Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Psikoloji (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Carl Gustav Jung'u nasıl bilirsiniz? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=35449)

Deep 06-08-2014 15:28

Carl Gustav Jung'u nasıl bilirsiniz?

Carl Gustav Jung epey ilginç bir insan,mistik.Kolektif bilinçaltı,arketipler kavramlarıyla psikolojiye yeni bir boyut kazandırmış bir bilim insanı.

Mitleri,mitolojiyi,dini psikolojiyle harmanlamıış ve dinlerdeki öğretilere simgesel bir bakış açısı getirmiştir bence.

Adem ve Havva hikayesinin,yılan bilgeliğinin,Tufan efsanesinin aralarında etkileşme olma ihtimali olmayan birbirinden uzak coğrafyalarda ortak olarak bulunması bir tesadüf müdür ve bu hikayeler nesilden nesile akratılan masallar mıdır sadece?Yoksa insanlığın bilinçaltında yatan ve soyutu simgeleyen hikayeler midir?

Ben Jung'u okumaya başladım,otobiyografisini okudum "Anılar,düşler ve düşünceler" isimli.

Ben Jung un okunması gerektiğini düşünüyorum,dine ve efsanelere farklı bir yönden bakmak için.

Jung'u nasıl bilirsiniz?

Dialectics 06-08-2014 23:48

Kendim herhangi bir eserini okumamış olmakla beraber özellikle "collective unconscious" - kolektif bilinçaltı teorisini başarılı buluyorum.

Jung'un teorisinin biraz daha değişik bir versiyonu var aslında... İddia o ki insanlık sahip olduğu toplam düşünce eğilimi ile gezegende bulunan Noosphere denilen bir kolektif zekaya şekil veriyor. İnsanlık genel olarak negatif olduğunda, bu noosphere negatifleşiyor, pozitif düşündüğünde ise pozitifleşiyor.

250 tane bilimsel deney ile ispatlanmış bir durum da var: bir popülasyonun sadece %1'i meditasyon yapmaya başladığında o popülasyondaki suç oranları artış eğilimini bırakıp, düşüşe geçiyor...

İlham denilen şey kolektif bilinçaltı ile ilgili kanımca... İlham geldi diyen mucitler, yazarlar, sanatkârlar, bilim adamları vs. bir şekilde ortalama bir insanın yapabileceğinden çok daha fazla bu kolektif bilinçaltına erişebiliyorlar.

Einstein mesela bunun bariz örneklerinden. Teorilerini nasıl bulduğunu açıklarken bu "ilham" mekanizmasını çağrıştıran bir açıklama yapıyor. Fikirlerin bir anda kendiliklerinden beyninde çaktığını söylüyor.

Mesela düşünen, sorgulayan beyinler mutlaka şu durumla karşılaşmıştır: diyelim ki bir şeyler düşünüyorsunuz ve bununla ilgili bir fikir oluşturuyorsunuz, bir takım bilgiler ediniyorsunuz ama derken aklınıza bambaşka bir soru geliyor o konu ile ilgili ve o an ne kadar düşünsenizde üzerinizde mantıklı bir cevap geliştiremiyorsunuz. Derken 2 gün sonra, 3 gün sonra belki de 1 hafta sonra çok alakasız bir esnada, çok alakasız bir işle uğraşırken misal bir anda o sorunuzun cevabı aklınızda beliriveriyor.... Yani özetle benim teorim o ki kolektif bilinçaltına erişebilmek için:
1. Sorgulamanız lazım
2. Bu erişim süreci de zamana tabii.

dindarateist 07-08-2014 17:20

Varlığı ile Freud gibi bir kifayetsiz muhterisin ortaya çıkmasına neden olan kişi...

ereninthenature 02-12-2014 23:57

Jung kesinlikle okunmasi gereken bir insan. Simyanin ne oldugunu kendisi farketmis ve uzerine cok onemli bir kitap yazmistir. Turkcesi yok sanirim.

Psikloji ve Simya kitabinda simyacilarin kimyasal reaksiyon recetelerinin aslinda zihin transformasyonu icin receteler oldugunu farketmis ve bunlari inceleyip aciklamistir.

Jung'un psikoloji modeli Freud'unkinden cok daha kullanisli, anlamli ve dogrudur.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:32 .