Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Kadın & İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=31)
-   -   İslamda ikinci sınıf kadınlar: Cariyeler (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9337)

sinner 31-03-2009 16:49

İslamda ikinci sınıf kadınlar: Cariyeler

Buraya aldığım iki ayet Allah'ın iffet yönünden cariye ve hür kadına bakışındaki çifte standardı sergilemektedir.

Cariyelerle evililik :
Sizden her kim hür mümin kadınları nikah edecek bir zenginliğe gücü yetmiyorsa, ona da ellerinizin altındaki mümin cariyelerinizden efendilerinin rızası ile nikahlamak var. Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Siz birbirinizdensiniz. O halde sahiplerinin izni ile ve mehirlerini örfe göre vermek suretiyle cariyelerden iffetli olan, zina etmeyen, dost da edinmeyenlerle evlenin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa, o vakit hür kadınlar hakkında gerekli bulunan cezanın yarısı kendilerine lazım gelir. (Nisa 25)

Demek ki o dönemde cariyelerin fuhuşa sürüklenmesi gayet normal bir durum. Allah cariyelerin toplum içindeki bu düşkün haline müdahale etmiyor sadece onlara verilecek cezayı yarıya indiriyor ?!
Müslümanlara da cariyelerin dost edinmeyenleriyle evlenmek tavsiye ediliyor.
Bu durum ister istemez akla İslam toplumunda cariyeler ikinci sınıf mı sorusunu getiriyor?

Ey Peygamber, eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden (cilbablarından) üstlerine giymelerini söyle; onların (özgür ve iffetli) tanınması ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur. (Ahzab 59)

Cariyelerin örtünmesi: Hür kadınlarla karıştırılmamaları için asr-ı saadetten itibaren cariyelerin hür kadınlar gibi giyinmemesi esası getirilmiştir. Genellikle olgunluk çağına gelmeden azat edilen cariyeler, bir nevi "hizmetçi" olarak efendilerinin ev içindeki ve dışındaki işlerini deruhte etmeleri dolayısıyla, yani sosyal zaruret sebebiyle hür kadınlar gibi giyinmekten men edilmişlerdir. Dönemin sosyal ve hukukî şartlarını dikkate alarak düşündüğümüzde, cariyelerin hür kadınlarla karıştırılmaları durumunda ortaya çıkabilecek sakıncaları kestirmek zor olmayacaktır.
İA, I, 110 vd.

Demek ki Allah cariyelerin kamusal alanda ;) tacize uğramalarına aldırış etmiyor. Bunu normal kabul ettiği için her hangi bir tavsiye yada emirde bulunmuyor. Sadece hür kadınların üst elbise giyerek onlardan ayrı giyinmelerini tavsiye ediyor.

azınlık 31-03-2009 17:07

Alıntı:

sinner´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 162577)
Cariyelerin örtünmesi: Hür kadınlarla karıştırılmamaları için asr-ı saadetten itibaren cariyelerin hür kadınlar gibi giyinmemesi esası getirilmiştir. Genellikle olgunluk çağına gelmeden azat edilen cariyeler, bir nevi "hizmetçi" olarak efendilerinin ev içindeki ve dışındaki işlerini deruhte etmeleri dolayısıyla, yani sosyal zaruret sebebiyle hür kadınlar gibi giyinmekten men edilmişlerdir. Dönemin sosyal ve hukukî şartlarını dikkate alarak düşündüğümüzde, cariyelerin hür kadınlarla karıştırılmaları durumunda ortaya çıkabilecek sakıncaları kestirmek zor olmayacaktır.

Bu uygulama Sümer kökenlidir. Sümerde de evli olmayan kadınların evli olanlar gibi giyinmeleri yasaktır.

A.

Ayejj 31-03-2009 17:13

Alıntı:

Dönemin sosyal ve hukukî şartlarını dikkate alarak düşündüğümüzde, cariyelerin hür kadınlarla karıştırılmaları durumunda ortaya çıkabilecek sakıncaları kestirmek zor olmayacaktır.
Neden böyle bir ayrım yapma gereği duyulmuş acaba.

sargon 31-03-2009 18:12

Elbette cariye ikinci sinif insandir. Cariye kölenin bir baska adidir. Esire, cariye, ima, halayik de denilir. Islam köleligi yasaklamamistir, sadece daha ilimli hale getirmeya calismistir. Ornegin bir kisi müslüman olursa köleligi kalkmaz.

sinner 31-03-2009 19:27

sn azınlık,
Muazzez İlmiye Çığ'ın araştırmalarından haberim var. Gerçi ilk başörtüsünü Sümerlilerde fahişelerin bağladığı öne sürülüyor. :)

sn Ayejj,
Neden böyle bir ayrıma gidilmiş:
Mazallah, özgür kadınlar da cariyelerden farksız giyinirse sokakta cariye sanılıp tacize uğrayabilirlerdi. Bu büyük tehlike önlenmiştir :)

sn sargon,
Bu başlıkta cariyelerin ikinci sınıf insan olduğunu değil, zaten İslamda ikinci sınıf olan kadının da ikinci sınıfı olan cariyeleri tartışmaya açtım...

nehir 02-04-2009 16:25

evet öylesine ikinci sınıf ki peygambere güya evlilik yasağı geliyor ancak cariyeler hariç denerek istediği kadar cariye yolu yine açık bırakılarak zaten değersizler,mehir mi mihir mi ona bile gerek olmadan elde bulundur hadi bakalım muhabbeti yapılıyor niyeyse:D:D:D

nehir 02-04-2009 16:34

hep aklıma gelen soruda şudur:bu tacize uğrayan hür kadınlar ,cariyeye benzetilerek güya tacize uğratılıyorlar ya ,vede yine güya örtünme emri gelincede cariyelerden ayrılmaları sağlanmış olarak koruma altına alınmış oluyorlar ya ,bunları taciz eden erkeklere bir ceza yok mu?ve kuranda bununla ilgili ayet yada ayetler var mıdır?yoksa neden?eğer bu tacizciler ceza görselerdi yaptıkları kötü eylemler nedeni ile o zaman kadınlara örtünme emri diye birşeye gerek kalmayabilirdi bu neden düşünülmemişte işin kolayına kaçılmıştır?ve cariyeler kadın ve en önemlisi onlarda insan değil midirler ki onlara sanki taciz edilmelerinde bir mahzur yoktur buyrun ey tacizciler hür kadını örterek cariyeden ayırdık biz üzerimize düşeni yaptık, cariyeyi tacize devam edin mi denmek istenmiştir bu bu nedir bu anlayan bir zahmet açıklasın yani :))

nehir 02-04-2009 16:38

açıklasın dedim ama bence bunun açıklaması yok,din uydurma olunca uyduran elinden geldiğince ve aklı mantığı dahilinde aldığı kültürle elinden geleni yapmaya çalışmış açık kalan noktalarda gözüne batmamış olay bu! :))

azınlık 02-04-2009 17:20

Alıntı:

nehir´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 163063)
... buyrun ey tacizciler hür kadını örterek cariyeden ayırdık biz üzerimize düşeni yaptık, cariyeyi tacize devam edin mi denmek istenmiştir bu bu nedir bu anlayan bir zahmet açıklasın yani :))

Basit ...

Tüm semavi dinler anaerkil toplum yapısını sona erdirmek üzere tasarlanmıştır. A'dan Z'ye herşeyleri erildir. Bunun doğal sonucu kadın üzerinde sonsuz egemenliktir.

İş cariye-eş ayrımına geldiğinde ise erkeklerin kendi aralarındaki anlaşma, ve "sahiplenme" devreye girer. Bir kadın bir erkeğin eşi ise diğer erkeklerin ulaşabileceği alandan çıkmıştır, artık onun bir "sahibi" vardır. Bu, erkekler arasındaki bir centilmenlik anlaşmasıdır.

A.

nehir 04-04-2009 16:57

Alıntı:

azınlık´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 163083)
Basit ...

Tüm semavi dinler anaerkil toplum yapısını sona erdirmek üzere tasarlanmıştır. A'dan Z'ye herşeyleri erildir. Bunun doğal sonucu kadın üzerinde sonsuz egemenliktir.

İş cariye-eş ayrımına geldiğinde ise erkeklerin kendi aralarındaki anlaşma, ve "sahiplenme" devreye girer. Bir kadın bir erkeğin eşi ise diğer erkeklerin ulaşabileceği alandan çıkmıştır, artık onun bir "sahibi" vardır. Bu, erkekler arasındaki bir centilmenlik anlaşmasıdır.

A.

sn.azınlık;bu centilmenlik anlaşmasıda bu soruya yanıt olmuyor maalesef,cariyeye tacize devam mı denmiştir?neden?cariye kadın değil mi?neden onun örtünmesi farklı? mademki örtünme geliyor neden cariye ve hür kadın olarak ayrım var?bu başlı başına cariyeye tacize devam edebilirsin imasına yol açmıyor mu?bu nasıl bir zihniyettir ki tacizcilere ceza yok ta sonunda yine kadının güya korunması sağlanmış gibi, ama aslında bir yönden sanki ceza gibi bir emir geliyor yada tavsiye herne ise, sonuçta olan yine kadına olurken ,dediğim gibi tacizciler paçayı kurtarıyor,neden?erkek oldukları için bir kayırma mı var?evet anaerkil yapıyı kırma olayı nedeni ile dinlerde kadın aşağılanmış burası bir gerçek,ancak güya islam kadını yüceltmişti ya sözümona ,güya yüceltirken de erkekleri kayırma devam ediyorsa,bu durumda islamiyet diğer semavi dinlerden çokta farklı değil demek olmuyor mu?aksini iddia etmek bazı gerçeklere göz kapamak olmuyor mu?:confused::rolleyes:

K.C. 04-04-2009 17:19

Sevgili Nehir,
kanaatim odur ki Kur'an'ı yazan her kim ya da kimler ise erkeklerin azgınlıklarına bir çare bulunamayacağını, bu azgınlıkların onların doğasından kaynaklanan olağan bir hal olduğunu düşünmekteyken aynı zamanda kadınla erkek arasında mülkiyet ilişkisinin kurulduğu evlilik kurumunda erkeği de kollamak gerektiğinin farkına vardı.

Kur'an'ın yazarı erkek olunca erkeği zaptetmek yerine kadına sınırlamalar getirmeyi yeğledi. Ancak mülkiyet ilişkisinden kaynaklı kadını sahiplenme durumunda azgın bedevilerin durumunu da göz ardı edemezdi. Bin yıllar ötesinden gelen kölelik, cariyelik kavramları imdadına yetişti.

Erkeğin mülkiyetinde olmayıp üzerlerinde kullanma, yani intifa hakkı bulunan cariyeler azgınlar için bulunmaz nimetti. Aynı zamanda hür olup bir erkeğin mülkiyetinde bulunan kadınların önünde de bir siper, bir perde olarak gerilecekti bu cariyeler.

Bir başkasının mülkiyetinde olanlar zarar göreceğine, bir başkasının intifasında olan kadınlar YEM olarak ileriye sürüldü.
Böylece kimsenin tavuğuna kışt demeden azgınlık sorunu ortadan kaldırılmış oldu.

Blogumdaki son yazıma Arabi bir yorum yazılmış. İstersen bu zihniyeti anlayabilmek için o yorumu bir oku. :)

nehir 04-04-2009 17:48

sevgili K.C.;bloğundaki yazını okudum ve ellerine sağlık diyorum ''anlayana sivrisinek saz,anlamayana davul zurna az''kıvamında olmuş,aldırılması gereken hak olurda yarım yamalak aldırılırmı hiç? olmuşken bittabi hepsi olmalı! ve bu hak bütünlüğüde tabiki kadınlar adına erkekler tarafından aldırılmalı değil mi?hep böyle olmuş zaten maksat yorulmasınlar!, bu hakları söke söke aldırılacak olan bacılarımız herhalde aldırılan hakları ile evlerinde otururken(daha doğrusu uyutulurken!)mutluluktan kendilerini cennette hissedeceklerdir eminim! :)) zaten cennete alınırlarsa ordada durumlar pek farklı olmayacağından bir nevi uyum sağlama ön hazırlık sınıfında gibi görebilirler kendilerini!:D

azınlık 05-04-2009 10:14

Alıntı:

nehir´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 163516)
... güya islam kadını yüceltmişti ya sözümona ,güya yüceltirken de erkekleri kayırma devam ediyorsa,bu durumda islamiyet diğer semavi dinlerden çokta farklı değil demek olmuyor mu?

Selam,

KC yazdıklarımı son derece iyi açıklamış.

İslam kadınları yücelttiğini sadece "söylüyor", o da yazanın anasının yüzü suyu hürmetine. Tüm semavi dinler erkek karşısında kadını aşağıda görür ve onların sömürürülebilmesi için zemin hazırlar, onlar için kadın bir metadır. Çünkü ... rakamlar semavi dinler için son derece önemlidir; ümmet ne kadar büyük olursa o din o kadar güçlenir. Kadın, bu büyüklüğü sağlayabilecek tek varlıktır; ve ümmetin çoğalması gibi dinin en önemli ereği kadının insiyatifine bırakılamaz.

A.

islam6363 05-04-2009 16:26

ben turan dursunu tanımıyorum youtube'de bir video seyrettim videonun sonunda bu site adresini yazmış... bedir savaşını hakkında bir video ben seyretmeye başladığımda her şey normal gidiyodu baktım ki saçma saçma sorular sorulmaya başladı... orda verdiğiniz örnekler bende bir iki örnek vereyim kuran-ı kerimde namaz kılmayın diye bir ayet var normal değilmi ama bir soru sormak istiyorum o ayetin başında bir şeyler daha var ama siz onları yazmıyorsunuz namaz kılmayın ama müsait ollmadığınızda temiz olmadığınızda namaz kılmayın deniniyor... siz sadece ortadakini almışsınız ve insanların beyinleri yıkayacağınızı zannediyorsunuz.. sitenize bir baktımda bilgisayar programcılığıyla bir alakanız var... size bir soru sormak istiyorum bir program yapıyorsunuz içinde ne kadar değişken ve sabitler kullanıyorsunuz güzel bir şey olsun diye kaliteli olsun diye peki insanı hiç düşündünüz mü DNA ile şifrelenmiş ve sadece dört tane değişken kullanılmış adedin guanin timin sitosizn ve sadece dört değişken kullanılmasına rağmen halen çözülememiştir... şimdi soruya asıl soruya geleyim bir program kendiliğinden oluşabilirmi söylermisniz bana bir programcı olmadan bir program kendiliğinden oluşabilirmi??? ve bir program ne kadar güçlü ve çözülmüyorsa ve kalitali ise o programcıyı tanıtmazmı programcının büyüklüğünü göstermez< mi??? v bir daha söyliyecem bedir savaşında kaç melek telef oldu bilinmiyor dediniz bunuda size söyliyeyim melekler ölmez ölümsüzdür.. artık müslümanlar her dediğinize kanmıyo bütün müslümalar okuyo artık

prozac 05-04-2009 16:38

İslam6363 kardeşim hoşgeldin..
Bende bir örnekle yazdıklarını pekiştireyim..
Bir klavye düşünün tuşlarına basan olmazsa kendiliğinden yazabilir mi ?
Mutlaka bir yapan yaptıran vardır..

selametle..

Ki-Adi 05-04-2009 18:22

Sevgili İslam6363 aramıza hoş geldin. Güzel örnek vermişsin bir program programcı olmadan kendi kendine oluşamaz. DOğrudur. Ama burda şöyle bir konu var Programcı o programı neden yazıyor? İhtiyacı olduğu için o programı yazıyor. Programı yazıp para kazanacaktır hayatını devam ettirecektir Bu onun işidir ya da zevk için yapıyodur ama sonuçta o programın başarılı olmasına ihtiyacı vardır.Kimse başarısız bir programcı olmak istemez.

K.C. 05-04-2009 21:20

Alıntı:

youtube'de bir video seyrettim videonun sonunda bu site adresini yazmış... bedir savaşını hakkında bir video ben seyretmeye başladığımda her şey normal gidiyodu baktım ki saçma saçma sorular sorulmaya başladı...
Bu videoyu merak ettim. Adı sanı oluyor mu bu videoların?

azınlık 05-04-2009 21:56

Alıntı:

islam6363´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 163700)
şimdi soruya asıl soruya geleyim bir program kendiliğinden oluşabilirmi söylermisniz bana bir programcı olmadan bir program kendiliğinden oluşabilirmi??? ve bir program ne kadar güçlü ve çözülmüyorsa ve kalitali ise o programcıyı tanıtmazmı programcının büyüklüğünü göstermez< mi???

Bir programcı olarak cevap vermeliyim diye düşündüm ama öncesinde yapılan bir hataya değineyim: Allah'ınızın varlığını dünyevi örneklerle açıklamaya girişirseniz büyük hata edersiniz.

Bir program bir programcı olmadan oluşabilir - hatta genellikle öyle olur. Bir programın orijinal fikridir önemli olan, programcının işi ise tarif edilen tasarımı gerçekleştirmek yani hammaliyedir. Tabi programın tasarım fikri programcıdan çıkmışsa kendisi hem yaratıcı hem hamal olur. Fakat işin özünde o programın ne için yazıldığı vardır. Laf olsun diye program yazılmaz, laf olsun diye yazmaya başladığınız programın bile yerine getireceği bir işlev söz konusudur.

Fakat insanca yapıcılıkta şu çok önemli noktayı gözden kaçırmayalım: hiçbirşey kusursuz değildir ve herşeyin daha iyisi yapılabilir, bu sadece kaynaklarla bağımlı birşeydir.

Programcı örneğinden yola çıkarsanız Allah'ın yaptığı işin bir başkası tarafından daha iyi şekilde yapılabileceği ihtimalini teslim etmelisiniz.

A.

niveru 05-04-2009 23:25

Bugun icin cozulememistir , ama suan ki teknoloji ile insan klonlamak mumkun , sizin birebir dna nizi tasiyan canlilar meydana getirebiliyoruz , yarin ne olacagini kim bilebilir?

cariyelik konusunda bence asil yasanan dram bu kadinlarin kendi efendilerini dogurmasidir .cariyenin dogurdugu cocuk hur olurken cariye yine kole olarak kalmakdadir. ozgurlugunu ancak efendisi oldugunde eger ona cocuk dogurmussa kazanabilir , o ana kadar efendisinin cani isterse kizarsa onu satabilir.

Kuranda hala kole ve cariye hukukuna alakali ayetler ve hukumler vardir. Bugune kadar islamcilarin soyledigi islamin zaman icersinde bu kurumu yavasca kaldirmaya yonelik oldugu idi , fakat bugune kadar kuranda yazanlari degistirmenin hicbir makam veya kurumun yetkisinde oladigindan bu kuran hukuku gunuuzdede hala gecerlidir .

Ayrica bugune kadar hicbir islami kurum kolelik ve cariyelik karsiti bir bildiri de yayinlamamistir. Koleligin kaldirilmasi ve lanetlenmesi hakkinda hic bir islami calisma yoktur. Bugun eger islam hukuku dunyaya hakim olmus olsaydi inanin ki kolelik ve cariyelik hala devam edecekdi ...

belki 09-04-2009 00:37

İki not:

1. Kesin bilgi değil ama cariyelerin "sadece savaş esirleri" arasındaki kadınlardan olabileceğini söylemişti biri bana.

2. Aynı kişi açık kadınlara bakmanın haram olmadığını çünkü onların cariye hükmünde olduğunu da söylemişti.

ilave not:
Önceki sayfadaki sahip kelimesine karşılık vermek istiyorum. Kadınlar mal değidir. Kimsenin onların sahiplenmesine ihtiyaçları yok!

eylemsel 09-04-2009 22:05

cariyelerde köle oluyor. köleler savaş esirleri, korsanlar tarafından kaçırılan kişelerden oluşuyor.aslında cariyeler erkek kölelerden daha fazla sömürülmüş oluyor. efendilerini memnun etmeye adanmış bir yaşamları var. ferzan özpetek in harem suare filmini izlemiştim. onların padişahın gözdesi olmak için çevirdikleri entrikaları falan:)

Ayejj 10-04-2009 13:17

Ali Rıza Demircan hocanın Haberturk kanalında Fatih altaylı ve Murat Bardakçı nın beraber sunduğu pazar geceleri bir program var orda izlemiştim.

Özetle hoca cariyelerin sadece savaş esirlerinde olabileceğini onun haricinde kullanmak için köle satın almanın islama aykırı olduğu,cariyelerle nikah dışı ilişki kurmanın dine aykırı olduğunu söylemişti.

İslam dininin, insanın Allahtan başkasına tapmasını yasakladığını dolayısıyla köle sahip ilişkisininde , bu minvalden ayrı tutulmaması gerektiğini falan söylemişti.

Hocanın bu sözlerini ben şu şekilde yorumluyorum.Bilimsel ,felsefi ,hukuki alanlardaki gelişmeye ,islamı uydurma çabaları sonucunda varolan tarihi gerçeklerin hiçe sayılmasıdır.

sinner 10-04-2009 14:37

Alıntı:

Ayejj´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 165639)
Ali Rıza Demircan.... : cariyelerle nikah dışı ilişki kurmanın dine aykırı olduğunu söylemişti.

Ali Rıza Hocaya katılmıyorum. Şöyleki :)
Sahipleri cariyelerle nikah akdi olmadan ilişkiye girebilir:

5- Ve onlar ki, iffetlerini korurlar,
6- Ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu (cariyeleri) hariç. (Bunlarla ilişkilerinden dolayı) kınanmazlar. (Müminun)

Ancak, hür bir kadınla evlenmek için yada bir cariyeye sahip olmak için yeterince zengin olmayanlara nikah kıyarak cariyelerle ilişki kurma hakkı verilmiş :

Sizden her kim hür mümin kadınları nikah edecek bir zenginliğe gücü yetmiyorsa, ona da ellerinizin altındaki mümin cariyelerinizden efendilerinin rızası ile nikahlamak var. O halde sahiplerinin izni ile ve mehirlerini örfe göre vermek suretiyle cariyelerden evlenin. (Nisa 25)

parmis 10-04-2009 20:02

Ben kuranın meallerini incelerken en çok dikkatimi çeken şey cariyelik ve kölelik sistemine karşı gelinmemesiydi.Bu konuyu konuştuğum bir kaç islamcı arkadaşım işte o devirde mümkün değildi yavaş yavaş kaldırmak gerekiyordu felan dediler.. Anlayamadım; kadri mutlak bir tanrı ve elçisi neden köleliği ve cariyeliği yasaklamazlar kesin kaldırmaya çalışmazlar.. Ayetlerin birinde muhammet peygamberin eşlerinden hafza peygambere cariyesi mariya ile yatmayacağına dair söz verdirir bunun üstüne yeni bir ayet iner Ey muhammet bizm sana helal kıldıklarımızı sen neden kendine haram kılarsın biz senin o eşlerine öyle bir iş yaparız ki yok olurlar diye..
Bu konuda daha çok şey söylemeye gerek var mı bilmiyorum...
saygılarla..
parmis(güneşi-kızı)

merhaba:))

OQONUC 10-04-2009 21:13

http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2009/04/10

Birinci Sınıfa hoşgeldiniz ;

congratulations! :D

sinner 11-04-2009 18:59

Her ne kadar müslümanlar köleliğin yavaş yavaş (köle azad ederek ve efendilerine özgür çocuk doğurarak) kalkacağını iddia etseler de Kölelik Osmanlı'da batılılaşma reformlarının gereği olarak 1847’de Sultan Abdülmecid tarafından bir fermanla kaldırılmıştır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lelik

Köleliğin 19. yy'a kadar hükmünü sürdürmesinin sebebi, İslamın köleliğin varlık sebebi olan savaş hukukuna dokunmayışı vede bundan nemalanması şeklinde izah edilebilir.

Öyleki savaşlar olduğu sürece elde edilen ganimetler ve köleler hep olacaktı. Bu da ucuz iş gücünün "serbest" dolaşımını sağlayan bir ekonomik pazarı oluşturmuş. Fena mı ? ;)

nehir 28-04-2009 21:19

Allah bile ganimet olarak kadın helal edebiliyor(cariye);bkz.Ahzab 50;Ey peygamber ,sana mehirlerini verdiğin eşlerini,Allah'ın savaşta sana ganimet olarak verdiği cariyelerini.... diye başlayıp devam eden ayet,tamamını yazmadım sure adını ve ayet no.sunu verdim isteyen açıp okusun isterse birkaç meali karşılaştırmalı okusun! burada Allah savaşta ganimet olarak peygamberine cariyeler verip helal ediyor,ayetin tamamı bence tartışmalı ya neyse,Allah bile kadını ganimete dahil edip cariye diye verebiliyor ilginç!ve böyle ayetler varken kölelik ve cariyelik islamda kaldırılmıştır,cariyelerle ilişki ancak nikahla olur gibisinden şeyler söylemek kendini kandırmaktır.

K.C. 28-04-2009 23:27

Mearic
(30) Ancak eşleri, yahut sahip oldukları cariyeleri başka. Çünkü onlar (eşleri ve cariyeleri ile olan ilişkileri konusunda) kınanmazlar.

Eşler ve cariyeler ayrı ayrı zikredilmiş. Cariye eş kategorisinde değil, sahip olunan, mülkiyete konu olabilecek eşya kategorisinde. Cariye için nikah şartı olsaydı bu durumda eş olurdu ve ayrıca zikredilmesine gerek kalmazdı.

Ayejj 29-04-2009 13:13

Savaş ganimeti olarak kadınlara sahip olma , empati kurulmadan ,bencil bakış açısıyla belkide hiç bile düşünülmeden bir takım insanların vicdanlarımnı rahatsız etmeden kabul ettikleri bir durum.

Mesela , bu savaşlar sırasında ganimet konumuna düşmüş bir kadının yerine kendimizi koyalım.

Bir takım sizin dışınızdaki kavgaların sonucunda binbir emekle inşa ettiğiniz herşeyinizi kaybetmiş bir konumdasınız.

Üstelik adamın biri sizi pay olarak kendisine almış, siz dirensenizde direnmesenizde fikrinizi sormadan ırzınıza geçiyor.

Ne kadar acı,ne kadar çirkin bir durum.

Üstelik bunu yapan kişi diyorki bizim yolumuz güzellik yoludur. Bizim yola gir diyor.

Kadın olmak gerçekten korkunç bir şey.

parmis 29-04-2009 17:41

Kadın olmanın dayanılmaz hafifliği...

Burada konuyu kadın-erkek meselesi yapmak istemiyorum ama her zaman her koşulda kadın itilmiş. aşağılanmış, alınmış_ satılmış, ganimet olarak verilmiş , savaşlarda ve barış zamanıda bile tecavuze uğramış; tevcavuzlerden hamile kalmış çocuğunu doğurmuş emzirmiş ve bağrına basmıştır.Dinlerle yada din dışı baskılarla her zaman kadının dayanılmaz hafifliğine dayanmak zorunda bırakılmıştır...
Kadın doğurduğu, yetiştirdiği canı gibi sevdiği erkek yani ikinci yarısı tarafından bunlara layık görülmüş yerden yere vurulmuştur.. Nefes alması dünyayı görmesi bile engellenmek istenmiş cennet vaadiyle cehennem korkusuyla örtünmeye bürünmeye zorlanmıştır...
kuran ve peygamberi ne cariyeliğe nede köleliğe kesin bir dille karşı çıkmıyor maalesef...
kölelik ve cariyelik insanlığın ayıbıdır bence .. şimdile
de şekil değiştirip ad değiştirmelerine rağmen ben kölelik ve cariyelik sisteminin devam ettiğine inanıyorum..
umarım bir gun kapitalizimin de tüm ayıpları biter insana insan gibi değer verilen bir dünyada yaşarız..
saygılar..
parmis güneşin_kızı

nehir 29-04-2009 22:04

Alıntı:

K.C.´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 170926)
Mearic
(30) Ancak eşleri, yahut sahip oldukları cariyeleri başka. Çünkü onlar (eşleri ve cariyeleri ile olan ilişkileri konusunda) kınanmazlar.

Eşler ve cariyeler ayrı ayrı zikredilmiş. Cariye eş kategorisinde değil, sahip olunan, mülkiyete konu olabilecek eşya kategorisinde. Cariye için nikah şartı olsaydı bu durumda eş olurdu ve ayrıca zikredilmesine gerek kalmazdı.

sevgili K.C.;bencede haklısın da Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın birlikte sundukları programa konuk olan A.Rıza Demircan hoca ısrarla cariyelerle nikah kıyılarak ilişki kurulduğunu,böylece eş statüsü aldıklarını,bunun böyle olduğununda kur'anda belirtildiğini aksine davranmış olanlarında kur'ana aykırı davrandıklarını ve bununda onların sorumluluğunda olduğunu söylemişti yani nikah akdinin gerekli olduğu kur'anda yazıyormuş!Hoca seninde bahsettiğin bu ayetleri görmemiş yada farklı yorumluyor olacak herhalde,ama durum ortada aslında!

K.C. 29-04-2009 22:36

Sevgili Nehir,
onlar da haklı aslında.
Dün bu ayeti ararken nikah şartı varmış gibi intiba bırakan başka ayetlere de rastladım.

İki türlüsü de varken ben de haklıyım, onlar da...
Zaten alıştık Allah'ın bir öyle bir böyle dediği ayetlere.
Beni pek az şey şaşırtıyor yıllardır. Şaşırdıklarım arasında birbiriyle çelişen ayetler yok.

nehir 30-04-2009 00:35

sevgili K.C.;hani hep derler ya kur'an apaçıktır diye,ama iddia edildiği gibi okadarda açık değil galiba! :)

Engse Hohol 09-08-2017 06:28

Alemlere rahmet Muhammet'in kendi köleleri ve cariyeleri vardı. Bu kölelerden birisi muhammed'e, ibrahim adındaki çocuğunu doğuran köle Mariye. Muhammet Mariye ile asla evlenmemiştir. İbrahim'i doğurduğunda nihahları yoktu Mariye ile Muhammet'in. Mısır hükümdarı Mukavkıs, Muhammet'e, Mariye ve Sirin adlarında iki kız kardeşi, köle - cariye olarak hediye göndermiştir. Mukavkıs islamı kabul etmemiştir ama Muhammet'i sıcak tutmuştur. Mariye'nin babası Şemun adında Mısır'lı kıpti bir adamdı ve annesi Rum asıllı hristiyan bir kadındı. Muhammet'e esir köleler arasından cariye seçilen çokca kadının olduğu biliniyor. Beni Mustalik kabilesinden esir alınıp köle - cariye yapılan Cüveyriye var örneğin. Bunlar tarihsel anektod.

Hayber savaşında kocasını ve kardeşini öldüren Muhammet'e cariye yapılan Huyey'in kızı Safiye var ki, bilinen en acıklı köle - cariye - zevce öyküsü onundur. Safiye, kocasının ve kardeşinin katili Muhammet'e cariye veriliyor. Tecavüzcüsüyle evlendirilen kadın gibi. Safiyye binti Huyey'in asıl adı Zeynep'tir. O dönemde Arabistan reislerine düşen ganimet hissesine Safiyye denildiği için Safiyye koyulan adını, ganimet hissesi olmasından ötürü almıştır. Yani muhammet öncesi arapların içinde yiğit ve erdemli insanlar da vardı elbette ama geneli, şimdiki araplar neyse, 610 yılındaki araplar da öyle idiler.

Ahlaksız 20-09-2017 18:00

Nedir bu cariye?
Ne olduğunu söylemeyeceğim..Sadece az bir şey yazacağım..Ne olduğunu,yazdıklarımı anlayan anlar artık..

Abbasiler zamanında saf/katıksız Arap kanı,çok kadınla evlilik ve cariye hayatı ile bozulmuş,zamanla soy olarak iranlılar ve türkler,arapların önüne geçmişlerdir..Bundan şikayetçi olan bir arap şairi şöyle demiş;
''Aramızda cariye çocuklarının sayısı ne kadar çoğaldı,
Ya rabbi beni içinde p.iç.lerin dolaşmadığı bir ülkeye gönder..''

Yaklaşık 40 abbasi halifesinden,sadece 3 tanesinin annesi hürdür..Diğerleri hep cariye çocuğudur..

Muhammed ve sahabenin de cariye ile alakası malumdur..Osmanlıların da..

Karanlıktan aydınlığa 20-09-2017 18:23

Alıntı:

Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 610908)
Abbasiler zamanında saf/katıksız Arap kanı,çok kadınla evlilik ve cariye hayatı ile bozulmuş,zamanla soy olarak iranlılar ve türkler,arapların önüne geçmişlerdir..

cariyeliğin bir faydasını daha öğrendik : ırkcılığı önlemek

Ahlaksız 20-09-2017 18:26

Mrkuvars;konuya o minvalden bakarsanız,haklısınız..

Zafery 22-11-2017 00:36

Kuran eğer kişinin evlenmeye gücü yoksa cariyeleriyle yetinmesi gerektiğini buyurur.
Bu da cariyelerin istenildiği gibi kullanılan köleler olduğunu gösteriyor .

Tengrizm 17-01-2018 13:33

İslamda cariyelik yani kadın köleler,erkeklerin cinsel ihtiyaçlarını karşılar.Ve kadın nasıl islama inanıyor ona şaşırıyorum.Kadın düşmanı dindir.

Kindi 19-04-2025 14:01

"Sizden cariyesi olan biriniz onu en güzel bir şekilde terbiye eder, yetiştirir de sonra azat edip onunla evlenirse, onun için iki sevap vardır." (Buhari, Itk 15)

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:58 .