Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah ilk kimi yarattı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2764)

kuvvaci 20-09-2006 10:29

Allah ilk kimi yarattı?

Dostlar bu soruları bir islamcı sitede sorduğum için beni siteden anında atmışlar. Bende kendi evime gidip (Arıt bu site benim evim) orda dostlarla paylaşayım dedim. Allah ilk kimi yarattı?. Yani sayın adem bey ve havva hanım yaratılmadan cennette melekler ve şeytan güzel güzel geçinip gidiyorlarmış. Acaba allah ilk şeytanımı yarattı? Sonra melekleri sonra cebraili mikaili israfili ve azrailimi yarattı?. yada melekler yaratıldı sonra şeytan yaratıldı ve ruhundan üflenildimi?. diğer meleklerede şeytan yaratılınca yada melekler yaratılınca şeytana bunlara secde edeceksiniz denildimi? O zaman cennet olduğuna göre şimdi boşmu? melekler ordada sadece insanlar mı noksan? Adem bey ve havva hanım yaratılmadan melekler ve şeytan cennette iken cehennem mevcut muydu? ki mevcut olmaması gerekir çünkü onların günah diye bir dertleri yoktu. Kıyamete kadar gelip geçecek insanların ruhları yaratıldığına göre bu ruhlar alemi denen yer neresi? Bir Çin atasözü vardır. "Hayat bir boşluktur. Gözlerini açarsın herşey başlar hiç bir şey hatırlamazsın. gözlerini kapatır herşey biter hiçbirşey hatırlamazsın" olay *bumudur? Doğumdan önceki ruhlar aleminde hiçbirşey hatırlayamıyorsak gidincede hatırlayacağımızın garantisini kim verir ki? Paylaşırsanız sevinirim dostça kalın

20-09-2006 12:44

Re: Allah ilk kimi yarattı?

ALLAH c.c önce aklı yarattı.düşünmem ibret alman ve ibadet etmen için.
sebepsiz bir amaç *yoktur

K.C. 20-09-2006 12:56

Sn. Semerkand,
'Bütün Kainat, yaratılmış herşey Allah'ı tesbih eder.' önermesi doğru mudur?

kuvvaci 20-09-2006 13:36

Sayın Semerkand
Aklı yarattıda acaba ademin mi havva hanımın mı? yoksa şeytanın mı aklını yarattı? yada tüm akıllar tekmi? Biz cenneti cehennemi tanrıyı peygamberi hep aklımızlanmı yarattık saygılarımla dostça kal

mhmd 20-09-2006 14:04

Sn. Kuvvacı,

Bir inanan bu sorunuza şöyle bir cevap verebilir mi?
Varlığın başında ve sonunda demiyorum tamamında, zaman dahi girer bunun içine; sonsuzlukta yaratıldı, yaratılmakta ve sonsuzluğa kadar sürmekte.

İnanmayan bir kişi de şöyle bir cevap verebilir?
Madde yoktan var edilemeyeceği gibi, vardan da yok edilemez. O halde bir yerlerde bir şeylerin önce olması veya sonra olması yaratma ile değil tekamül ile ilgilidir. İlk önce diye bir şey yoktur, son diye de bir şey olmayacak. Madde, bildiğimiz bu evrende şekli değiştirerek sonsuzluğa kadar devam edecek.

Gelelim yargımıza;
Yukarıdaki iki görüşü de destekliyorum, vesselam.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

hiramusta 20-09-2006 15:29

Alıntı:

K.C.";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47033)
Sn. Semerkand,
'Bütün Kainat, yaratılmış herşey Allah'ı tesbih eder.' önermesi doğru mudur?

Soru Semerkand arkadaşımıza sorulmuş ama bir sakıncası yoksa cevap vermek istiyorum.
Bu önerme doğrudur.Yaratılan herşey Allah'a secde (boyun eğer) ve tesbih eder.Nedir peki bu secde?Yaratılan herşeyin Allah'ın yasası (sünnetullah)çerçevesinde yaşamasıdır.Örneğin güneşin bizler için ısı ve ışık vermesi,dünyanın güneşin etrafında dönmesiyle gece/gündüz ve mevsimlerin oluşması,suyun 100 derecede kaynayıp 0 derecede donması,rüzgarın esmesi,yağmurun yağması,ağaçların veyve vermesi,çiçeklerin açıp güzel kokular yayması,sığırların süt-et vermesi,toprağa ektiğimiz tohumlardan çeşitli ürünler elde etmemiz vs,vs.Bunların hepsi sünnetullaha (Allah'ın kanunlarına)yani Allah'a secde etmedir/boyun eğmedir.Tesbih etmekte,Allah'ın kanunlarına uygun davranılarak O'nun rububiyyetinin (otoritesinin) bilinçli veya bilinçsiz hal diliyle tasdik edilerek yüceltilmesidir.

Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler. Birçoğu üzerine azab hak olmuştur. Allah kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

Görmedin mi ki, göklerde ve yerde olanlar ve dizi dizi uçan kuşlar, gerçekten Allah'ı tesbih (yüceltmektedirler) etmektedir. Her biri, kendi duasını ve tesbihini şüphesiz bilmiştir. Allah, onların işlediklerini bilendir. (24/41)

K.C. 20-09-2006 16:02

sevgili hiramusta,
o sorumla bir yere varmayı amaçlıyordum ancak sizin cevabınızdaki bir husus dikkatimi çekti. Şimdilik bu dikkatimi çeken konuyu sormak istiyorum.
Verdiğiniz ayette; "Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler. Birçoğu üzerine azab hak olmuştur. Allah kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar."

Bu ayette bizim 'cansız' diye tanımladığımız şey'lerden de bahsediliyor ve bunların bir çoğu üzerine azabın hak olduğundan bahsediyor. Ayetin devamı ise tam 'kader' topiklerine uygun iki cümle. O kısma girmeyeceğim. Sadece buradaki 'azabı hak eden güneş, ay, yıldızlar ve hatta ağaçlar ve hayvanlardan biraz bahsederseniz sevinirim.

hiramusta 20-09-2006 16:18

İyi yakaladın *K.C.. Benim gözümden kaçmış.Sık sık dediğim gibi Kur'an meallerinde birçok hatalar ortaya çıkabiliyor.Bizlerde dikkat etmeyince bu hataları sizlere yansıtabiliyoruz.Gözümüzden kaçmadığı veya sizin gibi arkadaşların hatırlatmaları sonucu bu hataları düzeltebiliyoruz.Tashih ettiğim meali aşağıya koyuyorum.

Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar Allah'a secde (boyun eğmektedir) etmektedirler ve insanların nicesi. (insanların)Nicesi üzerine de azab hak olmuştur. Allah (hesap günü)kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

K.C. 20-09-2006 16:26

Ama 'insanların' kelimesi paranteze girmiş hiramusta. :roll:

Parantezden önceki cümlenin sonunda Arapça orjinalinde önce 'insanların bir çoğu' kelimeleri mi var, yoksa 'seçde etmektedirler' kelimeleri mi? Zira bunlar yer değiştirince anlam bayağı bir değişmiş.

hiramusta 20-09-2006 17:03

Parantez içini anlaşılsın diye koydum.Aslında o paranteze de gerek yoktu.Yani insanların nicesi Allah'a secde ettiği gibi nicesi üzerine de secde etmediklerinden azap hak olmuştur anlamındadır.Ayetin arapça metninde secde hepsinde önce gelmektedir.Birebir çevrildiği zaman şöyle bir meal ortaya çıkmaktadır:
Görmedin mi ki, gerçekten, Allah'a secde etmektedirler (boyun eğmektedir) ,göklerde ve yerde olanlar ve güneş ve ay ve yıldızlar ve dağlar ve ağaçlar ve hayvanlar ( ın tümü) ve insanların nicesi. Nicesi üzerine de azab hak olmuştur. Allah (hesap günü)kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar. (22/18)

İkinci nicesi insanların diğer bölümüne atıftır.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:48 .