Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Yapay Gundem (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=36147)

evrensel-insan 18-11-2014 19:44

Yapay Gundem

Hic dusundunuz mu, ulkenin ileri gelenleri neden ve nasil ve de ne zaman; yapay gundem yaratir.

Once algi olarak yapay gundemi tanimlayalim.

Yapay gundem, ulke ve toplumda vuku bulmus bir olayin ya da ulke ve toplumunun gozlem beren her turlu sorununun ya da ihtiyaclarinin goz ardi edilmesi ve gundemden uzaklastirilmasi Adina; ortay atilan ve genelde ici bos anlamsiz gereksiz ve de tarihi olmusluklari ortaya atanin lehine carpitacak ve ona bircika saglatacak olmamis fakat olmus gibi gosterilen soylemdir.

Ulke ve toplumumuzun birakin eski yakin gecmisine bir bakin; kimler ve neden bu yapay gundemi ortaya atiyor?

Ne zaman insanoglunun yasam hakki yok oluyor, o zaman.

Ne zaman halklarin hak ve ozgurlukleri ihlal ediliyor, o zaman

Ne zaman bir ekonomik cokuntu gundeme geliyor, o zaman

Ne zaman vahsi kapitalizm de isci cinayetleri yasaniyor, o zaman

Ne zaman doga rant icin katlediliyor, o zaman

Ne zaman bir terrorist saldiri oluyor, o zaman

Ne zaman devletin mali ve parasi cikar ve kisisel olarak kullaniliyor/harcaniyor, o zaman

Ne zaman toplumun ve ulkenin aleyhine ustelik gizli bir adim atiliyor, o zaman

Ne zaman olan sicak gundem, politik cikara ters dusuyor, o zaman

Ne zaman halk bir haksizlikta ya da bir talepte eyleme basliyor, o zaman

Aslinda bu "o zaman" larin her turlu olayini ve vuku bulmasini cogaltabiliriz.

Yalniz burda baska bir durum var. Bu cesit yapay gundemler ve politik rant ve kisisel konfor iceren yaptirimlar, sadece ulke ve toplumunun degil; dis dunyanin da diline dusuyor, mizah ve alay konusu oluyor ve de ulkeler kendi toplumlari ve bilgileri Adina ortaya atilan ve tarihi olmuslugu tamamen saptiran soylemleri yanlislamak durumunda kaliyorlar.

Cunku bu yapay gundemler soylemin anlam ve icerigi olarak ya dunya tarihini carpitmayi ya da bir dunya ile ilgili olan bir iletisimi ya da soylemi carpitmayi iceriyor.

Burada ilginc olan bu yapay gundemi ortaya atanin, ve birde bunu hayasizca savunuya gecmesinin yani bir "ozru/yanlis anlamayi" bile icermemesinin altinda yatanin ne oldugu?

Aslinda mantiksal dusunulurse, bu ilgincligin neden olustugu da algilanabilir.

Bu da, yapay gundemi ortaya atan ile soyleme tasiyan celiskisi.

Eger her ikisi de bunun sadece bir yalan ya da carpitma oldugunun farkinda ya da bilincinde olsalar, bunu yapabilirler mi?

Ya da bunu ortaya atan bunu bildigi halde mi, birilerine yani bunu bilmeyene soyleme tasitiyor?

Yani ortaya atan, soyleyeni bir cesit kullaniyor mu, ya da yonlendiriyor mu?

Sonucta tarihi olmusluklar bir bilgi isidir. Bu bilginin ne oldugu bilinmez ise, bu bilinmeyen eliyle tarihin olmusluklari carpitilabilr ve soyleyenin herkesce alaya alinmasi mizaha tasinmasi ve bir yerde "rezil edilmesi" istenebilir ve planlanabilir.

Surasi acik ki, bu soylemi yapanlar ne bunun farkinda ne de algisindadirlar.

Eger olsalar, en azindan "oyuna getirdiklerini" algilar ve bir daha gelmemek icin caba harcar tedbir alirlar; ya da tarihte olmuslugu ogrendiklerinde "ozur dileme" sosyalligini gosterirler.

Gorundugu gibi, boyle bir gozlem de yok.

Yani kimin neyi bilincli ya da bilincsiz yaptigi pek acik degil.

Yoksa bir kisinin cikari her turlu "rezil olmayi" da mi iceriyor?

Eeee bosuna "cikar her seyin ustundedir" denmemis.

Ayrica "yuzsuzluk" sadece yuzunun varliginin farkinda olmayanlar icin gecerlidir. Ya da baskalarinin soylemlerini sorgusuz sualsiz soyleme tasiyanlar icin.

Tabi burada "kendi soylediginin inancsal ideolojik ve izmsel cikarli ya da sahip olmali duygu ve akil somurusunun, ya da sorgulanmazliginin kesin dogruluguna inanmak ve aksini soyleyenleri cesitli tutarsizliklar ile suclamak " ta her gun her ortamda yasanan bir durum.

mehmetcan3391 18-11-2014 21:30

Dostum öncelikle sana önerim şu ; daha çok kitap okumalı ve cümlelerini rastgele yazmamalısın. Böyle olunca bir karışıklık ortaya çıkıyor ve anlatmak istediğini yalın bir şekilde karşıya aktaramıyorsun. Konu açmak çok önemli ve dikkat edilmesi gerekn bir husustur. Oyüzden konu açan kişinin ,yorumculara nazaran daha açık bir dil kullanması ve tartışmaya açtığı konusunu herkese iyi bir şekilde aktarabilmesi çok önemli.
Yazını okudum ve benim anladığımı kısaca özetlemek istiyorum. Yapay gündem yaratan kişiler bazen kendini dünya kamuoyuna rezil etmek pahasına bunu yapıyorlar. Sanırsam bu durumu nasıl göze aldıklarını merak ediyorsun ?
Sana şöyle söyleyebilirim. Her ülkenin kültürü, insanlarının algıları, dinleri , sorgulama yetileri , tartışma konuları vs gibi şeyler farklılık gösterir. Bu farklılık, dünyada doğu ve batı coğrafyası olarak nitelendirebileceğimiz ülkelerde daha bariz olarak görülebilir. Mesela, bizim ülkemizin başbakanı veya cumhurbaşkanı normalde avrupada dalga geçilecek bir tutum sergilese dahi , o tutum bu topraklarda yaşayan insanların arasında dalga konusu olmayabilir. Mesela facebook, twitter, youtube gibi siteler yasaklanmıştı ve bu konu yurtdışında büyük bir dalga konusu oldu, ama iddiaya göre burada yasaklanmasının nedeni tapelerdi ve açıklamalara göre suriyedeki çatışmaları değerlendiren bazı videoların medyaya sızmaması için alınan önlemdi. Açıklamaları ''tedbir için yaptık'' oldu. Ve bu hükümeti savunan insanlar da bunu yediler ve hatta hükümeti desteklediler. Şimdi bu yasaklama tutumu kime göre dalga konusu oldu? Cvp: Batı basınına. Kime göre olmadı ? Cvp : Doğu basınına. Bu hükümeti destekleyen insanların batıdan nefret ettiğini ve doğu kültürü odaklı ve islamiyet odaklı bir yapı istediklerini düşünürsek, aslında bu yasaklamayı yapan kişi, bu insanlara göre ülkesini savunmuş oluyor. Dünya basınında rezil olmaları buradaki vatandaş için önemli değil, çünkü onlar artık duruma ''bizim paşamız haklı ve doğru olanı yapıyor'' gözüyle bakıyorlar. Ha bu yasağı uygulayan kişinin dünya kamuoyundaki itibarı ne olacak, ya da herhangi bir yurtdışı görüşmesine gidince onu takacaklar mı ? diye sorarsan. Evet takıyor gibi görüncekler. Çünkü türkiyeyi islamiyetin merkezi yapmaya , türkiyeyi de batıya bağımlı yapmaya çalışıyorlar. Oyüzden bu hükümeti destekleyen vatandaşların , hükümete karşı olan güvenini önemsiyorlar. Yani dalga geçilebilir ama yerin dibine girdi gibi bir durum yok, hala el üstünde tutuluyor.

evrensel-insan 19-11-2014 16:37

Alıntı:

mehmetcan3391´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 531257)
Dostum öncelikle sana önerim şu ; daha çok kitap okumalı ve cümlelerini rastgele yazmamalısın. Böyle olunca bir karışıklık ortaya çıkıyor ve anlatmak istediğini yalın bir şekilde karşıya aktaramıyorsun. Konu açmak çok önemli ve dikkat edilmesi gerekn bir husustur. Oyüzden konu açan kişinin ,yorumculara nazaran daha açık bir dil kullanması ve tartışmaya açtığı konusunu herkese iyi bir şekilde aktarabilmesi çok önemli.
Yazını okudum ve benim anladığımı kısaca özetlemek istiyorum. Yapay gündem yaratan kişiler bazen kendini dünya kamuoyuna rezil etmek pahasına bunu yapıyorlar. Sanırsam bu durumu nasıl göze aldıklarını merak ediyorsun ?
Sana şöyle söyleyebilirim. Her ülkenin kültürü, insanlarının algıları, dinleri , sorgulama yetileri , tartışma konuları vs gibi şeyler farklılık gösterir. Bu farklılık, dünyada doğu ve batı coğrafyası olarak nitelendirebileceğimiz ülkelerde daha bariz olarak görülebilir. Mesela, bizim ülkemizin başbakanı veya cumhurbaşkanı normalde avrupada dalga geçilecek bir tutum sergilese dahi , o tutum bu topraklarda yaşayan insanların arasında dalga konusu olmayabilir.

Turkiye toplumunda cagdas duzeye erismis beyinler mevcut. Bunu gezi bilincinde cok acik gorduk. O yuzden onlarin orantisiz zekalarinda da bu tutum "dalga/alay konusu-mizah konusu" oluyor.

Alıntı:

Mesela facebook, twitter, youtube gibi siteler yasaklanmıştı ve bu konu yurtdışında büyük bir dalga konusu oldu, ama iddiaya göre burada yasaklanmasının nedeni tapelerdi ve açıklamalara göre suriyedeki çatışmaları değerlendiren bazı videoların medyaya sızmaması için alınan önlemdi. Açıklamaları ''tedbir için yaptık'' oldu. Ve bu hükümeti savunan insanlar da bunu yediler ve hatta hükümeti desteklediler.
Yukarida acikladigim duzeyde olanlar "bunu yemediler." Destek de vermediler. Eger durum senin dedigin gibi olsa, AKP ve her turlu soylemini uygulamasini yapanlara karsi eylemler/soylemler olmaz. Dunyanin hic bir ulke ve toplumu tek duze degildir. Hepsinde hem cagdas hem de cag disi dusunen ve davranan beyinler birlikte yasar. Belki bizim ulke ve toplumumuz bu firkin en ucunu yasamasktadir, Yani ISID duzeyi ve Gezi duzeyi. Bu ikisi arasinda en azindan dusunce ve davranis olarak 6 asir bir fark vardir.

Alıntı:

Şimdi bu yasaklama tutumu kime göre dalga konusu oldu? Cvp: Batı basınına. Kime göre olmadı ? Cvp : Doğu basınına. Bu hükümeti destekleyen insanların batıdan nefret ettiğini ve doğu kültürü odaklı ve islamiyet odaklı bir yapı istediklerini düşünürsek, aslında bu yasaklamayı yapan kişi, bu insanlara göre ülkesini savunmuş oluyor. Dünya basınında rezil olmaları buradaki vatandaş için önemli değil, çünkü onlar artık duruma ''bizim paşamız haklı ve doğru olanı yapıyor'' gözüyle bakıyorlar. Ha bu yasağı uygulayan kişinin dünya kamuoyundaki itibarı ne olacak, ya da herhangi bir yurtdışı görüşmesine gidince onu takacaklar mı ? diye sorarsan. Evet takıyor gibi görüncekler. Çünkü türkiyeyi islamiyetin merkezi yapmaya , türkiyeyi de batıya bağımlı yapmaya çalışıyorlar. Oyüzden bu hükümeti destekleyen vatandaşların , hükümete karşı olan güvenini önemsiyorlar. Yani dalga geçilebilir ama yerin dibine girdi gibi bir durum yok, hala el üstünde tutuluyor.
Turkiye senin dedigin gibi sadece "dogu basinina" boyun egmis ya da onu kabullenmis degil, yine dedigin gibi "bati basinina" ve cagdasliga gore yasayan ve iliski kuran kesim var ve bunlar her daim konusuna gore de karsi eylemlerini kah sozle, mizahla ve orantisiz zeka ile; kah sokaklara cikip eylemler yaparak gosteriyor.

O acidan, resmin sadece bir tarafini algilamak gormek ve dile getirmek; ulke ve toplumumuz acisindan sadece bunu yapan zihniyeti dile getirmektir, ustelik karsi taraf dile gelmediginde de o goz ardi edilmis ya da yok sayilmis olur.

mehmetcan3391 19-11-2014 19:57

Yazımın tamamını iyice okursan , ilk alıntının sonunda belirttiğin cümleyi şu cümleyle desteklediğimi görebilirsin. ''Ve bu hükümeti savunan insanlar da bunu yediler ve hatta hükümeti desteklediler.'' Senin söylediğin cümleyi sadece bir cümle olarak aldığında evet dediğin gibi bu ülkedeki insanların hiçbirinin bu yasakçı tutumu dalga konusu yapmadıklarını söylüyor gibi görünebilirim. Fakat az önce belirttiğim cümleyi de hesaba katarsan böyle düşünmediğimi anlamış olman gerekirdi. Tabiki bu ülkede yaşayan bazı kesimler bu durumu eleştirdi hatta dalga/alay konusu yaptılar , hatta ben de bunlardan birisiydim. Ama iyi hatırla , bizim içimizden olan ve bu konuyla dalga geçenlerin çoğu öncelikle bu konuya ciddi eleştiriyle cevap veriyor veya kızgın bir ifadeyle bakıyordu. Daha sonra internette çıkan avrupa basınındaki karikatürlerden ve talkshowculardan görerek ciddi eleştiri yerini genel olarak dalga/alay konusuna bıraktı. Artık bu ciddi bir şekilde eleştiren kesim, dalga geçer oldu. Bu haber bizim karikatür dergilerinde daha çıkmadan avrupa basınında yer almaya başlamıştı.Ama çok az bir kesim de burada en baştan beri dalga geçiyordu ve bu kesimin sayısı yüksek değil. Neyse sonuç olarak evet burada da dalga konusu oldu. Fakat bu dalganın boyutu neden artmadı biliyormusun ? Çünkü ülke çok büyük bir dönemeçten geçiyordu 17-25 aralık yolsuzluk ve rüşvet olayları yüzünden insanlar sadece youtube ,twitter gibi sitelerin kapatılmasına dalga geçemez oldu. Çünkü insanlar çok kızgın ve ciddiydi. Bu olayın ciddiyeti , yasaklanan sitelerin doğurduğu mizahın üstünü kapattı.
Alıntıladığın 3 yazıma da cevap olarak aslında aynı şeyden bahsetmişsin. Bu ülkede de hükümetin bu yasaklarını dalga konusu yapan var demeye çalışmışsın.Bu ülkedeki insanlar diğer ülkeler gibi farklı görüşlere sahip demişsin. Fakat dediğim gibi yazımı iyice okursan zaten benim de senin gibi düşündüğümü anlayabilirsin. Yani beni yanlış anlamışsın, yazımı da maalesef yanlış yorumlamışsın. Bu ülkede tektip insanın olduğunu söyleyecek kadar bakış açım kör değil merak etme :) Neyse en azından emek vermişsin yazımı okumuş ve cevap atmışsın, teşekkür ederim yine de .

evrensel-insan 19-11-2014 20:30

Alıntı:

mehmetcan3391´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 531341)
Yazımın tamamını iyice okursan , ilk alıntının sonunda belirttiğin cümleyi şu cümleyle desteklediğimi görebilirsin. ''Ve bu hükümeti savunan insanlar da bunu yediler ve hatta hükümeti desteklediler.'' Senin söylediğin cümleyi sadece bir cümle olarak aldığında evet dediğin gibi bu ülkedeki insanların hiçbirinin bu yasakçı tutumu dalga konusu yapmadıklarını söylüyor gibi görünebilirim. Fakat az önce belirttiğim cümleyi de hesaba katarsan böyle düşünmediğimi anlamış olman gerekirdi.

Ocumleden dedigin anlam cikmaz. Cunku hukumeti savunanlar zaten hukumeti destekler. Benim dedigim ise hukumeti savunmayanlar ve desteklemeyenler ile ilgiliydi.

Alıntı:

Tabiki bu ülkede yaşayan bazı kesimler bu durumu eleştirdi hatta dalga/alay konusu yaptılar , hatta ben de bunlardan birisiydim. Ama iyi hatırla , bizim içimizden olan ve bu konuyla dalga geçenlerin çoğu öncelikle bu konuya ciddi eleştiriyle cevap veriyor veya kızgın bir ifadeyle bakıyordu.
Buradaki algi "yine dunyaya rezil olduk" algisi idi.

Alıntı:

Daha sonra internette çıkan avrupa basınındaki karikatürlerden ve talkshowculardan görerek ciddi eleştiri yerini genel olarak dalga/alay konusuna bıraktı. Artık bu ciddi bir şekilde eleştiren kesim, dalga geçer oldu. Bu haber bizim karikatür dergilerinde daha çıkmadan avrupa basınında yer almaya başlamıştı.Ama çok az bir kesim de burada en baştan beri dalga geçiyordu ve bu kesimin sayısı yüksek değil. Neyse sonuç olarak evet burada da dalga konusu oldu. Fakat bu dalganın boyutu neden artmadı biliyormusun ? Çünkü ülke çok büyük bir dönemeçten geçiyordu 17-25 aralık yolsuzluk ve rüşvet olayları yüzünden insanlar sadece youtube ,twitter gibi sitelerin kapatılmasına dalga geçemez oldu. Çünkü insanlar çok kızgın ve ciddiydi. Bu olayın ciddiyeti , yasaklanan sitelerin doğurduğu mizahın üstünü kapattı.
Alıntıladığın 3 yazıma da cevap olarak aslında aynı şeyden bahsetmişsin. Bu ülkede de hükümetin bu yasaklarını dalga konusu yapan var demeye çalışmışsın.Bu ülkedeki insanlar diğer ülkeler gibi farklı görüşlere sahip demişsin. Fakat dediğim gibi yazımı iyice okursan zaten benim de senin gibi düşündüğümü anlayabilirsin. Yani beni yanlış anlamışsın, yazımı da maalesef yanlış yorumlamışsın. Bu ülkede tektip insanın olduğunu söyleyecek kadar bakış açım kör değil merak etme :) Neyse en azından emek vermişsin yazımı okumuş ve cevap atmışsın, teşekkür ederim yine de .
Bence sirf gezi bilincinin orantisiz zekasi ile ortaya koyduklarini algilamak, zaten hukumetin ve de her turlu yoneticisinin soylem ve uygulamalarinin nasilbir mizah ve muzik konusu yapildigini gosterir.

Sonucta konuya batili gibi disaridan da bakabilirsin, bir vatandas gibi iceriden de bakabilirsin. Iste bu iceriden bakanlar "rezil olma" olarak uzulenler ve endise duyanlar ve de ister istemez alay yerine elestiriye aciklamaya yani "rezil olmayi bir cesit hafifletmeye" yonelenler.

Mesela ben sana bir ornek vereyim. Ayni ikili algi ve duygu, diktatorun akdenize "white sea" demesinde de yansidi. Cunku direk kendince turkceden tercume etti, ingilizcesine bakmak yerine.

Rica ederim, ben de tesekkur ederim.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:11 .