![]() |
Agnostisizm korkaklık mıdır ?
Ateistler çoğu zaman agnostikleri ve deistleri korkaklıkla suçlar. Güya cehennemden korkuyormuşuz da onun için belki tanrı vadır diyormuşuz...
Dinler inanmayanalrı sonsuz cehennemle tehdit eder , tanrıya inanmak asla cehennemden kurtarmaz. tanrıya inanın hatta olasılık tanıyın cehennemden kurtulma şansı var diyen yoktur. Agnostiklerin bahsettiği tanrı dinlerin tanrısı değildir. Dine ne kadar uzak olursak o kadar yücelmiş oluyoruz , Ateist olunca en yuksek seviyede oluyoruz diye birşey de yoktur. Ben gerçekten ateizmi mantıklı bulmadığımdan sevmediğimden ateist değilim. Ateist baskısı yüzünden de iyice gıcık olmaya başladım. |
Korkaklıkla suçlamak mı? İlk defa duydum.
Ateistler açısından tanrıdan bahsedebilmek için elinde done-veri-gözlem kısaca kurgu-senaryo değil bilgi olması gerekir. Tanrı bilinemez diyebilmek için tanrı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir, bu haldede tanrı bilinemez demek kökten çürür. Aslı ise bilşnemezlik değil, günümüzde çok kullanılıyor, özü ise kuşku duymaktır -ki ikiside farklı şeyler. Kuşku duymak için de elbette yine tam anlamıyla gözlemlenememiş olsa da belirli normlarda gözlemlenmiş, bilgi edinilmiş olması gerekir. Her halükarda ciddi çelişki içeren bir durum. Bunun dışında çokta fazla bir şey demeyi gerekli görmüyorum. Korkaklık vs tamamen kişisel davranış ve beni bu tür öznel, kişiye has davranışlar bağlamıyor, ateistleri de bağlayacağını sanmıyorum. |
bilinemez iddiasına karşı çıkmanız kendi düşüncenizidr saygı duyarım.
tanrı için ben zeka sahibi bir varlık diyebilirim. direk gözlem sonucu olmayabilir ama gözlemin yorumu açısından kanıt özelliğ olan bulgular vardır. evrimde direk gözlemle görülmüyor gözlemin yorumunu yaparak evrimden bahsediyorsunuz bahsediyoruz. başka biriside zeka sahibi bir varlıktan söz edebilir. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
agnostik olup da ateist olunamaz mi? yani soyle demek gibi..
tanri var mi yok mu bilmiyorum ama bana biraz yokmus gibi geliyor... tereddutum yok degil ama etrafimda/arastirdigimda oldugunu gosteren bir bulgu/veri yok gibi geliyor bana.. en azindan dogaya/evrene surekli etki eden bir yaratici yok mesela tanriyi bilmem ama kuranda yazan/anlatilan allah yok ona eminim iste... yani allahsizim o kesin!!!! |
Agnostizm kesinlik bildirir Tanrı'nın var olup olmadığı bilinemez der bu korkaklık değil kesin bir duruştur.
|
Alıntı:
Yani buradaki ateizmin kesin yokundan ziyade "bilinemez ama yok olmasi daha buyuk bir ihtimal" |
Alıntı:
Bu da zaten teizm ve ateizmdir. Ayrica "bilinmez" "bilinemez" demek degildir. Dolayisi ile negative kesinlik ifadesi "bilinmez" dir. |
Alıntı:
Ayrica ilklik bilimsel degil; akilci bir soylemdir. Insanoglu aklinin sinirlarini "asmaz" zaten insanoglu aklinin tanri ile ilgili her turlu dile getirimi, onun aklinin sinirlari icindedir. Aksi zaten dile gelmez. Ontolojik ilklik zamansal olarak bir kisir dongudur. Yalniz fenomenal daimilik, evren mekani icin gecerlidir. Burada evreni tanri ile ozdeslestirmek, bir cesit panteizm/panenteizmdir. Ya da bir madde (hyle) ile ozdeslestirmek te, hyloteizmdir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:26 . |