Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Konu-dışı (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Güneş ve Ay (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=35560)

Nova 25-08-2014 03:40

Güneş ve Ay

Neden gün olarak Güneş'i ve zaman dilimi olarak Ay'ı alırız ?

Bilen varmıdır?

İşin sonu mistik öğelere dayanacak gibi bir his var içimde.

inferno 25-08-2014 12:30

Günhan ile ilgili Türk Mitolojilerinde Günhan güneşi karşılayan tanrıdır.
bu gün meselesi sitede işlendi galiba.
aslında bunu açacaktım ama daha önce yazılmış olabileceğini düşünerek vazgeçmiştim.

Selmet 25-08-2014 14:23

Alıntı:

Nova´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523467)

Bilen varmıdır?

İşin sonu mistik öğelere dayanacak gibi bir his var içimde.

çok basit. güneşin doğup batmasına "gün" denmiş. ayın bir aylık evresinede "ay" denmiş

AerA 25-08-2014 21:22

Alıntı:

Nova´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523467)

Gün olarak güneşi aldığımız doğrudur. Ancak zaman dilimi olarak aldığımız ay ile gökteki ay sadece isim benzerliği.

Yada bana öyle geliyor.

evrensel-insan 25-08-2014 21:25

Alıntı:

AerA´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523517)
Gün olarak güneşi aldığımız doğrudur. Ancak zaman dilimi olarak aldığımız ay ile gökteki ay sadece isim benzerliği.

Yada bana öyle geliyor.

Tam olarak "gunes teorisi" ile "ay teorisi" arasindaki fark nedir?

cenkvarol 25-08-2014 23:11

eski insanlar açısından olaya bakmaya çalışalım, gökte gündüz ve gece kendisini belli eden iki belirgin cisim var; güneş ve ay. Bunlardaki dönüşümler sürekli olarak belli aralıklarla oluyor, güneşin doğuşu bir başlangıç batışı ise bir bitiş anını temsil ediyor, ikisi arasında ise gökte kaldığı bir süre var, bu zaman dilimine eski insanların bir ad koyduğu anlaşılıyor. Ay da güneş gibi doğup batıyor ama onun güneşten farklı bir yanı daha var, belli sürelerde hilalden dolunaya dönüşüyor, zamanla değişip tekrar başladığı görünüme dönüyor, Ay'daki bu dönüşüm de bizim "ay" dediğimiz yaklaşık 30 günlük süre zarfında oluyor, adı da buradan geliyor gökteki Ay'dan.

Kısacası zaman algısının adlandırılmasının altında yatan şey gökteki iki büyük bilinmez gök cismindeki periyodik değişikliklerdir, Dünya biraz daha hızlı dönseydi kendi etrafında gündüz ve gece 6 şar saatten toplam 24 değil de 12 saat olurdu, Ay biraz daha yavaş dönseydi dünya etrafında kendi dönüşümünü 30 değil de 60 günde yapsaydı o zaman da 60 güne 1 ay der, bir yıl da 12 değil 6 ay'dan oluşurdu. Bu süreler dünya ilk oluştuğu zamandan bu zamana böyle olacağı için de biz canlıların evrimi bu sürelere uygun bir şekilde gelişmiş olurdu.

eski inançlarda güneş ve ay'ın önemi büyüktü mesela Eski Mısır'da Tanrı Ra güneş battıktan sonra yer altında savaşa başlar her sabah güneşin doğuşu ile o savaştan galip olarak çıkardı. Bu yüzden gökteki bu iki büyük cisimdeki sürekli batışın, doğuşun, dönüşümlerin her birinin taşıdığı anlamlar, Tanrıların bunlar aracılığıyla insanlara verdiği mesajlar vardı, hatta bunlar Tanrıların bizzat bu dünyaya gelişleri gidişleriydi, eski insanlar için bu böyleydi, hal böyle olunca periyodik bir sürecin başlangıcı ve sonu inançlar açısından bir anlam taşıyınca geriye bir tek arada geçen zamanın da adlandırılması kalıyordu.

Nova 26-08-2014 00:08

Alıntı:

belli sürelerde hilalden dolunaya dönüşüyor, zamanla değişip tekrar başladığı görünüme dönüyor, Ay'daki bu dönüşüm de bizim "ay" dediğimiz yaklaşık 30 günlük süre zarfında oluyor, adı da buradan geliyor gökteki Ay'dan.

Kısacası zaman algısının adlandırılmasının altında yatan şey gökteki iki büyük bilinmez gök cismindeki periyodik değişikliklerdir
Tamamdır, mevzuyu daha net özümsedim.

Katkı sağlayan değerli yazarlarımızın ellerine sağlık.

AerA 26-08-2014 19:24

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523518)
Tam olarak "gunes teorisi" ile "ay teorisi" arasindaki fark nedir?

Güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamana 1 gün diyoruz.
Bu tamamen güneşe endeksli bir kavram olarak ortaya çıkmış. Buna hiç teori gözüyle bakmadım.

30-31 günden oluşan zaman dilimine "Ay" diyorsakta bunun gökteki "Ay" ile ilgisi yok. Sadece isim benzerliği. Çünkü gökdeki ayın Dünya etrafındaki bir tam turu 30-31 gün değil, 29,5 gündür. 10 günlük fark hep buradan kaynaklanır.

Önceden ay takvimini kullandığımız için 30-31 günlük periyoda "Ay" ismini vermiş de olabiliriz.Ama dediğim gibi ay periyodu 29,5 gündür.

Bence sadece isim benzerliği.

Teorilerine gelince, hiç bir fikrim yok. Ben Dünya üzerinde -çoğrafi konumum gereği- işime en yarayanını kullanırım. Güneş...

evrensel-insan 26-08-2014 19:30

Alıntı:

AerA´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523619)
Güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamana 1 gün diyoruz.
Bu tamamen güneşe endeksli bir kavram olarak ortaya çıkmış. Buna hiç teori gözüyle bakmadım.

30-31 günden oluşan zaman dilimine "Ay" diyorsakta bunun gökteki "Ay" ile ilgisi yok. Sadece isim benzerliği. Çünkü gökdeki ayın Dünya etrafındaki bir tam turu 30-31 gün değil, 29,5 gündür. 10 günlük fark hep buradan kaynaklanır.

Önceden ay takvimini kullandığımız için 30-31 günlük periyoda "Ay" ismini vermiş de olabiliriz.Ama dediğim gibi ay periyodu 29,5 gündür.

Bence sadece isim benzerliği.

Teorilerine gelince, hiç bir fikrim yok. Ben Dünya üzerinde -çoğrafi konumum gereği- işime en yarayanını kullanırım. Güneş...

Bilgiler icin, tesekkurler.

Yalniz ben; metafizik/fizik otesi temelde ay ve gunese yuklenen anlam ve icerikten bahsettim.

Mesela Ataturk'un gunes uzerine bir teorisi mi vardi/ya da olan bir teoriyi mi savunuyordu?

Cunku metafizikte gokteki bu iki cismin, sembolik anlam ve icerikleri vardir.

Hatta tanri/ca lari vardir.

Niye ay isine yaramiyor mu?

En azindan geceyi bir nebze aydinlatiyor ve yolda yuruyene "guven veriyor"

Bir de ay "dede" dir, peki gunes nedir?

Güneş Dil Teorisi, Türkçe'nin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan dilbilim teorisidir. Teori, 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklendi ve bizzat geliştirildi[1], ancak dilbilimciler tarafından kabul görmedi ve kısa sürede önemini yitirdi.[2] Atatürk'ün 1938 yılında vefatının ardından İbrahim Necmi Dilmen Ankara Üniversitesindeki Güneş-Dil Teorisi ile ilgili derslerine son verdi. Öğrencileri bunun sebebini sorduklarında "Güneş öldükten sonra onun teorisi nasıl hayatta kalabilirdi" diye cevap vermişti.[3]

1990'lı yıllarda bazı yazarlar tarafından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkeleri, ilk yıllarındaki icraatları ve Atatürk İlkeleri hakkında, Güneş-Dil Teorisi çalışmaları örnek verilerek, resmi devlet ideolojisi, Kemalist ırkçılık ve etnisitenin inkâr edilmesi gibi tanımlama ve yorumlar getirilmiştir.[4][5] Bu amaçla Atatürk'ün sahiplendiği Güneş-Dil Teorisi ve Türk Tarih Tezi hakkında akıl dışı rivayetler uydurulduğu ve Atatürk'ün, "safsatalara inanan biri" olarak gösterilmek istendiği yazılmıştır. Bunların, Atatürk Devrimlerini ve onların etkilerini eleştirme maksadı taşıdığı ve postmodernist dalganın etkisiyle yapılan yayınlar olduğu savunulur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BC...9F-dil_teorisi

ay-dil teorisi

ernest böklen tarafından 1920'lerde ortaya atılmıştır teoridir. teoriye göre; ay'ın değişik biçimleri ilk insanlar tarafından ağza benzetilerek ve taklit edilerek sözcükler doğmuştur.

Dil bilimciler,dilin en küçük birliği olan kelimenin doğuşu konusunda ortaya çeşitli teoriler koymuşlardır:

1) YANSIMA TEORİSİ: Bu teoriye göre dil,ses veren bütün yaratıkların sesleri taklit etmesi suretiyle doğmuştur.

2) PUH PUH (AHU) TEORİSİ: Bu teori, dilin duygular belirten seslerden veya ünlemlerden doğduğu düşüncesindedir.İlk insanların, çeşitli yaratıklar veya olaylar karşısında şaşkınlık, korku, hayranlık sesleri çıkardığı; sonra da bu sesleri tekrarlamak suretiyle kelimeler meydana getirdiği ileri sürülmektedir.

3) İŞ (YO-HE-HO) TEORİSİ: Bu teori, dilin doğuşunu işe bağlar.Buna göre kelimelerin çoğu, insanların çalışırken çıkardıkları seslerin şekillenmesinden meydana gelmiştir.

4) AY-DİL TEORİSİ: Bu teori, insanların Ay üzerinde inanç biçimleri düşünerek, ilk kelimeyi ondan aldıklarını ileri sürmektedir.

5) GÜNEŞ-DİL TEORİSİ: Bu teoriye göre Güneş bütün varlılara hayat kaynağı olduğu gibi, dilin doğuşuna da kaynak olmuştur.

6) TÜRKÜ (LAY-LAY )TEORİSİ: Bu teoriye göre dil ile müzik arasında sıkı bir bağ vardır. Dil müzikten çıkmıştır.

Kaynak: Akif AĞIRGÖL ve Cafer ÖZKAN kaleminde ki ''Kaynak Dil Bilgisi''kitabından..

AerA 26-08-2014 19:39

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523620)
Bilgiler icin, tesekkurler.

Yalniz ben; metafizik/fizik otesi temelde ay ve gunese yuklenen anlam ve icerikten bahsettim.

Üstadım şimdi düştü jeton kusura bakma. Lakin ben onlara yüklenen anlamlar ile hiç ilgilenmedim. Güneş benim için hep bir ateş topuydu, Ay ise soğuk bir küre. Toplumlar binlerce anlam vermişler bunlara, okurken hoşuma gidiyor. Ama yinede boşlukta dönüp duran 2 cisim oldukları gibi bir gerçeği bildim hep.

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 523620)
Niye ay isine yaramiyor mu?

En azindan geceyi bir nebze aydinlatiyor ve yolda yuruyene "guven veriyor"

Bir de ay "dede" dir, peki gunes nedir?

Üzerinde yaşadığım çoğrafyada geçen zamanı bana aktarma şekli açısından "Ay" işime yaramıyor. Hatta yaşadığımız çoğrafyada Osmanlının bile işine yaramadığı için Rumi Takvime dönmedik mi? Arap yarımadasında işe yarayabilir. Şaban Ayı : Sıcaktır. Ramazan Ayı : Sıcaktır... Sıcaktır da sıcaktır... Bizim çoğrafyaya uymaz yani. Her Şaban ayında tarlaya buğday atmaya kalkarsan, minimum 3 yıl içinde tarladan ürün alamazsın. Oysaki her haziran buğday atarsan, her Ağustos ürün alırsın.

Ay "Dede" dir elbette. Allah'da "Baba"... Sempatikleştirmeye uğraşmışız. Güneş'in ihtiyacı olmamış sempatikleşmeye. Hep sempatik çünkü :)

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:34 .