Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=149)
-   -   İyi ve kötü olan şeyleri neye göre belirliyoruz? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=37862)

gur91 04-09-2015 22:58

İyi ve kötü olan şeyleri neye göre belirliyoruz?

İyi ve kötü kişiye göre değişkenlik gösterse de , kişisel olarak neye göre iyi ve kötüyü belirliyoruz?

world 04-09-2015 23:01

Karşımdaki kişiye veya topluma göre fakat tüm toplumlara göre kötü olan şeyler var ve biz bunlara evrensel ahlak diyoruz.Hangi toplumda milletin karısına kızına bakmak iiyi karşılanır?Kafayı yemiş nihilistlerde ayinleri karılarını kızlarını birbirine sunmak olan kabilelerde dinlerde belki.Fakat kimse bazı çizgileri aştığında bu değişkendir bana göre değil diyemez.

Kişiden kişiye değişen benim yanımda sakız çiğnenmesini ahlaksızlık olarak görmemdir.

Aleph 04-09-2015 23:06

İyi, kötü, ahlak kavramları sosyobiyolojinin ve evrimsel psikolojinin konusudur. Bu alanda yazılmış çok sayıda kitap var, alır okursunuz, kafanıza yatmayan yerler olursa kendi görüşlerinizi de ekleyerek burada tartışmaya açarsınız. Ama böyle ham bir şekilde bu konuyu açmak bana çok mantıklı gelmiyor. Temcid pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp önümüze geliyor çünkü.. :thumb:

gur91 04-09-2015 23:16

Alıntı:

world´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565170)
biz bunlara evrensel ahlak diyoruz.

Nelermiş bunlar?
Alıntı:

world´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565170)
Hangi toplumda milletin karısına kızına bakmak iiyi karşılanır?Kafayı yemiş nihilistlerde ayinleri karılarını kızlarını birbirine sunmak olan kabilelerde dinlerde belki.

Onlar insan değil mi?Karısına , kızına bakmasını iyi karşılayanlar vardır belki bak karımı görüyor musun ne kadar güzel , bak işte bu benim kızım benim genlerimi taşıyor ne kadar da güzel görüyor musunuz diyenler vardır belki neden olmasın?Adamlar karılarını değiştiriyormuş mesela , Kuran'da bile geçiyor bu , evrensel ahlak diye bir şey yok siz onu unutun bence

gur91 04-09-2015 23:18

Alıntı:

Aleph´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565173)
İyi, kötü, ahlak kavramları sosyobiyolojinin ve evrimsel psikolojinin konusudur. Bu alanda yazılmış çok sayıda kitap var, alır okursunuz, kafanıza yatmayan yerler olursa kendi görüşlerinizi de ekleyerek burada tartışmaya açarsınız. Ama böyle ham bir şekilde bu konuyu açmak bana çok mantıklı gelmiyor. Temcid pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp önümüze geliyor çünkü.. :thumb:

Tamam araştıracağım , ben size soruyorum aslında kişisel olarak siz neye göre belirliyorsunuz mesela iyi ve kötüyü , yani bu şeyler sizi strese soktuğu için mi kötü , nedir sebebi

world 04-09-2015 23:21

Alıntı:

gur91´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565177)
Nelermiş bunlar?

Onlar insan değil mi?Karısına , kızına bakmasını iyi karşılayanlar vardır belki bak karımı görüyor musun ne kadar güzel , bak işte bu benim kızım benim genlerimi taşıyor ne kadar da güzel görüyor musunuz diyenler vardır belki neden olmasın?Adamlar karılarını değiştiriyormuş mesela , Kuran'da bile geçiyor bu , evrensel ahlak diye bir şey yok siz onu unutun bence

Onların yapması bunun evrensel ahlaka uygun olduğunu mu gösteriyor?Kuran'da gasp edin yakın yıkın savaşın ganimetler sizindir diyor hangi insan bunu kabul eder?Edenlere ne yaparsınız bu da sizin ahlak görüşünüz diyip izin mi verirsiniz?Yoksa bir çare mi bulmaya çalışırsınız?

gur91 04-09-2015 23:24

Alıntı:

world´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565180)
Onların yapması bunun evrensel ahlaka uygun olduğunu mu gösteriyor?

Evrensel ahlak diye bir şey olmadığını gösteriyor.

world 04-09-2015 23:26

Alıntı:

gur91´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565181)
Evrensel ahlak diye bir şey olmadığını gösteriyor.

Hayır sadece sizin evrensel ahlak kurallarını çiğneyen bu davranışlara bana yapılana kadar ahlaksızlık değildir dediğinizi gösteriyor.

bakkalmahmud 04-09-2015 23:45

Hak desem yanlis olurmu,hakka göre(tanri anlaminda deyil,hak anlaminda).saygilar

Neva 04-09-2015 23:52

Alıntı:

gur91´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 565169)
İyi ve kötü kişiye göre değişkenlik gösterse de , kişisel olarak neye göre iyi ve kötüyü belirliyoruz?

Cogunlukla, genel gecerde yerlesik evrensel hak/hukuk cercevesinde belirlenlese de, bazi konularda kisinin icinde yetistigi kultur, kendi yasama iliskin kisisel deneyimleri vb. doneler etkili oluyor.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:03 .