![]() |
Rakı ve Meze...
Arkadaslar merak ettim,
ben birkac seneden beri sadece raki iciyorum, bir taraftanda mezeler yapiyorum, yani raki sofrasini dort dortluk yasamaya calisiyorum. Sizlerin arasinda da rakicilar var mi, merak ettim. Benim meze repertuarim cok genis degil, haydari, tarator, acili ezme, saksuka, babagannus, sogan pilaki gibi birkac meze biliyorum, bunun disinda osmanli ve turk mutfagi ile ilgileniyorum. Hobi olarak yemek yapmayi seven arkadaslar varsa tarifleride paylasmak isterim. Ben bir yemek yaptigim zaman, misafirlerimin o yemegi en az bir sene akilda tuabilmelerini saglarim. Yilbasinda iki gun mutfaktan cikmadim, 12 kisiye yemek yaptim, ama herkes lezzet sarhosu oldu. Menu tamamen mezelerden ve turk yemeklerinden olusuyordu. |
Re: Raki ve meze ile ilgili
Rakı içmek için sadece niyet lazımdır ya da bahane. Bu bahane de ya üzüntü olur ya da sevinç. Ama her üzüntülü ve sevinçli durumda rakı içmek şarttır. Bazen ikisinin ortası bir ruh hali görülürse bu haleti ruhiyeyi de rakı içerek dagıtmak gerekir. Şayet rakıyı fazla kaçırdıysanız ve baş agrıları çekiyorsanız çivi çiviyi sökeceginden derhal rakıya başlamak en iyi yoldur.
* * * Rakıya saygılı olmak gerekir onu asla küstürtmeyeceksiniz. Beyaz peynir ve kavun yeterlidir ama daha uzun süre devam edeyim ve tatlı da olsun derseniz limonlu helvayı tavsiye ederim. Ya da şalgam suyu veya ayran da etkiyi azaltan etmenlerdendir, kana karışmayı geciktirir. * * * *İyi bir Atatürkçü mutlaka sarı leblebiyi denemeli ve tercih etmelidir. * * * *Deniz ürünlerinden şaşmamak lazım diye düşünüyorum. 50 tane midyeyle beş çeşit degişik midye lezzeti yapabilirsiniz. Yeşilligi de bol tuttunuz mu alın size bir ziyafet. * * * *Son söz : Önemli olan rakıdır, müdavimi neyle olsa içer o meze de ona lüfer ızgara lezzetinde gelir. Ama zengin mezeye de hayır denmez tabii ki. * * * * Respendial seninki de iş mi yani gecenin bu saatinde adamın aklını çeliyorsun. * * * * saygılarımla |
Bence rakinin en guzel mezesi dosttur. Onlarla oturdugun raki masasina ne meze korsan iyi gider. Biz, bazi birkac arkadas senede bir gun Boston'a Cape Cod'a baliga gideriz. O gun tututugumuz baliklarla, motelde, hava soguk bile olsa, zibidinin iti gibi titreye titreye mangalda izgara yapar, yer icer, kahkahalarla saatlerce egleniriz. Esas mezenin dostlar oldugunu orada farkettim cunku baska zaman ne o kadar icebilir, ne de o kadar gulebilirim.
|
respendial arkadaşım henüz geniş bir içki kültürüne sahip değilim.
Ancak şunu belirteyim ki (sağlıkla ilgili olarak); Haftalık 280 gram alkolün üstü tehlikeli sınır, 210'un altı güvenli sınırdır (Karaciğer açısından). Bu da haftada bi 50 lilik rakı ediyor (ayrıca 10 normal alkkolü bira). Belirtme ihtiyacı hissettim. Afiyet olsun. |
Rakının üstüne içki yok bence de,o kadar güzel o kadar yakıcı bi tadı başka içkide bulamam,zaten kokusu mükemmel :wink: ben pek meze yapmasını bilmiyorum,hazırları sağolsun-ama burda öyle tarif falan olursa denerim :)
|
Sevgili ninkasi,
Meze yaptikca insan artik hazir olanlari begenmiyor. Ben sana hemen bir haydari tarifi vereyim dene. En basit mezelerden biridir bu. 2 su bardagi yogurt, 3 yemek kasigi beyaz peynir rendesi, uc dis sarmisak ve yeterince naneyi karistir. *Hizli karistirma suzme yogurt sulanir. Uzerine zeytinyagi, maydonoz, k.biber keyfine gore iste. Bu arada bahsedilen Sade helva ve limon suyu ileyapilan mezenin literaturdeki adi "Macun" dur. Sevgili maddeoz, rakilarin uzerine basalim bunu bence. Sigara oldurur gibi bisi oldu :) Sevgili dilaver, Salgamsuyu ve ayran deneylerim basarisizlikla sonuclandi, ben rakiyi sadece buz ve su ile iciyorum. * Ozellikle bu salgam isi beni hayal kirikligina ugratti. O kadar ara bul taa bilmemerelerde, sonra biseye benzemesin dok. Sevgili vartor hocam, Rakinin mezesi dostlardir ama yas ilerledikce artik dostluklar samimiyetini kaybediyor, en iyi dostun kendi ailen oluyor. Ben simdi raki icecegim zaman Hulki Cevizoglu'nun programina felan denk getiriyorum, evde tv karsisinda oturuyorum iste hanimla yada aliyorum kitabimi kitap okuyorum. Ictigim hiz beni sarhos edecek derecenin altinda oluyor genelde. Bu arada bende amator balikciyim (balik hastaligi var derler ya), memnun oldum. |
“Can Yücel vapuru
alaycı bir düdük çalar savaş gemilerine, ki rakı şişeleri asılıdır can simitlerinin yerine” En güzel rakı dostlarla birlikte içilir. Açık hava, sakin ortam, denize karşı bir ağaç altı rakı için en uygun ortamdır. Çünkü yeri gelir hep bir ağızdan şarkılar söylenir, yeri gelir şiir okunur. Rakı ile Türk sanat müziği iyi gider. Rakıya en uygun ana yemek balıktır. Hele de palamut.. Rakı sofrasının olmazsa olmazları; Beyaz peynir, su katılmamış cacık, kızarmış ekmek-tereyağ-ançüez mezesi, Kırkağaç kavunu, barbunya pilaki, tarama, limonlu roka, limonlu helva ve leblebi. Bugünlerde en güzel rakı ise yaş üzüm rakısıdır. Rakı sofrasının en kötü yanı içmeye ısrar edilmesidir. Kişi ölçüsünü bilmeli, zamana göre hızını ayarlamalıdır. 3 duble içecek olan insan, 3 saatlik bir sofrada daha ilk saatte 2 dubleyi devirirse, ısrarlar nedeniyle 3 saati doldurana kadar alkol sınırını fazlasıyla aşar. O nedenle başlangıçta ağır gitmelidir. Israrları da espriyle geçiştirmesini, ya da küçük yudumlar kullanmasını bilmelidir. Aksi halde ertesi sabah tevbeler kaçınılmaz olur. Abbas / Cahit Sıtkı Tarancı Haydi Abbas, vakit tamam; Akşam diyordun işte oldu akşam. Kur bakalım çilingir soframızı; Dinsin artık bu kalp ağrısı. Şu ağacın gölgesinde olsun; Tam kenarında havuzun. Aya haber sal çıksın bu gece; Görünsün şöyle gönlümce. Bas kırbacı sihirli seccadeye, Göster hükmettiğini mesafeye Ve zamana. Katıp tozu dumana, Var git, Böyle ferman etti Cahit, Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan; Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan. |
ooo süper bunların hepsini uygulamaya çalşcam özellikle haydari tarifini yapmayı düşünüyorum..Bi de o susuz cacığı bir arkadaşım yapmıştı süper oluyor herkese tavsiyere ederim,yaş üzüm rakısı da ayrıca süper bi rakı,hatta mükemmel :)
|
Ya burda yazılanları okuyunca rakı içesim geldi.Demek ki artık votka ve şarabı bırakıp
rakıya başlama zamanı geldi.Haydi hayırlısı..... |
Raki icki ve alkolden ibaret degil, bir muhabbet ve lezzet deryasidir benim icin. Acik havada, ozellikle deniz manzarasi ile raki icmek pante hocamin dedigi gibi benzersizdir.
" Aksi *halde *ertesi *sabah *tevbeler *kaçınılmaz *olur. " Ben Turkiye'de guney illerde kesinlikle yasamiyorum bu durumu. Cok ilginc Avrupa'da cok kolay oluyor aksamdan kalma sendromu. Belki havadaki nemle alakalidir. Bu duruma dusenler icin bir ipucu, bu bas agrisi ve halsizlik beynin gece su ve seker eksikligi yuzunden hasar gormesinden kaynaklanir. Sabah bas agrisi ile uyaninca yapilacak tek sey 12-18 saat beklemektir. Ama gece yatmadan bol bol seker alirsaniz (uc dort yemek kasigi bal) ve uc su bardagi su icerseniz ertesi gun bu derdi yasamazsiniz. Cok icerseniz cok seker almayin karacigeriniz iflas eder, cok icerseniz bas agrsina razi olun. Uykuyu almakta biraz faydali bu duruma ama belli bir alkol seviyesinden sonra faydasizdir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:10 . |