Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Resim (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=153)
-   -   Conan'ın Yolu (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=34637)

Felâsife 02-02-2014 15:10

Conan'ın Yolu

Bir kaç yıl önce kendi çizdiğim resim ile yaptığım bir FreeBSD masaüstü çalışması.
Şiir bana ait değil ama severim bu garip şiiri, tamda barbar Conan a uyan bir şiirdir.

http://4.bp.blogspot.com/-MaNvAZfB86...rbar-conan.png

Conan'ın Yolu
yol uzun ve zorluydu
gökyüzü soğuk ve gri
beyaz ay, donmuş ölü bir parça gibi
bulanık solgun şafakta
hırsız ve fahişe, kral ve asker
savaşçı, büyücü, sahtekar ve ozan
bu yolda benimle geldiler
rüzgar, bilenmiş bir bıçak kadar keskindi
ıslak, tuzlu denizlerden eserken
kuru, siyah iskelet gibi ağaçlar
fırtınada, hayalete benzerlerdi
yaşam, köpüklü bir şarap benim için
yağma, şehvet ve savaşımdan oluşan
ve ben bu şarabı en keskin
tortusuna dek içtim
ben, vahşi kuzey topraklarından
görkem ve büyü ülkesine gelen savaşçıyım
çelik, kan ve ateşle kazandım
insanoğlunun kazanabileceği her şeyi
oynadığım kumarda
şeytan’ı kendi oyununda yendim
görkem, onur pırıltı ün
ve ölümün gülen kafasıyla alay ettim
dövüşüp, öldürülecek düşmanlar vardı
sevilip güvenilecek arkadaşlar
şehvetle öpülecek dudaklar
ele geçirilip fırlatılacak zenginlikler
karanlık geceleri şenlendirecek şarkılar
sabahlara dek içilecek şarap
sonunda geçmişe gömülüp
yitirilecekse ne çıkar?
ben tüm zenginliklerden payımı aldım
kazanmak gibi yitirmeyi de tattım
yaşamda var olanların en iyilerine alıştım
mezar derin ve hava soğuk
dünya kokuşmuş küflü beyinle dolu
ve ben tüm değerlerinize baş kaldırırken
boş inançlarınıza gülüyorum
dünya’nın karanlık kavrulmuş yüzeyinde
eğri yolumuz zorlu topraklardan geçiyor
fakat biz mutlu, neşeli savaşçılarız
daha kolay yolları istemeyiz
düzenbaz ve nefret verici yaşamın yazgısı
sağ elimdeki kılıcımla çizilir
ve ölüm benim arkamdan gelir
ben bu tozlu, sert, uzun yollarda kurudum
ben artık yaşlı ve güçsüzüm
oysa ölüm tüm zamanlar boyunca güçlü
fakat, bedenler ölümü tatmak üzere doğdu
yaşamı korkmadan ve cesaretle karşıladım
ölüm yaklaşırken kaçmalı mıyım?
yaşam, ölümle benim, yorucu yıllar boyunca
oynadığımız bir oyundu
selam savaşçı yiğit dostlarım
köleler, silahşörler ve oynak kızlar
ayrıldığım yolda gözüm kalmadı
burada son bulur o yol
azrail’in kucağında
selam tanrılar !
bomboş bir gökyüzünün altında
yanınızda neşeyle yürüyeceğim
günahkar ruhların nasıl kıvranıp, inlediğini
şişko, kurnaz papazlardan dinledim
yalnızca altın için alıp sattıkları o cennette
benim gibi acımasız bir barbarın yeri var mı?
rahipler ve kutsal kitaplarıyla birlikte
alevlere dalacağım
cehennemin kızıl boğazından aşağıya
yürüyecek
ve şeytanın tahtına oynayacağım !

Şiir: Lin Carter
Türkçe uyarlama: Ali Recan

vartor 02-02-2014 16:36

Bayagi bir istidat va sende , tebrikler.

Felâsife 03-02-2014 01:23

Teşekkür ederim, bir zamanlar yetenek vardı ama körelip gitti maalesef, bir askere gidip geldik tüm kitaplar ve resimler uçmuştu, bunuda bir kaç yıl önce çizmiştim.

Şüpheci Dinsiz 04-02-2014 23:27

Sevgili Felasife, çiziminiz oldukça iyi. :)

Hala elime geçtikçe Conan okurum. Gerçi Marvel'den Dark Horse'a geçtikten sonra tadı kaçtı. El sanatı olmaktan çıkıp elektronikleştikçe gitgide resme dönüştü. Konuşmalar değişti, tiplemeler değişti, kültür değişti. Conan'dan geriye neredeyse bir şey kalmadı. Oksa ki, öykü yazarından, çizerinden tutun, kaligrafisine kadar hepsi aynı çağda yaşayan bir toplum gibiydi. Yeni çizerler çizdiklerini Conan'a benzetiyorlar ama öykülerinde alışılmış olan Conan çağının kültürü, basitliği yok. Muhtemelen çok eleştiriliyorlar, çünkü eski serileri yeniden çizmeye/yayınlamaya başlamışlar.

Bir ara bütün kolleksiyonu indirmiştim. Orjinal baskıdan okumanın keyfi başkaymış. Marvel'in Türkiye'deki telif sahibi olan Alfa yayınlarının güdük, plansız, kalitesiz baskıları çizgi roman okuma zevkinden çok şey alıp götürmüş.

Barry Smith, John Buscema Conan'ın beğendiğim çizerlerinden ikisidir. Her ikisi de ilkel çağların algısını okuyucuya iyi yansıtan çizerlerdir. Filmin müziklerini yapan Basil Poledouris'da Conan'ın yaşadığı çağın algısına önemli katkı sağlamıştır.

Annubis-Riddle of Steel Riders of Doom:
http://www.youtube.com/watch?v=vT0RP8AEXzA

Filmin bütün müzikleri için:
http://www.youtube.com/watch?v=xteoc9zrC2w

Bu da "Age Of Conan - Hyborian Advantures" oyununun müzikleri:
http://www.youtube.com/watch?v=LTI5v...139D8119F19CB1

Sevgiler

Felâsife 05-02-2014 02:46

Alıntı:

Deist_tr´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 511535)
Hala elime geçtikçe Conan okurum. Gerçi Marvel'den Dark Horse'a geçtikten sonra tadı kaçtı. El sanatı olmaktan çıkıp elektronikleştikçe gitgide resme dönüştü.

Oo siz gene iyiymişsiniz sevgili @Deist_tr, sanırım aynı kuşaktanız şimdiki gençler pek meraklı değil böyle okumalara :) ben askerden geldikten bir kaç kere elime sayılar geçti ama o eski sayılardaki keyfi onlarda göremedim açıkcası, sanırım sizin dediğiniz gibi işin tadını kaçırmışlar...yani epeydir okumadım Conan, bir kaç kerede netten çekmiştim ama oda tat vermedi.
Çocukken biz bunları aşk ile okurduk, ilk 80 lerin başlarında çıkmıştı sanırsam, sonra Cuma günlerini iple çekerdik, daha doğrusu ben çekerdim mahallede tek abonesi bendim Conanın. :D
Gerçi o zamanlar ciddi şekilde her türlü çizgi roman okurduk, pek çok kişide böyledi malum bilgisayar, tv, cep mepte yok, arkadaşlarla değiş/tokuş ve ayrıca kitap kiralama dükkanları vardı, 1 lira verince bir kucak kitap alıyorduk, ucuzduda yani, okumadığımız çizgi roman kalmadı o zamanlar.

John Buscema yı bende çok severdim, hele onun resimlerini uzun uzun incelemeye bayılırdım, profilimde ki resimde onundur, yanlış hatırlamıyorsam pikt büyücüsü ve yılanlarının olduğu kanlı mehtap diye bir maceradaydı.

Bu arada üsteki resmi 4-5 sene önce öyle bir heves geldi, hafızamdan bi çizeyim bakalım nasıl olacak dedim bu çıktı, resim işi emek gerektiriyor açıkcası o da bizde pek kalmadı artık.
Genede beğendiğin için ayrıca teşekkür ederim.

Oyunlarla aram olmasada müzikleri dinleyeyim bakalım.

Sevgiler

vartor 05-02-2014 03:50

Ben Tom Miks, Pekos Bil, Kinova, daha sonralari Red Kit, Tenten, asteriks meraklisiydim.
Cocuklugumda, birakin televizyonu, pikap, radyosu olan bile iyi sayilirdi, bunlarla bir de Rus romanlariyla gecirirdik vaktimizi. Yasimi belli ettim galiba:)

evrensel-insan 05-02-2014 06:21

Alıntı:

vartor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 511550)
Ben Tom Miks, Pekos Bil, Kinova, daha sonralari Red Kit, Tenten, asteriks meraklisiydim.
Cocuklugumda, birakin televizyonu, pikap, radyosu olan bile iyi sayilirdi, bunlarla bir de Rus romanlariyla gecirirdik vaktimizi. Yasimi belli ettim galiba:)

Senin benden daha oncelerini hatirlaman lazim! :)

Bu saydiklarin, benim zamanim. Ben de yukaridakilerine teksas'i, zagor'u girgir'i, hayat ve ses mecmualarini, abdulcanbazi, Basri/Fatos'u birde italyan cep romanlarini ekleyeyim.

upuaut 05-02-2014 16:53

Yaşadığın dönemin tanığı olmak ne kadar zormuş, be kardeşim!

Alıntı:

Felâsife´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 511547)
Çocukken biz bunları aşk ile okurduk, ilk 80 lerin başlarında çıkmıştı sanırsam, sonra Cuma günlerini iple çekerdik, daha doğrusu ben çekerdim mahallede tek abonesi bendim Conanın. :D

Yahu baylar, siz ne saçmalıyorsunuz? Dün HALK TV'de Özlem Kumrular'ın sunduğu "YÜKSEK ADRENALİN" programına "Bütün Aşklar Birbirine benzer-Biri Hariç" romanının yazarı Ayhan BOZKURT konuk oldu (Bkz. 'Ayhan Bozkurt' haberleri - Odatv.com).

Ne söyleyeyim; ilk başta televizyona sırtım dönük bilgisayarımın başında Ayhan BOZKURT'u gayri ihtiyari bir şekilde dinliyordum ama ne zaman 80'lerden bahsetmeye başladı, işte o zaman Ayhan BOZKURT'u karşıma alıp ciddi ciddi dinlemeye başladım. Anlattığına göre, kendisi 80'lerde Anadolu'da ücra bir mahallede yaşıyormuş. Tıpkı senin gibi Felâsife. Sonra o zamanlarda herkesin mahallede Camiye gittiğini, orada Kuran öğrenmeye başladığını ve bunun bir zorunluluk olduğunu söyledi. Tabii ben hemen o sırada yaftayı yapıştırdım: Dinci Faşizm.

Bugün bunun Cunta Lideri Kenan Evren ile başladığını ve giderek tüm Türkiye'yi sardığını herkes kabul eder. Benim derdim, yazar Ayhan BOZKURT'un bu anlattıkları değildi; neden Kuran hakkında şimdilerde yaptığımız ve inanç dünyasını sarsan atılımlarda bulunmadığı idi. Öyle ya, yazarsın, Kuran öğrenmişsin ama Kuran hakkında iki kelam etmeyeceksin. Yani Kuran'ın bir insan ürünü olduğu açıkken neden bu tespite ilişkin bir bulgu ortaya koyamadın? Bu çok mu zor idi o yıllarda?

Şu olaya ilginç bir tesadüf mü demek gerekiyor yoksa ilahi bir tesadüf mü? Yine dün, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Meclis'teki haftalık Grup Toplantısı'nda SABAH-ATV satışı hakkında tapeleri okurken, bir Bakan'ın 21 Temmuz 2013'te işadamlarından 650,000,000 $ para toplarken Başbakan'ın aynı günde şu sözleri söylediğini bildirdi:

Alıntı:

"Bakınız Türkiye'deki imam hatip liseleri mücadelesi bir Müslüman'ın, bir müminin hadiseler karşısında nasıl tavır takınması gerektiğine çok güzel bir emsaldir. Çok anlamlı, ibretlik bir hikayedir. Milletin değerlerinin yok sayıldığı, çiğnendiği, ayaklar altına alındığı süreçlerden geçtik" diye konuştu. İbadethanelerin ahır, depo ve müzelere çevrildiğini, kapılarına kilit vurulduğunu ileri süren Erdoğan, Kuran öğretiminin yasaklandığını söyledi ve 1932'deki Türkçe ezan uygulamasını, "Yüzyıllardır yurdumuzun üzerinde inleyen ezanın susturulduğu, yerine çirkin bir şarkının minarelerden söylendiği günlerden geçtik" diyerek örnek gösterdi (Bkz. ''İmam hatipliler hiç sokağa çıkmadı'' - 21 Temmuz 2013, 14:12)
Hakkatten ortada bir zulüm varsa bu kime/kimlere karşı yapılmıştı? 80'lerde darbeyle gelen baskılar herkese karşı yapılmamış idi? Yaşın yanında kuru da yanar hesabıyla hepimiz aynı cendereden geçmemiş miydik? Şimdi birileri bu parsayı "Dincilik" adı altında kendi hesabına toplamaya çalışıyor. Yazar keşke bundan bahsetseydi de biraz olsun yüreklerimize su serpseydi!

Kimse kusura bakmasın; döneminin tanığı olamayan kimse yazar değil, hiçbir şey olamaz!

vartor 05-02-2014 18:34

Bu iletiyi yanlis yere astin galiba upuaut.

upuaut 05-02-2014 20:22

Alıntı:

vartor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 511573)
Bu iletiyi yanlis yere astin galiba upuaut.

Elbette, Conan, Texas, Tommiks kitaplarından bahsederken 80'lerdeki bu zülmü de göresiniz istedim. Ama bu, dünkü olaylarla birlikte biraz fazla yer kapladı.

Umarım, 80'lerdeki bu hatırlatma karşısında kimseyi kırmamışımdır!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:03 .