![]() |
Cuzi irade,Külli irade
Genelde kader konusunda bu iki iradeden çok bahsederler.
''allah sana bir irade vermiş,bu iradeyi kullanarak doğruyu bulabilirsin'' derler. doğru olan ise sadece allahın dediği yoldur. iki yol var. biri islam yolu.ama sadece islam yolu. ikincisi islam olmayan bütün herşey.hırıstiyanlık,yahudilik budizm,doğruluk, efendilik,iyilik ,dürüstlük...dürüst olabilirsin mesela ama islam değilsen değeri yok. şimdi insan iradesini kullanacak ama kuranın istediği yönde kullanacak. eğer o yönde kullanmassan iradeyi doğru kullanmamış oluyosun. ben mesela irademle kuran yolunu değilde, budizm yolunu seçeçebiliyor olmalıyım.yani ÖZGÜR İRADEYE SAHİPSEM İSLAM OLMAYAN YOLU DA SEÇEBİLMELİYİM.VE BU YOLU SEÇTİĞİM İÇİN CEZALANDIRILMAMALIYIM. EĞER CEZALANDIRILMAKLA TEHDİT EDİYORSAM O ZAMAN ÖZGÜR İRADE HAKKI TANINMIYOR DEMEKTİR. DEMOKRASİYLE İSLAM ARASINDAKİ FARK TAMDA BURDA BAŞLAR. |
Türkiye de herseyin basi Allaha emanet ol Allah bilir biz bir sey bilmeyiz biz aciziz vs. safsatalari dolanir dillerde. Kaza ve Kadere iman etmek Islamin sartidir. Yani ülkemizde kaza olursa, saten olacakti hesabi var akilda....cok ilginc degilmi.
|
bana iraden olduğunu ispat edemezsin
irade: bir şeyi gönlüdne istemek ve o isteyişi tasavvur edebildiğine itikad etmek demektir herkes kendisin irada sahibi olduğunu bilir ama irade ile tasarruf arasında azim fark vardır ben bir şeyi gönlümden isterim fakat bir mani kuvvet benim içimden istediğim o şeyin husule gelmesini engeller.. ama içimdeki işteyisişe irdeme mani olabilir mi ? olmaz işte insanın irade sahibi olamsı bu itibarladır insan Hür değildir.. herşeyin tesiri altındadır.. herşeyin tesiri altında olan insan hür olaraktan adım atamaz karar veremez.. kendisine tesir edenin tesiri ile yürür.. mesele ben şimdi sana küfr etsem etkilenirsin bana suratle karşılık verirsin neden hür değilsin ki etkilenmeyesin İnsan hür değildir kainatın eğlencesidir kainat onu ağlatır güldürür sevindirir üzer sıkar daraltır. genişletir.. kederlendirir. Hür olan insan kainatın eğlencesi olmaktan kurtulan adama denir insana hürriyet Allahtan gelir eğer insan Allaha esir olursa Allah onun vicdanına bir hürriyet bahşeder o vakit hür olabilir başka türlü olamaz Allaha değil kainata tapıyorsan kainatta hür hiç bir zerre yoktur yok ayvayı yedin Allaha tapıyorsan orada hürriyet vardır... kainatın eğlencesi olmaktan kurtulabilirsin vicdanın hssetiğin bu hürriyet insan nerden gelmiştir Allahtan ancak Allah hürdür allahı inkar Hür olmaklığı inkardır Allahı inkar etmek hürriyeti berbarberinde inkar etmek demektir. vicdanında hisettiğin özlemle hasretini çektiğin Hürriyetin menbaını kaynağını kaybetmek demektir.. bir asıl bulamazsın o zaman hürriyetide Allah ile beraber inkar etmeketen başka care bulamazsın çünkü kainat hiç zerre hür değildir.. hulasa : İnsan hür değildir.. imtihan hür olmadığının farkına varıp.. boynunu bükmektir.. boynunu büktünmü zulmun varsa gider ihtirasın varsa çürür hasedin varsa yıkılır kin varsa erir insanı huzursuz yaşatan şeylerde bunlardır.. bunlar gidince rahat edersin hasedin varken nasıl rahatın olsun kinin varken.. nasıl rahatın olur bunlar nasıl gider. hür olmadığının farkına varmakla yoksa kainatyın eğlencesi olursun ağlarsın gülersin kızarsın sararsın korkarsın zıplarsın koşarsın kaçarsın üzlürsün kederlenirsin daralırsın şımarırsın arkasından bozulursun sinirlenirsin neşen kaçar isteseiden istemesende kaçar çünkü hür değilsin hür oldunmu OHHH dersin kurtuldum şimdi istediğim zaman gülerim istediğim zaman celallenirim istediğim zaman çoşarım neysee hulas işte: imtihan hür olmadığın farkına varıp boynunu bükmektir.. |
Anladiysam arab oliyim
|
kısaca allaha teslim olursan hür olursun çünkü ebedi olan, kalıcı olan,gerçek olan odur,
dünyalıklara teslim olursan onların tutsağı olursun ,dolayısıyla geçici şeylere teslimiyet köleliktir diyosun.doğrumu anladım? |
Alıntı:
|
Alıntı:
hadi bakalım... |
İnsanın özgürlüğü söz konusuysa herhangi bir iradeden yada sorumluluktan bahsedilebiir. Özgürlüğün olmadığı bir ortamda nasıl "özgür irade" olsun ?
Tehtit altında kişi bir belirliyönde seçim yapmak zorunda bırakılırsa ,burada özgür iradeden bahsedemeyiz. Cehennem korkusuyla ve çeşitli korkutmacalarla beslenen Din olgusunda özgür irade söz konusu olamaz. Zaten Kuran'da da özgür iradeyi göremiyoruz.
saygılarımla |
sayın ferrari hangi dine inanırsak daha hür oluruz.hanğisinde maddeden sıyrılıp, ebedi teselliyi bulup, ruhu gıdasızlıktan öldürmeyiz?
|
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:42 . |