![]() |
Doppler etkisi
Doppler etkisi
Tarihçe [değiştir] Doppler etkisi ilk olarak 1842 yılında Avusturyalı bilim insani Christian Andreas Doppler tarafından (Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige andere Gestirne des Himmels söylemi ile) matematiksel bir hipotez olarak ortaya atılmıştır. 1845 yılında Hollanda'lı fizikçi Christophorus Ballot tarafından ses dalgaları kullanılarak test edilmiş ve "ses kaynagi kendisine yakınlaşırken duyduğu frekansın yükseldiğini, uzaklaşırken ise düştüğünü ispatladığını" söylemesi ile resmen onaylanmıştır. Aynı etki Ballot veya Doppler'dan bağımsız olarak 1848 yılında Fransız fizikçi Hippolyte Fizeau tarafından elektromanyetik dalgalar üzerinde de keşfedilmiştir. Bu yüzden nadiren de olsa bazı bilim çevrelerince Doppler-Fizeau etkisi olarak da bilinir. http://upload.wikimedia.org/wikipedi...agrammatic.png http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erfrequenz.gif Şekiller yeterince anlatıyor. Hareketli Cisimden Gelen Işınımın Frekansının (ve Dalgaboyunun) Kayması http://img2.blogcu.com/images/f/i/z/...1237559159.jpg Kısaca aktardığım Doppler etkisini ,Tartışmaya açmak istiyorum . Bu konuda ,özellikle fikri olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum. Çünki Dopler etkisinin farklı yönleri olduğunu da düşünüyorum. Sanıyorum dopler etkisi Dalga kaynaklarının bizden uzaklaşıp yaklaşmaları dışında , FARKLI ŞEYLERDE ANLATABİLECEĞİ YÖNÜNDE GÖRÜŞLERİM VAR. öZELLİKLE aSTRONOMİ EĞİTİMİ ALMIŞ HOCALARIMIZI BU KONUYA KATKI VERMEYE ÇAĞIRIYORUM. Saygılar |
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...agrammatic.png
Yaklaşan ses frekansının arttığını görebilirsiniz http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erfrequenz.gif Bu şekilde gördüğünüz gibi . Aracın sesi bize yaklaşırken ses artmakta. Şimdi arabanın yerine araba sesi veren bir hoparlör düşünelim. Karanlık bir yolda bizden 50m uzakta olsun. Ve biri hoparlörün sesini yavaş yavaş arttırsın. Biz duyduğumuz ses artacağı için , yolda bize doğru yaklaşmakta olan bir araç sesi duyacağız Yada hoparlörün sesini yavaş yavaş azaltsın. Bu kez aracın bizden uzaklaştığını sanacağız. Çünki sesin şiddeti(frekansı) azalmaktadır. Arkadaşlar lütfen , bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız konuya eğilsin. Dopler etkisinin farklı bir bakıştan ele alındığını göreceksiniz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar bu konu çok önemlidir. BİGBANG diye anılan kuram Doppler etkisi nedeniyle ortaya atılmıştır. Bu konuda yanılmadığımı düşünüyorum. Ve işaret ettiğim husus Dopler etkisinin. Sadece kaynağın bizden uzaklaşıp yakınlaşmasının dışında nedenler ilede Oluşabileceği. İlerki yazılarımda konuyu daha derinleştireceğim. Saygılar |
http://img.webme.com/pic/i/izmirdama/ampul.gif
Sabit kaynaktan yayılan bir ışığın artıp azalması resmidir . Bir potansiyometre tarafından kolayca yapılır. Şimdi şöyle düşünelim Gecedir,yol üzerindeyiz 50m ötede tek bir ışık kaynağı Bize doğru yaklaşmaktadır. Bunu nasıl anlıyoruz ışık bize yaklaştıkça frekansı artıyor(parlaklığı ,ışık şiddeti artıyor). Duyduğumuz motor seside artıyor. Gelin bir hile yapalım. 50m öteye bir ışık ve ses kaynağı monte edelim. Bir potansiyometre vasıtasıyla bunları kademe kademe arttıralım. Gözlemci sadece ışığı görecek ve sesi duyacaktır. Artan bir ışık ve ses onda şu düşünceyi oluşturacaktır . Bir motor üzerimize geliyor. Yani Dopler etkisi Sabit bir kaynaktan meydana gelecektir. Bunları nedenmi anlattım? Dopler etkisi bizden uzaklaşan ve yaklaşan dalga kaynakları ile olayı sınırlıyor. Oysa kaynaktaki sesin yada ışığın artıp eksilmeside bizde aynı etkiyi yaratacaktır. Bu konuda haklı olduğumu düşünüyorum diğer yazılarımda konuyu daha derinleştireceğim |
xcan, konuyu açtığından beri Doppler Etkisi üzerinden ne anlatmak istediğini anlamaya çalışıyorum fakat hala anlamış değilim.
Konunun neresini nasıl derinleştireceksin, farklı ya da bilinmedik ne anlatacaksın merak içerisindeyim. Lütfen artık sadede gel ve durumu açıklığa kavuştur. |
Alıntı:
Güneş özet bilgi Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldızdır. Orta büyüklükte olan Güneş tek başına Güneş Sistemi'nin kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geri kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar ve kozmik tozdan oluşur. Günışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerisindeki hayatın hemen hemen tamamının varolmasını sağlar ve Dünya'nın iklimiyle hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur. tümü Güneşte saniyede 4,26 milyon ton madde-enerjiye dnüşüyor yani kütlesi azalmakta toplam enerjiside azalmakta SEVGİLİ DOSTUM Yıldızlar hiçbir zaman sabit enerji kaynağı değildir . Her yıldız doğar doğmaz ölmeye başlıyor . Güneş bu güne kadar kütlesinin ,beşte birini yitirdi(enerji kaybetti) Yıldızlarda enerji termo nükleer tepkimelerin sonunda oluşur. Yani yıldız ne kadar büyük olursa ,o nispette .büyük enerji yayacaktır. Yok olma sürecide daha hızli olacaktır. Bu şu demektir;yıldızlar sürekli enerji ve kütle harcayarak tükenir. Sonuç olarak gözlemlediğimiz tüm yıldızlarda ışık kırmızıya kayacaktır. Evren genişlemeden. Patlama çatlama olmadan. Konuyu dahada derinleştireceğim.Belki banada nobel verirler.Saygılar Not lütfen astronomi eğitimi almış yada fizik eğitimi almış üstatlar bu konuda görüşünüzü bekliyorum. Bu konuyu Turan dursun sitesinde ilk olarak açtım umarım gelişir |
Yildizin omrunun azalmasinin ile uzaklasmasi arasinda bir baglanti olabilir diyorsunuz anladigim kadariyla.
Bizden uzaklasan isik kaynagini biz renginden anliyoruz.Bakin sevgili xcan omrunun azalmasi rengini degistirmez isigin sadece gucunu(birim alana dusen foton sayisini) azaltir. Birim alana dusen foton sayisi azalsada farketmez, bizim isik kaynagina bakip uzaklisiyor dememizin sebebi renk tayfindaki kaymadir. Saygilar |
Alıntı:
Doppler etkisi basit bir konu, yıldız uzaklaşırsa ışığın frekansı azalacak yani (kırmızıya kayma denilen hadise) Ben farklı bir konuya değiniyorum Yıldız uzaklaşır kırmızıya kayma gözlenir-Doğru Yıldız yaklaşır bukez ışığı maviye kayar-Doğru Yıldız yerinde durur fakat yaydığı ışık azalır-Bana göre doğru Bütün yıldızların ışıkları azalma seyri gösterir Şimdi biraz açalım. Galaksimiz dönüyor Komşu galaksimizde dönüyor. Dönüşler birer çember şeklinde olduğundan bize göre ;Komşu galaksilerin bazı yıldızları bize yaklaşır bazıları uzaklaşır. Dopler etkisiyle bu yaklaşma ve uzaklaşma saptanabilir.-Buda doğru Evrendeki tüm yıldızlar ,Kütle kaybediyorlar ( ENERJİ KAYBEDİYORLAR) Yani biz hangi yıldıza bakarsak Doppler kırmızıya (ÇÜNKİ YILDIZLAR KÜTLE KAYBETTİKÇE IŞIMALARI O ORANDA AZALACAKTIR )kayma gösterecektir. Evrenin genişlemediğini iddia ediyorum. Doppler genişleme kanıtı değildir diyorum. Doppler bize o yıldızın enerjisinin ne hızla azaldığınıda gösterir diyorum. Saygılar |
xcan, bahsettiğin şeyin düşünülmemiş olabileceğini falan mı düşünüyorsun? Ki bahsettiğin "enerji azalmasına bağlı doppler yanılsaması" tezin oldukça eksik ve gayri bilimsel.
Türkiye yeni bir "erke dönergeci" kazası yaşamadan seni buraya girip uzayda mesafelerin nasıl ölçüldüğü hakkında kaba bir fikir edinmeye davet ediyorum. Lütfen bu davete icabet et. :) |
Alıntı:
Şurada yanılıyorsun de. Yıldızların yaşını tartışmıyorum . Doppler etkisini tartışıyorum. Beni oradan eleştir. Ben Doppler ile ilgili bir bilgin varsa,onu bekliyorum. |
Alıntı:
Ben çok farklı birşey söylüyorum. Lütfen konuyla ilgili araştırması olan arkadaşlar yazsın ki bir yere varabilelim. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:47 . |