insansalligiyla; bir ilgisi yoktur. Bir cesit genelde fiziksel olarak kadinlarin, erkekleri distalama ve onlarin elinden; erki alma; kisacasi, fiziksel erkeklerle sidik yarisina girme, ideolojisidir. Belki, bazi; kadin haklarina "yarari" dokunmustur, ama; insan hak ve ozgurlukleri acisindan bir butunlugu yoktur. Saygilarimla; evrensel-insan |
Sevgili Atlas
Tabii ki isteyen istediğini olabilir.Ben bana saçma geliyo derken şunu kastettim.Önce insan olmasını öğrenelim. Daha sonra feminist olalım.Kadın sorunu olmasının sebebine gelince,kadınlar zincirlerini kıramıyorlar bana kalırsa,burda bile bazı olayları kadın-erkek olarak ele alıyorlar.Önce olaylara objektif bakmak lazım değil mi? saygılar... |
Sevgili Evrensel İnsan
Tam olarak demek istediğim de buydu işte.Bence de insanlar arasında üstünlük filan olmamalıdır.Herkes önce insanlığının farkına varmalıdır. Saygılar |
Arkadaşlar sizin eleştirdiğiniz feminizm Türkiye'deki feminizm. Bu arada sevgili Akıncı kimsenin kimseye kızmaya hakkı yok rahat ol, derken sen kızıyorsun demedim. Bana kızarlar diye düşünmüşsün ya sana kızan olmaz o anlamda dedim onu yanlış anlamışsın ;)
|
akıncı,
bakacak olursak önce insani vasıflara sahip insan olursak zaten feminist olmanın gereği doğmaz. günümüz toplumunda kadınlar erkeklerle aynı haklara sahip olmayı ve hatta pozitif ayrımcılık isteyerek ancak kapitalizmin kendilerine sunduğu haklara sahip olabilirler. işte bu noktada seni haklı görmek gerekir. kadın haklarının değil insan haklarının ve özgürlüklerinin gelşimine yönelik olarak çabanın daha olumlu bir yaklaşım olacağı savunusu gerçekten hoşuma gitti. hele ki insan hak ve özgürklüklerinin geriletilmeye çalışıldığı bir zamanda bunu ifade etmen takdiri hak eder bir durumdur. |
Bir iki tarihsel alıntı yapalım, belki tartışmaya farklı boyut gelebilir :
Çin tarihçilerinden ögrendigimiz kadarıyla, İS onuncu yy da kuzey Tibet'te NU-kuo, yani Kadınlar Krallıgı adı verilen son derece örgütlü bir anaerkil düzen vardı. Kraliçenin kocası yönetimde en küçük bir yeri olmayan önemsiz biriydi. Kraliçe tarafından toplanan ve saraylı kadınlardan oluşan bir devlet konseyinin elindeydi yönetim. Bu kadınların buyrukları "kadınların vekilleri" denilen erkek görevlilerce yerine getirilirdi. Eşlerine köle oldukları için köle gibi davranan Afrikalı kraliçelerin evlilik törenlerine baktıgımızda, o koşullarda kral ölümünün kadınların kut tören çevriminde sıradan bir olay oldugunu görebiliriz. Daha yakın zamanlara kadar krallarını öldüren Sudan'lı Şilluklar'da prensesler aynı özgürce sevişme hakkına sahiptiler ve eskiden kralı kendi elleriyle bogarak öldürürlerdi. saygılarımla |
Sevgili Serüvenci
Anlatmak istediğimi anlamanız beni mutlu etti tşkler... |
Sevgili Atlas
Bana kızılacağını düşünmemiştim ki . ama Türkiyede herşey abartılıyor feminizm de abartılmış bişidir bence. |
Sevgili Akıncı eğer feminizm akımı diye bir şey olmamış olmasaydı şimdiki bazı kadın haklarına kavuşamayabilirdik..Bu yüzden yazdıklarınız bana biraz nankörlük gibi geldi..Siz önce feminizm tarihini okumakla ve bu akım içerisinde mücadele veren kadınların, diğer kadınlar ve kendilerinin hangi hakları için mücadele ettiklerini okuyarak işe başlayın..
Ben şahsen ilk feminist Mary Wollsonecraft ı burada saygıyla anmak isterim..Kim kendine maledilmiş bir hükümdarlığı gönül rahatlığıyla diğerine teslim ederki..Bir mücadele olmak zorundaydı ve oldu.. Hala da olmak zorunda..En basit örnekle gözünüzün önündeki meclise bakarsanız hala eşit olamadığımızı göreceksiniz..Arada bir tek cinsellik farklılığı kalana kadar mücadeleye devam.. Aşağıdaki ilgili linke bir göz atın http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=4070 |
Bu arada kızılsa da umursamam çünkü burası özgür bir platform düşüncemi söyleme özgürlüğüm de var.
|
İyi de Dilaver bunlar feminist değil anaerkil ikisi farklı.
Şimdi sevgili Akıncı toplum erkek egemen değerler erkek egemen sen erkeklere öfke duyup Duygu Asena mı olursun yoksa erkek egemen düzene karşı çıkan Kate Millet mi olursun? Evrensel hocamla tartıştığımız bir yer var bazı şeyleri tekrar yazmayayım bunlarla ilgili yine konuşuruz. http://www.turan-dursun.com/forumlar...?t=6767&page=6 |
Sevgili Preach
Haklı olabilirsiniz ama feminizm beni çok ta ilgilendirmediğinden tarihini okumayı gereksiz buluyorum.Mücadele etme konusuna gelince her zaman ama amaç daha insani olmalıdır. Kimse kimseden üstün değildir.Dediğim gibi önemli olan insan olmaktır ve karşılıklı değil yan yana mücadele etmektir.Ayrıca bizim kadınlarımız ellerindeki hakların bile farkında değiller ki önce her kadına bu hakların öğretilmesi lazım.Ondan sonra mecliste daha fazla kadın olur belki. Saygılar |
Sevgili Atlas
Kimse değil,sadece kendim olmak isterim ben |
Aslında genel olarak her türlü kalıba karşı olduğumu belirtmeliyim.Feminizm bunlardan biri sadece,ben her türlü ayrıma karşı bir insanım. Bakın kadın demiyorum insanım diyorum.....
|
O zaman şöyle sorayım sistemi mi değiştirmeye çalışırsın erkek düşmanı mı olursun?
|
Sevgili Atlas
Erkek düşmanı olmaya gerek yok.Değiştirmeye tabii ki çalışırım ama bunu ille de feminist olarak yapmam şart değil.Genel olarak bakarsan zaten değişmesi gereken o kadar çok şey var ki.... |
Alıntı:
İnsan hak ve özgürlükleri açısıdan bütünlüğe kavuşması; erkek egemen toplumun baş eğip kadının zaten kendisine teslim edilmesi gereken haklarının def-i bela kabilinden değil,gerçek anlamda teslim edilmesiyle mümkün olabilecektir.. Ayrıca feminizm erkeksi değil gayet kadınsı bir harekettir..Kadın eşitlik peşindedir,erkeğe benzeme peşinde değildir..Erkeğe benzeyen ,maskulen olmaya çalışan değil,feminen ve eşitlik talep edendir..Bu fikirle alakadar olmaya gerek görmeyen,bulunduğu durumdan memnun erkek ve kadınlar tarafından yanlış anlaşılmasının,hatta hiç anlaşılamamasının nedeni ise toplumsal ilgisizlik ve sorgulamadan yaşamanın rahatlığıdır.... |
Hem sistemin değişmesi için önce kafaların değişmesi gerekir.kadın erkek çoluk çocuk herkesin.Dolayısıyla enerjimi feminizm için değil eğitim sisteminin değişmesi için harcardım.
|
Alıntı:
|
Saygideger preach;
Gunumuzde tek bir dusunus sekli vardir. Oda, erkeksel kokenlidir. Yani; ayrimci, erksel, cikarci ve bencil. Bu, dogal dusuncenin evensel yapisidir. Femizizm, bir kadin hareketi degilmidir? Erkek egemenligine karsi; kadini one surmezmi? Bunun; insanlik neresinde? Kadini one cikarmak, insanoglu butunlugunde, bir ayrimcilik degilmi dir? Bu da; zaten erkek egemen toplumun, bir dusunce urunu degilmi? Saygilarimla; evrensel-insan |
Gunumuzde tek bir dusunus sekli vardir. Oda, erkeksel kokenlidir. Yani; ayrimci, erksel, cikarci ve bencil. Bu, dogal dusuncenin evensel yapisidir. Femizizm, bir kadin hareketi degilmidir? Erkek egemenligine karsi; kadini one surmezmi? Bunun; insanlik neresinde? Kadini one cikarmak, insanoglu butunlugunde, bir ayrimcilik degilmi dir? Bu da; zaten erkek egemen toplumun, bir dusunce urunu degilmi?
Olmaz öyle şey! Günümüz toplumu erkek egemen diye ve feminizm erkek egemen düzenin bağrında şekillendi diye feminizmi kaldırıp çöpe atamayız. O zaman senin fikirlerin benim fikirlerim her şeyi kaldırıp çöpe atalım hepimiz bu erkek egemen sistemin tensel ve tinsel yetiştirdiği ürünleriz. Ayrıca feminizmi değil Duygu Asena'nın feminizmini anlatıyorsun hocam. |
"Kadini one cikarmak, insanoglu butunlugunde, bir ayrimcilik degilmidir?"
demek istediğim bu arkadaşlar yoksa bende sorgulayan ve en önemlisi de düşünebilen bir insanım. |
Alıntı:
|
Saygideger preach;
Bana gore dogrusu; ne kadinin ne de erkegin durumu. Insanligin durumu. Eger, dusunce yapisi degismezse; ister kadin ister erkek; ne gibi bir ideoloji ortaya atarlarsa atsinlar. Sonucta; ayrimci, erksel, bencil ve cikarci olacaktir. Onemli olan; insanoglunun dusunce ve davranisini bu icerikten kurtarmak. Saygilarimla; evrensel-insan |
İyi de Dilaver bunlar feminist değil anaerkil ikisi farklı.
Sevgili Atlas Farklı oldugunu ben de biliyorum, ama farkı doguran ne bunu irdelememiz gerekiyor. Farkı yaratan ne. Sakın mülkiyet ilişkisi olmasın bu. saygılarımla |
Sevgili Preach
kimsenin koyun olmasını kabul etmem mümkün değil tabii ki,siz olaya sadece kadın açısından bakıyorsunuz bende diyorum ki genel bakmak lazım olaya.insanlığın durumu ortada çünkü.erkek ya da kadın olayı aşılmalı artık. |
Sevgili Akıncı ben seni de Evrensel'i de severim şu an fikirleri tartışıyoruz. Araştıran biri olabilirsin ama araştırma fikir söylediğin her konuda olmalı bir konu hakkında fikrin olacaksa o konu hakkında bilgin olacak. İslam'ı eleştirirken Kuran okumadan İslam ülkeleri şöyle böyle dersen bir Müslüman sana "Bu İslam'da yok!" diye itiraz ettiğinde ağzını açamazsın. Ama Kuran okuduysan diyecek iki çift lafın olur. Bir şey hakkında asgari bilgin olmalı ki o şey hakkında fikrin olsun.
Yoksa hiçbir feminist yazarın tek satırına göz atmadan mı feminizm hakkında fikir sahibi oldunuz ;) derken işte bunu diyorum. Ayrıca tekrar ediyorum sen feminist deyince Duygu Asena gibileri algılıyorsun tüm feministler böyle değil. |
zaten bu başlığı açma sebebim de buydu.herkesin bakış açısına bi fark getirmek ama malesef görüyorum ki yine kadın erkek olayına saplanılıp kalındı....
|
Alıntı:
Buna kesinlikle katılıyorum Dilaver. |
Sevgili Atlas
komple herşeyi ve her feminist yazarı okumaya vaktim olmadı ama feminizm genel olarak gerçekten saçma geliyor ülkemizde bu kadar sorun varken bunlar tartışılmamalı |
Sevgili Akıncı her şeyi değil sadece yurtdışından bir tek kişiyi diyelim o zaman. Özellikle yurtdışından diyorum çünkü Türkiye'deki feministler genelde feminizm hakkında olumsuz izlenim yaratabiliyor.
|
Peki Sevgili Atlas senin hatırın için okuyacağım ama fikirlerimin değişme ihtimali yok bu konuda.Yazar ve kitap adı verirsen sevinirim.
|
Çok teşekkür ederim sevgili Akıncı Yazar: Kate Milllet Kitap: Cinsel Politika
Sevgi ve saygılarımla |
Ülkemizde en büyük sorunlardan birisi kadının her açıdan sömürülmesi sorunudur.Bunları tek tek yazmama gerek varmıdır bilmiyorum.Akinc32 nin Türkiye de değil uzayda yaşadığını düşünüyorum.
|
Alıntı:
Selamlar |
Değerli Preach
herkesin hakkını araması taraftarıyım öncelikle.ama bunu insan olarak yapma taraftarıyım.ve evet istanbul da yaşıyorum.bu konuyu duyumsamamış olabilirim ancaaaak çevremde ezilen ve eşinden duygusal şiddet gören her kadına elimden geldiğince yardım etmeye çalıştım.evet mesleğim var çalışıyorum zahmet edip profil bilgilerimi incelerseniz görürsünüz.değil evlendiğim günden liseyi bitirdiğim günden beri çalışan ve üretmek isteyen bir insanım. 10 yıllıkta evliyim ve eşimin bana bakması beni rahatsız eder ama şu şekilde eder benimde bu evliliğe katkım olmalıdır şeklinde.yoksa bana göre hayat müşterektir ve herşey paylaşılmalıdır.Kadınlara sadece işyerlerinde değil genel olarak -süs malzemesi- yaklaşımı var ama bu bizim ülkemize mahsus değil her ülkede geçerli.Çalıştığım hiç bir yerde böyle bir deneyim yaşamadım böyle bi olaya izin vermem mümkün değil zaten.İnsan kendini nasıl görmek isterse öyle görür siz 2. sınıf olduğunu düşünebilirsiniz kadınların ama burda bunları ban anlatmaya çalışacağınıza madem çok feministsiniz gidiniz ve köy köy dolaşıp kadınları bilinçlendirin derim.eminim daha faydalı olursunuz. saygılarımla |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:23 . |