Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Alevilik (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=103)
-   -   Ateistlerin Alevilerle bağı nedir ? Bir Ateist Aleviliğe nasıl yaklaşmalıdır ? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40373)

Turdur 11-11-2017 20:11

Ateistlerin Alevilerle bağı nedir ? Bir Ateist Aleviliğe nasıl yaklaşmalıdır ?

Sorum açık ve net.

"ictenlik" 11-11-2017 21:01

Alıntı:

Turdur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614232)
Sorum açık ve net.

Alevi değilim ve çözümlemelerim var ancak bu çözümlemeler bence çok dürüstler bu yüzden susacağım şimdilik...
Sizce?

Alevilik bir din gibi ele alınabilir evet
Bir kültürdür evet
Gelişmiş gelişkin bir islam anlayışıdır evet
Bazı dini dogmaları taşısa da insancıldır evet ama nihayetinde bir dindir.din gibidir..
Savaşçıdır, direnişçidir ve kültür ekin ve mücadele/direnç taşır. evet
Belki de gizlenen saklanan ya da karartılan (eğer gerçek bir öğreti ve insan mücadelesi varsa geçmişte o islam denilenin altında) odur, belki ona daha yakındır .evet
Gnostik öğretiler harmanıdır evet.
Antiislamdır.evet..
Alevi kültürünü seviyorum ve onaylıyorum.nedense. Bu toplumun ona ihtiyacı var...
Alevilik bir değerdir.. Bu toprakların yüzakıdır..
Alevilik ilginç bir şey.bilmiyorum sizce?

Natan 11-11-2017 21:13

Alevi kokenli olmama ragmen, alevilgin ateizmle yada ateistlerle dogrudan bir ilgisinin olmadigini dusunuyorum. Alevilik nedir, simdiye kadar pek de anladigimi sanmam. Bizde alevilik bir kultur, felsefi bir yaklasim olarak kaldi. Yemekleri, muzikleri, ortakyasarlarimizla olan iliskilerimiz, davranis bicimlerimiz, yenilige, bilgiye acik olmak, dogmalari sorgulamak olarak yansisi olmustur. Ali'siz bir alevilik olarak ailemizde yer bulmustur. Ali severler yada Ali takipciligi, ailemin hic bir ferdinde gorulmemistir. (Dedem disinda ki O da zaman zaman bir Isa demektedir, bir Ali demektedir, Allah'i elestirip durmaktadir oyle ki, kendisinin Allah'tan daha iyi oldugunu, kudreti olsa, kotulugu bitirecegini, Allah'i da cezalandiracagini ifade etmektedir. Bu yonuyle beni hep sasirtmistir. )

Turdur 11-11-2017 21:15

Alıntı:

uydurtu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614236)

Ateizmi artık hazmetmiş birisi olarak, Alevi ve Sunni ayrı mı yapmıyorum. Daha yakın daha uzak, daha baskıcı daha açık, daha içe dönük daha dışa dönük diye ayırmıyorum.
Hz.Ali ile Hz.Muhammed ayrı mı yapmıyorum. İkisi de cihad ettiler ve ikisi de İslam dini içindeler. Demek ki aynı kökten gelen inanışlar.
Yanlış mı düşünüyorum acaba _?

Turdur 11-11-2017 21:18

Alıntı:

Natan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614239)
Ali'siz bir alevilik olarak ailemizde yer bulmustur. Ali severler yada Ali takipciligi, ailemin hic bir ferdinde gorulmemistir. (Dedem disinda ki O da zaman zaman bir Isa demektedir, bir Ali demektedir, Allah'i elestirip durmaktadir oyle ki, kendisinin Allah'tan daha iyi oldugunu, kudreti olsa, kotulugu bitirecegini, Allah'i da cezalandiracagini ifade etmektedir. Bu yonuyle beni hep sasirtmistir. )

Bir kafa karışıklığı daha, Hz.Ali kılıcından dövmeler, kolyeler, tablolar. Ve siz Ali'siz Alevilik diyorsunuz.
12 imamlar, 40'lar ve semah ritüelleri.
Atatürk Hz.Ali'dir diyenler.
Yok Aleviler kendisi karışıklar sorun bende değil.

"ictenlik" 11-11-2017 21:33

Alıntı:

Turdur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614240)
Ateizmi artık hazmetmiş birisi olarak, Alevi ve Sunni ayrı mı yapmıyorum. Daha yakın daha uzak, daha baskıcı daha açık, daha içe dönük daha dışa dönük diye ayırmıyorum.
Hz.Ali ile Hz.Muhammed ayrı mı yapmıyorum. İkisi de cihad ettiler ve ikisi de İslam dini içindeler. Demek ki aynı kökten gelen inanışlar.
Yanlış mı düşünüyorum acaba _?

O kadar tarih bilgim yok ve tarihe inanmam
Daha doğrusu o anlamda bilgiye inanmam ve anlatılanları gerçek bir olay örgüsü diye eşleştirip ele almam umursamam.bilmiyorsam es geçerim..
Tarihi olayları öyle anlatıldıkları gibi görmem okumam ve ele almam.
Gözlemime ve şimdiye inanırım..

Bu durumda bilmiyorum ve fikrim yok.birileri öyle söylüyor...

manas 11-11-2017 23:26

alevi ve ateist değilim yani olayın doğrudan içinde değilim ama anladığım kadarıyla ateistler kendilerini alevilere, alevilerde kendilerini ateistlere daha yakın görüyorlar yani birbirleriyle çekişmesi yok yani ılımlılar. (her ne kadar alevilikte bağnaz sayılabilecek tutumlar olsada) eğitim, gelişim, insan odaklı ve birazda siyasi konularda ortak yönleri var ve sünniliğin baskın olduğu bir ülkede baskı gören taraflar olduğu için de yakınlıkları kaçınılmaz diye düşünüyorum, özellikle ateistler alevilere sarılmış, alevilerin etkinliklerine katılır vs. marksist örgütler de alevilerden destek ve eleman bulmaya çalışır.

Ahlaksız 11-11-2017 23:39

Turdur;ateistler diye bir şey yoktur..Her ateist kendine hastır..Bu tür genellemeler doğru değil..
Yani her ateistin alevilere veya Aleviliğe bakış açısı farklıdır..
Ben ateizm dışındaki herşeye çok kötü bir şey olarak bakıyorum..Bırakın Aleviliği,agnostisizme bile..

Felâsife 12-11-2017 01:07

Alıntı:

uydurtu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614236)

Bilememeniz gayet doğal, çünkü onlar bilmenizi istemiyorlar ki!

SIR, darı değildir saçılamaz, ulu orta konuşulamaz, ehli olmayana emanet verilemez. Bunlar hep Aleviliğin içinde olan ölçülerdir.
Yani Alevilik zaten kapalı bir kutudur.

Eldeki Alevilik, yani Alisi, Muhamedi, Allahı vs. duydukların dış yönüdür, görüntüdür, Aleviliğin örtüsüdür. İç yönüyse tamamen farklıdır.

Dediğim gibi sırlarını vermezler, aslında kendi içlerinde bile ketumdurlar, verdikleriyse incik, boncuk, kabilinden şeyler olup, onlarla oynamamızı sağlarlar.
Eline, diline sahip olması bile farklıdır aslında.
Eline sahip ol - Sırrı verme.
Diline sahip ol - Sırrı söyleme.

Oysa bizler bunu çok daha farklı anlarız, neyse bu onların dünyası, dilleri de ona göre olacaktır tabi.

Sevgiler

Natan 12-11-2017 01:49

Alıntı:

Turdur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 614241)
Bir kafa karışıklığı daha, Hz.Ali kılıcından dövmeler, kolyeler, tablolar. Ve siz Ali'siz Alevilik diyorsunuz.
12 imamlar, 40'lar ve semah ritüelleri.
Atatürk Hz.Ali'dir diyenler.
Yok Aleviler kendisi karışıklar sorun bende değil.

Yoo, ben ortaya rasyonel bir temel koymadim zaten. Isterse akli bin karis havada olsun. Bana ne!

Benim ailemden bahsettim ben. Neden genelledin ki?

Kirklar mirklar diyecegine ailem kufreder bunlara..

Nereye koyacaksin? Nasil bir genelleme yapacaksin.
Sahsi bir sey soyledim ben.
Yani ateizmi alevilige tercih dahi edebilirler.
Yada etmexler.

Ikisi arasinda bir BAGINTI YOK!

Karisik mi?

Olabilir.

Adam alevi kokenlidir ama benden daha kati bir ateisttir.

Herkes bireydir.
Bireyseldir.

Ateizm farkli birseydir.

Alevilik dusuncesi farkli,
Toplum icinde aleviyim diye gecinenler farkli...

Olabilir yani

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:23 .