![]() |
Cennettlik bir mevzu
Kuran'da bir Ayet var;
Meryem-62 Orada bos soz degil, sadece selam duyarlar. Ve orada sabah aksam kendilerine ait riziklari vardir. Ayet gayet guzel ve anlamli... Ama burada aklimiza hemen bir-iki soru geliyor, soyle ki; cennette sabah aksam olur mu? Olursa nasil olur? Peki, sabah aksam olmasinin kosullari nedir? Sabah aksam olan yer nasil bir yerdir? Ornegin nereye benzer? |
Re: Cennettlik bir mevzu
Oğuz,
Sen inanmadığın için bööle şeyleri bilemezsin.. Orası ne diyem.. Konya'nın Meram bağlarına benzer.. Bade içersin.. Güzel seversin.. Göğüsleri yeni tomurcuklanmış güzeller.. Bazen de şarkı söylersin, "Sabah olduuu.. akşam olduu.. yaar gelmez.." Gelmez abi.. Tomurcu hayal ederek öteye geçersen.. Daha çook beklersin tomurcukları hafızz.. ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
Cennet ve cehennemin dünyada olduğuna inananları , örneğin Alevilerin bir kesimini bu ayet doğrular görünmekte.Çünkü , ayette geçen "sabah - akşam" sözcükleri gece ve gündüzün olduğu bir yeri , dolayısıyla dünyayı akla getiriyor.
Ama durum öyle değil. NECM 14. Sidretü’l Müntehâ’nın yanında. 15. Me’va cenneti onun (Sidre’nin) yanındadır. Sidretülmünteha'nın da arş'ta , yani göğün en üst katında olduğu belirtilir. Bu durumda , gece-gündüz için bizdeki gibi bir güneş sistemi olması gerekiyor.Yani yine bir gezegendeyiz , cennetlik de olsak , cehennemlikte. Ayeti mecazi anlamda yorumlamak da mümkün tabi.Yani , sabah-akşam derken , bir süreklilik kastediliyor olabilir. Oğuz ; cennet-cehennemle ilgili soru ve eleştiri üretmen için ; http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file =viewtopic&t=2554&postdays=0&postorder=asc&&start= 0 "Cennet-cehennem bilgi bankası" ndan yararlanabilirsin..6.sayfa |
Alıntı:
Ahhhh aldostu, ah! Musluman oldugun icin boylesi komplike sorulari senin algilayip cevaplayabilecegini elbette beklemiyorum. Bir umut daha akli basinda, daha bilgili bir musluman karsima cikar da, soyle bir seyler tartisirim diye hayal ediyorum. Yoksa bos bir umut mu besliyorum? (NOT: Arap aristokrasisinin yasadigi hayata ozenen fakir muslumanlari avutmak icin uydurulmus cennet denen sahte mekan, sadece zavalli muslumanlar icin beklenen, hayaliyle avunulan bir yerdir. Akli basinda olan hic kimse memeleri henuz tomurcuklanmis subyanlara kavusacagi gunu hayal etmez... Benim gibi Ateist'ler ise bu yalanlara zerre kadar itibar etmezler ve subyan hayali kurmazlar... Bunlar hastaliki Arap subyancilari icin kurgulanmis yalan mekanlardir...) |
OĞUZ' um, Garibim.. 7 senedir bu yobazlara , bir şeyler öğreteceğim diye oradan oraya.. Çöller divanesi gibi koşturan aslan ateistim.. Koştururken .. aklın mı düştü bir yerlerde.. Divane kardaşım benim.. Bir çengelli iğne vereyim de, aklını tutuştur kafana.. Aziz dostum.. Hiç okumadın mı benim yazdıklarımı.. Bu okuduğun yazının 1. satırında mı kaldın.. Ardını okuyup da bu yazının cennet fikri ile dalga geçtiğini anlayamayacak kadar sersem olmaman gerekir amma.. Hayret yani.. Zeki geçinipde.. Espri anlamayanlara ahmak derim ben ama.. Sen ne de olsa ateistsin.. Burada sevip saydığımız,kültürüne mantığına,terbiyesine sevgi duyduğumuz arkadaşlarımız var.. Seni de onlar gibi kabul edelim de,ayıbını görmezden gelelim.. Oğuz'um Koşturmaktan yorgun ve şaşkın ateistim.. [s:f21a1f54ab]"Ahhhh aldostu, ah! Musluman oldugun icin boylesi komplike sorulari senin algilayip cevaplayabilecegini elbette beklemiyorum. Bir umut daha akli basinda, daha bilgili bir musluman karsima cikar da, soyle bir seyler tartisirim diye hayal ediyorum. Yoksa bos bir umut mu besliyorum? "[/s:f21a1f54ab] diyorsun.. Sen daha okuduğun yazıdaki espriyi anlıyamıyacak çapsızlıkta iken.. Sana göre,herhalde çok komplike olan bu müthiş soruları, benim algılayıp algıyamıyacağımı nasıl tartabiliyorsun.. Babam,senin etin ne,budun ne.. Cemiyetteki yerin,okuduğun okul ,icra ettiğin mesleğin. mesleğindeki kariyerin ne..yazdığın yazı ne.. Kaç kuruşluk aklın olduğu , okuduğunu idrak edememenden belli.. Gerisi..ne yazarsan yaz..boş.. Temenni ederim hatanı anlarsın.. Hatayı anlamak da bir faziletdir.. Beni anlamak istiyorsan, yazdıklarımı oku.. Yalnız,aklını çengelle de , okuduğunu anlıyabilesin. Aslan Ateistim benim.. Çook fırın ekmeğini ye de,ondan sonra beni müslüman olarak tavsif et.. ***********….*************….***********….********* ****….********* Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir. |
Aldostu,
ben elli yere deynek calan, elli yaziyi pespese okuyan biri olarak kim tesbih yapmis, kim kinaye yapmis arastiramam.. Ana hattiyla okudugum yaziya cevabi yazar gecerim.. Kendini tanitir bir yazini gosterirsen, okur tanimaya calisiriz.. |
oğuzz kardeşim ayetteki sabah akşamı okuduktan sonra sabah akşam nasıl olur nedir ne diildir cevaplarına peygamber olsa gösteremez o yüzden bu tarz sorularını burda diil tüm insanlıktan cevap bulamazsın.
Sana bir iki şey söylemek isterim mesela biz Allah ı şuanki gözlerimizle gördüktemi inandık veya aile baskısıylamı inandık yoksa toplum müslümanları dışlıyo diyemi müslümanız? Kimseyi bilmem ama ben bu üçünüde kabul etmem etmedimde kendi kendine, kendi başına kalıp hiç Kuran ı okumadanda inanabilirsin O yüzden Cennet Cehennemde sabah akşam nasıl olur u bulmak diil inşallah inanıp ölürsünde sende görürsün ama öldükten sonra bu tarz soruların cevabı görülür İnşallah hepimiz Cehenneme uğramadan hemen Cennete giderizde görürüz |
Master, cevabını beğenmedim.
Yürüttüğün mantık şu: Kuranda yazılı olan ''Cenette sabah - akşam olma olayını sana kimse anlatamaz, zira bunu cennete nail olanlar görecek'' diyorsun özet olarak.. ''Allahın Kitabında'' böyle bir mantık diğer ayetlerde görülmemektedir. Dolayısı ile 'Kitabın' tümüne şümul olmayan bir şeyi bu ayet için -sırf kendin açıklama sıkıntısı yaşadığın için- öne süremezsin. Aksine Kitabu'l-Ekmel insanların anlaması için Mübin, Muffassıl olarak indirilmiştir (Ayette yazıyor böyle). Allahın Kuranda kullandığı Metodolojiyi en net gösteren ayetlerden biri Nisa 34 / diğer Maide 38'dir. İnsanların daha bu dünyada y a ş a r k e n anlamaları ve yaşamaları için bazı Şeriatlar şart koşmaktadır. Özetlersek Maide 38 de ''Eydüyehema!'' - Nisa 34'te ''Vadribu Hunne!'' diyebiliriz. Türkçesi: Hırsızlık yapanları ''ellerini kesin!'' / İtaatsizlik yapmalarından endişe (Nüşuz) ettiğiniz karılarınızı...Dövün'' Görüldüğü gibi herhangi bir sembolik mana, ahiret aramaya mahal bırakmadan Zat-ı Zül Celal Meramını anlatmaya pekala muktedirdir... Kuran ayetleri içinde anlamadığın yerler hakkında tefekkür ederken daha akla yatkın argümanlar getirmen gerek; Ya da doğrusu ''Ben bilmiyorum'' deyip ilişmemen gerek.. 2. yolu öneririm; ben de o yolun yolcusuyum, bilmediğim konuları dinleyip okumayı erdem sayanlardanım |
"""oğuzz kardeşim ayetteki sabah akşamı okuduktan sonra sabah akşam nasıl olur nedir ne diildir cevaplarına peygamber olsa gösteremez o yüzden bu tarz sorularını burda diil tüm insanlıktan cevap bulamazsın"""
Yukarida Mutezile de deginmis, ama ben de degineyim biraz.. Siz muslumanlar kafanizi calistirmadiginiz, calistirmak istemediginiz icin muslumansiniz. Sizin felsefeniz "hikmetinden sual olunmaz"dir. Oysa ki "hikmetinden neden sual olunmaz" sorusunu sorabilseniz, bu miskinlikten belki de bu dinden kurtulacaksiniz. Fakat maalesef siz kosulsuz ve sorgusuz olarak bu dine inanmis ve dusunmeyi unutmussunuz... Ne sordum ben baslik yazisinda? Cennette sabah-aksam nasil oluyor dedim degil mi? Bir tekiniz bu konuda fikir yurutemedi, yorum yapamadi.. Sen ciktin diyorsun ki "peygamber bile bunu cevaplayamaz".. Bu tembellik, beynin dusunmeyi birakmasi degil de nedir? Cennetteki sabah aksam konusunu, kendimi senin yerine koyup dusundum... Soyle bir cevap buldum: Ayette sabah aksam kendilerine ait rizklari var denilerek, acaba yemek ogunlerinden soz ediliyor olabilir mi? Bak ben kendimi senin yerine koydum ve bir cevap buldum ayak ustu.. Ama ben de dusunen sorgulayan bir beyin var. Kendimi bir muslumanin yerine dahi koysam, bu beyin fonksiyonunu devam ettiriyor.. Neyse, simdi sira sende, beynini canlandir, bir cevapta sen bul... |
Cennet'e girmenin koşulları
Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA
Konu : İman ve İslam`ın Fazileti Ravi : Ubade İbnus-Samit el-Ensari Hadis : Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: "Kim Allah`tan başka ilah olmadığına Allah`ın bir ve şeriksiz olduğuna ve Muhammed`in onun kulu ve Resulü (elçisi) olduğuna, keza Hz. İsa`nın da Allah`ın kulu ve elçisi olup, Hz. Meryem`e attığı bir kelimesi ve kendinden bir ruh olduğuna, keza cennet ve cehennemin hak olduğuna şehadet ederse, her ne amel üzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktır." HadisNo : 1 Cennet'e girmenin koşulları arasında iyi kalpli, hayırsever, ırzını koruyan, cana kıymayan, hırsızlık yapmayan, güzel amel işleyen, iyi huylu insan olmak yok. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:55 . |