Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=149)
-   -   Din-inanç eleştirisinde yöntem !.. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40233)

Vefik Sami 01-10-2017 13:01

Din-inanç eleştirisinde yöntem !..

Başlık, okuyanlara fazla iddialı gelebilir. Esâsında benim böyle bir niyetim yok Ömrümün son on yılını İslâm'ın dışında geçirdim. Müslüman iken ve İslâmi inançtan uzaklaşırken neler yaşayıp, neleri hissettiğimi çok iyi biliyorum. Özellikle, İslâmi kimlik taşıdığım ve İslâm'a karşı yapılan her eleştirye karşı "cansiperâne" mücâdele ettiğim yıllarda, karşı karşıya kaldığım eleştirilerin sâhiplerini "İslâm-müslüman düşmanı" gibi görürüdüm. Yâni, inancımdan son derece emin olduğumu sandığım ve hiç sorgulamadığım dönemlerde İslâmiyeti eleştirenlere pek iyi gözle bakmazdım.

Bütün bunları neden yazıyorum ?

Eğer inançlı biri, bir şekilde kendi inancını sorgulama gereği duymamışsa ve yönelttiğiniz eleştirilere ilk defa muhatap oluyorsa aşağıdaki iki durum oluşur.

1 - Vatandaş kültür müslümanıdır. Bırakın inancının temellerini, doğru-dürüst abdest almayı dahi bilmez. Dolayısıyla, sorduğunuz soruyu veya anlattığınız hususları anlamadığı gibi dert de etmez. Kendi kendine, "Bu şeyleri ben yeni duysam da muhakkak başkaları da duymuştur ve cevapları da verilmiştir. Ben işime bakayım" der, gündelik işi ile meşgûl olur. Esâsında, "İnanmak veya inanmamak" bu tiplerin esas derdi değildir. Bu itibarla, böylelerine ulaşmak da bir hayli zordur.

2 - İnancı hakkında genelde ezbere dayanan, "sorgulama" süzgecinden geçmemiş bilgilerle dinsel-kültürel kimlik edinmiş kimseler: Bunlar, bir şekilde inançlarınden pek emindirler. Sorgulamak yerine var olan inancı daha da sağlamlaştırmak için dinen "doğru" kabul edilen bilgileri herhangi bir süzgeçten geçirme gereği duymadan, ezberlemeye çalışırlar. Doğru olduğuna inandıkları inançları, bindikleri "Gemi"dir. Siz; bu tiplerin aklını karıştıran ve asla cevap veremiyecekleri sorular yönelttikçe, o gemide birer "delik" açmaktasınız. Tabii ki bu durmda, "Gemi"nin batacağından korkanlar size düşman olacaklardır. Bir de bunların üzerine, o kişilerin değer verip kutsadığı kişi ve kişiliklere belaltı vuruluyorsa, karşılaşacağınız düşmanlık katmerlenir.

İşte ben bu durumları hesap ederek, eleştiri üslûbuna dikkat etmeden yazan arkadaşları kendimce uyarmaya çabalıyorum.
Onlara diyorum ki ""Amacınız nedir ?"

İnsanları uyarmak mi ?
Bireylerde oluşacak kin ve nefret üzerinden, toplumdaki kutuplaşmaları daha da kesinleştirmek mi ?

Tabii, klavye karşısına geçtiğinde heyecânını yenemeyip, her aklına geleni fütursuzca yazan "yeni yetme"ler olduğu gibi;
Ne yazdığını-yaptığını bilerek, sonuçlarını hesap ederek yazanlar da var.

kartopu 01-10-2017 13:55

3.Samimi şekilde inanmayıp dinden dünyasal menfaatleri karşılığında dindarmış gibi görünenler. Dini siyasi ve ticari maksatla kullananlar.

4. Dini başkalarına küfür etmek için kendi pisliğine kalkan yapanlar.

Bunlarda var.

Vefik Sami 01-10-2017 14:05

Alıntı:

kartopu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 611923)
3.Samimi şekilde inanmayıp dinden dünyasal menfaatleri karşılığında dindarmış gibi görünenler. Dini siyasi ve ticari maksatla kullananlar.

4. Dini başkalarına küfür etmek için kendi pisliğine kalkan yapanlar.

Bunlarda var.

Haklısınız.
Ne var ki bu işâret ettikleriniz, inançlarını eleştirmezler.
Ben, inanç eleştirisi yapılırken kullanılacak yöntem üzerine yazmıştım.
Dindar görünmümlü kişilerin ateistlere karşı olumsuz tutumları da ayrı bir konu.

Anlatmak istediğim; bu "olumsuzluk"un artmasında, din-inanç eleştirisi yapılırken, kullanılacak yanlış üslûbun etkileri.
Siz de diyebilirsiniz ki "Ben uygun üslûp seçsem de karşımdaki küfrediyor."
Benim bu başlığı açma amacım "küfür engelleme" üzerine değil.
Elimizde olmayan şeyler de var muhakkak.

Diyorum ki maksat "üzüm" yemek mi "Bağcı" dövmek mi ?
Biz, üzüm yemeye çabalayalım da
Birileri bizi dövmeye kalktıklarında, kendi kalitelerini ortaya koymuş olsunlar.

bilgivehis 01-10-2017 14:14

Sayın Vefik Sami, daha önceleri bu konu hakkında bir çok arkadaşı uyardım ama hep beni dindarları korumakla suçladılar.
Bu yüzden açtığınız bu başlık için teşekkür ederim.

Vefik Sami 01-10-2017 14:38

Alıntı:

bilgivehis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 611925)
Sayın Vefik Sami, daha önceleri bu konu hakkında bir çok arkadaşı uyardım ama hep beni dindarları korumakla suçladılar.
Bu yüzden açtığınız bu başlık için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim sn. bilgivehis.
Aslında sizin ve benim anlatmaya çabaladığımız husus çok basit ve net.
Bunun karşılığında "anlamazlıktan gelme" ya da "mevzuyu çarpıtma" hamleleri de olmuyor değil.
Bir kimse okuduğundan hoşlanmamışsa veyâ okuduğunu anlamış ama; kabul etmek işine gelmiyorsa yapacak fazla bir şey yok.
Nasreddin Hoca merhum gibi "Geç yiğidim" deyip bırakmak lâzım.

Baskoylu 02-10-2017 03:56

Elestiri ve Ozellestiri Mekanizmasinin ne oldugunu bilmiyenler ve kavramiyanlar,
Degil Din-inanc elestirisinde nasil yaklasilmasini kaleme almasi... Aynaya bakip kendisinin insani degerlere sahip olup olmadigini gormesi gerekir.

Her konunun farkli ortamda farkli tartismalari olur.. Zaman zaman etki ve tepkilerin bir araya gelmesinden dolayi dogabilecek sert tartismalarda, DILINE sahip olmak, karsisindaki kisi ve kisilerin birer insan oldugunu dusunerek, kendisine edilen igrenc kufur ve hakaretlere karsi ayni usluple karsilik veriyorsa... Ahlaksizca kufur edenlerden de farki yoktur....

Bilincli yapilan hatalar ile, Bilincsiz yapilan hatalari goz onunde bulundurursak...
Bilincli yapilan hatalarin ve yanlislari kisilik sorunundan kaynaklandigi kesindir...
Bilincli hata ve yanlis icine dusen kim olursa olsun, hata ve yanlislarini gordugu anda, hosgorulu yapisiyla karsisindaki kisi ve kisilerden ozur dilemesi de buyukluktur..
Yok degilse sahip oldugu bozuk kisiligini ortbas etme cabasina girer, nerede ve nasil kendisini temize cikaracagini dusunur....
Eger bir insan kinayi ve nefreti ile bir baskasina igrenc bir sekilde saldirip KUFUR ediyorsa, yaptigi kufurun kendisine ayit olabileciginde dusunmesi gerekir...
Bir insanin SEREFSIZ, NAMUSUZ, ALCAK vs vs oldugunu nereden ogrendin veya nasil bildin?
Eger kendi egolarini tatmin etmek icin bunlari kullaniyorsan, Acizligini ve yetersizligini ortaya koydugunu ve soyledigin igrenc kufurlerin kendisine ayit oldugunun bile farkinda degil...
Cunku kendisinde olan bir yapilanmayi herkeste veya sevmedigi, hazmetmedigi insanlarda gormeye calisir....

Gonul isterki, Inanclarin, Fikirlerin ve Dusuncelerin neye ve kime hizmet ettigini, Kirmadan, Incitmeden ve Yikmadan anlatilmasi gerektigi gibi anlatilmasidir....
Defalarca kez kaleme aldim, Hic bir sekilde KUFUR VE HAKARET vari sozleri asla tasvip etmedigim gibi, binlerce kez bana karsi kullanmis olsalar, en fazla soyledigim soz... KOTU SOZ SAHIBININDIR...

IRKCI,
MILLIYETCI.
DINCI,
GERICI,
YOBAZ.
BAGNAZ
FASIST vs vs vs bunlar bir yapilanmanin teskil ettigi sifatlardir.. Eger birinde boylesi olumsuzluklar varsa, bunlari zikir etmek, hakaret ve kufur degildir...
Irkci, Milliyetci ve Fasist biri degilse, sadece yaftalamak veya onu asaglamak anlamda bunlari kullaniyorsak... Zayifligimiz, Eksikligimiz ve Yetersizligimizin acik anlamidir...

Bir inancin lideri ve onderi,
Veya bir inancin tabulari (Tanrilari veya Allahi) yonelik belden asagi ve igrenc kufurlere bas vuruyorsan... Karsindaki kisi ve kisilere saygisizlik yapmis oluyorsun...
Eger birileri kendi TABULARININ sahip oldugu imkanlari ve onun tarafindan ODULLENDIRME VEYA CEZALANDIRMALARININ nitelik ve niceliklerini ortaya koyup acikliyorlarsa, Nitelik ve Niceliklerin anlamini aciklamak veya ne anlama geldigini detayli olarak ortaya koymak SUC OLMAMASI GEREKIR.
Cunku sucu kendisi isliyor....
Mesela Eger Allahin Emirlerini Yerine Getirirsen, CENNETTE GIDECEKSIN!!
Cennette ne var? Bir birinden guzel HURRI Melek!!
Cennette gittigi zaman HURRI melekle celik comakmi oyniyacak? veya pispirikmi oyniyacak?
Hurri meleklerin cinsel organindan baska herseyini konusuyor... 1.2.3.4.5 degil 72 Hurri melek taktim ediyor!!!
Bunun Turkcede aciklamasi nedir... [...] diye aciklamak sucmudur?
Cehenneme gittigi zaman KAYNAR KAZANLARDA YAKILACAK veya Benzeri inanilmaz Acilar tadacagini soyler!! Bunun Turkcede aciklamasi ISKENCE Degilmidir?

Cevrenizde ve dunya genelide 53 yasindaki birinin 6 ile 9 yas arasi kiz cocuklarina [...] NE AD VERIRSINIZ?
Cevrenizde bir insanin degil 9, birden fazla hatunla evli olmasina, durmadan kucuk yastaki hatunlarlarla cinsel iliskide bulunmasina NE AD VERIRSINIZ?

Bunun Turkcede ne anlama geldigini ve neyi teskil ettigini acikliyorsak, aciklamamiz gerekiyorsa SUCMU ISLIYORUZ? SAYGISIZLIKMI YAPIYORUZ?

Sozde Bir Inancin Allahi, Vahilerle Gonderdigi Kufurlere bakacak olursak.
Biz Muhammed ve O Inancin tabusuna benzer igrenc KUFURLER EDIYORMUYUZ?
AMA INANCIN KENDISI VE ONUN YOLUNDAN GIDENLER IGRENCLESTIKCE - IGRENCLESIYORLAR
KUFUR ILE ELESTIRI ARASINDAKI FARKI KAVRAMIYANLAR... SUREKLI CIRKINLIK YARATANLARDIR...

Efendim ben daha once Dinciydim!!
Simdi Dinci degilim sozleri onun dine inanmadigini ve farkli bir inanca sahip oldugunu gostermez...
Din hakkinda yapilan Elestirilere karsi tartismak yerine, yerli yersiz BODOSLAMA insanlara kufurlu saldirilara bas vuruyorsa...
Azili Dincilerden daha tehlikelidir...
Cunku Bizden Biri Oldugunu gosterip, Ozunde ise bize karsi dusmanlik besliyen bir yapiya sahip oldugudur....
Disardan gelen dusmani goruyor ve biliyoruz... Bizi icimizden vuran ve vurabilecek dusmanlar en tehlikeli olanlardir...

KURAN`DA KI KUFURLU AYETLERE GOZ GEZDIRELIM....
Biz Allah ve Onun Elcisi Olan Muhammed`e Essek, Kopek, Hayvan, Pislik, Asagilik Maymun, Domuz vs vs gibi igrenc kufurler savurmuyoruz...
Allah, Kuran ve onun takipcileri IGRENC KUFURBAZKEN, bizler onlarin dustugu olumsuzluklar icine dusmuyoruz...
CUNKU BIZ SEVGI VE INSANLIK YOLUNU KENDIMIZE YAD ETMIS OLANLARIZ....

Tevbe/28 Ey iman edenler! Müşrikler ancak bir pisliktir. Onun için bu yıllarından sonra Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar.
Bakara/65
İçinizden cumartesi günü azgınlık edip de, bu yüzden kendilerine: Aşağılık maymunlar olun! dediklerimizi elbette bilmektesiniz.
Maide/60
De ki: Allah katında yeri bundan daha kötü olanı size haber vereyim mi? Allah'ın lanetlediği ve gazap ettiği, aralarından maymunlar, domuzlar ve tağuta tapanlar çıkardığı kimseler. İşte bunlar, yeri (durumu) daha kötü olan ve doğru yoldan daha ziyade sapmış bulunanlardır.
Bakara/171
Kafirlerin durumu, sadece çobanın bağırıp çağırmasını işiten hayvanların durumuna benzer. Çünkü onlar sağırlar, dilsizler ve körlerdir. Bu sebeple düşünmezler.
Cuma/5
Tevrat'la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir.
Araf/179
Andolsun biz, cinler ve insanlardan, kalpleri olup da bunlarla anlamayan, gözleri olup da bunlarla görmeyen, kulakları olup da bunlarla işitmeyen birçoklarını cehennem için var ettik. İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. İşte bunlar gafillerin ta kendileridir.
Furkan/44
Yoksa sen, onların çoğunun gerçekten (söz) dinleyeceğini yahut düşüneceğini mi sanıyorsun? Hayır, onlar hayvanlar gibidir, hatta onlar yolca daha da sapıktırlar.
Araf/176
Dileseydik, onu ayetlerimizle üstün kılardık; fakat o, dünyaya meyletti ve hevesine uydu. Durumu, üstüne varsan da, kendi haline bıraksan da, dilini sarkıtıp soluyan köpeğin durumu gibidir. İşte ayetlerimizi yalan sayan kimselerin hali böyledir.
Müdessir/50-51
Onlar sanki arslandan kaçan yaban eşekleridirler.
Muhammed/12
Doğrusu Allah, inanıp yararlı işler işleyenleri içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar. Durakları ateş olduğu halde kafirler, zevklenirler ve hayvanlar gibi yerler.
Bakara/142
İnsanların beyinsizleri, "Yöneldikleri kıbleden onları çeviren nedir?" diyecekler; de ki: "Doğu ve batı Allah'ındır. O, dilediğini doğru yola eriştirir".
Kalem/10-14 ve 15
Yemin edip duran, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan söz taşıyan, iyiliği hep engelleyen, saldırgan, günaha dadanmış, kaba saba; bütün bunların ötesinde bir de soysuz olan kimseye mal ve oğulları vardır diye, sakın boyun eğme. Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman, "Öncekilerin masalları!" der.

kartopu 02-10-2017 08:47

Dindarlar dinsizlere savaş açmıştır ve bu savaşta kural tanımamaktadırlar. Siz hangi kuralla mücadele edebilirsiniz.

Konu insansa her kes karşısındakini insan görerek davranacak ki eleştiri yerini bulsun anlaşılır olsun. Din insanların bir ihtiyacını karşılamak için örgütlenme biçimidir. Her kes buna uygun davrandığında kimse kimseye hakaret etmez. Yanlış doğru ortaya konur.
Ama Din menfaat yöntemi olmuşsa dünyasal çıkarlar için bir araya gelinmişse din de bu amaç için kullanılıyorsa işte o siyaset olmuştur.

O zaman siyaset ahlak ve menfaatler konuşulur. Saf dindarlar için kimse hakaret yöntemine baş vurmaz vurulmadığını düşünüyorum.
Bir dindar mini etek giyen bir kız için ahlaksız derse o da onun peygamberinin karısının sayısını ve yaşını sorar.

Her kes birbirine saygılı olduğunda eleştiri iyi işler yapar.

En hakiki mürşit bilimdir .M. Kemal - Ben ilmin şehri isen Ali kapısıdır .Muhammed.- İlimle gidilmeyen yol karanlıktır Hacı Bektaş Veli-
Demek ki her kes ilim Bilim konuşmalı. 7 yaşındaki çocuğun babasını tahrik ettiğini değil.

Karaiskakis 02-10-2017 09:58

Alıntı:

kartopu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 611969)
Dindarlar dinsizlere savaş açmıştır ve bu savaşta kural tanımamaktadırlar. Siz hangi kuralla mücadele edebilirsiniz.

Konu insansa her kes karşısındakini insan görerek davranacak ki eleştiri yerini bulsun anlaşılır olsun. Din insanların bir ihtiyacını karşılamak için örgütlenme biçimidir. Her kes buna uygun davrandığında kimse kimseye hakaret etmez. Yanlış doğru ortaya konur.
Ama Din menfaat yöntemi olmuşsa dünyasal çıkarlar için bir araya gelinmişse din de bu amaç için kullanılıyorsa işte o siyaset olmuştur.

O zaman siyaset ahlak ve menfaatler konuşulur. Saf dindarlar için kimse hakaret yöntemine baş vurmaz vurulmadığını düşünüyorum.
Bir dindar mini etek giyen bir kız için ahlaksız derse o da onun peygamberinin karısının sayısını ve yaşını sorar.

Her kes birbirine saygılı olduğunda eleştiri iyi işler yapar.

En hakiki mürşit bilimdir .M. Kemal - Ben ilmin şehri isen Ali kapısıdır .Muhammed.- İlimle gidilmeyen yol karanlıktır Hacı Bektaş Veli-
Demek ki her kes ilim Bilim konuşmalı. 7 yaşındaki çocuğun babasını tahrik ettiğini değil.

Nuray Mert bir kaç sene önce AKP'nin, AKP'liler için taşıdığı anlamı çok güzel bir şekilde tanımlamıştı. Demişti ki, AKP, AKP'liler için 5 yılda bir sandığa gidip oy verdikleri sıradan bir siyasi parti değildir. AKP onlar için bir dava partisidir.

Gerçektende öyle... Kartopu'nın yukarıda yazdığı pespaye yazıda bunun neden böyle olduğunun kanıtıdır. Eğer siz Müslümanları ve onların siyasal bir fraksiyon olarak kendilerini ifade edişlerinin bir biçimi olan İslamcılığı bu şekilde savaşılacak, mücadele edilecek bir olgu olarak görürseniz, İslamcılarda AKP'yi kendilerini savunan bir dava, mücadele partisi olarak görürler. Dolayısıyla da ne bozulan ekonomi, ne 17 25 Aralık süreci, ne dış politikada yapılan yanlışlar, ne de gittikçe otoriterleşen iktidar onların siyasal tercihlerini etkileyerek AKP'den uzaklaşmalarını sağlar. Zira sizin gibiler yüzünden onların AKP'ye yükledikleri anlam, sıradan bir insanın siyasi kanaatlerinden farklı olduğu içi,n bu gibi kriterlerde onların oy vereceği partiyi belirlemede bir etken olamazlar.

Yarım hoca adamı dinden eder misali kartopu gibi bilinçsiz, cahil ateistlerde adamı Müslüman eder valla :)

kartopu 02-10-2017 10:38

Paspaye olan senin yazdıkları.
Nuray Mert in söylediğinin doğruluğu ancak AKP iktidardan düştüğünde belli olacak.

AKP doğmandan da Dinciler ateistlere kuralsız savaş açmışlardı. Aleviler sapkın, çingeneler insan bile değil, komünistlerin katli vacip ve bu kesimlere süresiz cihat ı hep dinciler yapmıştı.
Sivas olayı olduğunda AKP yoktu.

Sen müslüman olmak istediğinde sebep çoktur. İşte yukarda saydıklarım bu dünyada hep vardı ve dincilerin de hep katliam yapmak için sebepleri vardı.

İnsan a insan gözü ile bakmadığında düşman yanındadır. İşte dinciler kendilerinden başkasını düşman sayarlar.

bilgivehis 02-10-2017 10:48

Sevgili kartopu söylediklerin elbette tamamen doğru ama başlık konusuyla alakasız.
Biz dincilerin nemenem olduğunu tartışmıyoruz, içinde dürüst dindarların olabileceğini düşünerek saygı çerçevesinde tartışmak daha uygun olur diyoruz.
O dürüst dindarın gün gelip bu forumda ateist olarak yazmayacağı ne malum?
Bizler de zamanında dürüst dindar değilmiydik?

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:09 .