![]() |
Alevilik Din midir? İslamdan mıdır?
uzun zamandır çok kafamda tanımlamaya çalıştığım bir konudur.
kendimce çok uzun düşündüm .ikamet ettiğim yerdeki cem evine gidip, ordaki akil insanlarla konuştum ve tartıştım. sonunda kendimce şu karara vardım türkiye aleviliği bir çok dinden etkilenmiş bir bir dindir. bunu şöyle açabilirim . bilinirki alevilik hace ahmet yesevifden çok etkilenmiştir.yesevide şaman bir aileden gelmektedir.düşünce sistemini divanı hikmet adlı kitabında şiir şeklinde söylemiştir. ders aldığı islam nasıldır bilinmez ama düşünceleri pek islami değil daha özgür ve islamın bağanzlığı hikmet'in içine sığmamıştır. alevilik islamdır diyenlere şunu söylemek lazım. 12 İmam olgusu islamda nerdedir da . 12 İmam eğer Ehl-i Beyt’in soyundansa, onun çocuklarıysa bunların belki de 102 veya 1002 olması gerekirdi. Oysa Alevilik bunu 12’de bitiriyor. Bakıyorsunuz bunun Hırıstiyanlık’ta bir karşılığı var: 12 Havari. Yine Ahle Haq’larda (bir grup) , Yezidiler’de var bunun karşılığı. Yani 12 melek kültü’ne bağlı dinlerin bir çoğunda bu 12 sayısı egemen. Çok açıktır ki İslamiyetin 5 Şartı vardır. Aleviler bu 5 Şart’ın hiçbirini yerine getirmezler. Alevilerin orucu vardır mesela, ama oruçları da İslamiyetinkinden tamamen ayrıdır. Hacca gitmez, kelime-i şehadet getirmez, namaz kılmaz... Öte yandan Amentü duasında ifadesini bulan İmanın Şartları var. Yani bir kişinin Müslüman olabilmesi için aynı zamanda imanın, yani inancın şartlarını kabul etmesi lazım. Ne diyor: “İslamiyetin öngördüğü gaybi tanrıya inanırım, onun resulüne inanırım, onun gönderdiği kitaba inanırım, ahiret gününe inanırım, hayrın ve şerrin Allah’tan geleceğine inanırım.” Alevi bunların hiçbirine inanmaz. Ne İslamın ne de İmanın Şartları’nı yerine getirir. Bundan dolayı ayrı bir inançtır, ayrı bir dindir Alevilik. Dolayısıyla, Aleviliği İslamın özü, versiyonu, tarikatı veya mezhebi olarak görmek son derece yanlıştır. ayrıca alevilikte kuran hinduizmdeki tapınakların kapısındaki silindir şeklindeki dua silindirlerine benziyor sadece işlevsel olarak. kuran sadece bir nevi dua kitabı gibi olmuş uzun yazılar pek okunmadığı için bir giriş yaptım ve devamedecek. bu yazının önemli notu kendini islam olarak tanımlayan aleviye aksini söylemek haddim değildie öyle görüyorsa öyledir ayrıca kul himmetin islama ve allahına bir bakışınıda görelim Yeri göğü ins ü cinni yarattın Yeri göğü ins ü cinni yarattın Sen ey mimar başı eyvancı mısın Ayı burcu günü çarhı var ettin Ey mekan sahibi rahşancı mısın Denizleri yarattın sen kapaksız Suları yürüttün elsiz ayaksız Yerleri temelsiz göğü direksiz Durdurursun acep iskancı mısın Kullanırsın kanatsızca rüzgarı Kürekle mi yaptın sen bu dağları Ne yapıp da öldürürsün sağları Can verub can alırsın sen cancı mısın Sekiz cennet yaptın sen Adem içün Adın büyük bağışla anın suçun Adem’i çıkardın cennetten niçün Buğday nene lazım harmancı mısın Bir iken bin ettin kendi adını Görmedim senin gibi iş üstadını Yaşardirsin kurudursun odunu Sen bahçevan mısın ormancı mısın Cibril’e perde altından söylerdin İnub Beytullah’a kendin dinlerdin Bu ateşi cehennemi neylerdin Hamamın mı vardır külhancı mısın Hafaya çekilüb safaya durdun Aklı ermezlerin aklını urdun Kıldan ince köprü yaptın da kurdun Akar suyun mu var bostancı mısın Bu kışlara bedel bu yazı yaptın Evvel bahara karşı güzü yaptın Mizanı iki göz terazi yaptın Bakkal mısın yoksa dükkancı mısın Kazanlarda katranların kaynarmış Yer altında balıkların oynarmış On bu dünya kadar ejderhan varmış Şerbet mi satarsın yılancı mısın Esirci misin koydun cehenneme Arab Hoca mısın okur yazarsın kitab Aslın katib midir görürsün hisab İhtisabın mı var yoksa hancı mısın Yüzbin tamun olsa korkmam birinden Rahman ismi nâzil değil mi senden Gaffâr-uz-zünûbum demedin mi sen Affet günahımı yalancı mısın Şanına düşer mi noksan görürsün Her gönülde oturursun yürürsün Bunca canı alıp gene verirsin Götürüp getiren kervancı mısın Bilirsin ben kulum sen sultanımsın Kalbde zikrim dilde tercemanımsın Sen benim canımda can mihmanımsın Gönlümün yârisin yabancı mısın Beni delil eyler kendin söylersin İçinden Azmi’yi pazar eylersin Yücelerden yüce seyran eylersin İşin seyran kendin seyrancı mısın Muhabbettir yerin göğün direği Muhabbet edenin yanar çırağı Âşıka beytullah gönül durağı Hak nazar ettiği yerdir muhabbet Kul Himmet İhdina's-sırâte'l-müstakıym Tâki Sırâte'l-lezîne Aliye'l-Nâki Yerin göğün arşın kürsün direği Kalma günahlara el aman mürvet. Yeri göğü arşı kürsü yaratan Men Ali’den başka tanrı görmedim Yaratup kulunun kısmetini veren Men Ali’den başka tanrı görmedim Dervis Ali Muhabbettir yerin göğün direği Aşkı olmayanın yanmaz yüreği Muhabbetinen yakın eden ırağı Hak muhabbettendir, muhabbet Hak'tan Neset Ertas Yer gök üstüne nizamlar kuran Ak kagit üstüne yazilar yazan Engür serbetini kirklara ezen Allah bir Muhammet Ali’dir Ali… Kul Himmet |
Aleviler kendilerini bir Din ile tanımlamazken siz dışardan neden gazel okuyorsunuz ki?
Aleviler kendilerini nasıl tanımlıyor? Bence Alevilik İslamın bir yorumlanış şeklidir.Özünde SEVGİ ve Saygı barındırır. İnsanidir. Sevecendir. Önemli olan da budur. Aleviler de kendini çoğunlukla böyle tanımlıyor. Sevgi ile... |
Benim Dedem olacaktı . Nasıl tartışırdı kimbilir :)
Bir şey dicem. Benim dedem hrıstıyan değildir. ben incil okuyunca da kızar . Ancak kendisine sordum kimdir İsa dedim , Allahtır dedi. nasıl oluyor bu , |
--------------------------------------------------------------------------------
Aleviler kendilerini bir Din ile tanımlamazken siz dışardan neden gazel okuyorsunuz ki ELBAB sevgili elbab büyük gazelci hafız burhan sunuhatla (içsel sezgi) beni gazel konusunda postnişin bırakmıştır . hariçten gazel okumam ondandır fikriniz nedir anlamadım? umarım lütfedersiniz |
Alıntı:
Diyorum ki, Aleviler kendilerini ayrı birDin olarak tanımlamıyorlar. O halde dışarıdan birisi olarak sana düşer mi? Bence İslamın dışında değiller. |
bu yazının önemli notu kendini islam olarak tanımlayan aleviye aksini söylemek haddim değildie öyle görüyorsa öyledir .Ö.B.
Sevgili elbab yazıyı okumamışsın şartlı refleksle yazmışsın durumu zaten onaylamışım bunu anlamamışsın buna üzüldüm |
Alıntı:
Sen benim için ne kadar değerlisin bilirsin...Amacım seni kırmak değildi:) Hem Hanif olmadığı halde İLK Hanif Grup üyesi olan da sensin:) Yani o kadar özelsin. Bende Alevi olmadığım halde onları kendime yakın hissediyor ve gıyablarında onları çok seviyorum... Belki de o nedenle alınganlık göstermişimdir. Özürdilerim sevgili beyin. |
sevgili elbab bende öyleyim eğer bir dine ihtiyaç duysam ya aleviliği yada budizmi seçerdim
. ama hanif diye uydurma bir dini seçmezdim. en azından kendimi kandırmazdım |
Alıntı:
Ne zaman öğreneceksin? Hanif diye bir Din yok. Hanif bir duruş,bir Tarzdır...Kuranda tanımı yapılmıştır...Protest Monoteist bir insanı tarif eder Hanif kelimesi ile... Bilmemek ayıp değil sevgili beyin... ama bunları üye olduğun Hanif Gruba girip 5 dakika vakit ayırsan okyacaktın... Tıpkı benim oraya sana özel "Hoşgeldin Özgür_beyinhttp://www.turandursun.com/forumlar/...iscussionid=32 notumu okumadığın gibi... İKRA Sevgili beyin iqra :D:D |
ayrıca alevi kültündeki .yas(hasan hüseyin için) mezopotamyada gelenek gibi bir tavırdır.
semah ise şamandır yani orta asyalıdır |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:25 . |