Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Jeoloji (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Ahal Teke - Altın At (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=37515)

Felâsife 14-07-2015 07:44

Ahal Teke - Altın At

Ahal Teke, nam-ı diğer altın at, güneşte altın gibi parladığı için ona altın atta deniyormuş, görünüşü zayıf olsada 150-200 km koşup çölleri ve buzulları geçecek kadar dayanaklılığa ve inada sahip tek at ırkı.
Orta Asyada Türk halkları arasında, özellikle Türkmenistan'da yaygındır. Türkmenistan bu konuda At bayramı ve At bakanlığı olan bir ülke.

Alıntı:

Ahal Teke kanı Avrupalı at soylarının pek çoğunda bulunur. İngiliz tam kan at ırkının defterinde kayıtlı bütün damızlıkların soyu, Osmanlı İmparatorluğu'ndan İngiltere'ye gitmiş olan üç aygıra dayanır. Bunlardan biri Kuzey Afrika'dan gitmiş olup muhtemelen Arap atıdır. Ancak diğer ikisi özellikle de İstanbul'dan gelen "Byerly Turk" kesin olarak eski Türkmen atıdır. Alman at ırklarını etkilemiş olup bu ırkları ıslah eden en ünlü aygırın adı Almanca'da "Turkmen Atti"dir (Türkmen Atı isminin Almanca telaffuzu).

Avrupa'daki at soyları bugüne kadar hala ara sıra Ahal Teke damızlıkları ile çiftleştirilip, böylece asilleştirilirler. Almanya'da Neustadt kentinde bulunan bir Trakyalı-atı çiftliğinde kısa zaman önce tekrar Ahal Teke çiftleşmeleri ile Trakyalı-atları asilleştirilmişlerdir.

Tamamı için: Ahal Teke - Wiki

Birde Anadolu da Yılkı atları denen atlar var ama onların hikayeleri biraz hazin ve Ahal Teke kadar sanırım şöhrete sahipte değiller, zaten sahipsizlerde.
Anadolu'nun özgür ruhları (böyle bir çizgi film vardı "Özgür Ruh" diye atlar ile ilgili) da onlar.

Felâsife 14-07-2015 14:33

Atları seviyorsanız, Yılkı atları hakkında ki bu belgesel çok güzel.
Hikayeleri hüzün dolu gerçekten.

Neva 14-12-2016 11:30

RollingStones 14-12-2016 12:27

Çok güzelmiş gerçekten.
"Ahal Teke" Hiç duymamıştım.
Google 'dan baktım şimdi, harika hayvanlar.
Paylaşım için teşekkürler.

bilgivehis 14-12-2016 16:14

Alıntı:

Felâsife´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 556585)
Atları seviyorsanız, Yılkı atları hakkında ki bu belgesel çok güzel.
Hikayeleri hüzün dolu gerçekten.

Bu belgeseli daha önce izlemiştim, o gün sabaha kadar insanların ne kadar çıkarcı olduğunu düşünüp durmuştum. Maalesef bir ata dahi çözüm bulamayan bu insanlar kendi sorunlarına hiç çözüm bulamaz, çünkü toplumun beyni geliştikçe vijdanı köreliyor veya köreltiyorlar...

Felâsife 14-12-2016 18:27

Alıntı:

bilgivehis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 592679)
Bu belgeseli daha önce izlemiştim, o gün sabaha kadar insanların ne kadar çıkarcı olduğunu düşünüp durmuştum. Maalesef bir ata dahi çözüm bulamayan bu insanlar kendi sorunlarına hiç çözüm bulamaz, çünkü toplumun beyni geliştikçe vijdanı köreliyor veya köreltiyorlar...

Gerçekten üzücü bir belgesel, birilerine de izletince 4-5 kere seyretmek durumunda da kaldım ben bu belgeseli.
Ata olan ihtiyaç kalktıkça, atlara olan ilgide azaldıkça, böyle tuhaf bir durum çıkmış ama ata ihtiyaç olduğu dönemlerde de bu yöntem uygulanıyormuş.
Ordu ihtiyacını yılkı atlarından sağlıyormuş, sanırım kapadokya çevresindeydi, tabi ordu da at ihtiyacı kalmayınca bu yılkı atları da azalmış.

Neva'nın verdiği 3. video da yılkıların durumu daha iyiymiş.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:17 .