![]() |
Deizm mi panenteizm mi daha mantıklı sizce
Ben panenteizmin evrenin ezeliliği problemine daha mantıklı açıklamalar getirdiği, ayrıca evrenle insanı bir kaynağın yansıması olarak yorumladığı için daha mantıklı buluyorum.
|
Deizm'in tanrısının, 3 "semavi" dinin tanrısından felsefi anlamda tek farkı, kitap ve peygamber göndermemesi, dünya ile pek ilgilenmemesidir. Zaten Deizm, 3 semavi dinden birine inanırken kitapları ve peygamber kavramını saçma bulanlar tarafından oluşturulmuştır. Dolayısıyla Tanrı anlayışı bakımından semavi dinlerle aynıdır. (Kitap ve peygamber inancı dışında) Yani Tanrı yine evrenin "dışında" bir yerde yani evrenden ayrı bir yerde kral gibi oturmaktadır. Evrenden ayrıdır.
Panenteizm ise çok daha derin felsefi kurgulara olanak verir. Bu nedenle çok daha mantıklı. Ayrıntılı olarak şu başlık altında detaya girmeye çalışmıştım: http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=31893 |
En mantıklısı ateizm tabi ki:)
Yaptığınız kıyas doğru ama..Deizm,panteizm ve panenteizm yanında ucube gibi duruyor.. |
Alıntı:
Cunku konu zaten bilimsel degildir ve teolojik olarak tanrinin varliginda bir olumlu olumsuz durus belirtmektir. Bilimsel olmadigindan da yanlislanamaz ve dogrulayan sadece kendine dogrular. Kisaca konu aklin tatmini ve rahatligi ile bagli bir konu ve secimdir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:11 . |