Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah-Şeytan İttifakı (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=20115)

İvan Karamazov 30-07-2010 00:37

Allah-Şeytan İttifakı

kuran'da, sad suresi'nde anlatılan bir masal ile ilgili birtakım sorularım var. bilenler cevaplarsa sevinirim...

Alıntı:

71. rabbin meleklere demişti ki: ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım.
72. onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın!
73. bütün melekler toptan secde ettiler.
74. yalnız iblis secde etmedi. o büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu.
buraya kadar sorun yok. allah, adem'i yaratıp bitirir, meleklerden ona secde etmesini ister ama iblis secde etmez.

Alıntı:

75. allah! ey iblis! iki elimle yarattığıma secde etmekten seni meneden nedir? böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin? dedi.
76. iblis: ben ondan hayırlıyım! beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.
soru1: allah madem ki her şeyi önceden biliyor; iblis'e neden soru soruyor? koskoca allah cevabını bildiği bir soruyu niye sorar ki?

Alıntı:

77. allah: çık oradan (cennetten)! sen artık kovulmuş birisin.
78. ve ceza gününe kadar lânetim senin üzerindedir! buyurdu.
79. iblis: ey rabbim! o halde tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver, dedi.
ortada fol yok yumurta yok... adem ile eşi hala yasak meyveyi yememiş, cennetten de kovulmamışlar.
soru2: bu şeytan, neden: "ceza günü de nedir?" diye bir soru sormuyor?
soru3: bu şeytan, adem ve havva'yı kandırabileceğini, bu kandırma sonunda onların cennetten kovulacaklarını, üstüne üstlük bunca insanın yaratılıp tekrar diriltileceğini nereden biliyor ki böyle bir cevap verebiliyor?
soru4: acaba geleceği allah'tan başkasının bilmesi de mümkün mü? (bkz: soru3)

soru5: peki tüm dünya allah ve şeytan ittifakının bu içten pazarlıklı oyununu oynuyor olabilir mi?

axial 30-07-2010 00:45

Soru 6-Şeytan allaha neden böyle bir teklifte bulunuyor. Yani şeytan kazanırsa ve herkesi yoldan çıkarırsa bundan ne çıkarı olacak?

evrensel-insan 30-07-2010 01:33

Saygideger Ivan Karamazov;

71. rabbin meleklere demişti ki: ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım.
72. onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın!

Burada Allah, hersey sut liman olan bir ortamda, birilerinin, birilerine KUL olmasini istiyor. Kul olunacak olan yeni yaratilacak insanoglu, kul olacak olanlarda, TUM MELEKLER.

73. bütün melekler toptan secde ettiler.

Burada ya bir cumle bir cumle hatasi var. TUM MELEKLER deniyor. Ya da, ortama tanitilmak istenen baska bir insanoglu ozelligi var.

74. yalnız iblis secde etmedi. o büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu.

Iste o ozellik burada ortaya ciliyor, EMRE ITIRAZ/KARSI KOYMA. Ilginc bir nokta, daha once ortamda kafir mi vardi, ve de kimdi bu kafir ki, seytan da KAFIRLERDEN oldu.

75. allah! ey iblis! iki elimle yarattığıma secde etmekten seni meneden nedir? böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin? dedi.

Burada EMRE ITIRAZ/KARSI KOYMA Sorgulaniyor. Ayni zamanda da bu EMRE ITIRAZ/KARSI KOYMA KORUKLENIYOR, ve emir veren duzeyine cikma olarak sorgulaniyor. Bu da YUCELERDEN MISIN?, (ne ise o), olarak sorgulaniyor. Yani, melekler, yaratilacak insanoglu ve seytan yucelerden degil. Bu yucelerden olanlar kimler/neler? Ustelik Allah, bu karsi cikisi, yuceler duzeyine yuceltme olarak korukluyor.

76. iblis: ben ondan hayırlıyım! beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.

Burada itirazin ve karsi cikisin nedeni ortaya konuyor, atesin, camurdan "hayirliligi?!"

77. allah: çık oradan (cennetten)! sen artık kovulmuş birisin.

Burada, insanoglu yaratiliyor ve seytan karsi cikisini ve emre itirazini, "bak yarattiklarin benden hayirli olsalardi, senin emrinden cikmazlardi" temelli bir seytanin kendinin, insanoglundan daha hayirli oldugunu ispati var. Ama bu ispatla, hem seytanin, hem de insanoglunun EMRE ITAAT/KARSI CIKMASININ bir cesit "cezalandirilisi" soz konusu. Yani bir cesit, Allah insanoglu ile seytani, "hangisi daha hayirli?" yarisina sokuyor.

78. ve ceza gününe kadar lânetim senin üzerindedir! buyurdu.

Burada da, guya insanoglunun daha hayirli olacagina karsi bir dusunce ile, seytanin cezalandiilisi da devam ediyor. Ustelik acik acik "sen artik EMRE KARSI CIKAN/ASI/ v.s. temelli her turlu "kotulukle" sabitlenerek. Tabi bu arada, insanogluna guya boyle bir lanet yok. Yani, insanoglu "iyi mi/kotu mu?" olacagi, kendine birakiliyor. Allah ta, insanoglunu "kotu" yapmak icin, seytanini lanetliyor.

79. iblis: ey rabbim! o halde tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver, dedi.

Iste burada da bu mantik dogrulaniyor, yani seytan, lanetlenmesine seviniyor ve insanoglunun da lanetli oldugunu, hayirli olmadigini Allah'ina gostermek icin "muhlet?!" istiyor.

Aslinda soyle dusun. Senin bir oyuncakci dukkanin var ve bu oyuncaklar, kendi aralarinda gecinirken, sen bunlarin TESLIM OLMASI gereken baska bir oyuncak yaratiyorsun. Tabi ki bu teslimiyete de karsi cikis olacaktir. Tabiki bu karsi cikis hem koruklenecek, bir kaynagi olacak, hem de cezalandirilacaktir. Kisaca son yarattigin oyuncak (insanoglu) senin kullugun yaninda kotuluge de kolelik edecek. Ama, bu koleliginden dolayi da cezalandirilacak. Yani INSANOGLU TESLIM OLACAK, KARSI CIKACAK, CEZA ALACAK Allah ta seytan'in isptini yerine getirip getirmeyecegine bakacak. Tabi, seytan galip gelmesin diye de, bir yerde teslim olmayi, yani EMRE ITAAT ETMEI/KARSI CIKMAMAYI cennetle
mukafatlandiracak, Tersini de cehennem ile.

Dolayisi ile seytan hikayesi, insanoglunun dogal zihniyetinin karsitlarinin yasama gecmesi icin, ortaya atilmis bir fikirdir. Cunku seytan olmasa, ne teslimiyet, ne emire itaat, ne karsi cikis, ne ceza, ne de odul ortaya konamayacakti. Zaten elma hikayesi de, bunu destekler ve oradaki seytanin rolu de burdan gelir.

Tipik bir, insanoglunu gonullu olarak verilen emirlere uymasini ongoren bir yaklasim. Tabi uymuyanlarin, en vahsi sekilde cezalandirilma korkusu ve uyanlarin en istenen bir sekilde odullendirilisi. Iste bu da dunya ve yasamda mumkun olamayacagindan, olum sonrasi ve baska yaratilan karsitli iki mekana verilmis, cennet ve cehennem. Konuya insanoglunun dogal zihniyeti olarak yaklasilirsa, seytan ve tanitim mantigi algilanabilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA 30-07-2010 01:50

Sevgili Ivan Karamazov ;

Güzel bir başlık. İnançlı dostalarımızdan gelen iletileride takip edeceğim.
Kişisel görüşüm, bir çok ayette olduğu gibi burada da bir kurgu hatası olduğu yönündedir.

Saygılar.

evrensel-insan 30-07-2010 02:03

Saygideger aera;

Kurgu hatasi yoktur. Aksine, tam da dogal zihniyetin, Kurgulara (kural, kuram, emir, kanun, yasa, kaide, etik yonlendirim ve yaptirimlar v.s.), hem de insanoglunun her soyutlama dalinda, dil, felsefe, bilim Kayitsiz sartsiz, teslim olma onerilmektedir. Bu teslim olmaya karsi cikmanin kotu birsey oldugu ve cezalandirilacagi vurgulanmaktadir. Yani, insanoglu her turlu kurguya itaat eden bir robot haline getirilme cabasidir ve buna uymumamanin "kotuluk, lanetlik" oldugu ve hem yasamda, hem de yasam sonrasi mistisizmde cezalandirilacagi mantigidir. Tabi, insanogluna yasamda iyi bir sey sunabilme olanagi daolmadigindan,bu da cennet ile yasam sonrasi bahara birakilmaktadir.

Bugun, insanoglunun dogal zihniyetinin tum dusunce ve davranisi, tum soyutlari, bu teslim alma uzerine KURGULANMISTIR. Ustelik dinde tanrida v.s. olan bu durum, yasam dailiskilerde, felsefe de, dilde ve bilimde de gecerlidir. Ustelik bu kurgularla teslim olma, "dogallik" kisvesi altinda sunulmaktadir.

Iste insanoglu turunun ve birinin bugun neden turu arasi savastiginin nedeni de, budur. Ya kurguya itaat edeceksin, ya da karsi cikarsan, kotuluk ile cezalandirilacaksin. Tabi bu kurgulara itaatin en ideali, kurulan sistem ve duzene GONULLU TESLIMIYETtir.

Iste dogal zihniyetin, her turlu dusunce ve davranisinin temeli budur, kurgularla, kurgulara teslim olma/alma. Bunun da tek yolu, korku felsefesidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA 30-07-2010 02:06

Sayın evrensel-insan ;

Kurgu hatasından kastım, senaryoda zamanların uyuşmaması şeklindeki hatadır.
Aksi halde kurulan tezgahın kalitesine diyecek söz bulamıyorum.

saygılarımla.

n4n0_s3c0nD 30-07-2010 02:56

Iste evrensel insan okudugumda aklina ilk takilan soru oydu

Kafirlerden oldu ama daha önce kafir diye birsey varmiydi

aliyarasfal 30-07-2010 03:09

Sevgili arkadaşlar;

Ben hep merak ederim bu hikayede, düşünsenize tanrının varlığından eminsiniz, sizi yaratmış, sonsuz güç sahibi ve emredince uymuyorsunuz. Var mı buna cesaret edebilecek bir varlık? Şeytan etmiş. Hikayede öyle.Peki diyorum tanrı gibi her şeyin mutlak yaratıcısı güç karşısında ki her şeyide bilen güç bu, şeytana o kadar tanrıya bile karşı gelecek özellikleri kim verdi bile bile? şeytan tanrının emrine kibirlenmiş. Şeytan bir melek yanılmıyorsam.Bu hikayede tutarlı tek taraf var diyen çıkar mı acaba?

Böyle kurgu hikayedeki böyle kurgu tanrı kavramından böyle kurgu şeytan kavramı çıkar ancak.Kimbilir vardır bir açıklaması belkide. Ben insanların hayal gücü ancak bu kadar çalışabilmiş diyorum. Farklı görüş varsa bilmek isterdim.

Şimdilik saygımla gittim...

evrensel-insan 30-07-2010 03:21

Saygideger aliyarasfal;

Aslinda ben mesajimda, insanoglu yarattigi tanrisina, neden seytan mistisizmini eklemis, bunu acikladim. Yani dogal zihniyetin, KOTULUKLE KORKUTARAK, TESLIM ALMA dusuncesi. Burada kotulugun temsilcisi seytan, kotulukle korkutularak, teslim alinacak olan da insanoglunun her turlu yasami, kotulukten, seytana uyup korkmayanin ve teslim olmayanin, cezasi cehennem, kotulukten korkarak teslim olanin odulu de cennet.

Saygilarimla;
evrensel-insan

n4n0_s3c0nD 30-07-2010 03:27

Arkadaslar suan bilgisayarda falan degilim

Müslüman alemine göre insani yoldan.cikaran seytan ûzerine ayetler varmi

eger oyle ayetler varsa simdi alin bir celiskide benden olsun

Muslamanlarin en buyuk kaniti insani yoldan.cikaran seytan

Allah isteseydi onlar dilemezlerdi
Kulaklari kalpleri mûhûrleyen allah gibi ayetlede olduguna gore

Insani seytan mi yoldan cikariyor yoksa allah mi

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:15 .