Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah dilediğini doğru yoldan saptırır? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9629)

Whiteface 21-04-2009 19:11

Allah dilediğini doğru yoldan saptırır?

Nahl 93(Diyanet çevirisi) ;

Allah dileseydi hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.

_______

Şimdi ayete baktığımızda, Allah istediği herhangi bir insanı doğru yoldan saptırabileceğinden bahsediyor.

Hemen sonraki cümlede ise, ''Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız'' diyor.

Bu nasıl bir mantıkdır? bu nasıl bir çelişkidir?

sırf Allah canı istedi diye yoldan saptırdığı bir insan bunun cezasını cehennem azabı ile ödüyor. Allah kendi yaptığı şeyin cezasını damı insana çektiriyor?

o zaman insan demezmi ''sen istedin diye yoldan saptım, şimdi niye işkencesini ben çekiyorum'' diye.

Mutezile 21-04-2009 19:19

Doğru yoldan s a p t ı r ı l m a y ı hakkedecek ne yaptık; ve bunu ne zaman yaptık acaba?

Vardır bir kusurumuz. Neticede hikmetinden sual olunamayacağı bize öğretildi..Vardır bir kusurumuz ana rahminde; ya da evveliyatında.

Muhakkak vardır.

KızıL 21-04-2009 21:29

alalah bizimle oynuyor diyorsun yani keyif onun dilediğini doğru yolda tutmasıa gerekirken saptırıyor :D

michaud 21-04-2009 22:31

evet aynen öyle sevgili kızılordu. istediğine istediğini yaptırıyor :)

kaancan 21-04-2009 22:34

sevgili white yanlış yerin altını kırmızıyla çizmişsin veya eksik çizmişsin burda aşağılanan diğer ümmetler isanın veya musanın ümmetleri...
sanırım ayet o zamanın koşullarında islam ayetlerini duyduğu ve bildiği halde dinlerini değiştirmeyen isevi ve museviler için özel olarak gelmiş...
isevi yada musevi kalmaya devam ederseniz bununda hesabı size sorulacaktır diyor ayette...bu konuda ne diyebilirimki bende kendi dinimi yaratsam aynı düşünce ve taktiği bende uygulardım...gayet güzel ve yerinde bir mantık derim..
itirazı olan?

Whiteface 21-04-2009 23:02

Alıntı:

kaancan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168905)
sevgili white yanlış yerin altını kırmızıyla çizmişsin veya eksik çizmişsin burda aşağılanan diğer ümmetler isanın veya musanın ümmetleri...

ben çözemedim sizin tanrınızı.

yahu sizin inancınıza göre, hristiyanlığıda museviliğide Allah yollamış. öyleyse Allah neden kendi gönderdiği dine inanan insanları aşağılama ihtiyacı hissediyor. ya da koskoca tanrı neden insanları aşağılar? bu da ayrı bir konu.

ayrıca bana bu ayet hiçde senin dediğin gibi gelmedi. burada tüm insanlardan bahsediyor. kuran apaçık değil mi size göre? eğer senin dediğin gibi olsaydı açıkça belirtirdi bunu.

tek kurtuluş MESİH İSA'ya iman etmekten geçer. bırakın bu işleri, kuran çürütüldü!

azınlık 21-04-2009 23:10

Alıntı:

Whiteface´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168921)
tek kurtuluş MESİH İSA'ya iman etmekten geçer. bırakın bu işleri, kuran çürütüldü!

Hocam, merak ettiğim şudur: yüzlerce hristiyan arkadaşım oldu ama siz sonradan Hristiyan olanlar Allah muhafaza Mormonlar gibisiniz. Bu ateş, bu celal nereden geliyor? Kaybolan yılları telafiye mi çalışıyorsunuz?

A.

Whiteface 21-04-2009 23:22

Alıntı:

azınlık´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168922)
Hocam, merak ettiğim şudur: yüzlerce hristiyan arkadaşım oldu ama siz sonradan Hristiyan olanlar Allah muhafaza Mormonlar gibisiniz. Bu ateş, bu celal nereden geliyor? Kaybolan yılları telafiye mi çalışıyorsunuz?

A.

arkadaş, benim hristiyanlıkta önce hiçbir dinim olmadı.

annem ve babam deisttir. onlar bana ne islamı öğrettiler ne de allahı. bu yüzden çocukken dini konularda hiçbir bilgim yoktu. bir yaratıcı olduğunu 10 yaşına kadar bilmiyordum düşünün.

bana islam herzaman itici gelmiştir. adetleri,uygulamaları, ibadet yerleri, kuralları yani herşeyi.

annemde babamda aralarında kuranı kerimin hatalarını, islamın zorbalığını, muhammedi çok konuştular. bende gençken hep onları dinlemişimdir. onların hepsi beynime saplandı. kendimde araştırıp bunları öğrenince müslüman falan olmadım.

bu yüzden ben müslümanlıktan hristiyanlığa geçenlerden değilim.

azınlık 21-04-2009 23:24

Anlaşıldı.

Niye bu kadar ateşlisiniz peki? Her 10 mesajınızın biri Hristiyanlığa çağrı gibi ... ucunda prim falan mı var :rolleyes:

A.

Whiteface 21-04-2009 23:27

benim öyle dememle hristiyan olmayacağınızı biliyorum zaten.

ben sadece kendi görüşümü belirtiyorum orada.

sanal bir ortamda olmaz bu tür şeyler ztn.

unbe 22-04-2009 11:44

allah gerçekten ilginç bi kişilik yaw
bu dilediğine dilediğini yaptırması
doğru yola sokması ya da saptırması
yok efendim kalplerimizi mühürleyip gözümüze perde filan indirmesi olayı
hatta cehennemi bizler için yaratmış olması filan
allah galiba bizim gibi biri diye düşünüyor insan ister istemez
verdiği tüm tepkiler çok insani ya o bakımdan:D
bu durumdada korkutuculuğu filan kalmıyo tabii:D

kaancan 22-04-2009 17:30

Allah dileseydi hepinizi bir tek ümmet kılardı(muhammed ümmeti); fakat O, dilediğini saptırır(iseviler ve museviler gibi), dilediğini de doğru yola iletir(muhammediler gibi). Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız(isevilikten ve musevilikten vaz geçmesseniz bunun hesabını vereceksiniz).

allah daha nasıl açık ayet göndersin size anlamış değilim?

tevbe31.
(Yahudiler) Allah'ı bırakıp bilginlerini (hahamlarını); (hıristiyanlar) da rahiplerini ve Meryem oğlu Mesih'i (İsa'yı) rabler edindiler. Halbuki onlara ancak tek ilaha kulluk etmeleri emrolundu. O'ndan başka tanrı yoktur. O, bunların ortak koştukları şeylerden uzaktır.
(musevi ve isevilere gönderdiğimiz dinler bu denli tahrif edilmiştir)

tevbe34.
Ey iman edenler! (Biliniz ki), hahamlardan ve rahiplerden birçoğu insanların mallarını haksız yollardan yerler ve (insanları) Allah yolundan engellerler. Altın ve gümüşü yığıp da onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu, işte onlara elem verici bir azabı müjdele
(hahamlar ve rahipler artık işi paraya dökmüş dinlerinden para kazanmaya kadar götürmüşlerdir)

sevgili white kısacası kuran onlar insan yazması ben tanrı yazmasıyım diyor...
ister inan ister inanma ama bu açık bir meydan okumadır...aslında kavram olarak mantıksal bir yaklaşım neden kızıyorsunuz anlamış değilim?(ben olsam tanrı kelamı olduğunu idda eden başka bir kitapta da iyi veya kötü bizden bahsedilmesinden memnun kalırdım)
sevgiler...

Absürdist 24-04-2009 00:30

sayın whiteface,

belirttiğiniz ayete diyecek bir şey yok.. hep aklı veren o, hep dilediğini veren o, hep sorgulayan o, ama cezayı gören biz ne hikmetse...kuran zaten çelişki dolu :)

bahsettiğine göre annenler islamın zorbalıklarından bahsetmişler. Ama kilisenin zorbalıklarından da bahsettiler mi.. kitaplara sansür uyguladıklarından , galileo' yu kopernik'i yargılayarak aydınlanmanın önünü kestiklerinden fln. bahsetmediler ise eğer bilim ve gelecek dergisinin şubat ayı (60.) sayısını edinip okumanı dilerim. kilisenin 400 yıllık yasak kitaplar listesi var. bilimin, düşüncenin ,insanlığın yasaklandığı liste.

bence sen hristiyan olmadan önceki haline geri dön.. dinlerden bağımsız ol.. "özgür ol"..

unbe 24-04-2009 20:48

Alıntı:

Absürdist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 169415)
sayın whiteface,

belirttiğiniz ayete diyecek bir şey yok.. hep aklı veren o, hep dilediğini veren o, hep sorgulayan o, ama cezayı gören biz ne hikmetse...kuran zaten çelişki dolu :)

bahsettiğine göre annenler islamın zorbalıklarından bahsetmişler. Ama kilisenin zorbalıklarından da bahsettiler mi.. kitaplara sansür uyguladıklarından , galileo' yu kopernik'i yargılayarak aydınlanmanın önünü kestiklerinden fln. bahsetmediler ise eğer bilim ve gelecek dergisinin şubat ayı (60.) sayısını edinip okumanı dilerim. kilisenin 400 yıllık yasak kitaplar listesi var. bilimin, düşüncenin ,insanlığın yasaklandığı liste.

bence sen hristiyan olmadan önceki haline geri dön.. dinlerden bağımsız ol.. "özgür ol"..

birde ortaçağda kurulan engizisyon mahkemeleri ve yakılan insanlar faktörü var bunları da unutmamak lazım....

emre025 26-05-2009 19:23

slm

Alıntı:

Whiteface´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 168846)

Allah dileseydi hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.

_______

Şimdi ayete baktığımızda, Allah istediği herhangi bir insanı doğru yoldan saptırabileceğinden bahsediyor.

Hemen sonraki cümlede ise, ''Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız'' diyor.

Bu nasıl bir mantıkdır? bu nasıl bir çelişkidir?

sırf Allah canı istedi diye yoldan saptırdığı bir insan bunun cezasını cehennem azabı ile ödüyor. Allah kendi yaptığı şeyin cezasını damı insana çektiriyor?

o zaman insan demezmi ''sen istedin diye yoldan saptım, şimdi niye işkencesini ben çekiyorum'' diye.

Sevgili arkadasim

Ayet senin anladiginn gibi degil ALLAH in dilemesi dilek tutmasi gibi degil

ALLAH in dilemesi demek müdahale etmemesi yada etmesidir

Örnek : ALLAH dilemeseydi bir yaprak bile yerinden kipirdamazdi

Tam türkcesini söyle acikliyabiliriz ALLAH müdahale etseydi yaparak yerinden kipirdamazdi

Sence Hz.Muhammed zamanindaki insanlarin o kadar kafasi calismiyormu ayni ayetin sonunda yaptiklarinizdan sorumlu tutulacaksiniz diyor insanlar sormazmi Beni yoldan saptiran ALLAH ise benim sucum ne ?

Burdaki anlatilmak istenen olay su ALLAH diyorki ben isteseydim herkesi bana iman ettirirdim ancak kimse mudahale etmiyorum herkesi hur biraktim

Ya bu dileme meselesi : bir adam ALLAH a küfür ediyor simdi

Simdi sorarim size ALLAH bu adamin küfür etmesini dilemeyseydi ( müdahale etseydi ) ada küfür edebilirmiydi

Insan hür iradesiyle kötü veya iyilik yapmaya yeltenir ama ALLAH dilemese her ikisinide yapmaz di

Lafi uzatmaya gerek yok ALLAH in dilemesi su insan her ne yaparsa yapsin kendi istegiyle karar veriyor
ALLAH ise kötü veya iyi isi yapmasina müsade ediyor

Umarim bir yanlis anlasilmayi düzeltebilmisimdir...

bu yazdiklarimin yanlis oldugunu düsünen bir arkadasim varsa bana yazarsa sevinirim yeni fikirler paylasmak adina

Saygilarimla.............

Çellist 26-05-2009 20:51

Sayın Emre025

Kur'an apaçık bir şekilde işlenilen bütün günahların müsebbibi olarak Allah'ı adres gösteriyor. Birçok ayette "Ben kör ettim" "Ben saptırdım" gibisinden enteresan böbürlenmeler vardır.

Peki Muhammed neden böyle bir Allah imajı çizmiştir? Açıklaması kolay: Sefalete ve zorluklara sürüklenen takipçilerinin "Allah neden bizi bu zorluklardan çıkarmıyor? Allah neden bu adamları kendi yoluna getirmiyor da bizlerle savaştırıyor?" gibi sızlanmalarına kendince bir izah getirebilmek için. Allah'a istediğini yapabilen şımarık düşüncesiz zalim ve mantıktan uzak bir imaj verilmekte ve Muhammed'in kültüne gelecek zararlar azaltılmaktadır. Herkesi yoldan çıkaran Allah imajı ise sadece Muhammed'in o zamanki takipçilerini uyutmak için oluşturulmuşken bu günlerde de etkinliğini koruması ve inananlarca çok akla yatkınmış gibi kabul edilmek zorunda olması ilginç ve bir o kadar düşündürücüdür. Günümüz insanı ile 7. yy Bedevisi arasında fizyolojik bir farklılaşmanın olmadığının kanıtıdır.

milomanara 26-05-2009 22:01

Bir dindarın başka bir dini anlamsız bulmasını anlamsız ve ironik bulurum.
  • Beni sevenleri ben de severim, Gayretle arayan beni bulur.(Suleymanin Ozdeyisleri 8:17)
  • O zaman beni çağıracaksınız, Ama yanıtlamayacağım. Var gücünüzle arayacaksınız beni, Ama bulamayacaksınız.(Suleymanin Ozdeyisleri 1:28)

Sizin tanrınızda dilediğine bulunup dilediğine bulunmuyor. Doğru din diye bir şey yoktur arkadaşım.

milomanara 26-05-2009 22:07

Ha bir de:
  • Size doğrusunu söyleyeyim, insanların işlediği her günah, ettiği her küfür bağışlanacak, ama Kutsal Ruh'a küfreden asla bağışlanmayacak. Bunu yapan, asla silinmeyecek bir günah işlemiş olur.(Markos 3:28)
  • Dolayısıyla kardeşler, şunu bilin ki, günahların bu Kişi aracılığıyla bağışlanacağı size duyurulmuş bulunuyor. Şöyle ki, iman eden herkes, Musa'nın Yasası'yla aklanamadığınız her suçtan O'nun aracılığıyla aklanır.(Elcilerin Isleri 13:38)

K.C. 26-05-2009 22:14

emre demiş:
Alıntı:

Simdi sorarim size ALLAH bu adamin küfür etmesini dilemeyseydi ( müdahale etseydi ) ada küfür edebilirmiydi
Sayın emre, çarpıta çarpıta tanınmaz hale getirdiniz kur'an'ı.
Sizin (ya da o yorum hangi ulemanıza aitse onun) mantığıyla ayet ne hale geliyor bir bakın:

Allah dileseydi (müdahale etmeseydi) hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini (müdahale etmediğini) saptırır, dilediğini (müdahale etmediğini) de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.

Müdahale etmeseydi bizi bir tek ümmet yapacakmış ama, müdahale etmiş, yapamamış.
Var mı böyle insan aklını iğfal eden bir mantık yahu?

emre025 27-05-2009 12:34

Slm

Sayın emre, çarpıta çarpıta tanınmaz hale getirdiniz kur'an'ı.
Sizin (ya da o yorum hangi ulemanıza aitse onun) mantığıyla ayet ne hale geliyor bir bakın:

Allah dileseydi (müdahale etmeseydi) hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini (müdahale etmediğini) saptırır, dilediğini (müdahale etmediğini) de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.

Müdahale etmeseydi bizi bir tek ümmet yapacakmış ama, müdahale etmiş, yapamamış.
Var mı böyle insan aklını iğfal eden bir mantık yahu?[/quote]

Peki arkadasim ayni madem ki benim dedigim anlama gelmiyor ayni ayetin sonunda süphesiz yaptiklarinizdan sorumlu tutulacaksiniz neden diyor ?

O zaman ben sana tekrar senin anliyacagin dilde yazayim ayetin ne anlama geldigini bir kez daha

Allah isteseydi müdahle etseydi herkes iman ederdi fakat müdahale etmedigi icin kimisi sapiyor ( sapmasina müdahale etmiyor , müsade ediyor ) kimiside dogru yola giriyor . ALLAH in müdahale etmedigi icinde yaptiklarimizdan sorumlu tutulacagiz.

Dahada acalim istersen

Sapmak ne demek inkar etmek inkarci olmak

ALLAH diledigini inkar ettirir

Burdaki diledigini izin vermesi müsade vermesi müdahale etmemesi

Farz etki adam ALLAH a küfür ediyor mesala müslümanin biride soruyorki ya ALLAH niye neden veya nasil izin veriyor bu adamin kendisine küfür etmesine neden o adami yok etmiyor aninda azap etmiyor carpmiyor vs....

Sen düsün Almanyaya gelmek istiyorsun Türkiyeden
sen istiyorsunda senin istemenle bitmiyor olay Almanyanin da senin gelmene veya gümrükten gecmene izin vermesi müsade etmesi gerekir.

Ayni durum burdada söz konusu sen ALLAH i inkar etmek sapmak istiyon ama ALLAH izin vermese istemese dilemese edemesin . ALLAH isterse dilerse izin verirse müsade ederse müdahale etmesse inkar edebilirsin yada sapabilirsin ?

Yani iman etmektede ayni durum söz konusu sen iyi bir insan olmak istiyorsun peki ALLAH istemese izin vermez ise müdahale ederse nasil olacan olamasinki ?

Acikcasi burda ALLAH sunu demek istiyor Ben dilemeseydim hic biriniz ne bana küfür edebilirdiniz nede iman edebilirdiniz.

Bir baba cocugunu okula yolluyor degil mi aslinda okula giden yada gitmek iseyen cocugun kendisi simdi düsünelim ADAM COCUGUNU OKULA YOLLUYOR adamin cocugunu okula yollamasi ne demek ? her gün cocugu kutuya paketleyip postaylami yolluyor :) cocugun okula gitmesine izin veriyor müdahale etmiyor müsade ediyor engel olmuyor

eeeeee ne olmus oluyor adam cocugunu okula yollamis oluyor

Cocuk okula gitmek istemedigi halde baba cocugu zorla okula göndermis olsa baba müdahale ettigi icin cocuk zorla okula gitmis olur baba cocugunun okula gitmemesine müsade etse müdahale etmese baba cocugunu okula yollamiyor olcakti oysa okula gitmek istemeyen cocugun kendisi babasi ssadece karismiyor

Sirf daha da anliyasin diye yine bir örnek verecem usanmadan :)

Aysenin babasi onun discoya gitmesine karismiyor bir sey demiyor ve aysenin arkadaslarida aksam icin parti planliyor ve kendi aralarinda soruyorlar ayseyide cagiralimmi diger arkadasi bilmiyom ki babasi gönderirmiki diyor öbür arkadasi aysenin babasi bir sey demez ayseyi discoya gönderir

Simdi sevgili arkadasim sorarim sana bu verdigim örnekte ayseyi discoya gönderen babasi

Ayse babasi istedigi icinmi discoya gidiyor ?

Ayse discoya gitmek istedigi icin babasi müsade veriyor ?

Sonuc itibari ile babasi müdahale etmedigi icin ayseyi discoya göndermis oluyor

bunca örnekten sonra daha anlatamadiysam aglamak istiyom derim :)

Saygilarimla......

emre025 27-05-2009 12:47

Yine bir eklemek istedigim bir iki sey var :)

Hani bunu herkes duymustur kesin

Mesala deriz yarin istanbula gelcenmi ?

Cevap olarak ALLAH izin verirse yarin ordayim

istanbula vardiktan sonrada derizki

ALLAH a sükürler olsun sag salim seni bize ulastirdi (engel cikarmadi izin verdi)

sizin mantiginiza göre hayir ulastiran ALLAH degil , ulastirma bakanligi :)

eee simdi adam ALLAH istedigi icinmi yarin istanbula gidiyor ?

selanikli 27-05-2009 16:48

dikkat etmeniz menfaatiniz gereğidir

Alıntı:

emre025´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181626)
Saygilarimla......

Sayın emre025, sayın kaancan;

başlıkta da söylediğimgibi, dikkatli olmanız gereken bir işle uğraşıyorsunuz. Bildiğiniz gibi İslam'da Allah sözünü veya anlamını değiştirmeye çalışmak, en büyük günahlardan olan Allah'a şirk koşmaktır, cezasını bilirsiniz.
O nedenle bu konuda yazdığınız yazıları gözden geöirmenizde yarar var. Şöyle ki:
‘’Eğer dileseydik, herkese hidayetini verirdik. Fakat benim, “Andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım” sözüm gerçekleşecektir.’’ Secde (sıra no:32, shf no:414, ayet no:13 )
Sanırım siz de kabul edersiniz ki, bu ayet şunu söylüyor: Ben (yani Allah ) kainatı yaratmadan önce, herşeye karar verdim ve bu kararlarımı da yazdım. Nereye yazdığını da söylemeyi ihmal etmemiş: Levh-i Mahfuz'a yazdığını söylemiş.
Bunu da 7-8 kez değişik ayetlerde tekrar ederek vurgulamış ki, Müslümanlar yanılıp ta yanlış fikirlere kapılmamışlar. Bu ayet Kuran'da dururken Allah'ın dilemesi hakkında sizin söyledikleriniz Kuran'ın Allah'ı karşısında başınızı öyle bir derde sokar ki, kimse kurtaramaz.
Şimdi aşağıya yazdığım ayeti bir daha okuyunuz.
Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Nahl/93
Yani bundan daha açık söylenemez, dileseydim yapardım, dilemedim yapmadım diyor. İslam literatüründe Allah'ın dilemesi Allah'ın 'yapmasıdır'. Yani ayrı ümmet yapmak istemiş ayrı ümmet yapmış. Sizlere fikrinizi tercihinizi sormamış, bununla da yetinmemiş bir de yazılı hale getirip Levh-i Mahfuz'a yazmış.
Bu kadar da değil, aşağıdaki ayetleri de okuyunuz:
… Allah sizi, onunla sorguya çeker de dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder… Bakara/284
… O, dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder… Al-i İmran/129
… (Allah) dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder… Maide/18
… O, dilediğine azap eder, dilediğini de bağışlar… Maide/40
… Allah, dilediğinin tövbesini kabul eder... Tevbe/14, 15
… O, dilediğini bağışlar, dilediğine ceza verir… Fetih/14
Şimdi bakın bu ayetler ne diyor, ben diyor Allah, dilediğimi doğruya, dilediğimi yanlışa yönlendirmekle kalmam, kim ne yaparsa yapsın, dilediğimi cennete, dilediğimi de cehenneme atarım, günahına sevabına da bakmam.
Yani daha açık olarak şöyle tercüme edeyim, ey insanlar diyor, ben Allah'ım, sizi ben yarattım ve size canım ne isterse onu yaparım, ne yapacağımı da yazdım zaten, haddinizi bilin bana kulluk edin, ötesini ben bilirim, size danışacak değilim diyor.
Ve bu konudaki bütün ayetler birbirini tamamlayarak, birbirinin anlamını doğruluyor.
Bu söylenenler o kadar açık ki yoruma bile gerek yok.
İşte ilk çağlardan beri büyücüler, kahinler, falcılar, peygamber iddiasındakiler Allah'ı böyle tarif etmişlerdir. Muhammet'te bu kervanın yolcularından biridir. Hepsi bu.
Şimdi tartışılması gereken şu, Allah varsa, böyle mi konuşur?
Bu sözler Allah'ın mıdır, yoksa çevresindekileri kendisine bağlamak için korkutmaktan başka seçeneği olmayan peygamberlik iddiasındaki Muhammed'in mi?

parmis 27-05-2009 16:58

Allah neden yarattıki insanları dilediğini doğru yola dilediğini kötü yola yönelendirecekse hani islamcıların idda ettikleri irade ve sınav nerede? hem yanlışlıklara sürüklesin beni Allah hemde yargılayıp cehenneminde yaksın bence bunda büyük bir adaletsizlik var.. Eğer her şey allah ın yönetimindeyse bizleri bile isteye saptırıyorsa acaba bizimle oynuyormu? yoksa bundan zevkmi alıyor?

saygılar..

parmis Güneşin_kızı

Wand 27-05-2009 16:59

whiteface isimli arkadaşım görüşlerine saygılıyım fakat , bakış açısı denen bi şey vardır.Sana şöyle bir misal vereyim.Sen diyorsunki Allah kendi yarattığı kullara neden ceza veriyor neden aşağılama ihtiyacı duyuyor demişsin..peki şimdi sen yanlış bi davranışta bulunduğunda baban sana kızıp uyarmıyormu..sen bu davranışı tekrarladığındada sana bir ceza vermiyormu..(vermiyorsa bişey diyemem)bu şekilde objektif bakmaya çalış Allah ta yarattığı kuluna kendi kurallarına uyması iiçin bişeyler söylüyor(dinlersin dinlemessin)buna uymassanda şu veya bu olur diyor.Olayın özeti bu bence.
ayrıca bir diğer yorumundada "tek kurtuluş MESİH İSA'ya iman etmekten geçer. bırakın bu işleri, kuran çürütüldü!" demişsin..Eğer müslümanlık çürütülmüşse hristiyanlık diye bi şey yok.Bi kere 500 kere değişen herkesin kafasına göre yazılan bi dolu incil var..birinde x doğru birinde x yanlış..hangisine inanıcam ben..halbuki bir kuran var ve hepsindede ya x yanlış yada x doğru.

emre025 27-05-2009 20:44

slm

Alıntı:

selanikli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181709)
Sayın emre025, sayın kaancan;

başlıkta da söylediğimgibi, dikkatli olmanız gereken bir işle uğraşıyorsunuz. Bildiğiniz gibi İslam'da Allah sözünü veya anlamını değiştirmeye çalışmak, en büyük günahlardan olan Allah'a şirk koşmaktır, cezasını bilirsiniz.
O nedenle bu konuda yazdığınız yazıları gözden geöirmenizde yarar var. Şöyle ki:
‘’Eğer dileseydik, herkese hidayetini verirdik. Fakat benim, “Andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım” sözüm gerçekleşecektir.’’ Secde (sıra no:32, shf no:414, ayet no:13 )
Sanırım siz de kabul edersiniz ki, bu ayet şunu söylüyor: Ben (yani Allah ) kainatı yaratmadan önce, herşeye karar verdim ve bu kararlarımı da yazdım. Nereye yazdığını da söylemeyi ihmal etmemiş: Levh-i Mahfuz'a yazdığını söylemiş.
Bunu da 7-8 kez değişik ayetlerde tekrar ederek vurgulamış ki, Müslümanlar yanılıp ta yanlış fikirlere kapılmamışlar. Bu ayet Kuran'da dururken Allah'ın dilemesi hakkında sizin söyledikleriniz Kuran'ın Allah'ı karşısında başınızı öyle bir derde sokar ki, kimse kurtaramaz.
Şimdi aşağıya yazdığım ayeti bir daha okuyunuz.
Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Nahl/93
Yani bundan daha açık söylenemez, dileseydim yapardım, dilemedim yapmadım diyor. İslam literatüründe Allah'ın dilemesi Allah'ın 'yapmasıdır'. Yani ayrı ümmet yapmak istemiş ayrı ümmet yapmış. Sizlere fikrinizi tercihinizi sormamış, bununla da yetinmemiş bir de yazılı hale getirip Levh-i Mahfuz'a yazmış.
… Allah sizi, onunla sorguya çeker de dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder… Bakara/284
… O, dilediğini bağışlar, dilediğine ceza verir… Fetih/14
Şimdi bakın bu ayetler ne diyor, ben diyor Allah, dilediğimi doğruya, dilediğimi yanlışa yönlendirmekle kalmam, kim ne yaparsa yapsın, dilediğimi cennete, dilediğimi de cehenneme atarım, günahına sevabına da bakmam.
Yani daha açık olarak şöyle tercüme edeyim, ey insanlar diyor, ben Allah'ım, sizi ben yarattım ve size canım ne isterse onu yaparım, ne yapacağımı da yazdım zaten, haddinizi bilin bana kulluk edin, ötesini ben bilirim, size danışacak değilim diyor.
Ve bu konudaki bütün ayetler birbirini tamamlayarak, birbirinin anlamını doğruluyor.
Bu söylenenler o kadar açık ki yoruma bile gerek yok.
İşte ilk çağlardan beri büyücüler, kahinler, falcılar, peygamber iddiasındakiler Allah'ı böyle tarif etmişlerdir. Muhammet'te bu kervanın yolcularından biridir. Hepsi bu.
Şimdi tartışılması gereken şu, Allah varsa, böyle mi konuşur?
Bu sözler Allah'ın mıdır, yoksa çevresindekileri kendisine bağlamak için korkutmaktan başka seçeneği olmayan peygamberlik iddiasındaki Muhammed'in mi?

Sevgili selanikli

Cehennemin sahibi eger oysa baskasina soracak hali yok heralde güc onun elinde tabiki istedigini yapar farz etki sizin anladiginiz manada peki ne yapcaniz evet hakli yada haksiz seni yakiyor kime sikayet etcen kime gucun yetecek derdini kime anlatacan ?

Peki ayni kuran kullaríma söyle sunlari sunlari yaparlarsa cennete koyacagimi onlara müjdele diyor bunu niye göremezlikten geliyonuz

kelime oyunu oynamaya gerek yok eger sen ALLAH in sözünden cikmassan ALLAH azap etmeyi dilemedigi kimselerden olursun

sen onu inkar edersen onun azap etmeyi diledigi kimselerden olursun bu kadar basit hic saga sola cekmeye gerek yok butun islam alemi bunu böyle anliyor yorumluyorda bir tek siz ateistler niye tersten anliyonuz her seyi hayret dogrusu anlamakta güclük cekiyorum

biz hayir o ayetin manasi sizin anladiginiz gibi degil böyle dedikce ince ince ayrintilariyla acikladikca siz inadina inadina yok böyle diyorsunuz

Ya arkadas eger müslüman olan biz isek bu kuran-i kerimi biz rehber edindiysek biz galiba sizden daha iyi biliriz cünkü biz bardagin dolu tarafindan bakiyoruz sizin gibi kurani kerimi actigimizda ilk neresindeceliski bulacagiz niyetiyle acmiyoruz kafamizin takildigi bir ayet oldugu zaman aha bu ayet celiskili demiyoruz hemen arastirmayi iyice incelemeyi tercihediy<oruz ve belki ben yanlis anliyor yada algiliyorumdur diyoruz

Sayin selanikli örnek verdigin ayetleri tek tek sana acikliya acikliya yazacagim ancak simdi cikmak zorundayim

Görüsmek dilegiyle kib ........

selanikli 27-05-2009 22:21

Alıntı:

parmis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181715)
Allah neden yarattıki insanları dilediğini doğru yola dilediğini kötü yola yönelendirecekse hani islamcıların idda ettikleri irade ve sınav nerede? hem yanlışlıklara sürüklesin beni Allah hemde yargılayıp cehenneminde yaksın bence bunda büyük bir adaletsizlik var.. Eğer her şey allah ın yönetimindeyse bizleri bile isteye saptırıyorsa acaba bizimle oynuyormu? yoksa bundan zevkmi alıyor?

saygılar..

parmis Güneşin_kızı

Sayın parmis;
adaletsizlik sözü buradaki vahameti tarif etmeye yetmez.
İyi yola ilettiğimi cennete, kötü yola ilettiğimi cehenneme atarım dese bu adaletsizlik olurdu.
İyi yola ilettiğimi dilersem cehenneme, kötü yola ilettiğimi dilersem cenete sokabilirim demektedir ki, çağdaş hukuk veya tıp literatüründe bunun bir adı var mıdır bilmiyorum.
Saygılar.

Yergin 27-05-2009 23:53

Alıntı:

selanikli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181903)
Sayın parmis;
adaletsizlik sözü buradaki vahameti tarif etmeye yetmez.
İyi yola ilettiğimi cennete, kötü yola ilettiğimi cehenneme atarım dese bu adaletsizlik olurdu.
İyi yola ilettiğimi dilersem cehenneme, kötü yola ilettiğimi dilersem cenete sokabilirim demektedir ki, çağdaş hukuk veya tıp literatüründe bunun bir adı var mıdır bilmiyorum.
Saygılar.

Allah asla böyle birşey söylememiştir. Bu sizin çıkarttığınız yanlış anlam. Ki arkadaş açıklamış yanlış anlamınızı.

nehir 28-05-2009 02:48

En'am 165
Sizi yeryüzünün halifeleri yapan,verdiklerinde sizi sınamak için bazınızı bazınıza derecelerle üstün kılan O'dur.Kuşkusuz senin rabbin hesabı çabuk görendir ve kesinlikle çok bağışlayıcı ve çok merhametlidir.

Allah yarattıklarından dilediğini doğru yola, dilediğini kötü yola yöneltmekle kalmıyor,güya yeryüzünün halifeleri olarak yarattığı insanların arasında bazılarını seçip bazılarına derecelerle üstün kılıyor sırf sınamak için,bu sınamada bu bazılar nasıl seçiliyor? ve üstün kılınıyor? ve seçilmeyen yada üstün kılınmayan neye göre seçilipte üstün kılınmıyor? ve bu nasıl halifeliktir ki durmadan sınanılıyor?

Allah insanları keyfince oynamak için mi yarattı diye sorulunca neden garip karşılanıyor?Ayet açık, bu ayet ve benzerleri Allahın insanları kukla gibi gördüğünün bir delili olabilir bence!birde Allahta bir üstün kılma merağıda almış başını gidiyor ki,şaşmamak elde değil!

selanikli 28-05-2009 10:31

katılıyorum

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181955)
Allah asla böyle birşey söylememiştir. Bu sizin çıkarttığınız yanlış anlam. Ki arkadaş açıklamış yanlış anlamınızı.

Sayın EnvyMe;
size yürekten katılıyorum, gerçekten de Allah varsa eğer bu sözleri asla söylememiştir. Bu sözler - varsa eğer - Allah'a değil Muhammed'e aittir.
Ve Allah - varsa eğer - bu sözleri kendisine atfettiği, kendisini bir sadist gibi gösterip yarattığı insanları kandırdığı için Muhammed'i çok fena yapacaktır.
Bir şey daha söyleyeyim, Muhammet te bu olasılıktan çok fena korkmaktadır.
Saygılar

selanikli 28-05-2009 10:38

ayrıca

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 181955)

Yazılan yazılarda yanlış anlaşılabilecek kelimeler aramayı bırakır, yazıları objektif okursanız, Kuran'a göre Allah'ın böyle söylediği gün gibi ortadadır.
Arkadaş ta yazısında görüldüğü gibi, açıklamamıştır. Açıklamak için süre istemiştir.
Yazılan yazıları okumamak, ya da anlamamak üzere okumak, o yazıyı ortaya çıkaran birikim ve emeğe de saygısızlıktır ayrıca. Ben o yazdıklarımı işkembemden sallamıyorum, Kuran'dan yazıyorum. Bak bir daha oku istersen:
Bu ayet sadece ve yalnızca bir şekilde anlaşılabilir. Akıl sahibi, insaf sahibi hiçbir insan, demogoji yapmıyorsa bu ayetin yanlış anlaşılma ihtimalinden bile bahsetmez.
Sözün değeri olmalıdır sevgili dostum.
Ben o sözleri oraya yazabilir hale gelmek için tam 2 yıl dinleri inceledim.
Size de aynısını öneririm, yazıp çizmekte ısrarlı iseniz.
Saygılar.

al bundy 28-05-2009 11:27

Benim bu genel tartışmadan anladığım şu; bizim doğru yolda olacağımız veya sapacağımız belli sadece biz bilmiyoruz.Yani insan açısından bakarsak iyilik yaparsak kendimiz kötülük yaparsak da kendimiz ama Allah açısından baktığımızda ne yapacağımız nereye gideceğimiz belli.Biz sadece burada kendi çapımızda (kimin gideceği önceden belli olan) cennete gidebilmek için uğraşıyoruz.

Alıntı:

Peki ayni kuran kullaríma söyle sunlari sunlari yaparlarsa cennete koyacagimi onlara müjdele diyor bunu niye göremezlikten geliyonuz
Eğer selaniklinin yazmış olduğu sureler olmasaydı sadece sizin dediğiniz gibi olsaydı dediğinize hak verebilirdim.

Yergin 28-05-2009 11:44

Sayın selanikli, bir başlıkta yazmıştım İslam'ı ne kadar zamandır bildiğimi öğrendiğimi. Emin olun sizden daha çok biliyorum dinimi. 2 yıl ne kısa ne uzun bir süre. Yanlış yapma olasılığınız yokmu?

Açıklama yapmamış demişsiniz ama bu açıklama sizin için yeterli değilmi?

"kelime oyunu oynamaya gerek yok eger sen ALLAH in sözünden cikmassan ALLAH azap etmeyi dilemedigi kimselerden olursun

sen onu inkar edersen onun azap etmeyi diledigi kimselerden olursun bu kadar basit hic saga sola cekmeye gerek yok butun islam alemi bunu böyle anliyor yorumluyorda bir tek siz ateistler niye tersten anliyonuz her seyi hayret dogrusu anlamakta güclük cekiyorum
"

Sonra demişsiniz ki,

"… O, dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder… Al-i İmran/129
Bu ayet sadece ve yalnızca bir şekilde anlaşılabilir. Akıl sahibi, insaf sahibi hiçbir insan, demogoji yapmıyorsa bu ayetin yanlış anlaşılma ihtimalinden bile bahsetmez.
"

Bu ayeti sizin algıladığınız gibi algılamayanlar akılsızmıdır? İnsafsızmıdır? Sonra diyorsunuz ki,

"Yazılan yazılarda yanlış anlaşılabilecek kelimeler aramayı bırakır, yazıları objektif okursanız, Kuran'a göre Allah'ın böyle söylediği gün gibi ortadadır."

Yaşça büyüğümsünüz saygım sonsuz ama büyüklük yaşla bağlantılı değildir. Bu yüzden şunu söylemek istiyorum ki, tavrınızı doğru bulmuyorum. Sizin yazılarınızı kaale almıyor değilim. Harfi harfine okuyorum. Okumadığımı düşünmeyin. Size karşı yazdığım her cevapta okumadığımı, anlamamak adına okuduğumu söylüyorsunuz ki böyle birşey yok.

"O, dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder"

Burada ne gibi bir yanlış vs. var göremiyorum. Tüm alemleri, varlıkları Yaratan'ın bunu söylemesinde ne gibi bir abes durum var ki? O, size dilediğinize inanma, dilemediğinize inanmama özgürlüğü vermemiş mi? Bunu size bırakmamış mı? Kur'an-ı Kerim'de belli kavim, halk, kişi isim vererek şu bu bağışlanır şu bu azap görür demiş mi? Son peygamber olan Hz. Muhammed'e bile yenilgi sınavını yaşatmamış mı?

selanikli 28-05-2009 11:52

emre025'in cevabını bekliyorum

[quote=EnvyMe;182042]

Bu konuda henüz dikkatinize sunmadığım ayetler var. Önce emre025 açıklamalarını yapsın, sonra hem sizin yazınıza, hem emre025'in cevabına birlikte açıklama yapacağım.
Saygılar.

emre025 28-05-2009 14:38

… O, dilediğini bağışlar, dilediğine ceza verir… Fetih/

Slm sevgili arkadaslar

Sayin selanikli aslinda ayetlere tek tek cevap verecem demistim ama örnek olarak verdigin ayetler zaten hepsi ayni manaya geliyor tek ayetin manasina bakildiginda önceki ayet ne bir sonraki ayet ne bunu bende bilmiyorum surelere butun olarak bakmanin butun olarak hangi konuda bahsettigi cok önemli

Örnek bir ayette derki : zina yapan cehenneme gidecektir

ee ben simdi zina yapti isem kesin cehenneme gitmem gerekir bu ayete göre gitmessem (hasa) ALLAH yalan söylemis olur tek bu ayet baz alindigi sürece

Ama bu ayetin pesinden gelen diger ayette ise derki :ancak pisman olup tövbe edenler müstesnadir

ee simdi sevgili arkadasim 1 .ci ayeti direk baz alabilirmiyiz hadi diyelimki aldik pesinden gelen ayeti nereye koyacagiz ?

Simdi senin örnek verdigin ayetleri biz müslümanlarin algiladigi sekilde aciklamaya calisayim kabul edersiniz yada etmessiniz AMA BIZ MÜSLÜMANLAR BU AYETLERI BU SEKILDE ANLIYORUZ

evet ne diyor ayet

O, dilediğine azap eder, dilediğini de bağışlar

Simdi aslinda bu ayetin ve ayni manaya gelen bu ayetlerin cok basit bir aciklamasi var ALLAH bu ayetlerle sunu demek istiyor

Tek güc benim ne yaparsaniz yapin benim rizami almadan ne cennete girebilirsiniz nede cehennemden kurtarabilirsiniz

ben diledigime azap ederim bundan sizi kimse kurtaramaz bana siginmaktan baska careniz yok demek istiyor yani hic gunah islememis bile olsan ben istemedikten sonra cennete giremessin ben istemedikten sonrada cehennemden seni kimsecikaramaz

Bu ayette gizli bir leilaheillallah manasi var bunu göremiyorsunuz ?

türkcesi ALLAH tan baska ilah yoktur tek güc sahibi odur

ne alaka demi :)

Ya böyle bir sacmalik olabilirmi ALLAH in baska isi gücü yok seni zevk icin yoldan saptiracak cehennemde seni yakacak keyif alcak bu ne bicim cocukca mantik ne kadar basit yorum bunlar lütfen biraz mantikli dusunun bu kadar basityorum ve gerekce olamaz

Sevgili selanikli ALLAH in bagislamayi diledigi kimseler kimlerdir ?

Selanikli ALLAH in azap etmeyi diledigi kimseler kimlerdir ? LÜTFEN CEVAP

Diledigine azap eder demek birde diledigine azap edecek diye bir sey yok

Demek istiyorki ben o kadar gucluyumki ben azap etmek istersem buna kimse karsi cikamaz engel olamaz tek benim istemem yeterlidir

Aslinda anlamaya niyetiniz olmadigi icin daha fazla yazmaya gerek yok sizin niyetin sag duyulu degil daha bastan acaba nasil celiski bulabilirim de nasil cürütürüm

benim bu yaptigim aciklamayi hangi müslümana göstersen karsi cikmaz ne hikmetse birtek atesitler karsi cikiyor cünkü AMAC ÜZÜM DEGIL BAGCIYI DÖVMEK

Ali imran suresi 20 ayet

Seninle tartismaya girerlerse deki "ben bana uyanlarla birklikte kendi özümü ALLAH a teslim ettim ." kendilerine kitap verilenlere ve ümmilere de ki :Sizde islami kabul ettiniz mi ? Eger islama girerlerse hidayete ermis olurlar yok eger yüz cevirirlerse sana düsen sey ancak teblig etmektir. ALLAH kullarini hakkiyla görendir.

Hani ALLAH erdiriyordu hidayete nerde ?

Ya ALLAH torpil gececek olsa en basta peygamber efendimizin amcasina hidayet verirdi ki peygamberimiz dua ettigi halde ALLAH ne diyor hidayeti ben veririm sen bir sey yapamassin benim hidayetimi isteyenlerede kurallar bellidir

7 - Sana bu kitabı indiren O'dur. Bunun âyetlerinden bir kısmı muhkemdir ki, bu âyetler, kitabın anası (aslı) demektir. Diğer bir kısmı da müteşabih âyetlerdir. Kalblerinde kaypaklık olanlar, sırf fitne çıkarmak için, bir de kendi keyflerine göre te'vil yapmak için onun müteşabih olanlarının peşine düşerler. Halbuki onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez. İlimde uzman olanlar, "Biz buna inandık, hepsi Rabbimiz katındandır." derler. Üstün akıllılardan başkası da derin düşünmez.

Birbirine benzeyen birey ve cüzleri bulunan şeyler, kendisinde karışıklık ve iltibas bulunan şey; Kur'an-ı Kerim'de manâsı kapalı, bir çok anlama gelebilen, tefsirinde güçlük çekilen ayet veya kelimeler. Bunlara müteşabihât denir. Bunların hangi manâya geldikleri yalnız kendilerinden anlaşılmaz. Başka harici bir delile ihtiyaç gösterirler.

Her sey ortada ALLAH ta aynisini diyor iste bazen bardagi yarim su ile birakiyor kalplerin de baska niyeti olanlar bardagin dolu degil bos tarafindan bakiyorlar

Yapmayin biraz insafli olun lütfen her sey ap acik ortada tamam inkar edecekseniz edin AMA BU AYETLER BU MANAYA GELIYOR

tamam peki neden hic bir müslüman sizin dediginiz manayi onaylamiyorda bizim dedigimiz manayi anliyor

Sevgili selanikli hadi kardes ben yoruldum birazda sen yazda biz yorum yapalim :)

envyme bu arada sana slm kardes

Saygilarimla .......

tutankamon 28-05-2009 15:08

Sevgili emre025 herkez inanmak istediğine inanmaktadır.Sen sadece bilgilerini burada paylaşırsın. Almak isteyen alır çürütmek isteyende cımbız peşine düşer, ayetlerin öncesine sonrasına bakmadan hatta sadece bir kısmını alıp ona göre yorumlar üretir.

Herkez özgürdür lakin islam dini sadece tebliğe müsade eder zorbalığa değil.Burada kılıçzoruyla islama geçirilen insanlardan bahsedildi.Bende diyorumki kılıçzoruyla islama zorlayan insan Allahın ayetlerinde bahsettiği zalimlerden başkası değildir.Benim dinim temizdir. Kirleten yozlaştıran ve yobazlaşan insanın ta kendisidir.

Ben burda daha öncede dile getirdim.Günahkar bir insanım.Fakat bunun farkındayım. Yetti artık ben kimsenin kölesi değilim (haşa) Allahın bile deyip kolaya kaçmıyorum.Allahın vereceği cezaya razıyım.Bazı kişilere soruyorum; şuanda aslında çok iyi farkında olupta dilde ve davranışta sinirinizden veya gururunuzdan dolayı kabul etmediğiniz bu gerçekler birgün gözlerinizin önüne serildiğinde neyapacaksınz?

1-Şaşkına döneceksiniz ama böyle değildi bu mantıksızdı nasıl olur(diyeceksiniz)
2-Yapacak birşey yok artık olacakları izleyeceksiniz.(kalakalacaksınız)
3-Son bir hamleyle pişman olduğunuzdan bahsedip af dileyeceksiniz.
4-Karşı durmaya çalışacaksınız.(fakat dünyadaki gibi hür olmayacağınızdan müdahale büyük bir süratle gelecek)

emre025 28-05-2009 15:12

Slm

Aklima gelmisken su ALLAH in hidayete erdirme meselesinide aciklamaya calisayim

simdi degerli arkadaslar hidayete ancak ALLAH erdirir derken hidayet ne demek ?

Hidayet dogru yol demek bizim dilimizde

simdi dogru yola girmek söle demek istiyorki ALLAH ben bir dogru yol belirledim bu yolu takip edenler dogru yola girmis olurlar bu yolu takip etmeyenler yolu yoldan sapmis olurlar ben dogru yoldan cikmak isteyenede izin veririm dogru yolu takip etmek isteyenede izin veririm ( diledigini dogru yola koyar dilediginide saptirir )

ALLAH istedigini hidayete erdirir

ilk bakildiginda ALLAH müdahale ediyormus gibi degil mi ?

oysa ALLAH dildigini dogru yola iletir le ayni manada bu

ALLAH in dogru yola iletmesinide yukarida acikladim

butun bu ayetlerde tek bir seye vurgu yapilmak isteniyor ben baska siginacaginiz yer makam kisi tanri ilah guc sahibi yok benden kurtarisiniz yok butun olay bu

sizin anlayacaginiz dilde

dogru yolu ancak ALLAH belirler = hidayete ancak ALLAH erdidir

ALLAH tan baska kimse sana cenneti vaad edemez yada cehennemden seni kurtaracagini vaad edemez buna gücü yetmez tek gücsahibi benim

iyi niyetli anlamak ögrenmek isteyen arkadaslarimiz icinbu aciklamalarda faydali manalar var

inanmak istemeyene zaten yapabilecegimiz bir sey yok

Saygilarimla.......

emre025 28-05-2009 15:16

[quote=tutankamon;182123]Sevgili emre025 herkez inanmak istediğine inanmaktadır.Sen sadece bilgilerini burada paylaşırsın. Almak isteyen alır çürütmek isteyende cımbız peşine düşer, ayetlerin öncesine sonrasına bakmadan hatta sadece bir kısmını alıp ona göre yorumlar üretir.

Slm sevgili tutankamon

Yok zorlama yok biz kimiz ki isteyeydi ALLAH herkesi secdeye yatirdi zorla

ben sadece önce insan olarak kimsenin aci cekmesini istemiyorum sonra müsüman olarak görevimi yapmaya calisiyorum elimden geldigince fikirlerimi acikliyorum

mep 28-05-2009 16:48

Sn. Emre025
simdi dogru yola girmek söle demek istiyorki ALLAH ben bir dogru yol belirledim bu yolu takip edenler dogru yola girmis olurlar bu yolu takip etmeyenler yolu yoldan sapmis olurlar ben dogru yoldan cikmak isteyenede izin veririm dogru yolu takip etmek isteyenede izin veririm ( diledigini dogru yola koyar dilediginide saptirir.) Böyle demişsiniz.

Olayı birde şöyle düşünelim..

A’râf 16 . Şeytan dedi ki: “(Öyle ise) beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki, ben de onları saptırmak için senin dosdoğru yolunun üzerinde elbette oturacağım.”
Şeytan İnsanları Allahın dosdoğru yolundan saptırmak için bu yola oturacağını söylüyor..

Zuhruf Sûresinin 37 . ayetinde ise şöyle denmekte." Şüphesiz bu şeytanlar onları doğru yoldan saptırırlar. Onlar ise doğru yolda olduklarını sanırlar. "

Yani şeytan ,insanları kandırabilecek,insanlar doğru yolda olduklarını sanabilecek,"Müslümanım "" diyecek ama fasık olabileceklerdir ve kendilerini Kuran'ında dediği gibi doğru yolda sanabileceklerdir.
Şimdi Şeytanın kandırmasıyla yolunu şaşırmış ama kendini doğru yolda sanan bir insan ne yapacaktır.Doğru yolu bulsun diye önüne kuran'ı koyuyorsunuz..ama..

Bakara 26 . Allah bir sivrisineği, ondan daha da ötesi bir varlığı örnek olarak vermekten çekinmez. İman edenler onun, Rablerinden (gelen) bir gerçek olduğunu bilirler. Küfre saplananlar ise, “Allah örnek olarak bununla neyi kastetmiştir?” derler. (Allah) onunla bir çoklarını saptırır, bir çoklarını da doğru yola iletir. Onunla ancak fasıkları saptırır

Evet Adam fasık,Yani sapmış,doğru yola ulaşsın diye Kuran veriyorsunuz eline ama Allah fasıkları doğru yola iletmemekte kararlı,Onları daha da saptırıyor.hatta kızıyorda

Nahl 37 . Sen onların doğru yola erişmelerine aşırı istek göstersen de şüphesiz Allah saptırdığı kimseyi doğru yola iletmez. Onların yardımcıları da yoktur

Adam Allahın dosdoğru yoluna girmiş ama Şeytan bu yol üzerinde zaten ve adamı saptırıyor.Adam sapmış olduğunun farkında değil,dosdoğru yolunda gittiğini sanıyor,"Müslümanım " diyor,Allah lafını ağzından düşürmüyor..Ama allah 25 civarında ayette bu fasıkları Doğru yola iletmeyeceğini hatta sapkınlıklarının dahada derinleşmesini sağlıyacağını söylüyor.
Şimdi her müslüman oturup şöyle bir düşünmeli.." Ya ben fasıksam" evet..Ayrımına varamıyacağınız bir şey bu.. Çünkü öyle diyor Tanrı..Siz Allahın dosdoğru yoluna girmişsinizdir ama yol üzerinde şeytan sizi ketenpereye getirmiştir ve siz hala doğru yolda olduğunuzu sanıyorsunuzdur ve kötü tarafı aslında sizin için hiç bir umut kalmamıştır." Onlar ise doğru yolda olduklarını sanırlar" neden olmasın...? ( nası bişey bu ya..?)

K.C. 28-05-2009 17:43

Sevgili Mep,
Bu sapma, saptırma, cehenneme gönderme, azma durumlarını sondan başa doğru takip edersek bunca şeyin tetikçisini şeytanın Araf 16'daki sözlerinde buluyoruz.
Ki tetikçi şeytan değil. şeytanı da bir tetikleyen var.
A’râf 16 . Şeytan dedi ki: “(Öyle ise) beni azdırmana karşılık...

Allah şeytanı azdırmasaymış cümlemiz doğru yol üzerinde, cennetlikmişiz şimdi.:peep:

tutankamon 28-05-2009 17:46

Peki sevgili mep kardeşim.Ya siz inandığınız bu konularda ben kesinlikle doğru yol üzerindeyim deyipte fasığın ta kendisi olmayasınız? Hiç aynayı kendinize çevirdiniz mi? Drek ben müslümanım doğru yoldayım ama ya müslümanlık doğru yol değilde fasıksanız diye soruyorsunuz.Olayı çift yönlü düşünelim verilen ayetlerin öncesi ve sonrasından gelenleride okuyarak..

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:50 .