Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=149)
-   -   Zayıflık güç; güç, zayıflıktır. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40211)

Vefik Sami 28-09-2017 13:14

Zayıflık güç; güç, zayıflıktır.

Felsefe ile aramın pek iyi olmadığını defa'atle belirttim. Bu alana gerçekten felsefe ile ilgili olanlar da yazıyor. Oradan-buradan copy/paste ettiği (Ç)alıntı bilgileri sâhiplenenler de. Ben, bilgi sâhibi olmadığım hiçbir husûsa müdâhil olmam. Ciddiyetsizliği sevmem. "Fikir paylaşımı" görüntüsünde, fikri değil de kendisini ön plâna çıkarmaya çabalayanlardan tiksinir, nefret ederim. Bu başlığı, felsefeden anladığım için değil, daha uygun bir alan bulamadığım için buraya açtım.

Her ne ise.
Gelelim sadede...

Uzunca bir zamandır "güç" konusunu düşünüp durdum. İnsanlık tarihinin başından bu tarafa güç, âdil olanın, adâletin hizmetinde değil, kendisine bir şekilde sâhip olanın hizmetinde bulunuyor. Tabiatıyla bu durum da binyıllardır, zayıfın, mazlumun, garibin ezilmesine, çile çekmesine neden oluyor. Gerçi, "zayıf, mazlum, garip" diye nitelediklerim kimler ? Bunlar da güç sâhibi olsalar, o gücü sırf kendi menfa'atlerine kulanırlar mı bu da ayrıca düşünülmesi gereken bir husus.

Şu bir gerçek ki güce sâhip olan insanlarda ego tavan yapıyor. Bu kadar şişkin ego'nun mantıklı düşünmesi, empati yapması, âdil ve merhametli olması mümkün olamıyor. İstisnâlar hâriç; güç, insanı insanlıktan çıkarırken, zayıflık ve çâresizlik de insana insan olduğunu hatırlatıyor. Eğer her şey bu dünyadan ibâret ise ne ilkelerin, ne de tüm câzibesine karşın, güçün bir önemi var. Eğer Tanrı inanç boyutunda değil de gerçek ise aslında güç, güçsüzlük, zayıflık da - ibret alınması hâlinde - güçtür.

pianola 28-09-2017 20:12

SelGom 28-09-2017 23:31

Bakın tahr size bi sorum olacak; spartacus'un ortadan kayboluşuyla bir alakanız var mı?

Felâsife 30-09-2017 04:47

Güç ve zayıflık illa bir birleriyle kıyaslanmak zorunda değildir, bazen güç geri adım atmaktır, bazende zayıflık atak olma durumudur. Bu noktada güç ve zayıflık dıştan fark bile edilmez, değişkendir, ama isim olarak, anlam olarak aralarını ayırmışızdır.

Kısaca güç ve zayıflık bir birleriyle ilişki halindedir. Hep güç hayaliyse anca hayaldir. İnsanın saçma sapan mükemmellik denen hayalinin bir ürünüdür, ona sahip olan zanneder ki Tanrı oldum, ya da olacağım.
Oysa zayıflığında kendi içinde güçlü olan yanları vardır, o güçlü olmasaydı, zıttı güç onu çoktan yok ederdi.

Akıl ve delilikte buna örneklenebilir, akıl dediğimiz şey temelinde delilikle bir bütündür. Delilik ayrı, akıl ayrı değildir, bu ikisi birlikte bir bütündür.
Ama insanlar mükemmellik açısından baktıkları için, deliliği kendilerine kondurmazlar, haliyle kendilerini hep akıllı zannederler. Oysa yaptıkları işlerin yarısı delicedir. :D

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:15 .