![]() |
AYETLERİN SAYISI
ben bi ra televizyonda görmüştüm. adam ilahiyet profesörüne dedi ki.
-kuranda kaç ayat var? -hoca da 6666 dedi. -hocamben saydım 6100 civarı bi şey cıkıyo dedi. -hoca da evet doğrudur o sembolik bi rakamdır dedi. kolay akılda kalsın diyeymiş...ya arkadaslar bende saydım. dadmın dedigi gibi 6100 filan cıkıyo.koskoca ilahiyat profesörü ne diye kandırmaya çalışıyo milleti..ne kadar konik di mi? diye mi yo kuran degiştirilmiş bazı ayrtlar kayıp diye..diyo ki sembolik rakamlar filan. her seyin nekadar acık ortada oldugbelli degil mi..yorumlarınızı bekliyorum... |
Re: AYETLERİN SAYISI
Yanlış saymışsın.Kur'an'da 6236 ayet vardır.
|
bende zaten 6100 demedim....6100 civarı dedim. hem bazı kaynaklar aldatır.. bazıları kuranın belli bölümlerini bir sayarlar. bazıları da birden fazla sayarlar.. tam sayı söylenemez. hem sayısının o kadar önemi de yok.önemli olan 6666 olmadıgı dimi....
|
Sn. Yalo,
Alamet, nişan, eser, ibret, yüksek bina demektir ayet, çoğulu da ayat. Kur'an öğretisinde genelde pas geçilen bir konu da, Kur’an-ı Kerim’ in; bir kitap değil, bir hitap olduğudur. Savunucularına göre; Bu hitabın kelam sayısı ve hitabı değişmemesine rağmen içeriğindeki (kitabi) bilgilerin görüşlere göre; parçalı ya da tümel sayılması söz konusudur. Tüm arkadaşların bahsettikleri nicel farklılıklar vardır. Kimi 6100 demiş kimi 6666 demiş. Benim faydalandığım S. Ateş’in açıklamasında; Besmele dahil 6256 sayısı vermiş ki bu da doğru. Nicel farlılıklar, niteliğine etkilememiş. Yani eksik ayet, fazla ayet gibi bir niceleme doğru olsa da niteleme söz konusu değildir. Zaten böyle bir şey olsa, birçok kaynak önümüzde olurdu. Yukarıdaki açıklamalar savunma olarak algılanmasın sadece teknik bir ayrıntı vermek istedim. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın. |
Bu konuda Baki Öz'ün bir çalışması var. Aşağıdan okuyabilirsiniz.
http://www.blogcu.com/sargon/Kuranin_degismedigi_masali |
Sn. Sargon,
Okudum. Sadece bilgi için sorduğumu unutmadan yanıtlarsanız sevinirim. Peygamber dönemi ve dört halife döneminde değiştiği düşünülmeyen yazılı metnin, Hz. Ali’nin ölümünden sonra Emeviler döneminde değiştirildiğini ve böylece sürdüğünü ileri sürüyorlar. Ancak Emevi döneminden sonra uzun yıllar Abbasi dönemi hükümranlığı altında olan bir öğretiden bahsediyoruz. Bilimin, sanatın, felsefenin en üst seviyesinde olan bir egemenlik uzun yıllar hüküm sürüyor. Tüm bu tarihi seyir içinde; var olduğu ortaya sürülen ayetlerden sadece bir tanesini bile hiçbir kaynakta olmamasının nedeni ne? Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın. |
Sargon ! Baki Öz'ün çalışmasında da hata var !Kuran da 6234 ayet
var demiş ;yanliş olmuş .Doğrusunu HİRAMUSTA yazmış! Elde bulunan Kuran da 6236 ayet var !(Besmeleler hariç ) |
Sayın mhmmd,
Bu konuda Turan Dursun'un yazdıklarını da okumanı isterim. http://www.turandursun.com/modules.p...howpage&pid=13 Orada sorularına verilmiş cevaplar olduğunu göreceksin. "Peygamber ve dört halife döneminde değiştiği düşünülmeyen metin" demişsin. Ama bu ifade yazılanların hiçbirine uymuyor. Kuran'ı defalarca derleyip toplamışlar ve başlangıçta haliyle nerdeyse alakası bile kalmamış. Turan Dursun'Un yazısının nerdeyse her satırı çok ilginç. Ama bazı örnekleri aktarmak gerekirse Ibn Mesud'un "Mushaf"ında Fatiha Suresi gibi çok temel bir sure yok. Felak ve Nas sureleri de..Ali'nin surelerinin sırası bugünküne uymuyor. Suyuti, kitabında, Bakara suresinin, Ahzab suresi ile aynı uzunlukta olduğunu aktarıyor. (Bkz. Suyuti, el ıtkan, 2/32.) Oysa bugün, eldeki resmi Kuran'da, Bakara 285 ayet iken, Ahzab yalnızca 73 ayettir. Hattaboğlu Ömer durumu ve konunun önemini Halife Ebubekir'e anlattı. Ayetlerin derlenmesini önerdi. Halife başlangıçta pek doğru bulmamıştı bu görüşü. "Peygamberin yapmadığı şeyi yapmak nasıl doğru olabilirdi?" diye düşünüyordu. Ömer direndi ve önerisini kabul ettirdi. Dörtlü kurulda yer alan Zeyd Ibn Sabit, şöyle diyor: "Mushaf oluşturma işini yaparken, Ahzab Suresinin sonundan bir ayet yitirdim ('fakattu'). Ki, Peygamberin onu Kuran'dan bir parça olarak okuduğunu işitip tanık olmuştum. Aradık bu ayeti. Ve Sabit oğlu Huzeyme el Ensari'de bulduk (Ahzab suresine 23.ayet) ekledik o mushafta." (ıtkan, Mısır, 1978, C1, s.79.) Muhammed Döneminin Kuran'ı ile Bugünkü Kuran Aynı Değil: Burada çok önemli bir tanıklığa başvuralım: Ibn Ömer diyor ki: "Hiçbiriniz, Kuran'ın tümünü aldım (elimde bulunduruyorum)demesin. Bilemez ki, Kuran'ın çogu yok olup gitmiştir. 'Ne kadar ortada varsa o kadarını elimde tutuyorum' desin yalnızca." (Bkz.Suyuti, el ıtkan, 2/32.) Sorundan şöyle anladım: İslam bir dönem öyle yüksek bir uygarlık yaratmış ki, eğer Kuran'da bir değişiklik olmuş olsaydı o zaman ortaya çıkardı. Çıkmadığına göre böyle bir olay yoktur. Sevgili mhmmd, sence bu şekilde düşünmek doğru olabilir mi? Üstelik o bahsettiğin dönemde Kuran'la ilgili yapılan tartışmalardan ne kadarını biliyoruz acaba? Örnek soracak olursan: Mutezile mezhebini öneririm. |
Sevgili Sargon,Turan Dursun Suyuti gibi bir soytarıyı okuduysa ki okuduğu anlaşılıyor,ateist olmasına hiç şaşmamak lazım.Bu şerefsiz herif,müslüman gözükerek içten içe yahudileştirilmiş ve hristiyanlaştırılmış bir İslam anlayışını insanlara benimsetmek için elinden gelen gayretin hepsini göstermiştir.Bunda başarılı da olmuştur.Onun uydurmalarıyla şekillenen din anlayışı toplumda revaç bulmuş bu bozulma günümüze kadar gelmiştir.Bunun soytarılığına birkaç örnek vereyim;
-Allah'ın ,ikindi namazını vaktinde kılamayan Hz. Ali için,batan güneşi tekrar geri çevirmesi. -Hz.Peygamberin Ömer'in,Osman'ın,Ali'nin öldürüleceklerini önceden haber vermesi. -Peygamberin Ebu Huzeyfe'ye kıyamete kadar olacak bütün olayları haber vermesi.(şuraya bakın ya!mezhepleşmeler,fırkalaşmalar nasıl meşrulaştırılmaya çalışılıyor?) -Peygamberin Şam,Irak,Kudüs gibi bazı yerlerin fethedileceğini önceden haber vermesi. -Allah'ın bir sabah Peygambere gelerek Ona gözükmesi,sohbet etmesi,dokunması,gök ve yerlerdeki herşeyin Peygambere tecelli etmesi. -Peygamberin arkasını görmesi. -Gelmiş geçmiş tüm insanların akıllarıyla,Peygamberin aklıyla kıyaslandığında,Peygamberin aklı dünyadaki tüm kum tanelerinin tek bir kum tanesine oranla üstün gelmesi gibi üstün gelmesi.(yani dünyadaki gelmiş geçmiş tüm insanların akılları bir kum tanesiyle,Peygamberin aklıysa tüm kum taneleriyle eşleştiriliyor) -Peygamberin İsra gecesi semaya yükseltiğinde ilk gördüğü şey semadaki bir yazıdır.(bu arada Peygamber bir anda okur-yazar da olmuştur)Semada şu yazmaktadır:Muhammed Allah'ın resulüdür.Ebu Bekir Sıddık ta halefimdir.(ba ba ba ba ) -Allah'ın Peygambere ezanı öğretmesi,bu esnada Cebrail,burak,Peygamber arasında geçen dialoglar. ...Buraya sayamayacağımız kadar saçmalık sıralayabilirim.İnsanlarımız maalesef bunları din edinmişler.Biz gerçek İslam'ı bütün bu batıl saçmalıklardan ber'i tutarız. |
Sn. Sargon,
Okudum, Ve aynı parçada geçen; 1. Peygamber döneminde Kur-an’ı Kerim’i hıfzetmiş 4 kişi olduğu belirtiliyor.(Bu arada üstüne konuştuklarımız ve okuduğum parçanın faydalanılan kaynakları, sizlerin; her başlıkta yerden yere vurduğunuz hadis kaynakları olduğunu hatırlatırım.) Neden bu dört kişinin, dört halife döneminde herhangi bir itirazları görülmüyor? 2. Siyasi ve ekonomik olarak baştan itibaren bölünmeye başlayan İslam toplumu niçin tek kaynak olan bir kitap etrafında dönüyor? Eksik ya da fazlalar ile ikinci, üçüncü nüshalar olmamış? 3. Şu an elde bulunan ayetlerin bazı Mushaflarda bulunmadığı, (Ibn Mesud'un "Mushaf"ında Fatiha Suresi gibi çok temel bir sure yok.) veya yerinin farklı olduğu, (Felak ve Nas sureleri de..Ali'nin surelerinin sırası bugünküne uymuyor.), veya farklı uzunluklarda olduğu (Suyuti, kitabında, Bakara suresinin, Ahzab suresi ile aynı uzunlukta olduğunu aktarıyor. (Bkz. Suyuti, el ıtkan, 2/32.) Oysa bugün, eldeki resmi Kuran'da, Bakara 285 ayet iken, Ahzab yalnızca 73 ayettir.) tezlerine rağmen bu gün hiçbir kaynakta eksik ya da fazla olan ayetlere niçin rastlayamıyoruz? 4. Bahsetmiş olduğunuz sorum anladığınız şekilde değil; “-Etken uygarlık, tarihi seyir içinde en sonda bulunan uygarlık olduğuna göre. O dönem içinde dünyaca kabul gören bilim adamları ve felsefecilerin hiçbirinin eserinde fazla konmuş bir ayet olmamasının nedeni ne?” olarak genişletebilirim. 5. Miladi 748 yıllarında temelleri olduğunu gördüğümüz Mutezile mezhebi ile 750 - 1258 yılları arası hüküm sürmüş Abbasiler döneminde bile Kur-an’ı Kerim in eksik ya da fazla ayetleri değil, var olan kitabın yorumlamaları harici ne biliyoruz? * Hiçbir savunma veya tebliğ heyecanı taşımadan ve taraf olmadan sorularımı sormaktayım. Bu yüzden vermiş olduğunuz diğer bilgiler, en azından şimdilik mantıklı duruyor ve kaynakları da sağlam göründüğünden anlayabiliyorum. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:52 . |