Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   kürtlerin asıl dini zerdüştlük (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3836)

dolfen 06-04-2007 21:34

kürtlerin asıl dini zerdüştlük

"Kürtler kılıç zoruyla ve yanlışlıkla Müslüman oldular. Kürtlerin asıl dini Zerdüştlüktür" Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana'dan tartışılacak iddialar: *
Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana, yine çok tartışılacak bir iddia ortaya attı. Kürtlerin 'kılıç zoruyla ve yanlışlıkla' Müslüman olduğunu savunan Zana, asıl dinlerinin ise Zerdüştlük olduğunu söyledi.

Zana, geçtiğimiz ay Tempo Dergisi'ne verdiği mülakatta, "Kürtler İslamiyet'i kabul ettiklerinde kaybetti." ifadelerini kullanmıştı. Kürt aydınlardan gelen tepki üzerine yanlış anlaşıldığını savunarak, kökeninin Silvan şeyhlerine dayandığını belirtmiş ve "Ben de Müslüman'ım." açıklamasını yapmıştı.

Mehdi Zana, Aksiyon Dergisi'ne ilginç değerlendirmeler yaptı. Sümerlerin Kürt olduğunu ileri süren Zana, Türklerin Anadolu'ya girişinin Kürtlerin yardımı ile gerçekleştiğini savundu: "Kürtler, Selçuklulara yardım olsun diye 14 bin askeri Türk ordusuna veriyor. Bunlar birlikte savaşıp Malazgirt'te kazanıyor." Zana, Kürtlerin nasıl Müslüman olduğunu ise şöyle anlattı: "Kürtler yanlışlıkla Müslüman oldu. Kılıçla, tüfekle üstümüze geldiler, 'kelime-i şehadet getir' dediler, dedelerimiz de şehadet getirerek Müslüman oldular." Kürtlerin asıl dininin Zerdüştlük olduğunu ifade eden Mehdi Zana, sonradan Yezidi, Yahudi, Keldani ve Hıristiyanlığı kabul edenlerin olduğunu kaydetti. Zana'ya göre, İslamiyet'ten sonra zorla Müslüman yapıldıkları için şu anda en fazla Müslüman Kürt var.

Zerdüştlük, İranlı Zerdüşt tarafından kurulan tek tanrılı bir inanç sistemi. Ateşe tapıyorlar. İçinde sürekli ateş yanan tapınakları var. Kutsal kitapları, hikmet ve bilgi anlamına gelen Avesta.

NEbukadnezzar 06-04-2007 21:46

Re: kürtlerin asıl dini zerdüştlük

zerdüştlükte anneyle *ve *kız kardeşle *evlenmemin *normal *karşılandığını *duymuştum acaba *doğru mu ?

dolfen 06-04-2007 21:56

Yakın akraba evliliği var Zerdüştlük’te, neden böyle bir şeye ihtiyaç duymuşlar?

Sanıyorum o İslamiyet’in yayılmaya başladığı dönemden sonra daraldıkları için, daha kapalı bir toplum oluşturdukları için ortaya çıkmış bir şey.

Zerdüşt böyle bir şey söylemiyor yani…

Yok hayır. Şu anda yaşayan Zerdüştler’e ilişkin bir şey bu. Düşünün dünyada yirmi ülkede sadece 170 bin kişiler. Bunun 50 bine yakını İran’da. Dininizi de korumak gibi bir derdiniz var. O yüzden Müslüman olarak biriyle evlenmek yerine yakın akraba ile evleniyorsunuz.

tewderi 07-04-2007 09:04

Zerdüştlüğün kürtlerin dini olduğu doğru Kürtler müslüman olmadan önce zerdüştü

Kürt aşiretlerinden sadece bir tanesi müslümanlığı kendi isteği Â*ile kabul ediyor (Bitlisli şerefedin xan ve islam ansiklopedilerinde böyle geçiyor )

Bizim bazı zırtoros aydınlarımız yok biz müslümandık zerdüş falan değildik diyorlar peki müslümanlık ms 500 'lü yılarda dünya üzerine geldi peki ms500 yılardan önce kürtler neydi müslümanmıydı sorsan evet derler yani hz muhammeden önce bu adamlara kitap gelmiş kuran daha önce yer yüzüne inmiş ..
Kürtler islam olmadan önce ateist değlerdi:D Ezidi ve Zerdüştüler Kürtler Zerdüşlüğü bile tam benimsememiş olmalıkı Ezidiliği seçmişler ben Mehdi zananın Kürtlerin dini zerdüşten çok kürtlerin dini Ezidi demesini isterdim ...

Bugün bile kürt evlerinin bir çoğunda Tavus kuşunun resmi var veya kendi dengbejlerinin klamlarında yine Tavus kuşu ve meleke tavus kelimesi geçer ...

Kürtler islamiyeti nekadar kabul eti kılıç zoruyla orasıda biraz tartışılır örneğin Dersim yöresinde yaşayan kızılbaşların(Şerefname den ) Dinlerinin geleneklerinin Ezidilerinki ile benzerlik gösterdiğini yazıyor..

Diyarbakır ve Mardin ,Batman siirt ,bölgelerinde HAmidiye alayları tarafından *veya ondan öncesinde ezidilerin kılıçtan geçirildiğini de tarih kaynakları yazıyor (Evliya çelebinin 9 bin kele aldık dediği ezidiler)

Kürtlerin asıl dini Zerdüşlük ve Ezidiliktir Â*.. kılıç zoru ile müslüman oldular ..

Türklerinde Şamanizmdir bizim tarih kaynakları isteyerek müslüman oldular diyor :D

08-04-2007 19:15

bir çok müslüman toplum gibi kürtlerde zorla müslüman olmuştur. kürtlerin bir kısmı şafilii benimsemiş bir kısmı ise aleviliği; hanefi yok denecek kadar az. tabi pkk'nin kendisini ateist olarak tanıtması da pkk tabınını etkilemiştir.

dolfen 08-04-2007 19:40

Mehdi Zana'nın Kürtlerin dini ile ilgili sözleri beni hiç şaşırtmadı. Türkiye başta olmak üzere Ortadoğudaki batıcı aydınlarda, politikacılarda, seçkinlerde değişik versiyonlarıyla karşılaştığımız tipik bir tavırla karşı karşıyayız. Kürtlerin zorla İslamlaştırıldığını söyleyen eski belediye başkanı Mehdi Zana demiş ki, “Kürtler yanlışlıkla Müslüman oldu. Kılıçla, tüfekle üstümüze geldiler, 'kelime-i şehadet getir' dediler, dedelerimiz de şehadet getirerek Müslüman oldu. Din sonradan gelmiş. İnsanları din ayırdı… Yalnız şunu da söylemek gerekir; Kürtlerin asıl dinleri Zerdüşt'tür.”

Kont 08-04-2007 20:27

Toplumun ileri gelen liderlerinin bir kısmını satın alırsın,bir kısmını kandırırsın,bir kısmına beylik vs. verirsin bir kısmını da öldürürsün gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Zaten tüm ideolojiler kendini baskı yoluyla dayatıyor,önemli olan bu oluş biçimlerinden tarihi bir ders çıkarıp onu zamanımıza uygulayabilmektir.

dolfen 08-04-2007 20:34

haklısınız *kontum....
bu işi birlikte başarabiliriz....

AYATA 08-04-2007 22:42

Dönsünle o zaman zerdüştlüğe....o kesmezse yezidiliğe...o da kesmezse barzani babası gibi uydursun bir din....

antimuhammed 09-04-2007 02:06

Saidi Nursi zaten gereken yolu açmıştır.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:21 .