![]() |
Yaradılış..
Bir çok sayfaya baktım ama sadece bu konuyu ele alan bir başlık bulamadım.. Yaraadılış sebebimiz, evrenin, her şeyin yaradılışı konusunu konuşalım derim.. Dinlerde, mitolojide çeşitli efsaneler var ama hiçbiri beni tatmin etmiyor.. Benim görüşüm genel olarak Tanrı' nın bize ihtiyacı olmaması.. Diğer forumlarda ve kendi tanışma başlığımda uzunca anlattım tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum.. Sizin görüşlerinizle devam edelim..
|
Saygideger toliveistodie;
Yaratilis, seylerin bir yaratani oldugunu soylemektir. Derrida'nin bu konuda, "Author is dead"-Yazar oldu (olmek) adli bir eseri vardir. Yaratilis bir inancsal yanasimdir. Hem bilimsel, hem epistemolojik, hem de gercekci degildir. Ne dogrulugu ispatlanabilir ne de yanlislanabilir. Ustelik; yaratani, yaradilissiz kilar. Bu da yaradilisin, bir celiskisidir. Tek yaradilisi olan insanogludur. Beyninin fonksiyonu dusuncesiyle; algisini dil ve ifadeye donusturebilmesi icin; kavrami yaratir. Yarattigi bu kavram temelinde de; siniflar, ve tartismaya acar. Ayrica yaratilista; yaratanin yarattigi uzerindeki; otoritesi, guc kullanimi, iktidari, idaresi, yonetim ve yonlendirimi soz konusudur. Boyle bir isleyiste, insanoglunu teslimiyatci, kul, kole, kukla, kaderci, yasam ve iliskisine onem vermeyen; kendini herseyiyle, yaratana bagimli kilan bir icerik getirir. Boyle bir anlayista; insanoglunun, dusuncesini, davranisini, kavram yaratim kabiliyetini ve tum insanozlu icerik ve yapisini hice indirger. Insanoglu; beseri, akli ve idraki; dunyevi bir varliktir. Dogumu ve olumu (olmek) konusunda bir irade veya soz sahipligi yoktur. YASAM VE ILISKISI ISE; TAMAMEN KENDI KONTROLUNDEDIR. Saygilarimla; evrensel-insan |
Sevgili Toliveistodie,
Sayın evrensel-insan bence olayı çok iyi özetlemiş. Ne demiş “Hem bilimsel, hem epistemolojik, hem de gercekci degildir. Ne dogrulugu ispatlanabilir ne de yanlislanabilir. Ustelik; yaratani, yaradilissiz kilar. Bu da yaradilisin, bir celiskisidir.” Sonuçta gücü herşeye yeten, herşeyi bilen bir varlığın olması çelişkidir. Çünkü herşeyi biliyorsa sonumuzuda biliyordur. Hatta bizim sonumuzu bırak, yaratmış olduğu tüm kainatları da (öteki alemden ve yarattıklarından da bahsediyorum.) onlarında sonunu baştan biliyordur. Eğer bilemiyorsa demek ki o kadar da güçlü değil. Ama buda sonsuz kudretli olmasına ters düşer. O zaman madem sonumuzu biliyor neden yaratıldık. Yoksa aslında .............. (buyrun boşluğu sizler doldurun.) Not: Sevgili Toliveistodie ismine ithafen söylüyorum onların en güzel parçaları bence “orion” dur. :) |
yaratılmış olmanın mutlaka sebebi mi olmalı.
İnsan Topraktan yaratılmıştır, ıslandımı çamurlaşır... |
bu konuya biraz çevremizde olanlardan uzaklaşıp. birazcık objektif bakabilirsek gerçeği görürüz bence.yaradılış diye birşey yoktur bu insanoğlunun uydurduğu hayali bir terimdir.var olmak yada yok olmak terimi insanlar tarafından üretilmiştir.çevrenize bir bakın hiç bir madde yoktan var oluyor mu yada varken yok oluyor mu?? maddeler sadece değişime,başkalaşıma uğruyor.enerji yok olmaz yada yokken var olmaz bu fizikte kabul görmüş bir kanundur.bunun için evreni kimse yaratmadı ve kimse yok edemez bu bütünlükte mutlak olan sadece evrendir.
|
Saygideger ogo21;
Oevren bir semboldur. Bilimsel ve epistemolojik te olsa; her zaman ne en kucugune, ne de en buyugune erisilemeyecektir. Eskiden, doga, tabiat, dunya v.s. terimleri kullaniliyordu. Yalniz, epistemolojik tek bir gerceklilik ve gercekci cevap vardir. O da MEKAN, YER, BOSLUK v.s.; kisacasi HABITAT tir. Habitat olmazsa; zaten uzerinde veya icinde yasam suren canlilardan ve bulunan cansizlardan bahsetmek mumkun degildir. Mekan da; bilimseldir, epistemolojik olarak; insanoglu durmadan; en kucuk parcasina ve butunune erismeye cabalamaktadir. Dolayisiyle herseyinbasi; bu suregelen surekli sureci olan mekandir. Buna da; ister bilimsel, ister felsefi; istersen; hangi ideolojik inancsal dogrusallarin dogrusu ile bak; bu epistemolojik gercek degismez. Saygilarimla; evrensel-insan |
Yaradılış kavramı dinsel bir kavram, dediğiniz gibi yaradılış var dersek bir yaratanın var olduğunu kabul ederiz.. Yaratan varlığını kabul edersek, neden yarattığına nasıl bir yorum getirebiliriz.. Yaratan yok dersek meydana gelişimiz, evrimleşme sürecimiz, hepsinden önce evrenin oluşumu.. Big bang teorisini düşünürsek de bir patlama olması için patlamaya sebep olacak bir şeyler olması gerekir, onlar nasıl oluştu.. z' ye sebep y; y' ye sebep x..
''Ayrica yaratilista; yaratanin yarattigi uzerindeki; otoritesi, guc kullanimi, iktidari, idaresi, yonetim ve yonlendirimi soz konusudur. Boyle bir isleyiste, insanoglunu teslimiyatci, kul, kole, kukla, kaderci, yasam ve iliskisine onem vermeyen; kendini herseyiyle, yaratana bagimli kilan bir icerik getirir. Boyle bir anlayista; insanoglunun, dusuncesini, davranisini, kavram yaratim kabiliyetini ve tum insanozlu icerik ve yapisini hice indirger.'' Bu düşünceden yola çıkarak insanlar dinleri yaratmış, yaratıcının varlığının kabulü onun yarattığına karışacağı düşüncesi oluşmuş ama eğer deistik bir olgu söz konusuysa.. Yani bir yaratıcı var, yarattığını düzenlemiş, gerisine karışmamış.. Ama böyle bir durumda da olan onca olumsuzluklar karşısında yine mi çözümü doğaya bırakacak, bir adalet olmalı.. cennet, cehennemse bir adalet cezası ya da ödülü olamaz.. |
Doğada kendini algılayabilen tek canlı insandır. insan da ben nerden geldim nereye gidiyorum sorularına yanıt aramış ve tanrıyı yaratmıştır.
bilimin gelişmesine orantılı olarak, tanrılar değişime uğramış, önce en yakın da ateş, yıldırım, deprem, ay, güneş tanrı kabul edilmiş. tanrılar zamanla çoktan aza inmiş ve nihayet elle tutulmaz, gözle görülmez ,kulakla duyulmaz, elle ellenmez, burunla koklanmaz, nerde olduğu bilinmez, şekli ağırlığı, hacmi veya enerjisi nedir, bilinmeyen birşeye dönüştürülmüş:)) Ve insan tanrıyı yarattı. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:05 . |