Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kadin ve tÜrban (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9548)

cigi 16-04-2009 03:17

Kadin ve tÜrban

Başörtüsü yada türban bir sembol ama neyin sembolü? Bunu "dinsel inancımın gereği" olarak açıklamak bana yetmiyor. Öyle olsaydı sadece son yıllarda ortaya çıkan bir sorun olmazdı.

Bu, aynı zamanda kadın haklarına bir saldırı niteliğindedir. Neden başka bir dinsel gereklilik değil de "türban" önplandadır şu anda. Bir örnekle açıklayayım. Bugün Türkiye'de din alanı Diyanet'in kontrolündedir. Diyanet kendi anlayışı çerçevesinde bir din sunumu yapmaktadır. Hatta kimi zaman fetva sayılabilecek açıklamalar yapmaktadır. Ve bu kurum tamamen devlet kontrolündedir.

Halbuki bu yapı İslam'a uymaz. Birçok tarikata da uymaz. Bir sürü İslamcı grubun Diyanet'in kaldırılmasını ve din işlerinde özgürlük istediklerini duymadım ben. İstiyorlarsa da bunu bir politika haline getirip faaliyette bulunmuyorlar. Halbuki bu gerçekten de dine uygulanan bir baskıdır. Bir devletin kendi kanunları çerçevesinde faaliyetleri kontrol etme yetkisi vardır ama dini yönlendirmeye yetkisi var mıdır?

http://sargon.blogcu.com/Islam+aydinlanmasi/

Sevgili sargon'a degerli yazilari, emekleri ve katkilari icin tesekkür ediyorum.

cigi

cigi 16-04-2009 03:17

http://www.youtube.com/watch?v=9xymdBX03kc

Titan 16-04-2009 23:46

Hürriyet yazarı Özdemir İnce'nin 2008 Ocak ayındaki köşesinden bir alıntı.

"Eyit mu'minlere: Örtsünler gözlerinin bir nicesin, dakı saklasunlar ferçlerini; ol arurakdur anlara." (24:30)

Günümüz Türkçesi ile: "Söyle erkek inananlara: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar ve cinsel organlarını saklasınlar; bu onlar için daha temiz davranıştır."

"Dakı eyit mu'mine avratlara: Örtsünler gözlerinin bir nicesin, dakı saklasınlar ferçlerini. Dakı göstermesinler bezeklerini. Dakı bıraksunlar derinceklerini göncükleri üzre." (24:31)

Günümüz Türkçesi ile: "Ve söyle inanan kadınlara: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar ve saklasınlar cinsel organlarını. Ve göstermesinler ziynetlerini (süslerini). Ve yakaları üzerine bıraksınlar başörtülerini."

Görüldüğü gibi Muhammed bin Hamza'nın çevirisinde "baş örtmek" diye bir şey yok. Ama cinsel organın adını kıvırtmadan, harbi yazıyor. Çünkü Arapça Kuran'da da "Saklasınlar cinsel organlarını (furujlarını)" yazıyor. O da harbi! Göğüslerin, memelerin gösterilmemesi isteniyor; başörtüsü bunları örtecek şekilde salınsın deniliyor. Şimdiki kadınların "ferçlerini", göğüslerini saklamak için başörtüsüne gereksinimleri mi var? Hem yanlış çeviriyorlar, hem yanlış yorumluyorlar, hem de okuduklarını anlamıyorlar.

Muhammed bin Hamza'nın çevirisinde geçen Arapça "Ferç" sözcüğü 15. yüzyılda kadın ve erkek cinsel organı anlamına geliyormuş. (Muhammed bin Hamza, "Kur'an Tercümesi, İkinci Cilt (Sözlük)", Kültür Bakanlığı, 1978. S.216). Aynı sözcük günümüzde "kadın cinsel organı" anlamına geliyor. Arapça'da "farj" (tekil), "furuj" (çoğul)!

sargon 17-04-2009 00:21

sevgili cigi,

ellerine saglik, ben begendim, güzel bir calisma olmus. Ustelik ilk calisma olarak da bir iki yazim hatasi olmasina karsin oldukca iyi hazirlanmis bir sunum.

Benim o yazimin temel tezi aslinda islam aydinlanmasi denen dönemin "akilcilga" dayanarak ortaya cikmis oldugu idi. O yüzden uzun uzun Razi, Farabi, El-Kindi, Ibn-i Sina'yi falan anlatmistim. Gericilesmenin bu "akilcigin" reddedilmesiyle ortaya ciktigini ve islamin bu reddiye yüzünden karanliga gömüldügünü göstermeye calismistim. Türban konusu sadece olayi güncel gelismelere baglamak icin yaptigim giriste kullandigim bir seydi. Tabii bu kadar uzun bir calismayi görsel sekilde sunmak kolay degil. Sen güncel kisimlari almissin. Ancak ben bir cok insanin bu islam aydinlanmasini sanki bu günkü anlayisla islama sarilmis kisilerin gelistirdiklerine inandiklarini düsünüyorum. Bu düsünceyi sarsmak istemistim. O kisma girmemissin. Belki olayi bilenler bu baglantiyi kurabilirler, ancak muhtemelen cok cok kücük bir kesim bunu yapabilecektir. Eger bu konu icin ayri bir calisma yapabilirsen bence etkileyici olacaktir.

tekrar eline saglik, sevgiler

cigi 17-04-2009 11:07

Alıntı:

sargon´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 167543)
Eger bu konu icin ayri bir calisma yapabilirsen bence etkileyici olacaktir.

Yaparim sevgili sargon. Fakat biraz zamana gereksinim var. :)

Bu konu ile calismaya baslayacagim zaman, senin önerilerinin ve dileklerinin isigi dogrultusunda; birlikte yapalim derim.

Sevgiler.

sargon 17-04-2009 12:39

Ben de elimden gelen yardimi yaparim sevgili cigi. Mesajlasalim.

Bu arada agac kutsalligi, tas kutsalligi, yilan kutsalligi gibi konularda görsel malzeme cok bulabilecegini düsünüyorum. Bu konularda da sunumlar yapmayi düsünür müydün. Ben daha önce agac kutsalligi ile ilgili bir sunum yapmistim. Izleyenlerin oldukca hosuna gitmisti.

cigi 19-04-2009 05:02

Alıntı:

sargon´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 167633)
Ben de elimden gelen yardimi yaparim sevgili cigi. Mesajlasalim.

Bu arada agac kutsalligi, tas kutsalligi, yilan kutsalligi gibi konularda görsel malzeme cok bulabilecegini düsünüyorum. Bu konularda da sunumlar yapmayi düsünür müydün. Ben daha önce agac kutsalligi ile ilgili bir sunum yapmistim. Izleyenlerin oldukca hosuna gitmisti.

Yapariz birlikte sevgili sargon.

Senin yazinin ve filminin altina sevgili K.C. nin yazisini ve filmini asarak yaziyi devam ettirelim.

Sevgiler.

cigi 19-04-2009 05:04

Baş örtüsü hakkımız, söke söke alırız!

Alın tabii, alın.
Müslüman bir kadın için baş örtüsünden daha ulvi, daha elzem, daha üstün nitelikte NAMUS TESCİLLEYEN, olmazsa olmaz bir giysi yok zira.

http://kadinislamadalet.blogcu.com/

http://www.youtube.com/watch?v=Qw8PmyxZC08

K.C. 19-04-2009 12:06

Cigi... ne diyim bilmem ki, tüylerim diken diken oldu,
müziği gerçekten iyi seçtiğimi düşündüm,
ama senin animasyonlar, resimler, akış v.s. yok böyle bir şey yahu... çok çok beğendim, ellerine sağlık..

cigi 19-04-2009 12:49

Sevgili K.C.

Tesekkür ederim. Fakat ben videoyu hazirlayip youtube aktarinca bazi yazilarin dizilimi degisiyor. Buna çözüm bulmam gerekiyor.:)

Sana bir gün önce icin söz vermistim olmadi. Müzik beni biraz ugrastirdi.
Taktim kafayi mehdi'ye.:)

Sevgiler.

cigi 19-04-2009 16:56

Alıntı:

K.C.´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168133)
çok çok beğendim, ellerine sağlık..

Ben begenmedim, sevgili K.C.:)

Degistirdim bazi yerlerini.

K.C. 19-04-2009 17:12

Bana birkaç gün müsade et, ben de değiştirilmesini/düzenlenmesini istediğim kısımları sana bildireceğim. :)
Kuzgun ve yavrusu misali benimki :)

cigi 20-04-2009 00:03

KADIN ISLAM TURBAN

HAZIRLAYANLAR: Sargon K.C. cigi

http://www.youtube.com/watch?v=k1dcPw3zhvk

sargon 20-04-2009 00:38

cigi, bu son calismani cok begendim. Müzik secimleri cok güzel, buldugun fotograflar da carpici.

Belki de hosuma giden kismi burasi olmus olabilir. Yani izleyen kendisi kafasinda kurgular yapabilir. Her resimi kendisi yorumlayabilir. Acikcasi ajitasyon dozaji yüksek olan filmler degil de, bazi celiskileri ortaya koyan ve insani yorum yapmaya zorlayan calismalar daha ilginc geliyor bana. Yine de bende biraz daginiklik hissi yaratti. Bir mesaj vermeye aliskin oldugumuzdandir belki.

cigi 20-04-2009 14:35

Alıntı:

sargon´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168400)
Yine de bende biraz daginiklik hissi yaratti. Bir mesaj vermeye aliskin oldugumuzdandir belki.

Sevgili sargon;

Elestiri yapacaksiniz ki calismalarimiz gittikce güzellesip olgunlassin. Calisma konusunda beni yerden yere vurabilirsin, hic cekinme.

Senin ve K.C nin yazilarinizi kendime kaynak ve anafikir aldim ve baslagictan bu güne kadar olanlari, vurgulamaya calistim. Seninde yazdigin gibi celiskiler ile birlikte, yorumlari ve düsünmeyi izleyenlere biraktim.

Ben kendim cok begenmiyorum. Acikca itiraf edeyim.:)
Bunlardan cok daha güzel ürünleri birlikte cikartabiliriz fakat sorunum zaman sorunu. Baska bir sey degil.

Forumlarda yazi yazip bos yere zamanimi harcadigimi düsünerek bu cesit calismalara yönlendim. Yakinda sitemizin yönetim kuruluna, cok güzel bir filmi hazirlanmis CD olarak verecegimi umuyorum.

Youtube ve diger ufuklara dogru acilmaliyiz artik diye düsünüyorum. Senin ve diger blogu olan arkadaslarimizin degerli calismalarina ve kafamda olan diger projelere dogru yönlenmeye basladim. Zaten arkadaslarimin blog sayfalarini bu siteye üye olmadan önce okumaya calismistim. Dolayisi ile bunlarin kaybolmasini ve yok olmasini istemiyorum.

Elimden geldigi kadar sitemizi tanitmak amaci ile bir seyler yapmaya calisiyorum.Tabii bu arada da bir sürü hatalarim oluyor.

Sevgili sargon, sen bana bir iyilik yapmak istiyorsan, günlerin 48 saat olmasini ayarlayiver yeter.:)

Sevgiler.

K.C. 20-04-2009 15:22

Alıntı:

cigi´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168501)
Sevgili sargon, sen bana bir iyilik yapmak istiyorsan, günlerin 48 saat olmasini ayarlayiver yeter.:)

bu iş Sargon'un ayarıyla oluyorsa ben de hanidir aynı dilekleri dilemekteyim de sesimi duyan yok. (dua kabul etmeyen bir Tanrı'yla karşı karşıya olduğumun farkındayım) :)

boğaziçi 20-04-2009 16:51

...sumerlerde kadin dini gorevlilerin bas ortmesi ve ozel giysi turleri bulunuyordu.dinsel gorevli kadinlarin bas ortme ve ozel giysi gelenekleri,erken donemin kutsal fahiselik donemlerine degin uzanmaktadir..

...asuryasalarinda,sumerden farkli olarak,fahise basini ortemezdi,kutsal fahisenin basi acik olmaliydi.asur yasalari,-2.binli yillardan itibaren,kutsal fahise olmayan kadin ve kizlari ortunmeye zorlamistir.ortunme, bu toplumda fahise olan kadinla fahise olmayan kadinin bir taninma bicimi olarak daha kati kurallara sokulmustur...

..muhammed in surdurdugu gelenek ise asur gelenegidir..kuran da cesitli kurallara dayandirilarak yayginlastirilan ortunme gelenegi,muhammed den bin,binbes yuz yil daha eski bir gelenegin devamidir...

sargon 20-04-2009 16:59

Kelin merhemi olsa basina sürermis. Becerebilsem önce kendi günlerimi 48 saate cikarirdim. :)

24 saatlik bos zamanda neler yapilmazdi ki.. Offf, offf..

vartor 21-04-2009 05:31

Cigi, hakikaten degerli calismalar yapmissin. Umarim uykusuz kalmiyorsun bunlari gerceklestirmek icin.
Hem goze, hem de kulaga ayni anda hitap etmek en iyi ogretme metodudur. Umarim videolari gorenler bir an olsun dusunur ve gercegi kavrarlar. Yavas yavas fikir ozgurlugunun ne oldugunu anlayacak ve hur dusunceye saygi duyacaktir bu insanlar. Zaman ve egitim tek kurtulus yoludur, ve sen bu yola isik tutmussun bu calismalarinla...
Her ucunuzu de tebrik eder, iyi calismalar dilerim...

unbe 22-04-2009 11:47

videoyu göremiyorum arkadaşlar?

cigi 14-06-2009 01:56

Alıntı:

sargon´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168544)
Kelin merhemi olsa basina sürermis. Becerebilsem önce kendi günlerimi 48 saate cikarirdim. :)

24 saatlik bos zamanda neler yapilmazdi ki.. Offf, offf..

Sevgili sargon ben sana bir merhem bulacagim merak etme.:D
Youtube da olan filmleri dikkatlice izleyince yazinda bir hata oldugunu gördüm. Bende bakar körlük yaptigim icin hatayi görmeden videoyu tamamlamisim.

Ayni sekilde sevgili K.C. nin yazisina yapilan video icinde gecerli. Oda yenilenecek.

Kücük bir hata yüzünden daha güzel bir ürünün ortaya ciktigini saniyorum. Bana bir bardak su borclusun...:p

Iyi seyirler.

http://www.youtube.com/watch?v=wM1y_yK7t24

-InVi- 14-06-2009 02:09

Betonist Kafalilara Özgürlük Dersi.....

http://www.youtube.com/watch?v=M9uO8...om=PL&index=17

nogada 14-06-2009 02:14

Alıntı:

cigi´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 189698)
Sevgili sargon ben sana bir merhem bulacagim merak etme.:D
Youtube da olan filmleri dikkatlice izleyince yazinda bir hata oldugunu gördüm. Bende bakar körlük yaptigim icin hatayi görmeden videoyu tamamlamisim.

Ayni sekilde sevgili K.C. nin yazisina yapilan video icinde gecerli. Oda yenilenecek.

Kücük bir hata yüzünden daha güzel bir ürünün ortaya ciktigini saniyorum. Bana bir bardak su borclusun...:p

Iyi seyirler.

http://www.youtube.com/watch?v=wM1y_yK7t24

Çok güzel bir paylaşım,paylaşımdan dolayı teşekkür ederim sayın cigi...

unbe 14-06-2009 19:05

elinize sağlık Cigi ve Sargon....

walla 14-06-2009 19:52

Başını örten bir Kadının yaptığı ÖZGÜRLÜK ise, başını açmak isteyen bir Kadının isteği ESARETLİKTİR, müslüman mantığıyla. Bu adamlara laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordur. Kafese girmek özgürlükmüş. Bir kaç özgür kadın resmi
http://rickbutts.com/wp-content/uplo...slim-women.jpg

http://www.dvorak.org/blog/wp-conten...n_in_yemen.jpg

nogada 14-06-2009 19:59

Kardeşim sen şunu anlamıyorsun biz türban özgürlüktür demiyoruzki.Takmak isteyen insana bu hakkı vermek özgürlüktür diyoruz.Ya bu kadar taraflı saçma bakmayın Allah aşkına ya...

walla 14-06-2009 20:16

Alıntı:

nogada´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 189866)
Kardeşim sen şunu anlamıyorsun biz türban özgürlüktür demiyoruzki.Takmak isteyen insana bu hakkı vermek özgürlüktür diyoruz.Ya bu kadar taraflı saçma bakmayın Allah aşkına ya...

Takmak isteyen insana bu hakkı vermek özgürlüktür

HİİİİHHOOOOHHHHAAAAA HAAAAAAAAAAA AY KANIMA KRAMP GİRDİ

nogada 14-06-2009 20:36

Sizin mantık ve espri anlayışınızı halen anlayamıyorum yani.Kadın takmak istiyor işte ne var onun tercihi değilmi nesi komik bunun?

Nasıl bir mantığınız var anlayamıyorum ya pesssssss yani.

walla 14-06-2009 21:33

Alıntı:

nogada´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 189880)
Sizin mantık ve espri anlayışınızı halen anlayamıyorum yani.Kadın takmak istiyor işte ne var onun tercihi değilmi nesi komik bunun?

Nasıl bir mantığınız var anlayamıyorum ya pesssssss yani.

bende hapse girmek istiyorum ama almıyorlar.

-InVi- 15-06-2009 01:36

ya hangi mantik , hangi ahlak ve hangi demokrasi
insanlarin giyim kusami yüzünden insanlari toplumsal hayatin disina mahkum eder, toplumsal hayatin icine bir kirmizi cizgi cizip, kamunun ta kendisi olana , bu cizgiden gecemezin diyebilir....

evet, insanlar baslarini kapatabilmeli, bunu yaparkende en azami gerekcesi kendi dogrulari olmali, din'en basörtüsünün gerekli olup olmadigi, laik devletinin kendi mantigi geregince karismamasi lazim.

Baslarini kapatan kadinlara, peki din'in diger hükümlerini niye getirmiyorsunuz diye son derece sig bir düsünceyi dayatanlara bakin....Non-teistler ! insanin "size ne" diyesi geliyor...
varsa bir günahi, size ne !?!
Bir tarafdan, din adina insanlarin tercihlerine karisan, islami yapilanmlari tenkit edeceksiniz, diger taraf'dan elestirdikleriniz ile ayni dili konuscaksiniz....

iki yüzlülükmüs ?!
devlet erk'ine mi düstü, insanlarin dini duyarliliklarini ölcmek....
kapanmak sucmudur ?
giyim tercihini bu yönde kullanan bir insanin ,sirf giyim kusami yüzünden, vergisini ödedigi devlet'den hizmet alabilme gibi bir hakki olmamali mi ?

Ben bu kadar sacma bir calisma ve bu calismaya dayanan üretilen sacma bir mantigi kendini aydinlanmis kabul eden insanlara hic yakistiramiyorum....

K.C. 15-06-2009 02:20

Alıntı:

-InVi-´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 190091)
ya hangi mantik , hangi ahlak ve hangi demokrasi
insanlarin giyim kusami yüzünden insanlari toplumsal hayatin disina mahkum eder,

Bir de cinsiyeti yüzünden toplumsal hayatın dışına itilmek var ki, bunun için "hangi mantık", "hangi ahlak" diye sorulamıyor bile?

"vardır bir hikmeti",
"mevlam neylerse güzel eyler"

-InVi- 15-06-2009 02:27

K.C.
lütfen konuyu saptirmayalim !
konu o degil , konu yari askeri demokrasinin ürünü olan "hukuk" düzeni insanlari sirf giyim kusamlarindan dolayi yargilamakta, toplumsal hayatin disina itmek istemektedir....hizmet vermek ile yüklümlügü oldugu insanlari yargisiz makum etmektedir....
kadinlarin, cinsiyetlerinden dolayi toplumsal hayatin disina itilmesinin hesabini, bana, benim gibi insanlara degil adalet erkini elinde tutan mantiga soracaksiniz....
eger hukuk sisteminiz sizin haklarinizi koruyamiyorsa, insanlarin giyim kusam hakkindaki tercih kullanma hakkini degil, o hukuk düzenin sizin hakkinizi koruyamadigin'dan dolayi sorgulayip , elestireceksiniz....

K.C. 15-06-2009 02:48

Sn. İnVi,
önceki mesajın tamamen benim yazılarımın eleştirisi niteliğinde.
Yazılarım ise günümüz hukukunun kadına tanıdığı haklarlar, ya da yaptığı haksızlıklarla ilgili bir yazı değil.
1400 yıl önce kadına verilmiş HAKLARIN (?) irdelenmesi niteliğinde.
Bu sebeple, ben konuyu saptıran değil, senin saptırdığın konuyu yerine döndürmeye çalışanım.

İslam'da kadın, ya babasına ya da kocasına bağlanmış, adeta bir erkeğe mahkum edilmiş. Tek başına bir fert olarak görülmekten çok uzak.
Verilen değerden bahsedilir. Cennet anaların ayakları altındadır hadisi en baş tacı edilen bizim de afiyetle yediğimiz ama azıcık dahi düşünmeden kendimizi değerli saydığımız bir hadistir.

Sanki hadis "Cennet KADINLARIN ayakları altındadır" demiş de cümlemiz üstümüze alınıyoruz.
Ancak ANNEYSEK bize değer atfedildiğini bile kavramaktan aciz bırakılmışız.

Dinler, köklü ataerkil sistemi semavi sistem haline getirmişler. Kadınlar, bir birey olduklarını fark edeli şunun şurasında 200 yıl bile olmamış. İnsan haklarının erkek haklarından ibaret olmadığını anlatabilmek, mücadele edebilmek, ataerkil sistemin getirdiği düşünce yapısını yıkabilmek için bizler ne yazık ki semavi sistemle mücadele etmek durumundayız.

Bilim adına atılan her adımda "caiz midir" tartışmalarının yapıldığı bir ülkede, kadının insan hakları için de aynı tartışmalar yapılmaktadır.

"bu hak kadına caiz midir?"

-InVi- 15-06-2009 03:07

Sn K.C.,
basligin Adi : Kadin ve Türban....
baslik altinda cesitli fikirler beyan edilmis....birde son derece basit refleksere dayali, kendi icinde hic bir mantigi olmayan bir video calismasi hazirlanmis, hic bir mantik, hic bir gerkce, insanlari sirf giyim kusamlarindan dolayi toplumsal hayatin disina itebilmek icin kabul edilemez....
Laik hukuk devletinin görevi, insani adam yapmak gibi bir görevi yoktur, hukuk devletin görevi, kamunun tümüne hitap edebilmesi ve hukuklarini koruyabilmesi kendisinin varlik nedendir....
Video icinde öne sürülen bir mantik ( ee basini kapatiyorsun o zaman dinin diger vecibelerini niye yerine getirmiyorsun, bakim türünden) son derece zayif temeller üstündedir, nedenini de sizin benden daha iyi bilmeniz gerekir(di).
Burada birileri, digerine "dinen" neyi gerekli olup olmadigi hakkinda "fetva" vermektedir....hatta "sorgulayip yargilamak" istemekedir...kimdir bu "birileri" ...kendisini bu dine tabi tutmak istemeyenler ! ! !

İslam'da kadın, ya babasına ya da kocasına bağlanmış, adeta bir erkeğe mahkum edilmiş. Tek başına bir fert olarak görülmekten çok uzak.
Verilen değerden bahsedilir. Cennet anaların ayakları altındadır hadisi en baş tacı edilen bizim de afiyetle yediğimiz ama azıcık dahi düşünmeden kendimizi değerli saydığımız bir hadistir.

Sanki hadis "Cennet KADINLARIN ayakları altındadır" demiş de cümlemiz üstümüze alınıyoruz.
Ancak ANNEYSEK bize değer atfedildiğini bile kavramaktan aciz bırakılmışız.

Dinler, köklü ataerkil sistemi semavi sistem haline getirmişler. Kadınlar, bir birey olduklarını fark edeli şunun şurasında 200 yıl bile olmamış. İnsan haklarının erkek haklarından ibaret olmadığını anlatabilmek, mücadele edebilmek, ataerkil sistemin getirdiği düşünce yapısını yıkabilmek için bizler ne yazık ki semavi sistemle mücadele etmek durumundayız.

Bilim adına atılan her adımda "caiz midir" tartışmalarının yapıldığı bir ülkede, kadının insan hakları için de aynı tartışmalar yapılmaktadır.

"bu hak kadına caiz midir?"@K.C.

Islamda neyin nasil olduguna olmasi gerektigine birakin müslümanlar karar versin...eger burada sizin bir magduriyetiniz varsa, mürecat edeceginiz yer hukuk sistemi olmalidir....eger hukuk sistemi sizin bu yukaridaki saydiginiz gerekcelere karsi sizin hakkinizi koruyamiyorsa bunun hesabini , basini kapatmak isteyen kadinlara kesmek istemek, adil midir ?

sargon 15-06-2009 11:18

Sevgili invi,

"özgürlükler"i sadece isine geldigi yerde destekliyor olabilir misin? Bir olay hangi kosullarda "hak" yada "özgürlük" olarak degerlendirilmeli. Ornegin su anda evrensel olarak yasalarda tek eslilik (bazi ilkel kabileleri ve islam ülkelerini saymazsak) var. Ben desem ki, bu özgürlüklere engeldir, cok eslilik serbest olmali. Ornegin kadinlar birden cok erkekle evlenme "hak"ki isteseler ve buna razi olan erkekler de olsa, nasil degerlendirirsin bunu? Direk olarak yozlasma mi dersin, yoksa istiyorlarsa olabilmeli mi? Bilindigi gibi böyle birsey islamiyette agir sekilde cezalandirilir.

-InVi- 15-06-2009 13:47

Sn.Sargon

"özgürlükler"i sadece isine geldigi yerde destekliyor olabilir misin@sargon

Hayir yok öyle birsey....benim özgürlükler konusunda pozisyonum bellidir...Bu konuda ise, Devletin insanlarin ne dinsel nede cinsel tercihlerine karisma gibi bir özgürlügü olabilir
, Devletin ve onun Hukuk sistemin görevi kamunun tümüne hizmet sunabilmektir, magdur olanin hakkini korumaktir....Insanlari "adam" etmek degil....

Bir olay hangi kosullarda "hak" yada "özgürlük" olarak degerlendirilmeli.@sargon

Eger okumak bir hak ise, bu basini kapatmak ( istemek) suc degilse, ancak basini acip okuyabilirsin zorbaci dayatmasi, adil degil.....burada bir insanin özgürce giyim kusamindan dolayi, her vatandasa verilen hak'dan faydalanamamasi varki....sizce bu adil mi ?

Ben desem ki, bu özgürlüklere engeldir, cok eslilik serbest olmali.@sargon

Ben muhtaplarini ilgilendiren bir konuya karismak, hüküm kesmek gibi bir niyetim yok...devletin de olmamali.......

Ornegin kadinlar birden cok erkekle evlenme "hak"ki isteseler ve buna razi olan erkekler de olsa, nasil degerlendirirsin bunu? @sargon

Bence bir mahsuru yok, eger ortada herhangi bir magdur yoksa, kadin'da kendine bictigi deger sözü ettiginiz yönde ise, beni bir ( müslüman ) birey olarak rahatsiz etmez...kadin kendi özgür tercihi ile kendisini kamulsal alan ilan etmesinin , nihayetinde devletin toplumsal hayatin heryerini kamusal alan ilan etmekten daha iyidir.
Devlet "magduriyet" olunca , hukuku isletmelidir...burada dogacak olan cocuklarin hukuku önemli olabilir...bosanma davalarinda mal varligin bölüstürülmesi gibi konumlarda....
buna benzer bir uygulama zaten almanyada var "ehe ähnliche gemeinschaften" ( evlilik benzeri birlesimler ) yasasi ile, evlilik disi olan cocuklarin hakkini korudugu gibi...bu tür bir hayat tarzi sürdürenlerin, ayni evli insanlar gibi gelir vergisi kanununa tabi tutmaktadir ( bekarlara nazaran, daha az gelir vergisi almaktadir )

Bilindigi gibi böyle birsey islamiyette agir sekilde cezalandirilir.@sargon

Bildigim kadari ile Türkiye henüz Islam seriati kanunlarinca yönetilmiyor....
Cezalandirma yetkisi kimde oldugu bellidir....eger bu tam belli degilse...bununda suclusu kendisini kabul ettiremeyen sistemin kendisidir...
Konumuz türkiye , türkiyenin daha özgür ve demokratik bir toplum olabilmesinde...
"islami"rejimlerde ise...oranin ic dinamikleri kendilerini yeni atilimlar icin ne zaman hazir istiyorsa o zaman o anlayis degisir....
nitekim irandaki son secimlerde, iranin kendi ic dinamikleri sokaklara dökülmeye baslamistir...daha adil bir toplumsal hayat istemektedirler.....

Sn Sargon,
sorun kadin ve türban....
eger kadinin ailesi tarafindan teki zoraki bir türban kullanilmasi bekleniyorsa veya türban takilan bir kadin,artik türbanini takmak istemiyorsa , o zamanda o kadinin haklarini savunuacak kadar adil bir insan oldugumu düsünüyorum.

Sizce devlet kadinin giyim kusamindan dolayi cezayi islem uygulayabilmeli mi ?

Sizce bir non-teist devletin veya bireylerin, ama din'de bu böyle degildir , diye bir yönlendirme hakki kendisini olabilir mi ?

Sizce sen neden dinin diger vecibelerini yerine getirmiyorsun bakim mantiginin ne gibi bir mantikli yönü var ? günah ise, günah...size ne ?

Ben cokca yazdim....
sig bir kendini müslüman sananin , sig bir ateist olmasi kadar kötü birsey yok.....

saygilarim ile....

walla 15-06-2009 22:45

Walla hi bilmiyorum, bilen varsa söylesin, Arabistanda kadın, secimlerde oy kullanıyormu? merak ettim. Kuveytte bir kac yıl önce başlamış kadının oy kullanması.

niveru 15-06-2009 23:13

tebrikler Invi ,

yaklasimin ve konuyu aciklaman , oldukca guzel ve yerinde tesbitler olmus.

Meselenin ozunun evrensel hukuk icersinde hayat tarzlarinin serbetce yasanabilmesi oldugunu anlayabilmek olusturur.

Burada kistas , baski zorlama ve magduriyet doguracak eylemlerin onlenmesi ve bireyin korunmasidir.

phantom 15-06-2009 23:45

Ben bu baş örtüsü konusunda biraz farklı düşünüyorum.

Bir kere kadınlar "aptal" değil.

Aptallar kadınların korunmaya muhtaç olduğunu sanıyor.

Bir kere kadınlar uzay boşluğunda yaşayan en zeki ve en anasının gözü varlıklardır.

Çıkarının nerede ve ne olduğunu en iyi bilen varlıklar da..

Örtünerek yan gelip yatan milyonlarca kadın var Ortadoğu coğrafyasında.

Bütün dava kendini geçindirecek bir enayi bulabilmek.

O nedenle İslam ya da din olmasa da kadınların örtüneceğini sanıyorum.

Farklı görüşlere de saygı duyarım..

niveru 15-06-2009 23:48

bu kadar kadin dusmani bir iletiyi mehmeh salihde gormusdum !))) kusura bakama ancak ikinciligi verebilecegim ,

ve birde yine kusura bakmayin , sizin bu gorusunuze ben saygi duyamiyacagim ...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:52 .